Perjantai 19.12.2014

Uusi Suomi uutiset

Ranskalaislehti repäisi: ”Miksi kannabis pitää laillistaa”
Sisältö:
Vaikutusvaltainen ranskalaislehti Le Monde vetoaa kannabiksen laillistamisen puolesta. ”Miksi kannabis pitää laillistaa”, sen verkkolehden pääotsikossa todetaan.
 
Kannabiksen käyttö ja kokeilut ovat Ranskassa yleisiä, pääkirjoituksessa todetaan. Joka kolmas ranskalainen on kokeillut kannabista sekä yksi kymmenestä yläasteikäisestä ja kaksi viidestä lukiolaisesta käyttää kannabista säännöllisesti.
 
Kannabiksen käytöstä voi seurata vankeutta ja 3 750 euron sakko. 
 
Le Monde katsoo, että pelkkä käytön ja vähäisen hallussapidon salliminen ainoastaan lisäisi kannabiksen suosiota, mutta ei puuttuisi rikolliseen huumekauppaan. Siksi kannabis pitäisi lehden mukaan laillistaa kokonaan. Sen sijaan jos kannabis laillistettaisiin, sen hintaa ja näin ollen kulutusta voitaisiin säädellä.
 
Pääkirjoituksessaan lehti toteaa, että kieltopolitiikka on perusteltua kansanterveydellisistä syistä. Säännöllinen käyttö on tutkimusten mukaan haitallista etenkin nuorille ja se voi heikentää älyn kehittymisen mahdollisuuksia ja lisää riskiä mielenterveyshäiriöihin.
Le Monde, Ranska, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjältä jäätävä varoitus USA:lle: ”Voi vahingoittaa pitkäksi aikaa”
Sisältö:
Venäjä on varoittanut Yhdysvaltoja uusista Venäjän vastaisista talouspakotteista.
 
-Uudet pakotteet voisivat vahingoittaa maiden välisiä suhteita pitkäksi aikaa, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerrylle puhelimessa. Asiasta kertoo BBC.
 
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti eilen uuden lain, joka antaa hänelle laajat valtuudet käyttää kongressin hyväksymiä pakotekeinoja.  Obama korosti samalla, että uusi laki ei tarkoita muutosta pakotepolitiikkaan.
Barack Obama, John Kerry, Sergei Lavrov, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä-pakotteet, Ulkomaat
Juuri nyt: Prinsessa Madeleine raskaana
Sisältö:

Ruotsin prinsessa Madeleine ja Cristopher O’Neill saavat toisen lapsen, kertoo Ruotsin kuningashuone

–Olemme oikein iloisia toivottaessamme tervetulleeksi jäsenen perheeseemme, prinsessa Madeleine ja O´Neill kommentoivat.

Pariskunnan ensimmäinen lapsi Leonore syntyi helmikuussa.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ukrainalla uusi ase Venäjää vastaan: ”Emme tiedä, millaisen hirviö olemme luoneet”
Sisältö:
Ukrainaan on perustettu tänään uusi ministeriö, joka kantaa nimeä totuusministeriö. Brittilehti The Guardianin mukaan uuden ministeriön tehtävänä on valvoa median toimintaa. 
 
Totuusministeriön johtoon nimitetun Juri Stetsin mukaan ministeriötä tarvitaan, jotta Ukraina voi pärjätä informaatiosodassa Venäjää vastaan.
 
-Emme tiedä mitään yksityiskohtia vielä, joten emme tiedä, millaisen hirviön olemme luoneet, toimittaja Mustafa Nayyem kommentoi Guardianille.
Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Jopa 7000 venäläissotilasta Suomen rajalle? Lehdet: tukikohta avataan
Sisältö:
Venäjä perustaa uudelleen sotilastukikohdan vain 50 kilometrin päähän Suomen rajasta Alakurtin kylään, Murmanskiin. 
 
2000-luvun alussa lakkautettuun tukikohtaan siirretään motorisoitu jalkaväkiprikaati, jossa on tavallisesti noin 7 000 sotilasta, kertovat Norjan yleisradiokanava TV2 sekä venäläinen uutistoimisto RIA Novosti englanninkielisen The Moscow Timesin mukaan.
 
Aiemmin venäläiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Alakurttiin siirretään 3 000 tiedustelu-upseeria, jotka ovat erikoistuneet elektroniseen sodankäyntiin. Norjan TV2 nimittääkin Alakurtin tukikohtaa korkean teknologian vakoilutukikohdaksi.
 
– Olen kuullut jopa tiedoista, että tukikohtaan siirrettäisiin myös helikoptereita, sanoo ruotsalainen turvallisuuspolitiikan analyytikko Johan Norberg Dagens Nyheterille puolustusministeriön alaisesta Totalförsvarets forskninginstitutista.
 
Norberg ei usko, että tukikohta uhkaa Suomea tai muita Pohjoismaita suoraan. Venäjä on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan arktisella alueella. Venäläissotilaat asettuivat juuri koilliskulmaan, Tshukotkaan perustettuun tukikohtaan ja Alakurtin tukikohdan lisäksi Venäjän armeija perustaa toisen tukikohdan Jakutiaan.
 
Silti Norberg ei hyvällä katso Venäjän varustautumista.
 
– Venäjän varustautuminen ja valmius sotaan ovat lisänneet uhkaa. Venäjähän on aloittanut sodan Ukrainassa, hän toteaa.
Arktiset alueet, Norja, Ruotsi, Suomi, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Ulkomaat
Ruotsin armeijan kenraali pöyristyi: ”Tällaista ole nähty kylmän sodan jälkeen”
Sisältö:
Ruotsin armeijan valmiuspäällikkö, kenraaliluutnantti Göran Mårtensson pitää Venäjän armeijan viimeaikaista käyttäytymistä Itämerellä täysin poikkeuksellisena.
 
-Tällaista ei ole nähty kylmän sodan jälkeen, hän kommentoi Svenska Dagbladetille tänään.
 
Mårtenssonin mukaan Venäjällä oli viime viikolla jälleen sotaharjoitus Itämerellä. Hän sanoo, että harjoitukseen osallistui myös strategisia pommikoneita.
 
Vakavin välikohtaus venäläisten kanssa sattui Mårtenssonin mukaan perjantaina, kun SAS:n matkustajakone joutui väistämän venäläistä tiedustelukonetta lennolla Kööpenhaminasta Puolan Poznaniin. 
 
-Tällaista sattuu yhä useammin, Mårtensson sanoo.
Göran Mårtensson, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjän sotaharjoitus, Ulkomaat
Kova vaatimus Ruotsissa: Maahanmuuttajien tukiin leikkaus
Sisältö:
Ruotsissa on noussut laaja keskustelu pakolaisten ja maahanmuuttajien sosiaalituista.
 
Ruotsin kristillidemokraattien puheenjohtaja Göran Hägglund ehdottaa Dagens Nyheterissä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että pakolaisille suunnattua asettumistukea tulisi leikata. Tuki koostuu perusosasta, lapsilisistä ja erillisestä asumislisästä, mikäli pakolainen ei saa muuta asumistukea.
 
– Jos tuet ovat liian suuria ja mahdolliset työtulot liian pieniä, tarkoittaa se, että töitä tehdään vähemmän. Siksi pitäisi kokeilla maahan saapuvien tukien leikkaamista, Hägglund toteaa.
 
Hän lisää, että kristillisdemokraatit ehdottavat erillistä verovähennystä uusille maahanmuuttajille, jotta nämä voisivat ansaita verottomasti 500 000 kruunua ensimmäisen viiden vuoden aikana. Tämä kannustaisi maahanmuuttajia työntekoon eikä tuilla elämiseen Hägglund katsoo.
 
Ruotsidemokraatit ilmoitti torstaina tukevansa ehdotusta ja Kansanpuolue liberaalit pitää ehdotusta tervetulleena keskustelunavauksena.
 
Lisäksi kristilliset ehdottavat, että turvapaikanhakijoille myönnettäisiin aluksi oleskelulupa vain kolmeksi vuodeksi. Jos tilanne lähtömaassa paranee, pakolainen voisi palata kotimaahansa. Jos tilanne säilyy ennallaan tai heikkenee, oleskelulupa voitaisiin vakinaistaa.
 
Maahanmuuttoasiat ovat olleet tapetilla Ruotsissa, sillä Syyrian ja Irakin tilanteen vuoksi maahan on tullut huomattavasti tavallista enemmän turvapaikanhakijoita. Ruotsin maahanmuuttoviraston arvion mukaan uusia turvapaikanhakijoita saattaa tänä vuonna tulla jopa 90 000.
Maahanmuuton kustannukset, Maahanmuutto, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Hollannin Geert Wildersille syytteet vihapuheesta
Sisältö:

Hollantilaisen äärioikeistolaisen vapauspuolueen johtaja Geert Wilders on saanut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kertoo brittiläinen yleisradiokanava BBC.

Syytteet nostettiin maaliskuisen tapahtuman johdosta, kun Wilders yllytti yleisöä marokkolaisvihamieliseen huuteluun. Hollannin yleinen syyttäjä sai tapauksen johdosta kaikkiaan yli 6 400 valitusta.

Myöhemmin hän oli eräässä tv-haastattelussa puhunut ”marokkolaisesta roskaväestä”.

Wilders on aiemminkin kohauttanut maahanmuuttoa ja islamia vastustavilla puheillaan, joita hän on puolustanut oikeudessa asti. Häntä ei ole tuomittu vihapuheesta. Vapauspuolue oli kevään eurovaaleissa Hollannin kolmanneksi suurin puolue.

Geert Wilders, Hollannin vapauspuolue, Hollanti, Uusi Suomi, Vihapuhe, Ulkomaat
Putin: ”Karhu halutaan kahlita – siksi ydinase”
Sisältö:
Venäjän presidentti Vladimir Putin katsoo, että Venäjän karhu tahdotaan kahlita.
 
Vuosittaisessa lehdistötilaisuudessaan Putin totesi, ettei Venäjän karhun ole mahdollista elää rauhassa ”marjoja ja hunajaa syöden”, vaan karhu tahdotaan aina kahlita.
 
– Silloin paljastamme hampaamme ja kyntemme. Siksi meillä on ydinasepelote, Putin kertoo BBC:n mukaan.
 
Putin korostaa että maata kohdannut talouskriisi on mahdollisuus muuttua taloudellisesti itsenäiseksi.
 
– Tai sitten tulemme ripustetuksi seinälle, Putin sanoo.
Uusi Suomi, Valdimir Putin, Venäjä, Ulkomaat
Putin: Venäjän talouskasvu ”vääjäämätöntä”
Sisältö:
Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo vuosittaisessa lehdistötilaisuudessa, että maan talouskasvu on vääjäämätöntä.
 
Putinin mukaan Venäjän ja ruplan talouskriisi kestää pahimmassa tapauksessa vain kaksi vuotta. Hän korosti puheessaan, että kriisistä huolimatta maan talous kasvaa yhä, ja että hallituksen budjetti tulee tänä vuonna olemaan ylijäämäinen.
 
– On vaikea sanoa, missä vaiheessa taloustilanne kohenee, mutta se on vääjäämätöntä, Putin linjaa.
 
Presidentti Putin katsoi myös, että Venäjän keskuspankin ja hallituksen toimet talouskriisissä ovat olleet riittäviä. Putin korosti, että maan tuotanto on kasvanut ja hän piti positiivisena, että syntyvyys on lisääntynyt.
Uusi Suomi, Valdimir Putin, Venäjä, Venäjän talous, Ulkomaat
Tässä halaa ”Kuuba-voittaja”: Takana 5 vuotta vankeutta
Sisältö:

Kuubassa vuodesta 2009 vangittuna ollut yhdysvaltalainen it-urakoitsija halasi perheenjäseniään ja ystäviään tiukasti päästyään vapauteen tänään torstaina.

Grossin lento oli Washingtonissa kello 11.15 paikallista aikaa, kertoo Daily News.

–On hyvä olla kotona, Gross totesi Daily Newsin mukaan.

Grossin vaimo tuli Kuubaan hakemaan miestään, ja perheen kaksi tytärtä odottivat isäänsä Yhdysvalloissa, lehti kertoo.

Grossin vapautuminen liittyy historialliseen käänteeseen Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa. Presidentti Barack Obama kertoi eilen keskiviikkona, että Yhdysvallat palauttaa diplomaattiset ja taloudelliset suhteet Kuubaan.

Kuuba vapautti Grossin humanitaarisista syistä. Vastavuoroisesti Yhdysvallat vapautti kolme kuubalaista. Yhdysvallat on neuvotellut Grossin vapauttamisesta noin 18 kuukauden ajan, kertoo The New Yourk Times.

Grossia syytettiin Kuubassa vakoilusta.

Alan Gross, Kuuba, ulkomaat, USA ja Kuuba, Uusi Suomi, Ulkomaat
Barack Obama teki historiaa: ”Uusi luku USA:lle”
Sisältö:
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yllätti kaikki tänään kertomalla historiallisesta käänteestä Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteissa.
 
-Tämä on uusi luku USA:lle ja Kuuballe. Kyseessä on merkittävin muutos Yhdysvaltojen Kuuban-politiikassa 50 vuoteen, Obama sanoi BBC:n mukaan.
 
Yhdysvallat palauttaa diplomaattiset ja taloudelliset suhteet Kuubaan. Obama ilmoitti keskustelevansa Kuuban kauppasaarron purkamisesta kongressin kanssa.
 
Kuuban presidentti Raul Castro kuvaili omassa tv-puheessaan muutosta tervetulleeksi.
Barack Obama, Raul Castro, ulkomaat, USA ja Kuuba, Uusi Suomi, Ulkomaat
Meneekö nyt liian pitkälle? Mainokset Putinin huomisesta kuin toimintaelokuvan traileria
Sisältö:

Maailma on liekeissä, kaaos ja levottomuudet leviävät. Ihmiskunta on hätää kärsimässä. Vain yksi mies voi pelastaa kaiken. Tämänkaltaisia tuntemuksia saattaa herätä oheisista videoista.

Kyseessä on Venäjän valtion omistaman Rossija 1 –televisiokanavan kampanja presidentti Vladimir Putinin huomenna järjestettävälle lehdistökonferenssille. Jokavuotisessa suurtapahtumassa Putin tapaa median edustajia.

Dramaattisella tyylillä vuoden ilmiöitä läpikäyvät videot ovat kuin materiaalia toimintatrillereiden trailereista:

Leo Lemmetty, Putinin lehdistökonferenssi, ulkomaat, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Putinilta voi tulla yllätysveto – tälle mahtimiehelle potkut?
Sisältö:

Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul arvioi CNBC:lle, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa vaihtaa Venäjän hallituksen.

McFaul aistii paniikkia Venäjän talouseliitin keskuudessa.

- Uskon, että hän [Putin] saattaa ajatella hallituksen vaihtoa. Uskon, että se voi olla seuraavien päivien tai viikkojen aikana tapahtuva yllätysliike, McFaul sanoo Business Insiderin mukaan.

Toisin sanoen McFaul uskoo, että pääministeri Dmitri Medvedeville voi olla luvassa potkut.

Venäjän hallitus piti eilen iltapäivällä hätäkokouksen, jonka sisällöstä ei ole tarkemmin tietoa. Venäjän ruplan sukellus on aiheuttanut talouskaaoksen maassa.

Ruplan romahdus, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjän talous, Ulkomaat
Äiti ja kahvilatyöntekijä kuolivat sankareina Sydneyssä: ”Tragedia”
Sisältö:

Sydneyn panttivankidraamassa kuolleita Tori Johnsonia ja Katrina Dawsonia pidetään sankareina Australiassa, kertoo The Guardian.

Kahvilan työntekijä Johnsonia ammuttiin sen jälkeen kun hän yritti ottaa asetta kaappaajalta, kertoo The Independent.

Kahden lapsen äiti Katrina Dawson kuoli sen jälkeen kun hän oli yrittänyt puolustaa raskaana olevaa kollegaansa, lehti kertoo.

Molemmat panttivangit kuolivat vammoihinsa sen jälkeen kun poliisi rynni sisään kahvilaan eilen maanantaina.

–He tekivät niin, koska he uskoivat sillä hetkellä, että jos he eivät tekisi sitä, monta henkeä olisi menetetty, poliisi kommentoi Dawsonin ja Johnsonin tekoja Independentille.

Myös kaappaaja kuoli tilanteessa.

 –Viimeisen 24 tunnin aikana tätä kaupunkia on ravistellut tragedia, jollaista kukaan meistä ei olisi voinut koskaan kuvitella,  Australian pääministeri kommentoi tapahtunutta.

 

sankari, Sydneyn panttivankidraama, Sydneyn panttivankidraama, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat