Keskiviikko 25.11.2015

Uusi Suomi uutiset

Venäläiset yrittivät pelastaa alas ammuttua miehistöä: Helikopteria tulitettiin
Sisältö:

Venäläinen sotilas kuoli, kun venäläiset yrittivät pelastaa eilen tiistaina alas ammutun koneen miehistöä Syyrian ja Turkin rajalla, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Sotilas kuoli, kun venäläishelikopteria tulitettiin Pohjois-Syyriassa.

Venäläinen Su-24-rynnäkkökone ammuttiin alas eilen. Turkin mukaan venäläiskone loukkasi maan ilmatilaa viiden minuutin ajan ja sitä varoitettiin kymmenen kertaa. Venäjä painotti koneen pysytelleen koko ajan Syyrian ilmatilassa.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Putin: ”Puukko Venäjän selkään”
Sisältö:

Venäläisen rynnäkkökone Su-24:n alas ampuminen oli ”puukonisku Venäjän selkään”, sanoo presidentti Vladimir Putin uutistoimisto Tassin mukaan. Putinin mukaan iskun takana olivat ”terroristien rikoskumppanit”.

Presidentti Putin vahvisti mediatiedot, joiden mukaan venäläiskoneen ampui alas turkkilainen F-16-hävittäjä ohjuksella. Aiemmin Venäjän puolustusministeriö on katsonut, että Su-24 ammuttiin maasta käsin.

Turkin mukaan venäläiskone loukkasi maan ilmatilaa viiden minuutin ajan ja sitä varoitettiin kymmenen kertaa. Venäjä taas kiistää tiedon ja painottaa koneen pysytelleen koko ajan Syyrian ilmatilassa.

– Joka tapauksessa, meidän pilottimme ja koneemme eivät uhanneet Turkin tasavaltaa. Se on selvää. He suorittivat tehtävää Isisiä vastaan, Putin toteaa Tassin mukaan.

Turkki on Nato-maa, ja puolustusliitto kokoontuu myöhemmin tänään ylimääräiseen kokoukseen.

Nato, Turkki, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Uusia tarkastuksia Ruotsin rajalle? Lehti: Bussit ja junat halutaan syyniin
Sisältö:

Ruotsin hallitus kaavailee uusia tiukennuksia maahantuloon Euroopan pakolais- ja turvapaikanhakijakriisin vuoksi. Oleskeluluvan ja turvapaikan saaneiden integraatiota ruotsalaiseen yhteiskuntaan halutaan myös parantaa, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter.

Marraskuun kahden ensimmäisen viikon aikana Ruotsiin saapui yli 10 000 turvapaikanhakijaa molempina. Viime viikolla hakijoita saapui 8 552.

DN:n mukaan hallitus selvittää muun muassa sitä, voisiko busseilla ja junilla maahan saapuvien henkilöllisyyden tarkastaa. Kun henkilöllisyyden tarkastukset otettiin aiemmin käyttöön Ruotsin ja Saksan välisessä lauttaliikenteessä, pieneni turvapaikanhakijoiden määrä huomattavasti, lehti kertoo.

Samalla hallitus harkitsee DN:n mukaan aikaistaa määräaikaisten oleskelulupien käyttöön ottamista ja tiukentaa elatusvaatimuksia perheenyhdistämistapauksissa. Ruotsissa on ollut käytössä myös ainutlaatuinen peruste myöntää turvapaikka – ”muut suojelua tarvitsevat”. Hallitus pohtii, voidaanko tällä perusteella enää myöntää turvapaikkaa. Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus on vähemmistöhallitus ja osaan muutoksista tarvitaan maan parlamentin päätös.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, maahanmuutto, Ruotsi, Stefan Löfven, Turvapaikanhakijat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Turkin armeija: Venäläiskonetta varoitettiin 10 kertaa
Sisältö:

Turkin F-16-hävittäjien tuhoamaa venäläistä rynnäkkökonetta varoitettiin useita kertoja, ennen kuin se ammuttiin alas. Asiasta kertoo muun muassa Hürriyet.

Turkin puolustusvoimien mukaan tuntematonta konetta varoitettiin ilmatilaloukkauksesta 10 kertaa viiden minuutin aikana. Vasta myöhemmin vahvistui, että kone oli venäläinen rynnäkkökone Su-24.

Silminnäkijöiden mukaan venäläiskoneen kahden pilotin onnistui pelastautua laskuvarjon avulla.

Turkki on puolustusliitto Naton jäsen.

Venäjän puolustusministeriö on painottanut, että sen Su-24-lentokone pysyttäytyi koko ajan Syyrian ilmatilassa, ja että kone syöksyi maahan Syyriassa. Venäläisten mukaan konetta ammuttiin maasta käsin.

F-16, Sukhoi SU-24M, Turkki, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Turkissa ammuttu kone oli Venäjän
Sisältö:

Turkin ilmavoimien alas ampuma hävittäjä oli Venäjän armeijan Su-24-hävittäjä.

Venäjän puolustusministeriö vahvistaa asian Sputnik-uutistoimistolle. Myös Turkin presidentin kansliasta kerrotaan koneen olleen venäläinen. Turkki on puolustusliitto Naton jäsen.

Turkin mukaan kone rikkoi sen ilmatilaa lähellä Syyrian rajaa, ja maan ilmavoimien F-16-hävittäjät ampuivat sen alas. Koneen maahansyöksystä on julkaistu video turkkilaisen Hürriyetin sivuilla.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Su-24-pommikone oli yhä Syyrian ilmatilassa 6 000 metrin korkeudessa. 

Sukhoi SU-24M, Syyrian kriisi, Turkki, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Venäläinen hävittäjä ammuttiin alas Turkissa – video julki
Sisältö:

Turkin F-16-hävittäjät ovat ampuneet alas maan ilmatilaa loukanneen hävittäjät. Ilmatilaloukkaus tapahtui lähellä Syyrian rajaa, kertoo muun muassa turkkilainen Hürriyet.

PÄIVITYS: Alas ammuttu hävittäjä oli Venäjän ilmavoimien pommikone Su-24.

Lehti on julkaissut sivuillaan videon, jossa näkyy taivaalta maahan syöksyvä palava hävittäjä.

Kahden pilotin nähtiin pelastautuvan laskuvarjolla.

Turkin pääministerin kansliasta kerrotaan, että maa on tapauksen vuoksi yhteydessä puolustusliitto Natoon ja YK:hon.

Turkki, Uusi Suomi, Ulkomaat
Bryssel autioitui: Kuvat paljastavat tilanteen karmeuden
Sisältö:

Belgian pääkaupunki Bryssel on ollut poikkeustilassa viikonlopusta lähtien. Julkinen liikenne ei toimi ja koulut on suljettu terroristiuhan takia.

Kuvat Brysselin kaduilta näyttävät, miten kadut ovat autioituneet ja poliisit partioivat niitä aseisettuina.

Poliisi pidätti sunnuntaina 21 ihmistä epäiltynä Pariisin terroristihyökkäyksestä, kertoo Frace24.

Poliisi etsii yhä Pariisin iskun pääepäiltyä Salah Abdeslamia.

Brysselissä terrorismin uhkataso nostettiin viikonloppuna korkeimmalle tasolle. Belgian pääministerin Charles Michel kertoi eilen maanantaina, että  korkein uhkataso jatkuu vielä viikon ajan, ensi maanantaihin asti. Michelin mukaan koulut kuitenkin avautuvat keskiviikkona. Myös metroliikennettä pyritään palauttamaan keskiviikkona. 

Bryssel, Terrorismi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Yllättävä löytö Pariisin lähiöstä – Poliisi tutkii
Sisältö:

Poliisi teki Pariisin kaduilta löydön, joka näyttää olevan itsemurhapommivyö, kertoo BBC.

Itsemurhavyön epäillään liittyneen 10 päivää sitten tapauneeseen Pariisin iskuun, jossa kuoli 130 ihmistä.

Löytö tehtiin lähiöstä, johon iskujen pääepäilty Salah Abdeslam pakeni, kertoo Mirror.

 

Pariisin iskut, Pariisin iskut, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Brysselin hälytystila jatkuu viikon
Sisältö:

Belgian syyttäjän mukaan yhtä terrorisminvastaisessa operaatiossa pidätetyistä miehistä syytetään osallisuudesta Pariisin terrori-iskuihin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Syyttäjän mukaan sunnuntain operaatioissa pidätetyistä 16 ihmisestä 15 on vapautettu.

Belgian pääkaupungissa Brysselissä terrorismin uhkataso on nostettu viikonloppuna korkeimmalle tasolle. Belgian pääministerin Charles Michelin mukaan korkein uhkataso jatkuu vielä viikon ajan, ensi maanantaihin asti. Brysselissä muun muassa metroliikenne on pysäytetty ja koulut ovat olleet kiinni 72 tuntia kestäneen poikkeustilan aikana. Michelin mukaan koulut kuitenkin avautuvat keskiviikkona. Myös metroliikennettä pyritään palauttamaan keskiviikkona. 

Brysselissä uhkataso on edelleen tasolla 4, muualla Belgiassa tasolla 3.

 

Pariisin iskut, Pariisin iskut, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Tuhoamme tämän kuoleman kultin” – Ranskan todellinen vastaus Isisille alkoi
Sisältö:

Ranskan Charles de Gaulle -lentotukialuksen saapuminen Syyrian liepeille itäiselle Välimerelle tehostaa merkittävästi Ranskan iskuja jihadistijärjestö Isisiä vastaan. Ensimmäinen isku alukselta käsin tehtiin jo tänään maanantaina, kertoo France 24.

Al-Jazeeran reportteri puolestaan kertoo, että medialle annetun tiedon mukaan aluksella on 26 ranskalaishävittäjää. Ennen tätä Ranskalla on ollut 12 hävittäjää suorittamassa iskuja Syyriassa.

– Tulemme kiihdyttämään iskujamme. Tulemme valitsemaan kohteet, jotka aiheuttavat terroristiarmeijalle eniten vahinkoa, sanoo presidentti Francois Hollande.

Hollande tapasi maanantaina Ison-Britannian pääministeri David Cameronin sopiakseen yhteisistä Isisin ja terrorismin vastaisista operaatioista. Cameron ilmoitti Pariisissa, että hän hakee tällä viikolla maansa parlamentilta lupaa osallistua Syyrian pommituksiin.

– Presidentti Hollande ja minä olemme yksimielisiä pyrkimyksessämme tuhota tämä kuoleman kultti, Cameron sanoi France 24:n mukaan.

Al-Jazeeran mukaan tiivistetyssä liittoumassa on mukana myös Yhdysvallat, minkä lisäksi Barack Obama vierailee Venäjällä tällä viikolla kenties lähentämässä maiden Syyrian-politiikkaa.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian puolestaan on kehottanut Libyan aseellisia ryhmittymiä lopettamaan keskinäisen sodankäynnin ja yhdistymään Isisiä vastaan. Ministerin mukaan Tripolin ja Tobrukin ryhmittymät tekevät parhaillaan itsemurhaa, elleivät ne keskity sisällissodan sijasta yhteiseen viholliseen.

Vaikka Isisin vastainen toiminta on kiihtymässä, jotain puuttuu. Brookings-instituutin Bruce Riedel kirjoittaa Lähi-itään keskittyvän verkkojulkaisu Al-Monitorin kolumnissaan, että Isis-liittouman kokoaminen ei näy arabimaailmassa. Isisin vastaisen sodan sijaan arabimaiden huomio on Jemenin sisälllissodassa.

Riedel huomauttaa, että alueen mahtivaltio Saudi-Arabia, joka oli alkuun aktiivisesti mukana Isisin vastaisissa ilmaiskuissa, ei ole alkusyksyn jälkeen tehnyt yhtään iskua Isis-kohteisiin. Bahrain iski edellisen kerran helmikuussa, Arabiemiraatit maaliskuussa ja Jordania elokuussa. Bashar al-Assadin johtaman Syyrian hallituksen lisäksi merkittävimmät arabiosapuolet Syyrian konfliktissa ovat tällä hetkellä Iran ja Libanonin Hizbollah-järjestö.

– Arabimaiden puuttuminen muodostaa poliittisen tyhjiön, mutta ei sotilaallista, koska Venäjä, Ranska ja Yhdysvallat ovat täysin kykeneväisiä ryhtymään sotaan Isisiä vastaan. Koalitiosta puuttuu kuitenkin muslimien vastaus itsejulistautuneelle Kalifaatille, Riedel kirjoittaa.

Saudi-Arabia ja muut keskeiset arabimaat allekirjoittivat kuitenkin kansainvälisen vetoomuksen Isisin tuhoamiseksi.

Iso-Britannia, Ranska, Saudi-Arabia, Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjälläkin noteerattiin Suomen ehdottama kielto: ”Keskusteltu venäläisten kanssa”
Sisältö:

Venäläinen uutistoimisto Interfax uutisoi Suomen ehdottamasta pyöräilykiellosta Suomen ja Venäjän rajalla.

Kielto koskisi Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkoja, jossa turvapaikanhakijoita on tullut rajan yli polkupyörillä.

Lehti kertoo asiasta viitaten Ylen viime viikolla tekemään haastatteluun.

– Asiasta on keskusteltu venäläisten kanssa, everstiluutnantti Jaakko Ritola rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoi Ylelle.

Turvapaikainhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Valtava aurinkovoimala avataan pian: ”Eurooppa tarvitsee sitä”
Sisältö:

Marokossa avataan joulukuussa valtava aurinkoenergiavoimala, kertoo BBC.

Ouarzazaten kaupungissa sijaitsevat aurinkopaneelit tuovat energiaa miljoonalle ihmiselle.

Tavoitteena on saada 42 prosenttia sähköstä uusiutuvista lähteistä vuoteen 2020 mennessä.

Nykyisin 98 prosenttia Marokon energiasta tulee fossiilisista lähteistä.

Marokosta tulee pian aurinkoenergian suurvalta, uutisoi TakePart.

Projektia johtavan ACWA Powerin toimitusjohtaja Paddy Padmanathan arvioi BBC:lle, että Marokko voi tulevaisuudessa myös myydä aurinkoenergiaa vientiin.

–On ilmeistä, että tämän maan pitäisi pystyä tekemään vientiä Eurooppaan ja niin se tekeekin. Eikä sen tarvitse edes tehdä mitään. Sen pitää vain odottaa, koska Eurooppa tarvitsee sitä, Padmanathan ennustaa.

 

Aurinkoenergia, Aurinkoenergia, Energia, sähkö, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ammuskelu musiikkivideon kuvauksissa: 16 ihmistä loukkaantui
Sisältö:

New Orleansissa tapahtui ammuskelu, jossa kaksi ryhmää tulittivat toisiaan satojen ihmisten keskellä, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Ammuskelussa loukkaantui 16 ihmistä, kertoo NBC News.

Paikalla oli noin 500 ihmistä, jotka kokoontuivat kuvaamaan musiikkivideota, kertoo USA Today.

ammuskelu, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin poliisi: Terroristiksi epäilty vapautetaan
Sisältö:

Ruotsin turvallisuuspoiisi Säpo vapautti terroristiepäillyn.

–Syyttäjä päätti tänään, että epäiltynä salaliitosta terroristijärjestön kanssa pidätettynä ollut mies on vapautettava, Säpo kertoo verkkosivuillaan.

Esitutkinta tapauksesta kuitenkin jatkuu.

Epäilty otettiin kiinni torstaina.

Kyseessä on 22-vuotias Mutar Muthanna Majid, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Terrorismi, Terrorismi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Epäily terroristi-iskusta hiljensi Brysselin kadut – Poliiseilla epäily
Sisältö:

Belgian pääkaupungin Brysselin keskusta oli melkein tyhjä viime yönä terroristiepäilyn takia, kertoo BBC.

Brysselin metro oli suljettu, koska epäiltiin, että Brysselissä yritetään tehdä Pariisissa viime viikolla tapahtuneen kaltainen terroristi-isku, kertoo Times Union.

Poliisit partioivat kaduilla etsien etsintäkuulutettua Salah Abdeslamia, jonka uskotaan olevan aseistettuna itsemurhapommivyöllä, BBC kertoo.

 

Belgia, Brysseli, Terrorismi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat