Lauantai 19.4.2014

Uusi Suomi uutiset

Silminnäkijät Itä-Ukrainasta: Asemiehiltä Obaman ennustama reaktio
Sisältö:

Geneven lupaava sopimus Yhdysvaltain, Venäjän, Ukrainan ja EU:n välillä ei ole välittömästi näkynyt itäisen Ukrainan kapinallisten käytöksessä, raportoi kansainvälinen media.

Venäjä liittyi eilen Geneven neuvotteluiden tuloksena vaatimaan Itä-Ukrainan kaupunkien valtausten lopettamista ja sekä Venäjä-mielisten separatistien että Ukrainan armeijan sotilasjoukkojen vetäytymistä. Muun muassa BBC:n mukaan kapinalliset itse ilmoittivat perjantaina Donetskissa, että he eivät aio jättää valtaamiaan hallintorakennuksia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti jo aiemmin suhtautuvansa skeptisesti Geneven neuvottelutuloksen toteutumiseen käytännössä.

– Toiveeni on, että todella näemme tämän toteutuvan seuraavien päivien aikana, mutta en usko, viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen, että voimme luottaa siihen, Obama sanoi torstaina Geneven neuvottelutuloksen selvittyä.

Separatistien puhemies totesi perjantaina BBC:lle, että Ukrainan väliaikainen hallitus on ”laiton”, eikä valtauksia lopeteta ennen hallituksen väistymistä. Toinen aktivistijohtaja puolestaan ilmoitti ryhmänsä vetäytyvän vain, mikäli EU-mielinen mielenosoittajajoukko Kiovan Maidanin aukiolla vetäytyy ensin.

Samanlaisia havaintoja on uutistoimisto AP:n Itä-Ukrainassa olevilla toimittajilla.

Teppo Ovaskainen, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Obama varoittaa Ukraina-sovusta: ”Emme voi luottaa”
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa vielä luottamasta torstaina saavutetun, Ukrainan kriisin ratkaisua edistävän neuvottelutuloksen pitämiseen. Obama suhtautuu sopuun avoimen skeptisesti.

–Toiveeni on, että todella näemme tämän toteutuvan seuraavien päivien aikana, mutta en usko, viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen, että voimme luottaa siihen, Obama sanoo BBC:n mukaan.

–Meidän täytyy olla valmiina vastaamaan venäläisten yhä jatkuviin väliintuloyrityksiin Ukrainan itä- ja eteläosissa, Obama jatkaa.

Obama ja Britannian pääministeri David Cameron vakuuttavat Yhdysvaltain ja Euroopan valmiutta ottaa käyttöön uusia Venäjän-vastaisia pakotteita, mikäli torstain sovinto ei pidä.

Venäjän, EU:n, Yhdysvaltojen ja Ukrainan torstain neuvotteluissa päädyttiin sovintoon, joka näyttää yllättävän positiiviselta Ukrainan jännityksen lieventämiseksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi neuvotteluiden jälkeen, että myös Venäjä vaatii nyt itäisen Ukrainan Venäjä-mielisiä kapinallisia hajaantumaan ja lopettamaan hallintorakennusten valtaukset.

Venäjän on syytetty horjuttaneen Ukrainaa lähettämällä sotilasjoukkoja ja separatisteja maan itäosiin. Venäjä on toistuvasti kiistänyt asian. Torstaina Lavrov korosti, että Ukrainan on sisäisesti ratkaistava kriisinsä.

Barack Obama, Sergei Lavrov, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Valtava läpimurto Ukrainan kriisissä
Sisältö:

Ukrainan kriisiin on löydetty mahdollinen ratkaisu tänään Genevessä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti hetki sitten lehdistötilaisuudessa Venäjän, EU:n, Yhdysvaltojen ja Ukrainan löytäneen keinot Itä-Ukrainan jännitteiden lieventämiseksi.

Lavrov kertoi, että tilanne rauhoitetaan hajottamalla kaikki ”laittomat” sotilasosastot ja päättämällä Venäjä-mielisten valtaukset virastorakennuksissa.

Kiovan keskusvaltaa vastustaneet mielenosoittajat ja virastoja vallanneet joukot armahdetaan.

Venäjän on syytetty horjuttaneen Ukrainaa lähettämällä sotilasjoukkoja ja separatisteja maan itärajalle. Sergei Lavrov kiisti voimakkaasti venäläissotilaiden läsnäolon Ukrainassa.

Lavrov ilmoitti samalla, että Ukrainan vallanvaihdoksesta alkanut kireä tilanne on ratkaista ukrainalaisten kesken. Venäjällä ei ole aikomusta lähettää sotajoukkojaan turvaamaan itäisen ukrainan venäläisväestöä.

Lavrov vaati perustuslaillisia muutoksia Ukrainaan pikaisesti.

Aiemmin on ollut esillä malli, jossa Ukrainan itäiset Harkovan ja Donetskin seudun alueet saisivat suuremman määräysvallan alueiden asioihin.

Ukrainan presidentti on väläytellyt jopa maan muuttumista liittovaltioksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama suhtautuu skeptisesti torstaina saavutetun neuvottelutuloksen toteutumiseen. Lue lisää tästä Uuden Suomen uutisesta.

Teemu J. Kammonen, Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Ulkomaat
Vladimir Putin vastaa lännelle: ”Potaskaa”
Sisältö:

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt suorassa tv-haastattelussaan länsimaiden ja Ukrainan syytökset itäisen Ukrainan levottomuuksien masinoimisesta.

Putin vastasi vuosittaisella kyselytunnillaan epäilyihin siitä, että Venäjä rahoittaisi ja yllyttäisi itäukrainalaisia kapinaan Kiovan hallitusta vastaan ja olisi jopa lähettänyt erikoisjoukkojaan valtaamaan hallintorakennuksia.

–Se on potaskaa, itäisessä Ukrainassa ei ole Venäjän joukkoja, Putin sanoi kyselytunnin lähettävän valtiollisen Russia Todayn eli RT-kanavan käännöksen mukaan.

–He ovat kaikki paikallisia asukkaita.

Muun muassa Yhdysvallat pitää varmana, että itäisen Ukrainan levottomuuksissa, jotka muistuttavat Krimin tapahtumia, on mukana Venäjän agentteja ja erikoisjoukkojen sotilaita. Ukrainan viranomaiset ovat myös pidättäneet Itä-Ukrainan kaupungeista henkilöitä, joita epäillään Venäjän lähettämiksi provokaattoreiksi.

Putin myönsi lähetyksessä ensimmäisen kerran suoraan, että Krimin niemimaalla, Venäjän laivastotukikohdan ulkopuolella, oli venäläisjoukkoja ennen kansanäänestystä Krimin liittymisestä Venäjään.

Hän toisti kuitenkin aiemman kantansa, jonka mukaan Krimin miehitys ei ollut suunniteltu toimenpide vaan tapahtui spontaanisti alueen venäläisväestön suojelemiseksi.

Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Vladimir Putin, Yhdysvallat, Ulkomaat
FT: Venäjä repii Eurooppaa – EU:n rintama hajoamassa
Sisältö:

Suuryritysten lobbaus heikentää Euroopan unionin päättäväisyyttä Venäjän vastaisten, entistä tiukempien talouspakotteiden asettamisessa, kertoo arvostettu Financial Times.

FT:n mukaan etenkin Saksan ja Britannin yrityskenttä, kuten brittiöljy-yhtiö BP ja saksalainen kemian alan konserni BASF,  lobbaavat raivoisasti pakotteiden kolmatta astetta eli varsinaisen kauppasodan aloittamista vastaan. Yhtiöiden mukaan Venäjän mahdolliset vastatoimet tulevat iskemään rajusti EU-maiden talouteen. Esimerkiksi BP:llä on merkittäviä omistuksia Venäjällä.

EU:n jäsenmaat jakautuvat pakoteasiassa. Kiivaimmin pakotteita ajavat Baltian maat ja Puola. Italia ja Saksa puolestaan suhtautuvat pakotteisiin nihkeimmin, FT kertoo EU-lähteidensä perusteella.

Uusia talouspakotteita harkitaan, mikäli torstain neuvottelut Genevessä eivät tuota edistystä Ukrainan asiassa.

Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
”Ukrainan sotilaat antautuivat ampumatta laukaustakaan”
Sisältö:

”Nöyryytyksen päivä”, kuuluttaa englanninkielinen ukrainalaislehti Kyiv Post torstaina.

Ukrainan armeijan odotetusta voimannäytöstä maan kapinallisissa itäosissa tuli keskiviikkona hajaannuksen osoitus, joka hämmentää tilannetta seuraavaa maailmaa. Ukrainan puolustusministeriö joutui keskiviikkona muun muassa myöntämään, että armeija menetti Venäjä-mielisille separatisteille kuusi ajoneuvoaan Kramatorskin kaupungissa.

Puolustusministeriön mukaan ekstremistit kaappasivat sotilasajoneuvot. Kyiv Postin mukaan on kuitenkin epäselvää, vallattiinko ajoneuvot aseellisesti vai loikkasivatko niissä olleet sotilaat separatistien puolelle.

Brittilehti The Guardianin mukaan asemiehet ympäröivät ajoneuvot, mutta varsinaisesta kaappauksesta tai ainakaan taistelusta ei ollut kyse.

–Minuuttien sisällä sotilaat luovuttivat. He luovuttivat ajoneuvonsa ampumatta laukaustakaan, Guardian kertoo paikalla olleiden toimittajiensa raportteihin perustuen.

Venäjä on varoittanut Ukrainaa käyttämästä voimaa kansalaisiaan vastaan. Ukrainan heikon väliaikaishallituksen onkin arvioitu varovan viimeiseen asti aseellista yhteenottoa terrorismin eli kapinallisten vastaisessa operaatiossaan.

Ukrainan kriisiin etsitään tänään apua Geneven kokouksessa, johon kokoontuvat Ukraina ja Venäjä sekä Euroopan unioni ja Yhdysvallat. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi torstaina aamulla Yleisradion aamutelevisiossa, että kokouksesta voi odottaa korkeintaan sopua siitä, miten kriisin ratkaisemisessa ja neuvotteluissa edetään.

Teppo Ovaskainen, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat
Poliisi iski Kanadassa: Ensimmäinen Heartbleed-pidätys
Sisältö:

Kanadan poliisi kertoo pidättäneensä 19-vuotiaan kanadalaismiehen epäiltynä internetin Heartbleed-haavoittuvuuden rikollisesta hyväksikäytöstä. Asiasta kertovan BBC:n mukaan pidätys on ensimmäinen Heartbleed-tietoturvavuotoon liittyvä.

Kanadan poliisi kertoo pidätyksestä verkkosivuillaan. 19-vuotias kanadalaismies löydettiin kotoaan Ontariosta. Hänen epäillään murtautuneen bugin avulla Kanadan veroviraston verkkosivuille ja saaneen haltuunsa viraston tietoja.

Heartbleed-tietoturvavuoto, Kanada, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
300 ihmistä yhä hädässä merellä – Al-Jazeera: ”Jotain hyvin väkivaltaista tapahtui”
Sisältö:

Yli neljäsataa ihmistä joutui merihätään keskiviikkoaamuna Korean niemimaan eteläpuolella, kun matkustaja-alus kallistui voimakkaasti ja alkoi upota.

Vielä alkuillasta aluksen noin 300 matkustajaa oli tavoittamatta. Yli sata oli pelastettu.

Toistaiseksi onnettomuuden syystä ei ole tarkkaa tietoa. Kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen. Loukkaantuneilla on pahoja palovammoja ja ruhjeita.

Soulista raportoiva Al-Jazeeran toimittaja kertoo matkustajien kuvausten viittaavan jonkinlaiseen räjähdykseen tai purkaukseen laivalla.

Silminnäkijät kuulivat kovan äänen ennen laivan äkillistä kallistumista.

- Tämä viittaa siihen, että jotain hyvin väkivaltaista tapahtui laivalla. Voimme odottaa loukkaantuneiden määrän kasvavan, Al-Jazeera siteeraa toimittajaansa.

Etelä-Korean rannikkovartiosto ryhtyi välittömästi pelastustöihin. Paikalle hälytettiin pelastusaluksia ja helikoptereita. Iltasella laiva yritetään nostaa pystyyn.

Matkustajalaiva kuljetti suurta joukkoa opiskelijoita, jotka olivat menossa luokkaretkelle Jejun saarelle.

Haveri, Jejun laivaonnettomuus, Kuolema, Merihätä, Onnettomuus, ulkomaat, Uusi Suomi, Etelä-Korea, Ulkomaat
BBC juuri nyt: Nato laittaa rautaa itärajalle
Sisältö:

Naton pääsihteeri Anders Forgh Rasmussen on vahvistanut sotilasliitto Naton toimet, joilla vahvistetaan sen itärajan puolustusta, kertoo BBC.

Rasmussen kertoo, että sotilasliitto vahvistaa joukkojaan Ukrainan ympäristössä ja itäisissä jäsenmaissa.

Samaan aikaan Naton verkkosivut ovat alhaalla. Sivuille pääsee, mutta sen sisältöihin on pääsy estetty.

Lisää hetken kuluttua.

Anders Fogh Rasmussen, Nato, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mitä tapahtui Ukrainan armeijan ajoneuvoille Kramatorskissa?
Sisältö:

Länsimaiset ja venäläiset viestimet kertovat erilaista versiota keskiviikon tapahtumista itäukrainalaisessa Kramatorskin kaupungissa.

Ukrainan väliaikaishallituksen ja armeijan aloittamaan terrorismin vastaiseen operaatioon kuuluvat kuusi sotilasajoneuvoa saapuivat ilmeisesti Kramatorskiin keskiviikkona. Niiden kohtalosta tämän jälkeen on ristiriitaista tietoa.

Brittilehti The Guardianin mukaan aseistautuneet Venäjä-mieleiset separatistit kaappasivat kyseiset viisi miehistönkuljetusajoneuvoa ja yhden panssarivaunun. Guardianin mukaan noin sadan raskaasti aseistautuneen miehen nähtiin tämän jälkeen ajavan sotilasajoneuvoilla kaupungissa Venäjän lippujen liehuessa.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti puolestaan kertoo, että kuuden Ukrainan armeijan ajoneuvon miehistöt ovat liittyneet Kramatorskin kaupungissa aktivisteihin.

–Tärkeimmässä ajoneuvossa oli Venäjän lippu ja he lähtivät kanssamme Slovjanskiin, silminnäkijä kertoi RIA Novostin mukaan.

Kramatorsk ja Slovjansk ovat kaksi yhdeksästä itäukrainalaisesta kaupungista, joissa Venäjä-mieliset separatistit ovat vallanneet hallintorakennuksia. Ukrainan hallinto on kertonut maan armeijan aloittaneen aktivistien vastaisen operaation Itä-Ukrainan kaupunkien takaisin saamiseksi tiistaina.

Operaation käytännön tulokset ovat epäselviä, mutta väliaikainen presidentti Oleksandr Turtšynov on kertonut Kramatorskin lentokentän olevan jälleen Ukrainan armeijan hallussa. Ilmeisesti valtauksen yhdeydessä vaihdettiin myös laukauksia.

Väliaikaisen hallituksen ote armeijasta on kyseenalainen.–Ukrainan armeijan helikopterit kiertelivät taivaalla dramaattisten tapahtumien yläpuolella Kramatorskissa, mutta hallituksen joukot eivät vaikuttaneet yrittävän puuttua tilanteeseen, raportoi The Guardian.

Oleksander Turtšynov, Teppo Ovaskainen, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Ulkomaat
Huuto alkoi heti Ylen iltamassa: ”Ääriamerikkalainen fasistinen juntta”
Sisältö:

Yleisradion Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illan keskustelu lämpeni heti, ennalta arvattuun tapaan. Aiheena oli Ukrainan tilanne.

Värikkäimmällä tavalla avasi Venäjä-mielisenä tunnettu tohtori Johan Bäckman, joka kuvaili Ukrainan joutuneen Yhdysvaltojen pystyttämän fasistisen juntan valtaan.

- Se on ääriamerikkalainen aggressiivinen juntta, joka uhkaa Euroopan turvallisuutta. Venäjällä on oikeus puolustautua Yhdysvaltojen uhkaa vastaan, Bäckman sanoi.

- Venäjä suojelee venäläisiä vainolta.

Ylen toimittaja Marja Manninen kiisti nähneensä Ukrainan venäjänkielisen vähemmistön tarvitsevan suojelua ulkopuolelta.

- Seurasin mielenosoitusta Kiovassa alusta asti. Se oli spontaani mielenosoitus, Manninen kuvaili näkemäänsä tilannetta.

Venäjä-tuntija, kääntäjä Jukka Mallinen otti oli samaa mieltä Mannisen kanssa.

- Tapahtui spontaani vallankumous. Kun Venäjä suorittaa aggressiivisen hyökkäyksen, siihen kuuluu valtava propagandamylly. Tiedotusvälineet ovat aiheuttaneet valtavan hysterian kansan keskuudessa, Mallinen sanoi.

A2-illan vieras Gleb Simanov arvioi, että Ukrainan valtana noussut länsimielinen hallitus on omalla toiminnallaan aiheuttanut maan venäjänkielisessä väestössä pelkoa.

- Hallinto antoi julistuksia, että venäjän kielen asemaa heikennetään. Venäjän valtio on käyttänyt tätä hyväkseen, Simanov arvioi.

Samaa mieltä oli ulkopolitiikan konkari Ilkka Kanerva (kok.).

- Retoriikka on nyt ääriasennossa, Kanerva sanoi.

Ajankohtainen kakkonen, Teemu J. Kammonen, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Ulkomaat
Kova viesti Liettuasta: ”Ne ovat Venäjän joukkoja”
Sisältö:

Liettuan presidentin Dalia Grybauskaitėn neuvonantajan mukaan Venäjän erikoisjoukkojen roolista itäisen Ukrainan kansannousussa on todisteita.

Presidentin turvallisuusasioiden neuvonantaja Kęstutis Budry sanoo liettualaislehti Lithuania Tribunelle, että hallintorakennuksia Ukrainassa vallanneet asemiehet ovat tunnuksettomana liikkuvia Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita.

– Me näemme sotilasjoukkojen valtaavan rakennuksia rynnäköllä ja selvästi olevan harjaantuneita siihen. Rakennuksen haltuun otettuaan he ottavat mukaan siviilejä, jotka tulevat ryhmissä. He alkavat esittää Ukrainan hallitukselle vaatimuksia, jotka sopivat yhteen Venäjän vaatimusten kanssa, Budry sanoo.

–Pitääkö näiden joukkojen todella laittaa tunnuksensa näkyviin ja liput hihoihinsa, jotta voimme  myöntää itsellemme mitä tapahtuu, että nämä ovat Venäjän joukkoja, jotka rikkovat toisen valtion koskemattomuutta, Budry ryöpyttää.

Venäjä on kiistänyt etenkin Yhdysvaltain esittämät väitteet roolistaan Ukrainan separatismin lietsomisessa. Venäläissotilaiden osallistumisesta ei ole kiistatonta näyttöä, vaikka Yhdysvallat on toistuvasti pyrkinyt esittämään omia todisteitaan ja itäisen Ukrainan tilanne muistuttaa Krimin tapahtumia.

Dalia Grybauskaite, Liettua, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Lehti: Sotilasoperaatio alkoi Ukrainassa
Sisältö:

Ukrainan virkaa tekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on ilmoittanut armeijan erikoisjoukkojen aloittaneen operaation Donetskissa.

Ilmoituksesta kertovat ainakin ukrainalainen Kiev Post –lehti ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Turtšynovin mukaan erikoisjoukkojen operaatio alkoi ennen auringonnousua viime yönä Donetskin alueen pohjoisosissa.

- Viime yönä aloitimme terrorismin vastaisen operaation. Se toteutetaan järjestelmällisesti, vastuullisesti ja määrätietoisesti. Haluan alleviivata seikkaa, että operaation tarkoitus on puolustaa Ukrainan kansalaisia, Turtšynov sanoi Kiovassa parlamentille pitämässään puheessa.

- Kansalaiset ovat pyytäneet apua ja teemme kaikkemme puolustaaksemme heitä.

BBC:n mukaan Venäjä-mieliset separatistiaktivistit ovat kertoneet havainneensa armeijan kulkuvälineitä ainakin Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkien lähettyvillä.

Turtšynov nousi valtaan kaksi kuukautta sitten Kiovassa järjestettyjen veristen mielenosoitusten jälkeen. Venäjä on pitänyt Ukrainan vallanvaihtoa laittomana vallankaappauksena.

Pian uuden hallinnon aloitettua Krimin alue julistautui itsenäiseksi ja aloitti toimet liittymiseksi Venäjään. Venäjän armeijan erikoisjoukot avustivat Krimin itsenäistymistä.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään aamupäivällä pitämässään puheessa, että Krimin alue on itsenäinen valtio, joka voi liittyä halutessaan Venäjään.

Venäjän on epäilty antaneen tukea myös Itä-Ukrainassa hallintorakennuksia vallanneille asemiehille. Osa asiantuntijoista uskoo, että valtauksiin on osallistunut Venäjän armeijan sotilaita. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Eilen virkaa tekevä presidentti Turtšynov pyysi YK:lta rauhanturvaajia Itä-Ukrainaan. Tänään hän vetosi myös ukrainalaisiin.

- Vetoa teihin, jotka haluatte olla sankareita: liittykää kansalliskaartiin, värväytykää armeijaan tai poliisiin. Älkää vain jääkö rikkomaan ikkunoita, Turtšynov sanoi puheessaan Kiev Postin mukaan.

Eilen myös Suomen ulkoministeriö päivitti matkustustiedotetta. Ministeriön mukaan sotilaallisen yhteenoton riski on suuri.

Teemu J. Kammonen, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Urkainan kriisi, Ulkomaat
Vakava varoitus suomalaisille Ukrainassa: ”Sotilaallisen yhteenoton riski on suuri”
Sisältö:

Ulkoministeriö on päivittänyt matkustustiedotettaan Ukrainasta. Ministeriön mukaan suomalaisten tulisi välttää tarpeetonta matkustamista Ukrainaan. Itä-Ukrainaan ja Krimille ministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista.

Tänään päivittyneessä arviossa Kiovan suurlähetystö arvioi, että idässä ja Krimillä sotilaallisen yhteenoton riski on suuri. Vaarallisimpia paikkoja ovat Donetskin, Luganskin ja Harkovan alueet sekä Krimin niemimaa.

Kiovassa ja läntisessä Ukrainassa levottomuudet ovat ministeriön arvion mukaan rauhoittuneet, mutta tilanne on edelleen vaikeasti ennakoitavissa.

Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan tilanne, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kaksi pyyntöä Ukrainasta: ”Putin, pelasta” & ”YK, lähetä sotilaita”
Sisältö:

Ukrainan virkaa tekevä presidentti Oleksandr Turtšynov on pyytänyt YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia lähettämään YK:n rauhanturvaajia Ukrainaan.

Turtšynov kertoo verkkosivuillaan esittäneensä pyynnön tänään puhelinkeskustelussa. Ukrainan vt. presidentin mukaan Itä-Ukrainan tilanne muistuttaa yksi yhteen Krimin liittämistä Venäjään.

- Toivotamme tervetulleeksi ajatuksen YK:n kanssa toteutettavasta yhteisoperaatiosta. Näin kansainväliset tarkkailijat voivat todeta Ukrainan viranomaisten toiminnan laillisuuden, Turtšynov kertoo sanoneensa Banille.

Ukraina on tänään aloittanut ”terrorisminvastaisen operaation” idässä, jossa Venäjä-mieliset asemiehet ovat vallanneet useiden kaupunkien hallintorakennuksia.

Sunnuntaina kolmen ihmisen raportoidaan kuolleen tulitaistelussa asemiesten ja Ukrainan turvallisuusjoukkojen välillä.

Turtšynovin mukaan operaation tarkoitus on turvata ukrainalaisten turvallisuus tulenarassa tilanteessa.

YK-sotilaiden lähettäminen Ukrainaan vaatisi turvallisuusneuvoston päätöksen. Pysyvä jäsenmaa Venäjä voi halutessaan estää päätöksen syntymisen veto-oikeudellaan.

Samaan aikaan kansainväliset uutislähteet kertovat Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vaatineen Yhdysvalloista selitystä sille, miksi tiedustelupalvelu CIA:n johtaja olisi vieraillut Kiovassa.

Venäjä on kiistänyt Itä-Ukrainan asemiesten olevan venäläisiä sotilaita.

Brittilehti Guardianin toimittaja välitti tänään julkisuuteen videon, jolla Slavianskin kaupungin pormestariksi itseään tituleeraava mies pyytää Venäjältä apua kaupunkinsa tilanteen vakauttamiseksi. Pyyntö on esitetty suoraan Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

EU-maat, Venäjä, Yhdysvallat ja Ukraina ovat sopineet torstaiksi tapaamisen, jonka tarkoitus on synnyttää yhteisymmärrys Ukrainan tilanteen rauhoittamisesta.

Viime yönä YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Ukrainaa Venäjän pyynnöstä.

Virkaa tekevä presidentti Turtšynov kertoi tänään myös suhtautuvansa myötämielisesti ajatukseen muuttaa Ukraina liittovaltioksi, jolloin maan itäisimmät Donetskin alueet saisivat suuremman vallan asioihinsa. Donetskin väestöstä yli puolet on venäjänkielisiä.

Teemu J. Kammonen, Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan tilanne, ulkomaat, Ulkomaat