Keskiviikko 1.4.2015

Uusi Suomi uutiset

Ultraäänikuvaus paljasti veikeän näyn – välitön nettihitti
Sisältö:

Tässäpä jotain positiivista. Perheenlisäystä odottanut yhdysvaltalainen pariskunta oli käymässä lääkärissä raskauden rutiinitarkastuksessa, kun ultraäänikuva paljasti veikeän näkymän.

He näkivät neljätoista viikkoa vanhan sikiön taputtavan käsiään muutaman kerran. Kyseessä on aivan tavallinen liike, mutta suhteellisen harvinainen tapahtuma tallennettuna kuvanauhalle.

Tulevat vanhemmat päättivät kääntää tämän nettivideoksi, jossa ilmoitettiin tulevasta jälkikasvusta toistamalla yhtä nauhan taputuksista ja laulamalla ”jos sun lysti on, niin kädet yhteen lyö!”

Videosta tuli hetkessä nettihitti ja se on muutamassa päivässä kerännyt jo kohta neljä miljoonaa katselua.

Leo Lemmetty, Nettivideot, ulkomaat, Ulkomaat
”Verkkohyökkäys 7.4.2015”- Mauton viittaus holokaustiin
Sisältö:

Internetin ”haktivistiryhmä” Anonymous uhkaa Israelia ”elektronisella holokaustilla”. Ryhmä kertoo uusimmassa videossaan koonneensa kahdeksan eri haktivistiryhmän voimat ja hyökkäävänsä eri israelilaisiin kohteisiin huhtikuun 7. päivänä.

Hyökkäyksen syyksi Anonymous kertoo Isarelin Palestiina-politiikan. Videolla kerrotaan, että verkkohyökkäys toistetaan joka vuosi, kunnes Palestiina on vapaa.

– Tämä on viesti kaikille typerille sionistiryhmittymille, aiomme rankaista teitä taas rikoksistanne Palestiinan alueilla kuten teemme joka vuosi huhtikuun 7. päivänä. Näemme ainoastaan jatkuvaa aggressiota palestiinalaisia vastaan: pommituksia, kidnappauksia ja tappamista kuten viimeisessä sodassanne Gazassa 2014.

Englanniksi luetussa ja arabiaksi tekstitetyssä viestissä Anonymous uhkaa kaataa servereitä ja valtion sekä armeijan verkkosivustoja. Lisäksi pankki- ja julkisiinpalveluita uhataan verkkohyökkäyksillä.

– Näytämme teille huhtikuun 7. päivänä, mitä elektroninen holokausti tarkoittaa, videolla todetaan viitaten juutalaisten joukkotuhoon toisen maailmansodan aikana.

Anonymous (ryhmä), Israel, Uusi Suomi, Verkkohyökkäys, Ulkomaat
Top Gear -juontaja hämmentää YouTubessa – Näin soi työttömän arkiviisu
Sisältö:

Jeremy Clarksonin kovasti tunteita kuohuttaneet potkut BBC:n Top Gear –hittisarjasta ovat saaneet myös juontajakollega James Mayn reagoimaan vahvasti.

May on hiljattain antanut ymmärtää, ettei hänkään ole palaamassa sarjaan. Daily Mail –lehden mukaan May kaavailee paluuta normaaliin elämään ja jonkinlaista työtä opettajana.

Tämän lisäksi May on julistanut itsensä työttömäksi ja jakaakin nyt Twitterissä sekä uudella YouTube-kanavallaan katsausta työttömän arkeen.

JM’s unemployment tube –nimeä kantavan kanavan perusteella mies täyttääkin päivänsä nyt nokkahuilua soitellen. Ei siinä, näyttähän huiluilu mieheltä luonnistuvan. May kuitenkin toteaa oheisella videolla surulliseen sävyyn, että tältä näyttää hänen loppuelämänsä.

Autot, James May, Jeremy Clarkson, Leo Lemmetty, Nettivideot, Top Gear, ulkomaat, Ulkomaat
Tästä Suomi-miehestä tuli legenda USA:ssa – Päihitti David Lettermanin
Sisältö:

Suomensukuista tv-juontajaa Carl Pellonpäätä kuvataan Wall Street Journalin jutussa legendaksi. Pellonpää piti eilen viimeisen ”Finland Calling” eli Suomi kutsuu -televisio-ohjelmansa. Wall Street Journal kertoo, että 53 vuoden ja 2650 jakson myötä hän on päihittänyt esimerkiksi David Lettermanin ja Saturday Night Live -ohjelman.

84-vuotias Pellonpää on juontanut Suomi-aiheista ohjelmaa Michiganin osavaltion WLUC-TV-kanavalla jo vuodesta 1962 lähtien. Lisäksi hän on järjestänyt suomalaisia tansseja ja vienyt kymmeniä matkaseurueita Suomeen.

Keskustelu käy nyt kuumana siitä, voiko joku korvata Pellonpään ohjelman juontajana. 

WSJ:n mukaan Pellonpään myötä loppuu yksi aikakausi television historiassa.

Carl Pellonpää, Finland Calling, Suomi mainittu, Suomi mainittu, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kreikan hallitus hätäkokouksessa: Ei varaa palkkoihin ja eläkkeisiin?
Sisältö:
Euroalueen virkamiehet arvioivat, ettei Kreikan valtiolla ole varaa maksaa virkamiesten palkkoja ja eläkkeitä tässä kuussa. Tarvittava summa on Financial Timesin (FT) arvion mukaan 1,7 miljardia euroa.
 
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Kreikan hallitus on sunnuntaina kokoontunut hätäkokoukseen pohtimaan asiaa. Pääministeri Alexis Tsiprasin kerrotaan neuvottelevan jatkuvasti myös Kreikan velkojien kanssa tilanteen ratkaisemisesta. Kreikka on pyrkinyt keräämään rahaa muun muassa Piraeuksen sataman myynnillä.
 
Kreikan on myös maksettava Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle 450 miljoonan euron maksuerä huhtikuun 9. päivään mennessä. Tämänkin maksun suorittamista pidetään FT:n mukaan erittäin epävarmana.
 
Lehden haastattelemat kansainväliset ekonomistit alkavat taipua sille kannalle, ettei Kreikan eroaminen eurosta olisi sittenkään katastrofi. 
 
-Se olisi tuhoisaa Kreikalle, mutta ei välttämättä laajemmalti. Arvioin, että euroero johtaisi siihen, että Kreikan bkt putoaisi 20-40 prosenttia, mutta se olisi käsiteltävissä, UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen kommentoi.
 
Julius Baer -pankin valuuttastrategi Markus Allenspach puolestaan muistuttaa, että Kreikan osuus koko euroalueen bkt:stä on vain noin kaksi prosenttia. Hän vertaa osuutta Madridin tai Milanon kaupunkien osuuteen.
Kreikan kriisi, Kreikan velkakriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi käänne Germanwings-tutkinnassa? ”Olemme löytäneet ihmisen DNA:ta”
Sisältö:
Germanwingsin lentoturman tutkinnassa on edistytty tänään. Tutkintaa johtava Marseillen syyttäjä Brice Robin kertoo BBC:n mukaan, että tutkijat ovat löytäneet matkustajien DNA:ta turmapaikalta.
 
-Olemme löytäneet 78 ihmisen DNA:ta.  Juuri nyt keskitymme rakentamaan tietä, jotta onnettomuuspaikalle päästäisiin maata pitkin. Uskon, että pääsemme käyttämään tietä maanantai-iltana, hän kertoo.
 
Lentoturman tutkijat kiistävät BBC:n mukaan saksalaismediassa levinneet tiedot, joiden mukaan lennon perämiehen ruumis olisi tunnistettu.
 
Lentoturmassa menehtyi 150 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Saksalaislehti Bild julkisti aikaisemmin tänään nauhoja lentokoneen ohjaamossa ennen onnettomuutta käydystä keskustelusta.
Airbus-turma Alpeilla, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Turmakoneen lentäjien puheet julki: ”Se jää nähtäväksi”
Sisältö:
Saksalainen Der Bild -lehti on julkaissut Germanwingsin turmakoneen lentäjien keskustelun ohjaamossa juuri ennen onnettomuutta. Lehti kertoo saaneensa kuultavakseen lentokoneen mustan laatikon nauhoittaman keskustelun.
 
Nauhojen mukaan lennon kapteeni pyysi perämies Andreas Lubitzinia valmistelemaan laskeutumista, kun hän lähti itse vessaan.
 
-Se jää nähtäväksi, Lubitzin vastaa Bild-lehden mukaan pyyntöön.
 
Bild-lehti kertoo, että nauhalta kuuluu myöhemmin kova pamaus, jonka on tulkittu tarkoittavan sitä, että kapteeni haluaa takaisin ohjaamoon.
 
-Avaa se hemmetin ovi, nauhalla huudetaan. Muutama minuutti myöhemmin kone törmää vuoreen.
 
Perämiehen entinen tyttöystävä kertoi eilen saman lehden haastattelussa, että Lubitzin oli kertonut aikovansa tehdä jotain, josta hänet muistetaan. Hän uskotaan ohjanneen koneen tarkoituksella päin vuorta.
Airbus-turma Alpeilla, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Germanwings-turmalla yllättävä seuraus? ”Oireet salataan”
Sisältö:
Germanwingsin kohtalokkaalla lentoturmalla voi amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan olla ikäviä seurauksia, jos lentäjien mahdollisista terveysongelmista aletaan vaatia tarkempia selvityksiä.
 
-Se voi johtaa siihen, että oireet salataan, amerikkalaisen mielenterveysjärjestö National Alliance of Mental Illnessin asiantuntija Ron Honberg sanoo uutistoimisto Bloombergille
 
Hän sanoo, että kun lentoyhtiöt sallivat mielialalääkityksen lentäjille, se kannustaa heitä hakemaan tarvitsemaansa apua.
 
Germanwingsin turmakoneen perämiehen kotoa löydettiin kappaleiksi revittyjä sairauslomatodistuksia, joista yksi oli osoitettu turmapäivälle. Perämiehen on kerrottu kärsineen vuosia sitten masennuksesta.
Airbus-turma Alpeilla, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Lentokoneen voisi ”ottaa haltuun” maasta – tämän takia niin ei tehdä
Sisältö:
Daily Mail-lehden tietojen mukaan lentoyhtiöillä on olemassa tekniikka, jolla lentokoneen ohjaus voidaan ottaa haltuun maasta käsin. Tekniikkaa ei kuitenkaan käytetä muun muassa siksi, että lentoyhtiöt pelkäävät terroristien voivan käyttää sitä hyväkseen niin sanotuissa kyberkaappauksissa. 
 
-Sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset lentoyhtiöt ovat jo vuosia yrittäneet kehittää järjestelmää, joka estäisen lentokoneiden kaappauykset. Vuonna 2006 Boeing sai patentin järjestelmälle, jonka avulla lenti voidaan ottaa haltuun maasta käsin, Aviation Security International -lehden ilmailutoimittaja Philip Baum kertoo Daily Mailille.
 
Kyberkaappausten pelon lisäksi toinen syy sille, ettei järjestelmää käytetä, on lentäjien ammattiyhdistysten vastustus. Uutta tekniikkaa ei myöskään pidetä täysin turvallisena.
 
-Uusi tekniikka voi olla myös riski matkustajille, sillä kauko-ohjaustekniikan käyttäjät eivät näe samoja asioita kuin lentäjät koneen ohjaamossa, lentoturvallisuusanalyytikko Chris Yates sanoo.
 
Uusi tekniikka on jälleen noussut puheenaiheeksi Germanwingsin lentoturman vuoksi.
Airbus-turma Alpeilla, Lentoliikenne, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
BBC väittää: Tämä puhelu muutti Vladimir Putinin
Sisältö:

Jos haluaa ymmärtää Vladimir Putinia, täytyy tuntea tämä tarina, väittää Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kyse on joulukuisesta illasta vuonna 1989 Dresdenissä, silloisessa Itä-Saksassa. Berliinin muuri on murtunut ja itäsaksalainen kommunismi on päättymässä. Mieltään osoittava väkijoukko siirtyy DDR:n salaisen poliisin eli Stasin paikalliselta päämajalta tien vastapäiselle puolelle, Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB:n paikallistoimistolle.

Mielenosoittajia vastaan tulee pienehkö mies, joka varoittaa väkijoukkoa tunkeutumasta taloon. KGB:n upseeri saa pysäytettyä väkijoukon, mutta juoksee pian soittamaan neuvostoarmeijan panssarivaunuyksikköön avun saamiseksi. Vastaus, jonka hän saa, on BBC:n mukaan elinikäinen shokki.

– Emme voi tehdä mitään ilman Moskovan käskyä. Ja Moskova on hiljaa, puhelimesta kuuluu.

Silloinen tiedustelu-upseeri Putin on myöhemmin itse kertonut elämäkertureilleen puhelun sisällöstä ja siitä, kuinka tämä neuvostojohdon avuttomuuden osoitus ravisteli häntä. ”Yö, joka muutti Putinin”, otsikoi BBC.

– Uskon, että tämä on avain Putinin ymmärtämiseen, sanoo Putinin saksalainen elämäkerturi Boris Reitschuster.

BBC:n mukaan päällimmäiseksi jäi käsitys siitä, kuinka katoavaista on poliittinen valta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
DW: Löytö perämiehen kotoa – sairausilmoitus turmapäivälle
Sisältö:
Lentoyhtiö Germanwingsin turmakoneen perämiehen kotoa on etsinnöissä löydetty kappaleiksi revittyjä sairauslomatodistuksia, joista yksi oli osoitettu turmapäivälle. Asiasta kertoo muun muassa Saksan yleisradioyhtiö Deutsche Welle.
 
Saksan poliisi kertoi jo aiemmin, että perämiehen asuntoon tehdyssä kotietsinnässä oli löydetty merkittävä vihje.
 
Düsseldorfin syyttäjänvirasto ilmoitti perjantaina, että kotietsintä perämies Andreas Lubitzin kotiin osoittaa, että hänen terveydentilansa olisi tullut pitää hänet poissa matkustajakoneen ohjaamosta. Lubitzin epäillään ohjanneen tahallisesti päin vuorta koneen, jonka kaikki 150 matkustajaa ja henkilökunnan edustajaa kuolivat maahansyöksyssä.
 
Saksalaissyyttäjät eivät DW:n mukaan kuitenkaan tarkentaneet, minkälaisen sairauden vuoksi sairauslomaa oli myönnetty. Aiemmin on kerrottu hänen kärsineen vuosia sitten masennuksesta ja joutuneen muun muassa väliaikaisesti keskeyttämään koulutuksensa.
 
Perämiehen kotoa ei löytynyt itsemurhaviestiä tai minkäänlaista turma-aikeisiin viittaavaa todistusaineistoa. Sen sijaan lääkkeitä löytyi. Syyttäjät epäilevät perämiehen salanneen sairautensa ja lääkityksensä työnantajaltaan sekä työtovereiltaan.
Airbus-turma Alpeilla, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mystinen jauhepaketti USA:sta – Lehti: Operaatio Ruotsissa
Sisältö:

Länsi-Ruotsissa Boråsissa poliisi ja pelastuspalvelu on hälytetty postin jakelukeskukseen Yhdysvalloista tulleen oudon paketin vuoksi. Asiasta kertoo Expressenin aluejulkaisu Göteborgs-Tidningen.

Paketista tehtiin hälytys, kun huomattiin, että siitä vuotaa jonkinlaista jauhetta.

Toistaiseksi ei ole selvää, mitä paketissa on ollut.

Jauhekirjeet, Ruotsi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksan poliisi uskoo löytäneensä ”erittäin tärkeän vihjeen”
Sisältö:

Saksan poliisi on tehnyt kotietsinnän Germanwingsin turmakoneen perämiehen asuntoihin. Saksan sisäministeri kertoo Le Monde -lehden mukaan, ettei kotietsinnöissä löytynyt mitään viitteitä terrorismista.

Perämies Andreas Lubitzin epäillään lukinneen lentokapteenin koneen ohjaamon ulkopuolelle Germanwingsin lennolla 4U 9525 Barcelonasta Düsseldorfiin. Jäätyään yksin ohjaamoon Lubitzin uskotaan kääntäneen koneen tahallisesti syöksyyn kapteenin yrittäessä tunkeutua ohjaamon turvaovesta läpi. Kaikkiaan 150 ihmistä kuoli turmassa.

28-vuotias Lubitz oli Saksassa kirjoilla kahdessa eri osoitteessa: Düsseldorfissa ja lapsuudenkodissaan Montabaurissa. Daily Mail kertoo, että Düsseldorfin asunnon postilaatikossa oli Lubitzin lisäksi toinenkin nimi.

– Olemme löytäneet jotakin, jonka viemme tutkittavaksi. Emme voi sanoa, mitä se on, mutta se voi olla erittäin tärkeä vihje siihen, mitä tapahtui, sanoo saksalaispoliisi Markus Niesczery Daily Mailille.

Myöhemmin perjantaina paljastui, että Lubitzin kotona oli ollut useita rikki revittyjä sairaustodistuksia. Yksi niistä oli osoitettu turmapäivälle.

Lubitzin kanssa samassa Westerwaldin lentokerhossa ollut Peter Reucker kertoo BBC:lle järkyttyneensä tapahtuneesta.

– Olen täysin sanaton. Minulla ei ole mitään selitystä tälle.

– Hän oli hauska, joskus vähän hiljainen, mutta siitä huolimatta samanlainen nuorimies kuin monet muut täällä. Hän sopeutui tänne hyvin, Reucker toteaa BBC:lle.

Daily Mail kertoo vahvistamattomana tietona, että Lubitz saattoi olla käymässä läpi henkilökohtaista kriisiä. Lubitzin tiedettiin kärsineen masennuksesta ja burnoutista, joka oli jatkunut hänen uransa aikana. Psykologisissa kokeissa oli kuitenkin todettu, että Lubitz kykenee työhönsä.

4U 9525, Airbus, Airbus-turma Alpeilla, Alpit, Germanwings, lentoturma, Saksan poliisi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Sauli Niinistölle naljailua Venäjällä - muistutus ”hitleriläisistä”
Sisältö:

Useat venäjänkieliset tiedotusvälineet uutisoivat presidentti Sauli Niinistön päätöksestä olla osallistumatta Moskovassa toukokuussa järjestettävään voitonpäivän juhliin.

Esimerkiksi venäjänkielinen uutistoimisto NewsBalt  kertoo, että Niinistön lisäksi kutsusta kieltäytyivät Ison-Britannian pääministeri David Cameron, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, Puolan entinen pääministeri Donald Tusk sekä Georgian, Slovenian ja USA:n presidentit.

NewsBalt naljaili Niinistön päätöksestä seuraavasti:

–Suomen presidentille on luultavasti läheisempiä ne Suomen armeijan sotilaat, jotka osallistuivat hitleriläisten rinnalla Leningradin piiritykseen, NewsBalt kertoo uutisen päätteeksi.

Saksan armeija piiritti Leningradia, nykyistä Pietaria, toisessa maailmansodassa vuodesta 1941 vuoteen 1944.

Monet maailman johtajat ovat hyväksyneet kutsun Venäjän juhlaan, ja erityisen odotettu vieras on Pohjois-Korean Kim Jong-un, kertoo venäjäläislehti AIF.

Yleisesti ottaen venäläisten uutislinja aiheeseen liittyen on ollut asiallisen toteavaa.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro arvioi keskiviikkona, että Niinistön päätös jättää menemättä voitonpäivän juhlaan oli "tarkkaa peliä". Lue lisää Kangaspuron arviosta täältä.

Linda Pelkonen, Sauli Niinistö, ulkomaat, Voiton päivä, Ulkomaat
”Testilento onnistui” – Mullistava lennokki toimii tukiasemana taivaalla
Sisältö:

Isossa-Britanniassa on testattu onnistuneesti miehittämätöntä lennokkia, joka pystyy tuomaan internet-yhteyden mihin tahansa maailmassa.

Asiasta kertoo Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg omalla profiilisivullaan.

Zuckerbergin mukaan lennokin siipien kärkiväli on isompi kuin Boeing 737-matkustajakoneessa, eli yli 30 metriä. Se saa käyttövoimansa siipien päälle asennetuista aurinkopaneeleista ja pystyy toimimaan tukiasemana kuukausia lähes 18 kilometrin korkeudessa.

– Tämän kaltaiset lennokit auttavat tuomaan koko maailman internetiin, sillä ne pystyvät kustannustehokkaasti palvelemaan sitä 10 prosenttia maapallon asukkaista, joka elää syrjäisillä alueilla, missä ei ole internet-verkkoa, Zuckerberg toteaa.

Facebook, Internet, Internet, Mark Zuckerberg, Uusi Suomi, Ulkomaat