Torstai 30.6.2016

Uusi Suomi uutiset

EU:lta tiukka linjaus Britannialle
Sisältö:

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoo EU-maiden linjanneen, että Ison-Britannian pääsy Euroopan sisämarkkinalle edellyttää vapaan liikkuvuuden hyväksymistä, kertoo muun muassa BBC.

Jos Britannia ei hyväksy vapaata liikkuvuutta, sillä ei ole sisämarkkinalle pääsyä, linjasivat 27 EU-maata huippukokouksessaan tänään, Yle Uutiset kertoo. Kyseessä oli EU:n epävirallinen päämieskokous, johon EU-eron puolesta torstaina äänestänyt Britannia ei osallistunut.

Britannian väistyvä pääministeri David Cameron sanoi mediatietojen mukaan eilen, että EU:n pitäisi uudistaa vapaan liikkuvuuden sääntöjä, jos se haluaa ylläpitää läheisiä taloussuhteita Britanniaan. Cameronin mukaan britit äänestivät Brexitin puolesta, koska uskovat, ettei Britannialla ole hallintaa rajojensa suhteen.

Viimeksi tänään konservatiivipoliitikko Liam Fox sanoi, että jos vapaa liikkuvuus ei lopu Britanniassa, se olisi äänestäjien pettämistä. Foxin on uumoiltu olevan yksi mahdollinen ehdokas Cameronin seuraajaksi.

EU-päämiehet kehottivat Britanniaa tekemään virallisen eroilmoituksen nopeasti pitkittyneen epävarmuuden välttämiseksi, kertoo Suomen hallitus tiedotteessaan.

Ennen virallista ilmoitusta eroneuvotteluja ei voida EU-maiden mielestä aloittaa. Hallituksen mukaan Suomi käynnistää kattavan arvioinnin siitä, mihin kysymyksiin Britannian EU-suhteen muuttuminen vaikuttaa ja mitä neuvotteluprosessissa on otettava huomioon Suomen etujen turvaamiseksi. 

- Suomelle keskeistä on yhteinen eurooppalainen tahtotila ja näkemys tulevaisuuden suunnasta. Kaikki tunnistavat unionin taloudellisen lisäarvon ja perustehtävän rauhan, vakauden ja turvallisuuden edistäjänä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo tiedotteessa.

Brexit, Brexit, Donald Tusk, Euroopan unioni, Jenni Tamminen, ulkomaat, Ulkomaat
Brittilehti nosti esiin Fixit-mahdollisuuden
Sisältö:

Brexit-äänestyksen tulos nostaa pelkoja EU-maiden eroäänestysten ”tsunamista”, kertoo brittilehti The Guardian.

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi EU-jäsenyydestä keräsi 17 000 kannattajaa alle viikossa Suomessa, lehti kertoo.

Lehti nostaa esiin kansanedustaja Sampo Terhon (ps.) maanantaisen lausunnon, jonka mukaan seuraavissa vaaleissa on syytä keskustella EU:sta eroamisen mahdollisuudesta.

The Guardian mainitsi myös mahdollisuudet Huxitista, Swexitistä. Denxitistä, Polxitista, Dexitistä, Auxitista, Italexitista, Frexitistä ja Nexitistä.

Brexit, Fixit, Fixit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Isku Turkin lentokentällä: ”Olisi voinut tapahtua missä tahansa”
Sisältö:

Turkissa, Istanbulin Ataturkin lentokentällä on tapahtunut itsemurhaisku, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Iskussa kuoli ainakin 36 ihmistä ja 147 loukkaantui, The New York Times kertoo.

Kolme hyökkääjää avasivat tulen lähellä sisäänkäyntiä yöllä, ja räjäyttivät itsensä sen jälkeen kun poliisi ampui heitä, BBC kertoo.

–Pommit jotka räjähtivät tänään olisivat voineet tapahtua missä tahansa lentokentällä tai kaupungissa maailmalla, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi BBC:n mukaan.

 

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Nimileikki alkoi BBC:llä: Kuka heistä laukaisee EU:n 50. artiklan?
Sisältö:

Ehdokasilmoittautuminen Britannian konservatiivipuolueen johtoon aukeaa huomenna keskiviikkona. Konservatiiveille on tarkoitus valita uusi puheenjohtaja, kun nykyinen puheenjohtaja ja pääministeri David Cameron on ilmoittanut eroavansa viimeviikkoisen Brexit-kansanäänestyksen seurauksena.

Cameron on myös sanonut, ettei aio olla se henkilö, joka pyytää virallisesti Britannian eroa EU:sta ja laukaisee näin EU:n perussopimuksen 50. artiklan.

Näin ollen tehtävä jää Cameronin seuraajalle. Britannian yleisradioyhtiö BBC esittelee jutussaan mahdollisia seuraajaehdokkaita Cameronille.

Seuraajan valinta etenee todennäköisesti niin, että parlamentin jäsenet valitsevat kaksi ehdokasta, joiden välillä kaikki puolueen jäsenet äänestävät.

BBC:n esiin nostamat nimet:

- Boris Johnson: parlamentin jäsen, Lontoon ex-pormestari ja Brexit-kampanjan keulahahmo, jonka on spekuloitu jo pitkään haluavan haastaa Cameronin.

- Theresa May: Cameronin hallituksen sisäministeri on pitkään nähty mahdollisena tulevana puoluejohtajana. BBC:n mukaan May näyttäisi nyt nousseen vedonlyöjien suosikiksi ohi Johnsonin.

- Stephen Crabb: nouseva tähti, Cameronin hallituksen työministeri.

- Liam Fox: entinen puolustusministeri, joka oli mukana puheenjohtajakisassa myös vuonna 2005, kun Cameron nousi puheenjohtajaksi.

- Jeremy Hunt: terveysministeri, joka on ilmoittanut vakavasti harkitsevansa kisaan lähtemistä. Poliittisesti lähellä Cameronia.

- Michael Gove: oikeusministeri, jolla on läheinen suhde Cameroniin, mutta joka siirtyi kesken kansanäänestyskampanjoinnin EU-eron kannalle.  Goven mielenmuutosta on kuvattu käännekohdaksi. Häntä arvostetaan kuitenkin molemmissa leireissä.

BBC listaa lisäksi muita mahdollisia kandidaatteja ja toteaa myös, että valtiovarainministeri George Osborne on ilmoittanut, ettei pyri puolueen puheenjohtajaksi.

Boris Johnson, Brexit, Brexit, David Cameron, Jeremy Hunt, Liam Fox, Michael Gove, Stephen Crabb, Theresa May, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Mepin kuohuttava väite: Virallinen englanti loppuu EU:ssa?
Sisältö:

Puolalaismeppi, ex-komissaari Danuta Hübnerin maanantainen väite englannin kielen katoamisesta EU:n viralliselta listalta aiheuttaa kuohuntaa. Irlanti on jo kiistänyt Hübnerin tulkinnan.

Hübner varoitti Politico-lehden mukaan, että englannin asema yhtenä EU:n virallisista kielistä saattaa loppua, jos ja kun Britannia lähtee unionista. Britit äänestivät Brexitin puolesta viime viikon torstaina kansanäänestyksessä.

Tämä englannin kielen virallisen aseman poistuminen johtuisi Hübnerin mukaan siitä, että Irlanti on valinnut kielekseen iirin ja Malta maltan, joten jos britit lähtevät, kenenkään kieli ei ole englanti.

Myös New York Times nostaa englannin kielen merkityksen esiin. EU:ssa on 24 virallista kieltä, mutta vain kolme työskentelykieltä: englanti, ranska ja saksa. Näistä englannin asema on hallitsevin, NY Times kirjoittaa.

Hübnerin avaus oli enemmänkin varoitus kuin toivomus, mutta nyt muutama ranskalainen poliitikko on ryhtynyt avoimesti ajamaan englannin kielen poistoa EU:sta, NY Times kertoo.

Irlannin EU-toimisto kuitenkin toteaa, että väite englannin virallisen aseman lakkaamisesta on väärä. Irlanti antaa ymmärtää virallistavansa englannin itse, jos kieli olisi muuten vaarassa menettää asemansa.

Myös Politico kertoo alkuperäisessä jutussaan, että asia ei ehkä olekaan niin yksinkertainen kuin miten Hübner sen tulkitsee. EU-lähde tulkitsee Politicolle, että kieliä koskevat EU-säännökset ovat itse asiassa tulkinnanvaraisia kielestä riippuen. Alkuperäinen säännös vuonna 1958 laadittiin vain ranskaksi ja sen englannin käännöksessä säännöt esitetään ehdottomammin kuin ranskaksi.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen avustaja Joonas Könttä (kesk.) kommentoi Twitterissä, ettei usko englannin virallisen aseman häviävän:

 

Brexit, Brexit, Danuta Hübner, EU, Euroopan unioni, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vladimir Putin sai kirjeen Turkista – Sauli Niinistö: ”Suuri uutinen”
Sisältö:

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on lähettänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille kirjeen, jossa pyydetään Venäjältä anteeksi venäläishävittäjän alas ampumista, kertoo uutistoimisto Tass.

Venäjän ulkoministeriöstä luonnehditaan Tassin mukaan, että Turkilta kyseessä on merkittävä askel oikeaan suuntaan.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi, että anteeksipyyntö on ”suuri uutinen”.

Turkki ampui alas Venäjän Suu-24-hävittäjän Syyrian rajalla marraskuussa 2015. 

Lue lisää: Venäjältä jyrähdys ”provokaatiosta” – Kartta paljastaa Turkin kapean kaistaleen

Venäjän ulkoministeriön mukaan nyt tutkitaan mahdollisuutta, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaisi Turkin ulkoministerin Mustanmeren taloudellisen yhteistyöjärjestön BSEC:n yhteydessä.

Samalla Turkin pääministeri Binali Yildirim on sanonut Tassin mukaan maan parlamentissa, että Turkin ja Venäjän suhteet ovat alkaneet normalisoitua ja ”jää alkaa sulaa”.

 

Recep Tayyip Erdogan, Sauli Niinistö, ulkomaat, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Ulkomaat
Brexit-valheet listattiin: ”Kuin natsipropagandan aikaan”
Sisältö:

Euroopan parlamentin jäsen, Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt tylytti Brexitiä ajanutta Britannian itsenäisyyspuolueen puheenjohtajaa Nigel Faragea parlamentin ylimääräisessä täysistunnossa hetki sitten.

–Miten tähän päätökseen päädyttiin – kielteinen kampanja, Faragen esitykset siitä, että pakolaiset esitetään samantyyppisesti kuin natsipropagandan aikana, Verhofstadt kertoo.

–En koskaan uskonut, että on mahdollista, että täällä parlamentissa oleva tekisi tuollaista. Valheet siirtolaisuudesta, valheet siitä, että Turkki liittyy EU:hun ensi viikolla tai valheet 350 miljoonasta punnasta, jotka heti palautettaisiin kansanterveyden hoitoon. Ei palautetakaan, hän jatkoi.

Hänen mukaansa Britanniassa on pelon ja kielteisyyden ilmapiiri, ja se on kaikkein järkyttävintä mitä Yhdistyneessä kuningaskunnassa on tapahtunut.

–Tänä päivänä nähdään tulokset. Miljardeja menetetään pörsseissä, punnan arvo laskee ja laskee edelleen, Verhofstadt sanoi.

Hän vaati mahdollisimman nopeaa päätöstä, miten Brexit käytännössä hoidetaan.

Brexit, Linda Pelkonen, ulkomaat, Ulkomaat
EU-johtaja hermostui täysin: ”Viimeistä kertaa täällä taputatte”
Sisältö:

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker hermostui Euroopan parlamentin täysistunnossa, kun Brexitin kannattajat taputtivat.

–Brittiystävämme ovat nyt ilmaisseet kansanäänestyksessä kantansa. Se edellyttää kaikkien kunnioitusta. Tämä on halu ja tahto joka on ilmaistu, Juncker sanoi, minkä jälkeen salissa kuului raikuvat aplodit.

Junckeria aplodit vaikuttivat hermostuttavan. Hän kääntyi katsomaan taputtajia vakavana.

–Viimeistä kertaa täällä taputatte. Jossain määrin olen aika yllättynyt että täällä ylipäätään olette. Te taistelitte lähdön puolesta ja britit äänestivät lähdön puolesta. Mitä te täällä teette? Juncker sanoi.

Juncker korosti, että salaisia neuvotteluja Brexitistä ei käydä ”kamareissa ja käytävillä”, vaan neuvottelut käydään julkisesti ja virallisesti.

–Olen kieltänyt Euroopan komission jäseniltä, että keskusteluja ei saa käydä brittiedustajien kanssa, hän kertoi.

–Mitään salaisia neuvotteluja ei käydä. Se ei käy, hän myöhemminkin alleviivasi.

Juncker puhui hetki sitten Euroopan parlamentin ylimääräisessä täysistunnossa, jossa käsitellään Brexitiä. Hän korosti, että britit ovat edelleen EU:n ystäviä, mutta vaati nopeaa selvitystä tilanteesta.

–Olen ikävissäni brittien puolesta. Haluaisin että yhdistynyt kuningaskunta selvittäisi tilannetta. Emme voi jäädä epävarmuuden tilaan pitkäksi aikaa, Juncker sanoi.

Brexit, Brexit, Jean-Claude Juncker, Linda Pelkonen, ulkomaat, Ulkomaat
Islannin presidentti Brexitistä: ”Pohjoisella tulee olemaan entistä keskeisempi rooli”
Sisältö:

Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson arvioi, että Ison-Britannian ero EU:sta tekee pohjoiset maat entistä tärkeämmiksi.

–Arktisella alueella, tai pohjoisella tulee olemaan entistä keskeisempi rooli. Kyse on kaupasta, diblomatiasta, tavarasta ja muista asioista. Meistä ei tule entistä tärkeämpiä vain Eurooppalaisessa kontekstissa vaan globaalissa kontekstissa, hän kertoo The Local -lehdelle.

Grímsson manitsee erityisesti muutamia maita.

–Tämä [Brexit] muuttaa perustavanlaatuisesti geopoliittista tilannetta meidän osassamme maailmaa. Pohjoisen Atlantin naapurivaltioilla tulee olemaan uusi rooli. Kun Britannia lähtee EU:sta, näemme kolmion, joka kattaa ison osan maapalloa: Grönlanti, Islanti, Färsaaret, Norja – ja nyt Iso-Britannia. Pitää vain katsoa maapalloa niin näkee sen, hän lisää.

Brexit, Olafur Ragnar Grimsson, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Brexit-mylly: Boris Johnsonia tylytetään nyt totaalisesti
Sisältö:

Lontoon ex-pormestari, Britannian EU-erokampanjaa johtanut parlamentaarikko Boris Johnson saa nyt osakseen kovaa tylytystä brittilehti The Independentiltä ja Politics.co.uk-lehden Adam Bienkovilta.

Molempien lehtien kantaaottavissa kirjoituksissa vedetään esiin Johnsonin aiempia puolitotuuksia, petettyjä vaalilupauksia ja hänen tapaansa muunnella tarinaa työskennellessään tiedotusvälineissä menneinä vuosina.

Guardian puolestaan kertoo, että EU-diplomaatit ovat jo tyrmänneet Johnsonin ajatuksen, että Britannia voisi jatkaa EU-eron jälkeen EU:n yhteismarkkinoilla kuitenkaan sitoutumatta EU-sääntöihin.

Johnson kirjoitti tänä aamuna Daily Telegraphissa, että ”Britannia on osa Eurooppaa ja tulee aina olemaan sitä”. Johnson myös vakuuttelee tekstissään, että paljoakaan ei tule muuttumaan ja että tulevaisuus näyttää valoisalta.

Independent ihmettelee, eikö Britannia juuri äänestänyt eroavansa EU:sta. Myös Bienkov hämmästelee Johnsonin vakuuttelua siitä, että kaikki on hyvin, kun samaan aikaan pörsseissä on ollut myrsky eivätkä eroprosessin seuraavat askeleet ole selvillä.

Lue kaikki US:n Brexit-uutiset täältä!

Bienkov muistuttaa, että parin päivän aikana britit ovat päättäneet jättää EU:n, maa on menettänyt pääministerinsä, talous on joutunut myllerrykseen ja Iso-Britannia on vaarassa hajota Skotlannin EU-halujen seurauksena.

Myös ympäri maailmaa tunnettu julkkiskokki Jamie Oliver on kritisoinut Johnsonia voimakkaasti. 

Britanniassa tänään esimerkiksi Labour-puolueen johtaja Jeremy Corbyn nosti esiin Brexit-kampanjan aikaiset valheet, mainitsematta kuitenkaan Johnsonia nimeltä.

Sekä Independentin että Bienkovin kannanotoissa ollaan huolestuneita siitä, että konservatiivi Johnsonista saattaa tulla seuraava pääministeri, kun konservatiivien pääministeri David Cameron on ilmoittanut eroavansa.

Boris Johnson, Brexit, Brexit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Brexit-kaaos: Valtava möly puhkesi Britannian parlamentissa
Sisältö:

Labour-johtaja Jeremy Corbyn on saanut vastaansa valtavan mölinän Britannian parlamentissa, jossa hän puhui Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta.

Britannia äänesti viime viikolla EU:sta eroamisen puolesta. Lue kaikki US:n Brexit-uutiset täältä!

Corbyn sanoi, että Britannia on jakautunut kahtia. Hän syytti EU-eroa ajaneita tahoja valheellisesta kampanjasta. Hän viittasi muun muassa väitteisiin, että EU-jäsenyysrahat voitaisiin ohajta suoraan terveydenhuoltoon.

– On häpeällistä, että poliitikot sanoivat asioita, joiden tiesivät olevan valheita ja tekivät lupauksia, vaikka tiesivät, ettei niitä voi täyttää, Corbyn sanoi.

Corbyn myös pahoitteli rasistisia mielenilmauksia, joita Britanniassa on esiintynyt.

Corbyn joutui jopa keskeyttämään puheenvuoronsa ja istuutui alas, kun mölinä parlamentissa vain kiihtyi. Pahin mölinä syntyi siitä, että Corbyn syytti suoraan kaikkia poliitikoita omien agendojensa ajamisesta kansalaisten kustannuksella.

Corbyn itse on joutunut erovaatimusten kohteeksi. Häntä on syytetty huonosti vedetystä kampanjasta. Labour kannatti EU:ssa pysymistä. Useat Labourin varjoministerit ovat eronneet kansanäänestystuloksen seurauksena.

Pääministeri David Cameron sanoi, että eroprosessi ei tule olemaan helppo. Hän kuitenkin sanoi, että Britannian on nyt keskityttävä neuvottelemaan paras mahdollinen sopimus EU:n kanssa. Cameron on ilmoittanut eroavansa kansanäänestyksen seurauksena. BBC seuraa reaaliajassa brittiparlamentin keskustelua täällä.

Cameronin seuraaja valitaan tuoreimpien tietojen mukaan syyskuun alussa. Aiemmin Cameron oli arvioinut, että valinta venyisi lokakuuhun. Cameron on sanonut, ettei hän aio tehdä virallista eroilmoitusta, vaan jättää asian seuraajalleen. EU:ssa on sen sijaan toivottu, että virallinen eroilmoitus tehtäisiin pian.

Brexit, Brexit, Ison-Britannian EU-jäsenyys, Jeremy Corbyn, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Brexit-kaaos: Nyt kuohuu jo Saksankin sisällä
Sisältö:

Ison-Britannian kansanäänestyksen EU-eroa kannattava tulos on yllättänyt paitsi Britannian itsensä, myös koko Euroopan, arvioi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Johtavien poliitikkojen kommentit ovat olleet ristiriitaisia ja suuri epäselvyys on vallinnut siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja millä aikajänteellä. Britanniaa on vaadittu toisaalta heti tekemään virallinen eronpyyntö, toisaalta on haluttu antaa maalle aikaa selvitellä tilannettaan. Johtohahmojen lausunnoista huokuu kakofonia ja pörssikurssit ovat reagoineet Brexitiin rajusti.

Nyt kun pöly hiljalleen laskeutuu, EU:n voimahahmo, Saksan liittokansleri Angela Merkel yrittää ottaa ohjat käsiinsä, BBC arvioi.

Lue kaikki US:n Brexit-uutiset täältä!

Merkelin tärkein tavoite on saada Britannia ulos EU:sta siististi ja niin nopeasti kuin on käytännöllistä sekä turvata Euroopan unionin tulevaisuus, brittien yleisradioyhtiö arvioi.

Samaan aikaan saksalaislehti Der Spiegel kertoo, että Saksan SDP-puolueessa kuohuu. Talous- ja energiaministeri sekä varaliittokansleri, SDP:n johtaja Sigmar Gabriel vaatii nyt Merkeliä pitämään kovempaa painetta Britannian suuntaan jatkotoimien suhteen.

Varaliittokansleri vaatii Merkeliltä selkeitä ja päättäväisiä toimia viivyttelyn sijaan. Tämä lausunto on Der Spiegelin mukaan myös reaktio Merkelin edustajan Steffen Seibertin aiempaan lausuntoon, jonka mukaan mitään epävirallisia neuvotteluita Brexitistä ei käydä, vaan prosessi käynnistyy vasta virallisesta ilmoituksesta, joka laukaisee EU:n perussopimuksen 50. artiklan. Seibert totesi myös, että Britannialle voidaan antaa aikaa selvitellä tilannetta, mutta loputtomiin ei virallista eroilmoitusta voida odottaa.

Britannian virallinen eroilmoitus saattaisi viivästyä jopa lokakuulle, sillä erostaan ilmoittanut pääministeri David Cameron on sanonut, ettei aio tätä ilmoitusta tehdä. Cameron on arvioinut, että lokakuussa Britanniassa voisi olla uusi pääministeri, joka asian hoitaisi.

Lokakuuhun asti odottaminen ei SDP:n Gabrielille käy.

Merkel yrittää yhdistää EU:ta

BBC:n mielestä Merkel haluaa nyt näyttää, että EU on yhtenäinen tarkoituksessaan eikä hetkahda äänestystuloksesta. Merkel tapaa tänään Berliinissä Ranskan presidentin Fracois Hollanden ja Italian pääministerin Matteo Renzin. Renzi edustaa tässä kolmikossa ”muuta EU:ta”, jolla Merkel yrittää BBC:n mukaan välttää syytökset saksalais-ranskalaisesta elitismistä.

Saksalainen Deutsche Welle arvioi, että Merkel ja Hollande kertovat nyt julkisuuteen olevansa täydessä yhteisymmärryksessä siitä, miten jatkossa toimitaan, mutta myös DW huomauttaa, että poliitikoilta on saatu ristiriitaisia lausuntoja jatkotoimista.

Pörsseissä on reagoitu rajusti Britannian EU-äänestyksen tulokseen. Myös Britannian sisäpolitiikassa kuohuu. Brexit repii erityisesti EU-jäsenyyttä kannattanutta Labour-puoluetta, jonka johtajaa Jeremy Corbinia vaaditaan usealta taholta eroamaan. Useat Labour-puolueen varjoministerit ovat jo jättäneet paikkojaan.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne on kommentoinut Brexit-tilannetta ensi kertaa julkisuudessa vasta tänään. Osborne on pyrkinyt rauhoittamaan pörssimarkkinoita, joilla on nähty rajuja kurssilaskuja.

– Vain Britannia voi laukaista 50. artiklan. Harkintani mukaan meidän pitäisi tehdä se vasta kun on selvä näkemys siitä, mitä uusia järjestelyitä haemme eurooppalaisten naapureidemme kanssa, Osborne sanoi tänään DW:n mukaan.

Angela Merkel, Brexit, Brexit, George Osborne, Ison-Britannian EU-jäsenyys, Jenni Tamminen, Sigmar Gabriel, ulkomaat, Ulkomaat
Brexit: Saksalta tuli nyt tiukka linjaus Britannialle
Sisältö:

Mitään epävirallisia neuvotteluita ei käydä ennen kuin Iso-Britannia virallisesti pyytää eroa EU:sta. Näin linjaa Saksan hallituksen edustaja Steffen Seibert Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Myös muun muassa Financial Times kertoo Seibertin kommenteista.

– Yksi asia on varmaa: ennen kuin Britannia on lähettänyt tämän pyynnön, ei tule olemaan mitään epävirallisia alustavia keskusteluita lähtemisen muodollisuuksista, Saksan hallituksen edustaja sanoo.

Hän lisää, että jos Britannia tarvitsee kohtuullisen ajan virallisen pyynnön tekemiseen, sitä kunnioitetaan, mutta Saksan hallituksen mielestä epävarmuus ei voi jatkua iän kaiken. FT:n mukaan Seibert korostaa, että päätös eroilmoituksen ajankohdasta on nyt Isolla-Britannialla.

Lue myös: Brexit-kaaos: Nyt kuohuu Saksankin sisällä

Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Italian pääministeri Matteo Renzi tapaavat Berliinissä tänään.

Epäselvyyttä on ollut siitä, missä ajassa Britannian tulisi tehdä virallinen eroilmoitus, joka laukaisee EU:n perussopimuksen 50. artiklan. Seibertin mukaan Euroopan neuvosto linjaa Britannian erosopimuksesta vasta sitten, kun tämä virallinen ilmoitus on tehty. Britannian eroava pääministeri David Cameron on jo sanonut, ettei aio virallista eroilmoitusta tehdä.

Seibert ei kommentoinut sitä, onko oikein, jos virallinen eroilmoitus tehdään vasta lokakuussa. Cameron on arvioinut, että lokakuussa Britanniassa voisi olla uusi pääministeri, joka eroilmoituksen voisi tehdä.

Tänään myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi Saksan tavoin, että epävirallisia neuvotteluita ei käydä.

Angela Merkel, Brexit, Brexit, Euroopan unioni, Ison-Britannian EU-jäsenyys, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Brexit aiheutti ”rasistisen piikin” – ”Menkää kotiin”
Sisältö:

Ison-Britannian kansanäänestys EU:sta eroamisen eli Brexitin puolesta on saanut aikaan ”rasistisen piikin”, kertoo The Washington Post. Brexit-äänestyksen jälkeen poliisille on raportoitu ”aalto” rasistisia tapauksia, lehti kertoo.

–Rasistiset tapaukset voivat liittyä Brexit-tulokseen, uutisoi Eyewitness News.

Puolalaisen yhdistyksen rakennukseen kerrotaan tehdyn graffitti, jossa lukee ”menkää kotiin”, The Washington Post kertoo.

The Guardian -lehti kertoo, että puolalaisvastaisia graffitteja ja kortteja on näkynyt tekstillä ”ei enää puolalaisia tuholaisia [vermin]”.

Eyewitness Newsin mukaan puolalaisia vastustavia graffitteja on ilmestynyt muuallekin Britanniassa.

Brexit, Brexit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Espanjassa ”sirpaloitunut” vaalitulos: ”Edessä hankalat hallitusneuvottelut”
Sisältö:

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn konservatiivipuolue Poular Party eli PP voitti Espanjan parlamenttivaalit.

Tulos oli "sirpaloitunut" eikä ratkaise ketkä muodostavat maan seuraavan hallituksen, The New York Times kertoo. Sen sijaan Rajoylla ja muilla johtajilla on edessään ”hankalat” hallitusneuvottelut, lehti arvioi.

Rajoyn puolueelle tuli vaaleissa 137 paikkaa, mikä on 14 paikkaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Sosialistit saivat 85 paikkaa, mikä on viisi vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Espanjan parlamentissa on yhteensä 350 paikkaa.

Rajoyn puolue on rypenyt korruptioskandaaleiss, mutta on ennustanut Espanjan talouden kasvua, The Guardian kertoo. Nyt Espanjalla on edessään lisää niukkuuden ja sisäisen devalvaation vuosia, lehti arvioi.

Espanjan vaalit, Espanjan vaalit, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat