Perjantai 28.11.2014

Uusi Suomi uutiset

Nainen pakeni varastetulla autolla poliisia – Tiilitalo romahti päälle
Sisältö:

Varastetuksi ilmoitetulla autolla poliisia paennut nainen onnistui tuhoamaan osan vanhaa rakennusta Yhdysvalloissa.

Poliisipartio lähti auton perään, kun se kaahasi stop-merkeistä välittämättä kaupungin keskustassa. Tämä johti takaa-ajoon, joka päättyi vanhan tiilitalon seinään. Päästyään risteykseen, menetti kuski autonsa hallinnan ja kolaroi palopostin kautta taloon. Nähtävästi auto törmäsi heikkoon kohtaan, sillä talon kulma romahti suoraan osumasta.

Kenenkään ei tiedetä kuolleen tapauksessa. Auton kuljettaja vietiin sairaalaan, mutta hänellä ei ollut vakavia vammoja. Tiilitalossa sijainnut vanhojen autojen säilytystilan irtaimisto ei myöskään kärsinyt suurempia materiaalivahinkoja.

Silminnäkijän mukaan nainen oli puhunut puhelimessa ja yrittänyt samalla kääntyä.

Takaa-ajo tapahtui Kansas Cityssä viime torstaina. Talon romahdus tallentui läheisen parkkipaikan valvontakameralle:

Leo Lemmetty, Nettivideot, ulkomaat, Youtube-videot, Ulkomaat
Saksan ”uskomaton” teknologia vuonna 1914 – ensimmäinen maailmansota alkoikin Togosta
Sisältö:

Harva tietää, että ensimmäisen maailmansodan taisteluiden voidaan katsoa alkaneen läntisessä Afrikassa sijaitsevasta Togosta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC listaa jutussaan kuusi yllättävää eurooppalaisen suursodan taistelutannerta, joihin lukeutuvat muun muassa Libanon ja Meksiko.

Togossa, joka vuonna 1914 oli Saksan siirtomaa, oli kyse vallankumouksellisen edistyksellisestä saksalaisesta tekniikasta. Samaan aikaan kun keskusvaltojen ja ympärysvaltojen joukot alkoivat vasta kerääntyä Euroopassa, ympärysvaltojen eli liittoutuneiden joukot piirittivät Saksan viestintäaseman togolaisessa Kaminan kaupungissa.

BBC:n mukaan Saksan rakentama langaton viestintäasema oli ”niin edistyksellinen, että sillä pystyttiin viestimään aina Aasiaan asti”.

– Se oli uskomaton sotilaallinen etulyöntiasema tuohon aikaan, verrattavissa sähköpostiin savumerkkien aikana, BBC kirjoittaa.

Kun sota oli julistettu Euroopassa, ranskalaiset ja britannialaiset joukot piirittivät saksalaisaseman välittömästi. Saksan pienelle joukko-osastolle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tuhota asema ja paeta. BBC:n mukaan Kaminan aseman polttamiseen päättyi Saksan aika siirtomaavaltana. Samalla Togon ”taistelu” oli liittoutuneiden ensimmäinen voitto ensimmäisessä maailmansodassa.

Ensimmäinen maailmansota, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Obamalle suorat sanat Fergusonista: ”Ei tiedä tästä mitään”
Sisältö:

Mellakat ovat kiihtyneet Missourin Fergusonissa ja laajentuneet ympäri Yhdysvaltoja. Samaan aikaan presidentti Barack Obama on tuominnut Fergusonin tapahtumien käyttämisen ”tekosyynä” väkivallalle.

Fergusonin mielenosoittajat, jotka ovat raivostuneet suuren valamiehistön päätöksestä jättää syyttämättä aseettoman mustan nuorukaisen ampunut poliisimies, suhtautuvat Obamaan ristiriitaisesti. Tämän katsotaan toisaalta tummaihoisena tietävän jotain yhdysvaltalaisesta rasismista ja kahtiajaosta, mutta täyttä luottamusta Havaijilla syntyneen Obaman käsityskykyyn ei ole.

Brittilehti Guardian huomauttaa Obaman korostaneen Valkoisessa talossa Yhdysvaltain edistystä rotujen välisessä tasa-arvossa samaan aikaan, kun Fergusonissa mustat nuoret yrittivät kaataa poliisiautoja.

– Hän syntyi hopealautasella. Häneltä ei puuttunut mitään, sanoo fergusonilainen isoäiti Susie Jones Obamasta Guardianille.

– Mutta luulen, että hän silti yrittää parhaansa mukaan ja tietää, mitä me mustat koemme.

20-vuotias Mark KeceBrown oli jyrkempi.

– Obama ei tunne tätä kipua, koska hän ei luultavasti koskaan joutunut käymään läpi mitään tällaista. Hän kasvoi jossain muualla, joten hän tuskin tietää, miten me joudumme taistelemaan. Hän kuulee siitä, mutta hän ei koskaan voi tietää siitä.

Barack Obama, Fergusonin mellakat, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Venäjälle jälleen ongelmia: Ranska jäädytti 1,2 mrd €:n laivasopimuksen
Sisältö:

Ranska on ”toistaiseksi” keskeyttäneet helikoptereita kuljettavien sotalaivojen toimituksen Venäjälle, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Sopimus aluksista allekirjoitettiin Nicolas Sarkozyn presidenttikaudella vuonna 2011. Venäjä tilasi kaksi alusta, joiden arvo on noin 1,2 miljardia euroa, BBC kertoo.

Ensimmäinen alus piti luovuttaa marraskuun puolessavälissä ja toinen pitäisi sopimuksen mukaan luovuttaa ensi vuoden lopulla. Alukset ovat niin suuria, että ne voivat kuljettaa jopa 16 helikopteria, BBC kertoo.

Ranskan presidentti Francois Hollande kertoo sopimuksen jäädyttämisen syyksi kriittisen tilanteen Itä-Ukrainassa, kertoo The Guardian.

Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Räjähdysherkkä tilanne USA:ssa – näin huusi poliisin ampuman 18-vuotiaan äiti
Sisältö:

Missourin Fergusonissa mellakoidaan taas. Yhdysvallat on kiihkeässä tilassa oikeuden päätettyä, että 18-vuotiaan tummaihoisen nuorukaisen ampunut poliisimies ei saa syytettä.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan mielenosoittajat ovat muun muassa tuhonneet liiketiloja ja polttaneet autoja sekä rakennuksia, mutta hajaantuneet poliisin saapuessa paikalle kyynelkaasuineen.

– Olette väärässä, olette väärässä, huusi mielenosoittajien joukossa liikkunut Lesley McSpadden, poliisin laukaukseen kuolleen 18-vuotiaan Michael Brownin äiti, Bloombergin mukaan.

Elokuinen surma, jossa aseistautumaton Brown kuoli, on käynnistänyt tutkinnan Yhdysvaltain poliisin suhtautumisesta vähemmistöihin. Parhaillaan pohdinnassa on uusi tapaus, sillä Clevelandin poliisi ampui maanantaina kuoliaaksi 12-vuotiaan tumman pojan, joka oli tavoitellut vyöltään asetta – leikkiasetta. Tämänkin vuoksi suuren valamiehistön päätöstä Brownin tapauksesta oli odotettu hermostuneina.

Presidentti Barack Obama vetosi mielenosoittajiin, jotta nämä osoittaisivat mieltään rauhanomaisesti. Samalla hän kehotti poliisia malttiin uhkatilanteissa.

– Tässä ei kyse vain Fergusonista, tässä on kyse Amerikasta, Obama sanoi.

ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Tavoitteena väitetty ydinase – Iran sai myönnytyksen
Sisältö:

Neuvotteluita Iranin ydinohjelmasta jatketaan ensi kesään, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Iran on neuvotellut yhdessä kuuden ydinasevaltion kanssa ohjelmassa, jonka se kieltää tavoittelevan ydinasetta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on raporteissaan arvioinut, että Iranin ydinohjelma on mahdollista muuntaa helposti ydinaseen valmistukseen.

Iran itse sanoo kehittävänsä vain ydinvoimaa. Kuitenkin ydinaseissa ja voimaloissa käytetään samaa teknologiaa esimerkiksi polttoaineen rikastamisessa.

Neuvottelut ohjelmasta olivat katkeamassa, mutta osapuolet sopivat niiden jatkamisesta.

Neuvottelupöydällä on tarjous, jonka mukaan osa Iraniin kohdistetuista talouspakotteista poistettaisiin, jos maa lopettaa ydinohjelman.

Iran, Iranin ydinohjelma, Iranin ydinohjelma, Teemu J. Kammonen, ulkomaat, Ydinaseet, ydinohjelma, ydinvoima, Ulkomaat
Ilkka Kanervalta selvä viesti Moskovaan
Sisältö:

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) muistutti tänään Venäjän johtoa siitä, että mahdollinen Nato-jäsenyys on kunkin maan oma asia.

Kanerva viittasi puheessaan Ukrainaan, joka on pitänyt esillä mahdollisuutta pyrkiä Naton jäsenmaaksi.

Ukrainan kriisi eskaloitui viime keväänä, kun maan itäosassa puhkesi sisällissota. Venäjä on kiistänyt tukevansa Kiovan keskushallintoa vastaan taistelevia joukkoja. Kansainväliset raportit kuitenkin kertovat Venäjän vahvasta osallisuudesta konfliktiin.

Venäjä myös miehitti Krimin niemimaan, joka myöhemmin liittyi osaksi Venäjän liittovaltiota.

- Moskovasta on viime aikoina tullut viestejä, että Ukrainan ei pitäisi edes harkita Nato-jäsenyyttä, Kanerva sanoi tänään Haagissa pitämässään puheessa.

- Valtioilla on oikeus kuulua tai olla kuulumatta kansainvälisiin järjestöihin sekä tehdä tai olla tekemättä kahden- tai useamman valtion välisiä sopimuksia, mukaan lukien maan liittoutumista koskevia sopimuksia. Tiivistetysti sanottuna: Nato-jäsenyys on ukrainalaisten itsensä päätettävissä oleva asia, ei kenenkään muun.

Kanerva vaati myös Venäjää lopettamaan kaiken sotilaallisen toimintansa Ukrainan kriisiin liittyen.

- Jos Venäjä haluaa ratkaista kriisin rauhanomaisesti, sen tulisi vetää joukkonsa ja materiaalinsa pois sekä Ukrainasta että Ukrainan rajalta ja katkaista tukensa separatisteille.

Ilkka Kanerva, Krimin niemimaa, Nato, Teemu J. Kammonen, turvallisuus, Turvallisuuspolitiikka, Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan sisällissota, ulkomaat, Ulkomaat
Venäläisraha herätti huolen Ranskassa: Näinkö Putin ”kääntää Euroopan kurssin” sisältä käsin?
Sisältö:

Äärioikeistopuolue Kansallisen Rintaman läheisyys Venäjän kanssa kuohuttaa Ranskassa.

Muun muassa France 24 -uutispalvelu kertoo kiistellyn Marine Le Penin johtaman puolueen saaneen venäläispankki First Czech Russian Bankilta yhdeksän miljoonan euron lainan vaalityöhön. Puolue vahvisti median esiin urkkiman tiedon viikonloppuna.

– Meidän pankkimme, kuten useimmat ranskalaiset ja eurooppalaiset lainoittajat, kieltäytyy kategorisesti antamasta Kansalliselle Rintamalle ja sen edustajille senttiäkään, sanoo puolueen rahastonhoitaja France 24:n mukaan.

Eurovaalit voittanut, maahanmuuttovastainen puolue varautuu nyt vuoden 2017 parlamenttivaaleihin. Venäläinen laina herättää kysymyksiä, kun otetaan huomioon Venäjän ja EU:n kiistely Ukrainan tilanteesta sekä Venäjän johdon ja eurooppalaisen äärioikeiston aikaisemmat sympatianosoitukset.

France 24:n mukaan Marine Le Pen ja puolueensa eivät ole piilotelleet Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan tuntemaansa arvostusta. Kansallisen Rintama on muun muassa ylistänyt Putinia patriootiksi ja ”eurooppalaisten arvojen puolustajaksi” esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen asiassa – siis näiden oikeuksien rajoittamisessa.

Le Pen itse on syyttänyt EU:ta uuden kylmän sodan aiheuttamisesta ja puolustanut ranskalaisten Mistral-luokan sota-alusten myymistä Venäjälle.

Venäjä on puolestaan pitänyt huolta hyvistä suhteistaan eurooppalaiseen äärioikeistoon, jonka epävakauttava vaikutus sopii myös Venäjän pyrkimyksiin. Venäläislainan paljastanut Mediapart-sivusto arvioikin, että venäläisrahoitus herättää huolta ulkomaisesta vaikutuksesta Ranskan politiikassa.

–Kreml panostaa nyt Kansalliseen Rintamaan. Se arvioi puolueen kykeneväiseksi nappaamaan vallan Ranskassa ja muuttamaan eurooppalaisen historian kurssin Moskovalle suosiolliseksi, kirjoitti ranskalaislehti Nouvel Observatour äskettäin France 24:n mukaan.

Marine Le Pen, Ranska, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Kenia: Armeija kosti nopeasti – 100 ääri-islamistia surmattu
Sisältö:

Kenian varapresidentti William Ruto on ilmoittanut maan armeijan tuhonneen terroristijärjestö al-Shabaabin leirin ja surmanneen noin sata islamistimilitanttia.

Armeijan isku on reaktio joukkosurmaan, jonka tekijäksi al-Shabaab ilmoittautui. 28 ihmistä surmattiin Manderassa Kenian ja Somalian rajaseudulla, kun al-Shabaabin asemiehet pysäyttivät bussin ja erottelivat matkustajista ei-muslimit surmatakseen nämä.

– Manderan bussihyökkäyksen jälkeen turvallisuusjoukkomme reagoivat nopeasti. He tunnistivat, jäljittivät ja iskivät näiden hirvittävien rikosten tekijöiden kimppuun, William Ruto sanoi brittilehti The Guardianin mukaan.

Al-Shabaabin ja Kenian konflikti juontaa juurensa Kenian osallistumiseen islamistijärjestön vastaiseen toimintaan.

Kenian poliisi sulki tällä viikolla Mombasassa neljä moskeijaa, joiden se katsoi sekaantuneen ääri-islamismiin. Guardianin mukaan Mombasa on muusta Keniasta poiketen muslimivaltainen kaupunki.

Kenia, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Paniikki iski Venäjällä – tämä tuote viedään käsistä
Sisältö:

Venäläiset hamstraavat nyt tattaria, kertovat useat eri tiedotusvälineet. Paniikkiostaminen alkoi ympäri maata sen jälkeen kun huhut kertoivat sadon jäävän heikoksi Siperiaan aikaisin sataneen lumen takia. Ilmiö voi myös olla merkki pakotteiden vaikutuksista venäläisten elämään.

Hamstraamisen seurauksena tattarin hinta on pompannut jopa 50–80 prosenttia. Tattari on erittäin suosittua Venäjällä, ja osa tarjontapulasta selittynee myyjien peliliikkeillä. Irish Times -lehti kertoo, että hamstraaminen on myös merkki Venäjän heikkenevästä taloudesta ja länsimaiden maalle asettamien pakotteiden ja niitä seuranneiden vastapakotteiden seurauksista.

- Milloin tahansa, kun ihmiset odottavat ruoasta tulevan pulaa, he alkavat heti ostaa tattaria, kertoo moskovalaisen maatalouskonsulttiyrityksen johtaja Dmitri Rylko Irish Timesille.

Itar-Tass analysoi, että tattaripaniikki kertoo kansalaisten mielialasta ja on myös reaktio ruplan voimakkaaseen heikentymiseen. 

Irish Timesin mukaan tattaria on alettu säännöstellä supermarketeissa. Itar-Tass kertoo, että ihmiset hamstraavat tattaria kuten neuvostoaikoina. Uutistoimiston mukaan myös suolaa on ostettu suuria määriä Venäjällä tänä vuonna. Suolan kysyntä pomppasi, kun tuonti Ukrainasta loppui.

Tattari, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Venäjä-pakotteet, Venäjän talous, Ulkomaat
Maahan repesi 30-metrinen kuoppa – hurja näky keskellä mökkirivistöä
Sisältö:

Venäjällä Permin alueella on havaittu valtaisa doliini eli maanvajoama.

Oheiset kuvat julkaisi lannoitejätti Uralkali, jonka potaskalouhoksen lähettyviltä vajoama löytyi. Yhtiö joutui aiemmin tällä viikolla keskeyttämään Solikamsk-2-kaivoksensa toiminnan, koska sinne alkoi tulvia vettä. Uutistoimisto Bloomberg arvioikin, että nyt löytynyt vajoama, joka sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä kaivoksesta, voi selittää veden pääsyn kaivokseen.

Kuoppa on halkaisijaltaan noin 20–30-metrinen, kertoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass. Se saattaa yhä kasvaa, mutta ei paikallisviranomaisten mukaan aiheuta vaaraa lähimmälle kylälle. Lähin kylä sijaitsee uutistoimistotietojen mukaan noin kolmen kilometrin päässä, joten ilmeisesti kuvassa näkyvät tönöt ovat asuttamattomia.

Potaskakaivosta sen sijaan uhkaa jopa pysyvä sulkeminen. Tulviminen ja vajoaman löytyminen ovat pelästyttäneet sijoittajat erityisesti siksi, että toinen Uralkalin kaivos jouduttiin sulkemaan doliinin vuoksi vuonna 2007.

Doliinit ovat kallio- tai maaperään kerääntyvän veden aiheuttamia vajoamia tai luhistumia. Lannoitevalmistaja Uralkali on maailman suurimpia kaliumkarbonaatin eli potaskan tuottajia.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Isku Keniassa: Bussi pysäytettiin, ei-muslimit surmattiin
Sisältö:

Islamistimilitantit ovat surmanneet ainakin 28 ihmistä siepattuaan linja-auton Keniassa, kertoo BBC.

Iskua epäillään islamistiterroristiryhmä al-Shabaabin tekemäksi. BBC:n mukaan asemiehet pysäyttivät Nairobiin matkalla olleen bussin ja erottelivat joukosta ei-muslimit matkustajat. Nämä surmattiin.

Hyökkäys tapahtui pohjois-Keniassa lähellä Somalian rajaa. Al-Shabaab on tehnyt alueella useita iskuja sen jälkeen, kun Kenia vuonna 2011 lähetti Somaliaan joukkojaan taistelemaan islamistimilitantteja vastaan.

Kenia, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Poliisi: 43 opiskelijaa tapettiin ja poltettiin – Kansa ei usko virallista selitystä
Sisältö:

Meksikossa on järjestetty suuria mielenosoituksia, joissa vaaditaan totuutta lokakuun lopulla kadonneiden 43 opiskelijan kohtalosta.

Viranomaisten mukaan kadonneet opiskelijat ottivat yhteen poliisin kanssa mielenosoituksessa Guerreron alueella. Tutkimuksissa kävi ilmi, että poliisi olisi luovuttanut opiskelijat paikalliselle rikollisjengille.

Kolme jengin jäsentä on tunnustanut surmanneensa osan opiskelijoista, osa luovutettiin heille jo kuolleena.

Ruumiit hävitettiin esitutkinnan mukaan polttamalla ja heittämällä jokeen tai hautaamalla kaatopaikalle.

Nyt protesteihin osallistuneet mielenosoittajat vaativat uutta tutkimusta. Virallinen selitys ei ole uponnut meksikolaisiin, vaan opiskelijoiden epäillään olevan edelleen hengissä.

Meksikon hallinto on käynyt kohta kolmekymmentä vuotta käytännössä sotaa huumekartelleja ja rikollisliigoja vastaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa 100 000 ihmistä on kuollut yhteenotoissa. Noin 30 000 ihmistä on kadonnut.

Keski-Amerikan valtiota vaivaa käsistä riistäytynyt korruptio ja rikollisuus.

Katoaminen, Meksiko, Meksikon huumesota, Meksikon opiskelijasurmat, Mielenosoitus, Teemu J. Kammonen, ulkomaat, Ulkomaat
Surffausta, kakkaluola ja hautautuneita autoja – Tältä näyttää elämä lumimyrskyn keskellä
Sisältö:

Tällä viikolla Yhdysvaltojen koillisosiin iski erittäin kova lumimyrsky. Lunta arvellaan sataneen paikoin päivän aikana melkein kaksi metriä.

Ulkona liikkumista ja arkista elämää rankasti vaikeuttanut myrsky iski pahiten Buffalon kaupunkiin New Yorkin osavaltiossa.

Tässä muutama video hahmottamaan minkälaisen kaaoksen keskellä ihmiset ovat eläneet viime päivinä.

Leo Lemmetty, ulkomaat, Yhdysvaltojen lumimyrsky, Ulkomaat
Ranskalaiset Isis-terroristit yllyttävät iskuihin Ranskassa
Sisältö:

Ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis on julkaissut videon, jolla ranskalaislähtöiset jihadistit uhkaavat Ranskaa terrori-iskuilla. Videosta kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Samaan aikaan Ranskassa syyttäjä on nimennyt ja asettanut tutkintaan kaksi Ranskan kansalaista, joiden epäillään osallistuneen joukkoteloitukseen Syyriassa, kertoo France 24.

Isisin videolla ranskalaiset jihadistit polttavat Ranskan passeja nuotiossa ja houkuttelevat Ranskassa asuvia muslimeja liittymään Isisin riveihin Syyriassa. Videolla esiintyvät miehet syyllistävät muslimeja, jotka ovat jääneet Ranskaan, mutta toisaalta kehottavat heitä ”toimimaan Ranskan sisällä”.

–Terrorisoikaa heitä älkääkä antako heidän nukkua peloltaan ja kauhultaan, yksi miehistä sanoo.

Isis, Ranska, Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat