Keskiviikko 1.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Nyt on laskettu koko elämän alkoholilasku: Hurja luku
Sisältö:

Keskimääräinen britti käyttää melkein 50 000 puntaa eli 63 881 euroa alkoholiin elämänsä aikana, kertoo The Independent.

Jokainen britti käyttää noin 787 puntaa eli 1005 euroa alkoholiin vuodessa, lehti kertoo.

–Olemme kaikki kokeneet sen, kun edullinen ilta ulkona muuttuukin kukkaron tappajaksi. Jo kuukauden raittiudella voi säästää merkittävästi, säästämisen asiantuntija Martin Lewis kommentoi lehdelle.

Alkoholi, Alkoholi, Iso-Britannia, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Teinipojat aiheuttivat tuhansien iPhone-vahingot – mokasivat pahasti
Sisältö:

Viimeisen parin viikon aikana internetissä on liikkunut huhuja Applen uusien iPhone 6 -puhelimien helposta vaurioitumisesta taipumalla. Bendgate-nimisen huhun alkuperänä ovat väitetyt tapaukset, joissa muun muassa liian kireiden housujen taskuissa olleet puhelimet olisivat vääntyneet jo muutaman käyttöpäivän jälkeen.

Tämä on johtanut lukuisiin rasitustestivideoihin ja -parodioihin. Huhua lähtivät varmistamaan myös kaksi brittipoikaa, jotka kuvasivat videon Apple-liikkeessä näytillä olleiden puhelinten taivuttelusta. Naureskellen tuhansien eurojen edestä tuotteita rikkoneet herrat paljastivat naamansa ja etunimensä videolla. Lisäksi he kuvaavat salaa liikkeen myyjää.

Toinen pojista selostaa myös lopuksi, kuinka ymmärtää suorittaneensa materiaalisia vahingontekoja, mutta ei koe olevansa vastuussa. Hän kääntää ongelman laitevalmistajan harteille, jonka ei tulisi mainostaa puhelinta parhaana mahdollisena, jos se rikkoutuu taittuessaan.

Vielä ei ole tietoa, ovatko nuoret testaajat jääneet jo kiinni. Video ladattiin aluksi Youtubeen, josta se on nyt poistettu. Kopion alkuperäisestä voit katsoa täältä: www.youtube.com/watch?v=O9U-NmsgCO8

Apple, bendgate, iPhone, Jutut ja juorut, Leo Lemmetty, Youtube-videot, Ulkomaat
Lehti: Jopa 14–15-vuotiaat tytöt Euroopasta Isis-vaimoiksi: ”Romanttinen ajatus”
Sisältö:

Britanniassa on herännyt huoli jihadistiryhmittymiin liittyvistä nuorista muslimitytöistä, kertoo sanomalehti The Guardian.

Ranskalaisten ja brittiläisten terrorismiasiantuntijoiden mukaan jopa noin 50 brittiä ja 63 ranskalaista tyttöä ja naista on liittynyt Syyriassa ja Irakissa terroria kylväneeseen Isisiin.

Jopa 14-15-vuotiaita tyttöjä matkustaa Syyriaan liittyäkseen sotilasryhmittymiin, mennäkseen naimisiin jihadistien kanssa ja saadakseen heille lapsia. Osa heistä myös aseistautuu, The Guardian kertoo.

Joillain nuorilla naisilla on ollut ”melkein romanttinen ajatus sodasta ja sotilaista”, kertoo Karim Pakzad Ranskan International and Strategic Relations –instituutista. Monien asiantuntijoiden mukaan sosiaalisella medialla on suuri rooli nuorten naisten rekrytoinnissa Isisiin, jonka pystyttämästä islamilaisesta valtiosta tai kalifaatista maalataan nuorille ruusuinen kuva.

Ranskalaisen asiantuntijan Louis Capriolin mukaan Isis-vaimoista, joiden aviomies kuolee, tehdään marttyyreita.

ISIS, Isis, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Sadat hurrasivat Leninin kaatumiselle - katso, mitä taustalla näkyy
Sisältö:

Venäjänvastaiset mielenosoittajat kaatoivat Leninin patsaan eilen Ukrainan Harkovassa. Oheisella videolla sadoista ihmisistä koostunut joukko hurraa patsaan pudotessa. Paikalla olleet protestoijat irrottivat myös entisen neuvostojohtajan muistomerkistä paloja itselleen.

Mielenosoittajien huutaessa valtion puolesta, näkyy videolla liuhuvan Ukrainan valtion ja kapinallisarmeijan lippujen lisäksi sotilasliitto Naton:n lippu. BBC:n tietojen mukaan tapahtumalla oli viranomaisten hyväksyntä.

Leo Lemmetty, Nato, Ukraina, Ukrainan kriisi, Vladimir Lenin, Ulkomaat
Patikoijat joutuivat karmeaan tilanteeseen tulivuorella – pelastunut julkaisi videon
Sisältö:

Viime lauantaina Japanissa purkaantuneesta Ontake-tulivuoresta on julkaistu katastrofielokuvaakin hätkähdyttävämpää videomateriaalia.

Patikoimassa ollut ryhmä pakenee videolla nopeasti lähestyvää tuhkapilveä jääden lopuksi sen alle. Materiaalin julkaisseen Youtube-kanavan kuvauksen käännöksestä selviää, että kameran takana ollut Kuroda Terutoshi jäi henkiin lähellä olleen pelastusmajan takia.

Videon aitoudesta ei ole riippumatonta vahvistusta, mutta Terutoshi tunnetaan luonto- ja patikointivideoistaan. Hänen videostaan kertoo muun muassa sanomalehti Independent.

Uusimpien tietojen mukaan ainakin 36 ihmisen oletetaan kuolleen purkauksen seurauksena. Lisäksi parikymmentä henkeä on vielä kateissa vuorilla. 

Japani, Leo Lemmetty, Ontake, tulivuori, Youtube-videot, Ulkomaat
Deittisivuston perustaja paljasti ”kivuliaan” totuuden miesten ihannenaisesta
Sisältö:

Deittisivuston tilastot paljastavat ihmisistä perustavanlaatuisia, naurettavia ja kivuliaitakin tosiasioita, kirjoittaa OkCupid-sivuston perustajiin kuuluva Christian Rudder artikkelissaan brittilehti The Guardianissa.

Kirjoituksessaan Rudder nostaa deittisivustonsa miljoonien käyttäjien kirjaamista parinhakutoiveista esiin etenkin yhden paljastavan seikan. Se liittyy miehiin, naisiin ja ikääntymiseen.

Sivuston käyttäjätilastojen perusteella naisen keskimääräinen toive kumppanin – miehen – iästä pysyy suhteellisen samankaltaisena koko naisen elämän. Käyttäjät 20-vuotiaista aina 50-vuotiaisiin naisiin toivoivat, että mies olisi kutakuinkin saman ikäinen kuin hän itse.

20–21-vuotiaiden naisten toive oli 23-vuotias mies, 22-vuotiaiden toive 24-vuotias mies. Käännös tapahtui, kun naiset täyttivät 30 vuotta, sillä tämän iän jälkeen naiset toivoivat keskimäärin hieman itseään nuorempaa miestä. Mutta vain hieman nuorempaa: 32-vuotiaat naiset haluaisivat mieluiten 31-vuotiaan miehen, 40-vuotiaat naiset 38-vuotiaan miehen ja 50-vuotiaat naiset 46-vuotiaan miehen.

Miehet ovat kokonaan toinen asia. Miehet ovat yksinkertaisia: oli mies sitten 20-vuotias, 30-vuotias, 40-vuotias tai 50-vuotias, ihannenainen on noin 20-vuotias, Rudder kertoo.

Naisen ihanneikä oli korkeimmillaan 45-vuotiaiden mieskäyttäjien toiveissa, sillä he suosivat 24-vuotiaita naisia. Kuitenkin 50-vuotiaiden toive oli taas 22-vuotias nuorikko – vaivaiset kaksi vuotta vanhempi kuin 20-vuotiaiden miesten ihannenainen!

–Miehet vanhentuvat, mutta eivät kypsy, Rudder tiivistää ”kivuliaan totuuden”.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Tämä kuva järkyttää nyt Saksaa – ”Molemmat vartijat hymyilevät”
Sisältö:

Saksassa kohistaan turvapaikanhakijoiden kohtelusta ja epäillyistä pahoinpitelyistä vastaanottokeskuksissa.

Saksan viranomaiset tutkivat tapausta, jossa ainakin kahta Burbachissa sijaitsevan vastaanottokeskuksen vartijaa epäillään turvapaikanhakijoiden pahoinpitelystä. Saksan yleisradion englanninkielisen Deutsche Welle -sivuston mukaan poliisin julkaisemat kuvat näyttävät ennemmin olevan peräisin Guantanamon tai Abu Ghraibin pahamaineisilta vankileireiltä kuin saksalaisesta pikkukylästä.

Poliisin julkaisemassa kuvassa, jollaisia syytetyt ovat itse ottaneet kännyköillään, molemmat syytetyt hymyilevät leveästi kameralle painaessaan käsistään sidottua turvapaikanhakijaa lattiaan.

– Useimmat liittäisivät tällaisen kuvan Guantanamon vankileiriin, sanoo paikallinen poliisipäällikkö Frank Richter Deutsche Wellelle.

– Molemmat vartijat hymyilevät.

Deutsche Wellen mukaan tiedon turvapaikanhakijoiden kaltoinkohtelusta sai ensin paikallislehden toimittaja, jolle näytettiin myös kuvatodisteita. Virkavallan hallussa on nyt myös videomateriaalia.

– Eräällä videolla mies istuu likaisella matolla oksennuksen peitossa, eikä häntä päästetä ylös, kertoo syyttäjä Johannes Daheim.

– On häiritsevää ajatella, että nämä ihmiset ovat tulleet meidän luoksemme muista maista kärsittyään väkivallasta. He etsivät suojelua, mutta joutuvatkin tällaiseen tilanteeseen.

Poliisin mukaan epäiltyjen vartijoiden yhteyksiä äärioikeistoon tutkitaan. Tutkinta miesten motiiveista on kuitenkin vasta alussa.

Sanomalehti Bildin mukaan paljastus on maanantaina laajentunut epäilyiksi väärinkäytöksistä muissakin vastaanottokeskuksissa.

Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Nato-pomolta tyly avautuminen: ”Venäjän kaava on selkeä”
Sisältö:

Naton pääsihteerin tehtävät tällä viikolla Anders Fogh Rasmussen sanoo Venäjän olleen pahin pettymys viiden viime vuoden aikana, eli hänen pääsihteerikaudellaan.

-Venäjän kaava on selkeä. Ensin Moldovassa, sitten Georgiassa ja nyt Ukrainassa se käyttää taloudellista, poliittista, sotilaallista ja propagandistista painetta luodakseen epävakautta ja konflikteja. Moskovan päätarkoitus on estää Venäjän naapurimaita tekemästä omia valintojaan ja näin pitää ne vaikutuspiirissään, Rasmussen kirjoittaa The Independent –lehdessä.

Rasmussen korostaa sitä, että kylmän sodan päättymisestä huolimatta Venäjä pitää Natoa edelleen vihollisena eikä kumppanina.

-Jos Venäjä ei muuta tapojaan, uskon Moskovan toimien olevan merkittävä haaste myös näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, Rasmussen ennakoi.

Rasmussen on johtanut Natoa vuodesta 2009. Uutena pääsihteerinä aloittaa keskiviikkona norjalainen Jens Stoltenberg. 

Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg, Nato, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Obama: Tämä USA:n virhe päästi jihadistit valloilleen
Sisältö:

Laiminlyönnit Syyrian kaaoksen tarkkailussa mahdollistivat ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin eli nykyisin IS:n nousun, katsoo Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Obama myönsi CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelmassa, että Yhdysvallat aliarvioi Syyrian tapahtumien merkityksen ja salli näin Syyrian kehittymisen ”jihadistien maailmanlaajuiseksi kohtaamispaikaksi”. IS:n perustivat Irakin al-Qaida-järjestön Syyriaan paenneet taistelijat.

– Syyrian sisällissodan kaaoksen aikana, kun laajoja alueita maasta oli täysin vailla hallintoa, he kykenivät järjestäytymään uudelleen ja hyödyntämään kaaosta, Obama sanoi muun muassa CNN:n mukaan.

Tämän jälkeen tapahtui Obaman mukaan toinenkin virhe, kun Yhdysvallat yliarvioi Irakin turvallisuusjoukkojen puolustautumiskyvyn. Isis jyräsi Irakin asevoimat tieltään saapuessaan tänä kesänä Irakiin Syyriasta.

Yhdysvallat liittolaisineen on viikonloppuna jatkanut IS:n hallitsemien kohteiden ilmapommituksia Syyriassa ja Irakissa, joka on pyytänyt ulkovalloilta apua jihadistien vastaiseen taisteluun.

Barack Obama, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Uusi tieto Japanin tulivuorelta: 30 ihmistä löytyi kriittisessä tilassa
Sisältö:

Purkautuneen tulivuoren takia loukkuun jääneiden etsijät löysivät 30 ihmistä kriittisessä tilassa, kertoo BBC.

Löydetyt ihmiset eivät hengittäneet ja heidän sydämensä olivat pysähtyneet, BBC kertoo.

Tulivuori purkautui eilen lauantaina. Sadat poliisit ja sotilaat ovat etsineet loukkuun jääneitä ihmisiä, kertoi Boston Herald.

Japani, tulivuori, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Suora ohje Venäjältä: Tässä ainoa tapa varmistaa kaasutoimitukset
Sisältö:

Venäjän energiaministeri Alexander Novak varoittaa Euroopan maita myymästä Venäjältä ostettua maakaasua eteenpäin Ukrainalle. Jos edelleenmyynti jatkuu, Venäjä saattaa Novakin mukaan katkaista kaasutoimitukset.

-Maakaasusopimuksissa ei mainita edelleenmyyntiä. Toivomme, että eurooppalaiset kumppanimme pitävät kiinni tästä. Se on ainoa keino taata, ettei kaasutoimituksi Eurooppaan keskeytetä, Novak sanoo saksalaisen Handelsblatt-lehden mukaan. 

Puola kertoi reilu kuukausi sitten Venäjän maakaasutoimitusten rajusta vähentymisestä. Analyytikot arvioivat tuolloin syyksi sen, että Puola myi maakaasua edelleen Ukrainaan. 

Alexander Novak, maakaasu, Maakaasutoimitukset, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäläiset pommikoneet lensivät kohti Ruotsia – Suomi lähetti Hornetit perään
Sisältö:

Venäläiset pommikoneet lensivät sunnuntaina kansainvälisessä ilmatilassa Suomenlahdella ja kääntyivät lopulta kohti Etelä-Ruotsin Skånea. Venäläiskoneita seurasivat Suomen ilmavoimien Hornetit sekä hävittäjät Tanskasta ja Liettuasta. Asiasta kertoo Svenska Dagbladet

Lehden mukaan venäläiskoneet olit Tu-22-mallia ja niiden lentäminen Itämeren yllä on erittäin harvinaista.

-Tämä on kolmas kerta, kun näemme Tu-22-koneita tällä alueella ja toinen kerta, kun ne tulevat näin kauas länteen, ruotsalainen kotra-amiraali Anders Grenstad kommentoi.

SvD uskoo, että tapaus oli Venäjän vastaus Liettuassa sunnuntaina päättyneeseen Nato-komentajien kokoukseen.

Hornet, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
”Uhka on nyt samanlainen kuin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen”
Sisältö:

Italia on nostanut valmiustasoaan islamistijärjestö Isisin uhkailujen vuoksi. Asiasta kertoi Italian sisäministeri Angelino Alfano Rai Newsille

-Isisin viimeisimmät lausunnot ovat selvä uhkaus Italiaa ja etenkin Roomaa kohtaan, joten valmiustason nostaminen on olennaista, hän sanoi.

Alfanon mukaan USA:n ilmaiskut Irakissa ja Syyriassa voivat ”aiheuttaa vastareaktion” myös Italiaa vastaan, koska maa tukee USA:n politiikkaa.

-Uhka on nyt samanlainen kuin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, hän totesi.

Angelino Alfano, Isis, Isis-järjestö, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
FT: Suomenkin tapahtumat osa Putinin ”projektia” – Virolle pahaenteinen varoitus
Sisältö:

Venäläiskoneiden tekemät ilmatilaloukkaukset ovat viimeisen vuoden aikana lisääntyneet paitsi pohjoisessa Euroopassa ja Baltiassa myös Nato-maissa ympäri maailman, kertoo talouslehti Financial Times.

Sotilasliitto Nato, joka valvoo Baltian maiden ilmatilaa, on tänä vuonna rekisteröinyt Liettuassa 68 ja Latviassa jopa 150 ”lähikosketusta” riskialttiisti käyttäytyneiden venäläiskoneiden kanssa. Viron ilmatilaa puolestaan on vuoden aikana suoranaisesti loukattu viisi kertaa, kun edellisten kahdeksan vuoden aikana loukkauksia oli ollut yhteensä seitsemän.

Suomen ilmatilassa venäläiskoneet ovat käväisseet samaiset viisi kertaa. FT kuitenkin toteaa, että eniten Venäjän provokaatiot huolestuttavat Baltian alueella, joka ”pelkää voivansa olla Ukrainan jälkeen seuraava” Venäjän pyrkiessä uudistamaan suurvalta-asemaansa.

–Monet ihmiset täällä ja Pohjois-Euroopassa ovat huolissaan siitä, mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudelle. Tämä on aika epämiellyttävää, sanoo Baltian puolustuskorkeakoulun opettaja James Rogers.

– Ukrainan tapahtumat ovat osa globaalia projektia, varoittaa venäläinen Putin-kriitikko Andrei Piontkovski FT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa Ukrainaan kuuluvan Krimin vallanneen Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin seuraava kohde voi olla Baltian alue: Viro, Latvia ja Liettua.

Baltian maat ovat sotilasliitto Naton jäseniä, mutta liittouman sitoutuminen niiden puolustamiseen on toisinaan kyseenalaistettu viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa Naton vakuutteluista huolimatta.

Ilmatilaloukkaukset, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Karu arvio ”rauhasta” Ukrainassa: ”Täydellinen työkalu Vladimir Putinille”
Sisältö:

Viimeinen asia, mitä Eurooppa tarvitsee, on uusi jäätynyt konflikti. Näin kommentoi Ukrainan ja separatistien viikonloppuista sopimusta ajatuspaja Carnegien kansainvälisen politiikan asiantuntija Judy Dempsey.

Dempsey arvostelee blogissaan erityisesti viikonloppuna sovitun 30 kilometrin aseettoman vyöhykkeen muodostamista.

-Aseeton vyöhyke in itse asiassa palkinto Moskovalle tunkeutumisesta Ukrainaan. Jäätynyt konflikti antaa Venäjälle tilaisuuden vaikuttaa oloihin itsenäisen maan sisällä, hän sanoo ja viittaa siihen, että ainakin Donetskin ja Luhanskin alueet Itä-Ukrainassa todennäköisesti säilyvät separatistien hallinnassa.

Dempsey vertaa Ukrainan tilannettas Transnistriaan, jossa venäläismieliset ovat yrittäneet erottaa aluetta Moldovasta. Hän uskoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin edelleen pyrkivän estämään kaikki Ukrainan hallituksen esittämät uudistukset.

-Aseettomalla vyöhykkeellä tulee olemaan vakavat seuraukset. Se antaa Moskovalle eli Putinille täydellisen työkalun poliittisen epävakauden liestomiseen. Venäjän sekaantuminen näyttää siis jatkuvan.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on suhtautunut epäillen Ukrainan ja separatistien sopimukseen, vaikka tulitauko Itä-Ukrainassa on uutistoimistojen mukaan nyt pitänyt.

-Venäjä rikkoo jatkuvasti rauhanomaisen rinnakkaiselon perusteita Euroopassa lietsomalla epävakautta Ukrainassa joka päivä. Tämä ei ole mitään pikku juttu vaan syvä konflikti, Merkel sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan. 

Merkel ei usko, että EU:n asettamia Venäjän vastaisia pakotteita ryhdytään purkamaan viikonlopun sopimuksen takia.

Angela Merkel, Judy Dempsey, Katja Rapeli, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Vladimir Putin, Ulkomaat