Perjantai 31.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Onko Ukraina Suomen tiellä? – Tässä iso ero
Sisältö:

Ukrainalainen Kiev Post pohtii artikkelissaan, voisiko Ukraina noudattaa Suomen esimerkkiä suhteissaan Venäjään.

Jutussa selvitetään suomettumisen taustaa ja asiantuntijakommentteja aiheesta. Muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentti Jimmy Carter on aiemmin kannattanut suomettumista Ukrainalle.

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Arkady Moshes kuitenkin sanoo jutussa, että suomettumiskeskustelu Ukrainan tapauksessa on ollut harhaanjohtavaa.

- Suomen linjana on aina ollut olla lähellä länttä, kun taas Ukrainalla ei. Lisäksi Ukrainaa on kuvattu sillaksi Euroopan ja Venäjän välillä, mitä taas suomettuminen ei ollut, Moshes arvioi.

Moshesin mukaan Eurooppa näkee Ukrainan eräänlaisena ”ei kenenkään maana”, mikä on hänen mielestään väärin.

- Kuten yksi puolalainen kollega sanoi minulle, ei sillalla voi asua.

Kiev Post huomauttaa, että Suomella ja Ukrainalla on merkittävä ero: Suomi vaurastui ja vakautti itsenäisyytensä pitkän ajanjakson aikana ja liittyi EU:hun vasta vuonna 1995, kun Neuvostoliitto oli jo hajonnut.

Kiev Post analysoi, että Ukrainalla ei ole tällaista ylellisyyttä, eli aikaa asemoida itsensä uudelleen geopoliittisesti ja edistää sisäistä turvallisuuttaan ilman pelkoa ankarasta Moskovan reaktiosta.

Moshes toteaa lisäksi, että Moskova ei välttämättä olisi valmis hyväksymään neutraalia Ukrainaa.

- Kannattaa muistaa, että [suomettuminen] oli liennytyksen aikaa. Tänä päivänä Moskovalla ja lännellä ei ole samanlaista yritystä suhteiden parantamiseen.

Arkady Moshes, Suomettuminen, Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Guardian: ”Ennennäkemätön” ryntäys Isisin riveihin ulkomailta
Sisältö:

YK:n mukaan ulkomaiset taistelijat vyöryvät Syyrian ja Irakin konflikeihin ”ennennäkemättömällä laajuudella”, kertoo brittilehti Guardian.

Lehden käsiinsä saaman YK:n turvallisuusneuvoston raportin mukaan 15 000 ihmistä on matkustanut Syyriaan ja Irakiin taistelemaan Isisin ja muiden ääriliikkeiden riveissä.

Tulijoita on yli 80 maasta, joita ei kaikkia kuitenkaan raportissa listattu. Mukana on maita, jotka eivät ole aikaisemmin kohdanneet kansainväliseen terrorismiin liittyviä haasteita.

Tänä syksynä on noussut esiin, että myös Suomesta on lähtenyt ihmisiä taistelemaan Isisin riveihin.

Ulkomaisten taistelijoiden ilmiö on YK:n mukaan kiihtynyt huolimatta Yhdysvaltojen aggressiivisista terrorisminvastaisista iskuista.

Raportissa arvioidaan, että al-Qaidan ydin on heikko. Al-Qaidan hiipumisen seurauksena jihdadisti-into on kuitenkin räjähtänyt sen seuraajien, pääasiassa Isisin hyväksi.

ISIS, Isis, Isisin ulkomaiset taistelijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Yllättävä arvio USA:sta: Venäjä ei valehtele – Nato petti lupauksensa
Sisältö:

Venäjä on Ukrainan kriisin aikana puolustanut toimintaansa väitteellä, jonka mukaan Yhdysvallat, länsimaat ja sotilasliitto Nato pettivät antamansa lupauksen, että Nato ei laajenisi Itä-Eurooppaan. Väite ei ole perätön, kirjoittaa kansainvälisen turvallisuuspolitiikan tutkija Joshua R. Itzkowitz Shifrinson artikkelissaan Foreign Affairs -lehdessä.

Itzkowitz Shifrinsonin artikkeli kulkee nimellä Kuinka länsi rikkoi lupauksensa Moskovalle. Artikkelin keskiössä on venäläisten väite siitä, että Yhdysvallat olisi Saksojen yhdistymistä valmisteltaessa vuonna 1990 luvannut Neuvostoliiton johtajille, että Nato ei laajene Itä-Eurooppaan.

Tutkijan mukaan ne skeptikot, jotka epäilevät Venäjän vain käyttävän väitettä tekosyynä aggressioilleen, ovat osin oikeassa: Naton laajentumisen rajoista ei koskaan allekirjoitettu sopimusta.

Mutta myöskään Venäjän johtajat eivät Itzkowitz Shifrinsonin mukaan valehtele asiassa.

– Yhdysvaltain viranomaiset tekivät parhaansa vakuuttaakseen Moskovan siitä, että Nato ei siirtyisi itään. Ja kansainvälisessä politiikassa epämuodollisetkin sitoumukset lasketaan, tutkija kirjoittaa.

– Niin ongelmallista kuin sen käytös onkin, Moskovalla on syytä todeta, että länsi rikkoi lupauksensa.

Itzkowitz Shifrinsonin mukaan myöhemmin julkisiksi tulleet dokumentit todistavat, kuinka George H. W. Bushin hallinto ja Yhdysvaltain liittolaiset alkuvuodesta 1990 vakuuttelivat Neuvostoliitolle, että Itä- ja Länsi-Saksojen yhdistyessä Nato pysyisi silloisilla sijoillaan. Berliinin muurin murruttua kuultiin julkisestikin Länsi-Saksan ulkoministeri Hans-Dietrich Genscherin vakuutus, ettei Naton itälaajentumista tapahtuisi.

Kun Neuvostoliiton johto julisti Yhdysvaltain johtajien kanssa käymissään epämuodollisissa neuvotteluissa, ettei Nato-alueen laajentuminen itään olisi hyväksyttävää, Yhdysvaltain neuvottelija, ulkoministeri James Baker totesi olevansa samaa mieltä, Itzkowitz Shifrinson kertoo. Dokumenttien mukaan hän antoi tästä myöhemmin vielä ”raudanlujan” vakuutuksen.

Toisaalta on huomattava, että helmikuun 1990 neuvottelut koskivat varsinaisesti vain Saksan tulevaisuutta, eivät laajemmin Itä-Euroopan. Lisäksi Neuvostoliitto ei koskaan virallisesti hyväksynyt Yhdysvaltain pöydälle laittamaa ehdotusta, tutkija kirjoittaa.

– Olisi liioittelu tehdä johtopäätös, jonka mukaan Washington olisi syyllistynyt kaksinaamaisuuteen ja Venäjän viimeaikaiset toimet olisivat oikeutettuja, Itzkowitz Shifrinson kirjoittaa.

–Moskovan reaktio [Naton laajentumiseen] voi olla tuomittava, mutta sen ei pitäisi olla yllättävä.

Tutkijan mielestä kriisiä ratkaistaessa Naton kannattaisikin hillitä läsnäoloaan Itä-Euroopassa, ei lisätä sitä.

Teppo Ovaskainen, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Pohjois-Korea suuttui EU:lle: ”Arvaamattomia seurauksia”
Sisältö:

Pohjois-Korea varoitti torstaina Euroopan unionia viemästä eteenpäin päätöslauselmaa, joka tuomitsisi aiempaa voimakkaammin sulkeutuneen kommunistivaltion ihmisoikeusrikkomukset.

Pohjois-Korean ulkoministeriön lausunnosta kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap. Ulkoministeriö varoittaa EU:ta ”arvaamattomista seurauksista”, mikäli päätöslauselma hyväksytään, sekä syyttää Eurooppaa Yhdysvaltain pillin mukaan tanssimisesta.

Pohjois-Korean mukaan se olisi valmis yhteistyöhön EU:n ja kansainvälisen yhteisön kanssa ihmisoikeusasioissa. Pohjois-Korean mukaan neuvottelut on jumittanut Yhdysvaltain pyrkimys kaataa maan hallinto.

–Jos EU tanssii Yhdysvaltain pillin mukaan ja hyväksyy aiempaa voimakkaamman päätöslauselman, mahdollisuus yhteistyöhön Pohjois-Korean kanssa sulkeutuu ja se aiheuttaa arvaamattomia seurauksia, Pohjois-Korean ulkoministeriö tiedottaa.

Maan väitteiden uskottavuus on koetuksella muun muassa siksi, että Etelä-Korean tuoreiden tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korea on teloittanut tänä vuonna kymmeniä kansalaisiaan.

EU:n päätöslauselmaesityksessä muun muassa toistetaan unionin yhä tuomitsevan jyrkästi ”Korean demokraattisen kansantasavallan nykyisten ja aikaisempien ylimpien johtajien ja viranomaisten vuosikymmeniä järjestelmällisesti harjoittaman sorron" ja kehottavan Pohjois-Koreaa välittömästi lopettamaan sen omiin kansalaisiin kohdistuvat vakavat, laajalle levinneet ja järjestelmälliset ihmisoikeusloukkaukset. Lisäksi erikseen todetaan muun muassa, että EU ”kehottaa Korean demokraattista kansantasavaltaa lopettamaan välittömästi ja pysyvästi julkiset ja salaiset teloitukset ja lakkauttamaan kuolemanrangaistuksen”.

Pohjois-Korea, Pohjois-Korean ihmisoikeudet, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Varoitus jokapäiväisestä tuhosta: ”Jos haluamme ruokkia kaikki ihmiset vuonna 2050...”
Sisältö:

Joka päivä yli 20 vuoden ajan noin 2000 hehtaaria viljelysmaata on tuhoutunut suolaantumisen takia ympäri maailmaa, kertoo kanadalainen veden, ympäristön ja terveyden instituutti UNU-INWEH verkkosivuillaan.

Noin Ranskan kokoinen alue eli 62 miljoonaa hehtaaria maailman kastelluista maista on saastunut. 1990-luvun alussa saastuneita viljelysmaita oli 45 miljoonaa hehtaaria.

Suolaantumista tapahtuu erityisesti keinokastelluilla alueilla, jossa haihtuminen on suurta. Kaikki vesi, myös makea vesi ja sadevesi sisältävät suolaa. Jos sademäärä on alhainen, tai ylimääräistä vettä ei lisätä suolan poistamiseksi, suolaa kertyy maahan liikaa, mikä heikentää maan tuottavuutta.

–Jos vuonna 2050 halutaan ruokkia maailman arviolta yhdeksän miljardia ihmistä, eikä uutta tuottavaa maata juuri ole saatavilla, tarvitaan kaikki olemassa oleva maa käyttöön, tutkimusta suolaantumisesta tehnyt Manzoor Qadir UNU-INWEH –instituutista kertoo.

–Meillä ei ole varaa olla palauttamatta suolaantuneiden maiden tuottavuutta, hän lisää.

Maanviljely, Maanviljely, Ruoka, Ruokakriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Järkyttääkö tämä video? – ”Taidat olla mies”
Sisältö:

Jos viraalivideo naisten katuahdistelusta järkytti sinua... olet todennäköisesti mies. Näin kirjoittaa yhdysvaltalainen feministiaktivisti Jessica Valenti The Guardian -sanomalehdessä.

Hän viittaa tämänkin jutun alta löytyvään videoon, jossa näyttelijä Shoshanna Roberts käveli kymmenen tunnin ajan New Yorkin katuja. Piilokameralla kuvatulle videolle tallentui tempauksen takana olevan Hollaback!-järjestön mukaan jopa sata seksuaalisesti vihjailevaa, sanallista ahdistelutekoa. Pahimmissa tapauksissa naista lähdettiin seuraamaan. Toisaalta videolla esiintyy myös paljon tervehtimistä, vislauksia ja kehumisia.

–Naisia ei yllätä videotodiste siitä, että seksismiä on olemassa. Me jaamme tämän videon vain siksi että toivomme, että kaikki miehetkin viimein uskoisivat, että sitä on, kirjoittaa Jessica Valenti Guardianin kolumnissaan.

Valenti epäilee kuitenkin viraalivideon tehoa. Hänen mukaansa miehille esitetyt videotodisteet eivät aiemminkaan ole saaneet kaikkia miehiä vakuuttuneiksi seksismin olemassaolosta tai vääryydestä. Shoshanna Robertsin tapauksessa yleisin vastalause on se, ettei kauniille naiselle puhuminen tai tämän ulkonäön kehaisu voi olla ahdistelua.

– Olen iloinen siitä, että ryhmiä kuten Hollaback! on olemassa nostamassa tietoisuutta katuahdistelusta – miesten reaktio osoittaa, että se on yhä ärsyttävän tarpeellista, Valenti kirjoittaa.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Israelilta vihainen vastaus Ruotsille: ”Ei mikään Ikea-kaluste”
Sisältö:

Ruotsin hallitus on tänään tunnustanut Palestiinan valtion. Ulkoministeri Margot Wallström kommentoi päätöstä Expressen-lehdessä näin:

- On niitä, jotka väittävät, että olemme yhden osapuolen puolella. Enempää väärässä ei voisi olla. Tämä voi kuulostaa mahtipontiselta, mutta tällä teolla me itse asiassa asetumme rauhanprosessin puolelle. Arvioni on, että historia tulee olemaan myötämielinen tälle päätökselle, jonka uskon vahvistavan mainettamme maailmalla.

Ruotsin päätös on suututtanut Israelin. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman on kommentoinut asiaa näin:

- Ruotsin hallituksen täytyy ymmärtää, että Lähi-idän tilanne on paljon monimutkaisempi kuin Ikean itse koottavat huonekalut ja että Ruotsin täytyy toimia vastuullisesti ja huomaavaisesti.

Seitsemän EU-maata itäisessä ja eteläisessä Euroopassa on jo tunnustanut Palestiinan valtion.
 

Avigdor Lieberman, Israel, Israel ja Palestiina, Margot Wallström, Palestiina, Palestiinan valtion tunnustaminen, Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tanskalaislehden paljastus: Venäläisiltä ”aggressiivinen provokaatio”
Sisältö:

Venäläiskoneet tekivät harjoitushyökkäyksen Tanskan Bornholmia kohti kesäkuussa, paljastaa tanskalainen Jyllands-Posten.

Tieto käy ilmi Tanskan tiedusteluviranomaisten riskiarviosta, joka julkaistaan tänään.

Lehden mukaan venäläiskoneet harjoittelivat ohjusiskua kesäkuun puolivälissä. Koneet lensivät matalalla Tanskan aluetta kohti, mutta kääntyivät sitten ja palasivat lähtöpaikalleen.

Jyllands-Posten kutsuu tapausta sotilaalliseksi provokaatioksi. Samaan aikaan tanskalaispoliitikot kokoustivat Bornholmissa.

Lehden mukaan tiedusteluviranomaiset katsovat, että venäläisharjoitus oli aggressiivisin laatuaan moniin vuosiin.

Eilen puolustusliitto Nato tiedotti venäläiskoneiden poikkeuksellisesta aktiivisuudesta Euroopan taivaalla.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Lehti: Jopa 8 Venäjän konetta kerralla – Suomi mukana suuroperaatiossa
Sisältö:

Venäjän ilmavoimien koneet ovat olleet äärimmäisen aktiivisina Euroopan maiden ja sotilasliitto Naton jäsenmaiden ilmatilojen liepeillä, kertoo Nato yksityiskohtaisessa tiedotteessaan keskiviikkonailtana.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Nato kertoo lukuisien venäläisten sotakoneiden liikehtineen viimeisen vuorokauden aikana. Esimerkiksi Liettuassa olevat Naton hävittäjät hälytettiin ilmaan keskiviikkona, kun peräti seitsemän venäläishävittäjää lähestyi maan ilmatilaa. Toinen suurempi tapaus sattui Naton mukaan tiistaina Itämerellä, kun saksalaiset, tanskalaiset ja suomalaiset koneet lähtivät kohtaamaan seitsemää poikkeuksellisesti liikkunutta venäläiskonetta.

Merkittävin välikohtaus tapahtui Naton mukaan keskiviikkona Pohjanmerellä, jossa kahdeksan venäläiskoneen ryhmä lähestyi Norjan ilmatilaa. Joukossa oli neljä strategista pitkän matkan pommittajaa, joista kaksi jatkoi Norjan hävittäjien hätyyttäminä kohti Britannian ilmatilaa.

Lehden mukaan venäläiskoneita on hätistelty ainakin kahdeksan maan ilmatiloista. Useiden Nato-maiden lisäksi Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat lehden mukaan normaalia korkeammassa valmiustilassa.

FT:n mukaan häiriköineet Venäjän koneet eivät vastanneet lennonjohtajien yhteydenottoyrityksiin. Osassa tapauksista ne eivät olleet ilmoittaneet lainkaan lentosuunnitelmiaan.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Pienkoneesta kuvattiin uskomaton näky: Nämä videot halusit nähdä Nasan räjähdyksestä
Sisältö:

Avaruudesta ja raketeista kiinnostuneille nettikatsojille tarjottiin viime yönä todellista räjähdyspornoa – livenä.

Nasan viime yönä laukaisema miehittämätön raketti räjähti vain hetki laukaisunsa jälkeen. Kansainväliselle avaruusasemalla tarvikkeita kuljettanut Antares-mallin raketti tuhoutui täysin. Kukaan ei kuitenkaan kuollut tai loukkaantunut onnettomuudessa.

Vaikka täydennysten saanti viivästyy, Nasan tiedotteen mukaan avaruusaseman miehistöllä ei ole pulaa ruuasta tai muista elintärkeistä tarvikkeista.

Virginian osavaltiossa tapahtunut laukaisu oli nähtävillä suoratoistona netissä, minkä johdosta koko onnettomuus on videolla. Lisäksi se kuvattiin alueen lähettyvillä lentäneestä pienkoneesta.

Leo Lemmetty, Nasa, ulkomaat, Youtube-videot, Ulkomaat
Naisen ahdistelu ei päättynyt kaduille – raiskausuhkauksia netissä
Sisältö:

Piilokamera paljasti, minkälaisia kommentteja nainen voi kuulla vain kadulla kävellessään. Oheisella videolla tavallisiin vaatteisiin pukeutunut nainen kiertää kymmenen tunnin ajan New Yorkin katuja.

Vapaaehtoisena toiminut näyttelijä sai yli sata suullista ehdotusta tai vihjailevaa kommenttia, sekä runsaasti silmäniskuja ja vislauksia. Oheiselle koosteelle on kerätty osa näistä huudahduksista. Ne vaihtelevat simppeleistä tervehdyksistä ja kehuista siihen, että naista syyllistetään kehujen ohittamisesta ja jopa seurataan minuuttien ajan.

Videon taustalla on Hollaback!-niminen yhdistys, joka vastustaa etenkin naisiin ja vähemmistöihin kohdistuvaa katuahdistelua. Kannanottona julkaistu piilokameravideo on saanut netissä aiheelle tyypillisen vastaanoton. Kommenteissa väitellään muun muassa ahdistelun kriteereistä, minkä lisäksi videolla esiintyvä näyttelijä on saanut useita raiskausuhkauksia.

Leo Lemmetty, ulkomaat, Youtube-videot, Ulkomaat
Huhu Putinin syövästä – nyt vastasi Venäjä
Sisältö:

Kremlin puhemies Dmitri Peskov on keskiviikkona vastannut kansainvälisessä mediassa levinneisiin huhuihin, joiden mukaan Vladimir Putin sairastaisi syöpää.

Ria Novostin mukaan Peskov kiistää väitteen haimasyövästä.

– Kaikki on hyvin, Venäjän hallintoa edustava Peskov sanoo uutistoimisto Ria Novostille.

Väitteen Putinin syövästä esitti viime viikolla The New York Post, joka viittasi nimettömiin lähteisiin. Tämän vakuuttavampia todisteita läntinen media ei ole kyennyt väitteen tueksi esittämään.

Suomessa kansainvälisen median huhuilusta kertoi ensin Verkkouutiset.

Dmitri Peskov, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Karu havainto: Suurin osa ihmisistä on väärässä
Sisältö:

Ihmiset ovat useimmiten väärässä oletuksineen yhteiskuntansa asioista. Tämä karu havainto selviää 14 maata kattaneesta selvityksestä, jonka on tehnyt tutkimusyhtiö Ipsos Mori.

Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa, mutta naapureitamme ruotsalaisia siihen haastateltiin. Mukana olivat Ruotsin ohella Yhdysvallat, Italia, Puola, Unkari, Belgia, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Espanja, Australia, Kanada, Japani ja Etelä-Korea.

Vastaajilta kysyttiin muun muassa teiniraskauksien ja maahanmuuttajien määrästä, väestön ikääntymisestä ja henkirikosten määrästä.

14 maassa ihmiset luulevat maahanmuuttajien osuuden olevan kaksinkertainen verrattuna todellisuuteen. Yleisimmin vastaajat veikkasivat, että 24 prosenttia väestöstä oli syntynyt ulkomailla, kun todellisuudessa luku on Ipsos Morin mukaan 11 prosenttia. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset arvioivat maahanmuuttajien osuudeksi 32 prosenttia, kun se todellisuudessa on 13 prosenttia. Belgialaiset puolestaan veikkasivat 29 prosenttia, kun oikea luku on 10 prosenttia.

Keskimäärin 14 maan vastaajat arvioivat, että 15 prosenttia 15–19-vuotiaista teineistä synnyttää joka vuosi. Virallinen arvio on 1,2 prosenttia. Myös työttömien osuutta arvioidaan väärin: keskimääräinen vastaus on 30 prosenttia, kun oikea luku on 9 prosenttia.

49 prosenttia vastaajista puolestaan sanoi murhien määrän kasvavan ja vain 27 prosenttia arvioi märään laskevan. Todellisuudessa kaikissa kyselyn maissa murhien määrä on laskussa.

Parhaiten vastaajat olivat jyvällä siitä, mikä on heidän kotimaansa eliniänodote.

Parhaiten kyselyssä pärjäsivät ruotsalaiset ja heikoimmin italialaiset.

ulkomaat, Ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tässä kuvat: USA:n raketti räjähti
Sisältö:

Yhdysvaltain miehittämätön Antares-raketti on räjähtänyt laukaisun yhteydessä Virginian osavaltiossa, kertoo BBC. Kukaan ei loukkaantunut.

Avaruusraketin oli määrä toimittaa tarvikkeita kansainvälisellä avaruusasemalla oleville astronauteille.

Räjähdyksen syy ei ole toistaiseksi selvillä.

Laukaisun piti olla jo maanantaina, mutta lähtö viivästyi lähivesillä olleen aluksen takia.

Valmistaja Orbital Sciencesin johtaja Frank Culbertson lupaa, että tapaus selvitettään ja siitä noustaan.

Antares-raketti, ulkomaat, Ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Paavilta ”merkittävä” myönnytys: Evoluutio ja alkuräjähdys ovat totta
Sisältö:

Katolisen kirkon paavi Franciscus on tehnyt linjanvedon, joka katsotaan merkittäväksi irtiotoksi hänen edeltäjänsä näkemyksistä ja ”kreationismin” kaltaisista pseudoteorioista.

Franciscus katsoo, että tieteen teoriat alkuräjähdyksestä ja evoluutiosta eivät ole ristiriidassa Raamatun luomiskertomuksen kanssa. Franciscuksen mukaan tieteen teoriat itse asiassa tarvitsevat jumalallista luomiskertomusta – ja toisin päin.

–Luettaessa luomiskertomuksesta on olemassa riski, että kuvittelemme jumalan taikuriksi, joka heiluttaa kaikkivoimaista taikasauvaa. Ei se ole niin, paavi sanoi maanantaina muun muassa uskonnollisiin uutisiin erikoistuneen Religion News -sivuston mukaan.

Paavin näkemyksen mukaan jumala loi ihmiset, mutta ”antoi heidän kehittyä itse” sisäisten lainalaisuuksiensa mukaisesti.

– Evoluutio luonnossa ei ole yhteensopimatonta luomisajatuksen kanssa, sillä evoluutio vaatii ensin kehittyvien olentojen luomisen.

Evoluution hyväksyminen tai kiistämättä jättäminen ei ole uusi asia katolisessa kirkossa, sillä jo paavi Pius XII ilmoitti vuonna 1950, että katolisen kirkon oppien ja evoluution välillä ei ole ristiriitaa. Vuonna 1996 paavi Johannes Paavali jopa julisti, että alkuräjähdys ei ole pelkkä teoria vaan todistettu tosiasia, kertoo brittilehti Independent.

Paavi Franciscusin edeltäjä Benedict XVI kuitenkin suhtautui evoluutioon ja sen sattumanvaraisuuteen karsaasti. Italian astrofysiikan instituutin johtaja, professori Giovanni Bignami pitääkin uuden paavin ulostuloa merkittävänä. Franciscusin näkemyksen voidaan katsoa edustavan teistisen evoluution koulukuntaa, joka eroaa kreationistisesta ajattelusta.

– Me olemme universumin luoneen alkuräjähdyksen suoria jälkeläisiä. Evoluutio seurasi luomista, professori Bignami tulkitsi paavin sanoja Independentin mukaan.

Paavi Franciscus I, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Ulkomaat