Keskiviikko 1.7.2015

Uusi Suomi uutiset

Newsweek väittää: Suomen Puolustusvoimissa ”Venäjä-riski”
Sisältö:

Newsweek-lehden mukaan Suomessa on herännyt huoli siitä, että osalla suomalaisista on myös Venäjän kansalaisuus. Lehden mukaan yli 24 000 venäläistä on saanut myös Suomen kansalaisuuden viimeisten 12 vuoden aikana. Näistä sadoilta edellytetään palvelusta sekä Venäjän että Suomen armeijassa, lehti kirjoittaa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen kommentoi lehdessä, että kaksoiskansalaisuuden myöntäminen olisi helppo askel.

- Mutta ei se ole, hän sanoo.

Kivinen sanoo Uudelle Suomelle, että kyseessä ei hänen mielestään ole todellinen, akuutti huoli puolustusvoimien kannalta. Kivinen kuitenkin toteaa, että kaikki näkökohdat on otettava huomioon. Suomessa on Kivisen mukaan poikkeuksellisen paljon kaksoiskansalaisia koko maailman mittakaavassa.

- Tämä on uusi ilmiö, josta on vähän kokemusta, kun on kaksi maata, joissa molemmissa on asevelvollisuus, Kivinen sanoo.

Newsweekin mukaan kaksoiskansalaiset eivät normaalisti olisi turvallisuusriski Suomelle, mutta nykyisessä kiristyneessä ilmapiirissä tilanne on toinen. Puolustusvoimien nimettömänä pysyttelevä korkea-arvoinen edustaja kommentoi lehdelle, että puolustusvoimissa ollaan tietoisia siitä, että osa varusmiehistä on palvellut tai tulevaisuudessa palvelee myös Venäjällä. Hänen mukaansa puolustusvoimien täytyy ottaa asia huomioon ja suhtautua siihen maalaisjärjellä. Hän myös huomauttaa, että varusmiehet harvemmin saavat pääsyä salaisiksi luokiteltuihin tietoihin.

Newsweekin mukaan huolena on lähinnä se, että Venäjä yrittäisi hyötyä kaksoiskansalaisista, vaikka näillä ei itsellään ole halua vahingoittaa Suomea. Lehti ei tarkenna, mihin sen tiedot tällaisen huolen heräämisestä perustuvat.

Puolustusvoimat, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
”Järisyttävä” mullistus USA:ssa – Arvio: Kansa jyrää poliitikot
Sisältö:

Yhdysvalloissa viime viikko on ollut historiallinen, merkityksellinen ja ”järisyttävä”, arvioi uutiskanava CNN. Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi perjantaina, että samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillisia kaikissa maan osavaltioissa. Korkein oikeus päätti myös, että terveydenhuoltouudistus Obamacare pysyy voimassa.

Lisäksi CNN antaa suuren merkityksen sille, että presidentti Barack Obama lauloi suorassa lähetyksessä Amazing Grace -kappaletta (suomeksi Laupeuden ääni). Obama puhkesi lauluun Charlestonin ampumistapauksessa kuolleen pastorin muistotilaisuudessa. Politico-lehti analysoi, että järisyttävän viikon päätteeksi Obaman presidenttiys syntyi uudelleen hänen pitämänsä puheen ja laulun myötä.

CNN:n mukaan muuttumattomina pidettyjä poliittisia ja sosiaalisia käytäntöjä pyyhitään nyt pois ruohonjuuritason muutosten seurauksena, ja poliitikoilla on vaikeuksia pysyä mullistuksen tahdissa. Myös Politico kirjoittaa, että muutoksen tahti on monille konservatiiveille liian kova.

CNN arvioi, että esimerkiksi homoliittojen kohdalla muutokset tapahtuvat ”huolimatta poliitikoista eikä heidän vuokseen”, kun kansalaiset jyräävät johtavia poliitikkoja useissa merkittävissä kysymyksissä.

Barack Obama, Homoavioliitot, Samaa sukupuolta olevien avioliitot, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvaltain korkein oikeus, Ulkomaat
Tunisian vastaus terroristeille: 80 moskeijaa suljetaan
Sisältö:
Tunisia sulkee 80 moskeijaa vastauksena perjantaiselle terrori-iskulle, joka vaati tämän hetken tietojen mukaan 39 ihmisen hengen. Asiasta ilmoitti Tunisian pääministeri Habin Essid hetki sitten.
 
-Moskeijat, jotka eivät ole valtion valvonnassa levittävät katkeruutta ja ne suljetaan viikon sisällä, hän sanoi BBC:n mukaan.
 
Aseistautuneet hyökkääjät ampuivat turisteja Soussessa perjantaina. Iskusta on syytetty ääri-islamistista Isis-järjestöä. Poliisi ampui yhden ammuskelijan ja pidätti toisen.
 
Maaliskuussa Tunisian pääkaupunki Tunisissa tehtiin asellinen isku museoon. Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä.
Soussen isku, Soussen isku, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tunisian iskun uhriluku kasvoi: Ainakin 37 kuoli
Sisältö:

Tunisian Soussessa tapahtuneen terroristi-iskun uhriluku on noussut 37 ihmiseen, kertoo The New York Times.

Kuolleiden lisäksi moni loukkaantui kun aseistautunut mies ryntäsi rannalle ja alkoi ampua, kertoo Idependent.

Aiemmin tänään iskussa kerrottiin kuolleen 27 ihmistä.

Ulkoministeriön tietojen mukaan kaikki alueella olleet 16 suomalaista on tavoitettu.

 

Soussen isku, Soussen isku, Terrorismi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Turistihotelleihin isketty Tunisiassa – 27 kuollut?
Sisältö:

France24-tv-kanavan mukaan peräti 27 ihmistä on kuollut Tunisian Soussessa tehdyissä kahdessa aseellisessa hotelli-iskussa, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Sisäministeriöstä on kerrottu BBC:lle, että terroriteko on käynnissä  Imperial Marhaba -hotellissa Soussessa.

Sky Newsin mukaan Tunisian sisäministeri on kertonut, että asemiesten kohteina oli kaksi hotellia.

Mediatietojen mukaan myös yksi asemies olisi kuollut tulituksessa.

Aluksi kuolonuhreja kerrottiin olevan seitsemän.

Sousse on suosittu turistikohde. Muutama kuukausi sitten pääkaupunki Tunisissa tehtiin asellinen isku museoon. Iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä.

Soussen isku, Soussen isku, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Taksikuskien silmitön raivo – Nyt kiellettiin Uber Ranskassa
Sisältö:

Ranskan sisäministeri on määrännyt kiellon kuljetuspalvelu UberPopin sen jälkeen, kun taksikuskit ovat osoittaneet silmitöntä raivoa kilpailijaa kohtaan.

BBC:n mukaan ministeri Bernard Cazeneuve on todennut palvelun olevan laiton ja määrännyt poliisin ja syyttäjän toimeenpanemaan sen sulkemisen.

Ranskalaistaksikuskit ovat osoittaneet mieltään kilpailijaa kohtaan, joka heidän mukaansa vie heiltä elinkeinon. Kuljettajat ovat muun muassa polttaneet renkaita sekä kääntäneet Uber-autoja kumoon ja rikkoneet niiden ikkunalaseja mailoilla, BBC kertoo. Lisäksi taksinkuljettajat tukkivat Pariisin merkittävät valtatiet. Bloomberg kertoo, että ainakin yksi Uberin asiakas mukiloitiin. Taksinkuljettajien suuttumus kohdistuu siihen, että Uber toimii ilman taksilupaa.

Myös julkkislaulaja Courtney Love sai osansa protestista, kun hänen kuljettajaansa ”pidettiin panttivankina”. Love tviittasi, että olisi paremmin turvassa Bagdadissa.

Ranska, Taksipalvelu Uber, taksit, Uber, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi Ukraina? – Varoitus Venäjälle ”itseään toteuttavasta ennusteesta”
Sisältö:

Armenian protestit ovat nousseet julkisuuteen viime päivinä. Jerevanissa ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään sähkön hinnannousua vastaan. Maan sähköverkosta vastaa venäläisomisteinen yhtiö. Amerikkalaisanalyytikko, Venäjän ja Euraasian tuntija Paul Goble varoittaa Guardian-lehden analyysissaan tekemästä liian suoria vertauksia Armenian ja Ukrainan tilanteesta. Armenian protesteja on jo ehditty kutsua ”uudeksi Maidaniksi”.

- Sellainen tulkita tapahtumista --- voi osoittautua pahimmanlaatuiseksi itseään toteuttavaksi ennusteeksi, joka muuttaa armenialaisten sisäisiä oloja vastaan kohdistetut protestit joksikin muuksi, Goble kirjoittaa.

Vastaavan tulkinnan on tehnyt myös venäläistutkija Sergei Markedonov, mikä voidaan Goblen mielestä tulkita selväksi varoitukseksi Venäjän johdolle olla näkemättä Armenian tilannetta Yhdysvaltojen ja Venäjän välisenä asiana.

Goblen mukaan se, mitä tapahtuu Armeniassa ei ole sama kuin mitä tapahtui Ukrainassa.

- Ensinnäkin Venäjä näkee Armenian strategisena kumppaninaan. Toisekseen hallitus ja kansa eivät ole jakaantuneet asenteessaan Moskovaa kohtaan. Jotkut hallituksessa kyseenalaistavat Jerevanin siteet Venäjään; ja moni mielenosoittaja haluaisi nähdä noiden suhteiden syventyvän, Goble kirjoittaa.

Armenia, Armenian protestit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi tieto Ranskan iskusta: Yksi otettu kiinni
Sisältö:

Poliisi on pidättänyt yhden ihmisen liittyen ranskalaiseen kaasutehtaaseen tehtyyn iskuun, kertoo BBC.

Kaakkois-Ranskassa Quentin Fallaverissä tapahtuneessa iskussa kuoli ainakin yksi ihminen ja loukkaantui useita, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Paikalta kerrotaan löytyneen terroristijärjestö Isisin lippu ja kuolleelta on puuttuu pää, Fance24 kertoo.

BBC:n mukaan kaksi hyökkääjää ajoi tehtaaseen kantaen lippua, jossa oli arabialaista kirjoitusta.

Ranskan presidentti Francois Hollande vahvistaa, että tehtaassa kuoli yksi ihminen, kertoo CNN.

 

Ranska, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Pääministeri Sipilä kuumasta turvapaikkakysymyksestä: ”Kompromissi – tunteikas keskustelu”
Sisältö:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvailee, että turvapaikanhakijoiden sisäisissä siirroissa Euroopassa on saatu aikaan kompromissi, kun järjestely perustuu vapaaehtoisuuteen.

Asiasta keskusteltiin eilen Eurooppa-neuvostossa.

- Muuttoliikeasiassa kompromissi, järjestely perustuu vapaaehtoisuuteen. Takana tunteikas keskustelu neuvostossa, Sipilä tviittasi.

Yle Uutisten mukaan pääministerit päättivät, että EU-maat sitoutuvat jakamaan yhdessä 40 000 turvapaikanhakijaa ja 20 000 pakolaista.

On vielä auki, miten tulijat jaetaan maiden kesken. Maat ottavat heidät vastaan vapaaehtoisesti. 

Ylen mukaan Eurooppa-neuvoston eilen alkanut keskustelu venyi perjantaiaamuun asti.

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että edelliset hallitukset ovat järjestelmällisesti torjuneet sisäiset siirrot, eikä asialle ole löytynyt kannatusta muistakaan EU-maista.

Räsänen arvioi, että kyseessä on ”paniikkiratkaisu”. Hän pelkää, että sisäiset siirrot vain kiihdyttävät turvapaikanhakijoiden tulvaa.

Juha Sipilä, Sisäiset siirrot, Turvapaikanhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Varoitus Itämerelle USA:sta – ”Suomen osallistuttava Baltian maiden puolustukseen”
Sisältö:

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo CEPAn (Center for European Policy Analysis) varapuheenjohtaja Edward Lucas arvioi, että Nato tarvitsee Suomen ja Ruotsin apua Itämeren alueen puolustuksen vahvistamisessa.

Lucasin mielestä alue, johon hän laskee mukaan Pohjoismaat, Baltian maat ja Puolan, on nykyään liian hajanainen ja puolustukseltaan heikko vastatakseen Venäjältä tulevaan haasteeseen. Lucasin mukaan tilanne korjaantuisi yhdistämällä näiden maiden turvallisuusstrategiat.

Maiden pitäisi Lucasin mukaan kuitenkin olla valmiita ajattelemaan tilannetta aivan uudella tavalla.

- Baltian maiden pitäisi hyväksyä Naton ulkopuolisten maiden mukanaolo puolustuksessaan. Ruotsin ja Suomen pitää voimistaa yhteistyötään Nato-naapureidensa kanssa, Lucas kirjoittaa analyysissaan.

Naton pitäisi puolestaan Lucasin mielestä luopua sellaisesta ajattelusta, ettei puolustusliitto voi nojata maihin, jotka eivät ole sen jäseniä.

Lucasin mielestä Naton, Suomen ja Ruotsin pitäisi myös sijoittaa kalustoa ja ampumatarvikkeita Baltian maihin.

Lucas ottaa kirjoituksessaan esille myös erilaisia piirteitä, jotka asettavat Pohjoismaat, Baltian maat ja Puolan haavoittuvaiseen asemaan Venäjään nähden. Yksi tällainen esimerkki on tekstissä lentoyhtiö Finnair, jonka liiketoimintamallin pohjana on mahdollisuus käyttää Venäjän ilmatilaa Aasian-lennoilla. Tämä on Lucasin mielestä ”vakava haavoittuvuus”, sillä Venäjä voi nopealla liikkeellä nostaa ylilentojen kustannuksia.

Luvasin mielestä Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys ei ole tarpeellista eikä edes kovin järkevää tällä hetkellä, sillä Venäjä näkisi Nato-jäsenyyden provokaationa.

Center for European Policy Analysis, Edward Lucas, Nato, Puolustuspolitiikka, Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
”Outo kanta” – Kreikka-neuvottelut päättyivät yöllä tuloksettomina
Sisältö:

Kreikan ja sen lainoittajainstituutiot, Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, ovat aloittaneet uudet neuvottelut torstaiaamuna Brysselissä.

Edelliset neuvottelut keinoista päättyivät myöhään yöllä tuloksettomina. Aiemmin keskiviikkona Kreikan pääministeri Alexis Tsipras haukkui Twitterissä velkojia kovin sanoin. Hänen mukaansa niiden kannat ovat nyt tiukemmat kuin neuvotteluissa Portugalin ja Irlannin kanssa.

– Tämä outo kanta vaikuttaa viittaavan siihen, että joko haluja sovun löytymiseen ei ole tai sitten tuetaan erityisiä intressejä, Tsipras tviittasi.

Euromaiden valtiovarainministerit oli myös kutsuttu keskiviikoksi Brysseliin ylimääräiseen kokoukseen. Tarkoituksena oli neuvotella Kreikan lainaohjelmasta, mutta neuvotteluja ei varsinaisesti päästy edes aloittamaan, sillä pöydällä ei ollut minkäänlaista luonnosehdotusta, josta ministerit olisivat voineet neuvotella. Neuvotteluhuone tyhjenikin jo tunnin jälkeen kokouksen alkamisesta.

Kreikan, EKP:n, IMF:n ja komission aamuisista neuvotteluista odotetaankin nyt jonkinlaista pohjaratkaisua, josta valtiovarainministerit voisivat neuvotella myöhemmin torstaina. Valtiovarainministerien kokouksen on määrä alkaa kello 14 Suomen aikaa.

– Me saamme esityksen toivottavasti huomenna aamupäivän aikana, jos kaikki menee hyvin, sanoo valtiovarainministeri Alexander Stubb Helsingin Sanomille.

Lopullisella neuvottelutuloksella alkaa olla kiire. Kreikkaa odottaa euromaiden lupaama viimeinen lainaerä, 7,2 miljardia euroa, mutta sitä ei luovuteta ennen kuin maan kanssa on päästy yhteisymmärrykseen rakenteellisista uudistuksista talouden tervehdyttämiseksi. Kreikka tarvitsee viimeistä maksuerää kiperästi, sillä sen pitää maksaa IMF:lle noin 1,5 miljardia euroa ensi tiistaihin mennessä, eikä se kykene maksuun ilman lisärahoitusta.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on ilmoittanut, ettei IMF jousta eräpäivästä, vaan tulkitsee Kreikan maksukyvyttömäksi, jos se ei saa rahojaan.

Alexander Stubb, Alexis Tsipras, Christine Lagarde, Kreikan kriisi, Kreikan velkakriisi, Kreikka, Uusi Suomi, Bryssel, Ulkomaat
Kreikalta uusi esitys – Valtiovarinministereiltä vihreää valoa
Sisältö:

Kreikan talousministeri Giorgos Stathakis kertoi BBC:lle, että luotonantajat ja Euroalueen valtiovarainministerit ovat hyväksyneet Kreikan esityksen velkojensa hoitamisesta todeten, että sopimus Kreikan veloista voidaan saada päivien sisällä. Vielä pitää hioa teknisiä yksityiskohtia.

Stathankis kertoi BBC:n yksityishaastattelussa, että Kreikan suunnitelma sisältää uusia veroja yrityksille ja varakkaille.

–Yritämme poistaa verotaakkaa eläkkeistä ja palkoista yrityksille ja varakkaille, Stathakis sanoi BBC:lle.

Kreikan tilannetta käsittelevä EU:n valtiovarainministerikokous on ohi, mutta pääministerien kokous on meneillään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylelle, ettei ole vielä nähnyt Kreikan ehdotusta.

Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ratkeaako umpisolmu? Kreikalle tarjotaan jopa 18mrd.€
Sisältö:

Kreikan kansainväliset lainoittajat ovat valmiita pidentämään Kreikan pelastusohjelmaa ja tarjoavat jopa 18 miljardia euroa uutta rahoitusta, kertoo brittilehti the Guardian.

Lainoittajat – kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Euroopan keskuspankki (EKP), ja Euroopan komissio – ovat vaatineet vastineeksi uudistuksia Kreikan eläke- ja verojärjestelmään.

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin avustajakunnasta twiitattiin sunnuntaina, että lainoittajat ovat vastaanottaneet Kreikan omat ehdotukset, jotka ovat ”hyvä pohja neuvotteluille”.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina ensin euroalueen valtiovarainministereiden kesken ja myöhemmin pääministeritasolla. Lisäksi Kreikan pääministerin Alexis Tsipraksen odotetaan tapaavan myös lainoittajia ennen neuvotteluita.

Belgian pääkaupungissa Brysselissä Kreikan tilanteesta on neuvoteltu koko juhannusviikonloppu. Kreikan on määrä maksaa noin 1,5 miljardin euron summa IMF:lle kesäkuun loppuun mennessä, mutta maa ei selviä maksusta, mikäli se ei saa uutta rahoitusta. Kreikalle annetun pelastuspaketin mukaan maa olisi saamassa vielä 7,2 miljardia euroa uutta rahoitusta, jos maa suostuu vastineeksi vaadittuihin säästöihin.

Alexis Tsipras, Kreikan kriisi, Kreikan lainoitus, Kreikka, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vladimir Putinin lähipiiristä jäätävä viesti USA:lle: ”Sanon tämän aivan rehellisesti”
Sisältö:
Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Kremlin korkea virkamies Sergei Ivanov on varoittanut Yhdysvaltoja sen aikeista siirtää raskasta aseistusta Baltiaan ja Itä-Eurooppaan.
 
-Jos Naton infrastruktuuria itäisessä Euroopassa vahvistetaan voimakkaasti tai jos Yhdysvallat alkaa sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmiä Romaniaan, Bulgariaan tai Puolaan, arvioimme ulkoiden uhan vahvistuneen. Sanon tämän aivan rehellisesti etukäteen. Kaikki ei ole riippuvaista vain Venäjästä, vaan myös muista, aikaisemmin turvallisuuspoliisi FSB:n korkeana johtajan työskennellyt Ivanov lataa Financial Timesin haastattelussa.
 
The New York Times kertoi viikko sitten Yhdysvaltain puolustusministeriön esittävän muun muassa panssarivaunujen, miehistönkuljetusvaunujen sekä muun raskaan aseistuksen sijoittamista Baltiaan ja Itä-Eurooppaan 5 000 sotilaan varustamista varten.
 
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan tuomitsi viikolla jyrkin sanoin Venäjän aikeet hankkia 40 uutta mannertenvälistä ydinohjusta. 
 
-Me vastaamme varmistamalla, että Nato on myös jatkossa liittouma, joka muodostaa pelotteen sekä tarjoaa suojaa kaikille liittolaisilleen kaikkia uhkia vastaan, Stoltenberg totesi.
Sergei Ivanov, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Oikeistopopulisteille hurja tulos Tanskan vaaleissa
Sisältö:

Oikeistopopulistiseksi ja maahanmuuttovastaiseksi kuvattu Tanskan kansanpuolue on Tanskan parlamenttivaalien ehdoton voittaja. Puolue sai vaaleissa 21,4 prosenttia äänistä ja nousi maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Nousu edellisvaaleihin on hurja, sillä vuonna 2011 puolue saavutti 12,3 prosentin kannatuksen.

Suurin puolue vaaleissa oli pääministeripuolue sosiaalidemokraatit 26,3 prosentilla äänistä, mikä on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvaaleissa. Tästä huolimatta Venstre-puolueen johtama oppositioblokki voitti pääministeri Helle Thorning-Schmidtin johtaman vasemmistoblokin. Thorning-Schmidt ilmoitti vetäytyvänsä puolueensa johdosta.

Oppositioblokkia johtanut Venstre sijoittui 19,5 prosentin äänimäärällään vaaleissa kolmanneksi. Venstren kannatus laski, sillä vuonna 2011 se sai 26,7 prosenttia äänistä.

On epäselvää, haluaako vaalivoittaja kansanpuolue hallitukseen. Jos ei, se mutkistaa hallituksen muodostamista.

Kristian Thulesen Dahl, Tanskan kansanpuolue, Tanskan vaalit 2015, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat