Torstai 3.9.2015

Uusi Suomi uutiset

Satelliittikuva vahvistaa tuhon: ”Juuri mitään ei jäänyt jäljelle” 2000 vuotta vanhasta temppelistä
Sisältö:

YK:n satelliittikuva vahvistaa tuhot Palmyran rauniokaupungissa Syyriassa.

YK:n satelliitti-instituutti Unosat julkaisi tiistaina Twitter-palvelussa kuvia, jotka instituutin mukaan todistavat päätemppeli Baalin tuhoutuneen käytännössä kokonaan. Temppeli kerrottiin räjäytetyn sunnuntaina, mutta Syyriasta oli tämän jälkeen arvioitu, että 2000 vuotta vanhan raunion perusrakenne saattaisi sittenkin olla pystyssä.

BBC:n Unosatilta saaman analyysitiedon mukaan syyrialaisarvio ei kuitenkaan valitettavasti pidä paikkaansa, sillä ”juuri mitään ei ole jäänyt jäljelle” Baal-temppelistä.

Toisen satelliittikuvan ja siitä tehdyn analyysin perusteella vahvistuu lisäksi, että myös toinen merkittävä muinaistemppeli, Baalshamin, on räjäytetty maan tasalle.

Tuhojen takana on Palmyran haltuunsa ottanut ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis, joka on tuhonnut vääräuskoisiksi katsomiaan muinaismuistoja järjestelmällisesti.

 

 

 

 

Syyria, Syyrian sisällissota, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tanskan turvapaikanhakijoille jatkossa 800 €/kk – Tutkija: ”Yksi osanen”
Sisältö:

Uppsalan pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkija Anitta Kynsilehto myöntää, että Tanskan päätös alentaa turvapaikanhakijoille maksettavaa sosiaalietuutta lähes puolella voi ”mahdollisesti painaa” turvapaikanhakijan pohtiessa kohdemaata. Hän korostaa, että muutkin syyt vaikuttavat.

–En usko, että alennettava summa sinänsä vaikuttaa, mutta Tanskassa on noudatettu hyvin tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa muutenkin. Tämä rahakysymys on vain yksi osanen, Kynsilehto sanoo Uudelle Suomelle.

Hän muistuttaa, että Tanska on maa, jonka kautta usein tullaan eteenpäin Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin.

Kynsilehto korostaa, että turvapaikanhakijat hakeutuvat maihin niiden kokonaistilanteen perusteella, eikä pelkkä sosiaalietuuksien määrä ole ratkaisevaa. Esimerkiksi perheenyhdistämisen mahdollisuudet ovat olleet Tanskassa jo pitkään hyvin pienet.

–Kokonaistilanne vaikuttaa. Ihmiset kuitenkin haluaisivat elää kuten normaalit ihmiset, vaikka joutuvat pakenemaan kotoaan. Se [sosiaalietuuden määrä] ei ole ratkaiseva syy, mutta mahdollisesti voi painaa, Kynsilehto sanoo.

Tanska pyrkii jarruttamaan maahan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrää leikkaamalla turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia 800 euroon kuukaudessa. Ylen mukaan yksin kahden lapsen kanssa tuleva aikuinen on tähän asti saanut tukea noin 1400 euroa kuussa.  

Baltian maihin turvapaikanhakijoita pyrkii vain vähän verrattuna muihin Euroopan maihin. Kynsilehto ei osaa sanoa syytä tähän, mutta arvioi, että yksi mahdollinen vaihtoehto voi olla valtion taloudellinen tilanne ja työmahdollisuudet.

–Onko esimerkiksi Viron talous  niin vahva, että se voisi vastaanottaa pakolaisia?

Hänen mukaansa esimerkiksi Liettuassa on ollut noin 50 turvapaikanhakijaa vuosittain.

–Varmaan toivotaan, että missä voi elämään jollain tavalla päästä elämään kiinni. Tässä mielessä Baltian maat eivät ole näyttäneet siltä. Suomikaan ei ole mikään toivekohde monellekaan.

Kynsilehdon mukaan suurin osa turvapaikanhakijoista suuntaa Ruotsiin, Saksaan, Isoon-Britannian ja Tanskaan.

–En ole kyllä ketään turvapaikanhakijaa tavannut, joka olisi suoraapäätä ollut matkalla Suomeen. Suomi on ollut vielä toistaiseksi maa, johon ajaudutaan, hän toteaa.

Anitta Kynsilehto, Linda Pelkonen, pakolaiset, Turvapaikanhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
Ruotsilta uusi linjaus uhkaavasta Venäjästä – Suomi jäi taka-alalle
Sisältö:

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist linjaa, että Ruotsin on syvennettävä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Sosialidemokraatteja edustava Hultqvist perustelee linjaustaan Dagens Nyheter -lehden kolumnissaan sillä, että Venäjän lisääntynyt sotilastoiminta on järkyttänyt Euroopan turvallisuustilannetta.

– Venäjä panostaa tänä päivänä 5 prosenttia BKT:staan puolustusmenoihin. Se on korkein taso sitten Neuvostoliiton romahtamisen. Vuosien 2015–2017 aikana puolustusmenot kattavat kaikkiaan 25 prosenttia Venäjän valtion budjetista. Se tarkoittaa merkittävää lisäystä nykypäivän tasoon, 17,9 prosenttia.

– Voimme päätellä, että jopa alaspäin kulkevassa taloudessa venäläiset priorisoivat puolustuksen korkealle tasolle, Hultqvist toteaa.

Hultqvist huomauttaa, että Krimin valtausoperaatio osoitti venäläisillä olevan kykyä myös hyökätä.  Sotilaallisesta kyvystään Venäjä haluaa viestiä myös järjestämillään suurharjoituksilla ja Hultqvist korostaa huolestuneeseen sävyyn, kuinka Venäjä aika ajoin provokatiivisesti muistuttaa olevansa ydinasevalta.

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist katsoo, että ruotsalaista puolustuskykyä on vastaavasti parannettava rahallisin panostuksin ja puolustusyhteistyötä lisäämällä. Hän toteaa, että Ruotsi käyttää puolustukseen valtion budjettiin suhteutettuna hieman alle kolmanneksen siitä, mitä puolustusmäärärahat olivat kylmän sodan aikaan.

Hultqvist ei kirjoituksessaan viittaa Suomen kanssa tehtävään kahdenkeskiseen yhteistyöhön. Sen sijaan hän toteaa, että sekä kansainväliset sotaharjoitukset että Suomen tai Puolan, Tanskan, Saksan ja Baltian maiden itsenäisesti järjestämät sotaharjoitukset ovat aina turvallisuuspoliittisia signaaleja.

Vielä keväällä Pohjoismaiden puolustusministerit korostivat keskinäistä yhteistyötä yhdessä julkaisemassaan kannanotossaan.

Yhteistyön osalta Hultqvist korostaa nyt ennen kaikkea Yhdysvaltojen merkitystä.

– [Ruotsin] Hallituksella on se käsitys, että transatlanttinen linkki on ratkaiseva Euroopan turvallisuuden kannalta ja sitä pitää vahvistaa. Ruotsin bilateraalinen (kahdenvälinen) yhteistyö USA:n kanssa on tärkeää ja sitä pitää vahvistaa.

– Tässä on kyse yhteentoimivuudesta, harjoituksista ja koulutuksesta, materiaaliyhteistyöstä, tutkimuksesta ja kansainvälisistä operaatioista, Hultqvist linjaa DN:ssä

Hän korostaa, että Ruotsi on yhä liittoutumaton maa ja valinnut Naton kanssa yhteistyölinjan, eikä liittolaisuuden.

Peter Hultqvist, pohjoismainen puolustusyhteistyö, Pohjoismainen puolustusyhteistyö, Ruotsi, Suomi, Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Tässäkö ratkaisu pakolaiskriisiin? ”Eurooppalainen turvapaikkaoikeus”
Sisältö:
Italian pääministeri Matteo Renzi esittää, että koko Euroopan unionille on luotava yhteinen maahanmuuttopolitiikka. Hän puhuu ”eurooppalaisesta turvapaikkaoikeudesta”.
 
-Euroopan on nyt aika toimia ja alkaa muuttua. Minuutin hiljaiset hetket kuolleiden maahanmuuttajien vuoksi ovat nyt ohi. On aika luoda eurooppalainen turvapaikkaoikeus, Renzi sanoo Italian suurimman sanomalehden Corriere della Seran haastattelussa.
 
-Tämä voi kestää kuukausia, mutta lopulta meillä pitää olla yksi eurooppalainen turvapaikkapolitiikka, ei monia erilaisia käytäntöjä eri maissa, hän jatkaa.
 
Renzi pitää suurimpana ongelmana sitä, että jokaisella EU-maalla on nyt omat käytäntönsä turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Tämä voi hänen mukaansa johtaa siihen, että turvapaikanhakijat pyrkivät ensisijaisesti maihin, joissa turvapaikkastatuksen saaminen on  helpompaa. Näistä ihmisistä tulee Renzin mukaan ”vapaata riistaa” ihmissalakuljettajille.
 
Samasta asiasta puhui Italian ulkoministeri Paolo Gentiloni aikaisemmin viikolla. Gentiloni vastasi Corriere della Seran haastattelussa erityisesti Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, jonka mukaan Italia ei ole hoitanut turvapaikanhakijoiden asioita riittävän hyvin.
 
-Italia tekee, mitä sen on tehtävä ja vielä paljon enemmän. Italian tai Kreikan toimet tässä kriisissä ovat kuitenkin verrattavissa siihen, että tulvan uhreille tarjottaisiin sateenvarjoa, Gentiloni sanoi.
 
Myös hän vaatii koko Euroopan laajuisia toimia.
 
-Se voi kuulostaa kunnianhimoiselta, mutta se on ainoa mahdollisuus. Pakolaiset ja siirtolaiset tulevat Eurooppaan, eivät Italiaan. Nykyinen suuntaus johtaa Schengen-alueen purkamiseen ja kansallisten rajojen paluuseen.
 
Italiaan on alkuvuoden aikana tullut kaikkiaan 280 000 turvapaikanhakijaa. Euroopan komissio esitti kesäkuussa, että Italiaan ja Kreikkaan saapuvia turvapaikanhakijoita jaettaisiin tasaisemmin jäsenmaiden välillä ja siirrettäisiin tietyin jakokriteerein muihin jäsenmaihin. Ehdotus koskee yhteensä 40 000 Italiassa ja Kreikassa turvapaikkahakemuksen jättänyttä henkilöä seuraavien kahden vuoden aikana. Suomen osuudeksi tästä on arvioitu noin 800 turvapaikanhakijaa. 
Angela Merkel, Katja Incoronato, Matteo Renzi, Paolo Gentiloni, Turvapaikanhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
YK:n pääsihteeri järkyttyi Euroopan uutisista: ”Kauhistuttavaa”
Sisältö:
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaatii Euroopan maita ryhtymään paljon nykyistä tehokkaampiin toimiin maahanmuuton suhteen. Hän viittaa viime päivinä uutisoituihin maahanmuuttajien kuolemiin ja varoittaa koko Euroopaa ”solidaarisuuden kriisistä”.
 
-Euroopan valtioiden on lisättävä turvallisia ja laillisia kanavia maahanmuutolle, hän sanoo kannanotossaan BBC:n mukaan.
 
Viikon aikana uutisoitiin muun muassa 71 maahanmuuttajan kuolemasta Itävallassa. Lisäksi jopa 200 pelätään kuolleen pakolaisveneen upottua Libyan edustalla. Ban Ki-moon kuvailee uutisia ”kauhistuttaviksi ja sydäntäsärkeviksi”.
 
-Valtava joukko ihmisiä lähtee hengenvaarallisille pakomatkoille maista kuten Syyria, Irak ja Afghanistan. Kansainvälisen yhteistön on sitouduttava tiukemmin konfliktien ratkaisuun, sillä nyt näillä ihmisillä ei juuri ole muuta vaihtoehtoa kuin pakeneminen, hän sanoo.
Ban Ki-Moon, Turvapaikanhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Jahti päättyi Yhdysvalloissa: Suorassa lähetyksessä kaksi ihmistä tappanut asemies ampui itseään
Sisältö:

Yhdysvaltain Virginian osavaltiossa kaksi tv-toimittajaa kesken suoran lähetyksen surmannut asemies on ampunut itseään takaa-ajon päätteeksi.

CNN:n mukaan tiedossa ei ole, kuoliko poliisia paennut ampuja itsemurhayrityksessä. Poliisi oli saamassa miehen kiinni.

Ampujaksi epäillään miestä, joka on saman paikalliskanava WDBJ7:n entinen työntekijä. Hänen potkujensa syy ei toistaiseksi ole tiedossa. Amerikkalaismedia on ilmeisesti saanut haltuunsa pamfletin, jonka uskotaan olevan epäillyn ampujan kirjoittama. Internetiin on myös ilmestynyt ammuskelusta videomateriaalia, joka uskotaan tekijän kuvaamaksi.

Iskussa kuolivat tv-reportteri Alison Parker ja kuvaaja Adam Ward. Asemies iski kesken aamulähetyksen suoran haastattelun teon. Ammuskelun kolmas uhri, haastateltu nainen, on vakavasti loukkaantunut.

ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
USA Isisin kakkosmiehen kuolemasta: ”Vahingoittaa toimintakykyä”
Sisältö:
Valkoisen talon mukaan ääri-islamistisen Isis-järjestön ”kakkosmies”  Fadhil Ahmad al-Hayali on kuollut miehittämättömän lennokin tekemässä iskussa Pohjois-Irakissa.
 
Yhdysvaltain turvallisuusneuvosto NSC:n puhemies Ned Price kuvailee BBC:n mukaan, että al-Hayalin kuolema on ”vahingoittaa Isisin toimintakykyä”.
 
-Al-Hayalin kuolema haittaa Isisin toimintaa, koska esimerkiksi Isisin rahoitus, logistiikka, operaatioiden suunnittelu ja median kanssa toimiminen olivat hänen vastuullaan, Price sanoo.
Fadhil Ahmad al-Hayali, ISIS, Isis, Ned Price, ulkomaat, Uusi Suomi, Valkoinen talo, Ulkomaat
Pohjois-Korea: ”Kansamme valmis täysimittaiseen sotaan”
Sisältö:

Pohjois-Korean ulkoministeriö julistaa maan olevan valmis täysimittaiseen sotaan Etelä-Koreaa vastaan. Asiata kertovat muun muassa uutistoimisto Tass ja Yonhap.

Pohjois-Korean sotilaiden kerrotaan myös tulittaneen rajan yli Etelä-Korean puolelle.

– Armeijamme ja kansamme ovat valmiita, ei ainoastaan itsepuolustukseen vaan kostoiskuun. He ovat valmiita antamaan henkensä puolustaakseen järjestelmäämme täysimittaisessa sodassa, Pohjois-Korean ulkoministeriö julistaa.

Tassin mukaan Pohjois-Korean sotilaat tulittivat kohti Etelä-Korean asettamia propagandaa rajan yli pohjoiseen lähettäviä kovaäänisiä. Kovaääniset puolestaan asennettiin sen jälkeen, kun kaksi eteläkorealaista sotilasta loukkaantui Pohjois-Korean sotilaiden Etelä-Korean puolelle asettamaan miinaan.

Lisäksi maiden välejä on kiristänyt Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteiset sotaharjoitukset tällä viikolla.

Koreoiden välikohtaus, Pohjois-Korea, Uusi Suomi, Etelä-Korea, Ulkomaat
Tsipras erosi – mutta hänen suunnitelmansa yritetään estää ”kaikin keinoin”
Sisältö:

Kreikan toiseksi suurimman puolueen Uuden Demokratian johtaja Evangelos Meimarakis on ilmoittanut pyrkivänsä muodostamaan uuden hallituksen maahan pääministeri Alexis Tsiprasin ja tämän hallituksen erottua.

Oppositiossa olleella Uudella Demokratialla on toiseksi suurimpana puolueena tähän perustuslaillinen oikeus. Meimarakisin mukaan pyrkimyksenä on välttää uudet vaalit, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

– Tutkimme kaikki reitit varmistaaksemme, että [uudet] vaalit ovat viimeinen vaihtoehto, eivät ensimmäinen, kuten Tsipras haluaa, Meimarakis sanoi.

Kathimerinin mukaan Meimarakis väläytti jopa äärioikeistolaisen ja maahanmuuttajavastaisen Kultaisen Aamunkoiton ottamista hallitukseen.

Kathimerini-lehti tai muutkaan kommentaattorit eivät usko Meimarakisin onnistuvan tavoitteessaan.

Tsipras vahvisti eronsa torstai-iltana ja ilmoitti, että uudet vaalit tullaan järjestämään mahdollisimman pian. Tsipras perusteli hallituksensa eroa sillä, että hänen Syriza-puolueensa ja hallituksensa tammikuun 2015 vaaleissa saama mandaatti on ”vanhentunut”. Tsipras joutui jopa omassa puolueessaan kiivaan kritiikin ja kapinan kohteeksi, kun hallitus hyväksyi euroryhmän uuden tukilainan säästöehtoineen. Tsipras ilmoitti erostaan Kreikan saatua torstaina kiireellisimmän, vanhojen velkojen maksamiseen tarvitun lainaerän.

– Nyt kansa saa päättää, Tsipras sanoi torstaina.

Kreikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tyrmäys lehdessä naisten ”viagralle”: ”Säälittävä vaikutus”
Sisältö:

Ruotsalainen psykologi ja palkittu nuortenkirjailija Jenny Jägerfeld tyrmää Aftonbladetin kolumnissaan naisten viagraksikin kutsutun flibanserin-lääkkeen. Lääkkeen markkinoidaan parantavan naisten seksuaalista haluttomuutta.

– Tuomalla flibanserin markkinoille oletetaan, että vähäiset halut ovat korjattavissa puuttumalla aivokemiaan. Siinä väheksytään täysin sitä tosiasiaa, että haluttomuus voi johtua yksilön ulkopuolisista seikoista, Jägerfeld toteaa.

– Lääke patologisoi seksihalujen täysin normaalin vaihtelun ihmisten välillä taikka eri elämänvaiheissa, hän jatkaa.

Jägerfeld pitääkin lääkkeen ottamista lähes samana kuin ”amfetamiinin antamista loppuunpalaneelle”.

Ruotsalaispsykologin mukaan lääkkeen teho on myös ”säälittävän alhainen”. Hän kertoo lääkkeestä tehdyistä kokeista, joissa havaittiin, että lääkettä käyttäneet koehenkilöt kertoivat saaneensa ”tyydyttäviä seksuaalisia kokemuksia” keskimäärin noin 4,4 kertaa kuukaudessa. Lumelääkettä käyttäneiden joukossa vastaava luku oli 3,7.

– Ei edes yhtä kokonaista kertaa. Lisäksi flibanserinilla on koko joukko sivuvaikutuksia kuten se voi aiheuttaa huimausta, uneliaisuutta ja pahoinvointia. Lääke pitää ottaa joka päivä, eikä sen kanssa saa käyttää alkoholia taikka e-pilleriä, Jägerfeld kirjoittaa Aftonbladetissa.

Flibanserin, Haluttomuus, Seksuaalinen haluttomuus, Seksuaalisuus, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kreikka sai 13mrd.€ – Nyt uudet vaalit?
Sisältö:

Kreikassa pääministeri Alexis Tsiprasin odotetaan kertovan ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Kreikan yleisradiokanava ERT kertoo, että uusia vaaleja kaavaillaan syyskuulle.

Tsiprasin johtama Syriza-puolue sai vuoden alussa vaalivoiton kampanjoituaan maan velkojien vaatimia kiristystoimia vastaan. Kreikan heikon taloustilanteen vuoksi Tsipras joutui kuitenkin pääministerinä itse myöntymään uusiin säästötoimiin ehtoina maan kolmannelle, 86 miljardin euron suuruiselle tukipaketille.

Uudesta tukipaketista maksettiin ensimmäinen 13 miljardin euron erä tänään.

Syrizan kansanedustajat ja entiset ministerit ovat kritisoineet Tsiprasta ja äänestäneet maan parlamentissa pääministerin esittämiä kiristystoimia vastaan. Ilmoitusta uusista vaaleista on osin siksi odotettukin. 

Alexis Tsipras, Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, Kreikka, Uusi Suomi, Ulkomaat
Salama iski neljä kertaa Googlen datakeskukseen – ”Pysyvä menetys”
Sisältö:

Nettijätti Google kertoo menettäneensä dataa, kun salama iski neljä kertaa yhtiön datakeskukseen Belgiassa. Google kertoo, että neljä peräkkäistä salamaa iski viime viikon torstaina.

BBC:n mukaan useita kovalevyjä vaurioitui salamaniskuissa, mutta pääsy niiden tietoihin saatiin palautettua. Ilmeisesti joidenkin Googlen pilvipalvelun asiakkaiden tietoihin ei kuitenkaan päästä enää käsiksi. Ei ole BBC:n mukaan tiedossa tarkemmin, keistä asiakkaista on kyse ja minkätyyppistä dataa menetettiin.

BBC huomauttaa, että salaman ei tarvitse iskeä useita kertoja samaan kohtaan rakennusta aiheuttaakseen tuhoa.

Googlen mukaan pysyvä datamenetys koskee 0,000001 prosenttia kovalevytilasta.

Google, Google, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
John McCain Ruotsissa – DN: varoittaa Vladimir Putinista
Sisältö:

Yhdysvaltain senaattori ja senaatin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja John McCain varoittaa Ruotsia Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Asiasta kertoo muun muassa Dagens Nyheter. McCain kannustaa Ruotsia puolustusyhteistyöhön Yhdysvaltojen ja muiden lähialueensa maiden kanssa.

McCain vierailee parhaillaan Skandinavian ja Baltian maissa. Tukholmassa republikaanista puoluetta edustava McCain arvioi, että nykyinen demokraattipresidentti Barack Obama ei ymmärrä Putinia.

– Mutta minä ymmärrän.

– Me puhumme nyt erittäin aggressiivisesti käyttäytyvästä miehestä. Miehestä joka on jakanut Ukrainan – ensimmäinen maa 70 vuoteen, joka hajotetaan näin Euroopassa. Miehestä joka sanoo haluavansa palauttaa Venäjän imperiumin ja viittaa Neuvostoliiton hajoamiseen 1900-luvun suurimpana onnettomuutena, McCain sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsin täytyy vastata Putinin haasteeseen vahvistamalla omaa puolustustaan ja puolustusyhteistyötä.

– Olisi röyhkeää minulta sanoa, kuinka Ruotsin hallituksen pitäisi panna rahaa puolustukseen. Mutta olen huomannut, että lisäpanostuksia on tehty, mille taputan käsiäni, McCain kertoo DN:n mukaan.

Ruotsissa McCain tapasi maan puolustusvoimien komentajan Sverker Göransonin sekä ulkoministeri Margot Wahlströmin ja puolustusministeri Peter Hulqvistin.

John McCain, Margot Wahlström, Peter Hulqvist, Ruotsi, Sverker Göranson, Ukraina, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Yhdysvallat, Ulkomaat
Käänne: Oscar Pistorius pysyy sittenkin vankilassa
Sisältö:

Etelä-Afrikan oikeusministeriö on toistaiseksi keskeyttänyt kuusinkertaisen paralympikultamitalisti Oscar Pistoriuksen vapauttamisen. Pistorius oli määrä vapauttaa perjantaina.

Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Pistorius tuomittiin viime vuonna kuolemantuottamuksesta viideksi vuodeksi vankeuteen ammuttuaan tyttöystävänsä hengiltä kotonaan. Pistorius kertoi oikeudessa luulleensa naista murtovarkaaksi. Pistorius on kärsinyt tuomiostaan nyt kymmenen kuukautta.

Etelä-Afrikan lain mukaan tuomittu vanki voidaan päästää koevapauteen, kun tämä on kärsinyt kuudesosan vankeustuomiostaan. Oikeusministeriön mukaan Pistoriuksen vapauttaminen ei ole sujunut täysin lain mukaisesti.

– Kuudesosa viiden vuoden tuomiosta on 10 kuukautta, ja kun päätös Pistoriuksen vapauttamisesta tehtiin, hän oli kärsinyt tuomiostaan hieman yli kuusi kuukautta, oikeusministeriö toteaa lausunnossaan.

Uusi Suomi, Etelä-Afrikka, Ulkomaat
Norrköpingin puukottaja – Lehti: vapaalla ollut poliisi taltutti
Sisältö:

Norrköpingissä kahta naista ja yhtä miestä puukottaneen taltuttanut sivullinen oli vapaalla ollut poliisi, kertoo ruotsalaislehti Norrköpings Tidningar.

Norrköpingin keskustassa 24-vuotias mies alkoi maanantaina lounasaikaan yllättäen lyödä veitsellä ohikulkijoita. Hän puukotti 24-vuotiasta miestä selkään, viilsi ensin 21-vuotiasta naisen ja hetken päästä 40-vuotiaan naisen kaulaa veitsellä.

Kaikki iskut tehtiin saman kadun varrella. Vapaalla ollut poliisimies huomasi tilanteen ja onnistui taltuttamaan puukottajan. Hän pystyi pitämään 24-vuotiasta aloillaan, kunnes työvuorossa ollut virkavalta saatiin paikalle.

Maanantaina lounasaikaan 24-vuotias mies alkoi yllättäen puukottaa sivullisia

Ruotsi, Uusi Suomi, Ulkomaat