Keskiviikko 4.5.2016

Uusi Suomi uutiset

BBC: EU myöntämässä Turkille Schengen-pääsyn? – ”Epätoivoisia aikoja”
Sisältö:

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan EU-komissio on myöntämässä Turkin kansalaisille viisumivapaan matkustusoikeuden Schengen-alueella. BBC kertoo asian omiin lähteisiinsä pohjaten. BBC:n mukaan kyseessä on ehdollinen myönnytys vastineeksi siitä, että Turkki panostaa enemmän turvapaikanhakijakysymykseen.

Ehdollinen myönnytys tarkoittaa sitä, että Turkin pitäisi täyttää EU:n kriteerit, joihin kuuluu muun muassa sanavapaus. BBC:n analyysissa todetaan, että Turkki tuskin täyttää kriteereitä.

– Mutta nämä ovat epätoivoisia aikoja EU:lle. EU-komissio ja suurin osa EU-maiden hallituksista ovat kovan julkisen paineen alla turvapaikkakriisin vuoksi, BBC:n Euroopan-kirjeenvaihtaja Katya Adler analysoi.

BBC:n mukaan myös Euroopan parlamentin ja jäsenvaltioiden pitäisi vielä hyväksyä järjestely.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Schengen-alue, Schengenin sopimus, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Shakkimestari: Putinilla käynnissä hienovarainen operaatio – Lehti kertoo, kuinka venäläiset suljetaan rajojen sisälle
Sisältö:

Venäjän väitetään pikkuhiljaa sulkevan yhä suuremman osan kansalaisiaan rajojensa sisälle. Arvostettu Foreign Policy -lehti kertoo hienovaraisista askelista, jotka karsivat pala palalta venäläisten oikeutta matkustaa ulkomaille.

Foreign Policyn jutun jakoi maanantaina Facecook-sivullaan shakkimestari Garri Kasparov, joka nykyisin tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin äänekkäänä kriitikkona. Hänen mukaansa käynnissä on Putinin operaatio, jolla Venäjästä muokataan ”kevytversio” sulkeutuneesta Neuvostoliitosta.

– Tämä on hybridisodan, propagandan, ulkomaisten tuotteiden tuontikieltojen ja muiden asioiden ohella yksi Putinin hallinnon tavoista eristää Venäjä vapaasta maailmasta ja kahlita venäläiset omaan kuplaansa. Ulkomaille matkustamisen vähentäminen on yksi keino lisää myrkyttää venäläisten mieliä muuta maailmaa vastaan ja vahventaa propagandaa, Kasparov kirjoittaa.

Oppositioaktiivin mukaan Putinin hallinnon tyyliä ei olisi rajojen yksinkertainen sulkeminen, vaan maan sulkeutumiseen pyritään ”tuhansien rajoitusten” voimin.

Foreign Policy kertoo, että Neuvostoliiton romahduksen jälkeen kansalaisten matkustamisen vapauttaneen Venäjän uuden sulkemisen ensiaskeleet otettiin noin viisi vuotta sitten. Tuolloin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB rajoitti tietovuodon seurauksena omien työntekijöidensä matkustusta ulkomaille hätätapauksia lukuun ottamatta. Hieman myöhemmin matkustuskielto asetettiin ylivelkaantuneille venäläisille, joilla on esimerkiksi verovelkaa tai maksamattomia asuntolainoja.

Ukrainan sota vuonna 2014 toi lisää rajoituksia. Venäjään kohdistuneiden kansainvälisten talouspakotteiden myötä maan ulkoministeriö antoi vahvan suosituksen välttää Yhdysvaltoihin ja 112:aan muuhun maahan matkustamista. Hieman myöhemmin sisäministeriön, puolustusministeriön ja muun muassa valtakunnansyyttäjänviraston sekä poliisin henkilökuntaa kiellettiin matkustamasta ulkomaille. Kaikkiaan kielto koski tuolloin neljää miljoonaa ihmistä ja nykyisin rajoitukset ulottuvat kokonaisuudessa jopa viiteen prosenttiin venäläisistä, FP kertoo. Kiellot ovat Venäjän perustuslain vastaisia.

Viimeisen vuoden sisällä on asetettu uusia alueellisia kieltoja. Egyptin ja Venäjän välinen lentoliikenne kiellettiin Putinin käskyllä Siinain epäillyn pommi-iskun jälkeen, Turkin ja Venäjän väliset tilauslennot puolestaan Turkin ammuttua alas venäläiskoneen Syyriassa. Virallisesti molemmat ovat terrorismin vastaisia toimia, mutta FP:n mukaan ne sopivat yleiseen ulkomaille matkustamisen vastaiseen linjaan – varsinkin kun samaan aikaan Venäjä markkinoi vahvasti kotimaan turismia. Turkki ja Egypti ovat olleet venäläisten suosikkikohteita.

Venäjän turismivirasto on esimerkiksi kaupitellut ainakin valtionyhtiöiden työntekijöille Krimin-matkojen lahjakortteja, jotta turismin rahavirrat saataisiin pidettyä valtakunnan sisällä. Kotimaan matkailua kuvataan nyt patrioottiseksi toiminnaksi ja ulkomaiden vaaroja korostetaan.

Matkatoimistoja on kaatunut ja kansainvälisiä lentoyhtiöitä poistunut Venäjältä, minkä seurauksena venäläisten lentomahdollisuudet ovat supistuneet. FP kertoo, että Venäjän nettikeskusteluissa ollaan nyt huolissaan niin sanotun poistumisviisumin tulosta käyttöön ja pohditaan, onko nyt viimeinen hetki päästä pois. Valtion televisio on kertonut maan harkitsevan EU-maiden ja Venäjän välisen lentoliikenteen rajoituksia.

Garry Kasparov huomauttaa, että tällä hetkellä venäläiset voivat vielä poistua maasta vapaasti, eikä hän usko Putinilla olevankaan mitään tätä vastaan.

– Hän on tyytyväinen päästessään eroon kaikista, jotka voisivat pistää vastaan, Kasparov kirjoittaa.

– Aivovuoto on hyväksi diktaattorille, jolla on valtavat energiavarastot, oppositioaktiivi kirjoittaa.

Lue myös: Näin Garri Kasparov hiljensi Helsingin Putin-puheillaan: ”Lukekaa Kummisetä”

Alla Kasparovin Facebook-päivitys.

Garri Kasparov, Teppo Ovaskainen, Turkki, ulkomaat, Venäjä, Venäjä, Vladimir Putin, Egypti, Ulkomaat
CIA:n vetoa ihmetellään – live-tviittasi Osama bin Ladenin kuoleman
Sisältö:

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA saa osakseen kritiikkiä Twitterissä, koska tviittasi ”livenä” tapahtumat, jotka johtivat al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin kuolemaan. Tapahtumista on tänään kulunut viisi vuotta.

CIA huomioi vuosipäivän tviittaamalla tapahtumista, kuin ne olisivat tapahtuneet nyt.

CIA:lla on Twitterissä 1,3 miljoonaa seuraajaa. Tviitit ovat saaneet osakseen tykkäyksiä, mutta kritiikin määrä on ollut myös huomattava, kertovat muun muassa Guardian ja BBC. Veto on tulkittu epäonnistuneeksi PR-tempaukseksi ja mauttomaksi ”kunniakierrokseksi”.

Al-Qaida, CIA, Osama bin Laden, Terrorismi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjä varoittaa Ruotsia Natosta: Emme vastusta, mutta vastaamme sotilaallisteknisesti
Sisältö:

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin haastattelussa Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä. Lavrovin lausunnoista kertoo myös venäläinen Interfax-uutistoimisto.

Lavrov toteaa, että Venäjä on toistuvasti varoittanut sotilasliitto Naton laajentumisesta itään. Ruotsin jäsenyyttä ei hänen mukaansa vastustettaisi, mutta siihen reagoitaisiin.

– On jokaisen maan oma asia päättää turvallisuusasioistaan, mutta täytyy ymmärtää, että jos sotilaallinen rakenne lähestyy Venäjän rajoja, me tulemme ryhtymään tarpeellisiin sotilaallisteknillisiin toimiin. Se ei ole henkilökohtaista, se on vain politiikkaa, Lavrov sanoo.

Lavrov toteaa, ettei Venäjä odota ruotsalaisten hyökkäävän Venäjälle, vaikka Ruotsi päättäisi liittyä Natoon. Hänen mukaansa Ruotsin armeija olisi tämän jälkeen kuitenkin alisteinen Naton ylimmälle komennolle, ja Venäjän olisi hänen mukaansa reagoitava sotilaallisin valmisteluin Yhdysvaltain vaikutuspiirin laajentumiseen.

- Silloin meillä olisi rajamme takana sotilaallis-poliittinen ryhmittymä, joka näkee Venäjän uhkana, Lavrov sanoo.

Siitä, mitä Lavrovin mainitsemat sotilaallis-teknilliset toimet tarkoittaisivat, päättävät hänen mukaansa puolustusministeri ja muu Venäjän sotilaallinen johto.

Interfaxin mukaan Lavrov korostaa ylipäätään siitä, että Venäjä tulee vastaamaan Naton rajojen liikkumiseen lähemmäs Venäjän rajoja.

Dagens Nyheterin Lavrov-haastattelusta löytyy myös englanninkielinen versio. Suomessa julkaistaan tänään selvitys mahdollisen Nato-jäsenyyden erilaisista vaikutuksista.

Puolustuspolitiikka, Ruotsi, Sergei Lavrov, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat
USA:n F-22 Raptor -hävittäjät nyt Liettuassa – ”Pelote”
Sisältö:

Yhdysvaltain huippunopeat F-22 Raptor -hävittäjät laskeutuivat tänään Liettuaan ensimmäistä kertaa.

Eilen Raptorit vierailivat Romaniassa ensimmäistä kertaa.

Yhdysvaltain lähetystö kertoo Twitterissä, että kyseessä on tuen osoitus ja ”pelote”. Jo Romanian-vierailun yhteydessä arvioitiin, että Yhdysvallat vastaa nyt Venäjän uhitteluun.

Yhdysvallat tyrmistyi Venäjän hävittäjien lennettyä ilmeisen tarkoituksellisesti turhan läheltä Yhdysvaltain sota-alusta Itämerellä kaksi viikkoa sitten.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Yhdysvalloilta ”hätäviesti” kansalaisille: Turkissa suuri terroririski
Sisältö:

Yhdysvaltain Ankaran-lähetystö on lähettänyt Turkissa oleville Yhdysvaltain kansalaisille hätäviesti-sarjan tiedotteen Turkissa vallitsevasta terrori-iskujen uhasta.

Sähköpostitse lähetetyn turvallisuustiedotteen sanoma kuuluu, että terrori-iskujen suunnittelusta on jatkuvia, uskottavia merkkejä.

– Yhdysvaltain hallitus saa yhä jatkuvasti uskottavia tietoja siitä, että terroristiryhmät etsivät mahdollisuuksia hyökätä suosittuihin turistikohteisiin kaikkialla Turkissa. Lähetystö muistuttaa kansalaisia, että ulkomaalaiset turistit ovat olleet terroristiryhmien erityisenä kohteena Turkissa, lähetystö viestittää.

Hätäviestistä kertoo muun muassa Time-lehti ja se löytyy lähetystön sivuilta. Turkissa on tämän vuoden puolella tapahtunut jo neljä pommi-iskua.

Turkki, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
USA pommittanut yllättävää Isis-kohdetta – rahaa: ”800 milj. $ tuhottu”
Sisältö:

Yhdysvallat väittää tuhonneensa ilmaiskuillaan jopa 800 miljoonan dollarin edestä terroristijärjestö Isisin rahavaroja.

Yhdysvallat aloitti taannoin ilmaiskujen säännöllisen kohdistamisen maailman rikkaimmaksi terroristijärjestöksi kutsutun Isisin rahavarastoihin sekä öljyomaisuuteen. Yhdysvaltain armeijan Isis-operaation johtoon kuuluva Peter Gersten kertoo BBC:n mukaan, että noin 20 rahavaroihin kohdistettua iskua ovat olleet tehokkaita: USA arvioi onnistuneensa tuhoamaan 500–800 miljoonan dollarin edestä terrorirahaa. BBC:n mukaan Gersten ei tarkentanut, miten tähän lukemaan on päädytty.

Isisin omaisuuden määrästä ei ole tietoa, mutta se on taannoin asettanut itselleen kahden miljardin dollarin budjetin. Yhdysvaltain mukaan järjestön talouden rapautuminen on sittemmin kasvattanut järjestöstä pakenevien loikkareiden määrää ja vähentänyt jihadistiliikkeen vetovoimaa uusiin tulokkaisiin.

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Isisin rahapulasta kertoo muun muassa se, että se on alkanut myydä ajoneuvojaan ja väitteiden mukaan laskenut taistelijoidensa palkkoja.

Irak, Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Donald Trump otti ”suurimman” voittonsa – juhli haukkumalla Clintonin
Sisältö:

Republikaanien Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton näyttävät etenevän kohti kaksintaistelua Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Trump voitti tiistaina republikaanien esivaalit Marylandin, Delawaren, Pennsylvanian, Connecticutin ja Rhode Islandin osavaltioissa. Clinton voitti kilpakumppaninsa muissa osavaltioissa, mutta hävisi Bernie Sandersille Rhode Islandilla.

CNN toteaa, että tulos asettaa Sandersille paineita lopettaa hyökkäyksensä Clintonia vastaan. Trump puolestaan kuvasi iltaa kampanjansa suurimmaksi ja hän katsoo nyt olevansa republikaanien lähtökohtainen ehdokas.

Kaksikko otti sanallisesti yhteen voittojensa jälkeen. Clinton ihmetteli sitä, että Trump oli syyttänyt häntä ”naiskortin” käytöstä.

– Jos naisten terveydenhuollon, palkallisen perhevapaan ja tasa-arvoisen palkan puolesta taistelu on naiskortin pelaamista, niin olen mukana, Clinton sanoi.

Trump vastasi omassa puheessaan. Hänen mukaansa Clintonin ”ainoa kortti on naiskortti”.

– Jos Hillary Clinton olisi mies, en usko että hän saisi edes viittä prosenttia äänistä, Trump sanoi.

– Ja naiset eivät edes pidä hänestä, Trump väitti.

Donald Trump, Hillary Clinton, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Ulkomaat
USA:lta vastaus Venäjän uhitteluun – huippunopeat F-22 Raptorit lensivät Romaniaan
Sisältö:

Yhdysvallat lähetti tiistaina kaksi F-22 Raptor -hävittäjäänsä käväisemään Romaniassa ensimmäistä kertaa. Virallisesti kyse on Nato-harjoituksesta, uutiskanava CNN kertoo, mutta ratkaisun uskotaan olevan myös ”voimannäyttöä” ja vastaus Venäjän uhitteluun sekä Mustallamerellä että Itämerellä.

Yhdysvallat tyrmistyi Venäjän hävittäjien lennettyä ilmeisen tarkoituksellisesti turhan läheltä Yhdysvaltain sota-alusta Itämerellä kaksi viikkoa sitten.

Romaniasta on lyhyt hyppäys Ukrainaan, Krimin niemimaalle ja Venäjälle – varsinkin huippuhävittäjillä, jotka liikkuvat ääntä nopeammin. Venäjä on kasvattanut nopeasti sotilaallista näkyvyyttään Mustallamerellä. Etenkin Krimin niemimaan valtaus on pelästyttänyt alueen Nato-maat, sanoo myös Romanian ilmavoimien päällikkö Laurian Anastasof CNN:n mukaan.

– He lisäävät ilmatoimintaansa, tehtäviään, harjoituksiaan. Näemme sitä joka päivä, hän sanoo Venäjästä.

Yhdysvaltain Romanian-lähettiläs Hans Klemm otti hävittäjät vastaan ja totesi, että Yhdysvallat ja Romania kunnioittavat Nato-liittolaisuuttaan ja tulevat parantamaan alueen turvallisuustilannetta vastatakseen Venäjän aggressioihin. Hävittäjät kuitenkin palasivat jo parin tunnin piipahduksen jälkeen Britanniaan lentääkseen jälleen keskiviikkona uuteen Nato-maahan.

Romania, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Obama ja Merkel vetosivat – mutta TTIP onkin kaatumassa?
Sisältö:

Kansainvälisten uutislähteiden mukaan Euroopan unioni ja Yhdysvallat tuskin saavat tänä vuonna eli presidentti Barack Obaman kaudella aikaiseksi transatlanttista kauppasopimusta eli TTIP:tä.

Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel kuuluttivat sunnuntaina neuvotteluiden vauhdittamista, jotta sopimus syntyisi vielä tämän vuoden aikana. Maanantaina tapaamiset jatkuivat muiden eurooppalaisjohtajien kanssa.

Sekä talouslehti Financial Times että EU-asioita seuraava Euractiv-sivusto kertovat neuvottelutilanteen taustoista. FT:n mukaan sekä Yhdysvaltain että EU:n viranomaiset arvioivat sopimuksen syntymisen olevan epätodennäköistä vielä Obaman aikana. Ja jos sopimus ei synny nyt, se tuskin syntyy ennen vuotta 2021 – USA:n käynnissä olevien presidentinvaalien tunnelma on vapaakaupan vastainen. Esimerkiksi pidemmällä olevaa Japaniin kytkeytynyttä TTP-sopimusta vastustaa neljä viidestä Obaman seuraajaehdokkaasta.

Euractiv-sivuston mukaan EU:n ja USA:n johtajien tämän viikon tapaamisten todellinen tavoite on lähinnä estää TTIP:n täysi kariutuminen.

– Paras tulos, minkä osapuolet voivat tänä vuonna saavuttaa, on saada aikaiseksi edistynyt yhteinen tekstipohja ja kompromisseja tärkeistä kiistakysymyksistä kuten palveluista ja sääntelystä, sivusto väittää.

Tältä pohjalta neuvottelut voisivat mahdollista edetä vuonna 2017, Euractiv kirjoittaa, jos Obaman seuraaja sattuisi olemaan demokraatti Hillary Clinton.

TTIP on herättänyt Euroopassa suurta vastustusta eikä kansalaisten suosio ole suurta kummallakaan puolella. Tuoreen kyselyn mukaan vain yksi viidestä saksalaisesta uskoo, että sopimus olisi hyväksi Saksalle. Yhdysvalloissa sopimusta kannatti vain 15 prosenttia vastaajista.

Angela Merkel, Barack Obama, Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Obamalta viesti jokaiselle Nato-maalle: ”Täyttäkää 2%”
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mielestä Eurooppa on joskus ollut omahyväinen oman puolustuksensa suhteen, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Obama vaati Saksan Hannoverissa pitämässään puheessa Nato-maita kasvattamaan nykyisiä puolustusmenojaan.

Obama sanoi muun muassa BBC:n mukaan, että jokaisen Nato-maan pitäisi osallistua täydellä osuudellaan yhteisen puolustuksen edistämiseen. Tällä Obama tarkoitti Naton suositusta, että jäsenmaat käyttäisivät kahden prosentin osuuden bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin.

Vain harva jäsenmaa yltää tähän tavoitetasoon.

Suomen Atlantti-seuran mukaan vuonna 2012 vain neljä Nato-maata ylsi suositukseen. Nuo maat olivat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kreikka ja Viro.

Obaman mielestä Euroopan pitäisi uudelleen löytää yhtenäisyytensä, jota ovat koetelleet pakolais- ja siirtolaiskriisi sekä EU-kriittisyys.

Lue myös: Upseeri laski hintalapun – näin Nato-Suomi toimisi

Barack Obama, Nato, NATO, Nato-maat, Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Princen lanko paljastaa viime hetket: ”Työskenteli 154 tuntia putkeen”
Sisältö:

Viime viikolla menehtynyt poptähti Prince teki töitä kuusi päivää nukkumatta ennen kuin hänet löydettiin kuolleena, väittää tähden läheinen Sky Newsille.

–Hän työskenteli 154 tuntia putkeen, Princen lanko Maurice Phillips kertoo Sky Newsin mukaan.

57-vuotias poplegenda Prince löydettiin kotitalonsa hissistä elottomana viime viikolla.

 

Prince, Prince, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Äärioikeistolainen voitti Itävallan presidentinvaalien 1. kierroksen – ”Todistamme valtapuolueiden romahdusta Euroopassa”
Sisältö:

Äärioikeistolaisen Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer on voittanut Itävallan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Deutsche Welle kertoo hänen saaneen 36,7 prosenttia äänistä.

Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 22. toukokuuta. Sinne etenee Hoferin lisäksi Vihreiden Alexander Van der Bellen.

Tulos tarkoittaa sitä, että Itävalta saa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1945 presidentin, jota ei tue kumpikaan valtapuolueista sosiaalidemokraateista tai keskustalaisesta Kansanpuolueesta.

– Kuten muuallakin Euroopassa, todistamme parhaillaan perinteisten puolueiden romahdusta, sanoo politiikan tuntija Peter Hajek DW:n mukaan.

Itävalta, Norbert Hofer, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Itävaltalaiset äänestämässä historiallista vaalitulosta: ”Ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen”
Sisältö:
Äärioikeistolaisen vapauspuolueen Norbert Hofer on Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n vaaliennusteen mukaan voittamassa maan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen.
 
Ennusteen mukaan Hofer on saamassa noin 36 prosenttia äänistä. Jos voittajan ääniosuus jää alle 50 prosentin, presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 22. toukokuuta.
 
Kakkossijasta taistelevat sitoutumattomat ehdokkaat Alexander Van der Bellen ja Irmegard Griss. Itävallan valtapuolueiden sosialidemokraattien ja kansanpuolueen ehdokkaat ovat jäämässä ratkaisevan toisen kierroksen ulkopuolelle.
 
BBC:n mukaan tilanne on historiallinen.
 
–Ensimmäistä kertaa toisen maailman sodan jälkeen kahden valtapuolueen ehdokkaat eivät ole menossa ratkaisevalle kierrokselle. Nämä kaksi puoluetta ovat hallinneet Itävaltaa vuosikymmeniä, joko yksin tai liittoutuneita, BBC uutisoi.
Itävallan presidentinvaalit, Itävalta, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Nasa julkaisi upean kuvan Princen muistoksi – tähtisumusta jättihitti
Sisältö:

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kunnioitti poptähti Princen poismenoa julkaisemalla tähden hittikappaleeseen viittaavan kuvan.

– Purppurainen tähtisumu tänään menehtyneen Princen kunniaksi, Nasa tviittasi torstaina julkaisten kuvan supernovajäänteestä nimeltä Rapusumu.

Kuvasta tuli Twitter-ilmiö, jota tviitattiin uudelleen 45 000 kertaa ja josta tykättiin kymmeniä tuhansia kertoja. Independent-lehti arvelee sen nousseen kaikkein jaetuimmaksi Prince-tribuutiksi.

Yksi Princen tunnetuimmista kappaleista on vuoden 1984 Purple Rain, mitä nimeä kantoi myös saman vuoden albumi. Princen eli Prince Rogers Nelsonin kuolemasta kerrottiin torstaina.

 

 

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat