Keskiviikko 7.10.2015

Uusi Suomi uutiset

The Times: Salainen EU-suunnitelma – Sadat tuhannet turvapaikanhakijat karkotetaan Euroopasta
Sisältö:

Brittilehti The Times kertoo lähteisiinsä viitaten, että EU:n sisäministereiden tasolla suunnitellaan salaisesti satojen tuhansien kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista Euroopasta.

The Timesin mukaan EU uhkaa lopettaa avun, kauppasuhteet ja viisumijärjestelyt sellaisten maiden kuten Eritrean kanssa, jos maat eivät suostu ottamaan vastaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kansalaisiaan.

Lehden näkemän luonnoksen mukaan EU:n sisäministerit keskustelevat huomenna myös siitä, että EU-maiden pitäisi palauttaa nykyistä useampi turvapaikanhakija lähtömaahansa.

The Timesin mukaan sopimusluonnos edustaa käännekohtaa, sillä tähän asti Euroopan johtajat ovat olleet erimielisiä pakolais- ja siirtolaiskriisin hoidosta.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Varoitus Venäjälle: ”Vaadin kunnioittamaan Naton ilmatilaa”
Sisältö:

Sotilasliitto Nato syyttää Venäjää ”vastuuttomasta toiminnasta” sen jälkeen kun Venäjän hävittäjät loukkasivat Turkin ilmatilaa Syyrian rajalla, kertoo Financial Times.

Venäjä kertoi kyseessä olleen navigaatiovirhe, lehti kertoo.

Nato varoittaa Venäjää ilmatilan loukkaamisesta, The Washington Post kertoo. Naton mukaan tilanne ei ole hyväksyttävä, lehti kertoo.

–Vaadin Venäjää kunnioittamana Naton ilmatilaa jännitteiden kärjistymisen välttämiseksi, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo FT:n mukaan.

 

Nato, NATO, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Upseeri luki merkit Venäjältä: ”Asevoiman käyttö on valtionjohdon uusi muotihuume”
Sisältö:

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa blogissaan seuraava kapteeniluutnantti James Mashiri arvioi tuoreessa kirjoituksessaan, että Venäjällä kynnys aseellisen voiman käyttöön on madaltunut ”pysyvästi”.

– Asevoiman käytöstä poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi on tullut Venäjän valtionjohdon uusi muotihuume, jonka vaarallisuudesta sen käyttäjät eivät ole kovinkaan huolissaan, Mashiri toteaa.

Blogissaan hän käy läpi 2000-luvulla alkanutta Venäjän suurvalta-aseman palauttamista sekä armeijan uudelleenrakentamista. Mashirin mukaan ensimmäiseksi puolustusbudjetin tuntuva nosto kohdennettiin kylmän sodan aikaisiin strategisiin pommikoneisiin.

Strategisten asejärjestelmien modernisoinnilla oli tarkoitus ”turvata Venäjän kyky ylläpitää uskottavaa strategista pelotetta”. Modernisoituja aseita käytettiin Georgian sodassa, joka oli Mashirin mukaan ”selvin merkki” uudesta aikakaudesta.

Kaluston modernisointi on vain kiihtynyt ja Venäjällä on käynnissä vuoteen 2020 asti 550 miljardin euron – eli noin kymmenen kertaa Suomen valtion vuosibudjettia suurempi – varusteluohjelma. Ensi vuonna käynnistyy toinen, uusi varusteluohjelma, jonka tarkoituksena on kehittää Venäjälle kyky iskeä ”minne päin maailmaa tahansa lähes välittömästi”.

– Venäjä vastustaa nykytilanteessa tätä ”globaalin iskun konseptia”, mutta kehittää tietysti itselleen samaa kykyä ns. kuudennen sukupolven sodankäynnin konseptilla, Mashiri kirjoittaa blogissaan.

– Kehittämisohjelmassa mainitaan mm. ”uusiin fysikaalisiin periaatteisiin perustuvien ja teholtaan ydinasetta vastaavien aseiden” ja ”miehittämättömien ilma- ja merialusten ja robotisoitujen asejärjestelmien ja kaluston laajamittainen käyttö.”

Kaluston modernisoinnin lisäksi Venäjällä on pidetty myös valtavia sotaharjoituksia. Presidentti Vladimir Putin määräsi heinäkuussa 2013 pidettäväksi valmiusharjoituksen, johon osallistui yhteensä 160 000 sotilasta kaikista Venäjän sotilaspiireistä. Se oli Mashirin mukaan maailman suurin sotaharjoitus 47 vuoteen. Sen jälkeen on Venäjällä järjestetty toistuvasti yhtä mittavia sotaharjoituksia.

Mashiri katsoo, että Venäjä onkin rakentanut itselleen ”käyttökelpoisen konventionaalisen sodankäynnin työkalun”.

– Tämän työkalun käyttöperiaatteita ja kehittämistä ohjaa Venäjän sotilasdoktriini, Mashiri toteaa ja lisää, että uudessa sotilasdoktriinissa nähdään kilpailua ja jännitteitä niin eri alueiden ja valtioiden kuin arvomaailmojen ja kehitysmallien välillä.

– Venäjän näkökulmasta käynnissä on vaikutusvallan vaiheittainen uudelleenjako uusien taloudellisen kasvun ja poliittisen vetovoiman keskusten hyväksi.

James Mashiri, Puolustuspolitiikka, Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Ulkomaat
Nyt älähti Merkelin liittolainenkin: ”Virtausta Eurooppaan rajoitettava”
Sisältö:

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on liittokansleri Angela Merkelin, puoluetoverinsa, kanssa julkisesti eri mieltä pakolais- ja siirtolaiskriisistä.

Schäuble sanoi sunnuntaina haastattelussa, että Euroopan täytyy rajoittaa maanosaan tulevien ihmisten määrää kansallisen kantokyvyn alkaessa loppua. Liittokansleri Merkel puolestaan kommentoi muuttoliikettä suureksi haasteeksi, josta Saksa kuitenkin selviää.

– Meidän täytyy rajoittaa virtausta Eurooppaan. Kansallisella tasolla emme enää selviä tästä [hallitse tilannetta], Schäuble sanoi Saksan yleisradion Deutsche Wellen mukaan.

Schäublen mukaan Euroopan unioni ryhtyykin toimiin tulijoiden määrän vähentämiseksi ”hyvin pikaisesti, erityisesti Turkin kanssa”. Tällä hän viittaa EU:n ja Turkin väliseen sopimukseen, josta saksalaismedia kertoi viikonloppuna. Median mukaan Euroopan komissio ja Turkin hallitus ovat sopineet muun muassa uusien pakolaisleirien perustamisesta Turkkiin sekä yhteisestä, tehostetusta rajavalvonnasta Kreikan ja Turkin rajoilla.

Turkin ja Kreikan välikkö on yksi pääreiteistä Eurooppaan. Nyt tätä reittiä tulevia ihmisiä aiotaan raporttien mukaan palauttaa takaisin Turkkiin. Uusille pakolaisleireille voitaisiin sijoittaa jopa kaksi miljoonaa ihmistä, joiden joukosta seulottaisiin hädänalaiset siirrettäväksi Eurooppaan. Tarkoitus olisi muun muassa vähentää ihmissalakuljettajien järjestämien matkojen houkuttelevuutta.

Saksalaislehti Bildin väitteen mukaan Saksaan voisi tulla kaikkiaan jopa 1,5 miljoonaa turvapaikanhakijaa tämän vuoden aikana. Lehden mukaan se on saanut haltuunsa ”sisäisen arvion” tilanteesta, mutta Deutsche Wellen mukaan arvion lähdettä ei eritelty tämän tarkemmin.

Angela Merkel, Saksa, Turkki, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Wolfgang Schäuble, Ulkomaat
Vakava varoitus Vladimir Putinille: ”Tuhoisa resepti”
Sisältö:
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoitti myöhään perjantaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Venäjän Syyriaan tekemien ilmaiskujen seurauksista. Venäjä aloitti keskiviikkona ilmaiskut Syyrian kapinallisryhmittymiä vastaan. Venäjän mukaan iskut on suunnattu Isisiä vastaan.
 
Obaman mukaan Venäjän iskut vain vahvistavat Isisiä ja heikentävät Syyrian maltillista oppositiota. 
 
-Venäjän näkökulmasta kaikki ovat terroristeja. Se on hyvin tuhoisa resepti, Obama sanoi BBC:n mukaan.
 
Obama korosti Yhdysvaltain kantaa, jonka mukaan syy Syyrian ongelmiin on presidentti Bashar al-Assad. Hän syytti suoraan Venäjää ja Irania siitä, että al-Assad on edelleen vallassa.
Barack Obama, Bashar al-Assad, Syyrian kriisi, Syyrian kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Ulkomaat
Näin Garri Kasparov hiljensi Helsingin: ”Lukekaa Kummisetä”
Sisältö:

Shakissa meillä on sovitut säännöt ja ennustamaton lopputulos, mutta Venäjällä se on (vaaleissa) aivan päinvastoin, armoton Putin-kriitikko, takavuosien shakkimestari Garri Kasparov sanoi helsinkiläiselle bisnesyleisölle Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Nordic Business Forumissa. Tämä laukaisi melkoisen naurunremakan.

Pari muutakin mustan huumorin helmeä Kasparov heitti esityksensä alussa ja seminaarikansa käyttäytyi yhtä riehakkaasti.

Sitten alkoi tykitys. Tosiasiassa Kasparov pitää presidentti Vladimir Putinia vaarallisena diktaattorina, eikä hän säästellyt edes mafia-, Stalin-, Hitler- ja jopa Voldemort (Harry Potter -hahmo) -vertauksia.

– Jos haluat tietää, millainen Putin hallinto on, sinun ei tarvitse lukea poliittisia artikkeleita, sinun pitää lukea Kummisetä (Mario Puzon romaani, 1969). Kaikki perustuu uskollisuuteen johtajalle.

Hänen mielestään Putinin hallitsema Venäjä eroaa huomattavasti esimerkiksi kommunistisesta Kiinasta, missä on edes useita henkilöitä päättämässä asioista.

– Kaikkein epävakain järjestelmä on yhden miehen diktatuuri. Sellainen on Vladimir Putinin Venäjä, mafiamainen järjestelmä, hän totesi ja toi esille myös rinnastuksena sen, kuinka helpolla läntinen lehdistö päästi Adolf Hitlerin 1930-luvulla.

Kasparovilla on itsellään kokemusta, minkälaista on arvostella Putinin hallintoa ja tuon arvostelun seurauksista, sillä hän on joutunut Venäjällä pidätetyksi.  Tästäkin hän heijasti valokuvan seinälle kertomustaan vahvistamaan.

KGB-taustainen Putin heitetään jossain vaiheessa pois vallasta, ennustaa Neuvostoliiton alaisuuteen kuuluneessa Azerbaidzanissa syntynyt Kasparov, koska ”näin käy diktaattoreille”. Tätä ennen hän kuitenkin shakkimestarin tulkinnan mukaan lietsoo sotatoimia Lähi-idässä ja Ukrainassa.

Tätä kaikkea etupäässä suomalaisista, mutta myös esimerkiksi virolaisista ja venäläisistä koostunut vip-bisnesyleisö kuunteli jo hiirenhiljaa.

– He joiden mielestä Syyrian tilanne ei ratkea ilman Venäjää, eivät ole loogisia. Venäjä on osallinen tässä konfliktissa ja Putinilla on selvä idea, kuinka toimia. Hän voittaa joka tavalla. Venäjä ei pommittanut Isisiä, vaan amerikkalaisten tukemia kapinallisia Syyriassa. Kukaan ei puhu enää Krimistä ja Ukrainasta. Putinista on tullut pelastaja.

Kasparov uskoo, että Putin pystyy ”merkittävän Lähi-idän sodan” kautta vaikuttamaan öljyn hintaan, joka nykyisellä pudonneella tasolla on Venäjän taloudelle turmiollinen.

– Miljoonat Eurooppaan lähtevät pakolaiset ovat Putinille lisähyöty. Eurooppa heikkenee ja on sekasorrossa, ja heikko Eurooppa ei pysty vastustamaan Venäjän aggressioita Ukrainassa ja kuka tietää, mitä hän päättää muualla. Naapurit voisivat olla haavoittuvaisia potentiaalisille venäläisille hyökkäyksille.

Kasparov piti vip-esitelmänsä jälkeen lehdistötilaisuuden, jossa Uusi Suomi kysyi häneltä, onko Venäjä hänen mielestään jollain lailla suora uhka Pohjoismaille tai Baltian maille.

– Ei suora uhka. En usko, että Putin ylittää rajoja Pohjoismaissa tällä hetkellä, koska juuri nyt haaste ja hinta ovat liian suuria…  Ukraina on kohde numero yksi, Putin-kriitikko sanoi viitaten muun muassa Baltian maiden Nato-jäsenyyksiin.

Lopuksi Kasparov sanoi lehdistölle vastaavasti kuin vip-salin yleisölle hetkeä aiemmin: ”Toivon, että minulla olisi ollut parempaa kerrottavaa”.

Garri Kasparov, Markku Huusko, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Ammuskelun nähneet avautuvat – ”Kaaosta, pelkoa ja paniikkia”
Sisältö:

Yhdysvaltojen Oregonissa tapahtuneessa kouluampumisessa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä ja loukkaantui seitsemän, kertoo BBC.

Poliisi on tunnistanut 26-vuotiaan ampujan, The New York Times kertoo.

Ampumispaikalla ollut Cassandra Welding kertoo The New York Timesille kokemuksestaan. Hän oli luokassa, jossa oli 20 ihmistä. Hän kuuli useita kovia ääniä, ”kuin ilmapalloja olisi rikottu”. Nainen Weldingin takana nousi laittaakseen oven kiinni, mutta saikin useita luoteja mahaansa.

Luokka meni paniikkiin, mutta he pystyivät soittamaan hätänumeroon.

–Olin puhelimessa äitini kanssa melkein koko ajan. Tiesin, että tämä voisi olla viimeinen kerta kun puhuisin, Welding kertoo.

Samassa koulussa ollut Hannah Miles kertoo kokemusta The Daily Beastille.

–Se oli totaalista kaaosta, pelkoa ja paniikkia, hän kuvailee.

Ammuskelu Oregonissa, Oregonin ammuskelu, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Leuat loksauttava” peliliike – Vladimir Putin ällistytti USA:n totaalisesti
Sisältö:

Yhdysvallat ja sen presidentti Barack Obama ällistyivät täydellisesti Vladimir Putinin johtaman Venäjän toimista Syyrian suhteen. Näin kirjoittavat sekä BBC että Politico analyyseissaan. Myös uutiskanava CNN kirjoittaa, että Venäjän ilmaiskujen seurauksena Washingtonin ja Moskovan välille on puhjennut kriisi. CNN:n sivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessa Lähi-idän tuntija, diplomaatti Aaron David Miller kirjoittaa, että Venäjän toimet ovat saaneet Yhdysvallat näyttämään heikolta.

Politicon mukaan Venäjän Syyrian-ilmaiskujen ajoitus oli enemmän kuin yllättävä: se vaikutti kuin suunnitellulta loukkaukselta Obamaa kohtaan. BBC:n analyysissa sanat eivät edes riitä kuvailemaan Venäjän toimintatapaa: venäläiskenraali ilmoitti amerikkalaiskenraalille yllättäen, että Venäjä aloittaa ilmaiskut Syyriassa tunnin kuluttua. BBC:n mielestä Venäjän veto oli leuat loksauttava, hätkähdyttävä ja kulmakarvoja nostattava.

Aiemmin tällä viikolla Putin ja Obama tapasivat YK:n yleiskokouksen yhteydessä, ja jo silloin väitettiin Putinin vieneen valokeilan Obamalta. Politicon jutussa tämä show’n varastaminen ja ilmaiskujen ajoitus liitetään yhteen ja sitä kuvaillaan Putinin tyyliseksi poliittiseksi teatteriksi ja globaaliksi peliksi.

Syyria hallitsi alkuviikon keskusteluja YK:n yleiskokouksessa. Syyria nähdään mahdollisuudeksi Yhdysvalloille ja Venäjälle olla tavallaan samalla puolella terroristijärjestö Isisiä vastaan. Toisaalta suuri ongelma on se, että Venäjä tukee Syyrian hallitsijaa Bashar al-Assadia, jota Yhdysvallat taas vastustaa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tänään vakuuttanut, että Venäjällä ja Yhdysvalloilla on Syyriassa sama kohde, Isis.

Barack Obama, Syyrian kriisi, Syyrian kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Ulkomaat
Kaaos uhkaa Venäjällä, koska konkurssista tuli juuri laillinen kansalaisille
Sisältö:

Miljoonat maksukyvyttömät venäläiset voivat nyt hakea henkilökohtaista konkurssia, kertoo The Moscow Times. Lehden mukaan asiantuntijat pelkäävät tänään voimaan tulevan lakimuutoksen aiheuttavan kaaoksen, sillä velkojensa kanssa kamppailevia venäläisiä on niin paljon.

Uuden lain tarkoituksena on auttaa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevia venäläisiä. Taloustaantuman myötä maksukyvyttömien määrä on kasvanut vuodesta 2013 alkaen.

Sberbankin luottotietotoimiston mukaan 580 000 venäläistä hakee heti henkilökohtaista konkurssia. Vakeassa velkatilanteessa on lisäksi 6,5 miljoonaa muuta venäläistä, toimisto kertoi aiemmin tällä viikolla.

Analyytikoiden mukaan yhteiskunnan järjestelmät eivät kestä tällaista ryntäystä. Venäjän valtiovarainministeriö on arvioinut, että pelkästään Moskovassa oikeusistuimissa käsitellään noin neljä miljoonaa kansalaisten konkurssitapausta seuraavan vuoden aikana, lehtitiedot kertovat.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Epäily Venäjän ilmaiskuista: Neuvottelut ”niin pian kuin mahdollista”
Sisältö:

Yhdysvaltojen ja Venäjän armeijat keskustelevat ”niin pian kuin mahdollista”, mahdollisesti jo tänään torstaina, estääkseen yhteentörmäykset Syyriassa, maiden diplomaatit kertovat BBC:n mukaan.

Venäjä kertoo tehneensä ilmaiskuja terroristijärjestö Isisiä vastaan eilen keskiviikkona, BBC kertoo.

Yhdysvallat kuitenkin pelkää, että kohteet eivät kohdistuneet Isisiin vaan Venäjän liittolaisen Syyrian johtajan Bashar al-Assadin vastustajiin, The New York Times kertoo.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat keskiviikkona. Lavrov vakuutti, että väitteet Venäjän ilmaiskujen tarkoitusperistä ovat perättömiä, BBC kertoo.

 

Syyria, ulkomaat, USA, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Suomen ay-liikkeen tilanne äimistyttää maailmalla
Sisältö:

Työmarkkinakeskusjärjestöt STTK ja SAK kertovat nettisivuillaan, että Suomi on ollut näyttävästi esillä käynnissä olevassa Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY:n kongressissa.

STTK:n mukaan sekä puheenvuoroissa että käytäväkeskusteluissa ihmetellään laajasti Suomen tilannetta ja ”monet kysyvät, onko Suomi muuttunut pysyvästi”.

- Hallituksen esittämä uhkaus puuttua työmarkkinajärjestöjen autonomiseen sopimustoimintaan ei vain kummastuta eurooppalaisia kollegoita, se huolestuttaa heitä. Jos vapaa sopiminen voidaan  kyseenalaistaa vahvan sopimisen maassa Suomessa, voidaanko se tehdä kaikkialla? STTK kirjoittaa.

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääsihteeri Guy Ryder on ottanut omassa puheenvuorossaan Suomen esille, työmarkkinakeskusjärjestöt kertovat. SAK:n mukaan Ryder nosti puheessaan vahvasti esille oikeuden neuvotella kollektiivisesti työehtosopimuksesta.

- Myös EAY:n pääsihteerin tehtävät jättävä Bernadette Ségol mainitsi puheenvuorossaan suomalaisen ay-väen järjestämän mielenosoituksen ja hän pyysi kokousväkeä aplodeeraamaan suomalaisen ay-liikkeen tueksi, SAK kertoo.

STTK toteaa, että ”suomalainen ay-liike ei ole ongelmien kanssa yksin”.

Palkansaajajärjestöt ovat nousseet takajaloilleen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailemista työelämäuudistuksista ja nimenomaan siitä, että ne toteutettaisiin pakottavalla lainsäädännöllä.

Työmarkkinaosapuolet yrittävät parhaillaan keskinäisissä neuvotteluissa saada aikaan korvaavaa pakettia.

Ay-liike, Hallituksen kilpailukykytoimet, Hallituksen kilpailukykytoimet, Suomi mainittu, Työelämä, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Havainto: Tämän sanan Putin jätti sanomatta
Sisältö:

Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilinen puhe YK:n yleiskokouksessa osoittaa, että Venäjän painopiste on siirtynyt Ukrainasta Syyriaan. Näin arvioi Venäjä-tuntija, toimittaja Jarmo Koponen Puheenvuoro-blogissaan.

Koponen huomauttaa, että Putinin puheessa ei ollut ”sanaakaan Novorossijasta”.

- Venäjän painopiste on siirtynyt Syyriaan. Se on käynyt selväksi. Venäjälle asiaa alleviivattiin jo sunnuntaina kun maan ykköspropagandistin ohjelmassa keskityttiin poikkeuksellisesti muihin aiheisiin kuin Itä-Ukrainassa käytävään sotaan, Koponen kirjoittaa.

Vuosi sitten julkisuudessa kiinnitettiin huomiota Putinin sanavalintoihin Ukrainaa koskien. Uusi Suomi kertoi tuolloin, että Putinin ”Novorossija”-sanan käyttö on tulkittu pelottavaksi viestiksi lännessä. Vuosi sitten Putin kutsui Ukrainan kapinallisjoukkoja ”Novorossijan” eli ”Uuden Venäjän” joukoiksi.

Novorossijalla tarkoitetaan historiallista aluetta, joka sijaitsee osittain nykyisen Venäjän ja osittain eteläisen ja itäisen Ukrainan alueella. Termiä on kuvattu poliittisesti latautuneeksi.

Putin ehdotti eilisessä puheessaan ääri-islamistisen Isis-järjestön vastaista, mutta Syyrian presidentti Bashar al-Assadia tukevaa kansainvälistä koalitiota. Hän puhui toki myös Ukrainasta todeten muun muassa, että Donbasin alueen asukkaiden oikeudet ja kannat tulisi ottaa aidosti huomioon.

LUE MYÖS: Väite: Putin sai yliotteen Obamasta - ja tämä kuva paljastaa sen

LUE MYÖS: Sauli Niinistöltä väkevä viesti Vladimir Putinille

Jarmo Koponen, Jenni Tamminen, Novorossiya, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Väite: Putin sai yliotteen – ja tämä kuva paljastaa sen
Sisältö:

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien välien uskotaan olevan jäätävässä kunnossa. Arvioiden mukaan maanantaina YK:n yleiskokouksessa Vladimir Putin otti yliotteen amerikkalaiskollegastaan, mitä tulee Syyrian tilanteeseen.

Omaperäinen analyysi tilanteesta löytyy brittilehti Independentistä, jonka mukaan yksi maanantain valokuva summaa Putinin ja Barack Obaman suhteen tilan juuri nyt. Lounastapaamisessa otetun kuvan näet yllä.

Lehti kiinnittää huomiota kolmeen kuvan yksityiskohtaan. Ensinnäkin vain toinen kaksikosta hymyilee – Putin – kun toinen on vakava. Toinen on kilistellessä pitänyt kätensä lähellä itseään – Putin – kun toinen kurottaa kaukaa. Ja ”toinen puristaa lasiaan toisen pitäessä otteensa hienostuneena”.

– Tämä hetki kertoo paljon kaksikon välisestä kuilusta. Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet, jotka ovat jo herkät Ukrainan kriisin jäljiltä, ovat päätyneet tähän umpikujaan kaksikon käytännössä tukiessa eri osapuolia Syyrian sisällissodassa, Independent kirjoittaa.

Kuva-analyysi voi olla ylitulkintaa, mutta arvio Putinin vahvemmasta asemasta juuri nyt saa tukea myös yhdysvaltalaismediasta. CNN-kanavan mukaan ”Vladimir Putin tuli takaisin – ja varasti Obamalta huomion”.

CNN:n tulkinnan mukaan Putin esitti harvinaisessa YK-puheessaan suoranaista vallankaappausta Yhdysvaltain globaalia johtajuutta kohtaan. Kanavan mielestä Putinin ehdotus ääri-islamistisen Isis-järjestön vastaisesta, mutta Syyrian presidentti Bashar al-Assadia tukevasta kansainvälisestä koalitiosta on yritys napata Isisin vastaisen sodan valtikka Amerikan käpälistä. Yhdysvallat vaatii Obaman sanoin omia kansalaisiaan ja lapsia surmaavan Assadin astumista syrjään.

Lisäksi äskettäin on uutisoitu, kuinka Venäjä on ilmoittanut muodostaneensa Isisin vastaisen tiedusteluliiton Iranin, Syyrian ja Irakin kanssa – ilman Yhdysvaltain hyväksyntää tai edes tietoa.

Kun Putin vieläpä arvosteli puheenvuorossaan Yhdysvaltain väliintulotoimia Lähi-idässä vaikuttavuudeltaan heikoiksi tai jopa käänteisiksi, kommentoitiin Obaman esiintymistä amerikkalaislehdistössä myös heikoksi ja syyksi äänestää republikaaniehdokasta tulevissa presidentinvaaleissa. Kaksikon tapaamisen ”kiusallisista” kuvista kertoo myös Telegraph-lehti.

Yhteistä linjaa suurvallat eivät maanantaina Syyrian konfliktin suhteen löytäneet. Ainakin Putin kuitenkin vakuutti medialle, että keskustelu oli rakentava, ja molemmat kertoivat yhä olevansa valmiita yhteistyöhön Syyriassa kaikkien maiden kanssa. Venäjä harkitsee myös osallistumista Yhdysvaltain johtaman koalition ilmaiskuihin.

LUE MYÖS: Sauli Niinistöltä väkevä viesti Vladimir Putinille

Barack Obama, Syyria, Syyrian sisällissota, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Venäjä, Vladimir Putin, Yhdysvallat, Ulkomaat
Pysäyttävä raportti: Tämä näky Saksasta onkin ”uusi normaali” Euroopassa?
Sisältö:

Saksan kaupunkeihin ilmestyvät telttakylät ja Kreikan saarten tuhannet päivittäiset tulijat romuttavat viimeisenkin tunteen järjestyksestä Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin keskellä. Näin kirjoittaa yhdysvaltalainen, muuttoliikkeeseen keskittyvä ajatushautomo Migration Policy Institute tuoreessa raportissaan.

Ajatushautomon mukaan Euroopan on löydettävä tilanteeseen yhteinen ja tehokas ratkaisu, koska muuten ”hinta voi olla kallis”. Kirjoittajat viittaavat vastaanottavien yhteiskuntien hajautumiseen, mistä näkyy viitteitä Suomessakin.

– Loputtomilta vaikuttavien saapumisten edessä järjestelmät murtuvat paineen alla ja luottamus sekä solidaarisuus rapautuvat – niin jäsenmaiden kuin kansalaisten ja hallitustenkin välillä, MPI kirjoittaa katsauksessaan.

Ajatushautomon mukaan parhaitenkaan valmistautuneet eurooppalaiset valtiot eivät enää kykene vastaanottamaan ja kohtelemaan turvapaikanhakijoita Euroopan unionin itselleen asettamien standardien mukaisesti. Tulijoita on vuoden yhdeksänä ensimmäisenä kuukautena saapunut jo 487 000, tuplasti vuoden 2014 kokonaismäärä.

Koska uskottavaa ratkaisuehdotusta tilanteeseen ei kirjoittajien mukaan ole esitetty, Euroopan ja sen rajojen tapahtumat eivät välttämättä ole ”kriisi”, vaan ”uusi normaali”, kirjoittajat toteavat.

Ajatushautomon johtaja Elisabeth Collett kommentoi viime viikolla Twitterissä kriittisesti EU-maiden riitelyä 120 000 turvapaikanhakijan siirroista aikana, jolloin itse toimenpide on jo myöhässä ja alimitoitettu ongelmaan nähden. Tämän jälkeen EU:n komissio on esittänyt uuden listan seuraavan kuuden kuukauden hätätoimenpiteistä.

MPI:n katsauksen pääkohtia:

– Syyt pakolais- ja siirtolaisvirtaan ovat äärimmäisen monimutkaisia. Suurimmalla osalla tulijoista on aito suojelun tarve – noin 3/4 Eurooppaan nyt tulevista turvapaikanhakijoista saa MPI:n arvion mukaan hyväksyvän päätöksen – mutta heistäkään moni ei tule Eurooppaan alkuperäisestä lähtömaastaan, vaan esimerkiksi ensimmäisen suojelua antaneen maan kautta.

– Tulijat voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: 1) kansainvälisen suojelun tarpeessa oleviin, jotka saavat todennäköisesti pakolaisstatuksen, 2) väkivaltaa ja vainoa pakeneviin, jotka eivät silti välttämättä saa pakolaisstatusta sekä 3) siirtolaisiin, jotka kokevat lähinnä talous- ja työllisyystilanteen vuoksi olevansa pakotettuja lähtemään kotimaastaan.

– Minkään ryhmän osalta, edes varsinaisten pakolaisten, ei ole helppo määritellä yhtä syytä, joka on työntänyt pakosalle lähtöpaikasta. Elintasoa etsivien siirtolaisten – esimerkiksi Balkanilta tulevien – suurin lähtösyy on taloustilanne, mutta heidänkin lähtönsä taustalla voi olla järjestelmällistä syrjintää. Tämän takia ”aidon” pakolaisuuden määrittely on suuri haaste maahanmuuttoviranomaisille.

– Lähtömotiivit muuttuvat konfliktin kestäessä. Neljä miljoonaa syyrialaista on saanut välittömän turvan Syyrian naapurimaista, mutta heidän elämästään puuttuu tulevaisuuden näkymä. Esimerkiksi Jordania, Turkki ja Libanon luokittelevat pakolaiset ”vieraiksi” eivätkä myönnä näille pysyvää laillista statusta, joka mahdollistaisi työnteon. Lisäksi näiden naapurimaiden asenneilmasto on kylmentymässä pakolaisten läsnäolon pitkittyessä ja järjestelmien kuormittuessa.

– Samaan aikaan syyrialaisten paluu kotimaihinsa lähiaikoina näyttää yhä epätodennäköisemmältä. ”Kun toivo olosuhteiden parantumisesta tulevaisuudessa on vähissä, monet syyrialaiset päätyvät etsimään omaa ratkaisuaan Euroopasta”, kirjoittajat toteavat.

– Esimerkiksi Libanonissa, missä jännitteet ovat lisääntyneet, syyrialaisten lasten määrä ylittää joidenkin laskelmien mukaan koko maan julkisen koulujärjestelmän kapasiteetin. Libanon ja Jordania ovatkin alkaneet sulkea rajojaan pakolaisilta.

– Joitakin tulijoita saattavat rohkaista läheisten tai tuttujen viestit onnistuneesta siirtymisestä vaikka Saksaan tai Ruotsiin ja tiedot siitä, että näissä maissa tietyn kansalaisuudet saavat suurella todennäköisyydellä turvapaikan. Sosiaalinen media mahdollistaa näiden menestystarinoiden ja muiden neuvojen tehokkaan leviämisen.

– Euroopan maiden vaikeudet selviytyä tilanteesta EU-standardien mukaisesti vihjaavat siihen, että ”Euroopan kantokyvyllä voi olla rajansa”. Monet tavallisesti epävakaissa maissa kuten Irakissa tai Pakistanissa toimivat järjestöt ovatkin nyt alkaneet ulottaa apuaan myös Eurooppaan.

– Pitkän aikavälin taustasyy tilanteeseen on se, että maailman pakolaisapujärjestelmät eivät toimi. YK:n pakolaisleireillä vuonna 2014 olleista pakolaisista lähes puolet oli ollut pakosalla jo viisi vuotta tai enemmän. Vuonna 2014 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR löysi sijoituspaikan noin 105 000 ihmiselle, mikä on alle yksi prosentti maailman pakolaisista. Lisäksi erilaisilta avustusohjelmilta, kuten Syyrian humanitaarisen avun ohjelmalta tai maailman ruokaohjelmalta puuttuu rahoitusta.

– Välimeren muuttoliike ei välttämättä tulevana talvena hiljene kuten tyypillisesti talviaikaan, koska pitkien laiva- ja venematkojen lisäksi ihmisiä tulee nyt lyhyemmän Turkki-Kreikka-reitin kautta.

– Kirjoittajat uskovat, että aitojen ja muurien pystyttämiseen sortuminen – ilman kriisin syihin puuttumista – johtaa vain ihmissalakuljetuksen lisääntymiseen ja salakuljettajien voittojen kasvattamieen.

Teppo Ovaskainen, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
Käänne USA:ssa: Tämä ”tyhjästä noussut” mies jo yhtä suosittu kuin Donald Trump
Sisältö:

Yhdysvaltojen presidentinvaalikisa sai viikonloppuna mielenkiintoisen käänteen, kun uudet kannatuslukemat julkistettiin.

Köyhästä taustasta ponnistanut republikaani neurokirurgi Ben Carson saa nyt mielipidemittauksissa jo käytännössä yhtä paljon kannatusta kuin republikaanien ennakkosuosikki, räävittömistä puheistaan tunnettu liikemies ja miljardööri Donald Trump.

Carson sanoi sunnuntaina pitämässään puheessa, että amerikkalaisten pitää suhtautua myötätuntoisesti ihmisiin, jotka ovat maassa laittomasti, mutta samalla tilkitä rajansa siirtolaisvirralta, Washington Post kertoo.

–Toivotamme tervetulleeksi ihmiset kaikkialta maailmasta, mutta heidän pitää olla halukkaita assimiloitumaan amerikkalaiseen kulttuuriin, Carson sanoi CNN:n mukaan.

Useissa lehdissä huomiota sai myös Carsonin kommentti muslimeista. Jos Yhdysvaltoihin tulisi muslimipresidentti, tämän pitäisi irtisanoutua joistain uskontoonsa liittyvistä asioista ennen astumistaan Valkoiseen taloon, Carson sanoi The Guardianin mukaan. Carson totesi, että islam on naisten ja homojen oikeuksia vastaan.

Carsonin kilpailija Donald Trump sen sijaan on kerännyt kannatusta maahanmuuttovastaisilla ja sovinistisilla kommenteillaan.

Trumpin kannatus on tuoreissa mittauksissa 21 prosenttia ja Carsonin 20 prosenttia, kertoo CNN. Heidän välisensä ero on kyselyn virhemarginaalin sisällä.

Kyselyssä republikaaneista kannatusta sai Marco Rubio 11 prosenttia, Jeb Bush seitsemän prosenttia, John Kasich kuusi prosenttia ja Ted Cruz viisi prosenttia, CNN kertoo.

Demokraattien ehdokkaiden Hillary Clintonin kannatus oli 35 prosenttia, Joe Bidenin 17 prosenttia.

Carson kasvoi yksinhuoltajaäitinsä kanssa Detroitissa. Hänen äitinsä kuului adventistikirkkoon. Nuorena Carson oli ”temperamenttinen” ja yritti kerran puukottaa kaveriaan, Newsweek kertoo.

Politico-lehden mukaan Carson on kilpailijaansa Trumpia ”sympaattisempi hahmo”.

– Hän nousi tyhjästä. Trump otti haltuunsa perheensä kiinteistöbisneksen. Carsonin äiti on yksi 24 lapsesta ja työskenteli kodinhoitajana. Trumpin isä rakensi kymmeniä tuhansia asuntoja Brooklyniin ja Queensiin keräten 300 miljoonan dollarin omaisuuden, lehti kertoo.

Carson on kertonut rukoilleensa jumalalta apuja löytääkseen oikean naisen. Hän on ollut 40 vuotta naimisissa vaimonsa Candyn kanssa. Trump puolestaan kehuskelee, kuinka monen kauniin naisen kanssa hän ollut sängyssä, Politico vertailee.

Ben Carson, Donald Trump, Politiikka, ulkomaat, USA:n presidentinvaalit 2016, USA:n presidentinvaalit 2016, Uusi Suomi, Ulkomaat