Perjantai 22.8.2014

Uusi Suomi uutiset

Järkyttävä uhkaus ei vaikuttanut Yhdysvaltoihin: 14 uutta ilmaiskua
Sisältö:

Yhdysvallat on tehnyt 14 uutta ilmaiskua lähellä Mosulin patoa Pohjois-Irakissa sen jälkeen kun video toimittaja James Foleyn surmasta julkistettiin aikaisin keskiviikkona Suomen aikaa.

Ilmaiskuja on BBC:n mukaan tehty siitä huolimatta, että Islamistimilitanttien Isis-järjestö on uhannut tappaa toisen amerikkalaisen toimittajan, jos ilmaiskut eivät lopu.

 

Isis ja Irak, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Poliisin julkaisema video järkyttää Yhdysvalloissa – ”Heidän ei ollut pakko tappaa”
Sisältö:

Yhdysvalloissa St. Louisin poliisilaitos on julkaissut videon välikohtauksesta, joka johti 25-vuotiaan Kajieme Powellin kuolemaan. Silminnäkijän kuvaama kännykkävideo on julkaistu muun muassa paikallislehti St. Louis Postin verkkosivustolla.

Poliisipartio ampui tiistaina kuoliaaksi tummaihoisen Powellin, joka lähestyi poliisia veitsi kädessään eikä totellut näiden pysähtymiskäskyjä. Poliisin toiminta on entisestään kasvattanut jännitteitä Missourin osavaltiossa, jossa sijaitsevassa Fergusonin kaupungissa on mellakoitu toisen tummaihoisen nuoren aikuisen, 18-vuotiaan Michael Brown kuoleman vuoksi. Poliisi ampui myös aseettoman Brownin.

Kännyvideon perusteella vaikuttaa kiistattomalta, että Powell, joka ilmeisesti oli aiemmin varastanut virvoitusjuomia lähikioskista, ei tottele poliisin käskyjä. ”Ampukaa minut”, hän huutaa poliisille lähestyessään näitä.

Käveltyään joidenkin metrien päähän aseillaan osoittavista poliiseista hän astuu ensin hieman poispäin, mutta kääntyy sitten jälleen kohti poliiseja ja astuu askeleen. Poliisit ampuvat häntä kaksitoista kertaa, The Guardian laskee, kuusi laukausta kummaltakin.

Video tuntuu tukevan silminnäkijöiden arvostelua poliisin ylimitoitetusta voimankäytöstä, kuten katsovat myös brittiläinen The Guardian ja useimmat sosiaalisen median kommentaattorit. Erityisesti ihmetellään sitä, miksi poliisi ei käyttänyt aseen sijaan etälamauttimia tai ampunut vain haavoittaakseen.

– Jos hänellä oli veitsi, he olisivat voineet ampua häntä jalkaan. Heidän ei ollut pakko tappaa häntä, sanoo yksi silminnäkijä.

Paikallislehti St. Louis Post puolestaan katsoo, että video- ja äänitallenteet tukevat poliisin kertomusta ja perusteluita, koska Powell kieltäytyy laskemasta veistään. St. Louisin poliisipäällikkö Sam Dotson kertoo lehdessä, että ohjeistuksensa mukaan poliisit saavat St. Louisissa käyttää kuolettavaa voimaa, mikäli veitsellä varustautunut hyökkääjä on alle 21 jalan eli noin kuuden metrin päässä. Etälamautinta ei hänen mukaansa välttämättä voitu käyttää Powellin paksun paidan vuoksi.

Poliisin mukaan lähialueen yrittäjä, jonka kioskista Powell oli näpistellyt, soitti poliisit paikalle. Hän epäili, että Powell kantoi asetta. Poliisin mukaan Powell uhkasi partiota veitsellä.

 

 

Michael Brownin kuolema, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Yhdysvallat, Ulkomaat
Yllättävä arvio USA:sta: Ukrainan kriisi on lännen syytä
Sisältö:

Chicagon yliopiston politiikan professori John J. Mearsheimer sanoo, että Ukrainan kriisin syypäitä ovat länsimaat eikä Venäjä.

-Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset liittolaiset ovat suurimmassa vastuussa kriisistä. Suurin yksittäinen syy on Naton laajentuminen, joka on on ollut keskeinen siinä strategiassa, jossa myös Ukrainaa on yritetty integroida länteen, Mearsheimer kirjoittaa Foreign Affairs –lehdessä.

Hän muistuttaa, että Venäjä on vastustanut Naton laajentumista 1990-luvun puolivälistä lähtien.

-Viime vuosina Venäjä on tehnyt hyvin selväksi, että se ei siedä sille strategisesti tärkeiden naapurimaiden muuttumista länsimaisiksi linnoituksiksi.

Mearsheimerin mukaan Ukrainan kriisiin onkin olemassa vain yksi ratkaisu: Ukrainasta pitää tehdä neutraali puskuri Naton ja Venäjän väliin.

-Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten on luovuttava suunnitelmistaan Ukrainan länsimaistamisesta. Sen sijaan Ukrainalle on annettava samanlainen asema kuin Itävallalla oli kylmän sodan aikana. Ukraina merkitsee Vladimir Putinille niin paljon, että siellä ei yksinkertaisesti voi olla Venäjän vastaista ja Nato-myönteistä hallitusta, hän sanoo.

John J. Mearsheimer, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Neuvostomonumenttiin ilmestyi Joulupukki ja Teräsmies – Venäjä ärähti
Sisältö:

Venäjä vaatii Bulgariaa puuttumaan Neuvostoliiton aikaisten monumenttien vandalisointiin, kertoo englanninkielinen venäläislehti The Moscow Times.

Lehti siteeraa uutistoimisto Itar-Tassia, jonka mukaan Sofiassa on jälleen spray-maalattu Neuvostoliiton sotilaita kunnioittava patsas.

Venäjän suurlähetystä on jättänyt asiasta Bulgarialle nootin, jossa se vaatii siivoamaan monumentin ja estämään vastaavan vandalismin toistumisen. Neuvostoaikaiset monumentit ovat viime aikoina olleet aktivismin tai vandalismin kohteina Bulgariassa.

Aiemmin Sofian neuvostomonumenteissa on seikkaillut muun muassa Joulupukin ja Teräsmiehen kaltaisia hahmoja.

 

 

Ukraina, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Bulgaria, Ulkomaat
Poliisimiehen Facebook-kuva yllyttää raivoa USA:ssa
Sisältö:

Kansasilainen poliisimies on joutunut vaikeuksiin poliisin ampuman Michael Brownin kuolemaan liittyvän törkyviestinsä vuoksi. Marc Catronia odottaa poliisivoimien sisäinen tutkinta, kertoo kansasilainen KCTV5-kanava.

Catron julkaisi yhteisöpalvelu Facebookissa kuvan nuoresta tummasta miehestä, joka osoittaa käsiaseella kameraan rahanippu suussaan. Kuvan saatteena oli teksti: ”Olen varma, että nuori Michael Brown on viaton ja väärinymmärretty. Hän on varmasti Fergusonin yhteisön tukipilari”.

Nettiyleisö selvitti kuitenkin nopeasti, että kuvan mies ei ole aseettomana ja epäselvissä olosuhteissa ammuttu 18-vuotias Michael Brown, vaan murhasta syytetty henkilö Oregonista.

Catronin viesti aiheutti nopeasti raivon ryöpyn sosiaalisessa mediassa. Häntä on muun muassa kuvailtu jälleen yhdeksi poliisiksi, jonka mielestä kaikki afrikanamerikkalaiset näyttävät samalta.

– Mitä hän yrittää sanoa? Että kaikki mustat teinit ovat gansgtereita? sanoo kansasilainen Tanisia Davis KCTV5:lle.

Catronin viesti on omiaan lyömään jälleen uusia liekkejä Fergusonin kaupungin ja muun Missourin mellakoihin. Viime yönä poliisi turvautui aseisiin mellakoiden yltyessä St. Louisissa. Yksi tummaihoinen nuori mies kuoli poliisin luoteihin.

Michael Brownin kuolema, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Yhdysvallat, Ulkomaat
Islamisteilta järkyttävä uhkaus Yhdysvalloille
Sisältö:

Islamistimilitanttien Isis-järjestö väittää teloittaneensa Syyriassa kaksi vuotta sitten kadonneen yhdysvaltalaisjournalisti James Foleyn. Islamistit uhkaavat uusilla amerikkalaisten surmilla, mikäli Yhdysvallat ei lopeta operaatiotaan Irakissa.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet väitettä Foleyn kuolemasta. Väitetystä teloituksesta on julkaistu propagandavideo, jonka aitoudesta ei CNN:n mukaan ole varmuutta. Videolla Foley on polvistunut mustiin pukeutuneen miehen viereen. Ennen väitettyä surmaa hän lukee tekstin, jonka mukaan hänen ”oikea tappajansa on Amerikka”.

Yhdysvallat on osallistunut ilmaiskuin Isisin vastaiseen taisteluun Irakissa, jossa järjestö on vallannut laajoja alueita ja surmannut sekä teloittanut ”vääräuskoisia” edetessään. Yhdysvaltain ja Pohjois-Irakin kurditaistelijoiden voimin järjestön eteneminen on hidastunut.

– Tiedustelumme selvittää videon aitoutta. Jos se on aito, olemme järkyttyneitä viattoman amerikkalaisen journalistin brutaalista murhasta, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvoston tiedottaja sanoi CNN:n mukaan.

Irak, Isis ja Irak, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Uusi uhka Vladimir Putinille: “Olisi katastrofi”
Sisältö:

Raakaöljyn hinnan lasku huolestuttaa Venäjän taloutta seuraavia asiantuntijoita.

Pohjanmeren öljylaadun Brentin hinta laski tänään alle 102 dollarin tynnyriltä. Markkina-analyytikoiden mukaan Venäjän valtion budjetin on laskettu pysyvän tasapainossa, jos öljyn hinta pysyy 115 dollarissa tynnyriltä.

-Lyhyellä tähtäimellä tästä ei aiheudu Venäjälle vakavia ongelmia. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä olisi katastrofi, jos Venäjän valtion budjetti pysyy alijäämäisenä, Handesbankenin raaka-ainestrategi Martin Jansson kuvailee talouslehti Dagens Industrin haastattelussa. 

Hän arvioi raakaöljyn hinnan saattavan heilua rajustikin Lähi-idän levottomuuksien takia.

-Pitkässä juoksussa odotamme öljyn hinnan olevan kuitenkin melkoisessa laskupaineessa. Yhdysvallat lisää tuotantoaan valtavasti. Kun (Lähi-idän) poliittinen riski poistuu, öljyn hinta voi laskea jopa 90 dollariin tynnyriltä.

Jansson laskee, että jos öljyn tynnyrihinta putoaa 80 dollariin, Venäjän budjettialijäämä olisi noin kolme prosenttia BKT:sta. Silloin Venäjää uhkaisi luottoluokituksen lasku roskalainaluokkaan ja lainakustannusten nousu.

Jos Venäjän talouden heikentyminen jatkuu, sen uskotaan alkavan pian syödä presidentti Vladimir Putinin kansansuosiota.

Raakaöljyn hinta, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Uusi tieto Berliinistä: “Todennäköisesti ei Ebolaa”
Sisältö:

Aikaisemmin tänään berliiniläisessä työvoimatoimistossa pyörtynyt nainen ei todennäköisesti sairasta Ebolaa. Näin kertoo Saksan terveysviranomaisten edustaja Tagesspiegel-lehden mukaan.

Nainen pyörtyi iltapäivällä verenkiertohäiriöiden vuoksi. Hän on kertonut oleensa Länsi-Afrikassa ja ehkä tekemisissä Ebolaan sairastuneiden kanssa hiljattain.

-On tiedossa, että nainen oli Länsi-Afrikassa, mutta meidän tietojemme mukaan hän ei ollut Ebola-alueilla. Charitén tartuntatautien klinikan asiantuntijoiden mukaan suurella todennäköisyydellä kyse ei ole Ebolasta, Saksan sosiaali- ja terveysasioiden valiokunnan tiedottaja Regina Kneiding sanoo lehdelle.

Kneidingin  mukaansa asiantuntijat epäilevät, että naisella olisi ruuansulatuskanavan sairaus. Hänestä otetut verinäytteet on lähetetty tutkittaviksi hampurilaiseen erikoislaboratorioon.

Berliiniläinen työvoimatoimisto oli iltapäivällä eristettynä muutaman tunnin ajan. Eristys on nyt purettu.

Ebola, Ebola-virus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ukraina saa jo sotilaallista apua? “Jotain on täytynyt tapahtua”
Sisältö:

Saksalainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija epäilee, että Ukrainan armeija saa asetoimituksia tai muuta apua maan ulkopuolelta. Hänen mukaansa muuten ei ole selitettävissä se, miten Ukrainan armeija on tänään onnistunut hallintaansa osan itäukrainalaisesta Luhanskin kaupungista.

-Ukrainan armeija on etenemässä syvemmälle Itä-Ukrainaan. Jotain on täytynyt tapahtua heidän taisteluvoimassaan ja –taidoissaan. Minulla on sellainen tunne, jolle ei tosin ole mitään todisteita, että Ukrainan armeija saa tukea maan ulkopuolelta, Saksan hallituksen alaisen turvallisuuspolitiikan instituurin akateeminen johtaja Karl-Heinz Kamp kommentoi tänään uutistoimisto Bloombergille.

Ukrainan hallitus on ilmoittanut suostuvansa tulitaukoon vain, jos separatistit laskevat aseensa ja Venäjä lopettaa asetoimitukset. Venäjä on toistuvasti kiistänyt toimittavansa aseita separatisteille.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin kommentoi mahdollista apua länsimailta viimeksi eilen maanantaina.

-Ukrainan länsiliittolaiset eivät ole myöntäneet sotilaallista apua Ukrainalle, mutta he eivät ole myöskään kieltäytyneet auttamasta, hän sanoi Kyiv Post –lehden mukaan. 

Klimkin sanoi sunnuntaina saksalainen radiokanava Deutschlandfunkin haastattelussa, että Ukraina tarvitsee sotilaallista apua Natolta ja Euroopan unionilta. 

Katja Rapeli, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Ulkomaat
Ebola-epäily Berliinissä – poliisi eristi työvoimatoimiston
Sisältö:

Saksalaisen naisen epäillään sairastuneen Ebola-virukseen.

Berliner Morgenpost –lehden mukaan 30-vuotias nainen vietiin ambulanssilla berliiniläiselle tartuntatautien klinikalle hänen pyörryttyään työvoimatoimistossa. Hänet on laitettu eristyksiin tutkimuksen ajaksi.

Nainen oli äskettäin palannut Länsi-Afrikasta ja hän kertoi ambulanssihenkilökunnalle olleensa tekemisissä Ebolaan sairastuneiden kanssa.

Poliisi on sulkenut ja eristänyt kyseisen työvoimatoimiston. Berliner Morgenpostin mukaan paikalla on poliisin lisäksi myös sotilaita ja mellakkapoliisi. Tapahtuma-aikaan työvoimatoimistossa olleet on myös eristetty.

Ebola, Ebola-virus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Hinnat hillittömässä nousussa Venäjällä – Siperiassa yllättävä ratkaisu
Sisältö:

Elintarvikkeiden hinnat ovat rajussa nousussa Venäjällä tarjonnan laskiessa. Venäjän länsimaille asettamat elintarvikkeiden tuontikiellot pakottavat maan viranomaiset etsimään poikkeusratkaisuja ruokahuoltoon.

Hinnat ovat nousussa suurkaupungeissa, mutta etenkin syrjäseuduilla ja erityisesti Venäjän itäisimmissä kolkissa. BBC:n mukaan esimerkiksi Pietarissa ruoan hinta on äskettäin noussut kymmenisen prosenttia, mutta porsaan lihan jopa yli 20 prosenttia. Moskovassa tuontipossun hinta on noussut kuusi prosenttia vastapakotteiden asettamisen jälkeen.

Nämä hinnannousut eivät ole mitään verrattuna syrjäseutuihin. Esimerkiksi Sahalinin saarella Tyynenmeren puolella lihan hinta on noussut 15 prosenttia – mutta kanankoipien hinta jopa 60 prosenttia.

Tsuktsien niemimaalla – joka Sahalinin tavoin sijaitsee aivan Venäjän itäisimmissä kolkissa, koillis-Siperiassa – viranomaiset harkitsevat villiporojen järjestelmällistä käyttöä lihantuotannossa tilanteen helpottamiseksi, kertoo englanninkielinen sanomalehti The Moscow Times. Tavoitteena on korvata yhdysvaltalainen tuontiliha, jota ei nyt saada.

– Poronliha ohjataan alueen asukkaiden tarpeisiin. Erityisesti instituutioihin, sairaaloihin ja kauppoihin, sanoo aluekuvernööri Roman Kopin.

Suomessa Iltalehti kertoo lukijan lähettämistä kuvista, jotka kertovat hyllyjen tyhjentymisestä pietarilaisissa kaupoissa. Toisaalta sosiaalisessa mediassa liikkuu runsaasti kuvia, jotka kertovat ristiriitaisia tietoja Venäjän elintarviketilanteesta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä-pakotteet, Ulkomaat
”Venäjä on jo tunkeutunut Ukrainaan”
Sisältö:

Yhdysvaltain entinen apulaisulkoministeri ja nykyinen arvostettu ulkopolitiikan asiantuntija Strobe Talbott muistuttaa Huffington Postin haastattelussa, että Venäjä on jo tunkeutunut Ukrainaan. Häntä hämmästyttää, kun mediassakin puhutaan yhä uhasta, että Venäjä tunkeutuu Ukrainaan.

-       Venäjä tunkeutui Ukrainaan aikaisin keväällä. He aloittivat niin sanotuilla ”pienillä vihreillä miehillä”, venäläisillä vihreäpukuisilla sotilailla ilman tunnuksia. Sitten he jatkoivat univormuilla ja epoleteilla ja liittivät Krimin. Venäjä on ollut taustavoima ja kentällä separatistien kanssa Itä-Ukrainassa. Tunkeutuminen on siis jo täydessä käynnissä, Talbott sanoo.

Strobe Talbott, Ukrainan kriisi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ryöstö päättyi traagisesti: Ryöstäjä kuoli ihmisten alle
Sisältö:

Aseistautunut ryöstäjä kuoli jäätyään epäonnistuneen yrityksensä päätteeksi häntä pidättäneiden ihmisten alle, kertoo brittimedia.

Menehtynyt ryöstäjä ja hänen kumppaninsa yrittivät ryöstää koruliikkeen Oxfordissa. Yritys kuitenkin epäonnistui, ja paikalla olleet sivulliset ottivat miehen kiinni. Kuolemansyyntutkinnan mukaan mies menehtyi ilmeisesti ihmisten alle näiden yrittäessä pidätellä häntä karkaamasta, kertoo Telegraph.

BBC:n mukaan kertomukset miestä pidättäneiden ihmisten määrästä vaihtelevat kolmesta kahdeksaan.

ulkomaat, Uusi Suomi, Britannia, Ulkomaat
Näin 18-vuotiasta ammuttiin – kuva leviää Twitterissä
Sisältö:

New York Times levittää Twitterissä ruumiinavauksesta tehtyä piirroskuvaa siitä, miten ainakin kuusi luotia iskeytyi Yhdysvaltain Fergusonissa 18-vuotiaaseen Michael Browniin. Kuva osoittaa, kuinka kaksi poliisin ampumaa luotia on osunut päähän.

 

Ihmiset Twitterissä ovat tyrmistyneitä.

-          Kuusi kertaa!!! Aseetonta kuusi kertaa? purki tuntojaan eräs.

Tässä juttu tutkimuksista.

Michael Brownin kuolema, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mies heitteli tietämättään kranaattia koiralleen: ohikulkija havahtui
Sisältö:

Essexiläisellä rannalla Isossa-Britanniassa on tavattu mies leikkimässä koiransa kanssa noutoleikkiä kranaatin kanssa. Hän ei ollut tajunnut, että esine oli karanaatti ennen kuin vapaalla ollut ohi kulkenut armeijan pommiasiantuntija oli puuttunut tilanteeseen.

Asiasta raportoi Independent.

Kranaatti oli ilmeisesti toisen maailmansodan ajalta. Räjähdeasiantuntijat veivät räjähteen talteen.

Uusi Suomi, Ulkomaat