Sunnuntai 26.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Ebolaan sairastunut lapsi kulki bussilla 1000 km: ”Satoja potentiaalisia kontakteja” etsitään
Sisältö:

Malin viranomaiset ovat vahvistaneet maan ensimmäisen ebola-kuoleman, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Yli 40 ihmistä, jotka ovat olleet ebolaan sairastuneen ja kuolleen kaksivuotiaan tytön kanssa kosketuksissa, on karanteenissa, kertoo BBC.

Terveysviranomaiset yrittävät paikantaa ”satoja potentiaalisia kontakteja”, jotka ovat voineet olla sairastuneeseen lapseen yhteydessä, NBC News kertoo.

Lapsi kulki yli 1000 kilometriä isoäitinsä kanssa Guineasta Maliin, kertoo NBC News.

Ebola, Ebola, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ebola New Yorkissa: Tartunnan saanut lääkäri eli 3 päivää kansan parissa
Sisältö:

Guineasta Länsi-Afrikasta Yhdysvaltoihin palanneella lääkärillä on diagnosoitu ebola.

New Yorkin pormestari Bill De Blasio vahvisti tänään lehdistölle, että Guineassa Lääkärit ilman rajoja –järjestön hyväntekeväisyystyössä ollut lääkäri sairastui matkallaan ebolaan.

Independent-lehden mukaan lääkäri ehti viettää kolme päivää New Yorkissa tavallista elämää, kunnes hän hakeutui hoitoon. Lääkäri otettiin heti hoitoon ja eristettiin muista. Myös kolme lääkärin kanssa tekemisissä ollutta läheistä on parhaillaan tarkkailussa.

Tarkkailussa olevien henkilöiden ei ole todettu sairastuneen.

New York Timesin mukaan lääkäri matkusti metrolla ja taksilla sekä kävi keilaradalla. Toistaiseksi New Yorkissa ei ole tietoa toisesta ebolatapauksesta.

Todennäköisyys ebolan tarttumiseen lääkäristä muihin on pieni, mutta mahdollinen. Ebola leviää henkilöstä toiseen suhteellisen hankalasti: henkilöiden pitää olla kontaktissa, jossa vaihdetaan ruumiinnesteitä, kuten verta.

Verenvuototauti ebola on sairastuttanut jo tuhansia Länsi-Afrikassa. Tänään Euroopan komissio ilmoitti lisäävänsä taloudellista tukea ebolatutkimukseen.

New Yorkissa uutinen kansan keskuudessa liikkuneesta ebolalääkäristä on otettu huolestuneesti vastaan. Kaupungin terveysviranomaiset määräsivät lääkärin asunnon karanteeniin ja lääkärin käyttämä keilahalli on toistaiseksi suljettu.

Yhdysvalloissa Dallasissa ebola tarttui aiemmin kahteen hoitajaan, jotka hoitivat sairastunutta liberialaista miestä. Tartunnat tapahtuivat tiukoista suojakeinoista huolimatta.

Ebola, Ebola, lääketiede, New York, Teemu J. Kammonen, Terveys, ulkomaat, Yhdysvallat, Ulkomaat
New Yorkissa heräsi huoli ebolapotilaan liikkeistä – viranomaiset rauhoittelevat
Sisältö:

New Yorkissa on herännyt huoli kaupungin ensimmäiseen ebolatartuntaan liittyvistä tiedoista. Viranomaisten mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

Newyorkilainen lääkäri Craig Spencer, joka oli ollut hoitamassa ebolapotilaita Guineassa, antoi positiivisen ebolanäytteen torstaina. Viranomaiset kertoivat asiasta ja Spencerin eristämisestä torstaina.

Paikallisen New York Timesin ja brittilehti Independentin mukaan newyorkilaisten keskuudessa on kuitenkin herättänyt huomiota tieto siitä, että Spencer ehti kulkea kahdella eri metrolinjalla sekä takseilla ja käydä keilaamassa ennen positiivista ebolanäytettään. Ebola ei tartu ilmateitse vaan vaatii eritekosketuksen. Kolme ihmistä, joiden kanssa Spencer oli tekemisissä, on asetettu eristyksiin.

New Yorkin pormestarin Bill de Blasion mukaan riski viruksen leviämisestä on minimaalinen, kertoo NYT.

– Newyorkilaisilla ei ole syytä olla huolissaan, de Blasio sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Samassa metrovaunussa oleminen tai asuminen ebolapotilaan lähellä ei saata ihmistä vaaraan.

Ebola-virus, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
EU heräsi: Ebolan tutkimukseen 24,4 milj. €
Sisältö:

Euroopan komissio tukee nopealla päätöksellä verenvuototauti ebolan tutkimusta. Komissio ilmoitti tänään antavansa yhteensä 24,4 miljoonaa euroa viidelle tutkimushankkeelle.

Varat ohjataan ebolaan tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Samalla ryhdytään yhteistyöhön lääketeollisuuden kanssa rokotteiden, lääkkeiden ja diagnostiikan kehittämiseen.

Tähän mennessä EU on luvannut antaa yhteensä 180 miljoonaa euroa humanitaarista apua ebolaepidemian vaivaamille alueille Länsi-Afrikassa.

Ebola, Ebola, Euroopan Komissio, Euroopan unioni, lääketiede, tiede, Tutkimus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tarina leviää verkossa: Pizza-puhelu poliisille muuttui vakavaksi
Sisältö:

Hätäkeskukseen kohdistuneet pilasoitot ja muut turhat puhelut ovat liiankin yleisiä. Joskus höpöpuheet voivat kuitenkin kääntyä vakaviksi.

Brittilehti Independent kertoo Reddit-palstan verkkokeskustelussa taannoin ilmi tulleesta poikkeuksellisesta hätäpuhelusta. Puhelun aitoudelle ei ole vahvistusta. Sen kertoja väittää vastanneensa työkseen Yhdysvaltain 911-hätänumeroon.

Näin kirjoittaja kertoo puhelun etenemisestä:

– 911, missä on hätätilanne?

– 123 Main St.

– Ok, mitä siellä tapahtuu?

– Haluaisin tilata pizzan.

– Rouva, olette soittaneet hätänumeroon.

– Joo, tiedän. Voinko saada perhepizzan, puolet pepperonilla ja puolet herkkusienillä?

– Mmm... Olen pahoillani, mutta tiedättehän soittaneenne hätänumeroon?

– Joo, kauankohan siinä kestää?

– Rouva, onko kaikki hyvin siellä? Onko teillä hätä?

– On.

– Ettekä voi puhua siitä, koska huoneessa on joku muukin?

– Joo, juuri niin. Kauankohan siinä kestää?

– Meillä on poliisimies mailin päässä sijainnistanne. Onko asunnossanne aseita?

– Ei.

– Voitko pysyä puhelimessa?

– En. Nähdään pian, kiitos.

Kirjoittajan mukaan hän tarkisti puhelun jälkeen soittajan osoitteen ja löysi mittavan historian kotiväkivaltatapauksia. Asunnosta löytyi huonossa kunnossa ollut nainen ja humalainen poikaystävä. Naista oli kirjoittajan mukaan pahoinpidelty toistuvasti.

Reddit-sivuston keskustelussa tarinan aitoutta puolestaan muun muassa sillä perusteella, että hätänumeron perusohjeisiin kuuluu muun muassa katkaistujen, peiteltyjen ja päälle jäävien ”hiljaisten” puheluiden takaa löytyvien osoitteiden tilanteen tarkistaminen kaiken varalta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Ruotsin armeija lopettaa suuretsintänsä
Sisältö:

Ruotsin puolustusvoimat on ilmoittanut lopettavansa niin sanotut sukellusvene-etsinnät Tukholman saaristossa.

Puolustusvoimat on viime perjantaista lähtien selvittänyt epäiltyä vieraan valtion vedenalaista toimintaa Tukholman aluevesillä. Vierasta sukellusvenettä ei ole löytynyt, joskaan Ruotsin puolustusvoimat ei missään vaiheessa ole vahvistanut, että merestä olisi etsitty juuri sukellusvenettä.

Ruotsin puolustusvoimien ilmoituksesta kertoo muun muassa Dagens Nyheter.

Ruotsi, Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
World War Z toteutui hämmentävällä tavalla tosielämän Pohjois-Koreassa
Sisältö:

Kun zombit valtaavat maailmaa World War Z -tieteisromaanissa ja vastaavassa elokuvassa, Pohjois-Korea suojautuu sulkemalla rajansa ja sullomalla kansalaisensa bunkkereihin. Zombi-epidemialta eristäytyminen onnistuu siltä helpommin kuin miltään muulta maalta.

Nyt hieman vastaavanlainen reaktio on tapahtunut tosielämässä, huomautetaan Foreign Policy -lehden kirjoituksessa.

Pohjois-Korea sulki torstaina rajansa turisteilta. Ennestäänkin sulkeutuneen maan viranomaiset ilmoittivat ulkomaisille matkatoimistoille, että syy on etenkin läntistä Afrikkaa piinaava ebolavirus. Epäselvää on toistaiseksi se, koskeeko maahantulokielto vain turistiryhmiä vai myös bisnes- ja järjestömatkustajia.

Foreign Policy toteaa itsestäänselvyyden: nykyisessä ebolaepidemiassa ei ole kyse zombiperäisestä maailmanlopusta. Lehden mukaan asia on syytä sanoa ääneen, koska tieteistarinan ja todellisuuden yhtymäkohdat hämmentävät ihmisiä.

World War Z:n kirjoittaja Mel Brooks on kertonut joutuneensa toistuvasti vastaamaan kysymykseen siitä, onko nykyinen ebolaepidemia hänen kertomuksensa toteutuma tosielämässä.

Pohjois-Korea, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vakava varoitus uudesta kriisistä: ”Ukraina vasta alkua”
Sisältö:

Ukrainan kriisi ja Krimin tapahtumat eivät ole merkki uudesta kylmästä sodasta. Sen sijaan ne voivat hyvin todennäköisesti olla alkusoittoa uudelle, laajalle koko maailmaa ravistelevalle konfliktille. Näin arvioi ajatuspaja Carnegien EU-politiikkaan erikoistunut tutkija Roderick Parkers.

-Seuraava iso konflikti voi hyvin olla samaan aikaan sekä globaali että kahdenvälinen. Sen osapuolina ovat todennäköisesti Yhdysvallat ja Kiina. Krimin ja Ukrainan tapahtumat  voivat olla vasta alkua, hän kirjoittaa.

Parkersin mukaan odotettavissa oleva uusi konflikti ei saa alkuaan USA:ssa tai Kiinassa vaan jossakin aivan muualla. Ukrainan kriisin ohella alkusysäys voi hänen mukaansa olla myös esimerkiksi ebolaepidemia.

-Tällaiset tapaukset voivat edistää kansainvälistä yhteistyötä, tai sitten ne voivat tarjota pelipaikan sellaista haluaville.

Aikaisemmin tänään suursijoittaja ja mijardööri George Soros varoitti Eurooppaa Venäjän presidentistä Vladimir Putinista.

Kylmä sota, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Miljardööri varoittaa Eurooppaa Putinista: ”Herätkää”
Sisältö:

”Herää, Eurooppa”. Näin kirjoittaa unkarilaistaustainen amerikkalaissijoittaja ja miljardööri George Soros avauksessaan The New York Review of Books -julkaisussa.

Sorosin mielestä Euroopassa ei ymmärretä, että Vladimir Putinin johtama Venäjä uhkaa liberaalin Euroopan ja etenkin Euroopan unionin olemassaoloa. Hän katsoo, että Putinin autoritaarinen ja aggressiivinen nationalismi on noussut joidenkin silmissä vaihtoehdoksi eurooppalaiselle tai länsimaiselle liberaalin demokratian yhteiskuntamallille.

Ja Euroopassa Putinia ymmärtävät monet samoista tahoista, jotka tunnetaan Euroopan unionin kriitikkoina, Soros toteaa häntä haastatelleen brittilehti The Guardianin mukaan. Lehden mukaan suursijoittaja viittaa eurokriitikkoihin kuten Nigel Farage, Marine Le Pen ja Viktor Orbán.

– Putin on luonut hyvät suhteet niihin, jotka agitoivat Eurooppaa vastaan, Soros sanoo.

The Guardianin haastattelussa Soros huomauttaa, että Euroopassa vallitsee eurovaluutan kriisin, velkajärjestelyiden ja taantuman jäljiltä suurta tyytymättömyyttä EU:n toimintaan. Samaan aikaan Venäjän vallankäyttäjät ovat tietyissä asioissa kyenneet tehokkaampaan päätöksentekoon.

Soros, joka tunnetaan nykyisin myös poliittisena aktivistina ja vaikuttajana, uskoo, että Ukrainan ”menettäminen” olisi paha isku EU:n yhtenäiselle tulevaisuudelle ja samalla Natolle sekä Yhdysvalloille. Voitokas Venäjä saisi lisää vaikutusvaltaa ja pontta laajentumiselle.

Soros uskoo Venäjän parhaillaan käyttävän tulitauon laukeamisen uhkaa hyväkseen ja odottavan Ukrainan talouden totaalista romahdusta. Konkurssi-Ukraina ajautuisi helposti Venäjän vaikutusvallan piiriin.

Soros vaatiikin Ukrainan taloudellisten avustusten merkittävää lisäämistä. Hänen mielestä EU:n ja länsimaiden tulisi avustaa Ukrainaa jopa oman velkaantumisensa kustannuksella.

– Euroopan unionin jäsenmaiden on aika herätä ja alkaa käyttäytyä niin kuin maat, jotka ovat epäsuorasti sodassa, Soros vaatii.

– Euroopan unioni pelastaisi itsensä pelastamalla Ukrainan.

George Soros, Teppo Ovaskainen, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Vladimir Putin, Ulkomaat
Kuvat aavikolta: Tältä näyttää lentokoneiden ”hautausmaa”
Sisältö:

Arizonan aavikkoseuduilla ajeleva autoilija voi nähdä sivuikkunastaan hämmentävän näyn. Muun muassa Tucsonin kaupungin lähettyviltä Davis-Monthanin sotilastukikohdasta löytyy vastaus kenties kysymättä jääneeseen kysymykseen: mitä tapahtuu lentokoneelle, joka jää eläkkeelle?

Davis-Monthanin ”hautausmaasta” kertoi äskettäin BBC. Siellä säilötään noin 4400 entistä Yhdysvaltain ilmavoimien hävittäjää ja muuta ilma-alusta. Käytöstä poistetut konevanhukset paistattelevat päivää siisteissä riveissä.

Paikanvalinta ei suinkaan ole sattumaa. Tucson ja muut Yhdysvaltain lounaisosien kuivat aavikot ovat täydellinen ympäristö lentokoneille, joista osa kuuluu yhä reserviin, joka tarvittaessa palautettaisiin käyttöön, ja joista osa tullaan käyttämään varaosina. Kuiva ilmasto hidastaa ruostumista ja rapautumista.

Davis-Monthanin etuna on kaiken lisäksi äärimmäisen kova kivimaaperä, joka säästää kalliiden parkkialueiden rakentamiselta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
USA:lle kävi kiusallinen virhe – Turkki älähti heti
Sisältö:

Yhdysvallat joutui keskiviikkona myöntämään, että yksi sen Syyriaan pudottamista 28 asepaketista päätyi lähes varmasti Isis-järjestön islamistitaistelijoiden käsiin.

Aselähetykset oli tarkoitettu Kobanen kaupunkia Isisiltä puolustaville kurditaistelijoille. Pentagon ilmoitti The Guardianin mukaan keskiviikkona tutkivansa videota, jossa Isis-taistelijan hallussa näkyy laskuvarjon varassa pudotettu paketti. Videon julkaisi Isis.

The Guardianin mukaan Pentagon syyttää virheestä tuulta, joka harhautti yhden lähetyksistä kurssiltaan. Puolustushallinnon edustajan mukaan yksi paketti ei kuitenkaan auta Isisiä millään tavalla, sillä paketti sisältää ”tavaraa, jota heillä jo on”.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan arvosteli ilmapudotuksia kärkkäästi ilmeisen virheen tultua julki. Erdoganin mukaan oli "vääryys", että Yhdysvaltain aseita päätyi Isisin terroristeille. Turkki tosin suhtautuu karsaasti myös kurdien aseistamiseen, sillä Turkki luokittelee kurdien PKK-puolueen terroristijärjestöksi. PKK ajaa Turkin kurdivähemmistölle laajempaa itsehallintoa. Äskettäin Turkki kuitenkin päästi maassa olleita kurditaistelijoita rajan yli Syyriaan osallistumaan Kobanen taisteluihin.

Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Sotilasasiantuntija sukellusvenejahdista: ”Ei Ruotsin suurimpia vahvuuksia”
Sisältö:

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Malena Britz ei usko, että Ruotsi pyytää Naton apua sukellusveneen etsintöihin. Entinen Nato-komentaja James Stavridis kirjoitti tänään kolumnissaan, että Nato kyllä tulisi auttaisi Ruotsia, jos apua pyydettäisiin.

-Avun pyytäminen ei historiallisesti ole ollut Ruotsin suurimpia vahvuuksia. Avun pyytäminen muilta mailta ei oikein sovi identiteettiimme, koska koemme olevamme itse auttajia, Britz kommentoi vastatessaan Dagens Nyheterin lukijoiden kysymyksiin.

Britz korostaa, ettei toistaiseksi ole minkäänlaista varmuutta siitä, onko Tukholman saaristossa edes sukellusvenettä.

-Emme tietenkään voi olla varmoja siitä, onko siellä mitään tai onko kyseessä sukellusvene ennen kuin operaatio on ohi. Puolustusvoimat tuntuu kuitenkin uskovan, että jotain siellä on. Sukellusveneen löytäminen alueelta on kuitenkin vaikeaa.

Etsintöjen vaikeudesta kirjoitti tällä viikolla myös amerikkalainen Foreign Policy –lehti, jonka mukaan Ruotsilla ei ole mitään mahdollisuutta löytää Tukholman saaristossa mahdollisesti piileskelevää sukellusvenettä omin voimin.

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ukomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Ainakin 30 laukausta” – Kokoukselle kammottava loppu Ottawassa
Sisältö:

Kanadalainen parlamenttiedustaja Tony Clement oli kokouksessa Ottawan parlamenttirakennuksessa ampuvälikohtauksen aikaan aikaisemmin tänään.

-Ammuskelua kokouksen aikana. Ainakin 30 laukausta, hän tviittasi heti tapahtumahetkellä.

Poliisi evakuoi parlamenttitalon ja Clementkin kertoi myöhemmin Twitterissä olevansa turvassa.

Ottawassa ammuskeltiin tänään paitsi parlamenttirakennuksessa, myös läheisen sotamuistomerkin luona sekä kauppakeskuksessa.

BBC:n mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun kasvot peittävään huiviin naamioitunut mies ampui kohti parlamenttitalon lähellä sijaitsevaa sotamuistomerkkiä vartioinutta sotilasta. Ampuja juoksi sen jälkeen parlamenttirakennukseen.

Yksi henkilö on kuollut ammuskeluissa. Joidenkin kanadalaistietojen mukaan hän olisi ampuja, joidenkin tietojen mukaan sotilas.

-Oletamme, että ampujia on useampi kuin yksi, Kanadan parlamenttiedustaja Marc Garneau kommentoi BBC:lle. Hänen mukaansa kaikki parlamenttiedustajat on evakuoitu.

Tämän päivän tapahtumat saivat alkunsa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kanada antoi terrorismivaroituksen. Varoitus on seurausta maanantaisesta välikohtauksesta. Tuolloin yksi sotilas kuoli ja toinen loukkaantui, kun muslimiksi kääntynyt kanadalainen mies ajoi autolla heidän päälleen ja pakeni paikalta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kauhu leviää Ottawassa – myös kauppakeskuksessa ammuttu
Sisältö:

Kanadan Ottawassa on BBC:n tietojen mukaan ammuskeltu myös parlamenttirakennuksen lähellä sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Lisäksi Ottawassa sijaitsevasta parlamenttirakennuksesta etsitään ammuskelijaa.

BBC:n mukaan Ottawan poliisi on sulkenut ja piirittänyt ainakin parlamenttitalon ja sen lähellä sijaitsevan kauppakeskuksen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kasvot peittävään huiviin naamioitunut mies ampui kohti parlamenttitalon lähellä sijaitsevaa sotamuistomerkkiä vartioinutta sotilasta. Ampuja juoksi sen jälkeen parlamenttirakennukseen.

Yksi henkilö on kuollut ammuskeluissa. Joidenkin kanadalaistietojen mukaan hän olisi ampuja, joidenkin tietojen mukaan sotilas.

-Oletamme, että ampujia on useampi kuin yksi, Kanadan parlamenttiedustaja Marc Garneau kommentoi BBC:lle. Hänen mukaansa kaikki parlamenttiedustajat on evakuoitu.

Parlamenttiedustaja Tony Clement oli kokouksessa parlamenttirakennuksessa ampuvälikohtauksen aikaan.

-Ammuskelua kokouksen aikana. Ainakin 30 laukausta, hän tviittasi heti tapahtumahetkellä.

Tämän päivän tapahtumat saivat alkunsa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kanada antoi terrorismivaroituksen. Varoitus on seurausta maanantaisesta välikohtauksesta. Tuolloin yksi sotilas kuoli ja toinen loukkaantui, kun muslimiksi kääntynyt kanadalainen mies ajoi autolla heidän päälleen ja pakeni paikalta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin armeijan alukset palasivat etsintöihin
Sisältö:

Ruotsin merivoimien aikaisemmin tänään Bergan tukikohtaan palanneet alukset ovat lähteneet takaisin jäljittämään ”vierasta vedenalaista toimintaa ” Tukholman saaristossa. Asiasta uutisoi Aftonbladet hetki sitten.

-Operaatio jatkuu kuten aikaisemminkin, mutta mukana on myös muita yksiköitä. Tavoitteenamme on nyt varmistaa, että Tukholman saaristossa todella on on vierasta vedenalaista toimintaa, Ruotsin puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Erik Lagersten sanoo.

Aikaisemmin tänään Lagersten kertoi, että osa etsinnöissä mukana olevista aluksista palaa tukikohtaan huoltoa varten. 

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat