Keskiviikko 5.8.2015

Uusi Suomi uutiset

”Onko se Frozen-kopio?” – Kiinan virallinen kisakappale hämmentää
Sisältö:

Vuoden 2022 talviolympialaisten isännyys ratkesi viime perjantaina, kun kesäolympialaiset vuonna 2008 järjestäneelle Pekingille myönnettiin nyt talvikisat. Kyse on olympialaisten historian ensimmäisestä kerrasta, kun samalle kaupungille on myönnetty sekä talvi- että kesäolympialaiset.

Nyt erityistä huomiota on netissä herättänyt Pekingin hakemusta valmistelleen organisaatio valitsema kisakappale, Lumen ja jään tanssi. Se kuulostaa monen korvaan hyvin samalta kuin Disneyn Frozen-animaatioelokuvan tunnuskappale Let it go, joka palkittiin myös Oscar-pystillä.

Asiasta kertovat muun muassa The New York Times ja Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC. BBC kysyy suoraan otsikossaan, ”onko Kiinan talviolympialaisten kappale Frozen-kopio”. Samaa ihmettelee myös nettikansa muun muassa Youtube-videopalvelussa.

– Tekeekö jonkun muunkin mieli huutaa ”let it go” laulun puolivälissä, kysyy käyttäjä Andy Lee, kiinalaiskappaleen kommenteissa.

Lisäksi NYT kertoo, että Kiinassa talouslehti Caijing on listannut kappaleiden yhtäläisyyksiä. Sen mukaan molempien kappaleiden melodiat ovat hyvin samankaltaisia, niiden alkusoitoissa on samat soinnut ja ne etenevät käytännössä samaan tahtiin. Let it gon pääsee kuuntelemaan tästä linkistä ja Kiinan olympiakappaleen tästä.

Disney ei toistaiseksi ole kommentoinut tapausta. Pekingin hakemusorganisaatiosta pyydettiin New York Timesia lähettämään kysymykset faksilla, mutta niihin ei lehden mukaan ole vielä vastattu.

Disney, Frozen, Idina Menzel, Kiina, Pekingin talviolympialaiset, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tältä näyttää japanilainen äitiyspakkaus – ”Suomi teki vaikutuksen”
Sisältö:

Japanilaisessa Urayasun kaupungissa on otettu käyttöön maan ensimmäinen mukaelma suomalaisesta äitiyspakkauksesta, kertoo Suomen Tokion-suurlähetystö verkkosivuillaan.

Japanilainen äitiyspakkaus, “Konnichiwa Akachan gift” eli suomeksi ”Hyvää päivää, vauva” -paketti, on laukku, joka sisältää luomupuuvillasta valmistettuja vauvanvaatteita.

Urayasun kaupunginjohtaja Hideki Matsuzaki kävi Helsingissä toukokuussa tutustumassa suomalaisiin neuvoloihin ja koulutusjärjestelmään.

– Matkan lopussa olimme vakuuttuneita siitä, että oman neuvolan avaaminen ja äitiyslaukun kehittäminen olivat oikeita ratkaisuja. Oli hyvin vaikuttavaa nähdä, miten suomalainen yhteiskunta tukee lapsiperheitä, hän kertoo.

Urayasun lisäksi muutkin japanilaiskaupungit harkitsevat äitiyspakkauksen käyttöönottoa sekä neuvolajärjestelmää, Tokiko Horiuchi Suomen-suurlähetystön tiedotuksesta kertoo Uudelle Suomelle.

– Monissa kaupungeissa äideille jaetaan rahakuponkeja, hän kertoo nykyisestä tilanteesta.

Suomalaiset lastenhoitopalvelut ovat herättäneet huomiota Japanissa viime vuosina.

– Alhaisesta syntyvyydestä kärsivässä maassa monet lasten- ja terveydenhoidon ammattilaiset ja päättäjät ovat huomanneet suomalaisen neuvolajärjestelmän vahvuudet, kuten palvelun saumattomuuden sekä laadukkaan henkilökunnan, ”neuvolatädit”, joiden kanssa jutteleminen ratkaisee monia nuorten vanhempien ongelmia, suurlähetystö kertoo.

Pari vuotta sitten Japanissa syntyi uusi käsite, ikumen, joka tarkoittaa nuorta isää, joka osallistuu aktiivisesti lasten kasvatukseen. Suomen Tokion-suurlähetystön entisestä lehdistö- ja kulttuurineuvoksesta, kahden lapsen isä Mikko Koivumaasta tuli yksi ilmiön kasvoista Japanissa ja hän on muun muassa luennoinut aiheesta Japanissa.

–Se on ilmiö, joka kiinnostaa Japanissa, ja josta suomalaisilla voi olla jotain kerrottavaa, Koivumaa kertoi Uudelle Suomelle vuonna 2013.

Koivumaa julkaisi ilmiöstä myös kirjan vuonna 2014.

Äitiyspakkaus, Japani, Linda Pelkonen, ulkomaat, Vauvat, Ulkomaat
Isis-sotilas palasi: ”Elän mieluummin vankilassa Saksassa kuin vapaana Syyriassa”
Sisältö:

Ebrahim B:ksi esitelty mies on yksi yli 700 saksalaisesta, jotka ovat lähteneet Syyriaan taistelemaan Isisin tai muiden ääri-islamististen järjestöjen riveissä. Nyt jihadin todellisuuteen pettynyt Ebrahim B on palannut Saksaan ja haluaa varoittaa Isisin houkuttelemia nuoria sortumasta propagandan kutsuun, kertoo Saksan yleisradioyhtiö Deutsche Welle. 

Saksalaismiehellä ei enää ole harhakuvia ”viiden tähden jihadista”, jonka houkuttelemana hän lähti Syyriaan. Hän sanoo DW:lle muuttuneensa ja elävänsä mieluummin saksalaisessa vankilassa kuin vapaana miehenä Syyriassa”.

Isisin riveissä taistelemisesta syytetyn miehen oikeudenkäynti alkaa saksalaisessa tuomioistuimessa tänään maanantaina, DW kertoo.

Ebrahim pääsi Syyriaan Turkin kautta keväällä 2014. Perillä hän kohtasi Isis-taistelijoiden jatkuvan vainoharhaisuuden ja joutui itsekin hetkellisesti selliin vakoojaksi syytettynä. Pakoon päästyään hän palasi Saksaan sen sijaan, että olisi toteuttanut aikomustaan itsemurhapommittajaksi ryhtymisestä.

DW:n mukaan ekstremismiä vastaan taistelevat viranomaiset ja järjestöt ovat jo pitkään odottaneet Ebrahimin kaltaista, Isisin jättänyttä henkilöä kertomaan kokemuksistaan. Aiemmin palaajat ovat kuitenkin olleet liian peloissaan seuraamuksista kertoakseen viranomaisille kokemuksistaan, DW kertoo.

Isis, Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Nyt EU:lta pyytävät apua Ranska ja Britannia: ”Siirtolaiset luulevat, että katumme on päällystetty kullalla”
Sisältö:
Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve ja Britannian sisäministeri Theresa May pyytävät Euroopan unionilta apua siirtolaisongelman ratkaisemiseksi Ranskan Calais’ssa.
 
-Siirtolaiset luulevat, että katumme on päällystetty kullalla. Afrikasta pakenevilla on epärealistinen kuva siitä, mitä me voimme heille tarjota, ministerit kirjoittavat yhteisessä kannanotossaan brittilehti The Telegraphissa.
 
Calais’ssa on eri arvioiden mukaan useita tuhansia laittomia siirtolaisia, jotka pyrkivät Britanniaan Englannin kanaalin ali kulkevaa Eurotunnelia pitkin muun muassa junien ja rekkojen katoilla. Yhdeksän tunnelin kautta Britanniaan pyrkinyttä siirtolaista on kuollut kahden viime kuukauden aikana tunnelissa.
 
-Meillä on juuri nyt edessämme maailmanlaajuinen siirtolaiskriisi. Tilanne ei voi olla vain meidän maidemme ongelma, vaan se on ratkaistava Euroopassa ja kansainvälisellä tasolla. Useat niistä, jotka Calais’sta pyrkivät Englannin kanaalin kautta Britanniaan ovat tulleet Ranskaan Italian, Kreikan ja muiden valtioiden läpi. Tämän vuoksi painostamme muita EU:n jäsenmaita ja koko EU:ta ratkaisemaan ongelman sen juurilla, ministerit kirjoittavat.
 
Italia on vaatinut jo aikaisemmin kovin sanoi koko EU:ta auttamaan siirtolaisongelmassa. Maan pääministeri Matteo Renzi on kuvaillut Euroopan komission esitystä 40 000 turvapaikanhakijan siirtämisestä muualle EU:hun on ”täysin riittämätöksi” ja ”provokaatioksi”. 
Bernard Cazeneuve, Laittomat siirtolaiset, Theresa May, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ihmiskunta selätti ebolan – 100 %:n teho tappavaa tautia vastaan
Sisältö:

Afrikan Guineassa tehty rokotekokeilu on todettu täysin varmaksi keinoksi ehkäistä verenvuototauti ebolaa.

Tänään brittiläisessä lääketieteen arvostetussa Lancetissa julkaistu tutkimus toteaa ebolaepidemian päihitetyn Guineassa.

Paitsi että kanadalainen ebolarokote on toimiva tapa suojata ihminen ebolalta myös taudin leviämisen ehkäisy onnistuu nyt kehitetyllä käytännöllä. Käytäntö on tuttu isorokon ehkäisyssä: ebolaan sairastuneen ihmisen lähipiiri rokotetaan, jolloin tauti ei leviä ja yhteisöön syntyy niin kutsuttu joukkoimmuniteetti.

Rokotteella ja joukkoimmuniteetilla tutkijat havaitsivat, että Guineassa ebola ei enää tarttunut eteenpäin. Kun sairastuneet kävivät taudin vaiheet läpi ja paranivat (tai kuolivat), ebola hävisi sairastuneen lähipiiristä.

Maailman terveysjärjestö WHO iloitsi tänään läpimurrosta tappavaa verenvuototautia vastaan. Länsi-Afrikassa levisi viime syksynä laajamittainen ebolaepidemia. Yli 10 000 ihmisen arvioidaan kuolleen verenvuototautia aiheuttavaan virukseen.

Sama käytäntö aiotaan nyt WHO:n mukaan laajentaa koskemaan myös muita Länsi-Afrikan maita.

Ebola, Ebola, Joukkoimmuniteetti, lääketiede, rokote, Terveys, Tiede, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Arnold Schwarzeneggeriltä kannanotto – Zimbabwe vaatii Cecilin ampujan luovuttamista
Sisältö:

Zimbabwen hallitus katsoo, että leijona Cecilin ampunut yhdysvaltalainen hammaslääkäri tulisi luovuttaa Zimbabwelle rikostutkintaa varten.

Asiasta kertoo BBC:lle Zimbabwen ympäristöministeri Oppah Muchinguri.

Yhdysvaltalaisen Walter Palmerin uskotaan maksaneen 50 000 dollaria, jotta hän saisi ampua suojelualueella eläneen Cecilin. Leijonalla oli seurantapanta. Tieto Cecilin kuolemasta levisi alkuviikosta. Sen ruumis oli nyljetty ja leijonalta oli lisäksi leikattu pää irti.

Palmer on vedonnut siihen, ettei hän tiennyt Cecilin olleen suojeltu leijona ja luulleensa, että jahti oli täysin laillinen.

Cecilin metsästys on kuohuttanut tunteita internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Cecilin ampumisen on tulkittu laajalti olleen turha trofeemetsästys. Näyttelijä–poliitikko Arnold Schwarzenegger julkaisi Instagram-tilillään kuvaparin, jossa hän otti kantaa siihen, ettei leijona ole palkinto.

 

#5forBigCats

Kuva, jonka Arnold Schwarzenegger (@schwarzenegger) julkaisi

Arnold Schwarzenegger, Cecil-leijona, Oppah Muchinguri, Uusi Suomi, Walter Palmer, Zimbabwe, Ulkomaat
Hai hyökkäsi – 52-vuotias mies löi takaisin
Sisältö:

Australiassa 52-vuotias Craig Ison joutui hain puremaksi aikaisin perjantaiaamuna. Ison oli ystävänsä kanssa surffaamassa noin 100 metrin päässä rannasta, kun hän huomasi hain ja varoitti ystäväänsä.

Molemmat alkoivat käsin kauhoa rantaa kohti, kun 52-vuotias mies tunsi hain puraisevan häntä vasemmasta jalasta, Australian poliisi kertoo. Iskun voima sai hänet putoamaan surffilaudaltaan vedenvaraan ja Ison alkoi lyödä haita, jotta tämä pelästyisi ja lähtisi pakoon. Kahakassa hai puri miestä vielä vasempaan käteen.

Isonin onnistui päästä rantaan ja sivullinen sitoi hänen jalassa olleen haavansa. Sairaalaan viedyn Isonin vammat ovat BBC:n mukaan vakavat, mutta hänen tilansa on vakaa.

Noin puolitoista viikkoa sitten Australiassa ammattilaissurffari Mick Fannigan pääsi hänkin iskemään haita nyrkillä selkään, kun hai yllätti hänet selän takaa kesken surffikisojen. Fannigan ei loukkaantunut hain ja miehen välisessä tappelussa.

Nyt Isonin ystävä Geoff Hill kertoi australialaislehti Northern Starille, että perjantainen tilanne muistutti hänestä siltä kuin hän olisi katsonut uusintaa Fanniganin tapauksesta.

Haihyökkäys, Mick Fannigan, Uusi Suomi, Ulkomaat
1 000 000 $:n takuut murhasta syytetylle poliisille – video voi järkyttää herkkiä
Sisältö:

Yhdysvalloissa Cincinnatissa tummaihoista miestä päähän ampunut poliisi on vapautettu odottamaan oikeudenkäyntiä miljoonan dollarin takuita vastaan.

Poliisilla ei todennäköisesti ole varaa maksaa takuita, joten hän odottanee elokuussa alkavaa oikeudenkäyntiään tutkintavankeudessa.

Syyttäjä syyttää Ray Tensingiä murhasta. Tensingin epäillään murhanneen tummaihoisen miehen, jonka hän pysäytti liikennerikkomuksesta.

Tänään syyttäjä julkaisi videon, joka on kuvattu Tensingin uniformuun kiinnitetyllä kameralla. Videolla näkyy pysäytystilanne, jossa Tensing kysyy useita kertoja autossa istuvalta mieheltä, onko tällä ajokorttia.

Lopulta mies käynnistää autonsa ja yrittää ajaa pois tilanteesta. Tällöin Tensing vetää esiin aseensa ja ampuu miestä päähän. Mies pakenee paikalta korttelin verran ja Tensing lähtee jalan takaa-ajoon.

Lopulta välikohtauksessa kuolleen miehen auto löytyy tien sivusta käynnissä.

Syyttäjän mukaan Tensing murhasi miehen autoon. Murha siksi, että syyttäjä uskoo poliisin etsineen tilanteessa perustetta sille, että hän voisi surmata miehen.

Tensing on myöntänyt tapahtumat, mutta kiistänyt syyllistyneensä murhaan tilanteessa.

Oheinen video on editoitu siten, että päähän osuvat laukaukset on sumennettu. Video voi järkyttää herkkiä katsojia. Videon on ladannut Youtubeen Cops Caught on Tape –tili.

Videota ei ole käsitelty, vaan se on sama kuin syyttäjän verkkoon lataama.

Epäily, Murha, oikeus, Poliisi, Poliisiväkivalta, Poliisiväkivalta, Ray Tensing, syyte, Teemu Kammonen, ulkomaat, Ulkomaat
Talebanien johtaja kuoli jo 2 vuotta sitten - Seuraaja on mies, joka kulkee varjoissa
Sisältö:

Afganistanissa toimivan Taleban-liikkeen uusi johtaja on mullah Akhtar Mansoor, Kandaharin maakunnan johtaja ajalta ennen Afganistanin sotaa.

Tänään uutistoimisto Reuters, BBC ja al-Jazeera vahvistivat talebaneilta mullah Omarin seuraajan. Omarin kerrotaan kuolleen jo kaksi vuotta sitten.

Se, miten Afganistanin jihadistien keskuudessa arvostetun johtajan kuolema salattiin vuosiksi, on edelleen auki.

Talebaniin perehtynyt toimittaja Nancy A. Youssef kirjoittaa Daily Beastissa Omarin merkityksestä Talebanille.

Youssefin mukaan Taleban-liike on nyt hauras, sillä Omar oli johtaja, jota liikkeen jihadistit seurasivat. Se, miten kahden vuoden salaisuus vaikuttaa taistelijoiden moraaliin, jää nähtäväksi.

Syyriaan ja Irakiin islamistista valtiota luova Isis-järjestö on jo joidenkin tietojen mukaan pyrkinyt värväämään Afganistanin sodan veteraaneja joukkoihinsa.

Youssef arvuuttelee, miksi tieto Omarin kuolemasta levisi mediaan juuri tällä viikolla. Afganistanissa Yhdysvaltojen tukema hallinto neuvottelee rauhasta talebanien kanssa. Neuvottelut ovat olleet hitaita, sillä Taleban on saanut merkittäviä sotilaallisia voittoja viime kuukausina.

Mullah Omar oli Youssefin mukaan erittäin pidetty ja karismaattinen johtaja. Omarin kerrotaan kantaneen kirjaimellisesti profeetan viittaa, vaatetta, johon on ommeltu kappaleita muslimien profeetta Muhammedin 300-luvulla käyttämästä viitasta. Jihadistien keskuudessa tällaista reliikkiä saa kantaa vain pyhä ja harras johtaja.

Omarin seuraaja Akhtar Mansoor puolestaan oli Afganistanissa Talebanin valtakaudella myöskin pidetty johtaja. Hänen hallintonsa kukistui, kun Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001.

Toistaiseksi on epäselvää, miten Mansoor on sitoutunut rauhanprosessiin ja kuinka hän saa talebanit seuraamaan komentoaan.

Epäselvää on myös se, mikä Mansoorin asema on ollut viimeisten kahden vuoden aikana liikkeessä. Hänet tunnetaan kokeneena talebanien tiedustelusta vastanneena johtajana. Muutoin Mansoorista tiedetään hyvin vähän. 

Mansoor ei kuitenkaan ole BBC:n mukaan saanut yksimielistä tukea talebanien keskuudessa.

Kaksi viikkoa sitten ramadanin päätyttyä mullah Omarin nimissä lähetettiin talebaneille viesti, jonka mukaan rauhanneuvottelut Afganistanin hallinnon kanssa ovat ”uskonnollisesti mahdollisia”. Viesti oli kirjallinen.

Taleban, Taleban, Taliban, Teemu Kammonen, ulkomaat, Afganistan, Afganistanin sota, Ulkomaat
Latvian hävittäjät nousivat ilmaan – Poikkeuksellinen laivue Itämerellä
Sisältö:

Latvian armeija kertoo Twitterissä reagoineensa Venäjän ilmavoimien poikkeuksellisen laivueen lentoreittiin Itämerellä.

Tänään päivällä julkaistussa tviitissä armeija kertoo kahdentoista venäläisen lentokoneen lentäneen transponderit pimeänä Latvian ilmatilan lähellä.

Transponderi lähettää lennonvalvontaan tietoja lentokoneiden sijiannista.

Latviassa toimii Naton ilmavalvontaosasto.

Asiasta uutisoi Latvian yleisradioyhtiö. Suomessa laivueesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Itämeren lentoliikenne, Itämeren lentoliikenne, Nato, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjän ilmavoimat, Ulkomaat
Selviääkö totuus MH17-lennosta? ”Vastustamme”
Sisältö:

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää tänään erillisen rikostuomioistuimen perustamisesta Malesian Airlinesin lennon MH17 tutkimiseksi.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut lentokone syöksyi maahan sen jälkeen, kun koneeseen oli asiantuntijoiden mukaan Ukrainan yllä osunut ”lukuisia kappaleita”, jotka ”lävistivät koneen nopealla vauhdilla”. Turmassa kuoli kaikki koneessa olleet 298 ihmistä.

Onnettomuudesta on syytetty laajalti Venäjän tukemia Ukrainan kapinallisia. Ukraina, Belgia, Hollanti ja Australia ovat lobbanneet YK:ssa tuomioistuimen perustamisen ja rikostutkimuksen puolesta. Venäjä taas on vastustanut tutkimusta ja turvaneuvoston pysyväisjäsenenä sillä on veto-oikeus. Maan YK-lähettiläs Vitali Churkin sanookin, että maa ei hyväksy tuomioistuimen perustamista.

– Äänestämme sitä vastaan. Siitä ei ole epäilystäkään, Churkin toteaa uutistoimisto Tassin mukaan.

ABC-kanavan haastattelussa Australian ulkoministeri Julie Bishop sanoo kehottaneensa Venäjää säästämään veto-oikeuden käyttämisen asioihin, jotka ovat maan edun mukaisia.

– Tämä [veto-oikeuden käyttö] ei todellakaan olisi Venäjän kansallisen edun mukaista, että se kieltää MH17-lennon uhrien perheiltä oikeuden tavoittelun.

MH17, Uusi Suomi, Ulkomaat
Syyrian sota muuttui juuri: Turkki vs. kurdit vs. Isis
Sisältö:

Turkin liittyminen terroristijärjestö Isisin vastaiseen rintamaan voi kääntyä Syyrian kurdien vahingoksi.

Tänään Turkin pääministeri Reccep Erdogan ilmoitti, että rauha kurdien aseellisten ryhmittymien kanssa ei ole mahdollinen, kertoo muiden muassa BBC.

Turkin on syytetty hyökänneen kurditaistelijoiden asemiin osana Isisin vastaista operaatiota. Erdogan ei varsinaisesti kiistänyt tätä, joskin otti tänään Ankarassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa tiukan kannan: Turkki kohtelee kurditaistelijoita terroristeina siinä missä Isistäkin.

- Rauhanprosessi maamme yhtenäisyyttä vastaan taistelevien ryhmittymien kanssa ei ole mahdollinen, Erdogan sanoi viitaten kurdeihin.

Yhdysvallat ja Turkki sopivat eilen, että USA:n armeija saa käyttää Turkin lentokenttiä ja tukikohtia taistelussa islamilaista valtiota rakentavaa Isistä vastaan.

Samalla Syyrian pohjoisrajalle luodaan suojavyöhyke, jota Turkki valvoo yhdessä paikallisten Syyrian hallinnon vastaisten taistelijoiden kanssa.

Suojavyöhykkeeltä Turkki kykenee taistelemaan samanaikaisesti sekä Isistä että kurdeja vastaan.

Tilanne Syyrian pohjoisrajalla on jokseenkin kinkkinen. Sisällissodan aikana Syyrian kurdit ovat ottaneet haltuunsa käytännössä koko Turkin vastaisen rajan. Kurdit taistelevat islamistijärjestöä vastaan.

Nyt Yhdysvaltojen katsoessa muualle Turkki voi kiihdyttää sotatoimia myös kurdijoukkoja vastaan.

Aiemmin Turkki on ollut haluton sotilasoperaatioihin Isistä vastaan, sillä islamistijärjestö on sitonut Syyrian kurdien voimia sisällissodassa.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli neljä vuotta. Yhdeksän miljoonaa ihmistä on paennut taisteluita. Yksi suojavyöhykkeen tarkoitus on turvata alue pakolaisille.

Tätäkin pidempi konflikti on ollut Turkin ja kurdijärjestö PKK:n välinen käytännöllinen sisällissota Kaakkois-Turkissa, jossa on vuoden 1984 jälkeen kuollut vähintään 40 000 ihmistä.

Isis-järjestö, Syyrian sisällissota, Syyrian sisällissota, Teemu Kammonen, ulkomaat, Ulkomaat
Muammar Gaddafin poika tuomittiin kuolemaan
Sisältö:

Libyalainen tuomioistuin on tuominnut maan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin pojan, Saif al-Islamin sekä kahdeksan muuta kuolemaan. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Heitä syytetään vuoden 2011 vallankumouksen yhteydessä sattuneista sotarikoksista. Kaikkiaan oikeudessa käsiteltiin yli 30 Gaddafin lähimmän liittolaisen osuutta tapahtumiin.

Gaddafin poika al-Islam ei osallistunut oikeudenkäyntiin paikan päällä, vaan hän antoi lausuntonsa videon välityksellä. Al-Islamia vankinaan pitävät kapinalliset eivät suostuneet luovuttamaan tätä.

Kansainvälinen rikostuomioistuin epäilee Saif al-Islamia myös sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syyttäjien mukaan hän osallistui isänsä suunnitelmaan kukistaa siviiliväestön mielenosoitukset Gaddafin hallintoa vastaan keinolla millä hyvänsä.

Muammar Gaddafi sai surmansa vuoden 2011 vallankumouksen yhteydessä

Libya, Muammar Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Etelä-Korea: Mers-epidemia kukistettu
Sisältö:

Etelä-Korea kertoo, että maassa puhjennut Mers-epidemia on saatu kukistettua. Pääministeri Hwang Kyo-ahn sanoo, että epidemia on käytännössä ohi, kun maassa ei ole tavattu uutta tapausta 23 vuorokauteen.

Kansan ei tarvitse enää olla huolissaan asiasta, Hwang sanoo.

Korealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan toukokuun jälkeen tautiin on menehtynyt 36 ihmistä. Epidemian vuoksi Etelä-Korea muun muassa eristi 2 500 ihmistä ja sulki 2 000 koulua.

Etelä-Korea on pahimmin viruksesta kärsivä maa sen lähtöalueen eli Saudi-Arabian ulkopuolella. Middle East Respiratory Syndrome eli MERS on uusi muoto koronaviruksista, jotka aiheuttavat pahimmillaan kuolemaan johtavan hengitystieinfektion.

Lisää aiheesta:

Mikä on MERS-infektio?

MERS-virus, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin rannikolta löytynyt sukellusvene upposi jo v. 1916? – ”Kaikki viittaa siihen”
Sisältö:

Ruotsin rannikolta löytyneen sukellusveneen hylyn uskotaan olevan peräisin ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Ruotsalainen sukellusyritys Ocean X Team löysi viime keskiviikkona sukellusveneen hylyn alle kolmen kilometrin päästä Ruotsin rannikolta. Löytö julkistettiin eilen maanantaina. Hylyn tarkkaa paikkaa sukellustiimi ei paljasta.

– Olemme 99,99 prosenttisen varmoja, että se on venäläinen. Siinä on kyrillisiä aakkosia, sanoo Dennis Åsberg Ocean X Teamista Aftonbladetille.

Ruotsin armeijasta sukellusveneitä tutkinut ja sittemmin eläköitynyt everstiluutnantti Per Andersson puolestaan arvioi Expressen-lehdelle, että kyseessä on vuonna 1916 uponnut Monni-luokan alus. Kyseisiä aluksia rakennettiin 1900-luvun alussa Venäjän ja Japanin sotaa varten.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että se on Catfish (Monni-luokan englanninkielinen nimi), joka upposi vuonna 1916, Andersson toteaa.

Ruotsi, Sukellusvene, Uusi Suomi, Ulkomaat