Maanantai 26.1.2015

Uusi Suomi uutiset

Kohtalon päivä kärsivässä Kreikassa: ”Populismi ei auta ketään”
Sisältö:

Kreikassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa.

Vasemmistolainen Syriza-puolue on mielipidemittausten mukaan selvässä johtoasemassa, mutta se ei voi voittaa tarpeeksi paikkoja hallitakseen yksin, kertoo The Guardian.

Kreikan parlamentissa on 300 paikkaa, joista Syrizalla ei ole mahdollisuutta saada enemmistöä, The Guardian kertoo.

The Telegraphin toimittajan Peter Obornen mukaan Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin ”populismi ei auta ketään”.

–Tsipras on nuori, hyvännäköinen ja artikuloiva. Hän on myös tyhjä. Hän on hyvä ilmaisemaan kansallisen sairauden oireita, mutta toivoton diagnosoimaan syitä, Oborne toteaa.

Syrizan lisäksi vahvoina vaaleissa ovat pääministeri Antonis Samarasin johtama Uusi demokratia –puolue, keskustalainen To Potami –puolue ja äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto –puolue, kertoo BBC.

The Telegraphin Obornen mukaan Eurooppa-myönteinen Samaras on  ”kohtuullisen rehellinen” äänestäjille.

Syrizan kovan kannatuksen taustalla on Kreikan heikon taloudellisen tilanteen aiheuttama ahdistus kansalaisissa. Tsipras haluaa neuvotella uudelleen Kreikan velan ja lopettaa ankarat säästötoimet.

Kreikan bruttokansantuote on laskenut neljänneksellä, kotitalouksien tulot yli kolmasosalla ja työttömyys on kolminkertaistunut, The Guardian kertoo.

Lisääntynyt työttömyys on ajanut monet kreikkalaiset köyhyyteen, kertoo BBC.

Itsemurhat ovat lisääntyneet ja nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia, kertoo The Telegraph.

Syrizan vaalivoiton pelätään aiheuttavan Kreikan laistamisen veloistaan ja irtautumisen eurosta.

Äänestys loppuu kello 19 paikallista aikaa, BBC kertoo.

Kreikan vaalit, Kreikan vaalit, Linda Pelkonen, ulkomaat, Ulkomaat
Suru Ukrainassa – Tältä näyttää Mariupolissa rajun iskun jälkeen
Sisältö:

Eilen Ukrainan Mariupolissa tapahtunut raketti-isku teki karua jälkeä.

Uhriluku on tarkentunut. Ainakin 30 ihmistä kuoli rakettien sarjassa, kertoo BBC

Iskuissa loukkaantui 102 ihmistä, LA Times kertoo.

–Useat kadut, monet asuinrakennukset ja kaksi ruokakauppaa saivat iskuja, poliisipäällikkö Ilya Kiva kertoo LA Timesille.

Linda Pelkonen, Ukraina, ulkomaat, Ulkomaat
Kreikan vaalijännitys tiivistyy: Näin kansaan vedotaan viime hetkellä
Sisältö:

Kreikan huomisen parlamenttivaalin tulosta odotetaan jännityksellä maailmalla.

Kreikan pääministeri Antonis Samaras vetosi tänään äänestäjiin kertomalla, että maan taloudessa on jo merkkejä parantumisesta, kertoo BBC.

Vasemmistopuolue Syrizan johtaja Alexis Tsipras puolestaan kertoi, että hänen puolueensa säilyttää Kreikan ”kunnian”, BBC kertoo. Hän haluaa neuvotella uudelleen Kreikan velan ja lopettaa ankarat säästötoimet.

Vaaligallupien mukaan Syrizan kannatus on 10 prosenttiyksikköä korkeammalla kuin Samarasin puolueen, kertoo Bloomberg.

Kreikassa ryhdyttiin koviin säästötoimiin sen jälkeen kun valtio sai taloudellista tukea troikalta eli EU:lta, IMF:tä ja EKP:ltä.

Syrizan vaalivoiton pelätään aiheuttavan Kreikan laistamisen veloistaan ja irtautumisen eurosta.

Vaikka Syriza saisi eniten ääniä, sillä voi olla vaikeuksia  muodostaa hallitusta yhdessä muiden puolueiden kanssa, kertoo Bloomberg Businessweek.

Nordean päävaluuttastrategi Jussi Hahtela arvioi keskiviikkona, että Kreikan ero olisi ”euroalueella täysi katastrofi”.

–EU- ja eurovastaisuus on jo valmiiksi korkeaa ja populistien olisi helppo hyödyntää (jälleen kerran) Kreikkaa. Miksi kärvistellä itse velkataakan ja jättityöttömyyden kourissa (jotka luonnollisesti ovat euron vika), kun Kreikka porskuttaa samaan aikaan velattomana ja vienti vetää. Populismin muuttuminen valtavirraksi kasvattaisi poliittista riskiä ja yleistä epävarmuutta. Eli euroalueen poliitikoilla on oman arvovaltansa ja yleisen vakauden takia vahva intressi pitää porukka kasassa, hän kertoi.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi torstaina, että Suomi olisi valmis siihen, että Kreikan velkaehdot neuvotellaan uudelleen.

–Suomi voi neuvotella minkä tahansa demokraattisesti valitun Kreikan hallituksen kanssa. Lainojen anteeksiantaminen olisi meille hyvin vaikeaa. Sen sijaan voisimme neuvotella erilaisista velka-aikojen pidentämisistä, Stubb kertoi. 

Kreikan vaalit, Kreikan vaalit, Linda Pelkonen, ulkomaat, Ulkomaat
Raju karsinta käynnissä? ”Tämä on hyvin vaikeaa aikaa Vladimir Putinille”
Sisältö:
Venäjän presidentti Vladimir Putin on uutistoimisto Bloombergin mukaan karsinut sisäpiiriään rajulla kädellä siksi, että osa heistä on arvostellut Venäjän osuutta Ukrainan kriisissä. Moni Putinin lähipiiriläinen on myös tuntenut talouspakotteet nahoissaan.
 
-Liikemiehet, jotka ovat pitkään olleet lähellä Putinia, on nyt ”karkoitettu”, Putinin neuvonantajiin kuuluva Sergei Markov sanoo Bloombergille.
 
Markovin mukaan lähipiiri on kutistunut muutamaan henkilöön, joihin kuuluvat muun muassa puolustuministeri Sergei Shoigu, tiedustelupalvelun päällikkö Mihail Fradkon ja turvallisuuspalvelun johtaja Aleksander Bortnikov.
 
Venäläisen sosiologi Olga Kryshtanovan mukaan moni haluaisi Putinin myös käyttävän kovempia otteita.
 
-Tämä on hyvin vaikeaa aikaa Putinille. Häntä arvostelevat sekä maltilliset että jyrkän linjan kannattajat. Monet ovat Kremlissä sitä mieltä, että Venäjän pitäisi ottaa paljon kovempi asenne, hän sanoo.
 
Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoo Bloombergille, ettei hän ole havainnut presidentin lähipiirissä minkäänlaisia muutoksia. 
Kremlin lähipiiri, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Känninen mies sekosi lennolla – nyt tuli lasku
Sisältö:

Päihtyneenä lennolle saapunut australialaismies sai uhkauksillaan koneen kapteenin keskeyttämään matkan ja palaamaan lähtöpaikkaan. Hän joutuu maksamaan noin 35 000 euron korvaukset uudelleentankkauksesta ja koneen 81 matkustajan majoittamisesta hotelliin.

Mies oli humalainen jo saapuessaan Sydneyn-lennolle ja nukahti pian. Kun lentoemännät yrittivät herättää häntä ruokailemaan ja hänellä samalla selvisi, että hänen ylisuuri laukkunsa oli viety lastiruumaan, mies menetti täysin malttinsa, kertoo Independent-lehti.

Hän vaati lentoemäntiä lopettamaan ”paskanpuhumisen” itsestään ja syytti näitä lompakkonsa viemisestä. Hän uhkasi myös aiheuttaa hässäkän ja ”pudottaa tämän koneen”. Tämä johti lopulta kapteenin päätökseen.

ulkomaat, Uusi Suomi, Australia, Ulkomaat
Saudi-Arabian kuningas kuoli – rajuja huhuja seuraajasta
Sisältö:

Öljyvalta Saudi-Arabian kuningas Abdullah on kuollut 90-vuotiaana. Seuraaja on Abdullahin velipuoli prinssi Salman, 79, mutta tämän väitetään olevan huonossa kunnossa.

Abdullahin kuolemasta kertoi Saudi-Arabian valtiollinen televisio. Kuningas oli vuoden lopussa viety sairaalahoitoon keuhkokuumeen vuoksi.

Brittilehti The Guardianin mukaan maata vuodesta 2005 johtanut Abdullah suostui maltillisiin muutoksiin vuoden 2011 arabikevään jälkeen, mutta absoluuttisen monarkian maa on yhä patavanhoillinen – puolueita ei ole, kansalaiset eivät saa äänestää kuin aluevaaleissa ja teloittaminen miekalla on yhä yksi oikeusjärjestelmän rangaistusmuodoista.

Lehden mukaan kruununprinssi Salman on huonokuntoinen, ja hänen spekuloidaan kärsivän dementiasta tai Parkinsonin taudista. Tästä huolimatta Salman on viimeisinä kuukausina aktivoitunut valtionjohdon tehtävissä ja edustanut Saudi-Arabiaa valtiovierailuilla.

Saudi-Arabia, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tyly havainto Krimistä ja Venäjästä: ”Vladimir Putin on sotavoittonsa uhri”
Sisältö:
Krimin liittäminen Venäjään saattaa osoittautua pahaksi virheeksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille, kun Venäjän oma talous on alamäessä.
 
-Putin on sotavoittonsa uhri. Venäjä joutuu kantamaan luhistuneen turistiparatiisin hallinnon, sosiaali- ja opetustoimen, terveydenhuollon ja turvallisuuden kustannukset. Alueelle jääneen ukrainalaisen omaisuuden pakkolunastus ei riitä alkuunkaan näiden kulujen kattamiseen, historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka lataa tuoreessa kolumnissaan.
 
Tarkka sanoo, että Venäjän ”kustannuksista piittaamaton kurkottelu kunnian perään” on luonut kaksi umpilukkoon mennyttä katastrofia Krimillä ja Itä-Ukrainassa. 
 
Hän muistuttaa, kuinka kylmän sodan aikana muutamat kartankustantajat painoivat Baltian maiden kohdalle punaisella muistutuksen siitä, että Yhdysvallat ei hyväksynyt niiden liittämistä Neuvostoliittoon. 
 
-Tällaisia päällepainettuja merkintöjä tulee taas, nyt Krimiä esittäville karttalehdille. Muuta ei ole tehtävissä. Lähellä on paluu kylmän sodan aikaiseen patoamispolitiikkaan, joka piti yllä kylmää rauhaa. Se pakottaisi Venäjän kärvistelemään seikkailupolitiikkansa seurausten kanssa niin kauan kuin se pystyy, ja luovuttamaan sitten kun ei enää pysty, Tarkka kirjoittaa.
Jukka Tarkka, Krimin niemimaa, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Tämä Hitler-poseeraus johti Pegida-pomon eroon Saksassa
Sisältö:

Niin kutsumaansa islamisaatiota vastustavan saksalaisen Pegida-liikkeen johtaja Lutz Bachmann on eronnut rasististen, pakolaisvastaisten kommenttien ja julkaisemansa Hitler-kuvan aiheuttaman paheksunnan vuoksi.

Bachmann julkaisi yhteisöpalvelu Facebookissa itsestään yllä näkyvän Hitler-tyylisen poseerauksen ja kutsui pakolaisia muun muassa eläimiksi. Hän on myöhemmin pahoitellut sanavalintojaan, mutta ei maininnut lausunnossaan mitään kyseenalaisesta kuvasta. Pegidan tiedottaja puolestaan kuvasi kuvaa vitsiksi ja satiiriksi, kertoo BBC.

– Ihminen, joka on mukana politiikassa ja esiintyy Hitlerinä, on joko totaalinen idiootti tai natsi, sanoo hallituksen varakansleri Sigmar Gabriel BBC:n mukaan.

Samaan aikaan sekä Pegidan islam-vastaiset mielenilmaukset että Pegidaa vastustavat vastamielenosoitukset ovat jatkuneet Saksassa.

Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
9000 venäläistä sotilasta ja 500 tankkia? ”Jos tämä ei ole aggressiota, mikä sitten?”
Sisältö:
Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan Venäjällä on Itä-Ukrainassa parhaillaan 9 000 sotilasta, 500 tankkia sekä raskasta tykistöä.
 
-Jos tämä ei ole aggressiota, niin mikä sitten, Poroshenko kysyi puhuessaan Maailman talousfoorumissa Davosissa tänään BBC:n mukaan. 
 
Poroshenkon mukaan Ukrainan rajan on ylittänyt hiljattain 2 000 uutta venäläistä sotilasta.
 
-Tilanne voi pahentua lähipäivinä, hän sanoi Bloombergin mukaan.
 
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiisti BBC:n mukaan tiedot rajanylityksistä.
Petro Poroshenko, Sergei Lavrov, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Jalkapallolegendaa syytetään verottajan herjaamisesta: ”Vainon uhri”
Sisältö:
Roomalainen syyttäjänvirasto syyttää jalkapallolegenda Diego Maradonaa Italian veroviraston pääjohtajan Attilio Befferan herjaamisesta.
 
Italialaisen il Giornale -lehden mukaan Maradonan väitetään herjanneen Befferaa useaan kertaan vuonna 2012, jolloin hän väitti joutuneensa muun muassa vainon uhriksi.
 
Italian veroviranomaiset karhuavat Maradonalta 40 miljoonan euron maksamattomia veroja ajalta, jolloin hän pelasi Napolin joukuueessa. Vuonna 2013 aloitettiin edelleen käynnissä oleva prosessia Maradonan omaisuuden jäädyttämiseksi.
Diego Maradona, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksalaisimaami länsimaiden terroristitehtaista: ”Yksi menee sisään, kuusi tulee ulos”
Sisältö:

Saksassa yritetään puuttua nuorten muslimivankien radikalisoitumiseen muun muassa imaamien avulla.

Yksi näistä imaameista on saksalaissyntyinen käännynnäinen Husamuddin Meyer, joka ei yllättynyt Pariisin terrori-iskun taustatietojen selvittyä. Teosta epäillyt veljekset olivat todennäköisesti löytäneet ääri-islamismin vankilassa, kuten muun muassa Brysselissä kesällä 2014 ja Toulousessa vuonna 2012 iskeneet radikaali-islamistiset asemiehet ennen heitä.

Husamuddin Meyer kiertää saksalaisissa vankiloissa puhumassa nuorille muslimeille. Tavoitteena on estää näitä löytämästä uskonnollista kotiaan – ja usein uutta elämän tarkoitusta – väkivaltaisesta islamismista. Moni vankilakierteessä oleva musliminuori kuulee islamista ensimmäisen kerran ekstremisteiltä, mutta Meyer yrittää tarjota rauhanomaisemman vaihtoehdon.

– Jos ideologinen yksilö pääsee kontaktiin muiden, vihan ja raivon täyttämien [vankien] kanssa, hän saa nopeasti seuraajia, Meyer sanoo Deutsche Wellen haastattelussa.

– Jos yksi menee sisään, kuusi tai seitsemän tulee ulos.

Rikoskierteen yltyminen ja rikollisryhmien syntyminen vankilassa ei ole uutta. Ääri-islamistiset järjestöt käyttävät ilmiötä järjestelmällisesti hyväkseen ja muun muassa järjestävät taloudellista apua sekä henkistä tukea vankilassa istuville muslimeille, Deutsche Welle kertoo.

Väkivaltarikollisten parissa työskentelevän Violence Prevention Network -järjestön perustajajohtaja Thomas Mücke tietää, miksi nuoret muslimivangit ovat niin otollista maaperää äärijärjestöille.

–He ovat alttiita helpoille selityksille – olet vankilassa, koska sinua ei hyväksytä tähän yhteiskuntaan, koska muslimeita jahdataan ympäri maailman, pedagogi Mücke sanoo DW:lle.

Saksassa pohditaan kiivaasti, mitä muuta radikalisoitumisen estämiseksi voitaisiin tehdä. Yksi ratkaisu löytyi talouslehti Financial Timesin äskettäin haastattelemalta belgialaisen jihadistipojan isältä.

– Heidät täytyy erottaa toisistaan [vankilassa], belgialainen muslimi-isä sanoo.

Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Pystyykö Vladimir Putinin luottomies pysäyttämään syöksyn? ”Loi järjestelmän”
Sisältö:
Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikolla maan keskuspankin johtoon nimittämän Dmitri Tulinin odotetaan pystyvän pysäyttämään ruplan syöksylasku. Hän aloitti uudessa tehtävässään tänään.
 
-Tulin ei vain tiedä, miten rahajärjestelmä toimii Venäjällä, hän oli mukana luomassa sitä paljon kovempina aikoina kuin nyt, Venäjän keskuspankin entinen johtaja ja Tulinin kanssa työskennellyt Alexander Potemkin kuvailee uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.
 
Kovemmilla ajoilla Potemkin viittaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiseen tilanteeseen ja nostaa esiin erityisesti vuoden 1992. Tulin toimi tuolloin Venäjän keskuspankissa.
 
-Silloin meillä oli hyperinflaatio ja sitten hyvin korkean inflaation aika, Potemkin muistelee.
 
Tulinin pitäisi Potemkinin mukaan saada ruplan kurssin suunta nopeasti korjattua. Keskuspankin olisi rahapolitiikallaan puututtava myös inflaatioon, joka nousi Venäjällä yli 11 prosenttiin joulukuussa.
 
-Hänen on luotava olosuhteet, joissa ihmiset voivat tehdä bisnestä, pankit toimia ja maahan saadaan taas sijoituksia.
 
Vladimir Putin varoitti
 
Rupla on tänään ollut jälleen loivassa laskussa. Dollari maksoi hieman yli 65 ruplaa. Lisäksi Venäjän viisivuotisen valtionlainan korko nousi tänään lähes 15,5 prosenttiin.
 
Venäjän keskuspankki reagoi ruplan rajuun laskuun kuukausi sitten nostamalla ohjauskorkoa paniikinomaisesti 6,5 prosenttiyksikköä kerralla. Bloombergin tietojen mukaan Putin ”torui” keskuspankin pääjohtajaa Elvira Nabiullinaa tuolloin ja varoitti uusista nopeista liikkeistä rahapolitiikassa. 
 
Nyt Nabiullinan kuvaillaan olevan syrjässä normaalista keskuspankin toiminnasta, vaikka hän nimellisesti on edelleen Venäjän keskuspankin pääjohtaja.
Alexander Potemkin, Dmitri Tulin, Ruplan romahdus, Ruplan romahdus, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjän talous, Vladimir Putin, Ulkomaat
Älytön tuuri: Rekka melkein murskasi onnettomuutta kuvanneen miehen
Sisältö:

Mustan jään aiheuttamat auto-onnettomuudet ovat olleet erittäin yleisiä Yhdysvaltain itärannikolla tämän vuoden ensimmäisinä viikkoina. Tässä hieman videomateriaalia kyseisistä sääolosuhteista.

Kolarin tukkimaa tietä kuvaamaan jäänyt mies pääsi kokemaan itse kauhunhetkiä, kun takaa tuli pitonsa menettänyt rekka. Onnistuneella ohjauksella rekka väisti kuvaajan auton muutamalla metrillä ja sai pysäytettyä liusunsa liikenteenjakajaan.

Videon kommenteissa kuvaajaa on syyllistetty pelkän sivustakatsojan roolin omaksumisesta. Mies vakuuttelee kuitenkin latauksen lisätiedoissa soittaneensa hätänumeroon heti tapahtuman jälkeen. Kenenkään ei tiedetä vahingoittuneen vakavasti New Jerseyssä kuvatulla videolla.

Autot, Leo Lemmetty, liikenneonnettomuudet, Nettivideot, Youtube-videot, Ulkomaat
11-vuotias tyttö kieltäytyi syöpähoidosta – nyt tuli suru-uutinen Kanadasta
Sisältö:

Leukemiaa eli verisyöpää sairastaneen 11-vuotiaan Makayla Saultin kuolema toi surun Kanadaan.

Tyttö kieltäytyi kemoterapiasta viime vuonna ja siirtyi alkuperäiskansojen vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, mikä herätti paljon huomiota mediassa, kertoo Global News. Hän kuoli maanantaina saamansa kohtauksen jälkeen, kertoo CBC News.

Amerikan alkuperäiskansoihin, Ojibwa-intiaaneihin kuuluvalla Makaylalla todettiin leukemia maaliskuussa. Hän kävi läpi 11 viikkoa kemoterapiaa, mutta kärsi äitinsä mukaan pahoista sivuvaikutuksista.

Makayla kertoi nähneensä näyn Jeesuksesta ja pyysi lääkäreitä lopettamaan hoidon.

–Kirjoitan tämän kirjeen kertoakseni, että kemoterapia tappaa kehoni ja en kestä sitä enää, Makayla kirjoitti lääkäreille antamassaan kirjeessä.

Tämän jälkeen Makayla lopetti kemoterapian ja siirtyi alkuperäiskansojen vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin. Asiaa arvioinut lautakunta päätti, että häntä ei voitu estää kieltäytymästä hoidoista.

Perhe väittää tytön kuoleman johtuneen kemoterapiasta, mutta lääkäreiden mukaan tytön syöpä uusiutui hoitojen lopettamisen jälkeen. Lääkäreiden mukaan akuutti lymfaattinen leukemia johtaa aina kuolemaan, jos sitä ei hoideta kokonaisella kemoterapiahoidolla, CBC kertoo.

 

syöpä, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kanadan tarkka-ampujat ”neutralisoivat” Isis-hyökkäyksen – ”Demoninen voima pysäytetty”
Sisältö:

Kanadan puolustusvoimissa uskotaan, että ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis on nyt saatu puolustuskannalle sekä Irakissa että Syyriassa.

Kanadan armeijan Irakissa olevat joukot, parikymmentä erikoisjoukkojen sotilasta, joutuivat viime viikolla ensimmäisen kerran tulitaisteluun islamistimilitanttien kanssa. Kanadan maavoimien sotilaiden ei ole määrä osallistua varsinaiseen taistelutoimintaan Irakissa, mutta armeijan mukaan Isis avasi tulen, johon Kanadan tarkka-ampujat vastasivat ”neutralisoimalla” uhan.

Kanadassa uskotaan, että ääri-islamistien eteneminen on saatu pysäytettyä Irakin ja ulkovaltojen yhteenliittymän voimin.

– Nyt me heikennämme heitä, sanoo Kanadan joukkojen komentaja Jonathan Vance Kanadan CBC-yleisradioyhtiölle.

– Olemme häirinneet heidän liikkumisvapauttaan sekä heidän johtoaan ja rajoittaneet heidän kykyään ryhtyä suuriin operaatioihin.

Vance varoittaa kuitenkin, että Isisin täydellinen kukistaminen vaatii vuosien työn. Samaa mieltä on Carletonin yliopiston turvallisuus- ja puolustustutkimuksen laitoksen tutkija Elliot Tepper.

– Meillä on tämä lähes demoninen voima, joka vaikutti alkuun pysäyttämättömältä, mutta on nyt pysäytetty. Sen hävittäminen tulee kuitenkin olemaan hyvin pitkäaikainen ja hyvin ongelmallinen tehtävä. Emme tiedä, onko se saavutettavissa, Tepper sanoo CBC:lle.

Irak, Isis ja Irak, Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat