Torstai 23.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Sotilasasiantuntija sukellusvenejahdista: ”Ei Ruotsin suurimpia vahvuuksia”
Sisältö:

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Malena Britz ei usko, että Ruotsi pyytää Naton apua sukellusveneen etsintöihin. Entinen Nato-komentaja James Stavridis kirjoitti tänään kolumnissaan, että Nato kyllä tulisi auttaisi Ruotsia, jos apua pyydettäisiin.

-Avun pyytäminen ei historiallisesti ole ollut Ruotsin suurimpia vahvuuksia. Avun pyytäminen muilta mailta ei oikein sovi identiteettiimme, koska koemme olevamme itse auttajia, Britz kommentoi vastatessaan Dagens Nyheterin lukijoiden kysymyksiin.

Britz korostaa, ettei toistaiseksi ole minkäänlaista varmuutta siitä, onko Tukholman saaristossa edes sukellusvenettä.

-Emme tietenkään voi olla varmoja siitä, onko siellä mitään tai onko kyseessä sukellusvene ennen kuin operaatio on ohi. Puolustusvoimat tuntuu kuitenkin uskovan, että jotain siellä on. Sukellusveneen löytäminen alueelta on kuitenkin vaikeaa.

Etsintöjen vaikeudesta kirjoitti tällä viikolla myös amerikkalainen Foreign Policy –lehti, jonka mukaan Ruotsilla ei ole mitään mahdollisuutta löytää Tukholman saaristossa mahdollisesti piileskelevää sukellusvenettä omin voimin.

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ukomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
”Ainakin 30 laukausta” – Kokoukselle kammottava loppu Ottawassa
Sisältö:

Kanadalainen parlamenttiedustaja Tony Clement oli kokouksessa Ottawan parlamenttirakennuksessa ampuvälikohtauksen aikaan aikaisemmin tänään.

-Ammuskelua kokouksen aikana. Ainakin 30 laukausta, hän tviittasi heti tapahtumahetkellä.

Poliisi evakuoi parlamenttitalon ja Clementkin kertoi myöhemmin Twitterissä olevansa turvassa.

Ottawassa ammuskeltiin tänään paitsi parlamenttirakennuksessa, myös läheisen sotamuistomerkin luona sekä kauppakeskuksessa.

BBC:n mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun kasvot peittävään huiviin naamioitunut mies ampui kohti parlamenttitalon lähellä sijaitsevaa sotamuistomerkkiä vartioinutta sotilasta. Ampuja juoksi sen jälkeen parlamenttirakennukseen.

Yksi henkilö on kuollut ammuskeluissa. Joidenkin kanadalaistietojen mukaan hän olisi ampuja, joidenkin tietojen mukaan sotilas.

-Oletamme, että ampujia on useampi kuin yksi, Kanadan parlamenttiedustaja Marc Garneau kommentoi BBC:lle. Hänen mukaansa kaikki parlamenttiedustajat on evakuoitu.

Tämän päivän tapahtumat saivat alkunsa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kanada antoi terrorismivaroituksen. Varoitus on seurausta maanantaisesta välikohtauksesta. Tuolloin yksi sotilas kuoli ja toinen loukkaantui, kun muslimiksi kääntynyt kanadalainen mies ajoi autolla heidän päälleen ja pakeni paikalta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Kauhu leviää Ottawassa – myös kauppakeskuksessa ammuttu
Sisältö:

Kanadan Ottawassa on BBC:n tietojen mukaan ammuskeltu myös parlamenttirakennuksen lähellä sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Lisäksi Ottawassa sijaitsevasta parlamenttirakennuksesta etsitään ammuskelijaa.

BBC:n mukaan Ottawan poliisi on sulkenut ja piirittänyt ainakin parlamenttitalon ja sen lähellä sijaitsevan kauppakeskuksen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun kasvot peittävään huiviin naamioitunut mies ampui kohti parlamenttitalon lähellä sijaitsevaa sotamuistomerkkiä vartioinutta sotilasta. Ampuja juoksi sen jälkeen parlamenttirakennukseen.

Yksi henkilö on kuollut ammuskeluissa. Joidenkin kanadalaistietojen mukaan hän olisi ampuja, joidenkin tietojen mukaan sotilas.

-Oletamme, että ampujia on useampi kuin yksi, Kanadan parlamenttiedustaja Marc Garneau kommentoi BBC:lle. Hänen mukaansa kaikki parlamenttiedustajat on evakuoitu.

Parlamenttiedustaja Tony Clement oli kokouksessa parlamenttirakennuksessa ampuvälikohtauksen aikaan.

-Ammuskelua kokouksen aikana. Ainakin 30 laukausta, hän tviittasi heti tapahtumahetkellä.

Tämän päivän tapahtumat saivat alkunsa vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kanada antoi terrorismivaroituksen. Varoitus on seurausta maanantaisesta välikohtauksesta. Tuolloin yksi sotilas kuoli ja toinen loukkaantui, kun muslimiksi kääntynyt kanadalainen mies ajoi autolla heidän päälleen ja pakeni paikalta.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin armeijan alukset palasivat etsintöihin
Sisältö:

Ruotsin merivoimien aikaisemmin tänään Bergan tukikohtaan palanneet alukset ovat lähteneet takaisin jäljittämään ”vierasta vedenalaista toimintaa ” Tukholman saaristossa. Asiasta uutisoi Aftonbladet hetki sitten.

-Operaatio jatkuu kuten aikaisemminkin, mutta mukana on myös muita yksiköitä. Tavoitteenamme on nyt varmistaa, että Tukholman saaristossa todella on on vierasta vedenalaista toimintaa, Ruotsin puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Erik Lagersten sanoo.

Aikaisemmin tänään Lagersten kertoi, että osa etsinnöissä mukana olevista aluksista palaa tukikohtaan huoltoa varten. 

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ebolasta parantunut otti valtavan riskin: “En ole yhtään huolissani”
Sisältö:

Ebolasta parantunut lääkäri Amie Subah testaa parhaillaan vastustuskykyään ja hoitaa ebolapotilaita ilman minkäänlaisia suojavarusteita Liberian pääkaupungissa Monroviassa. Hän uskoo olevansa immuuni uudelle ebolatartunnalle, koska on parantunut siitä jo kerran.

-En ole yhtään huolissani. Olen varma, että en saa tartuntaa edes, vaikka joku potilas oksentaisi päälleni, hän sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa. 

Subah kuuluu Lääkärit ilman rajoja –järjestöön. Hän on yksi 11 ebolasta parantuneesta monrovialaisessa Elwa 3 –sairaalassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Marie-Paule Kieny sanoo kuitenkin, ettei immuniteetista voida olla mitenkään varmoja, koska ebolavirus saattaa muuntautua.

Ebola, Ebola-virus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Video: Mitä liikkui tämän rekkakuskin päässä?
Sisältö:

Oikealta ohittaminen meinasi koitua motoristin kohtaloksi, kun jyrkkään käännökseen valmistautunut rekka otti itselleen tilaa kahdelta kaistalta.

Oheisella videolla kääntyvän kaistan nuoleen luottanut motoristi joutuu suorittamaan uskomattoman väistöliikkeen kohdatessaan lähietäisyydeltä sekavasti ryhmittyneen rekan.

Huomionarvoista on se, että kääntyvä rekka ei nähtävästi käyttänyt suuntavilkkua ollenkaan.

Jutut ja juorut, Leo Lemmetty, Youtube-videot, Ulkomaat
"Uusi vaihe" Ruotsissa: Osa etsintäaluksista palaa tukikohtiinsa
Sisältö:

Ruotsin etsintäoperaatiota Tukholman saaristossa siirtyy "osittain uuteen vaiheeseen".

- Etsintäoperaatio siirtyy nyt ainakin osittain uuteen vaiheeseen. Se tarkoittaa sitä, että jotkin etsinnöissä mukana olleista aluksista palaavat tukikohtiinsa huoltoa varten. Miehistö pysyy aluksissa, Ruotsin puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Erik Lagersten kertoi tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Hän korostaa, että Ruotsin armeijan valmiustila on edelleen erittäin korkea. 

-Kyse ei ole siitä, että operaatiota oltaisiin ajamassa alas.

Lagerstenin mukaan Ruotsin puolustusvoimat on edelleen varma siitä, että maan aluevesillä on "vierasta vedenalaista toimintaa". Uusia havaintoja ei hänen mukaansa kuitenkaan ole eilen julkistettujen yleisöhavaintojen jälkeen tehty. 

 

Katja Rapeli, Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Ulkomaat
Tässäkö ratkaisu Ruotsin sukellusvenejahtiin? ”Pyyntöä ei vielä ole tullut”
Sisältö:

Naton pitäisi auttaa Ruotsin sukellusveneen etsinnöissä Tukholman saaristossa. Näin kirjoittaa kolumnissaan Nato-joukkojen entinen komentaja ja nykyinen Bostonin yliopiston diplomatian laitoksen johtaja James Stavridis kolumnissaan CNN:n nettisivuilla.

-Ruotsi ei ole Naton jäsen, mutta kuitenkin vahva kumppani joka on ollut mukana Afganistanissa, Balkanilla, Libyassa ja monissa muissa operaatioissa. Jos Ruotsi pyytää, Nato todennäköisesti tulee apuun, mutta sellaista pyyntöä ei ole vielä tullut, Stavridis sanoo.

Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen turvallisuuspolitiikan analyytikko Johan Eellend ei pidä todennäköisenä, että Ruotsi pyytäisi Natoa apuun.

Sen sijaan hän arvioi, että Ruotsi saattaisi kyllä lainata kalustoa Natolta.

-Esimerkiksi 1980-luvulla Ruotsi lainasi sonarlaitteita muistaakseni Norjasta, Eellend sanoo Svenska Dagbladetille.

Amerikkalainen Foreign Policy arvioi eilen, että juuri sonarlaitteiden puuttumisen takia Ruotsi ei pysty jäljittämään sukellusveneitä Tukholman saaristosta. 

Ruotsin armeija tiedottaa sukellusveneen etsinnöistä tänään kello 14 Suomen aikaa. Uusi Suomi seuraa tiedotustilaisuutta.

James Stavridis, Johan Eellend, Katja Rapeli, Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Ulkomaat
BBC: Tämä nainen parantui jo – ebolaseerumi käyttöön pian?
Sisältö:

Parantuneiden ebolapotilaiden veren vasta-aineista tehtävä seerumi voidaan saada käyttöön Liberiassa jo viikkojen sisällä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Jos ihminen on saanut ebolatartunnan mutta parantunut, hänen kehonsa on BBC:n mukaan oppinut taistelemaan tappavaa virusta vastaan. Tällöin hänen veressään on vasta-aineita, joita voidaan käyttää toisten ebolapotilaiden hoitoon.

WHO:n apulaisjohtaja, tohtori Marie Paule Kieny kertoo BBC:lle, että kokeilut vasta-aineista valmistettavan seerumin valmistamiseksi alkavat läntisen Afrikan maissa näillä hetkillä. Toiveissa on, että ebolaseerumi saataisiin laajempaankin käyttöön mahdollisimman pian. Kieny korostaa, että kokeilu ei ole riskitön. Sekin on epävarmaa, kuinka paljon seerumia kyetään valmistamaan.

BBC:n mukaan espanjalaishoitajan, joka vaikuttaa alustavien testien perusteella parantuneen ebolasta, raportoidaan saaneen ebolasta toipuneiden ihmisten vasta-aineista valmistettua seerumia. Väite on BBC:n mukaan vahvistamaton, mutta seerumihoidosta kertoo muun muassa The Guardian.

Espanjalaishoitaja Teresa Romero Ramos oli ensimmäinen ihminen, joka nykyisen epidemian aikana sai ebolatartunnan läntisen Afrikan ulkopuolella. Viikonloppuna, hoitojen jälkeen, hänen ebolatestinsä oli kuitenkin negatiivinen. Hänen seurantaansa jatketaan eikä parantumista voi pitää varmana.

WHO toivoo lisäksi, että varsinainen ebolarokote valmistuisi jo tammikuuhun 2015 mennessä.

Ebola-virus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Karu amerikkalaisarvio julki: Tästä syystä Ruotsi ei ikinä löydä sukellusvenettä
Sisältö:

Ruotsin armeijalla ei juuri ole mahdollisuuksia jäljittää aluevesillään mahdollisesti olevaa sukellusvenettä, koska heillä ei ole käytössään sonar-jäljityslaitteilla varustettuja helikoptereita. Näin arvioi amerikkalaisen Foreign Policy –lehden ruotsalainen bloggaaja Elias Groll. 

-Tukholman saaristossa on saaria hyvin tiheässä ja siitä on tullut ainakin jossain määrin pahamainen sukellusveneiden leikkipaikka, koska sen luonto tarjoaa sukellusveneille runsaasti luonnollisia piilopaikkoja, Groll kirjoittaa.

Hän korostaa helikoptereiden merkitystä sukellusveneiden jäljittämisessä, koska sukellusveneiden on vaikea havaita niitä ollessaan pinnan alla. Ruotsi kuitenkin luopui sonar-helikoptereista Grollin mukaan vuonna 2008 puolustusvoimiensa säästökuurin vuoksi ja korvaavia on tulossa vasta vuonna 2018.

Ruotsi puolustusvoimat on etsinyt ”tuntematonta vedenalaista alusta” Tukholman saaristosta perjantaista asti. Viikonloppuna julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan etsinnät olisivat saaneet alkunsa venäjänkielisestä hätäviestistä.

Ruotsin puolustusvoimat ei missään vaiheessa ole vahvistanut, että Tukholman saaristossa etsittäisiin juuri sukellusvenettä. Puolustusvoimat kuitenkin pitää todennäköisenä, että alueella on ollut vieraan valtion vedenalaista toimintaa. Puolustusvoimat on myös julkaissut aitona pitämänsä, sivullisen ottaman kuvan tuntemattomasta esineestä, joka katosi veden alle valokuvaamisen jälkeen. 

Ruotsin armeijan kontra-amiraali Anders Grenstad kertoi tiistai-iltana kahdesta uudesta yleisöhavainnosta, joita pidetään ”erittäin uskottavina”. 

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin armeijalla kaksi uutta yleisöhavaintoa – “Erittäin uskottavia”
Sisältö:

Yleisöltä on tullut kaksi uutta havaintoa “vedenalaisesta toiminnasta” Ruotsin aluevesillä. Asiasta kertoi Ruotsin armeijan kontra-amiraali Anders Grenstad tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Grenstadin mukaan luotettavia yleisöhavaintoja on tähän menessä viisi kappaletta. Hän sanoo, että Ruotsin armeijalla sen sijaan ei ole omia luotettavia havaintoja.

-Pidämme näitä havaintoja erittäin uskottavina, Grenstad totesi tiedotustilaisuudessa.

Uusista havainnoista ei Grenstadin mukaan ole kuvamateriaalia. 

Komentaja Sverker Göransson kertoi aikaisemmin tänään, että Ruotsin armeijalla on analysoitavanaan yli sata etsintöihin mahdollisesti liittyvää havaintoa. Grenstad puhui tiedotustilaisuudessa kuitenkin vain viidestä luotettavasta havainnosta. Hän ei myöskään kommentoinut Dagens Nyheterin tänään julkistamaa tietoa, jonka mukaan armeijan alukset olisivat saaneet "kontaktin" johonkin. 

Ruotsin armeija jatkaa etsintöjään Tukholman saaristossa edelleen. Grenstadin mukaan etsittävän kohteen kansalaisuutta “ei ole määritelty”. 

Liettuan pääministeri Algirdas Butkevicius arvioi tänään Ruotsin saaristonja Itämeren maiden ilmatilan tapahtumien olevan varoitus kaikille Pohjoismaille ja Baltialle.Liettua kertoi tänään myös havainneensa venäläisen signaalinjäljityskoneen lentävän Itämeren yllä.

Katja Rapeli, Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Ulkomaat
Outo venäläiskone Itämeren yllä – ”Varoitus Pohjoismaille ja Baltialle”
Sisältö:

Liettuan pääministeri Algirdas Butkevicius arvioi Ruotsin saaristonja Itämeren maiden ilmatilan tapahtumien olevan varoitus kaikille Pohjoismaille ja Baltialle. Hänen mukaansa tapahtumat ovat suoraa jatkoa Ukrainan kriisille.

- Se, mikä alkoi Ukrainalla näkyy nyt myös muualla. Uskon, että se, mitä nyt tapahtuu on varoitus sekä Pohjoismaille että Baltialle, Liettuan pääministeri Algirdas Butkevicius sanoi ruotsalaiselle Expressen-iltapäivälehdelle tavatessaan toimittajia Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin vierailun yhteydessä. 

Liettua kertoi aikaisemmin tänään havainneensa venäläisen signaalinjäljityskoneen lentävän Itämeren yllä. Baltiassa olevat Nato-joukot lähettivät oman koneen ilmaan seuraamaan venäläiskoneen toimintaa.

-Lähetimme koneen ilmaan, koska venäläinen kone lensi lähellä Liettuan rajaa, Kaspars Galkins Liettuan armeijan viestinnästä kertoi Expressenille

Ruotsin puolustusvoimien alusten kerrottiin aikaisemmin tänään saaneen Tukholman saariston suuretsinnöissä ”kontaktin”, jonka laatu on epäselvä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Dagens Nyheter, jonka omiin tietoihin väite perustuu.

Medialle oli vielä tiistaina kello 17 aikaan täysin epäselvää, mitä kontaktin saaminen mahdollisesti tarkoittaa ja kenen kanssa kontakti on saatu. Dagens Nyheterin mukaan viestin "saimme kontaktin" olisi lähettänyt jokin merivoimien aluksista.

Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Väite Ruotsissa: ”Kontakti johonkin – pysykää 1000 metrin päässä”
Sisältö:

Ruotsin puolustusvoimien alusten raportoidaan saaneen Tukholman saariston suuretsinnöissä ”kontaktin”, jonka laatu on epäselvä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Dagens Nyheter, jonka omiin tietoihin väite perustuu.

Medialle oli vielä tiistaina kello 15.25 täysin epäselvää, mitä kontaktin saaminen mahdollisesti tarkoittaa ja kenen kanssa kontakti on saatu. Dagens Nyheterin mukaan viestin "saimme kontaktin" olisi lähettänyt jokin merivoimien aluksista.

Useita Ruotsin puolustusvoimien aluksia, ainakin viisi, on kerääntynyt Ingaröfjärdeniin Tukholman saaristovesille.

– Emme kommentoi käynnissä olevaa operaatiota, sanoo Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja Expressenin mukaan.

Siviiliveneillä alueella liikkuvat toimittajat joutuvat jäämään kilometrin päähän tapahtumapaikasta.

– Meille on kerrottu, että meidän tulee pysyä 1000 metrin päässä ja sitä kunnioitamme, kertoo lähettyvillä oleva Expressenin toimittaja lehden sivuilla.

Myöskään Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson ei Expressenin mukaan kiistä eikä vahvista Dagens Nyheterin väitettä kontaktista. Göranssonin mukaan kansalaisten ilmoitukset ovat lisääntyneet viime päivinä, ja analysoitavana on nyt yli sata etsintöihin mahdollisesti liittyvää havaintoa.

Komentaja Göranssonin mukaan puolustusvoimien on reagoitava, "kun Ruotsin suvereniteettia rikotaan".

Samaan aikaan Aftonbladet-lehti on väittänyt, että koko suuretsintä olisi saanut alkunsa ruotsalaisaluksen osuttua pintaan nousseeseen venäläisvalmisteiseen lähettimeen tai muuhun viestintälaitteeseen. Komentaja Göranssonin mukaan uutinen ei kuitenkaan pitäisi paikkaansa, kertoo Expressen.

Ruotsin puolustusvoimat ei missään vaiheessa ole vahvistanut, että Tukholman saaristossa etsittäisiin juuri sukellusvenettä. Puolustusvoimat kuitenkin pitää todennäköisenä, että alueella on ollut vieraan valtion vedenalaista toimintaa. Puolustusvoimat on myös julkaissut aitona pitämänsä, sivullisen ottaman kuvan tuntemattomasta esineestä, joka katosi veden alle valokuvaamisen jälkeen.

Ruotsi, Ruotsin sukellusvene-etsinnät, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Oscar Pistorius tuomittiin taposta: Syyttäjän vaatimus tuomiota kovempi
Sisältö:

Eteläafrikkalainen juoksija Oscar Pistorius tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen tyttöystävänsä Reeva Steenkampin taposta, kertoo The Guardian.

Syyttäjä vaati vähintään 10 vuoden tuomiota, kertoo BBC.

Pistorius tuomittiin taposta, ei murhasta, BBC kertoo.

Pistorius ampui tyttöystäväänsä Reeva Steenkampia ystävänpäivänä vuonna 2013. Steenkamp kuoli neljästä laukauksesta saamiinsa vammoihin. Pistoriuksen puolustuksen mukaan kyseessä oli vahinko: hän luuli tyttöystäväänsä murtovarkaaksi.

Oscar Pistorius, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vladimir Putin ”järkyttyi”: Lumiauran kuski oli humalassa, neljä kuoli
Sisältö:

Lentokoneeseen tuhoisasti törmänneen lumiauran kuljettaja oli humalassa onnettomuuden sattuessa Moskovan Vnukovon lentokentällä maanantai-iltana, kertovat Venäjän viranomaiset.

Onnettomuutta tutkivan lautakunnan puheenjohtaja Vladimir Markin kertoo asiasta uutistoimisto Itar-Tassille.

– Tulemme todennäköisesti pidättämään useita lentokentän työntekijöitä tekemästä töitään tutkinnan ajaksi, Markin lisää.

Yksityiskone oli lähdössä nousuun kentältä, kun sen tielle osui lumiaura. Lentokone syttyi tuleen ja syöksyi kiitoradan pintaan tuhoisasti. Neljä ihmistä kuoli, heidän joukossaan ranskalaisen öljy-yhtiö Totalin toimitusjohtaja Christophe de Margerie.

Tutkintalautakunnan mukaan onnettomuuden pääsyiksi epäillään tässä vaiheessa lennnonjohdon sekä lumiauran kuljettajan virheitä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti turmasta pahoittelunsa Ranskan kollegalleen Francois Hollandelle.

– Olen järkyttynyt saamastani raportista, Putin toteaa sähkeessään.

Itar-Tassin tietojen mukaan Putin tunsi hyvin de Margerien.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat