Torstai 24.4.2014

Uusi Suomi uutiset

USA:lta uhkavaatimus Venäjälle: ”En aseta päivämäärää, mutta...”
Sisältö:

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä ei ole ryhtynyt toimiin edesauttaakseen itäisen Ukrainan Venäjä-mielisten kapinallisten aseistariisuntaa. Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvallat varoittaa Venäjää uusista pakotteista, mikäli Venäjä ei pidä kiinni Geneven neuvotteluiden päätöksistä.

–En halua asettaa deadline-päivämäärää, mutta puhumme päivistä, sanoo Yhdysvaltain Etyj-edustaja Daniel Baer Bloombergin mukaan.

Yhdysvaltain vaatimus perustuu maan käsitykseen siitä, että Venäjä on masinoinut levottomuuksia itäisessä Ukrainassa.

Venäjä puolestaan syyttää Ukrainaa Geneven sopimuksen laiminlyönnistä. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Ukraina ei ole täyttänyt yhtäkään neuvotteluissa sovituista asioista. Lavrov syytti Yhdysvaltoja ”show’n pyörittämisestä” ja Ukrainaa ”rikollisesta” kapinallisten vastaisesta operaatiosta. Ukraina ilmoitti keskiviikkona jatkavansa armeijan operaatiota itäisessä Ukrainassa.

Samaan aikaan Yhdysvallat on siirtänyt pienen joukko-osaston sotilaitaan Nato-maa Puolaan, joka on ollut huolissaan turvallisuudestaan.

Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
USA:n joukot saapuivat Puolaan: Sotaharjoitukset alkavat
Sisältö:

Ensimmäiset yhdysvaltalaissotilaat ovat saapuneet Puolaan sotaharjoituksia ja maan turvallisuudentunteen vahvistamista varten, kertoo BBC.

Kyse on noin 150 sotilaan joukko-osastosta, jota seuraa vielä noin 450 Yhdysvaltain sotilasta. Ensimmäinen joukko-osasto siirtyi Puolaan asemapaikastaan Italiasta. Heidän odotetaan osallistuvan harjoituksiin niin Puolassa kuin Baltian maissakin.

Yhdysvaltain Puolan-suurlähettiläs Stephen Mull totesi BBC:n mukaan, että Yhdysvalloilla on sotilasliitto Naton synnyttämä velvollisuus vakuuttaa Puola liittouman turvatakuun pitävyydestä. Puolan lisäksi myös Viro, Liettua ja Latvia ovat olleet Ukrainan kriisin myötä kasvavasti huolissaan Venäjän toiminnasta. Muun muassa virolaispoliitikot ovat pyytäneet erityisesti amerikkalaissotilaita maahan turvatakuuksi.

Puola, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Viro, Ulkomaat
Valtava läpimurto Palestiinassa: 7 vuoden viha päättyy
Sisältö:

Palestiinan merkittävimmät poliittiset ryhmittymät ovat ilmoittaneet muodostavansa yhteisen hallituksen palestiinalaisalueille.

Asiasta kertovat kansainväliset uutislähteet, kuten Al-Jazeera ja BBC.

Yhteistyösopimuksen mukaan Fatah, Hamas ja Islamilainen Jihad muodostavat yhteisen hallituksen Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n alle. Puolueet sopivat järjestävänsä vaalit puolen vuoden sisään.

Puolueet eriytyivät seitsemän vuotta sitten, mikä johti kivualiaaseen kilpailuun. Nyt tehtyä sovintoa perustellaan sillä, että kilpailevien ryhmittymien väliset kiistat eivät edistä palestiinalaisvaltion asiaa Israelin paineessa.

Israel, Lähi-itä, Palestiina, Palestiina, Palestiinan tilanne, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Timo Soinin brittiystävä joutui noloon tilanteeseen: ”Entä vaimosi?”
Sisältö:

Britannian Itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage joutui vastaamaan kiperään kysymykseen käynnistäessään puolueensa eurovaalikampanjaa tällä viikolla, kertoo Independent-lehti. Maahanmuuttokriitikko Farage on perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ystävä ja läheinen yhteistyökumppani europarlamentin ajoilta.

Itsenäisyyspuolueen kampanja peräänkuuluttaa brittien oikeutta maan työpaikkoihin ja syyttää muiden EU-maiden kansalaisia brittien työpaikkojen viemisestä. BBC:n toimittaja kuitenkin huomautti Faragelle kampanjatilaisuudessa, että tämä itse on palkannut vaimonsa sihteerikseen – Faragen vaimo on saksalainen.

–Hänen palkkansa maksavat Britannian veronmaksajat. Viekö vaimosi siis jonkun työpaikan? BBC kysyi Faragelta.

–Ei, koska en usko, että kukaan muu haluaisi olla minun kodissani keskiyöllä tarkastamassa sähköposteja, Farage vastasi.

BBC:n toimittaja totesi Faragen vastaavan vain vitsailemalla ja kysyi, miten tämä oikeuttaa oman toimintansa ja ulkomaalaisen vaimonsa työllistämisen. Farage puolustautui kuvaamalla vaimonsa palkkaa maltilliseksi ja työviikkoa seitsenpäiväiseksi.

–Se on eri asia kuin satojen tuhansien ihmisten joukko, joka tukkii työmarkkinoiden matalan päädyn, Farage puolustautui.

Iso-Britannia, Nigel Farage, Teppo Ovaskainen, Timo Soini, ulkomaat, Ulkomaat
”Venäjän Facebook” oligarkkien käsiin? – ”Maailman pelottavin mies”
Sisältö:

Venäjän Facebookiksi kutsuttua verkkopalvelu VKontaktea hallitsevat nyt presidentti Vladimir Putinia lähellä olevat oligarkit, kertoo liberaali venäläislehti Moscow Times.

VKontakten perustaja Pavel Durov kertoi tiistaina paenneensa Venäjältä. Durovin mukaan hän kieltäytyi luovuttamasta Venäjän viranomaisille VKontakten käyttäjätietoja, minkä vuoksi hänet pakotettiin syrjään palvelun toimitusjohtajan paikalta.

Durovin mukaan VKontaktea hallitsevat nyt öljy-yhtiö Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin, jonka lähipiiri Moscow Timesin mukaan käynnisti viime vuonna Durovin vastaisen kaappauksen VKontaktessa, sekä Venäjän rikkain mies Alisher Usmanov. Usmanov on VKontaktea ostaneen venäläisen Mail.ru-verkkoyhtiön suurrahoittaja ja Putinin lähipiirin jäsen, lehti kertoo.

Brittilehti The Guardianin mukaan KGB-taustainen kovan linjan nationalisti Setšin tunnetaan Venäjällä muun muassa nimellä ”maapallon pelottavin mies”.

Kansainvälisessä sanomalehdistössä uskotaan yleisesti, että VKontakten vallanvaihdos on osa Venäjän hallinnon pyrkimystä tiukempaan otteeseen maan verkkokeskustelusta. Tapauksen uskotaan lisäksi liittyvän Ukrainan kriisiin, johon liittyen viranomaiset ovat ilmeisesti vaatineet VKontakten käyttäjien tietoja.

Moscow Timesin mukaan Venäjän viranomaiset uskovat, että länsimaiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet VKontaktea hyväkseen sanomansa levittämisessä.

–VKontakten tapahtumat ovat [Venäjän] vastatoimi, uskoo ajatushautomo Agentura.ru:n turvallisuusasiantuntija Andrei Soldatov.

Venäjän valtion alaisen poliittisen tutkimuksen laitoksen johtaja Pavel Salin puolestaan arvioi, että Venäjän hallinto katsoo VKontakten uhkaksi maan vakaudelle.
 
–Arabikevät osoitti, että sosiaalinen media voi ajaa ihmiset poliittiseen toimintaan. VKontakte voisi olla siinä roolissa Venäjällä, Salin sanoo Moscow Timesille.

Igor Setšin, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, VKontakte, Ulkomaat
Itä-Ukrainasta löytyi 2 kidutettua, tapettua miestä
Sisältö:

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Horlivkan kunnanvaltuuston jäsen on löytynyt kuolleena, raportoi Kiyv Post –lehti. Löydöstä kerrottiin tänään Horlivkan kaupungin verkkosivuilla.

Samaan aikaan Ukrainan virkaa tekevä presidentti Oleksander Turtšinov kertoi julkisuuteen tiedon, jonka mukaan kunnanvaltuutettua olisi kidutettu. Turtšinov kertoi BBC:n mukaan, että kunnanvaltuutetun lisäksi samalta paikalta olisi löytynyt myös toinen vainaja.

Horlivkan kunnanvaltuutettu katosi viime viikolla. Katoamiseen on kerrottu liittyneen naamioituneita miehiä.  Kiyv Postin tietojen perusteella valtuutettu löytyi paikallisen joen rannalta.

Turtšinov harkitsee nyt uuden terrorisminvastaisen operaation aloittamista Itä-Ukrainassa.

Edellinen operaatio epäonnistui. Ukrainan armeija lähetti idän kyliin ja kaupunkeihin varusmiehiä turvaamaan järjestystä. Osassa kaupunkeja asukkaat käytännössä riisuivat sotilaat aseista.

Ukraina, Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Shokki Ruotsissa: Kaksi kuoli ammuskelussa
Sisältö:

Ruotsissa ihmetellään kahden ihmisen kuolemaan johtanutta ammuskelua ja väkivaltaista yhteenottoa Norrköpingin kaupungissa.

Dagens Nyheter -lehden mukaan neljä miestä on otettu kiinni epäiltynä maanantai-illan välikohtauksesta, jota tutkitaan murhina ja murhanyrityksinä. Kahden kuolonuhrin lisäksi ainakin neljä ihmistä on loukkaantunut vakavasti.

Expressen-lehden mukaan paikalla havaittiin noin 30–40 hengen joukkotappelu tai kärhämä ennen laukauksia. Haavoittuneilla oli ampumahaavojen lisäksi teräaseen aiheuttamia vammoja. Kuolleet olivat noin 40-vuotiaita miehiä.

Välikohtauksen syy on epäselvä.

Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Partamiehen valokuva hämmentää suurvaltojen välejä
Sisältö:

Ukrainalaiset kertovat löytäneensä todisteita siitä, että Itä-Ukrainan levottomuudet ovat Venäjän ainakin osittain operoimia. Maan viranomaiset ovat tuoneet julki valokuvia, joissa esiintyy väitteen mukaa sama parrakas venäläistaistelija kuin Georgiassa 2008.

Yhdysvalloissa valokuviin on suhtauduttu siten, että ne tukevat oletuksia venäläisten sotkeutumisesta Itä-Ukrainan tapahtumiin. Maan ulkoministeriö ei pidä niitä ainakaan lonkalta humpuukina.

Valokuvat, joiden aitoudesta ei siis ole varmuutta, ovat levinneet ensin New York Timesin kautta, mutta nyt niitä ovat julkaisseet uutispalveluista myös CNN ja FOX. Vaikka ne eivät todistaisi mitään, arvioidaan niiden aiheuttavan hämminkiä Yhdysvaltain ja Venäjän välille sen jälkeen, kun ne saivat pääsiäisen alla Genevessä aikaan sovun Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi.

Partataistelijan valokuvan voi katsoa täältä FOXin sivuilta.

Ukrainan kriisi, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjä jyrähtää: ”Ukraina rikkoo sopimusta”
Sisältö:

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää Ukrainan viranomaisia juuri saavutetun Geneven sopimuksen rikkomisesta.

Lavrov sanoo uutistoimisto Itar-Tassin ja BBC:n mukaan, ettei Kiovan hallitus tee mitään ”laittomien ryhmien” toiminnan estämiseksi.
 
Lavrovin mielestä vaikuttaa siltä, etteivät viranomaiset pysty hallitsemaan ääriryhmien toimia. Lavrov painottaa, että Geneven sopimusta tulee noudattaa heti.
 
Lavrovin mukaan Geneven sopimuksen ensimmäinen kohta määrää ehkäisemään kaikenlaista väkivaltaa Ukrainassa, eikä tätä sopimuskohtaa nyt noudateta.
 
Lavrov sanoo myös, että Ukrainan viranomaiset ja Länsi-Euroopan maat yrittävät vierittää syyn tapahtumista Venäjän niskoille. Venäjänmieliset ja ukrainalaiset ottivat eilen yhteen aseellisesti Itä-Ukrainassa. Lavrovin mielestä hyökkäyksellä yritetään sytyttää sisällissotaa Ukrainassa.
 
Lavrovin mielestä Yhdysvaltojen pitäisi tajuta vastuunsa siitä, keitä on nostettu valtaan Kiovassa.
Sergei Lavrov, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäjältä Nato-varoitus: ”Vakava uhka”
Sisältö:

Naton uusi laajentuminen olisi vakava uhka Venäjälle, varoitti Venäjän presidentin kanslian tiedottaja Dimitri Peskov eilen lauantaina esitetyssä tv-ohjelmassa.

TVC-kanavalla esiintynyt Peskov sanoi, että koko Euroopan turvallisuusrakenne menee uusiksi, jos Nato ottaa ”yhdenkin askeleen” lähemmäs Venäjän rajaa.
 
Peskovin mukaan Naton laajentuminen olisi Moskovalle uhka, koska Nato on väistämättä sotilaallinen järjestö. Peskov totesi, että laajentumisen seurauksena Venäjän pitäisi ryhtyä toimiin oman turvallisuutensa varmistamiseksi, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.
 
Itä-Ukrainassa on sattunut yhteenotto lähellä Slovjanskia, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Eri lähteiden tiedot yhteenotosta vaihtelevat. Venäläislähteiden mukaan jopa viisi ihmistä olisi kuollut venäjänmielisten ja aseistautuneiden miesten välisessä tulitaistelussa. 
 
Peskov sanoi lauantain tv-ohjelmassa myös, että presidentti Vladimir Putinin suosio on huipussaan. Käytännössä koko Venäjän kansa tukee Putinin toimia Krimin tilanteen aikana, Peskov sanoi.
Dimitri Peskov, Nato, Nato-jäsenyys, Ukraina, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Venäjä, Ulkomaat
Huppupäisten miesten ikivanha perinne pysäyttää kokonaisen kaupungin – “Takaisin ei ole asiaa”
Sisältö:

Eteläitalialaisen Sorrenton kaupungin noin 17 000 asukkaan väkimäärä moninkertaistuu pääsiäisviikolla, kun sekä italialaiset että turistit tulevat seuraamaan Sorrenton ja sen naapurikaupunkien maailmankuuluja pääsiäiskulkueita.

Sorrenton niemimaalla pääsiäisviikon, joka Italiassa kulkee nimella La Settimana Santa, perinteet juontavat juurensa 1200-luvulta. Alun perin espanjalaisen pääsiäiskulkueperinteen toivat Napolinlahdelle jesuiitat 1600-luvulla.

-Pääsiäiskulkueita järjestetään pääsiäisviikolla kaikkiaan parikymmentä. Sorrentossa pitkänperjantain iltana järjestettä Processione Nera on maailman suurin Madridin vastaavan jälkeen. Kulkueet järjestetään edelleen täsmälleen samalla tavoin kuin ensimmäiset keskiajalla, Sorrenton turisti-infosta kerrotaan Uudelle Suomelle.

Kulkueet aloittaa Sorrenton kalastajasataman Marina Granden Sant’ Annan seurakunnan Processione dell’ Addolorata Madre, eli “kärsivän Madonnan” kulkue. Seurakuntalaiset kuljettavat Madonnan patsasta Sorrenton historiallisilla kujilla. Mukana kulkee soittokunta, joka soittaa hautajaismarssia.

-Alun perin kaikki katuvalot sammutettiin kulkueen ajaksi, ja ainoa valo olivat kaupunkilaisten ikkunoille ja parvekkeille laittamat kynttilät. Nykyisin katuvaloja ei sammuteta, mutta kynttiläperinne elää edelleen, Sant’ Annan kirkkoherra Angelo Castellano kertoo Uudelle Suomelle.

Ikivanhan perinteen mukaan Madonna kulkee Sorrenton kaduilla etsimässä poikaansa Jeesusta, mutta ei löydä häntä.

Kuuluisimmat valko- ja mustahuppuisten miesten kulkueet, Processione Bianca ja Processione Nera, järjestetään kiirastorstain ja pitkäperjantain välisenä yönä sekä pitkäperjantai-iltana. Ensimmäisessä kulkueessa huput ovat valkoiset, jälkimmäisessä mustat. Kulkueissa käydään läpi pääsiäisen historialliset tapahtumat. Molempiin kulkueisiin osallistuu noin 350 henkilöä.

Kaikki liikenne Sorrentossa pysähtyy kulkueiden ajaksi ja jo hyvissä ajoin iltapäivällä ja illalla ennen niitä.

-Pääsiäisviikolla täällä on tapana sanoa, että jos lähtee Sorrentosta pois, niin takaisin ei ole asiaa ainakaan autolla ennen kuin pääsiäisen jälkeen, paikallispoliisi toteaa ja viittaa siihen, kuinka tukkoon liikenne menee kulkueiden ja tuhansien turistien takia.

Sorrenton lisäksi kulkueita järjestetään Procidan saarella sekä Piano di Sorrenton, Sant’ Agnellon, Vico Equensen, Meta di Sorrenton ja Massa Lubrensen kaupungeissa.

Etelä-Italiassa katolisen kirkon pääsiäisperinteet otetaan kaikin tavoin vakavasti. Pääsiäinen vaikuttaa myös siihen, mitä syödään ja milloin.

-Pääsiäsiviikolla kenenkään ei tulisi syödä lihaa, ruokavalio pitäisi pitää mahdollisimman kevyenä. Pitkänäperjantaina ei syödä yhtään mitään, niente. Pitkäperjantai on myös “absoluuttisen hiljaisuuden päivä”, jolloin hartaat katolilaiset eivät puhu lainkaan. Viikko huipentuu lauantaiyön pääsiäismessuun ja sunnuntaina juhlalliseen pääsiäislounaaseen, kirkkoherra Angelo Castellano ohjeistaa.

Perinteinen eteläitalialainen pääsiäismenu koostuu antipastoista,  eli alkupaloista, jotka yleensä ovat salamia ja juustoja, niin sanotusta väliruuasta, joka on lasagne sekä pääruuasta, joka on lammasta. Pääsiäisen jälkiruoka on perinteinen La Colomba –pääsiäiskakku.

Katja Rapeli / Sorrento, Pääsiäinen, Pääsiäinen, ulkomaat, Etelä-Italia, Ulkomaat
Riita repesi EU:ssa ”Vladimir Putinin suurin etu”
Sisältö:

Euroopan unionin itäisen jäsenmaat riitelevät rajusti Venäjä-pakotteista. Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan Puola ja Baltian maat haluavat aikaisempaa kovempia pakotteita, kun taas esimerkiksi Unkari ei halua olla pakotteissa mukana lainkaan. 

Unkarin pääministeri Viktor Orban korostaa maansa riippuvuutta venäläisestä maakaasusta: 80 prosenttia Unkarissa käytettävästä maakaasusta tulee Venäjältä. Myös Bulgaria on suhtautunut pakotteisiin kielteisesti.

-Tämä osoittaa, että EU:n pakotteet eivät ole uskottavia. Mikä pahinta, näihin vaisuihinkin pakotteisiin voi tulla takapakkia. EU ei mitenkään pysty asettamaan pakotteita, jotka eivät vahingoittais myös länttä, Harvardin yliopiston vieraileva tutkija Andreas Goldthau kommentoi Bloombergille.

Prahan yliopiston politiikan tutkija Michael Romancov sanoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyötyvän tilanteesta.

-Hänen suurin etunsa on se, että vastapuoli on täysin jakautunut.

Talouspakotteet, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Obamalta uusi uhkaus Venäjälle – Putin vastasi heti
Sisältö:

Yhdysvallat uhkaa lisätä Venäjän vastaisia talouspakotteita, jos Venäjä ei pidä kiinni torstaina solmitusta sopimuksesta.

Venäjä, EU, Yhdysvallat ja Ukraina sopivat torstainakaikki ”laittomat” sotilasosastot Itä-Ukrainassa hajotetaan ja Venäjä-mielisten valtaukset virastorakennuksissa lopetetaan. Sopimuksesta huolimatta hallitnorakennuksia on edelleen Venäjä-mielisten kapinallisten hallussa. Asiasta kertoo muun muassa BBC

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ja ulkoministeriön edustajat ovat tavanneet amerikkalaisia investointipankkeja ennen torstain sopimusta ja varoittaneet näitä siitä, että uusia talouspakotteita suunnitellaan. 

-Koska Venäjä jatkaa edelleen epävakauden luomista Ukrainassa, valmistelemme uusia pakotteita jotka suunnataan tiettyjä Venäjän talouden sektoreita vastaan. Pakotteet astuvat voimaan, jos Ukrainan tilanteessa tapahtuu merkittävää kärjistymistä, Valkoisen talon edustaja Laura Lucas Magnuson kommentoi Bloombergille eilen.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinto on ehtinyt jo vastata USA:n uuteen uhkaukseen. BBC:n mukaan Kremilistä todetaan, että USA yrittää tehdä Venäjästä Ukrainan kriisin syntipukin.

Ukrainan kriisi, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Silminnäkijät Itä-Ukrainasta: Asemiehiltä Obaman ennustama reaktio
Sisältö:

Geneven lupaava sopimus Yhdysvaltain, Venäjän, Ukrainan ja EU:n välillä ei ole välittömästi näkynyt itäisen Ukrainan kapinallisten käytöksessä, raportoi kansainvälinen media.

Venäjä liittyi eilen Geneven neuvotteluiden tuloksena vaatimaan Itä-Ukrainan kaupunkien valtausten lopettamista ja sekä Venäjä-mielisten separatistien että Ukrainan armeijan sotilasjoukkojen vetäytymistä. Muun muassa BBC:n mukaan kapinalliset itse ilmoittivat perjantaina Donetskissa, että he eivät aio jättää valtaamiaan hallintorakennuksia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti jo aiemmin suhtautuvansa skeptisesti Geneven neuvottelutuloksen toteutumiseen käytännössä.

– Toiveeni on, että todella näemme tämän toteutuvan seuraavien päivien aikana, mutta en usko, viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen, että voimme luottaa siihen, Obama sanoi torstaina Geneven neuvottelutuloksen selvittyä.

Separatistien puhemies totesi perjantaina BBC:lle, että Ukrainan väliaikainen hallitus on ”laiton”, eikä valtauksia lopeteta ennen hallituksen väistymistä. Toinen aktivistijohtaja puolestaan ilmoitti ryhmänsä vetäytyvän vain, mikäli EU-mielinen mielenosoittajajoukko Kiovan Maidanin aukiolla vetäytyy ensin.

Samanlaisia havaintoja on uutistoimisto AP:n Itä-Ukrainassa olevilla toimittajilla.

Teppo Ovaskainen, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Obama varoittaa Ukraina-sovusta: ”Emme voi luottaa”
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa vielä luottamasta torstaina saavutetun, Ukrainan kriisin ratkaisua edistävän neuvottelutuloksen pitämiseen. Obama suhtautuu sopuun avoimen skeptisesti.

–Toiveeni on, että todella näemme tämän toteutuvan seuraavien päivien aikana, mutta en usko, viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen, että voimme luottaa siihen, Obama sanoo BBC:n mukaan.

–Meidän täytyy olla valmiina vastaamaan venäläisten yhä jatkuviin väliintuloyrityksiin Ukrainan itä- ja eteläosissa, Obama jatkaa.

Obama ja Britannian pääministeri David Cameron vakuuttavat Yhdysvaltain ja Euroopan valmiutta ottaa käyttöön uusia Venäjän-vastaisia pakotteita, mikäli torstain sovinto ei pidä.

Venäjän, EU:n, Yhdysvaltojen ja Ukrainan torstain neuvotteluissa päädyttiin sovintoon, joka näyttää yllättävän positiiviselta Ukrainan jännityksen lieventämiseksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi neuvotteluiden jälkeen, että myös Venäjä vaatii nyt itäisen Ukrainan Venäjä-mielisiä kapinallisia hajaantumaan ja lopettamaan hallintorakennusten valtaukset.

Venäjän on syytetty horjuttaneen Ukrainaa lähettämällä sotilasjoukkoja ja separatisteja maan itäosiin. Venäjä on toistuvasti kiistänyt asian. Torstaina Lavrov korosti, että Ukrainan on sisäisesti ratkaistava kriisinsä.

Barack Obama, Sergei Lavrov, Ukraina, Ukrainan kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat