Maanantai 25.7.2016

Näin kulissien takana: Pekka Haavisto ärsytti isäntiä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2012 22:33
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Vaalien draama huipentui Paavo Väyrysen ja Pekka Haaviston väliseen kamppailuun. Kuvat suurenevat klikkaamalla.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Väyrynen, Niinistö ja Lipponen Musiikkitalolla.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Essayah.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Biaudet.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Soini.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva
  Niinistö puolisoineen.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Paavo Arhinmäki.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Se hetki, kun Haavisto kiri ohi Väyrysen.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
  Kuva
  Pekka Haavisto juhlii toiselle kierrokselle pääsyään Tavastialla.

Faktakulma

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos on valmis. Kaikki äänet on laskettu.

Sauli Niinistön (kok.) äänisaalis on 37,0 prosenttia. Toiselle kierrokselle menee myös Pekka Haavisto (vihr.) 18,8 prosentin ääniosuudella. Kolmanneksi jäi Paavo Väyrynen (kesk.) 17,5 prosentin ääniosuudella.

Musiikkitalon vaalitilaisuus tarkoitti presidenttiehdokkaille valtavaa lehdistötenttausta. Eri haastattelujen välissä joillain ehdokkailla oli enemmän aikaa kuin toisilla.

Uusi Suomi seurasi ehdokkaita Musiikkitalolla haastattelujen välillä, jolloin heidän tunnelmansa ja reaktionsa vaalituloksista paljastuivat televisiohaastatteluja vapaammin.

Ehdokkaiden lisäksi myös Musiikkitalon tilaisuuden isännät - televisiokanavien ja STT:n päätoimittajat - paljastivat tunteensa, kun toiselle kierrokselle menevä Pekka Haavisto saapui yli puoli tuntia sovittua myöhemmin tilaisuuteen.

Päätoimittajat tervehtivät kaikki ehdokkaat Musiikkitalolle, mutta Haaviston odottelu söi päätoimittajien hermot.

Etukäteen kiinnostavin reaktio oli keskustan Paavo Väyrysen, joka ennakkoäänten perusteella oli menossa toiselle kierrokselle. Väyrynen joutui todistamaan tilaisuuden ajan kannatuksensa murenemista hiljalleen.

Väyrynen paljasti suoraan olevansa pettynyt, ja tämä pettymys myös näkyi hänen kasvoiltaan. Hän piti pokkansa, mutta se näytti ajoittain olevan kovan työn takana. Väyrynen pälyili lehdistön haastattelujen aikana ympärilleen eikä selvästi kyennyt keskittymään.

Toinen ennusteiden mahdollinen yllättäjä Timo Soini paljasti heti ennakkoäänten julkaisemisen jälkeen laskelmoivan puolensa. Soini analysoi innolla ja mielellään vaalitulosta sekä sen syitä ja seurauksia.

Soini tunnusti rehdisti tappionsa eikä jäänyt harmittelemaan tuloksella. Tunnelma Soinin ympärillä oli osin jopa helpottunut, vaikkakin vakava. Musiikkitalon illan perusteella ei kuitenkaan voi sanoa, etteikö Timo Soini ja perussuomalaiset olisi olleet täysillä mukana vaalikamppailussa.

Voittajan aistit terävöityivät

Ensimmäisen kierroksen voittaja Sauli Niinistö oli koko tilaisuuden ajan kovassa pyörityksessä. Kokemus näkyi Niinistön kasvoilla, ja hän poistui lehdistön keskuudesta useita kertoja neuvottelemaan avustajansa kanssa.

Niinistö kuunteli jatkuvasti ääntenlaskun etenemistä ja ennusteita tuloksesta. Kun toisen kierroksen vastustajaksi vahvistui Pekka Haavisto, Niinistön ilme muuttui sekä haastatteluissa että niiden ulkopuolella. Hän tarkkaili pistävästi Haavistoa televisiohaastatteluja odotellessa.

Kakkoskierrokselle haastajana lähtevä Pekka Haavisto vietti lähes koko tilaisuuden yksin, siitäkin huolimatta, että hänellä oli mukanaan kolmen hengen seurue. Haavisto oli toki kovimmassa pyörityksessä ehdokkaista.

Tilaisuuden alku viivästyi illalla yli puoli tuntia, kun Haavisto oli myöhässä Musiikkitalolta. Tilaisuuden isännät ja vastaanottoon kokoontuneet suurten medioiden päätoimittajat hermostuivat vihreiden ehdokkaan myöhästelyyn ja ehtivät jo lähteä aulasta ennen tämän saapumista.

Päätoimittajat joutuivat kuitenkin palaamaan aulaan vielä kerran tervehtimään Haaviston viimeisenä tulijana.

Myös tilaisuuden päättäneeseen lehdistötilaisuuteen Pekka Haavisto tuli monta minuuttia myöhässä muiden ehdokkaiden jälkeen. Hänen ilmeensä oli tyytyväinen, muttei selvästi huojentunut, kuten olisi voinut olettaa.

Lipponen leppyi

Demariehdokas Paavo Lipponen oli yllättäen jopa hieman huojentuneen näköinen vaalituloksen selvittyä. Jo ennakkoäänten julkistamisen jälkeen Lipponen näytti iloiselta ja suorastaan vapautuneelta.

Hän pudotteli lempeästi ja rauhallisesti oman analyysinsä tilanteesta. Pala tuttua murahtelijaa kuultiin lehdistötilaisuudessa, jossa hän ilmoitti kakkoskierroksen olevan läpihuutojuttu. Ainoa todellinen haastaja Niinistölle olisi Lipponen mielestä ollut hän itse.

Pienten puolueiden ehdokkaat reagoivat eri tavoin saamaansa äänisaaliiseen. Rkp:n Eva Biaudet oli silmin nähden ärtynyt pienestä äänisaaliistaan. Biaudet ei onnistunut pitämään pettymystään sisällään, vaan esiintyi sekä haastatteluissa että niiden ulkopuolella äkäisen oloisena.

Toista maata oli vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, joka otti Musiikkitalolla alusta asti pokerinaaman. Hän ei antanut ilmeelläkään vihjettä siitä, miltä loppupään sija tuntui. Arhinmäki ei saapunut lehdistötilaisuuteen.

Kristillisten ehdokas Sari Essayah puolestaan katosi haastattelujen välillä täysin näkyvistä. Uuden Suomen toimittaja ja valokuvaaja eivät löytäneet Essayahia etsinnöistä huolimatta.

Faktakulma

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos on valmis. Kaikki äänet on laskettu.

Sauli Niinistön (kok.) äänisaalis on 37,0 prosenttia. Toiselle kierrokselle menee myös Pekka Haavisto (vihr.) 18,8 prosentin ääniosuudella. Kolmanneksi jäi Paavo Väyrynen (kesk.) 17,5 prosentin ääniosuudella.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TakojaIlmarinen

Todellisuus tulee kohtaamaan Haavistoa seuraavalla kierroksella.
Ei suomalaiset halua homoa presidentiksi, jolla puolisona on 20 vuotta nuorempi eteläamerikkainen mieskampaaja!

Tämä tulos on osittain nähtävänä protestina valtapuolueille, mutta niitä ei jaeta enää seuraavalla kierroksella kun vastaehdokas on Haavisto!

Tuttu

"Tämä tulos on osittain nähtävänä protestina valtapuolueille"

Siis valtapuolueen ehdokkaan äänestäminen?

Hilda K.

ja tuntuu, että rivienvälyksetkin puhuvat.

En katsonut edes tv:stä kuin 20 ekaa ja viimeisen 7 minuuttia, kun on niin pettynyt olo.
Jäi tv:stä mieleen Riikka Uosukaisen absurdi höpinä kahden ehdokkaan välisistä olemattomista eroista. Tunnelma oli hölmistynyt. Kaikki oli mennyt liian hyvin. Se ei ollut enää uskottavaa. Mutta totta se oli. Eroja oltiin kaksikolle yritetty kuulemma kaivaa esiin iästä, kokemuksesta ja vihreyden asteista, mutta eroja ei onnistuttu löytämään. Ennen oli sentään toinen yleensä vasemmistosta, Uosukainen haparoi...
Mieletön näytelmä.
Tälle ei ole sanoja.

Vierailija

Eikö löydy? Tuolta linkin kommenteista ;-)

"Toisaalta Pahkasialla on myös ongelma, jonka sen tekijätkin tiedostivat. Siksi he lehden julkaisun myös lopettivatkin. Todellisuudesta nimittäin tuli Suomessa sellaista että sitä ei voinut enää edes parodioida. Eli kun todellisuus muuttuu täysin absurdiksi ja naurettavaksi ei huumorilehdillä ole enää elintilaa."

http://veikkonen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/94905-tervetuloa-takaisi...

Tuttu

Suomesta siis puuttuu oppositio, kuten Venäjältäkin. Missä syy?

Kun vaalivilppiä ei kuitenkaan havaita vaikka miten tarkistettaisiin, kahdesta muutoin identtisestä hallituksen ehdokkaasta siis jää valittavaksi se vähemmän homo.

Ella Salmon

Kokkareet aloittivat ensimmäisenä pressanvaalin ja maksoivat riihikuivaa eniten,joten valtion päävirkamiehen pesti kuuluu heille?
Ostetut gallupit ja muu mediamyllytys teki pätevyydestä tois-sijaisen asian näissä virkamies-nimityksissä.

TakojaIlmarinen

Style joutuu nielemään totaalisen tappion jos unissaan näkee Haaviston Antonionsa kanssa voittavan seuraavan kierroksen.
Tämä tulos oli paras mahdollinen. Suomalaiset pääsevät osoittamaan vaalituloksella, etteivät halua presidentiksi miestä, jolla on eteläamerikasta kotoisin oleva mieskampaaja puolisona!
Joku tolkku sentään maassamme vallitsee!

ristopv

Tunnen jokusen kroonisen myöhästelijän. Henkilön, joka vain ei osaa pitää aikatauluja missään oloissa. Onko Pekka Haavisto näitä miehiä?

Takarivin Taavi

Tässä ollaan ja Niinistö on tuleva presidentti. Hyvä näin! Toisaalta surko käy Paavo Väysystä, koska julkinen sana, ennenkaikkea iltapäivälehdet sekä televisio niin räikeäsi rummutti PH:n puolesta. En varmaan ole ainut joka tällaisen huomioi ja tällainen ei ole reilua ja on rumaa.
Kaikki kunnia nuorisolle jotka olivat PH:n kannattajia. Mutta ajattelevatko he niitä arvoja ja poikkeavuuksia, joita PH edustaa. Kysynkin, mitä tunnet sisimmässäsi:
-agnostisuus; so.uskonnottomuus. Kristillisyys on suomalaisuuden perusarvo
-suomalaisuuden perusarvo on perhe, jonka muodostavat yksi äiti, yksi isä ja näiden jälkeläiset.
-Suomi on hyvä maa ja sitä on kannattanut puolustaa. Kuuluisa sanonta, joka arvo jo sinänsä. Tätä kaikki eivät sisäistä.
-Homouden hyväksymme, mutta homoparit eivät koskaan voi muodostaa avioliittoa
-Rasismi, raakalaisuussana, jota Suomessa ei esiinny, vaikka puolustamme Suomi säilyköön suomalaisena. Vanha, hyvä sanonta pitää hyväksyä: maassa maan tavalla tai maasta pois.

Sauli Niinistö mielestäni edustaa kaikkia edelläolevia, siksi hän on hyvä suomalaine presidentti!

pilari

vielä paljon julkisuudessa käytetyn suvaitsevaisuuden.
Mielestäni homous ja suvaitsevaisuus ovat kaksi ihan eri asiaa, joiden välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkiä. Toimittajat osannevat tehdä jonkinlaisen testin ehdokkaille jossa heidät punnitaan teoilla...

elftca

Aikanaan, kun Haavisto on suorittanut siviilipalveluksen, niin siihen on tarvinnut esittä jokin syy, miksi aseellinen palvelus ei ole kelvannut. Tämä asia on pidetty pimennossa koko vaalisirkuksen ajan.

Niinistö on res.kapteeni!