Sunnuntai 29.5.2016

Uusi Suomi uutiset

Ay-liike pillastui – Polttoainekaaos ympäri Ranskaa
Sisältö:

Ranska on joutunut avaamaan strategiset polttoainevarantonsa hallituksen työelämäuudistuksia vastustavien protestien seurauksena, kertovat kansainväliset tiedotusvälineet.

Jalostamoiden lakkojen seurauksena ympäri Ranskaa on pulaa polttoaineista. Hallituksen mukaan kolmen päivän varapolttoaineet on jo käytetty.

Lakot ovat kestäneet jo yli viikon. Financial Timesin mukaan noin 40 prosentilta Pariisin alueen huoltoasemia on loppunut polttoaine ja autoilijat ovat hamstranneet polttoaineita.

Tänään Ranskan ydinvoimaloiden työntekijöitä liittyy lakkoon, BBC kertoo. Ei ole vielä tiedossa, miten päivän lakko vaikuttaa. BBC:n mukaan Ranskassa on 19 ydinvoimalaa, joista 16:n henkilöstö on mukana lakossa. Ydinvoima kattaa noin 75 prosenttia Ranskan sähköntuotannosta.

Mielenosoituksista on kyse siitä, että Ranskan hallitus haluaisi joustavoittaa työmarkkinoita siten, että sekä työntekijöiden palkkaaminen että heidän irtisanomisensa olisi nykyistä helpompaa. Ay-liike kuitenkin raivostui hallitukselle, kun se on pakottanut uudistuksia parlamentin läpi ilman äänestystä perustuslaillisen keinon kautta, BBC kertoo.

Hallitus on pehmentänyt uudistuksiaan, mutta ay-liike on silti takajaloillaan. Jatkossa 35 työtunnin viikko olisi keskiarvo, ja yritykset voisivat neuvotella paikallisten liittojen kanssa joko lyhyemmän tai pidemmän työviikon, ja maksimi olisi 46 tuntia.

Aiemmin on arvioitu, että uudistuspaketti seuraa Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin ”Agenda 2010” -uudistusta 2000-luvun alkupuolella. Myös Suomessa on katsottu Saksaan päin keskusteltaessa työelämäuudistuksista.

Ranskan lakot, Työelämä, Työelämä, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mitä tapahtui mystisesti kadonneelle EgyptAir-lennolle? – 4 teoriaa
Sisältö:

Viime viikolla kadonneen egyptiläisen EgyptAirin matkustajakoneen, lennon 804:n katoamisesta on esitetty erilaisia teorioita julkisuudessa.

EgyptAirin hallituksen varapuheenjohtaja Ahmed Adel kertoi CNN:lle, että kyseessä voi olla mekaaninen ongelma tai terroristi-isku. CNN:n mukaan lentokoneeseen oltaisiin voitu salakuljettaa räjähteitä.

Yksi esitetty vaihtoehto on sisäinen uhka. Combating Terrorism Center arvioi, että terroristiryhmät voivat rekrytoida lentokentän työntekijöitä, joita ei tarkasteta välttämättä yhtä tarkasti kuin matkustajia.

Onnettomuuteen on voinut vaikuttaa myös jokin ongelma lentäjillä. CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan lennot ovat hyvin automatisoituja, mutta ongelmien sattuessa lentäjillä voi olla vaikea käsitellä saamiaan tietoja.

 

Konetta etsitään Välimerellä, mutta toistaiseksi on löydetty vain istuimia, matkustajien tavaroita ja ruumiinosia.

EgyptAirin lentoturma, lentoturma, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Täpärä vaali ratkesi: EU ei saanutkaan ensimmäistä äärioikeistolaista presidenttiä
Sisältö:

Itävallan presidentiksi nousee täpärästi  vihreiden Alexander van der Bellen, kertovat kansainväliset uutislähteet. 

Bellen sai 51,9 prosenttia äänistä ja äärioikeistolaisen Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer sai 48,1 prosenttia äänistä, kertoo Ison Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hofer olisi ollut EU:n ensimmäinen äärioikeistolainen valtionpäämies, BBC kertoo. Hofer olisi ollut Euroopan ensimmäinen äärioikeistolainen presidentti toisen maailmansodan jälkeen, USA Today kertoo.

Hofer lohdutti tukijoitaan toteamalla, että ei kannata olla pettynyt, koska hänen kampanjansa oli investointi tulevaisuuteen, USA Today kertoo.

Eilen sunnuntaina uutisoitiin, että Hofer on ensimmäisten arvioiden mukaan voittamassa Itävallan presidentinvaalien toisen kierroksen, mutta äärimmäisen niukasti.

 

Äärioikeisto, EU, Politiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Suuri Isisin vastainen hyökkäys alkamassa Irakissa
Sisältö:

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on ilmoittanut, että terroristijärjestö Isisin hallussa olevan Fallujan kaupungin takaisinvaltaus on alkamassa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Irakin armeija on kehottanut siviilejä lähtemään kaupungista.

Falluja on ensimmäinen Isisin valtaama kaupunki. Isis on pitänyt kaupunkia hallussaan vuodesta 2014. Isisin vallassa on kaksi kaupunkia Irakissa, Fallujah ja Mosul. BBC:n analyysin mukaan Isisin hallussa on edelleen suuria osia Syyriasta, mutta myös siellä terroristijärjestön valta on hiipumaan päin.

Irak ja Isis, ISIS, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Äärioikeistolaisen voitto äärimmäisen täpärällä Itävallassa - EU-johtajat ilmaisivat huolensa
Sisältö:
Äärioikeistolaisen Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer on ensimmäisten arvioiden mukaan voittamassa Itävallan presidentinvaalien toisen kierroksen, mutta äärimmäisen niukasti.
 
Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n mukaan Hofer on saamassa 50,1 prosenttia äänistä ja vastaehdokas, sitoutumattomien Alexander Van deer Belen 49,9 prosenttia. Vaalitulos ratkeaa lopullisesti huomenna maanantaina, kun postiäänet saadaan laskettua.
 
BBC:n ja The Independentin mukaan Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz ovat ilmaisseet huolensa Hoferin mahdollisesta voitosta.
 
–Olemme huolissamme siitä, mitä Hoferin voitto voi tarkoittaa.
 
Jo nyt Itävallan tilanne on historiallinen,  ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1945  maa saa presidentin, jota ei tue kumpikaan valtapuolueista sosiaalidemokraateista tai keskustalaisesta Kansanpuolueesta. Lisäksi Hoferin voitto tarkoittaisi sitä, että hänestä tulee ensimmäinen äärioikeistolainen presidentti EU-alueella.
Itävallan presidentinvaalit, Itävalta, Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Norbert Hofer, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ensimmäiset kuvat turmakoneen jäännöksistä julki - ”Tutkimme kaikkia teorioita”
Sisältö:
Egyptin sotilasviranomaiset ovat julkaisseet ensimmäiset kuvat EgyptAirin turmakoneen jäänteistä. Kuvissa näkyy muun muassa pelastusliivejä ja vaatteita. BBC:n mukaan koneen kahta mustaa laatikkoa ei toistaiseksi ole löydetty.
 
Pariisista Kairoon matkalla ollut EgyptAirin lento MS804 katosi tutkasta Välimeren yllä torstain vastaisena yönä. Koneessa oli 66 matkustajaa ja miehistön jäsentä. 
 
–Tutkimme parhaillaan kaikkia eri teorioita tapahtumien syistä, ja toistaiseksi mikään niistä ei ole muita vahvempi, Ranskan puolustusministeri Jean-Marc Ayrault kommentoi BBC:lle turman syitä lauantaina.
 
Ilmailusivusto Aviation Heraldin mukaan kone lähetti viestejä, joiden mukaan matkustamossa oli savua muutamia minuutteja ennen koneen katoamista tutkasta.
EgyptAir, EgyptAirin lentoturma, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Venäjä hyökkää Baltiaan toukokuussa 2017” – Entisen Nato-pomon skenaario ihmetyttää
Sisältö:

Naton entinen Euroopan operaatioesikunnan apulaiskomentaja, Sir Alexander Richard Shirreff esittää tuoreessa kirjassaan skenaarion, jossa länsimaat ja Venäjä ajautuvat vuonna 2017 sotaan. Skenaariollaan Shirreff asettaa maineensa kyseenalaiseksi, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Kirja on vastaanotettu epäileväisesti, Guardian kertoo.

Shirreff kuitenkin sanoi BBC:n radiohaastattelussa Independent-lehden mukaan, että kokee fiktiivisen tapahtumaketjun olevan täysin mahdollinen, jos sen estämiseksi ei tehdä mitään.

Shirreffin skenaario on yksityiskohtainen. Siinä Venäjä valtaa lisää alueita itäisestä Ukrainasta ja hyökkää Baltian maihin. Kirjan mukaan ensimmäiseksi Venäjä hyökkäisi Latviaan toukokuussa 2017, Guardian referoi kirjaa. Lehti toteaa, että tällaiset yksityiskohtaiset ennustukset voivat saattaa Shirreffin pilkan kohteeksi.

Shirreff väittää, että Venäjä tosiaan voisi hyökätä Baltiaan, vaikka Baltian maat ovatkin Nato-maita. Skenaario jatkuu niin, että Venäjä uhkaisi Natoa ydinaseella, jos Nato puuttuisi tilanteeseen.

Shirreffin mielestä ydinaseajattelu on niin olennainen osa Venäjän strategiaa, että todellinen ydinaseuhkaus on mahdollinen. Hän toteaa myös, että vaikka skenaario kuulostaa epätodennäköiseltä, historia on täynnä johtajien irrationaalisia päätöksiä.

Shirreffin mielestä potentiaalinen katastrofi voidaan vielä estää sijoittamalla tarpeeksi Nato-joukkoja Baltian maihin. Tästä onkin tarkoitus keskustella heinäkuussa Nato-huippukokouksessa.  

Alexander Richard Shirreff, Baltian maat, Nato, Turvallisuuspolitiikka, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Ulkomaat
Egyptin tv: Kadonneen koneen osia ja matkustajien tavaroita löytynyt
Sisältö:

Egyptin valtiollisen television mukaan maan laivasto on löytänyt kadonneen EgyptAirin matkustajakoneen hylyn osia sekä matkustajille kuuluneita tavaroita merestä Aleksandrian rannikolta. Asiasta kertoo tv-kanava al-Jazeera.

Al-Jazeeran mukaan hylky tai sen osat löytyivät noin 290 kilometrin päästä Aleksandrian kaupungista. Egyptin laivasto on etsinyt erityisesti koneen niin sanottua mustaa laatikkoa. Etsinnöissä ei ole enää kyse pelastusoperaatiosta.

Pariisista Kairoon matkannut kone katosi Välimeren yllä torstaina kyydissään 66 ihmistä.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsissa tapahtuu outoja – Professori väläyttää hybridihyökkäystä
Sisältö:

Ruotsissa hallitus ja viranomaiset järjestävät kriisikokouksen viimeaikaisten Ruotsin infrastruktuuriin kohdistuneiden ongelmien vuoksi. Eilen maan lentokentillä oli kaaos tutkavian vuoksi. Lisäksi rautateiden lipunmyynti kaatui.

Eilen havaittiin Ruotsissa myös tietoliikennemastoon kohdistuva sabotaasiepäily, josta kertoi Dagens Nyheter. Viime sunnuntaina oli toinen vastaava mastotapaus. Torstain mastotapauksen on kuitenkin nyt todettu johtuneen tuulesta, ei sabotaasista.

Aftonbladetin mukaan eilen myös Ruotsin hätänumerojärjestelmässä oli noin 15 minuuttia kestävä häiriö.

Ruotsin hallitus selvittää nyt, onko tapahtumilla mitään yhteyttä toisiinsa.

Tiedusteluasiantuntija, professori Wilhelm Agrell väläyttää Aftonbladet-lehden haastattelussa hybriditoimien mahdollisuutta.

Agrell viittaa Venäjään mainitsematta maata kuitenkaan nimeltä. Agrellin mielestä tapahtumat ovat hybridisodankäynnin kuvaan sopivia.

– Tarkoitus voi olla puhtaasti demonstratiivinen, että halutaan osoittaa Ruotsin heikkous, hän sanoo.

Agrell arvelee myös, että tarkoituksena voi olla pienessä mittakaavassa testata Ruotsin reaktioita infrastruktuurihäiriöihin.

Agrell kuitenkin korostaa, että tämä on spekulaatiota, koska tapauksista ja niiden mahdollisesta yhteydestä toisiinsa ei vielä tiedetä tarpeeksi.

Hän kuitenkin toteaa, että toiminta vaikuttaa ammattimaiselta.

Lue myös: Mitä ihmettä Ruotsissa tapahtuu? – Kaaos lentokentillä ja rautateillä

Ruotsi, Ruotsin infrahäiriöt, Ruotsin Infrasturktuuri, Turvallisuuspolitiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
EgyptAir kadonneesta lennosta: Emme vahvista tietoja löydöistä
Sisältö:
Lentoyhtiö EgytAir ei vahvista uutistoimistojen välittämiä tietoja, joiden mukaan yhtiön kadonneen matkustajakoneen kappaleita olisi löydetty Kreikan rannikolta. Tietojen on sanottu olevan peräisin Kreikan puolustusviranomaisilta.
 
–Olemme olleet yhteydessä asianomaisiin viranomaisiin, jotka eivät vahvista tällaisia tietoja, lentoyhtiö kertoi Twitter-tililään torstai-iltana.
 
 
EgyptAirin kadonneella lennolla MS804 oli 56 matkustajaa. Pariisista Kairoon matkalla ollut kone katosi viime yönä Välimeren yllä. Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos kertoo BBC:lle, että kone teki kaksi jyrkkää käännöstä ennen kuin se katosi tutkakuvista.
 
–Kone kääntyi 90 astetta vasemmalle ja sitten 360 astetta oikealle.  Se menetti lentokorkeutta lähes 8 000 metriä ennen kuin katosi tutkasta, hän kertoo.
 
Egyptin ilmailuministerin mukaan terrori-isku on teknistä vikaa todennäköisempi selitys koneen katoamiselle.
 
 
EgyptAir, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mitä ihmettä Ruotsissa tapahtuu? – Kaaos lentokentillä ja rautateillä
Sisältö:

Ruotsin matkustajaliikennettä koeteltiin torstaina niin ilmassa kuin rautateilläkin. Tutkavika peruutti aiemmin tänään lentoja useilla lentokentillä. Iltapäivällä myös rautatieyhtiö SJ:n lipunmyyntijärjestelmä kaatui.

Sekä lentokenttien että rautateiden tilannetta kuvataan Ruotsin tiedotusvälineissä kaaokseksi.

Selvyyttä ei ole siitä, mistä viat ovat johtuneet. SJ:n viestintäedustaja kuitenkin vakuuttaa Dagens Nyheterille, että kyseessä on kaksi erillistä asiaa. SJ:n mukaan viat eivät liity toisiinsa.

SJ yrittää parhaillaan selvittää, mistä sen lippujärjestelmän häiriössä on kyse. Ruotsin ilmailuviranomaiset puolestaan kertoivat saaneensa tutkavian korjattua, mutta lentoliikenteen palautumisessa normaaliksi kestää vielä.

Finavia tiedottaa, että Ruotsin nyt selvitetty tutkavika aiheuttaa viiveitä myös Suomesta länteen päin suuntautuville ja sieltä saapuville lennoille. Myöhästymisiä on luvassa iltaan asti.

Ruotsin infrahäiriöt, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kadonnut lento MS804: Airbus kommentoi
Sisältö:

Lentokonevalmistaja Airbus vahvistaa, että yhtiön valmistama A320-matkustajakone katosi viime yönä Välimeren yllä.

Lentoyhtiö EgyptAirin mukaan kadonneella lennolla MS804 oli 56 matkustajaa.

Airbus kertoo kadonneesta koneesta tiedotteessaan näin:

– Tunnuksella SU-GCC rekisteröidyn lentokoneen sarjanumero (Manufacturer Serial Number) on 2088. Se toimitettiin Egyptairille marraskuussa 2003. Koneella oli lennetty noin 48 000 lentotuntia. Koneessa oli IAE-moottorit. Muita tietoja ei ole tällä hetkellä käytettävissä.

Yhtiö kertoo olevansa valmis lähettämään teknisiä asiantuntijoita auttamaan onnettomuustutkinnassa.

Airbus esittää myös osanoton kaikille, joita lennon MS804 katoaminen koskettaa.

Lisää aiheesta täällä.

Airbus, EgyptAir, Kadonnut lento MS804, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Lento MS804: Hätäkutsu lähetettiin
Sisältö:

Lentoyhtiö EgyptAir on vahvistanut, että kadonneelta lennolta MS804 lähti hätäkutsu, kertoo BBC.

Aiemmin kerrottiin, ettei hätäkutsua lähetetty.

EgyptAir on kertonut Twitterissä kadonneen koneen matkustajien kansallisuuksista. Koneessa oli lentoyhtiön mukaan 30 egyptiläistä ja 15 ranskalaista. Lisäksi koneessa oli yksittäisiä kansalaisia useasta eri maasta. Suomalaisia ei mainita olleen koneessa. Matkustajia oli 56.

EgyptAirin Airbus A320 -kone oli matkalla Pariisista Kairoon, kun se katosi tutkasta. Koneen epäillään pudonneen Välimereen. Turman syystä ei ole tietoa. Ranskan johto ei ole sulkenut mitään mahdollisuutta pois.

Konetta etsitään nyt egyptiläis- ja kreikkalaisvoimin.

 

Kadonnut lento MS804, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Raportti: Isisin uudessa tukikohdassa eletään pelossa – kymmeniä teloitettu Libyan Sirtessä 500 km päässä EU:sta
Sisältö:

Irakissa ja Syyriassa ahtaalle joutunut terroristijärjestö Isis on saanut uuden jalansijan libyalaisesta Sirten rannikkokaupungista vain noin 560 kilometrin päässä EU-maa Maltasta. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tänään julkaistu raportti kertoo kaupunkilaisten elämästä islamistijärjestön hirmuvallan alla.

Isisin Sirten-valloitus alkoi helmikuussa 2015. Viime syksystä lähtien se on hallinnut käytännössä koko kaupunkia satamineen, lentokenttineen ja voimalaitoksineen. Sirte on järjestön merkittävin asemapaikka Irakin ja Syyrian ulkopuolella. Libya on ollut vuodesta 2011 lähtien hajanaisessa ja sekasortoisessa tilassa useiden osapuolten taistellessa maan hallinnasta, ja tätä valtatyhjiötä Isis käyttää hyväkseen.

Sirteläiset elävät jatkuvassa pelossa, kertoo Human Rights Watchin raportti. Järjestön selvityksen mukaan Isis on teloittanut ainakin 49 ihmistä Sirtessä helmikuun 2015 jälkeen. Surmattujen joukossa on ollut poliittisia vastustajia, vihollistaistelijoita, ”vakoojia” sekä ”noituudesta” ja jumalan loukkaamisesta syytettyjä. Lukuisia ihmisiä on myös kaapattu ja kadonnut, selvisi HRW:n haastatellessa kymmeniä entisiä ja nykyisiä sirteläisiä.

Julkisten ja muiden teloitusten jäljiltä kaupungissa roikkuu oransseihin pukuihin puettuja ruumiita ja ihmisiä kerrotaan siepattavan kodeistaan yöllä.

– Elämä Sirtessä on sietämätöntä. Kaikki elävät pelossa. Viattomia ihmisiä tapetaan. Ei ole ruokakauppoja, sairaalassa ei ole lääkäreitä eikä hoitajia, ei ole lääkkeitä… Vakoojia on joka kadulla, sanoi eräs Misrataan sairaalahoitoon tullut sirteläinen, joka kertoi kuitenkin joutuvansa palaamaan Sirteen.

Selvityksen mukaan Isis kurittaa myös muslimeita, jotka yrittävät noudattaa sen ohjeita. Ruoan, sähkön ja polttoaineen saantia on rajoitettu. Pankkeja on vain yksi – ja se on sallittu vain Isisin jäsenille. Musiikin kuunteleminen riittää syyksi moraalipoliisin rangaistuksiin.

HRW:n mukaan Isisin teot ovat sotarikoksia ja saattavat olla myös rikoksia ihmisyyttä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan siviilejä sekä vetoaa YK:hon ja muuhun kansainväliseen yhteisöön sotarikoksiin puuttumiseksi.

– Kun maailman huomio on Irakin ja Syyrian hirveyksissä, Isis saa huomaamatta murhata Libyassa, sanoo HRW:n terrorismin tutkija Letta Tayler tiedotteessa.

HRW:n selvityksestä myös uutisoiva CNN kertoo, että Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat Libyassa olevan noin 4000–6000 Isisin taistelijaa. Kanavan mukaan Yhdysvallat on päättänyt lisäpanostuksesta Isisin vastaiseen taisteluun Libyassa. Se voi tarkoittaa pienten sotilasryhmien lähettämistä maahan luomaan yhteyksiä Isistä vastustaviin poliittisiin ryhmittymiin.

– Yhdysvaltojen, Britannian, Italian ja Ranskan raportoidaan valmistelevan sotilaallista kampanjaa Isistä vastaan Libyassa, kerrotaan myös HRW:n raportissa.

Myös hallinnosta kilpailevat libyalaisryhmät valmistelevat operaatioita Sirten takaisin valtaamiseksi.

Irak, ISIS, Isis, Libya, Syyria, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Yhdysvallat, Ulkomaat
Asuntojen hinnat +80 % – jopa työssä käyviä perheitä asuu autoissa Uudessa-Seelannissa
Sisältö:

Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nousseet Uuden-Seelannin Aucklandissa niin korkeiksi, että jopa töissä käyvien perheiden kerrotaan asuvan autoissa, autotalleissa ja konteissa.

– Muutama vuosi sitten ihmiset, jotka olivat tässä tilanteessa, olivat yleensä työttömiä tai todella pienituloisia. Mutta nyt luoksemme tulee jatkuvasti ihmisiä, joilla on työ ja joiden elämä on muuten hallussa, sanoo paikallista Pelastusarmeijaa edustava Campbell Roberts brittilehti Guardianille.

Lehden mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet Aucklandissa 80 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Vuokrataso puolestaan on samana aikana noussut noin 25 prosenttia, kertoo New Zealand Herald. Nousun uskottiin jo laantuneen, mutta huhtikuussa julkaistut tilastot kertovat muuta: asuntokauppojen määrän kiihtyessä huimaan 67 prosentin kasvuun helmi-maaliskuussa 2016 myös asuntojen hinnat lähtivät jälleen nousuun Aucklandissa.

Keskimääräinen asuntokauppa Aucklandissa tapahtuu Guardianin mukaan noin 615 000 euron hinnalla, ja kyseessä onkin yksi maailman kalleimmista asuntomarkkinoista. Hintoja ovat nostaneet matalat korot, kasvava maahanmuutto sekä valtion asuntotuotannon vähäisyys ja korkea täyttöaste. Samaan aikaan palkkakehitys on ollut minimaalista.

Lehtien mukaan kyse on usein maoritaustaisista sekä Tyynenmeren saarilta peräisin olevista ihmisistä. Kun perheiden on valittava asunnon tai ruoan ostamisen väliltä, moni päätyy asumaan tuttavien autotalleihin tai pahimmillaan telttoihin tai autoihin. Nyt tämäkin on lehden mukaan hankaloitunut, koska tarpeen havainneet vuokraisännät ovat alkaneet laskuttaa myös autotallien käytöstä.

Oppositiota edustavan työväenpuolueen parlamentaarikko Jenny Salesa arvioi, että häneltä apua pyytävistä, asunnottomiksi ajautuneista perheenisistä ja -äideistä noin puolet käy töissä. Asunnottomia perheitä arvioidaan olevan joitakin satoja. Ilmiö heijastuu myös leipäjonoihin, jotka ovat paisuneet ennätyksellisiksi.

Uuden-Seelannin hallitus ilmoitti viime viikolla kymmenien miljoonien dollarien panostuksesta hätämajoitukseen ja asuntorakentamiseen. Talvi on kuitenkin tulossa ja hanke on myöhässä, sanovat avustusjärjestöt. Niiden mukaan halpaan asuntorakentamiseen olisi pitänyt ryhtyä vuosia sitten.

– Me varoitimme hallitusta jo kuusi tai seitsemän vuotta sitten, että asuntokriisi on tuloillaan, sanoo Pelastusarmeijan Roberts.

– Hallitukset toisensa jälkeen ovat ohittaneet varoitukset.

Pääministeri, Kansallispuolueen johtaja John Key on myös saanut huutia lausunnostaan, jonka mukaan asunnottomiksi ajautuneiden perheiden tulisi hakeutua sosiaaliavustusten piiiriin. Keyn mukaan ihmiset eivät usein tiedä, millaisiin tukiin ovat oikeutettuja.

Työväenpuolueen johtaja Andrew Little sanoo pääministerin menettäneen kosketuksensa todellisuuteen luulleessaan, että perheet eivät jo olisi hakeneet apua.

– Kansallispuolueen tulee viimein ottaa asuntokriisi tosissaan. Sen tulee ryhtyä massiiviseen valtion tukemaan rakentamisohjelmaan edullisen asuntokannan lisäämiseksi, oppositiopoliitikko vaatii.

ulkomaat, undefined, Uusi Suomi, Ulkomaat