Maanantai 22.9.2014

Uusi Suomi uutiset

Turkki sulkee rajoja Syyriaan: Yhteenottoja
Sisältö:

Turkki sulkee osan rajoistaan Syyriaan, kertoo BBC.

Noin 70 000 syyrialaista siirtyi rajan yli Turkkiin lauantain ja sunnuntain aikana, Fox News kertoo.

Turkin turvallisuusjoukot ottivat rajoilla yhteen kurdien kanssa, jotka yrittivät ylittää rajaa. Jotkut heittivät kiviä kohti Turkin turvallisuusjoukkoja, jotka vastasivat vesitykeillä, mutta kukaan ei loukkaantunut, BBC kertoo.

Syyrian kriisi, Syyrian sisällissota, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Sanoin vaimolleni lähteväni sotaan”- Amerikkalaislehti julkisti oudon muistion
Sisältö:

New York Post –sanomalehti on julkaissut tänään tietoja julkisuuteen vuodetusta muistiosta, joka lehden mukaan on uusi todiste sille, että Ukrainassa on venäläisjoukkoja. 

Venäjän oppositioedustajan ja lehtikustantaja Lev Shlosbergin kautta vuodettu muistio sisältää ”Venäjän eliittijoukkojen” sotilaiksi väitettyjen henkilöiden keskusteluja.

-Kuljimme siellä etsimässä näitä ukrainalaisia, tulimme aukiolle ja meitä pommitettiin, eräs henkilö kertoo New York Postin mukaan.

Lehden mukaan vuodetusta muistiosta käy ilmi, että 80 venäläissotilasta kuoli kuvatussa tilanteessa.

Muistiossa puhuvien henkilöiden mukaan heille ei kerrottu, minne heidät on määrätty ja tilanteen väitettiin olevan harjoitus.

-Tiesin kuitenkin heti, minne olen menossa ja sanoin vaimolleni lähteväni sotaan, eräs muistiossa siteeratuista sanoo.

Muistiosta uutisoi tänään myös brittiläinen Sunday Times paperiversiossaan. Molemmat lehdet kuuluvat Rupert Murdochin omistamaan News Corporation –yhtiöön.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tyly Ukraina-arvio Nato-kenraalilta: ”Mitä todella tapahtuu on kokonaan toinen asia”
Sisältö:

Osa Ukrainassa olleista venäläisistä sotilaista on Naton sotilaskomentajan Philip Breedloven mukaan palannut Venäjälle tulitaukosopimuksen jälkeen. Breedloven arvio Ukrainan tilanteesta on tästä huolimatta vakava.

-Venäjän joukot ovat valmiit palamaan Ukrainaan. Tilanne Ukrainassa ei ole kovin hyvä juuri nyt, myöhään lauantaina Vilnassa puhunut Breedlove sanoi BBC:n mukaan.

Hän sanoo, että toistaiseksi tulitauko Ukrainassa on pitänyt vain nimellisesti.

-Tulitauko on edelleen olemassa, mutta se, mitä tosiassa tapahtuu, on kokonaan toinen asia.

Ukraina ja separatistit tekivät eilen rauhansopimukseksi luonnehditun päätöksen, joka tarkoittaa 30 kilometrin aseettoman vyöhykkeen rakentamista Ukrainan rajalle.

-Kaikesta huolimatta olen toiveikas, Breedlove kommentoi uutta sopimusta.

Philip Breedlove, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ukrainassa läpimurto?- 200 venäläisrekkaa lähestyy Donetskia
Sisältö:

Venäläinen 200 rekan saattue lähestyy parhaillaan Donetskin aluetta Itä-Ukrainassa. Venäläisen Ria Novostin mukaan noin 30 rekkaa on jo ylittänyt Ukrainan rajan.

Kyseessä on kolmas Venäjän avustussaattueeksi kutsuma rekkakolonna. Tällä kertaa rekat vievät Ukrainaan Ria Novostin mukaan vettä, ruokaa, lääkkeitä ja generaattoreita.

Samaan aikaan Ukrainan kertoo sopineensa pysyvästä rauhasta separatistien kanssa. BBC:n mukaan sopimus pitää sisällään 30 kilometrin aseettoman puskurivyöhykkeen rakentamisen. Sopimuksen on määrä astua voimaan 24 tunnn sisällä.

Separatistijohtaja Aleksander Zakharchenkon mukaan sopimuksesta huolimatta on edelleen epäselvää, kuka hallitsee separatistien hallusssa nyt olevia Luhanskin ja Donetskin alueita.

-Meillä on oma mielipiteemme siitä, ja Ukrainalla omansa, hän sanoi BBC:n mukaan.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Lääkeyhtiö lahjoi lääkäreitä: Kiina roimi taloushistoriansa suurimalla sakolla
Sisältö:

Brittiläinen lääkeyhtiö GlaxoSmithKline (GSK) on tuomittu Kiinassa noin 400 miljoonan euron sakkoihin lahjonnasta elinkeinoelämässä.

Kiinalainen oikeusistuin määräsi GSK:lle sakot kauan jatkuneesta lääkäreiden lahjonnasta. Oikeus totesi, että GSK oli hankkinut vuosien aikana noin 100 miljoonan euron edestä ansiotonta taloudellista etua lahjonnalla.

GSK:n saamat sakot ovat Kiinan taloushistorian suurin sakko, joka on määrätty yritykselle. Lisäksi yksi GSK:n johtaja on tuomittu kolmen vuoden vankeuteen ja karkotettavaksi tuomion jälkeen maasta.

Lääkeyhtiö on myöntänyt korruptoituneen toimintatapansa ja pyytänyt sitä anteeksi.

GlaxoSmithKline, Kiina, Kiinan korruptio, korruptio, Teemu J. Kammonen, ulkomaat, Ulkomaat
Selvä tulos: Yli 2 miljoonaa skottia haluaa olla myös britti
Sisältö:

Ison-Britannian yhteys on skottien enemmistölle mieleen. Kun kansanäänestyksen äänet on laskettu, on selvä tulos varmistunut, eli 55 prosenttia ei kannata Skotlannin itsenäistymistä ja 45 prosenttia kannattaa.

Rahtusen yli 2,0 miljoonaa Yhdistyneen kuningaskunnan kannattajaa tarkoittaa selkeää lopputulosta, koska runsas 1,8 miljoonaakin olisi riittänyt. Itsenäistymisen kannattajia oli runsaat 1,6 miljoonaa, nyt kun kaikki piirit on laskettu.

Itsenäisyyttä ajanut Skotlannin päämies Alex Salmond on myöntänyt tappion, BBC kertoo.

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh torjui monen muun kaupungin ohella selkeästi itsenäisyyden. Siellä itsenäisyyden kannatus sai noin 124 000 ääntä, mutta vastustava puoli lähes 195 000 ääntä.

Äänestysaktiivisuus oli kova, kun noin  90 prosenttia äänivaltaisista skoteista osallistui kansanäänestykseen. Äänivalta oli yli 16-vuotiailla.

Äänestyksen jälkeen Skotlannin itsemääräämisoikeus lisääntyy, eli tässä mielessä molemmat puolet voittivat.

Ison-Britannian pääministeri David Cameron on sanonut olevansa ilahtunut siitä, että valtakunta pysyy kasassa. Esimerkiksi Royal Bank of Scotland on jo ilmoittanut pitävänsä pääkonttorinsa Skotlannissa, koska itsenäistymisen torjuneet äänet voittivat.

Markku Huusko, Skotlannin kansanäänestys 2014, Ulkomaat
J.K. Rowling valvoi koko yön: ”Historiaa”
Sisältö:

Skotlannin nykyisen valtiojärjestelyn kannattaja, maailmankuulu Potter-kirjailija J.K. Rowling on ylpeä Skotlannin kansanäänestyksen sujumisesta.

-       Olen valvonut koko yön katsoen, kuinka Skotlanti tekee historiaa. Hurja äänestysprosentti, rauhallinen demokraattinen prosessi, josta voimme olla ylpeitä, englantilaiskirjailija tviittasi.   

J.K. Rowlingin kannattama puoli on voittamassa äänestyksen ja itsenäisyyspuoli tämän hetken tiedon mukaan häviämässä. Äänestysprosentti on nousemassa noin 90 prosenttiin.

Skotlannin itsenäisyyden kannattajien puoli on henkilöitynyt julkkiksista Bond-näyttelijä Sean Connoryyn.

J.K. Rowling, Skotlannin kansanäänestys 2014, Uusi Suomi, Ulkomaat
Arvio: Skottien äänestyksen voittaja jo selvillä
Sisältö:

Nykyisen valtiomallin kannattajat ovat voitolla Skotlannin kansanäänestyksessä. Oman valtion perustamisen kannalla on BBC:n mukaan ilmaissut olevansa tähän mennessä vajaa 1,2 miljoonaa skoteista, kun Ison-Britannian yhteyden kannattajilla on jo yli 1,4 miljoonaa ääntä takanaan. Prosenteissa ero on 54 - 46. 

Voittoon tarvitaan runsaat 1,8 miljoonaa ääntä. Laskenta jatkuu. Tuloksen pitäisi olla valmis Suomen aikaa noin puoli yhdeksältä.

BBC:n haastattelema äänestysasiantuntija, professori John Curtice Strathclyde Universitystä arvioi, että ”no”-äänet ovat tähänastisten tulosten perusteella voittamassa eli Skotlanti pysynee Ison-Britannian yhteydessä jatkossakin.

Äänestyksissä on nähty tiukkoja tuloksia eri puolilla Skotlantia. Esimerkiksi suurkaupunki Aberdeen äänesti 20 000 äänen erolla nykyisen järjestelyn puolesta. Skotlannin kolmanneksi suurin kaupunki Glasgow oli selvästi itsenäistymisen kannalla.

Skotlannin kansanäänestys 2014, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ukrainan presidentti esitti vaatimuksen: tappavia aseita
Sisältö:

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on parhaillaan matkalla Yhdysvalloissa hakemassa suurvallan tukea Ukrainan itäosissa liekehtivään kriisiin.

Tänään aamulla Poroshenko kertoi puhelinkeskustelustaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Poroshenkon mukaan Putin olisi uhitellut Venäjän sotilaallisella kyvyllä valloittaa naapurimaidensa pääkaupungit nopealla liikkeellä.

Tänään kansainväliset uutistoimistot kertoivat tiedon, jonka mukaan Yhdysvaltojen presidentti olisi luvannut Poroshenkolle noin 30 miljoonan euron arvoisen tukipaketin armeijan varustamiseen.

Varustus ei sisältäisi tietojen mukaan ampumatarvikkeita tai muuta ”tappavaa” välineistöä. Poroshenko vaati kongressissa pitämässään puheessa Yhdysvalloilta parempaa.

- Peitot ja yönäkölaitteet ovat tärkeitä, mutta emme voi voittaa sotaa pelkillä peitoilla, Poroshenko sanoi BBC:n välittämällä videolla.

Yhdysvaltojen haluttomuus tukea sotilaallisesti Ukrainaa on ollut Poroshenkolle pettymys kommenteista päätellen. Tänään Puolan presidentin lehdistöedustaja välitti julkisuuteen tiedon, jonka mukaan Puola ja Liettua perustaisivat Ukrainan kanssa yhteisen sotilasyksikön.

Yksikön tehtävästä ei toistaiseksi ole annettu täysin tarkkoja tietoja. Kyse olisi ilmeisesti jonkinlaisesta rauhanturvajoukosta. Yksikön vahvuus on Ylen tietojen mukaan prikaati, joka käsittää yleisesti muutaman tuhat taistelijaa.

Petro Poroshenko, Teemu J. Kammonen, Ukrainan kriisi, Ukrainan sota, ulkomaat, Vladimir Putin, Ulkomaat
Nyt tuli kova lista Vladimir Putinilta: ”Riika, Vilna, Tallinna, Varsova ja Bukarest”
Sisältö:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Venäjän on armeija on hänen niin halutessaan kahdessa päivässä viiden Naton jäsenmaan pääkaupungissa.

-Venäjän joukot ovat kahdessa päivässä Riikassa, Vilnassa, Tallinnassa, Varsovassa ja Bukarestissa, Putin sanoo saksalaisen Süddeutsche Zeitungin haltuunsa saaman muistion mukaan.

Saksalaislehden mukaan Putin ”uhkaa massiivisesti Eurooppaa”.

EU:n ulkosuhdepalvelun tekemä muistio perustuu Putinin puhelinkeskusteluun Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

Syyskuun alussa Putin sanoi Euroopan komission silloiselle puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle, että Venäjä voi valloittaa Ukrainan pääkaupungin Kiovan kahdessa viikossa. Kremlistä oiottiin lausuntoa myöhemmin sanomalla, että se oli irroitettu asiayhteydestä.

Putinin lausunnosta kertoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
”Kukaan ei tiedä, kuinka paljon heitä on” – Tämä ryhmä voi ratkaista Skotlannissa
Sisältö:

Jos minun pitäisi lyödä talostani vetoa, sanoisin, että ”ei”-äänet voittavat, mutta koskaan ei voi olla varma. Näin kommentoi Skotlannin tämän päivän kansanäänestystä YouGovin politiikan tutkija Joe Twyman uutistoimisto Bloombergille.

Skotit äänestävät itsenäistymisestä tänään. Äänestyspaikat aukeavat kello 9 Suomen aikaa ja sulkeutuvat puoliltaöin Suomen aikaa.

Etukäteisgallupien mukaan tilanne on suurin piirtein tasan itsenäisyyttä kannattavien ja vastustavien kesken. Gallupien mukaan kuitenkin jopa 990 000 skottia on vielä epävarma kannastaan. Kaikkiaan 4,3 miljoonalla skotilla on kansanäänestyksessä äänioikeus.

-Hiljaisesti itsenäisyyttä vastustavat ovat suurin epävarmuustekijä, koska kukaan ei tiedä, kuinka paljon heitä on, Twyman sanoo.

Eri asiantuntijat ovat viime päivinä varoitelleet Skotlannin itsenäistymisen seurauksista. Viimeksi eilen Espanjan pääministeri Mariano Rajoy varoitti itsenäistymisen torpedoivan koko Euroopan yhdentymisen.

Espanjalainen Katalonian maakunta seuraa Skotlannin äänestystä tarkkaan, sillä myös siellä on itsenäistymispyrkimyksiä. Tilanne on sama myös Italiassa, jossa Lega Nord –puolue ajaa muutamien Pohjois-Italian maakuntien itsenäistymistä. 

Katja Rapeli, Skotlannin kansanäänestys 2014, Skotlannin kansanäänestys 2014, ulkomaat, Ulkomaat
Väite: Isis haluaa tappaa paavi Franciscuksen
Sisältö:

Irakissa ja Syyriassa islamilaista valtiota väkivalloin pystyttävä terroristijärjestö IS haluaa surmata katolisen kirkon johtajan, paavi Franciscuksen, väittää Irakin Vatikaanin-lähettiläs Habeeb Al Sadr.

Al Sadrin varoituksesta kertoo muun muassa brittilehti Telegraph italialaislähteiden perusteella.

Lehden mukaan jihadistit ovat äskettäin uhonneet laajentavansa ”kalifaattiaan” Roomaan asti kristinuskoisen maailman ydinalueille. Habeeb Al Sadrin mukaan paaviin kohdistuu myös suora henkilökohtainen uhka, koska tämä on ilmaissut tukensa Yhdysvalloille ja muille jihadisteja vastaan taisteleville tahoille.

– Itsejulistautunut Islamilainen valtio on julistanut selkeästi, että he haluavat tappaa paavin. Paaviin kohdistetut uhkaukset ovat uskottavia, Habeeb Al Sadr sanoi italialaislehti La Nazionen haastattelussa.

Vatikaani on kommentoinut irakilaislähettilään puheita toteamalla, että sen tiedossa ei ole uhkia, jotka muuttaisivat esimerkiksi paavin ulkomaanvierailuiden ohjelmaa.

Aiemmin nimellä Isis tai Isil tunnettu ääri-islamilainen terroristijärjestö IS hallitsee laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Julmasta väkivallasta, joukkoteloituksista ja videomestauksista tunnettu järjestö pyrkii perustamaan alueelle islamilaisen valtion.

Isis ja Irak, Paavi Franciscus I, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Outo veto Vladimir Putinilta – onko hän uusi Hodorkovski?
Sisältö:

Venäläisen matkapuhelinoperaattori Mobile TeleSystemsin (MTS) omistaja Vladimir Jevtushenko on määrätty kotiarestiin Venäjällä rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan kotiaresti liittyy vuonna 2009 tehtyyn yrityskauppaan, jossa Jevtushenkon sijoitusyhtiö AFK Sistema osti öljyntuottana Bashneftin.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Sisteman edustajat ovat kiistäneet rahanpesusyytökset. 

Venäläinen markkinakommentaattori vertaa kotiarestia Mihail Hodorkovskin tapaukseen. New Yorkin pörssissä listattu MTS:n osake laski eilen viisi prosenttia.

Jukos-öljy-yhtiön omistanut Hodorkovski tuomittiin vuonna 2005 veronkierrosta ja rahanpesusta vankeuteen ja hänet armahdettiin viime joulukuussa. Tuomiota on pidetty poliittisena.

-Jevtushenkon tapaus on hyvin huolestuttava. Se voi helposti laajeta samanlaiseksi kuin Hodorkovskin tapaus, venäläisen Raiffeisenbankin analyytikko Sergei Libin kommentoi Bloombergille.

Libin muistuttaa, että Venäjän valtion omistama öljy-yhtiö Rosneft nousi tuotannolla mitattuna maailman suurimmaksi pörssilistatuksi öljy-yhtiöksi, kun Jukos liitettiin siihen.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin esikunnasta kiistetään kaikki yhtäläisyydet Jukosiin ja Hodorkovskiin.

-Emme hyväksy yrityksiä politikoida tätä asiaa emmekä sen vertaamista Jukosiin. Kaikk sellaiset lausunnot ovat laittomia kunnes asiasta on oikeuden päätös, tiedottaja Dmitri Peskov sanoo Interfaxille.

Interfaxin mukaan Jevtushenkon kotiaresti kestää marraskuun 16. päivään asti.

Bloombergin mukaan Jevtushenkon omaisuuden arvo on noin 5,4 miljardia euroa ja hän on Venäjän 19. rikkain henkilö.

Kotiaresti, Mihail Hodorkovski, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Evtushenko, Vladimir Putin, Ulkomaat
Tekikö EU pahan virheen perjantaina 12. syyskuuta? – ”Ukraina ei päätä itse kohtalostaan”
Sisältö:

Ajatushautomo Carnegie Europen kansainvälisen politiikan asiantuntija Judy Dempsey uskoo, että Euroopan unioni teki virheen suostuessaan lykkäämään Ukrainan ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen voimaantuloa.

Lykkäyksestä päätettiin perjantaina EU:n, Ukrainan ja Venäjän välisissä neuvotteluissa Venäjän uhattua Ukrainan vastaisilla pakotteilla. Ukrainan kriisin merkittävä taustasyy on Ukrainan lähentyminen EU:n kanssa, sillä Venäjä kavahtaa Ukrainan lipsumista vaikutuspiiristään.

–EU rapautti Ukrainan suvereniteettia syyskuun 12. päivänä, Judy Dempsey kirjoittaa.

–Vapaakauppasopimuksen lykkääminen [loppuvuoteen 2015] osoittaa, että Ukraina ei voi itse päättää omasta kohtalostaan.

Ukrainan varaulkoministeri erosi välittömästi ilmoituksen jälkeen.

– Hyväksytty ilmoitus lähettää väärän viestin kaikille: hyökkääjälle [Venäjälle], liittolaisillemme sekä ennen kaikkea Ukrainan kansalle, Dempsey siteeraa ministerin sanoja.

Samaan aikaan EU-johto on julkisesti korostanut, että Venäjä ei voi määritellä EU:n ja Ukrainan välisen yhteistyön rajoja, Dempsey ihmettelee.

Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Venäjä löysi esimerkin Suomen kaupoista – näin pakotesotaa hyödynnetään
Sisältö:

Venäjä ottaa suomalaista Hyvää Suomesta -merkkiä mukaillen käyttöönsä valtiollisen laatumerkin, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Muutoksella pyritään lisäämään venäläisten elintarvikkeiden houkuttelevuutta kotimarkkinoilla Venäjän kiellettyä vastapakotteena monien ulkomaisten elintarvikkeiden tuonnin.

– Tähän asti venäläisten yritysten on ollut vaikea kilpailla tehokkaasti mainostettua norjalaista lohta vastaan ja saada tuotteensa kauppojen hyllyille, Itar-Tass kirjoittaa.

Ensimmäisenä venäläisen laatumerkin saa käyttöönsä venäläinen lohi, kertoo Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö. Uutistoimisto kertoo Venäjän palaavan merkillä neuvostoliittolaiseen käytäntöön.

–Keskipitkällä tähtäimellä muutoksen odotetaan parantavan venäläisten tuotteiden kilpailukykyä sekä avustavan venäläisiä tuottajia saavuttamaan vientipotentiaalinsa ja korvaamaan lopulta tuontituotteet, ministeriöstä kerrotaan Itar-Tassille.

Venäläisten elintarviketuottajien järjestön Rusprodsoyuzin kehitysjohtaja Dmitry Vostrikov käyttää esimerkkinä nimenomaan suomalaista, aiemmin Joutsenlippuna tunnettua Hyvää Suomesta -merkkiä, joka tunnetaan valkoisella joutsenella varustetusta logosta. Järjestön mukaan merkki takaa Suomessa jopa 40–50 prosentin lisäyksen tuotteen myyntiin.

Suomalaisissa elintarvikkeissa esiintyvästä sinisessä merkistä löytyy teksti ”Ruokaa omasta maasta”. Merkillä varustetun elintarvikkeen raaka-aineiden suomalaisuusasteen oltava vähintään 75 prosenttia.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä-pakotteet, Ulkomaat