Lauantai 30.5.2015

Uusi Suomi uutiset

Venäjä luovutti – jättikauppa peruttu lopullisesti?
Sisältö:

Venäjä on luopunut toivosta saada Ranskalta sovitusti kaksi Mistral-luokan kuljetusalusta, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Itar-Tassin mukaan Venäjän viranomaiset ilmoittivat tiistaina, että Venäjä neuvottelee Ranskan kanssa enää korvauksista, joita Venäjä odottaa Ranskalta kaupan kaatumisesta.

- Venäjä ei ota niitä [vastaan], ja tällä hetkellä käynnissä on vain yksi keskustelu, ja se on korvaussumma, sanoi Venäjän hallituksen sotateollisuuden komission edustaja Itar-Tassin mukaan medialle.

Ranska ilmoitti jo viime vuoden lopussa, että se on jäädyttänyt Mistral-komentoalusten kaupan toistaiseksi. Perustelu tälle oli Ukrainan konflikti, minkä vuoksi Ranskaa oli jo pitkään painostettu luopumaan helikopterialusten toimittamisesta Venäjälle. Kahden Mistral-luokan aluksen hinta olisi ollut noin 1,2 miljardia euroa.

Venäläinen talouslehti Kommersant raportoi kaksi viikkoa sitten nimettömien viranomaislähteiden perusteella, että Ranska on lähestynyt Venäjää kauppasopimuksen mitätöimiseksi. Lehti puhui myös satojen miljoonien eurojen korvauksista Venäjälle.

Venäjän turvallisuusneuvoston edustaja Jevgeni Lukyanov sanoo Itar-Tassille, että kaupun kaatuminen ei vaikuta mitenkään Venäjän puolustuskykyyn. Venäjä pyrkii rakentamaan vastaavia aluksia käyttöönsä itse.

Ranska, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Venäjä aloitti massiiviset ”yllätysharjoitukset” – BBC: Sama päivä kuin Pohjoismaissa
Sisältö:

Venäjä on ilmoittanut aloittaneensa ilmavoimiensa taisteluvalmiuden tarkastamiseksi mittavat yllätysharjoitukset keskisessä sotilaspiirissään. Asiasta kertovan uutistoimisto Interfaxin mukaan harjoituksiin osallistuu yli sata konetta seuraavan vuorokauden aikana.

Venäjän puolustusministeriön ilmoituksesta kertoo myös Britannian yleisradioyhtiö BBC, jonka mukaan harjoitukseen osallistuisi kaikkiaan jopa 250 venäläiskonetta ja 12 000 sotilasta. BBC kuvaa yllätystarkastusta massiiviseksi ja huomauttaa, että Venäjän harjoitus alkoi samana päivänä kuin pohjoismainen Arctic Challenge -lentoharjoitus.

Suomen, Ruotsin ja Norjan järjestämä Arctic Challenge Exercise -harjoitus on myös poikkeuksellisen suuri tapahtuma, johon osallistuu järjestäjämaiden ilmavoimien lisäksi sotilasliitto Naton sekä sen jäsenmaiden koneita. Harjoitus on aiheuttanut keskustelua etenkin Ruotsissa, jossa on arvioitu, että Venäjä voi tulkita suurharjoituksen provokaatioksi. BBC toteaa Venäjän arvostelun kiihtyneen pohjoismaissa venäläiskoneiden harjoittamien ilmatilaloukkausten vuoksi.

Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
”Ruotsi lähettää signaalin Venäjälle” – Suomen Hornetitkin mukana
Sisältö:

Suomen Hornet-hävittäjiä nousi tänään ilmaan Bodøn lentotukikohdasta Norjasta yhdessä norjalaisten ja ruotsalaisten sekä muun muassa brittiläisten koneiden kanssa.

Suomessa poikkeuksellisen suuri lentoharjoitus Arctic Challenge Exercise on päässyt alkamaan ilman suurta huomiota. Toisin on Ruotsissa, jonka sanomalehdistössä aihe herättää kuohuntaa viimeviikkoisen venäläiskoneiden provokatiivisen lennon jäljiltä.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-asiantuntija Peter Mattsson sanoo Dagens Nyheterille, että suuri lentoharjoitus, jossa sotilasliitto Natokin on mukana, voidaan tulkita Venäjällä provokaatioksi. Mattsson kuitenkin tukee harjoituksen järjestämistä.

– Jotenkin meidän täytyy osoittaa, mitä me edustamme ja millainen on puolustuskykymme. Vaihtoehto on olla tekemättä mitään ja se on vielä vaarallisempaa ottaen huomioon, missä sijaitsemme, Mattsson sanoo DN:lle.

Mattssonin mukaan on ”geopoliittisen tasapainon” säilyttämisen vuoksi tärkeä signaali Ruotsista Venäjälle, että Ruotsi toimii hyvässä yhteistyössä naapuriensa kanssa.

– Emme kuulu sotilasliittoihin mutta kerromme näin, että teemme yhteistyötä ja harjoitamme puolustuskykyämme yhdessä muiden kanssa, ja että meidän ei tarvitse olla yksin, jos jotain tapahtuu. Tämä on tärkeä signaali, jonka Ruotsi lähettää Venäjälle.

Myös Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lentotoiminnan johtaja Stephan Persson Tyrling arvioi, että harjoitus voi jossain määrin yllyttää Venäjää lisäämään aggressiivista käytöstään Itämeren alueella.

– Mutta harjoituksen tarkoitus ei ole provosointi. Sitä suunnilteltiin jo kaksi vuotta sitten, ja silloin Venäjä ei ollut vielä alkanut nykyisessä mitassaan näyttää, millainen sen sotilaallinen kyky on ja miten kiinnostunut se on lähialueistaan, Persson Tyrling sanoo DN:lle.

Svenska Dagbladetin mukaan muun muassa ruotsalainen kulttuuriväki on arvostellut ”sotaharjoituksen” kertovan Ruotsin militarisoitumisesta ja astelemisesta kohti Nato-jäsenyyttä.

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen turvallisuuspolitiikan analyytikko Johan Eellend puolestaan sanoo Svenska Dagbladetille, että harjoitukseen osallistuminen on muun muassa Baltian maille merkki siitä, että Ruotsiin voi luottaa sen oman ilmatilan puolustamisen suhteen.

Kesäkuun alkuun asti kestävän Arctic Challenge Exercise -harjoituksen lentotoiminta Pohjolan taivaalla alkoi tänään. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 100 konetta järjestävien maiden eli Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi Alankomaista, Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä, Yhdysvalloista ja sotilasliitto Natosta. Harjoitus perustuu Suomen, Ruotsin ja Norjan väliseen rajat ylittävään Cross Border Training North -toimintaan ja ”tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa”, Puolustusvoimat on kertonut.

Ruotsi, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat
Ällistys Venäjällä – Roskosmos ”käytti väärin” 1,7 miljardia
Sisältö:

Venäjän tilintarkastustuomioistuimen puheenjohtaja Tatjana Golikova kertoo olevansa äimistynyt rahallisista väärinkäytöksistä, joita tuomioistuimen mukaan on tapahtunut Venäjän avaruusjärjestössä Roskosmosissa. Asiasta kertoo The Moscow Times viitaten venäläisiin uutistoimistoihin.

Tuomioistuimen mukaan Roskosmosissa on paljastunut 92 miljardin ruplan eli noin 1,7 miljardin euron edestä väärin käytettyjä varoja. Tarkastuksen mukaan varoja on esimerkiksi käytetty eri kohteisiin kuin on tarkoitettu ja myös raportoinnissa on ilmennyt puutteita. 

Golikovan mukaan Roskosmos on yksi pahimmista varojen väärinkäyttäjistä maassa. 

- Tämä on minulle täydellinen yllätys, Golikova on sanonut ja kertonut väärinkäytösten kasvaneen dramaattisesti vuodesta 2013 vuoteen 2014.

Roskosmosin hallinnoinnista on herännyt jo aiemmin huolta. Varapääministeri Dmitri Rogozin on aiemmin tuonut esiin ongelmat alan johdon moraalissa. Hän sanoi viime viikolla, että avaruusalalla on ilmennyt petoksia, vallan väärinkäyttöä ja dokumenttien väärennöksiä.

Roskosmos, Tatjana Golikova, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
30-vuotinen valta murtuu – ”Uusi aika” alkoi Espanjassa
Sisältö:

Espanja on siirtynyt ”uuteen poliittiseen aikakauteen”, analysoi BBC Espanjan kunta- ja aluevaalien tuloksia. 30 vuoden ajan maata hallinneet pääministeri Mario Rajoyn Kansanpuolue sekä toinen valtapuolue, Sosialistinen työväenpuolue, ovat kärsineet tappiot vaaleissa.

Kansanpuolue oli edelleen suurin puolue, mutta sen kannatus rysähti yli kymmenen prosenttiyksikköä. Kansanpuolueen kannatus oli 27 prosenttia ja sosialistien 25 prosenttia.

Vaalien nousijoita olivat uudet puolueet, vasemmistolainen Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos.

BBC:n mukaan silmiinpistävää on se, että merkittävä osa kannatuksesta maanlaajuisesti on siirtynyt vasemmalla oleville puolueille. Perinteisten valtapuolueiden tappion taustalla on Espanjan talouskriisi sekä maata ravistelleet korruptioskandaalit.

BBC:n mukaan Barcelonassa säästökuuria kritisoivat, Podemosin kanssa samanhenkiset puolueet nousevat valtaan ja saattavat muodostaa koalition kaupungissa. Barcelonan uusi pormestari on Ada Colau, jonka kampanja keskittyi puolustamaan Espanjan rakennuskuplan vuoksi maksuongelmiin joutuneita ihmisiä.

BBC:n mukaan myös Madridissa Kansanpuolue saattaa menettää valta-asemansa, vaikka kuului suurimpiin puolueisiin. Podemosin tukema Ahora Madrid -puolue kuitenkin sai lähes saman paikkamäärän.

Ada Colau, Espanjan vaalit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vladimir Putinin uusin käänne huolestuttaa - USA älähti heti
Sisältö:
Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jolla voidaan estää ulkomaisia ”ei-toivottuja” järjestöjä toimimasta Venäjällä.
 
Uuden lain mukaan kielletyissä järjestöissä työskentelevät voivat lisäksi saada sakkoja tai enintään kuuden vuoden vankeustuomion.
 
BBC:n mukaan laissa ei tarkemmin määritellä, mitä ”ei-toivotulla” tarkoitetaan. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan laki koskee järjestöjä, joiden katsotaan voivan uhata Venäjän turvallisuutta, puolustuskykyä tai perustuslakia.
 
Yhdysvaltain ulkoministeriön kommentoi uutta lakia tuoreeltaan viime yönä.
 
-Olemme huolissamme siitä, että tämä rajoittaa entisestään yhteiskunnallista työtä Venäjällä. Laki on uusi esimerkki siitä, kuin Venäjän hallitus haluaa vaimentaa yksilöiden äänet ja eristää venäläiset muusta maailmasta, ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf sanoo BBC:n mukaan.
 
Britannian Eurooppa-ministeri David Lidington puolestaan moittii Venäjää järjestöissä työskentelevien häirinnästä.
David Lidigton, Marie Harf, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Epäilys heräsi Ruotsissa: Tähänkö Venäjä yrittää vaikuttaa?
Sisältö:

– He lentävät provokatiivisen lähellä, kommentoi Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson tänään venäläisten pommikoneiden ilmoittamatonta lentoa lähellä Ruotsin ilmatilaa.

Ruotsi lähetti ilmaan kaksi Jas Gripen -hävittäjäänsä, jotka kävivät tunnistamassa venäläiset Tupolev-pommittajat. Nämä kääntyivät pois lähellä Öölantia.

Komentaja Göranssonin mukaan tapaus korostaa jälleen Venäjän muuttunutta käytöstä ja sotaharjoitusten lisääntymistä. Ilmatilaloukkauksista ja transponderit suljettuneita lentävistä venäläiskoneista on tullut yleisiä Itämerellä.

– Tämä osoittaa aggressiivisuutta, jollaista emme ole aiemmin nähneet, Göransson sanoo Aftonbladetin mukaan.

– Sotilaallinen aktiivisuus on kasvanut Itämeren ympäristössä, joka on erilainen kuin se aiemmin oli, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterille.

Turvallisuuspolitiikan ja sotilasstrategian asiantuntija Stefan Ring sanoo Svenska Dagbladetille uskovansa, että Venäjä haluaa ”kaikin tavoin” vaikuttaa Riian EU-huippukokoukseen ja sen ilmapiiriin. Euroopan unionin jäsenmaat tapaavat torstaina Riiassa alkaneessa kokouksessa unionin itäisten naapuri- ja kumppanimaiden johtajia, jotka kaipaavat muun muassa lupauksia unionin jäsenpolun avaamisesta tai viisumivapauden piiriin pääsemisestä. Venäjä on vastustavat naapurimaidensa lähestymistä EU:n kanssa. Muun muassa Ukrainan kriisin taustalla on Ukrainan ja EU:n virittelemä vapaakauppa- ja yhteistyösopimus.

Stefan Ring ei usko, että torstain ilmatilaloukkauksen ajoitus olisi sattuma.

– Riian konferenssi on tärkeä tekijä, johon Venäjä varmasti haluaa eri tavoin vaikuttaa.

– Tällaiset sotilaalliset toimet ovat yksi osa peliä. Tämä on yksi keino kertoa ympäröivälle maailmalle, että Venäjä on Itämerellä, että Venäjällä on oikeus olla Itämerellä ja että teidän on syytä tottua tähän, Stefan Ring sanoo Svenska Dagbladetin mukaan.

Ruotsi, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat
Tämä upea muinaiskaupunki vaarassa – ”Jokaisen pitäisi olla huolissaan”
Sisältö:

Muinaismuistoja tuhoava terroristijärjestö Isis on vallannut Unescon maailmanperintökohteen Palmyran, kertovat kansainväliset uutislähteet.

–Taistelut asettavat yhden Lähi-Idän merkittävimmistä nähtävyyksistä ja alueen ihmiset vaaraan, Unescon johtaja Irina Bokova kommentoi BBC:n mukaan.

Bokovan mukaan Palmyran tuho olisi paitsi sotarikos myös valtava menetys ihmiskunnalle.

– Se on sivilisaation syntymäpaikka. Se kuuluu koko ihmiskunnalle ja mielestäni jokaisen pitäisi olla huolissaan siitä, mitä siellä tapahtuu, Bokova sanoo.

Palmyra on muinainen rauniokaupunki Syyriassa. Kaupunki rakennettiin 100-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Palmyra kuului antiikin aikana Rooman valtakuntaan. Unescon mukaan Palmyra oli antiikin maailman merkittävimpiä kulttuurikeskuksia.

Paramyassa asuu noin 65 000 ihmistä, joista 1300 on paennut viime päivinä ja moni yrittää lähteä tänään torstaina, kertoo Star Tribune.

Palmyra on lähellä öljy- ja kaasukenttiä, BBC kertoo. Rauniot sijaitsevat strategisesti tärkeällä paikalla pääkaupunki Damaskoksen ja Deir al-Zourin kaupungin välisellä tieosuudella.

ISIS, ulkomaat, Unesco, Uusi Suomi, Ulkomaat
Hawker 600 -kone syöksyi mereen: Lastina 1,2 tonnia kokaiinia
Sisältö:

Noin 1,2 tonnia painavaa kokaiinilastia kuljettanut lentokone syöksyi mereen Kolumbian pohjoispuolella, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Koneen lentäjän ruumis löytyi tuhoutuneesta koneesta, The Guardian kertoo.

Pieni kone, Hawker 600, oli matkalla Venezuelasta Keski-Amerikkaan ja saapui Kolumbian ilmatilaan laittomasti, kertovat Kolumbian ilmavoimat, kertoo tele SUR.

Onnettomuus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjän valtion lehdellä ”erikoinen” uutinen Suomesta: ”Rikkoo Pariisin rauhansopimusta”
Sisältö:

Venäjän valtion lehti Rossijskaja Gazeta uutisoi, että Suomi rikkoo Pariisin rauhansopimusta ostamalla Leopard 2A&NL -tankkeja.

Asian nosti esiin Puheenvuoron plogissaan Venäjän mediaa ahkerasti seuraava Jouni Snellman.

–Venäjän medioissa kirjoitetaan kaikenlaista kuten lännessäkin, mutta tämä on kyllä erikoista. Rossijskaja Gazeta on tosiaan Venäjän hallituksen virallinen ääni, Snellman kiroittaa.

Rossijskaja Gazeta kertoo, että Pariisin rauhansopimuksen 19 artiklan mukaan Suomi ei saa hankkia tai valmistaa saksalaista alkuperää olevaa sotilaskalustoa.

Suomeen tuotiin viime viikolla 20 kappaletta Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja Hollannista.

Pariisin rauhansopimus solmittiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1946. Suomi julisti vuonna 1991 Pariisin rauhansopimuksen aserajoitusarkilat mitättömiksi ydinasekieltoa lukuun ottamatta.

 

Pariisin rauhansopimus, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Ulkomaat
Ukrainan presidentti BBC:lle: Olemme sodassa Venäjän kanssa
Sisältö:

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tulkitsee, että maa on nyt sodassa Venäjän kanssa. Poroshenko sanoo BBC:lle antamassaan haastattelussa, että tällä viikolla Itä-Ukrainassa kiinniotetut kaksi Venäjän erikoisjoukkojen sotilasta todistavat maiden olevan sodassa keskenään.

- Haluan sanoa tämän selvästi. Me [Ukraina] emme taistele Venäjän tukemien separatistien kanssa. Tämä on aito sota Venäjän kanssa, Poroshenko sanoi BBC:lle.

- Kahden venäläisen erikoisjoukkojen sotilaan kiinniotti on vahva todiste tästä.

Venäläiset sotilaat ovat kuulusteluissa sanoneet, että he kuuluvat Venäjän armeijaan, mutta eivät ole saaneet armeijaltaan käskyä osallistua sotatoimiin Ukrainassa. Tieto on peräisin Ukrainan keskushallinnolta.

Venäjä on järjestelmällisesti kiistänyt tukevansa Itä-Ukrainan separatisteja tai lähettäneensä sotilaita Ukrainaan.

Petro Poroshenko, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Todistaako tämä Venäjän osallisuuden Itä-Ukrainan kriisiin? – 2 otettu kiinni
Sisältö:

Ukraina otti kaksi miestä vangiksi Itä-Ukrainassa. Heidän epäillään olevan venäläisiä sotilaita, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Miehet olivat haavoittuneet taistelussa kun heidät löydettiin, BBC kertoo.

Epäillyt joutuvat oikeuden eteen syytettyinä terrorismista, kertoo The Guardian.

Venäjän mukaan miehet eivät enää palvelleet sotilaina, BBC kertoo.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Itä-Ukrainassa tapahtuviin levottomuuksiin.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Lehti: Isis-jihadisteilla ”epäinhimillinen”, öljyäkin tärkeämpi ase – synkkä ennuste Egyptistä
Sisältö:

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis pyrkii kärjistämään Lähi-idän vesipulaa, arvioivat asiantuntijat alueen asioita seuraavan al-Monitor-verkkosivuston mukaan.

Isis on ottanut haltuunsa jokia ja patoja järjestelmällisesti jo vuodesta 2013 lähtien ja järjestön taistelijat kontrolloivatkin laajalti merkittävien Tigris- ja Eufratjokien yläjuoksualueita. Al-Monitorin mukaan koko Irak ja suurilta osin myös Syyria ovat riippuvaisia näistä joista niin veden, ruoan kuin teollisuudenkin toiminnan suhteen.

Syksyllä 2014 julkaistun raportin mukaan Isis pitää jokien ja patojen hallintaa jopa tärkeämpänä seikkana kuin öljyvarojaan, joilla se on rahoittanut toimintaansa. Arabimaiden vesijärjestön, Arab Water Councilin, egyptiläinen puheenjohtaja Mahmoud Abu-Zeid kertoo al-Monitorille, että järjestön asiantuntijat ovat havainneet Isisin ryhtyneen moniin toimiin saadakseen arabimaailman vesivaroja haltuunsa.

– Isisin laajentuminen on keskittynyt Syyriassa ja Irakissa alueille, joilla on vesivaroja, ja on hyvin selvää, että se pyrkii saamaan haltuunsa alueen vedenlähteitä, Abu-Zeid sanoo.

– Ottaen huomioon, että vesi edustaa elämää, arabimaiden vesivarojen kaappaaminen olisi hyvin vakavaa ja muodostaisi epäinhimillisen painostuskeinon.

Abu-Zeid ennustaa Isisin voivan kyetä pahentamaan vesipulaa niin, että syntyvä vesikriisi jättää varjoonsa käynnissä olevan öljykonfliktin. Arabimaiden vesipulan takana ovat niin kuivuus kuin sotilaalliset konfliktitkin.

Arabimaiden vesijärjestö pyrkii puuttumaan tilanteeseen herättämällä kansainvälisen huomion asialle ja kehittämällä vaihtoehtoisia vedenkäyttö- ja puhdistustapoja.

Irak, Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tulivuori Etna purkautuu - katso kuvat uudesta kraaterista
Sisältö:
Euroopan korkein aktiivinen tulivuori Etna purkautuu parhaillaan Sisiliassa, Italiassa. Italialaisten tulivuoritutkijoiden mukaan nyt purkautuu Etnan uusi, kaakkoisrinteellä sijaitseva kraateri.
 
Uutistoimisto Ansan mukaan lennot 60 kilometrin päässä Etnasta sijaitsevalle Catanian lentokentälle jatkuvat toistaiseksi normaalisti. Etnan rajuimpien purkausten aikana lentokenttä on yleensä suljettu ja Catanian kaupunkiin on satanut tuhkaa. 
 
3 350 metriä korkea Etna on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista ja se on purkautumistilassa lähes koko ajan. Edellinen isompi purkaus oli viime kesänä. 
Etna, Tulivuoren purkaus, Tulivuori Etna, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Wahlroos varoitti Ruotsia – pääministeri tekstiviestissä: ”Ymmärrän”
Sisältö:

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kehottaa Björn Wahlroosia odottamaan.

Suomesta osin verotuksen vuoksi Ruotsiin muuttanut Wahlroos, pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja, varoitti äskettäin Nordean voivan joutua siirtämään toimintojaan pois Ruotsista, jos hallituksen suunnittelema pankkivero otetaan käyttöön.

– Ymmärrän, että Wahlroos mieluummin jättäisi uuden pankkiveron näkemättä, Löfven kommentoi tekstiviestitse uutistoimisto Bloombergille.

–  Mutta hänen täytyy odottaa kunnes pöydässä on koko esitys arvioitavaksi, ennen kuin hän pakkaa laatikkonsa.

Sosialidemokraatti Löfvenin hallitus on linjannut, että pankki- ja finanssisektorilta on mahdollista kerätä lisärahoitusta hyvinvointiyhteiskunnan kulujen kattamiseen, Bloomberg kertoo. Valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin mukaan pankit ovat Ruotsissa aliverotettuja.

Ottaessaan kantaa asiaan Wahlroos korosti, ettei hän uhkaile Ruotsia vaan antaa neuvoja. Hän muistutti, että Ruotsin aiemmat pankkiverokokeilut eivät olleet menestyksiä.

Björn Wahlroos, Ruotsi, Stefan Löfven, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat