Tiistai 2.9.2014

Uusi Suomi uutiset

Vakava varoitus Vladimir Putinilta: ”Otamme Kiovan 2 viikossa”
Sisältö:

Venäjän presidentti Vladimir Putin on puhunut suorin sanoin keskustellessaan puhelimessa Euroopan komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa.

-Jos haluan, otamme (Ukrainan pääkaupungin) Kiovassa kahdessa viikossa, Putin sanoi Barrosolle italialaisen La Repubblica –sanomalehden mukaan. Lausunnosta kertoi myös BBC.

Lehden mukaan Putinin lausunto oli vastaus Barroson kysymykseen Venäjän sotilaallisista toimista Ukrainassa. La Repubblica kertoo Putinin varoittaneen samassa yhteydessä, ettei häntä kannata provosoida pakotteilla.

EU-huippukokous valtuutti viikonloppuna komission valmistelemaan uusia Venäjä-pakotteita viikon kuluessa.

Jose Manuel Barroso, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Ulkomaat
Kova lausunto USA:sta: ”On aika aseistaa Ukraina”
Sisältö:

Yhdysvaltojen senaatin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Robert Menendez sanoo, että presidentti Barack Obaman hallinnon olisi aika aseistaa Ukraina Venäjä hyökkäystä vastaan, kertoo Huffington Post.

–Meidän on annettava ukrainalaisille mahdollisuus puolustaa itseään, hän toteaa CNN:n mukaan.

Presidentti Barack Obama sanoi viime viikolla, että Ukrainaa ei voida auttaa, koska se ei ole sotilasliitto Naton jäsen.

Myös Viron presidentti Toomas Hedrik Ilves otti asiaan kantaa viime viikolla. Hänen mielestään länsimaiden pitäisi puuttua Ukrainan tilanteeseen.

Yhdysvalloissa arvellaan, että Menendez saattaa lähteä ehdolle presidentinvaaleihin 2016.

Robert Menendez, Ukrainan kriiisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi tieto Luhanskista: Ukrainalaiset vetäytyneet lentokentältä
Sisältö:

Ukrainalaiset joukot ovat vetäytyneet Luhanskin lentokentältä. Asiasta kertovat BBC:n viranomaislähteet.

Aikaisemmin tänään lentokentällä oli Ukrainan armeijan mukaan venäläisiä panssarivaunuja.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vaatinut alueelle välitöntä tulitaukoa.

Sergei Lavrov, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Arvovaltainen jyrähdys USA:sta: ”Annetaan Ukrainalle aseita, jotka Putinkin tuntee nahoissaan”
Sisältö:

Kiovassa parhaillaan matkaava yhdysvaltalaissenaattori Robert Menendez vaatii maataan aseistamaan Ukrainaa taistelussa ”Venäjän sotilaita vastaan”. Hän on Yhdysvaltain senaatin ulkoasiain komitean puheenjohtaja.

Menendez, joka CNN:n mukaan on Ukrainassa paikan päällä ”etsimässä totuutta” Ukrainan epäselvästä konfliktista, on vakuuttunut Venäjän osallistumisesta taisteluihin. Hänen mukaansa kyse ei ole separatistien kapinasta vaan Venäjän armeijan sotilaista ja sotilaallisesta invaasiosta.

– Ja meidän täytyy käsitellä sitä sellaisena, hän sanoo CNN:n mukaan.

– Meidän pitäisi varustaa Ukrainaa puolustusaseilla, joiden vaikutuksen [Venäjän presidentti Vladimir] Putin tuntee nahoissaan jatkaessaan hyökkäystä.

Menendezin mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman tulisi harkita uudelleen päätöstään pidättäytyä Ukrainan aseistamisesta.

–En ehdota Yhdysvaltain tai Naton joukkoja tänne... Mutta mielestäni ukrainalaisilla pitäisi olla keinot puolustaa itseään.

Venäjä kiistää yhä joukkojensa tai asekalustonsa osallistuvan Ukrainan taisteluihin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti tänään Venäjän olevan sitoutunut rauhanomaiseen ratkaisuun ja   vakuutti, että Venäjä ei tule tekemään sotilaallista väliintuloa Ukrainaan.

Sen sijaan Venäjä myönsi viime viikolla, että venäläisiä ”vapaaehtoisia” on mukana Itä-Ukrainan separatistien joukoissa.

Tänään Ukraina on kertonut venäläisten panssarivaunujen osallistuvan hyökkäykseen Donetskissa. Venäjä kiistää tämänkin väitteen.

Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Mitä tapahtuu Donetskin lentokentällä? Väite Venäjän panssareista
Sisältö:

Ukrainan armeija on ottanut yhteen aseistettujen separatistien kanssa Donetskin lentokentällä tänään aamulla ja aamupäivällä.

Toistaiseksi tiedot Donetskista ovat hämäriä. Ukrainan armeija kertoo taisteluihin osallistuvan venäläisiä panssarivaunuja. Venäjä on kiistänyt väitteen jyrkästi.

Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset separatistit puolestaan kertovat vallanneensa Donetskin lentokentän Ukrainan armeijalta.

Vahvistus on saatu lähinnä tiedoille siitä, että taisteluita on käyty osapuolten välillä. Venäläisten sotilaiden tai panssarivaunujen osallisuudesta ei ole vahvistusta kansainvälisessä uutismediassa.

Separatistit ovat saavuttaneet sotilaallisia voittoja viime päivinä Itä-Ukrainassa.

Samaan aikaan Venäjän valtion televisiokanava Russia Today raportoi entisen Neuvostoliiton maiden muodostaman turvallisuusjärjestön CSTO:n harkitsevan rauhanturvaajien lähettämistä Itä-Ukrainaan.

Järjestön sääntöjen mukaan siihen kuuluvat maat voivat valtuuttaa rauhanturvaajien lähettämisen jäsenmaiden alueelle tai niiden rajojen ulkopuolelle. Ukraina ei kuulu järjestöön.

CSTO ei ole kommentoinut, onko Itä-Ukrainan separatistien hallitsemilta alueilta pyydetty rauhanturvaajia saapumaan alueelle. Ukrainan keskushallinto ei ole esittänyt pyyntöä.

Ukraina, Ukrainan kriisi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Putinin sanavalinta hätkähdytti – ”Linjassa Moskovan suunnitelmien kanssa”
Sisältö:

Vladimir Putinin tiedottaja joutui sunnuntaina tarkentamaan Venäjän presidentin televisiohaastattelussa välittämää viestiä.

Tiedottaja Dmitri Peskov korosti, että Putin ei tarkoittanut Itä-Ukrainan julistamista itsenäiseksi osavaltioksi sanoessaan tv-haastattelussa, että separatistien ja Ukrainan hallituksen tulisi aloittaa keskustelut myös kaakkois-Ukrainan yhteiskunnallisesta tilanteesta ja ”osavaltioasemasta”.

Putinin puhe osavaltioasemasta ehti herättää ihmetystä kansainvälisessä mediassa. Sen sijaan uutistoimisto Bloombergin haastattelema analyysiyhtiö IHS Global Insightin analyytikko Lilit Gevorgyan ei pitänyt sanavalintaa yllättävänä.

– Se on linjassa Moskovan suunnitelmien kanssa. Tavoitteena on synnyttää itäiseen Ukrainaan autonominen alue, jolla mahdollisesti olisi itsemääräämisoikeus, ja jota voitaisiin käyttää Ukrainan painostamiseen – erityisesti estää maata liittymästä Natoon, Gevorgyan sanoo Bloombergille.

Putinin alkuperäisestä tv-lausunnosta kertoo muun muassa Financial Times. Putin sanoi, että "meidän täytyy välittömästi aloittaa laajat neuvottelut, ei pelkästään teknisistä asioista vaan myös yhteiskunnan poliittisesta rakenteesta ja kaakkois-Ukrainan osavaltioasemasta varmistaaksemme alueen asukkaiden oikeudet".

–Osavaltioasema-sanan käyttö tulee todennäköisesti vihastuttamaan Kiovan, vaikkakin termi on epämääräinen, Financial Times pohtii.

Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Yle: Jyrki Katainen saa huippupestin Junckerilta
Sisältö:

Suomen entinen pääministeri Jyrki Katainen on Ylen tietojen mukaan nousemassa syksyllä aloittavan uuden EU-komission varapuheenjohtajaksi ja niin sanotuksi ”superkomissaariksi”. Asiasta kertoo Ylelle nimetön, korkea-arvoinen EU-lähde.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimittää Kataisen lisäksi 5–6 muuta varapuheenjohtajaa uuteen komissioonsa. Ylen tietojen mukaan Kataisen tehtävänä olisi koordinoida talousasioita.

Jean-Claude Juncker, Jyrki Katainen, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksa teki kovan päätöksen: Aseistaa 4000-päisen kurdijoukon Irakissa
Sisältö:

Saksan hallitus on ilmoittanut lähettävänsä ohjuksia, aseita ja muuta sotilaskalustoa Irakin kurdijoukoille, jotka taistelevat ääri-islamistista IS-terroristijärjestöä vastaan.

Talouslehti Financial Times kertoo hallituksen päätöksen olevan kiistelty, sillä se rikkoo sotien jälkeisen ”tabun” aseiden lähettämisestä sota-alueille. Opposition syytteiden mukaan päätös tarkoittaa saksalaisen militarismin paluuta.

Saksan hallituksen mukaan kurdit pystyvät aseistamaan 4000-päisen joukon Saksan lähettämällä avulla.

Saksan puolustusministeriö perusteli tiedotteessaan lähetystä IS:n islamistien ”epäinhimillisellä” luonteella. IS on ajanut satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan, teloittanut vääräuskoisia joukoittain ja leikannut julkistamallaan videolla pään yhdysvaltalaiselta journalistilta.

– Ulkomaisten taistelijoiden määrän vuoksi järjestö on uhka myös Saksan ja Euroopan turvallisuudelle.

Myös Yhdysvallat on tukenut ilmaiskuin Irakin kurditaistelijoita.

Irak, Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
EU: Venäjällä viikko aikaa
Sisältö:

Euroopan unioni on antanut Venäjälle viikon aikaa muuttaa kurssia Ukrainassa, tai EU aikoo ottaa käyttöön uusia sanktioita. Näin kertoo BBC.

Eurooppa-neuvoston väistyvä puheenjohtaja Herman van Rompuy kertoo EU:n valmistelevan kiireellä lisäpakotteita. Van Rompuy ei kuitenkaan tarkentanut, millaisista lisäpakotteista olisi kyse.

Yhdysvallat on kiitellyt EU:n ilmoitusta.

Monet EU-maiden johtajat ovat yhtyneet van Rompuyn näkemyksiin. Suomen pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi, ettei ole vielä selvää, ovatko tähänastiset pakotteet purreet. Stubb korosti tulitauon ja rauhansuunnitelman tärkeyttä.

EU:n ulkopoliittiseksi edustajaksi lauantaina valittu Italian ulkoministeri Federica Mogherini totesi, että Ukrainan kriisiä ei ratkaista sotilaallisesti. Herman van Rompuyn seuraajaksi Eurooppa-neuvoston johtoon valittiin Puolan pääministeri Donald Tusk.

Venäjä on kiistänyt joukkojensa avustavan Ukrainan separatisteja, mutta länsimaiden johtajien mielestä todisteet tästä ovat selvät.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Putin lausui pelottavan sanan: ”Novorossiya”
Sisältö:

Venäjän presidentti lausui tällä viikolla jälleen termin, joka on tulkittu pelottavaksi viestiksi lännessä. Putin kutsui Ukrainan kapinallisjoukkoja ”Novorossiyan” eli ”Uuden Venäjän” joukoiksi. Esimerkiksi Vox-lehti tulkitsee retoriikan uhkaavaksi.

Putin on käyttänyt Uusi Venäjä -termiä kerran aikaisemminkin: huhtikuussa kuukausi sen jälkeen, kun Krimin kriisi puhkesi. Keväällä venäläismieliset separatistit ilmoittivat perustaneensa Novorossiya-nimisen valtion.

Novorossiya-termi on ollut esillä ulkomaisissa tiedotusvälineissä, mutta Suomessa se on jäänyt vähemmälle huomiolle. Uudella Venäjällä tarkoitetaan historiallista aluetta, joka sijaitsee osittain nykyisen Venäjän ja osittain eteläisen ja itäisen Ukrainan alueella.

Vox kuvailee Novorossiyaa poliittisesti latautuneeksi termiksi, jota venäläiset äärioikeiston edustajat käyttävät osoittaakseen kiistellyn alueen kuuluvan Venäjälle.

Washington Postin kolumnisti Anne Applebaum kertoo, että Venäjällä suunnitellaan tänä syksynä Uuden Venäjän historiikin julkaisua. Applebaum väittää, että viime päivinä ”Novorossiyan” lippua kantavat venäläissotilaat ovat marssineet rajan yli Ukrainaan.

Taistelut itäisessä Ukrainassa kiihtyvät. Ukrainan mukaan sadat tankit ja ulkomaiset sotilasjoukot avustavat venäläismielisiä separatisteja, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on sanonut maansa olevan lähellä täysimittaista sotaa Venäjää vastaan.

Novorossiya, Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Uusi Venäjä, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Ukrainan kriisi: ”Ratkaisu Suomen kokemuksista”
Sisältö:

Europarlamentaarikko, keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ehdottaa Ukrainan kriisin ratkaisun hakemista Suomen kokemuksista.

- Ukrainan kriisin yhteydessä on usein esitetty, että ratkaisua voitaisiin hakea Suomen kokemuksista kylmän sodan kaudella. Nämä ajatukset olisi tullut ottaa huomioon jo ennen kriisin puhkeamista, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Väyrysen mukaan keskeinen kysymyson Ukrainan ja EU:n välinen assosiaatiosopimus. Venäjä haluaisi, että sen taloudelliset edut otettaisiin asiassa huomioon.

- EU:n ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus repi maan rikki ja synnytti kansainvälisen kriisin, Väyrynen kirjoittaa.

Hänen mukaansa on ilmeistä, että EU ja Ukraina eivät suostu muuttamaan sopimusta ja että Ukraina ei halua liittyä Euraasian unioniin. Assosiaatiosopimus saattaisi kuitenkin Väyrysen mielestä olla mahdollinen. Tässäkin hän hakee esimerkin Suomen historiasta.

- Kun Suomi tuli liitännäisjäseneksi Euroopan vapaakauppaliittoon (EFTA), Neuvostoliitolle myönnettiin suosituimmuuskohtelu eli se sai Suomen markkinoilla samat edut kuin EFTA-maat.
Ukrainan osalta suosituimmuuskohtelu voisi tarkoittaa, että se myöntäisi suosituimmuuskohtelun sekä Venäjälle (ja ehkä muillekin Euraasian unionin maille) että EU:lle. Venäjä saisi Ukrainan markkinoilla samat edut kuin EU-maat. EU-maat saisivat puolestaan samat edut, jotka Ukraina myöntäisi Venäjälle, Väyrynen ehdottaa.

Paavo Väyrynen, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tutkija ihmettelee Vladimir Putinia: “Ei mitään strategiaa”
Sisältö:

Mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin oikein haluaa? Tämä on Foreign Policy –lehden mukaan Ukrainan kriisin avainkysymys, johon kukaan ei tiedä vastausta. 

Uusin käänne kriisissä nähtiin tänään, kun venäläisten tankkien kerrottiin olevan lähellä Mariupolin kaupunkia.

-Putin on koko kriisin ajan ollut uhkapeluri. Aliarvioimme hänen kykynsä improvisoida Venäjän päätöksenteossa, brittiläisen ajatuspaja Royal United Services Instituten kansainvälisten asioiden johtaja Jinathan Eyal kommentoi lehdelle.

Hän huomauttaa, että jos Venäjä pystyy helposti valtaamaan Mariupolin, sen on helppo edetä Ukrainan rannikkoa pitkin, jopa Transnistriaan asti.

Eyal kuitenkin uskoo, että Putinin mielenkiinto kohdistuu vain Ukrainaan.

-Hän haluaa hävinneen, tuhotun Ukrainan ja hän haluaa estää Ukrainan luisumisen lännen vaikutuspiiriin. Hänen strategiansa asiassa on se, ettei mitään strategiaa ole.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Ulkomaat
Suora syytös Venäjälle: Sotilaallista toimintaa
Sisältö:

Nato syyttää Venäjää Ukrainan itsemääräämisoikeuden räikeästä rikkomisesta.  Lisäksi Venäjän tuki separatisteille on Naton mukaan suoraa sotilaallista toimintaa.

-Huolimatta ontoista kielloista on selvää, että Venäjä on ylittänyt Ukrainan rajan laittomasti, Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi BBC:n mukaan. 

Venäjä kieltää edelleen lähettäneensä joukkoja Ukrainaan.

Anders Fogh Rasmussen, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjän uskomaton väite: ”Naton kuvat videopeleistä”
Sisältö:
Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan lännellä ei ole todisteita siitä, että venäläiset joukot toimisivat Ukrainan puolella. Näin siitäkin huolimatta, että Nato jakoi eilen sivuillaan satelliittikuvia, joissa kerrotaan olevan venäläisiä joukkoja Ukrainan puolella.
 
- On ollut raportteja satelliittikuvista, joissa kuvataan Venäjän joukkojen liikehdintää. Ne osoittautuivat kuviksi, jotka olivat videopeleistä. Tuoreimmat syytökset ovat aika lailla samaa laatua, Lavrov totesi valtiollisen Russia Todayn mukaan.
 
Venäjä kiistää edelleen olevansa mukana sodassa Ukrainan maaperällä ja valtion tiedotuskoneisto tekee kaikkensa puolustaakseen Venäjän johdon näkemyksiä.
 
Tänään on kerrottu Venäjän tankkien liikkeistä syvällä Ukrainassa Mariupolin kaupungin lähistöllä.
 
Ukrainan kriisi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kova lausunto Venäjältä: Kaasutoimitukset voivat häiriintyä
Sisältö:

Venäjän energiaministeri Alexander Novak uhkaa Eurooppaa kaasutoimitusten häiriintymisellä.

-On olemassa hyvin korkea riski siitä, että Euroopan kaasutoimituksiin puututaan, Novak sanoi ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan tavattuaan EU:n energiakomissaari Günther Oettingerin tänään Moskovassa. 

Hän sanoi samalla pitävänsä mahdollisena, että Ukraina ottaa käyttöön Eurooppaan tarkoitettua kaasua.

-Ukraina saattaa ottaa maakaasua omaan käyttöönsä sen sijaan että se (maakaasu) toimitettaisiin eurooppalaisille asiakkaille, Novak sanoi BBC:n mukaan.

Venäjä on toistuvasti viitannut Ukrainan maksamattomiin kaasulaskuihin ja tarjonnut alennusta kaasun hintaan. Ukraina on torjunut tarjoukset poliittisina. Wall Street Journalin mukaan jupakka saattaa johtaa samaan kuin talvina 2009 ja 2012, jolloin Venäjä katkaisi kaasutoimitukset syyttäen Ukrainaa kaasun varastamisesta. Lehti muistuttaa, että kuusi Euroopan maata, esimerkiksi Bulgaria ja Slovakia ovat täysin riippuvaisia Gazpromin toimittamasta maakaasusta.

Oettinger korosti perjantaina, ettei EU ole kohdistamassa pakotteita kaasusektoria vastaan.

EU-maiden käyttämästä maakaasusta noin 15 prosenttia tulee Venäjältä Ukrainan läpi kulkevaa kaasuputkea pitkin. Oettinger sanoi Bloombergille ennen Novakin tapaamista, että kaasutoimitusten häiriintyminen olisi yksi “pahimmista mahdollisista vaihtoehdoista”.  

Alexander Novak, Günther Oettinger, Katja Rapeli, maakaasu, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat