Keskiviikko 25.11.2015

Uusi Suomi uutiset

4 uutta kauppaa auki kertarysäyksellä – Tokmanni paljasti suuret suunnitelmansa
Sisältö:

Halpakauppaketju Tokmanni vähät välittää taantumasta. Yhtiö kasvaa nyt vauhdilla.

Yhtiö tiedotti keskiviikkona avaavansa torstaina neljä uutta myymälää eri puolilla Suomea: Jämsässä, Espoossa, Loimaalla ja Nivalassa. Näiden avajaisten myötä Tokmanni on avannut tänä vuonna jo 13 myymälää, joista suurimman osan kesän jälkeen.

Myös viime vuonna yhtiö avasi yhdeksän uutta myymälää, ja nyt se lupaa, että ”voimakas laajennustahti tulee jatkumaan tulevaisuudessakin”. Tiedotteessa kerrotaan konsernin suurista suunnitelmista: 40 uutta myymälää, kaikkiaan noin 200 myymälän verkosto.

– Vaikka avaammekin nyt kerralla neljä uutta myymälää, ei kasvuvauhtimme tule pysähtymään tähän. Etsimme jatkuvasti uusia kauppapaikkoja noin 10 000 asukkaan taajamista, joissa kaupan palvelut ovat noin 15 minuutin ajomatkan päässä. Uskomme menestykseemme ja arvioimme Tokmanneja mahtuvan Suomeen yhteensä noin 200 myymälää, sanoo toimitusjohtaja Heikki Väänänen tiedotteessa.

Tällä hetkellä Tokmanneja on vajaat 160 eri puolilla Suomea. Yhtiö ”pyrkii laajentamaan myymäläverkostoaan yli 10 000 neliömetrillä vuodessa”.

Yhtiön mukaan uudet myymälät työllistävät myymälästä riippuen noin 10–15 henkilöä eli yhteensä noin 50 henkilöä. Uusista myymälöistä eräänlainen tuore askel on Espoon kauppakeskus Lippulaivan ”kompaktimpi city-myymälä”, joka ”tarjoaa erityisesti kaupunkilaisten ja keskusta-asujien päivittäisten tarpeiden täyttämiseen kehitetyn tuotevalikoiman”.

Myymäläverkoston kasvattaminen nostikin vuonna 2014 Tokmanni-konsernin liikevaihdon ennätystasolle 734 miljoonaan euroon, missä oli kasvua kolme prosenttia kaupan alan yleisesti kärsiessä taantumasta ja myynnin supistuessa. Tokmannilla liikevaihdon ja asiakasmäärien kasvu saavutettiin yhtiön mukaan lähinnä laajentamalla toimintaa uusilla myymälöillä. Sen sijaan konsernin tulos pysyi vuonna 2014 edellisvuoden tasolla eli 43,1 miljoonassa eurossa.

Tokmanni on suomalaisperusteinen yrityskonserni, mutta nykyisin sen pääomistaja on ruotsalainen Nordic Capital -sijoitusyhtiö.

Kauppa, Raha, Talous, Teppo Ovaskainen, Tokmanni, Raha
Kansanedustaja räväyttää: ”Posti, Finavia, VR – puretaan ne”
Sisältö:

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa blogissaan, että ”puolimonopolien aika on ohi”.

Jaskarin mielestä Posti, Finavia ja VR ovat kaikki esimerkkejä puolimonopoleista.

- Näiden puolimonopolien takia uudet ideat ja toimintatavat eivät pääse rantautumaan Suomeen. Kaksi viikkoa sitten yhdessä lounastilaisuudessa Risto Siilasmaa sanoi, että kymmenestä maailmalla eniten kasvavasta liiketoimintaideasta kahdeksan on Suomessa kielletty. Olisiko nyt puolimonopolien purkamisen aika? Jaskari kirjoittaa.

Jaskarin mielestä Posti on muutospakossa saanut vastaansa koko ay-liikkeen ja ”yleislakkouhka on jälleen päällä”.

- Kuoleeko yritys ennen kuin sen sallitaan uudistua? hän kysyy.

Finavian tapauksessa poliitikoille on Jaskarin mukaan istutettu ajatus, että Helsinki-Vantaan tuotolla Finavia pyrkii kattamaan muiden kenttien tappiot.

- Aluksi ajatus kuulostaa hyvältä. Seurauksena on kuitenkin ollut, että Finavia on siirtynyt kiinteistökehitysyhtiöksi ja lähes kaikki panokset on laitettu Helsinki-Vantaalle, hän kirjoittaa.

- Päätöstä puolustellaan sillä, että Suomessa on turvattava yhden kansainvälisen kentän kilpailukyky. Miksi sitten muissa Pohjoismaissa on 14 yli miljoonan matkustajan kenttää ja Suomessa vain yksi? hän jatkaa.

VR:n monopoli puolestaan on vähitellen murtumassa, mutta Jaskarin mukaan siitä kuitenkin pidetään edelleen tiukasti kiinni.

- Vastaavia puolimonoliesimerkkejä löytyy monelta muiltakin sektorilta, Jaskari toteaa.

LUE MYÖS: Ministeri Anne Berner väläyttää US-haastattelussa VR:n monopolin purkua

Finavia, Harri Jaskari, kilpailukyky, monopolit, Posti, Puolimonopolit, Raha, Suomen kilpailukyky, Suomen kilpailukyky, Talous, Uusi Suomi, Valtionyhtiöt, VR Group, Raha
Sote-uudistuksella vaiettu seuraus: Veroprosentit revähtävät?
Sisältö:

Espoon kaupunginvaltuutettu Jouni J Särkijärvi (kok.) arvioi, että sote-uudistuksen seurauksena erot kuntien tulopohjissa ja veroprosenteissa kasvavat.

–Sote-menojen jääminen pois kunnilta synnyttää uuden perustuslakiongelman. Kuntien veroprosenteissa on nykyisin laaja hajonta, ja on katsottu, että jossain vaiheessa erojen suuruus voisi merkitä kansalaisten aseman eriarvoisuutta ja siten olla perustuslakiongelma. Pelkkä valtionosuuksien siirto maksettaviksi sote-alueille kasvattaa näitä eroja kuntien verotulojen tasauksen vuoksi, Särkijärvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Särkijärvi toimi kansanedustajana 1980- ja 1990-luvuilla ja on ollut myös kokoomuksen varapuheenjohtaja. Hän kertoo, että jokaisen kunnan valtionosuus lasketaan ensin samojen perusteiden mukaan, minkä jälkeen siihen tehdään verotulojen tasauksen edellyttämät vähennykset ja lisäykset.

– Kunnalta ei kuitenkaan voida vähentää enempää valtionosuutta kuin mitä se olisi saamassa. Tänä vuonna Kauniainen jää vaille peruspalvelujen valtionosuutta, mutta edellä esitetyssä mallissa syntyy useamman sadan miljoonan euron vajaus verotulojen tasaukseen, Särkijärvi kertoo.

–Tämä korvataan nykysäädösten mukaan alentamalla peruspalvelujen valtionosuusprosenttia. Tästä seuraa, että erot kuntien tulopohjissa ja veroprosenteissa kasvavat, ja perustuslakivaliokunta joutuu harkitsemaan sen vaikutusta kansalaisiin, hän lisää.

Sote-palvelujen kustannuksista katetaan nykyisin noin kolme neljäsosaa kunnallisverolla ja yksi neljännes peruspalvelujen valtionavulla.

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko keskustelee aiheesta blogin kommenteissa.

–Tällaiset "pikkuasiat" ovat jääneet käydyssä sote-keskustelussa jääneet siis vähemmälle huomiolle, Huusko kirjoittaa.

Hän nostaa esille kuntien tuloerojen kasvun lisäksi myös Särkijärven blogissa mainitseman työterveyshuollon.

–Työterveyshuollon asemaa uudistuksessa ei ole selostettu, Särkijärvi toteaa.

Särkijärven mukaan valtio ei voi pakottaa kuntaa laskemaan kuntaveron prosenttia. 

–Kuntaverolle olisi kyllä mahdollista asettaa yläraja. Monen kunnan talous on siten huonossa jamassa, että sote-uudistuksesta aiheutuvaa helpotusta käytettäisiin osaksi kunnan talouden tasapainottamiseen, joten kokonaisverotaakka kasvaisi, Särkijärvi toteaa blogin kommenttiketjussa.

Jouni J. Särkijärvi, kunnat, Kuntaverot, perustuslaki, Raha, Sote-sopu, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Talous, Uusi Suomi, Raha
Surkea viesti Suomen taloudesta: Haamuraja ylittyy taas, hallituksen tavoite jää haaveeksi
Sisältö:

Julkinen velkaantuminen jatkuu Suomessa sopeutustoimista huolimatta, ennustaa Aktia-pankki.

Pankin talousennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kasvu jää tänä vuonna nollaan ja ensi vuonnakin 0,5 prosenttiin.

– Vuonna 2016 valtion alijäämä ei heikon talouskasvun oloissa supistu lainkaan, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman tiedotteessa.

– Hallituksen tavoite velaksi elämisen lopettamisesta ei heikon talouskasvun oloissa etene.

Aktia toteaa, että päätettyjen sopeutustoimien vaikutusta valtiontalouden tasapainoon vesittävät työtulovähennyksen kasvattaminen ja hallituksen kärkihankkeiden käynnistäminen. Aktia huomauttaa myös, että ”hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yritykset uudistaa suomalaisten työmarkkinoiden toimintaa eivät ole johtaneet ratkaisuihin”.

Aktia arvioi, että Suomen julkisen talouden alijäämä tulee ylittämään Euroopan komission seuraaman kolmen prosentin rajan ”jo toisena vuonna peräkkäin”. EU-sääntöjen mukaan budjettivaje ei saisi nousta yli kolmeen prosenttiin, joskin monet jäsenmaat rikkovat sääntöä.

Pankin mukaan yksittäiset osaratkaisut eivät auta Suomea kasvun palauttamisessa.

– Työmarkkinoiden uudistamisessa nopeista kilpailukykyä edistävistä toimista, palkkamaltista, paikallisen sopimisen lisäämisestä sekä muista pitkän aikavälin muutoksista, kuten kannustinloukkujen purkamisesta, tulisi rakentaa kokonaispaketti, jonka pitkän aikavälin tavoite olisi pysyvästi hyvä kilpailukyky ja korkea työllisyysaste, Aktia arvioi.

Euroalueen talouskasvu on tänä vuonna noin 1,5 prosenttia, joten Suomi on pahasti jäljellä yleistä kehitystä.

Aktia, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Uusi kauppapaikka yli 700 000 suomalaiselle: ”Seitsennumeroinen potti – olemme tosissamme”
Sisältö:

”Se yhdistää käytännössä biotalouden ja digitalisaation, mikä osaltaan mahdollistaa puuhun perustuvan biotalouden tuottavuushypyn ja vahvistaa koko Suomen metsäsektorin kilpailukykyä”, uskovat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Metsäteollisuus ry ja Metsäteho Oy.

Kolmikko on ollut perustamassa kaikille avointa sähköistä puukauppapaikkaa, joka avataan vuonna 2016. Kuluvan vuoden lopussa toimintansa aloittavan kauppapaikkayhtiön perustajaosakkaina ovat kaikki merkittävät puun myyjät ja ostajat.

– Hyvät uutiset ovat olleet viime aikoina harvassa, joten saavutettu tulos on merkittävä ja erittäin positiivinen, toteaa Metsäteollisuus ry:n johtaja Tomi Salo Lastuja-yritysblogissa.

Suomessa on määrittelystä riippuen jopa yli 700 000 metsänomistajaa, kun mukaan lasketaan myös yhteisomistustilojen osakkaat ja vähintään kahden hehtaarin tilat.

Salo kertoo, että ”puukauppoja on hierottu vanhojen perinteiden mukaisesti milloin missäkin”. Hänen mukaana viime vuosina askel oikeaan suuntaan on ollut metsänhoitoyhdistysten Puumarkkinat-nettiportaali, mutta uusi palvelu tuo lopultakin puukaupan nykyaikaan. Puumarkkina-palvelu sulautuu uuteen yhtiöön.

– Jatkossa kuka tahansa voi halutessaan tarjota puuta myyntiin ja vastaavasti kaikki ostajat voivat tehdä tarjouksia järjestelmässä.

Salon mukaan hanke todistaa, että biotalous- ja puuala tahtovat kääntää Suomen talouden nousuun. Kauppapaikan toivotaan tukevan myös hallitusohjelman kirjausta puunkäytön lisäyksestä.

– Yhtiömuotoisen kauppapaikan perustamiseen on ladattu seitsemännumeroinen potti, mikä osoittaa yhtiön perustajien olevan tosissaan.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Die Welt: ”Tämä ei ole Etelä-Euroopan maa – Tämä on Suomi, ja syy on euron”
Sisältö:

- Tiedätkö sen EU-maan, jonka talous supistuu eniten, jossa häämöttää neljäs taaantuman vuosi putkeen, jossa euro on syypää kurjuuteen? Valtio Etelä-Euroopassa? Kaikkea muuta.

Näin aloittaa saksalaislehti Die Welt Suomen talouden tilaa käsittelevän juttunsa. Die Welt julistaa, että “todellinen Euroopan sairas mies” on Suomi. RBS-pankin ekonomisti Giles Gale toteaa näin monella tapaa olevan, vaikka Suomea on vuosikausien ajan pidetty vakaana ja kilpailukykyisenä maana.

Myös eurokriittisenä tunnettu brittilehti Daily Telegraph kirjoitti hiljattain, että Suomi on vaikea pala purtavaksi  euron puolustajille. Telegraphin mukaan Suomea ei voi syyttää tuhlailevaiseksi, kurittomaksi tai teknologisesti kehittymättömäksi, mutta maa on siitä huolimatta ongelmissa.

Die Weltin mukaan Suomen taloutta uhkaa neljäs taantuman vuosi peräkkäin. Kyseessä on lehden mukaan “pisin taantumajakso sitten toisen maailmansodan”.

Lehden mukaan suuri osa suomalaisista syyttää tilanteesta yhteisvaluutta euroa. Jutussa korostetaan myös sitä, että kilpailijan ja naapurimaa Ruotsin ei tarvitse euroasioista huolehtia. Myös Daily Telegraphin mukaa olennaista on se, että Suomi ei euromaana voi reagoida Ruotsin tavoin valuutan avulla shokkitekijöihin.

Die Weltin jutussa nostetaan esille myös kansalaisaloite, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä. Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) alulle laittama aloite on saavuttanut 50 000 allekirjoitusta ja menee eduskunnan käsittelyyn.

Lehti jopa toteaa, että monille asiantuntijoille Suomi on “paraatiesimerkki siitä, että euro on epäonnistunut” tavoitteessaan tuoda vaurautta ihmisille.

Molemmissa jutuissa tuodaan esille myös se, että Suomen talous kohtaa monelta suunnalta tulevia haasteita “epäsymmetrisen shokin”, joka johtuu muun muassa Nokia-tekijän katoamisesta sekä Venäjän talouden tilasta.

Euro, Raha, Suomen eurojäsenyys, Suomen talous, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Palkittu suomalaisyritys: Näin löimme läpi Kiinassa – ”Nyt USA”
Sisältö:

Kansainvälistymispalkinnon tasavallan presidentiltä tänään vastaanottaneen sairaalateknologiayritys Serreksen toimitusjohtaja Mika Hagberg kertoi, miten Kauhajoelta lähtenyt yritys onnistui siinä, mitä moni on yrittänyt: lyömään läpi Kiinan markkinoilla. Serres on toiminut Kiinassa vuodesta 2005 lähtien.

Serres on erikoistunut sairaaloiden leikkaussalien imujärjestelmiin, ja vie muun muassa Kiinaan Suomessa valmistettuja kertakäyttöisiä imupusseja. Palkintoperusteiden mukaan Serres ”on kasvanut kannattavasti oman kapean erikoisalansa globaaliksi markkinakakkoseksi”. Yrityksen liikevaihto on lähes kuusinkertaistunut 2000-luvun aikana 28 miljoonaan euroon.

Serres on yksi harvoista suomalaisyrityksistä, joka vie kotimaassa valmistettuja tuotteita Aasian markkinoille. Hagberg ei pidä Kiinan markkinaa helppona suomalaisille yrityksille, koska kulttuuri on hyvin erilainen.

– Kulttuuri on suuri vaikutin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ei täältä Suomesta voi lähteä muuttamaan maailmaa tai kulttuuria kauppasuhteilla. Se täytyy opetella, Hagberg kertoi Uudelle Suomelle Valtioneuvoston kansliassa ennen kansainvälistymispalkinnon vastaanottamista.

Kiinan markkina eroaa Suomen markkinasta selkeimmin siinä, että se on Hagbergin mukaan ”hyvin moniportainen”, ”hyvin erilainen” ja lisäksi edessä on kielimuuri.

– Jos Suomessa on valmistaja, kenties joku myyvä väliyhtiö siinä ja sitten asiakas, niin Kiinassa voi olla vaikka kuusi porrasta siinä. Se on hyvin monimutkainen [markkina]. Sitä kautta erityisesti Kiinassa se kumppaneiden löytäminen on tärkeää.

Kielimuuria Hagberg kuvaa yksinkertaisesti suureksi.

– Me emme ymmärrä kiinalaisia eivätkä he ymmärrä meitä. Siinä jo lähtökohtaisesti resursointi täytyy olla sillä tavalla, että pystyy sen muurin murtamaan.

Miten kauhajokinen yritys lähtee Kiinaan, miten se tehdään?

–Ensimmäisenä se lähtee päätöksestä. Ensin pitää päättää lähteä. Sitten se on vain raakaa duunia. Pitää selvittää se markkina, etsiä ne konstit ja vaan vääntää ja vääntää ja tehdä töitä. Sitten se kulma vain aukeaa jostain, Hagberg vastaa.

–Mehän teemme nyt vastaavaa USA:ssa. Me olemme tutkineet USA:n markkinaa vuodesta 2005 ja samanlainen prosessi käydään. Kuusi vuotta myöhemmin me perustettiin sinne myyntiyhtiö kun löysimme sen kulman, miten sinne mennään. Tämä ei ole sellaista pikavoittobisnestä. Tämä on pitkäjänteistä suunnitelmallista työtä, hän lisää.

Hagbergin mielestä Suomessa ei ole vaikeaa olla yrittäjä.

– Yleinen suomalainen perisynti ja haaste on tällainen ylenpalttinen vaatimattomuus ja verkostojen puute lähinnä ulospäin, Hagberg sanoi.

Linda Pelkonen, Mika Hagberg, Raha, Serres, Talous, Raha
Presidentti Niinistö ihmettelee Suomea: Mistä ”epäyhtälö” johtuu?
Sisältö:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehottaa Suomea ja suomalaisyrityksiä uskomaan potentiaaliinsa.

Niinistön mukaan talouden erilaisissa merkeissä ja toteutumassa on Suomessa ristiriita.

– Yhä vielä me saamme ihmetellä erästä epäyhtälöä. Se on se, että oli minkälainen tutkimus tahansa, Suomi on aina menestyjien joukoissa. Hyvissä asioissa emme ole kovin kaukana kärjestä. Epäyhtälö on siinä, että kun katselee samalla tavalla niissä tutkimuksissa menestyneitä maita, pieniä vertailukelpoisia maita, yksikään niistä ei menesty yhtä heikosti kuin Suomi, Niinistö kertoi presidentinlinnassa pitämässään puheessaan.

– Jotenkin meillä on vakava puute potentiaalimme, mahdollisuuksiemme ja kykyjemme hyväksikäyttämisessä, hän lisäsi.

Presidentti puhui kansainvälistysmispalkintojensa julkistustilaisuudessa torstaina. Yksi palkituista on kasvuyritystapahtuma Slush, jossa Niinistön mukaan onkin sellaista ”menoa ja meininkiä”, jota ei näe muualla Suomessa, jos muualla maailmassakaan.

Toisaalta tulevaisuudessa tarvitaan presidentin mukaan yhä enemmän yrityksiä, joiden tuotteet helpottavat maailman ihmisten perustarpeiden täyttymistä. Niinistön mukaan muut torstaina palkitut yritykset, sairaalateknologiayritys Serres ja raskaan teollisuuden lämmönsiirtimiin erikoistunut Vahterus, edustavat juuri sellaisia toimialoja, joille tulevaisuudessa on paljon tarvetta.

Niinistö kertoi, että aihetta käsiteltiin äskettäin vienninedistämismatkoilla Turkissa ja Indonesiassa. Presidentin mukaan suurkaupunkien vaikutus kasvaa.

– Siellä on kovasti tarpeita. Siellä on sellaisia tarpeita, jotka liittyvät aika perustavaa laatua olevaan ihmisten elämiseen. Mitä tehdään jätteille, miten saadaan puhdasta vettä, kaikkea tällaista, jota ehkä aikaisemmin on pidetty itsestään selvänä. Se voi ollakin niin, että jatkossa annetaan enemmän painoa tavallisten asioiden toimivuudelle, Niinistö sanoi.

Linda Pelkonen, Raha, Sauli Niinistö, Vienti, Yrittäjyys, yrittäminen, Yrittäminen, Raha
Slush sai tunnustuksen presidentti Sauli Niinistöltä
Sisältö:

Kasvuyritystapahtuma Slush ja kaksi perinteisempää suomalaisyritystä ovat saaneet tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot. Sauli Niinistö jakoi palkinnot torstaina Presidentinlinnassa.

Palkintoperusteissa Slushin todetaan kasvaneen muutamassa vuodessa yhdeksi Euroopan johtavista ja tunnetuimmista kasvuyritystapahtumista. Kuluvana vuonna Slush laajeni Aasiaan, kun tapahtuma järjestettiin sekä Tokiossa että Pekingissä.

– Slush on yhteisön tekemä ilmiö. Tämän vuoden Helsingin tapahtumaa on ollut rakentamassa 1 500 vapaaehtoista 50 maasta. Pelkästään tämä tekijäjoukko on yksi Suomen historian kansainvälisimpiä, puhumattakaan kävijöistä, joita oli tasan sadasta maasta, Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä kiittää tiedotteessa.

Lisäksi palkittiin kauhajokelainen sairaalateknologiayritys Serres, joka ”on kasvanut kannattavasti oman kapean erikoisalansa globaaliksi markkinakakkoseksi”.Yrityksen valmistama sairaaloiden leikkaussalien imujärjestelmä menestyy muun muassa Kiinassa.

– Olemme tarttuneet valmistavan teollisuuden vaikeimpaan ongelmaan eli miten valmistaa huippulaatua kohtuullisin kustannuksin. Menestyksemme osoittaa meidän onnistuneen tässä, koska pystymme valmistamaan Suomessa kertakäyttöisiä imupusseja sairaalakäyttöön ja myymään niitä erittäin kilpailluilla Kiinan markkinoilla, Serres Oy:n toimitusjohtaja Mika Hagberg sanoo tiedotteessa.

Kolmas palkittu on Uudessakaupungissa toimiva perheyritys Vahterus, joka on erikoistunut raskaan teollisuuden lämmönsiirtimien valmistukseen.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. Presidentti myöntää palkinnon Team Finland -johtoryhmän esityksestä.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Finnair siirtyy ulkomaisiin sämpylöihin – Koko leipomossa yt-neuvottelut
Sisältö:

Starfood Finlandin Vantaan leipomo saatetaan joutua sulkemaan kokonaan, koska Finnair aikoo ostaa lentokoneissa tarjottavat sämpylät ulkomailta. Näin kertoo Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL. Liiton mukaan sämpylät tulevat jatkossa valmiiksi paistettuina ja pakastettuina Hollannista, ja ne vain sulatetaan käyttöön Suomessa.

Leipomossa käynnissä olevat yt-neuvottelut koskevat 16 työntekijää ja kolmea esimiestä. Yritys on kuitenkin kertonut tarjoavansa heille kaikille muuta työtä yhtiön sisältä.

Pääluottamusmies Chau Nguyen kritisoi SELin sivuilla sitä, että ”valtionyritys Finnair, joka vielä muutama vuosi sitten kampanjoi kotimaisella työllä, on lähtenyt viemään työtä ulos Suomesta”.

- Jokaisella Suomessa toimivalla yrityksellä pitäisi olla sen verran yhteiskuntavastuuta, että ne ostaisivat käyttämänsä tuotteet ja palvelut Suomesta. Myös Finnair hyötyisi yrityksenä siitä, että ihmisillä on Suomessa työtä, kunnon palkka ja ostovoimaa, hän sanoo.

Starfood Finland, entiseltä nimeltään Finncatering, oli Finnairin tytäryhtiö vuoteen 2014 asti. Nykyinen omistaja on LSG Sky Chefs.

Finnair, Raha, Starfood Finland, Talous, Uusi Suomi, Raha
Yrittäjän kova avautuminen ay-liikkeelle: ”Sanon nyt ääneen sen, mitä moni ei uskalla”
Sisältö:

Yrittäjä Saija Hakonen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että kuulee melkein päivittäin yrittäjiltä yhtä ja samaa viestiä: ”Tarpeita on lisätyövoimalle, mutta en minä uskalla ketään omille listoille palkata, otan vuokratyövoimaa ja ostan alihankintana.”

- Eilen viimeksi eräs yrittäjä kertoi, että aikoo ulkoistaa kaikki työntekijänsä vuokratyöfirmalle. Toinen sanoi, että kevääksi on tulossa isoja tilauksia ja tarvitaan reilusti lisää väkeä töihin. Valinta on vuokratyövoimaa virolaisen yrityksen kautta ja uusia alihankkijoita. Nämä ovat todellisia tilanteita ja näitä tulee enenevässä määrin eteen.

Hakonen on Suomen Yrittäjien Orimattilan paikallisyhdistyksen hallituksessa ja toimii siellä yrittäjyyskasvatusvastaavana.

Pk-yritykset eivät uskalla palkata, ne ulkoistavat riskin muualle, Hakonen kirjoittaa.

Hän toteaa, että pk-yrittäjät voivat kyllä tähän suuntaan mennä, mutta jos valtion mielestä työpaikkoja pitäisi syntyä suoraan yrityksiin, on aika muuttaa asioita.

- Sanon nyt myös ääneen sen, mitä moni ei uskalla; Kyllä tämä työntekijäliittojen lakkoilu ja toisten mukana tukilakkoilu on karannut monen yrittäjän mielestä käsistä ja vähentää palkkausintoa selvästi. Monet yrittäjät näkevät, että ay:llä on pelottavan suuri valta ja että tämä ei ole nykypäivää. Monista asioista olisi parempi sopia paikallisesti yrityksissä, pk-yrittäjä ei halua arkea hankaloittamaan liittoja ja lakonuhkaa. Ja tämä on fakta eikä kyse ole pahuudesta vaan siitä, että yrittäjä haluaa selvitä yrityksenpyörittämisen arjesta niin, että töitä on myös jatkossa ja viivan allekin jää jotakin, Hakonen avautuu.

Hakosen mukaan irtisanominen on kallista ja pieni firma saattaa jopa kaatua työntekijän pitkään sairauslomaan. Hakonen toteaa, että nämä ovat käytännön esimerkkejä siitä, miksi ulkoistaminen ja vuokratyöntekijöiden käyttäminen on pk-yrityksille turvallisempaa.

Ay-liike, Irtisanomiset, PK-yritykset, Raha, Saija Hakonen, sairauslomat, Talous, Uusi Suomi, Yrittäjät, yrittäminen, Yrittäminen, Raha
Keskolta Siwa-liike: 39,9 %:n jättiläiseltä puuttuu vielä siunaus
Sisältö:

Kesko ostaa Siwoja ja Valintataloja pyörittävän Suomen Lähikauppa Oy:n. Kauppahinnaksi kerrotaan Keskon pörssitiedotteessa noin 60 miljoonaa euroa.

Kauppa toteutuu Keskon tytäryhtiön Ruokakeskon ja Lähikaupan omistaman pääomasijoittaja Tritonin välillä.

Keskon ruokakauppojen markkinaosuus oli Suomessa viime vuonna 33,1 prosenttia. Lähikaupan markkinaosuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä oli viime vuonna 6,8 prosenttia.

Toimijoiden yhteisosuus markkinoista olisi ollut siis vuonna 2014 39,9 prosenttia.

Suomen vähittäiskauppaa johtaa tällä hetkellä S-ryhmä 45,7 prosentilla.

Keskon ja Lähikaupan kauppa tarvitsee vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Suomen vähittäiskaupan keskittymistä on arvosteltu politiikassa ja kilpailuviranomaisten toimesta viime vuosina.Keskolta Siwa-pommi: 39,9 %:n jättiläiseltä puuttuu vielä siunaus

 

Kauppa, Kesko, Pörssi, Raha, Siwa, Suomen Lähikauppa, Talous, Uusi Suomi, Valintatalo, Raha
Taloustieteilijä ärähtää: ”Pitääkö Suomen valtio ensin ajaa konkurssiin?”
Sisältö:

Suomen talouden madonlukujen latelemisesta tunnettu taloustieteen professori Matti Virén Turun yliopistosta tyrmää kaksi yleistä vastaväitettä Suomen julkisen talouden säästötoimille.

Virén keskustelee säästöpolitiikasta Puheenvuoron blogikirjoituksessaan. Hän itse on vaatinut jo pitkään merkittäviä leikkauksia Suomen julkisiin menoihin, mutta talouskurin järkevyys on kiistelty aihe. Usein todetaan, että juuri huonona aikana kuten nyt tulisi elvyttää.

– Kovin moni tuntuu olevan sitä mieltä, että julkista alijäämää ei saa supistaa nyt huonoina aikoina, vaan vasta hyvinä päiviä. Hyvä. Kertokaa, minulle, koska ne hyvät ajat tulevat. Ja mistä ne tulevat? Tulevatko tällä vuosisadalla? Pitääkö velkaa ensin kerryttää niin paljon, että Suomen valtio on konkurssitilassa? Virén kirjoittaa bloginsa kommenteissa.

– Tuhat kertaa toistettu älyllinen latteus on se, että taloustiede ei ole tiede, se on alkemiaa, uskontoa, höpöhöpöä, merkantilismia, uusliberlismia ja mitä vielä. -- Sen verran taloustiede sentään sanoo, että mikään ikiliikkuja talouselämä ei ole. Itsellään se ei lähde kasvuun. Ja ikävä sanoa, näillä näkymin kasvua saa odottaa kauan.

Virén sanoo puhelimitse Uudelle Suomelle, että hänen arvionsa mukaan Suomen nykyisissä talousongelmissa on kyse ennen kaikkea rakenneongelmasta, ei suhdanteista. Tänään julkaistiin tuoreita Euroopan talouslukuja, joissa Suomi pitää perää.

– On tiettyjä tilanteita, joissa elvytyksellä on paikkansa, mutta silloin täytyy aika tarkkaan olla tiedossa se, milloin suhdanne on kääntymässä. Silloin elvytykselle on paikkansa. Aivan kuten Lehman Brothers -sokki, jonka jälkeinen suhdannekuoppa iski vuonna 2009. Se oli tilapäistä ja oli ilman muuta selvää, että kaikissa maissa finanssipolitiikan viritys oli elvyttävällä puolella, Virén sanoo.

– Mutta tässähän on vaan viisi vuotta povattu, että tämä on vain suhdannekuoppa ja kokonaistuotanto kääntyy kohta puolen vuoden päästä nousuun. Tämän tyyppinen povaaminen ei ole ollenkaan oikeilla jäljillä. Tätä ajattelutapaa olisi syytä tarkistaa ja ryhtyä enemmän ajattelemaan, että nämä ongelmamme ovat rakenteellisia. Ja niiden ratkaisu ei todellakaan ole elvytyspolitiikka.

Suomen virallinenkaan pitkän aikavälin talousennuste ei ole erityisen valoisa. Suomen Pankki on ennustanut, että vuosina 2014–2020 bruttokansantuote kasvaa keskimäärin 0,8 prosenttia vuodessa ja vuosina 2020–2030 keskimäärin noin prosentin vuodessa.

Jos edes tämä talouskasvu toteutuu, maksetaanko sillä velkoja pois, Matti Virén?

– Ei. Tietysti velkaa voi maksaa pikkuhiljaa pois, ei se siitä kiinni ole. Mutta takaisinmaksun kannalta paljon tärkeämpää olisi ylipäätään, että saadaan kurottua julkisen sektorin alijäämää umpeen. Kuntien ja valtion alijäämä on melkein kymmenen miljardia euroa, vastaa Virén.

Viréniä ei miellytä myöskään ”toitotus” siitä, että Suomen velkataakka on vielä matala verrattuna moneen muuhun euromaahankin.

– Ei se kauhean kauan kestä se tilanne tällä vauhdilla. Tässä velkaantumiskeskustelussa minua pelottaa eniten se, että jos me hirveän voimakkaasti velkaannumme nyt, me olemme sitten avuttomia, jos tulee oikea suhdanneshokki: uusi Lehman Brothers. Meillä ei olisi mitään pelimerkkejä jäljellä elvyttää tilanteessa, jossa oikeasti pitäisi elvyttää.

Elvytyspolitiikka, Heikki Patomäki, Matti Viren, Suomen talous, Suomen talous, Talouden elvytystoimet, Teppo Ovaskainen, Raha
Yrittäjäkonkari tyrmää täysin Sipilän keinot: ”Ihmisille enemmän rahaa käteen”
Sisältö:

Terveysteknologiayritys Emfitin toimitusjohtaja Heikki Räisäsen mielestä Suomessa yrittäjän ja investointien kannalta suurimpia ongelmia on ”järjettömän suuri tuloverotus”. Hallituksen yrittäjäystävällisiksi väitetyt toimet eivät vakuuta Räisästä. Ongelma monella yrityksellä on rahoituksen saaminen.

Emfit on 25-vuotias Suomessa perustettu kansainvälinen yritys, jonka tuotteet perustuvat anturiteknologiaan. Teknologian avulla on kehitetty epilepsiahälyttimiä ja nukkujan unta ja liikkeitä mittaavia tuotteita.

Räisäsen mielestä Suomessa tietyn ikäiset pienet yritykset ovat ”väliinputoajia”.

– Esimerkiksi meidän tapaisen yrityksen, joka on vanha yritys, on vaikea saada pääomasijoittajia, Räisänen kertoi Uudelle Suomelle Slush-tapahtumassa Helsingissä.

Emfit ei ole pörssiyritys, mutta suunnittelee joku päivä listautuvansa. Vanhojen pienten yritysten on haastavaa saada neutraalia kohtelua ja rahoitusta kun olisi halua kehittyä ja kasvaa, Räisänen kertoo.

– Kun yritys on yli kuusi vuotta vanha, määritellään, että se ei ole enää startup, ei pääse tiettyihin projekteihin ollenkaan ja joutuu rahoittamaan kaiken sillä kasvulla, tulorahoituksella, hän jatkaa.

Hän kehuu Suomessa tehtyä kokeilua, jossa yritys pystyi vähentämään tulevista veroista uuteen projektiin käytetyt palkkakustannukset.

– Siitä sai ylimääräisen verohyödyn, joka oli valtion mukaantulo tähän tuotekehitykseen täysin uudella tavalla. Ymmärtääkseni Euroopassa se on hyvin yleinen tapa. Meillä se oli lyhytaikainen ja jäi kokeiluluontoiseksi, Räisänen kertoo.

Emfit on rahoittanut uusien tuotteiden kehityksen muun muassa epilepsiahälyttimistä saaduilla tuloilla.

Räisänen tyrmää pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen syksyllä esittämät keinot Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja työpaikkojen luomiseksi. Hallitus pyrkii pienentämään yksikkötyökustannuksia, jotta suomalaisyritysten kilpailukyky parantuisi ja ne palkkaisivat lisää työntekijöitä.

– Ei auta yhtään mitään. En näe edes, että sosiaaliturvamaksun alentaminen muuttaisi minun yritykseni tilannetta yhtään mihinkään. Minun suurin huoleni on se, että henkilökuntani Suomessa pysyy tyytyväisenä, ja elää palkallaan, Räisänen sanoo.

– Tuntuu, että tänä päivänä meidän käteen jäävän palkan ostovoima on pieni. Kyllä sen kaikki tietää, mutta tuntuu, että sille ei jostain syystä voida tehdä yhtään mitään. Meidän pitäisi keksiä keinoja, joilla normaalin työn verotusta voitaisiin pienentää. Ihmiset tarvitsevat täällä yksinkertaisesti enemmän rahaa käteen, hän lisää.

Hän korostaa, että Suomi kilpailee globaaleilla markkinoilla.

– Tiedän ihan tasan tarkkaan, mitä henkilökunta Amerikassa, Kanadassa tai Kiinassa tienaa. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että yrityksenä meillä alkaa olla tilanne se, että kaikkein kalleinta on kasvattaa henkilökuntaa Suomessa niin, että heillä olisi sama ostovoima kuin työntekijöillä näissä muissa maissa. Henkilöverotuksen takia, Räisänen toteaa.

Pääministeri Sipilä on perustellut, että kun yksikkötyökustannus laskee, myös tuotteiden hinnat laskevat, jolloin vienti lähtee vetämään, yrityksillä menee taloudellisesti paremmin ja silloin he palkkaavat enemmän työntekijöitä. Räisänen tyrmää tämän logiikan.

– Ei se vaan toimi. Ongelma on se, että jos olisin vaikka amerikkalainen ja pitäisi Suomeen investoida, ja ottaisin selvää, kuinka paljon työntekijöillä on ostovoimaa sillä yritykselle syntyvällä palkkakustannuksella. Jos investoijana näen, että henkilökunta lähes kärsii sillä palkallaan, että niillä ei jää säästöön siitä palkastaan, niin jotenkin minulle tulisi sellainen fiilis, että kenelle siinä maksaa, Räisänen pohtii.

– Vienkö  viiden tai 50 miljoonan investoinnin maahan, jossa henkilökunta saa murto-osan siitä rahasta, mitä yrityksen palkkakustannukset ovat. Se ei johdu mistään muusta kuin tästä käsittämättömän suuresta tuloverotuksesta, hän lisää.

Hän ei myöskään ymmärrä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen tekemää päätöstä yritysten yhteisöveron alennuksesta.

– Yrityksen veroprosentti ei ole koskaan ollut mikään ongelma. Meidän suuri ongelma tänä päivänä on palkansaajien verotus, Räisänen kommentoi.

Räisänen ihmettelee, miksi Suomessa väitetään, että Suomessa on vaikeampi olla yrittäjä kuin muualla.

– Ihan yhtä helppoa se on perustaa yritys Suomeen kuin Amerikkaankin. Ei siinä ole eroja. Meillä on erittäin kehittyneet vero- ja muiden yrityjsen toimintaan liittyvien toimintojen ohjelmistot.

Hän tyrmää väitteet, joiden mukaan suomalaisen yrityksen on vaikea kansainvälistyä.

– Se ei ole todellakaan niin vaikeaa kuin väitetään. Luojan kiitos, maailma on muuttunut kymmenien vuosien aikana niin, että missä tahansa päin Eurooppaa, jopa Ranskassa, ihmiset ihan oikeasti puhuu englantia. Sen kun osaa, se on ihan hirvittävä voimavara. Sanon omillekin lapsille, että kehittäkää sitä englantia.

Yli 30 vuotta yrittäjänä toiminut Räisänen kehottaa yrittäjiksi haluavia keskittymään todellisiin ongelmiin.

– Oppi on tullut Amerikasta. Helpoiten yritys menestyy, kun keksii ja identifioi oikean ongelman, ja tietää, että tähän ongelmaan me pystymme kehittämään paremman ratkaisun kuin kukaan muu. Kaiikia ongelmia ei ole keksitty eikä varsinkaan kaikkiin ongelmiin parhaita ratkaisuja.

Hän korostaa, että vain harvoista yrityksistä tulee Facebook tai Google, aina ei tarvitse ajatella niin isosti.

– Kannattaa keskittyä olemaan alallaan maailman paras. Se voi olla hyvinkin pieni markkina mutta yhdelle yritykselle se voi olla tarpeeksi iso.

Heikki Räisänen, Linda Pelkonen, Raha, Terveysteknologia, Yrittäjyys, Raha
Mitä aineita meikissä oikeasti on? Suomalaisen keksintö paljastaa
Sisältö:

Kosmetiikkatuotteiden ainesosia kuluttajille kännykkäsovelluksella avaavan startup-yrityksen CosmEthicsin toimitusjohtaja Katariina Rantanen sai idean tuotteeseen läheisen ihmiset sairastuttua syöpään. Viime vuoden Slush-messuilla startup-kisan finalistiksi noussut yritys on nyt vuotta myöhemmin saanut ensimmäisen maksavan yritysasiakkaansa.

Katariina Rantanen työskenteli aiemmin kosmetiikkayrityksessä, joten kosmetiikan sisältö oli hänelle itselleen tuttua.

– Lähipiirissä oli syöpää ja lähdin pohtimaan, miten eri kemikaalit vaikuttavat meihin. Samalla pohdin, miten vaikea on ymmärtää tuoteselosteita. Ne eivät ole selkokielellä. Siitä lähdin tekemään työkalua, jota moni voi hyödyntää, Rantanen kertoo Uudelle Suomelle.

Sovellus voi yrittäjän mukaan tuoda apua esimerkiksi allergikoille, vegaaneille ja eettisille kuluttajille.

– Moni haluaa esimerkiksi välttää palmuöljyä ekologisista syistä. Monella on tällainen vastuullinen tai johonkin tilanteeseen riippuva ymmärtämisen tarve tuotteen sisällöstä. Tällaista eräänlaista tulkkia halusin lähteä kehittämään, jota tavallinen ihminen voi käyttää ja säätää asetukset sellaiseksi kuin hän itse tarvitsee, Rantanen kertoo.

– Moni, jolla on vaikka rintasyöpä, haluaa välttää estrogeeninomaisesti käyttäytyviä kemikaaleja. Hiffasin siinä, että eihän sitä pysty auttamaan kuin yhtä tai kahta, ja se on tosi hidasta, jos ei ole työkalua. Ja virheitä sattuu, kun kemikaalivariantteja on lukuisia. Niitä on mahdoton pitää mielessä. Jos on vaikka lappu kädessä ja yrität ostaa sen pohjalta, se on hidasta ja tuskallista ja usein menee silti huti.

Tuotteen viivakoodin voi lukea älypuhelimella, johon CosmEthics-sovellus on ladattu. Sovellus kertoo, mitä aineita tuote sisältää. Asiakas voi valita sovellukseen tärkeinä pitämiänsä aineita, joiden kohdalla sovellus herjaa. Sovellukselle voi esimerkiksi kertoa olevansa vegaani tai välttävänsä muoveja, minkä jälkeen sovellus ilmoittaa, jos tarkasteltavassa tuotteessa on kyseisiä aineita.

Rantanen haluaa tuotteellaan antaa myös ”tietynlaisen statementin” kosmetiikkateollisuudelle, että saataisiin läpinäkyvyyttä tuotteiden sisältämistä aineista.

CosmEthics-älypuhelinsovellus on kuluttajille ilmainen. Yrityksille suunnattu palvelu sen sijaan on maksullinen.

– Halusin, että peruskäyttö ei ole kenellekään este. Jos tarvitset työkalun käyttöösi, haluan että se on kuluttajille ilmainen. Siihen saa myös maksullisia lisäpalveluita, Rantanen kertoo.

Reilu vuosi sitten perustettu yritys on juuri saanut ensimmäisen maksavan asiakkaansa. CosmEthics lanseerattiin Euroopassa viime vuonna ja tänä syksynä Kiinassa.

CosmEthicsissa työskentelee Suomessa täysipäiväisesti neljä ihmistä. Helsingissä on kaikkiaan kahdeksan työntekijää, ja lisäksi yrityksellä on Pakistanissa 20 ihmistä alihankkijoina datatyössä.

Sovellusta on arvosteltu muun muassa alan blogeissa siitä, mihin sen antamat varoitukset perustuvat. Rantanen on kertonut yrityksen työskentelevän yhteistyössä biokemistien kanssa ja koonneen esimerkiksi allergeenilistaustaan Tukesin avulla. Sovelluksesta löytyy myös linkkejä tutkimusartikkeleihin, joihin esimerkiksi varoitukset perustuvat.

Älypuhelin, Cosmethics, Katariina Rantanen, Linda Pelkonen, Sovellus, Raha