Torstai 21.8.2014

Uusi Suomi uutiset

Taas historiallisia lukuja Euroopassa – ”Aiheuttaisi liikaa vääntöä”
Sisältö:

Euroalueen valtionlainojen korot ovat pudonneet tänään uusille ennätysalhaisille lukemille. Korkoja on tänään laskenut euroalueen odotuksia heikompi ostopäällikköindeksi, joka kuvastaa odotuksia tulevasta talouskehityksestä.

Ostopäällikköindeksi laski heinäkuussa lukemaan 52,8, kun sen aikaisempi lukema oli 53,8.

-Ostopäällikköindeksi tukee näkemyksiä  heikosta talouskasvusta ja matalasta inflaatiosta. Euroopan keskuspankin puuttumista tilanteeseen pidetään nyt erittäin todennäköisenä, Citigroupin pääkorkostrategi Alessandro Tentori sanoo Financial Timesille.

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investmentsin päästrategi Andrew Milliganin mukaan juuri EKP:hen kohdistuvat odotukset painavat valtionlainojen korkoja Euroopassa. Hän ei usko lainkaan teoriaan, jonka mukaan vaisut talouskasvuodotukset laskisivat valtionlainojen korkoja. 

-Valtionlainojen korkoihin vaikuttavat nyt muut asiat. Markkinoilla on alettu hinnoitella sitä, että EKP aloittaa määrällisen elvytyksen. Ja jos määrällinen elvytys alkaa, se tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP tulee ostamaan erityisesti Italian valtionlainoja. Tämä on jo saanut muut sijoittajat ostamaan Italian velkapapereita ja siksi Italian korot laskevat, Milligan kommentoi Uudelle Suomelle.

Italian 10-vuotisen lainan korko laski tänään 2,58 prosenttiin, mikä on  euroajan alhaisin noteeraus.

Vaikka EKP:n toimia siis odotetaan, Milligan ei pidä määrällistä elvytystä todennäköisenä.

-En usko siihen, että EKP ryhtyy määrälliseen elvytykseen. Se aiheuttaisi liikaa vääntöä EKP:n mandaatista ja muusta.

Saksan 10-vuotisen lainan korko on edelleen pysytellyt alle yhdessä prosentissa. Espanjan vastaava korko laski tänään 2,38 prosenttiin, joka on myös euroajan ennätys.

Alessandro Tentori, Andrew Milligan, Citigroup, Katja Rapeli, Korot, Raha, Standard Life Investments, Talous, Valtionlainojen korot, Raha
Maailmalla hehkutetaan nyt Nokiaa: “Aliarvioitu”
Sisältö:

Osakemarkkinoilla on Nokian suhteen kiinnitetty huomiota aivan vääriin asioihin. Näin uskoo varainhoitotalo Standard Life Investmentsin globaalin osakerahaston salkunhoitaja Dominic Byrne.

-Ensinnäkin markkinoilla on aliarvioitu Nokian kykyä pitää verkkoliiketoiminta kannattavana. Kuitenkin toinen vuosineljännes oli jälleen hyvä Nokian verkkoliiketoiminnalle. Verkkoliiketoiminta ei ole mikään kovan kasvun toimiala, mutta sieltä on saatavissa ihan kelpo marginaaleja, jotka voivat parhaimmillaan olla 5-9 prosentin luokkaa, hän kommentoi Uudelle Suomelle.

Toinen aliarvostettu asia Nokiassa on Byrnen mukaan patenttisalkku.

-Nokia ei ole vielä hyödyntänyt sitä lainkaan. Sieltä on saatavissa huomattavasti nykyistä enemmän liikevaihtoa, kun sitä aletaan hyödyntää aggressiivisesti, hän muistuttaa.

Byrne laskee, että Nokia pystyisi helposti noin kolminkertaistamaan patenttiliikevaihtonsa. Huhti-kesäkuussa patenttisalkun liikevaihto oli 147 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 145 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 65,3.

-Uskomme, että Nokia pystyy nostamaan patenttisalkun liikevoittoprosentin 80:n tasolle. Patenttisalkku oli juuri se syy, miksi ostimme Nokiaa matkapuhelinkaupan jälkeen. Odotamme, että yhtiön osake voi nousta 10 euroon, hän sanoo.

Standard Life Investments osti Nokiaa heti sen jälkeen, kun matkapuhelinten myynti Microsoftille julkistettiin noin vuosi sitten. Byrne muistelee ostohinnaksi noin 5 euroa osakkeelta. Tänään Nokian osakkeella on käyty Helsingin pörssissä kauppaa 6,23 eurossa.

Dominic Byrne, Katja Rapeli, Nokia, Nokian tulevaisuus, Osakemarkkinat, Raha, Standard Life Investments, Talous, Raha
Suomalainen peliyhtiö otti jättimäisen harppauksen: “Lupaa hyvää”
Sisältö:

Suomalainen peliyhtiö Gajatri Studios otti tänään merkittävän askeleen eteenpäin. Yhtiön kehittämä maailman ensimmänen joogapeli Yoga Rettreat lanseerattiin tänään maailmanlaajuisesti AppStoressa.

Peli on ollut pilottiversiona Suomen, Hollannin ja Kanadan AppStoreissa kesän ajan. Pelin kehittäjän, Gajatri Studiosin perustajan ja toimitusjohtaja Tiina Zilliacuksen mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

- Kolmen maan pilottia on ajettu pienellä volyymilla, eli olemme tuunanneet peliä heinäkuun alkuun saakka. Kesä-heinäkuussa Yoga Retreatia ladattiin vajaat 10 000 kertaa. Tilastollisesti tuo on hyvinkin riittävä volyymi todistamaan että latauskohtainen liikevaihto isommallakin volyymilla lupaa hyvää, Zilliacus kertoo Uudelle Suomelle.

Zilliacus sanoo, että kesän aikana jokainen pelin lataus on tuottanut keskimäärin yhden dollarin. Yoga Retreat on ilmainen peli, joka tarjoaa ostoja pelin sisällä.

Hän kertoo ryhtyneensä alun perin kehittämään juuri joogapeliä muun muassa siksi, ettei naisille suunnattuja pelejä oikeastaan ole tarjolla mobiilipelien maailmassa.

-Naiset ovat kuitenkin enemmistössä, kun katsotaan online-kulutusta. Omat odotukseni pelin leviämisestä ovat kovat.

Lanseeraus koki yllättävän takaiskun keskiviikkona. Kello 16 Suomen aikaa aiottua lanseerausta jouduttiin nimittäin lykkäämään useilla tunneilla AppStoren teknisten ongelmien takia.

- Softabusineksen tyyliin mikä vain on mahdollista, tosin 15 edellisen version kanssa vastaavaa ei ole koskaan nähty, Zilliacus kommentoi kesken lanseerausurakkaa Facebookissa.

Zilliacus korostaa, että Yoga Retreatin taustalla on kuuden hengen työryhmä. Se on hänen mukaansa hyvin pieni verrattuna muihin suomalaisiin tai kansainvälisiin peliprojekteihin.

Gajatri Studios, Katja Rapeli, Raha, Talous, Tiina Zilliacus, Raha
Historiallinen käänne Saksassa: “Mitä Euroopassa oikein tapahtuu?”
Sisältö:

Saksan 10-vuotisen valtionlainan korko laski viime viikolla ensimmäisen kerran alle yhden prosentin. Korko on myös pysytellyt historiallisen alhaisissa lukemissaan, tänään se noteerattiin 0,98 prosentissa, kun viime viikon alhaisin lukema oli 0,95 prosenttia.

-Aivan ymmärrettävästi tämä on saanut sijoittajat ihmettelemään, mitä Euroopassa oikein tapahtuu. On kuitenkin tärkeää muistaa, että alhaiset korot Euroopassa eivät ole mitään kovin poikkeuksellista, maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvan amerikkalaisen BlackRockin Euroopan korkomarkkinoiden pääanalyytikko Michael Krautzberger sanoo katsauksessaan.

Hän muistuttaa, että Saksan lyhyiden, 1- ja 2-vuotisten, valtionlainojen korot ovat olleet alhaalla jo muutamien vuosien ajan.

-Lähes kaksi kolmasosaa tänä vuonna nähdystä Saksan lainojen korkojen laskusta on seurausta siitä, että odotukset euroalueen talouskasvusta ovat heikentyneet.

Kun sijoittajat eivät enää saa niin sanottuna turvasatamana pidetyn Saksan lainapapereista toivomaansa tuottoa, katseet ovat kääntyneet euroalueen kriisimaihin. Esimerkiksi Italiassa 10-vuotisen valtionlainan korko on laskenut historiallisen alas sekin, mutta on silti edelleen noin 2,60 prosentissa. Portugalin 10-vuotisen lainan korko on 3,30 prosentissa ja Espanjan 2,40 prosentissa, eli tarjolla on selvästi parempaa tuottoa kuin Saksasta.

-Sijoittajat etsivät koko ajan parempaa tuottoa, sillä liikkeellä on paljon käteistä. Alle prosentin korkoon verrattuna euroalueen reuna- tai kriisimaiden lainat ovat nyt houkuttelevia, Danske Bankin pääanalyytikko Allan von Mehren kommentoi Bloombergille.

Suomen 10-vuotisen lainan korko oli tänään 1,17 prosentissa, joka sekin on poikkeuksellisen alhainen.

BlackRock, Danske Bank, Katja Rapeli, Korot, Raha, Talous, Valtionlainojen korot, Raha
Olutjätin vastaus Venäjälle: Vajaat ja pienemmät pullot
Sisältö:

Tanskalainen panimojätti Carlsberg sanoo myyvänsä jatkossa olutta vajaissa tai aikaisempaa pienemmissä pulloissa Venäjällä. Tämä on Carlsbergin vastaus oluen myynnin laskuun Venäjällä.

-Tällä tavoin emme joudu nostamaan hintoja yhtä paljon, Carlsbergin toimitusjohtaja Buhl Rasmussen selvitti uutistoimisto Bloombergille.

Carlsberg antoi tänään koko kuluvaa vuotta koskevan tulosvaroituksen Venäjän markkinoiden alamäen vuoksi. Yhtiö on suurin panimo Venäjällä ja yli kolmasosa sen kokonaisliikevaihdosta tulee Venäjältä.

Carlsbergin mukaan oluen myynti Venäjällä laski tammi-kesäkuussa 7 prosenttia. 

Carlsberg, Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjä, Raha
60 miljoonaa venäläistä odottaa – Valio: “Niin pian kuin mahdollista”
Sisältö:

Valio kertoo aloittavansa laktoosittomien maitotuotteiden viennin Venäjälle niin pian kuin mahdollista. Venäjä ilmoitti tänään iltapäivällä sallivansa laktoosittomien tuotteiden viennin EU-maista Venäjälle.

Valion mukaan laktoosittomat tuoremaitotuotteet ovat tuoneet noin kymmenen prosenttia yhtiön Venäjän-viennin määrästä. Laktoosi-intoleranssista kärsivien ihmisten määrä vaihtelee eri puolilla Venäjää, mutta arviolta heitä voi Valion mukaan olla jopa 60 miljoonaa.

-Valio alkaa viedä Venäjälle tuotteita niin pian kuin mahdollista. Ensimmäisenä vientiin saadaan lähes välittömästi laktoositonta maitojuomaa ja jogurttia, muiden tuotteiden osalta tuoteportfolio täsmentyy, Valion Venäjän liiketoiminnan johtaja Mika Koskinen sanoo.

Valio tutkii laktoosittomien tuotteiden tuontiluvan mahdollisen vaikutuksen yhtiössä käynnissä oleviin henkilöstön sopeuttamistoimenpiteisiin.

Russia Todayn mukaan vientikiellon loiventamisen taustalla oli venäläiskuluttajien allekirjoittama vetoomus, jossa Valion tuotteet mainitaan erikseen.

-Vetoomuksen mukaan Valion valmistamia laktoosittomille tuotteille ei ole korvaavia Venäjällä valmistettuja tuotteita, RT kirjoittaa. 

Katja Rapeli, Mika Koskinen, Raha, Talous, Valio, Venäjä-pakotteet, Venäjän talouspakotteet, Raha
Valio mainittu: Venäjä lieventää mustaa listaansa
Sisältö:

Venäjä sallii jatkossa muun muassa laktoosittoman maidon viennin maahan, vaikka maito muuten on vientikiellossa olevien tuotteiden listalla. Asiasta kertoo Russia Today

Pääministeri Dmitri Medvedevin päätöksen mukaan vientikieltoa lievennetään myös lohen ja taimenen sekä joidenkin vihannesten osalta.

Russia Todayn mukaan päätöksen taustalla on venäläiskuluttajien allekirjoittama vetoomus.

-Vetoomuksen mukaan Valion valmistamia laktoosittomille tuotteille ei ole korvaavia Venäjällä valmistettuja tuotteita. Sama koskee joitakin gluteiinittomia tuotteita, lehti kirjoittaa.

Dmitri Medvedev, Pakotteet, Raha, Talous, Uusi Suomi, Valio, Venäjä-pakotteet, Raha
Riita repesi Nokiassa: Tärkeä johtaja lähtee
Sisältö:

Nokian paikannuspalveluja tarjoavan Here-liiketoiminnan toimitusjohtaja ja Nokian johtokunnan jäsen Michael Halbherr on irtisanoutunut yhtiön palveluksesta.

Nokian tiedotteessa Halbherr kertoo haluavansa palata takaisin yrittäjäksi. Uutistoimisto Bloombergin sisäpiirilähteiden mukaan taustalla on kuitenkin vakava erimielisyys Heren strategiasta Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin kanssa.

-Nokiassa on käynnissä sisäinen väittely siitä, pitäisikö Heren keskittyä yritysasiakkaisiin vai jatkaa myös kuluttajapalveluiden parissa, nimettömänä pysyttelevä lähde sanoo.

Here-liiketoiminnan karttasisällöistä vastaava johtaja Cliff Fox toimii yksikön väliaikaisena johtajana 1.9.2014 alkaen. Nokian mukaan haku uuden johtajan löytämiseksi käynnistyy välittömästi yhtiön sisältä ja ulkopuolelta.

Heren liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 232 miljoonaa euroa, eli noin 8 prosenttia koko Nokian liikevaihdosta. Yksikköä on pidetty tärkeänä tukijalkana uudelle Nokialle.

Katja Rapeli, Michael Halbherr, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Rajeev Suri, Talous, Raha
Huomio Venäjä-pakotteista ja Suomesta: “Hämmästyttävää”
Sisältö:

Venäjän ruplan heikentymiset Suomen talouteen ovat Nordean päävaluuttastrategi Jussi Hahtelan mukaan jääneet “hämmästyttävän vähälle huomiolle” puhuttaessa Venäjän vastaisten talouspakotteiden vaikutuksista.

-Monessa kommentissa on todettu, että elintarvikeviennin osuus Suomen kokonaisviennistä Venäjälle on pieni. No näin on, mutta ruplan heikkenemisen kautta vaikutukset heijastuvat kaikkeen Suomen Venäjän vientiin. Rupla on heikentynyt kesäkuusta viisi prosenttia ja venäläisten ostovoima on heikentynyt saman verran. Jos yhdellä ruplalla saa viisi prosenttia vähemmän euroja, heijastuvat pakotteet kaikkeen mahdolliseen eurohinnoiteltujen hyödykkeiden ja palveluiden venäläiseen kysyntään, hän kirjoittaa blogissaan.

Hahtela huomauttaa, että lisäksi matkailussa vaikutukset näkyvät vivutettuina.

-Kulutuksen kerroinvaikutuksen takia yhdestä venäläisen turistin Suomessa käyttämästä eurosta jää Suomeen noin 1,20 euroa. Vastaavasti jokaisesta käyttämättä jääneestä eurosta jää efektiivisesti saamatta 1,20 euroa.

Hahtela korostaa, että Ukrainan kriisi on Suomelle hyvä muistutus siitä, ettei kaikkea voi laittaa yhden kortin varaan.

Venäjä on ollut erinomainen mahdollisuus suomalaiselle tavaroiden ja palveluiden viennille. Toivottavasti se on sitä myös jatkossa. Suomalaisen kilpailukyvyn pitää olla sellainen, että sillä pärjätään myös muilla markkinoilla, hän sanoo.

Jussi Hahtela, Nordea, Raha, Rupla, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Raha
Vertaa itse: Näin Tokmanni pieksee nyt Stockmannin
Sisältö:
Muiden kauppaketjujen – esimerkiksi tyylikkäistä tavarataloistaan tunnetun Stockmannin – vaikeudet eivät juuri näy Suomen suurimmassa halpakaupan toimijassa Tokmannissa.
 
Vertailun vuoksi: Vahvasti kansainvälistyneen Stockmann-konsernin liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 890,9 miljoonaa euroa, pudotusta viime vuodesta 8,3 prosenttia ilman lopetettuja franchising-toimintoja. Suomeen keskittynyt Tokmanni-konserni puolestaan kasvoi samaan aikaan 3,7 prosenttia 334 miljoonaan euroon.
 
Toinen vertailu: Pörssiyhtiö Stockmann teki alkuvuonna tappiota 40,3 miljoonaa euroa yltäen toisella neljänneksellä tosin pieneen plussaan. Listaamaton Tokmanni puolestaan kertoo päivän tiedotteessaan kannattavuuden jatkuneen ”edelleen hyvänä” tulosta sen kummemmin erittelemättä.
 
Maailmalla tunnettuihin laatutuotteisiin keskittyneen Stockmannin tavaratalot komeilevat Suomen suurimpien kaupunkien näkyvimmillä paikoilla sekä esimerkiksi Venäjällä Moskovassa ja Pietarissa. 
 
Stockmannin tavarataloja ja muita ryhmän myymälöitä sillä on neljässä maassa, Konserniin kuuluvalla muotiketju Lindexillä on myymälöitä 16 maassa ja Seppälällä viidessä maassa.
 
Helsingissä tuntemattomamman Tokmannin kauppoja – muun muassa Tokmanneja, Tarjoustaloja ja Robinhoodeja - on ympäri maata Hangosta Rovaniemelle ja ne saattavat sijaita hyvinkin syrjässä suhteessa pääkatuihin. Verkkokauppaakin Tokmannilla on kasvavissa määrin Stockmannin tapaan.
 
Tokmanni-konsernin palveluksessa on noin 3 000 henkilöä, Stockmann-konsernissa työntekijöitä on lähes 15 000.
 
 
 
Kauppa, Markku Huusko, Stockmann, Tokmanni, Raha
Nokialta suunnattu osakeanti työntekijöille
Sisältö:

Nokian hallitus on päättänyt suunnatusta osakeannista vuoden 2013 osakesäästöohjelmaan osallistuneille työntekijöilleen.

Suunnattu osakeanti toteutetaan yhtiön hallussa olevilla, enintään 200 592 Nokian osakkeella. Vuoden 2013 osakesäästöohjelman ehtojen mukaan Nokia antaa kullekin ohjelmaan osallistuvalle työntekijälle yhden lisäosakkeen jokaista sellaista kahta ohjelmassa ostettua osaketta kohden, jotka työntekijällä oli hallussaan vielä 30.6.2014.

Nokia, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Valion 70 milj. €: “Valitus ei ole aiheeton”
Sisältö:

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on jäädyttänyt markkinaoikeuden Valiolle määräämän 70  miljoonan euron sakon.

Sakko määrättiin kesäkuussa, jolloin markkinaoikeus totesi Valion syyllistyneen maidon polkuhinnoitteluun.  Valio valitti päätöksestä KHO:lle.

-Valio Oy:n valituksen ei voida katsoa olevan verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetun lain 12 §:ssä tarkoitetulla tavalla ilmeisen aiheeton. Tämän vuoksi markkinaoikeuden päätöksellä yhtiölle määrätyn seuraamusmaksun täytäntöönpano on kiellettävä, kunnes yhtiön valitus on korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistu tai asiassa toisin määrätään, KHO sanoo tänään annetussa päätöksessään.

korkein hallinto-oikeus, Raha, Talous, Uusi Suomi, Valio, Raha
Mersu-diilille jatkoa? “Tahtotila on jatkaa 2016 jälkeenkin”
Sisältö:

Valmet Automotive aloitti tänään uuden rekrytointikampanjan, jolla täytetään loput aiemmin ilmoitetusta 300 uuden autonrakentajan tarpeesta Mercedes-Benzin A-sarjan valmistukseen. Uuteenkaupunkiin on puolentoista vuoden aikana syntynyt  Mersu-sopimuksen ansiosta peräti 700 uutta autonrakentajan työpaikkaa. 

Valmet Automotive aloitti siltä tilattujen 100 000 A-sarjan Mersun valmistamisen syksyllä 2013. Tilatut autot on määrä rakentaa vuosina 2013–2016.

-Tänään julkistettu rekrytointikampanja liittyy ihan puhtaasti tähän tuotteeseen. Nyt kyseessä on yhden portaan tuotannon nosto, yhtiön HR-asiantuntija Tomi Salo kertoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa yhtiössä toivotaan, että positiivisia uutisia on kerrottavana Mersu-sopimuksen jälkeenkin.

-Tahtotila on jatkaa vuoden 2016 jälkeen. Jatkuvasti haemme uusia asiakkuuksia ja neuvottelemme niistä. 

Autoteollisuus, Katja Rapeli, Raha, Talous, Tomi Salo, Valmet Automotive, Raha
Taas 150 saa vakipaikan – A-Mersu nakuttaa työpaikkoja Suomeen
Sisältö:

Uuteenkaupunkiin on viimeisen puolentoista vuoden aikana ilmestynyt huikeat 700 uutta autonrakentajan työpaikkaa.

Valmet Automotive tarvitsee yhä lisätyövoimaa Mercedes-Benzin A-sarjan autojen kokoamiseen. Tänään tiistaina yhtiö aloitti 150 autonrakentajan rekrytoinnin. Aiemmin kesällä palkattiin jo 150 uutta työntekijää.

– Uudet autonrakentajat saavat neljän viikon koulutuksen tehtäviinsä. Hyväksytysti suoritetun rekrytointikoulutuksen jälkeen Valmet Automotive tarjoaa vakituisen työn autotehtaan hitsaamossa, maalaamossa tai kokoonpano-osastolla, yhtiö tiedottaa.

Valmet Automotive aloitti siltä tilattujen 100 000 A-sarjan Mersun valmistamisen syksyllä 2013. Tilatut autot on määrä rakentaa vuosina 2013–2016.

Autotehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 1000 autonrakentajaa sekä 300 toimihenkilöä. Kesä-heinäkuun rekrytointikierroksella yli 800 ihmistä haki töihin tehtaalle.

Valmetin rekrytointikampanjan alkamisesta kertoi ensin Talouselämä.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Valmet Automotive, Raha
Ulkosuomalaiselta yrittäjältä 3 halpaa vinkkiä Suomelle
Sisältö:
Ulkosuomalainen yrittäjä Vesa Palmu esittää kolmea keinoa parantaa yrittämisen edellytyksiä Suomessa. Ne eivät söisi valtion tuloja, mutta helpottaisivat yrittäjän toimintaa.
 
Toimenpiteet ovat:
 
1. Yritysvero maksuun vasta tuloksen varmistuttua
2. Yrittäjän eläkemaksu maksettavaksi vasta jälkikäteen
3. Viivästetty arvonlisäverojen tilittäminen
 
- Kassavirta on elintärkeä jokaiselle yritykselle. Erityisesti nopeasti kasvavalle yritykselle se voi olla kasvua merkittävästi hidastava tekijä. Suomen käytäntö, jossa kaikki valtiolle tilitettävät maksut on maksettava jo ennakkoon, on myrkkyä kassavirralle. Nykykäytännöillä syntyy toisinaan tilanne jossa yritys käytännössä lainaa valtiolle rahaa jota se ei ole vielä itse saanut tililleen, it-talo Wunderkrautia Lontoossa pyörittävä Palmu kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.
 
Lue Vesa Palmun perustelut hänen blogistaan.
 
Uusi Suomi, Vesa Palmu, Wunderkraut, yrittäjä, Yrittäminen, Raha