Keskiviikko 1.10.2014

”A-luokan makkara” jää historiaan Suomessa

Luotu: 
30.5.2012 18:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Leikkele- ja ruokamakkaraa on saanut Suomessa nimittää A-luokan makkaraksi, kun se on täyttänyt seuraavat ehdot:

–valmistusaineena käytetyn lihan ja muiden lihaan verrattavien valmistusaineiden yhteismäärä on vähintään 63 painoprosenttia valmiista elintarvikkeesta
–muina lihaan verrattavina valmistusaineina on käytetty vain elimiä, silavaa ja muuta rasvakudosta, kamaraa ja siipikarjan nahkaa
–eliminä on käytetty vain kieltä, sydäntä tai maksaa
–kamaraa tai siipikarjan nahkaa saa käyttää enintään 6 painoprosenttia valmiista elintarvikkeesta
–valmistusaineena ei ole käytetty tärkkelystä eikä perunajauhoa

Makkarapakettien merkintä ”A-luokan” makkarasta katoaa ensi vuoden heinäkuuhun mennessä. Pakkausmerkinnän muutos liittyy Suomen ja EU:n säädösten yhtenäistämiseen ja Suomen kansallisen elintarvikelainsäädännön yksinkertaistamiseen.

Makkaran koostumusta ja A-luokan makkaroita koskevat vaatimukset kumotaan, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Lihan määrä on jatkossakin ilmoitettava pakkausmerkinnöissä, mutta A-luokan makkaroita ei enää eroteta muista.

–Vuoden siirtymäajan jälkeen merkintää A-luokan makkarasta ei voi enää käyttää, sanoo ministeriön lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen Uudelle Suomelle.

–Mutta makkaraa voi tehdä ihan samalla reseptillä kuin ennenkin.

Muutoksen syy on se, että tietyt Suomen elintarvikelainsäädännön kohdat eivät enää täytä EU:n perussopimuksen vaatimuksia. Siksi niiden nojalla ei voida estää toisesta EU-jäsenvaltiosta peräisin olevien tuotteiden saattamista Suomen markkinoille.

–Emme voi velvoittaa muita maita noudattamaan meidän lainsäädäntöämme. Toisaalta emme voi velvoittaa kotimaisia toimijoita tiukemmin kuin muita, Haikonen kertoo.

Uudet asetukset on annettu toukokuun 24. päivänä ja ne tulevat voimaan heinäkuun 1. päivänä. Tämän jälkeen vanhoja pakkauksia voi käyttää vuoden siirtymäkauden ajan.

Makkarasta annettavia tietoja koskevat vaatimukset sisältyvät elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevaan lainsäädäntöön. Keskimääräinen rasvapitoisuus on ilmoitettava painoprosentteina valmistushetkellä tai ilmoitettuna siten kuin ravintoarvomerkinnästä erikseen säädetään.

Faktakulma

Leikkele- ja ruokamakkaraa on saanut Suomessa nimittää A-luokan makkaraksi, kun se on täyttänyt seuraavat ehdot:

–valmistusaineena käytetyn lihan ja muiden lihaan verrattavien valmistusaineiden yhteismäärä on vähintään 63 painoprosenttia valmiista elintarvikkeesta
–muina lihaan verrattavina valmistusaineina on käytetty vain elimiä, silavaa ja muuta rasvakudosta, kamaraa ja siipikarjan nahkaa
–eliminä on käytetty vain kieltä, sydäntä tai maksaa
–kamaraa tai siipikarjan nahkaa saa käyttää enintään 6 painoprosenttia valmiista elintarvikkeesta
–valmistusaineena ei ole käytetty tärkkelystä eikä perunajauhoa

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: 

Kommentit

Petri Peltonen

"Vuoden siirtymäajan jälkeen merkintää A-luokan makkarasta ei voi enää käyttää". Ja höpö-höpö. Kai sitä nyt sananvapauden nimissä saa kirjoittaa mitä tahansa, esimerkiksi "A-luokan makkara" , vaikka kriteerit poistuvatkin laista. Ja mikä estää suomalaista teollisuutta laatimasta omia standardeja. Toimialojen kuluttajia palveleva itsesäätely on pääsääntöisesti suotavaa, eikä ainakaan kiellettyä.