Torstai 26.5.2016

Uusi Suomi uutiset

Muutos öljyn hinnassa: Ensimmäistä kertaa kuukausiin yli 50 $ / tynnyri
Sisältö:

Raakaöljyn hinta nousi ensimmäistä kertaa tänä vuonna yli 50 dollariin tynnyriltä, kertoo BBC.

Öljyn hintaan on vaikuttanut toimitushäiriöt ja lisääntynyt maailmanlaajuinen kysyntä, BBC kertoo.

Tänään torstaina raakaöljyn hinta nousi 50,22 dollariin tynnyriltä, mikä on korkein taso marraskuun jälkeen.

Öljyn hinta, Raha, Uusi Suomi, Raha
It-asiantuntija: ”Kiitos miljardeista, Stephen Elop! Olet eläkkeesi Suomesta ansainnut”
Sisältö:

It-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen kirjoittaa blogissaan Microsoftista ja Nokiasta Microsoftin ilmoitettua eilen jätti-irtisanomisista ja merkittävästä muutoksesta matkapuhelinstrategiassaan.

Järvisen mielestä Stephen Elop on aiemmin nimitetty syylliseksi Nokian alamäkeen matkapuhelinbisneksessä.

– Viimeistään eilisen uutisen jälkeen on pakko katsoa peiliin: Elop ei ollut myyrä, joka petollisesti kaappasi Nokian bisneksen. Päinvastoin, hänen ansiostaan Nokia pääsi eroon tappiollisesta ja nyttemmin toivottomaksi osoittautuneesta puhelinvalmistuksesta. Microsoft maksoi kaupasta miljardeja ja on hyödyttänyt Suomen kansantaloutta työllistämällä yli tuhat suomalaista näihin päiviin asti. Kiitos miljardeista, Elop! Olet eläkkeesi Suomesta ansainnut, Järvinen kirjoittaa.

Järvisen mielestä todellinen myyrä Suomen laskuun oli Nokia-Microsoft-kaupan junaillut ”legendaarinen Microsoft-johtaja” Steve Ballmer.

– Todellinen syyllinen Nokian matkapuhelinten tuhoon ei ollut Microsoft vaan yhtiön johto ja hallitus, jotka hyväksyivät 2000-luvun alun huippuvuosina huonon johtamisen, Järvinen kirjoittaa.

Järvisen mielestä nyt pitäisi kysyä, miksi Suomen historian loistavin yritys Nokia pilasi oman tulevaisuutensa.

Lue myös: Raaka arvio Suomen Nokia-sukupolvesta: ”Kierre alas on loputon”

Lue myös: Microsoft-reaktio tuli heti maailmalta: ”Nokia-kauppa yksi kalleimmista virheistä”

Lue myös: Microsoft: Suomesta lähtee enintään 1350 työpaikkaa

johtaminen, Microsoft, Microsoft, Nokia, Petteri Järvinen, Raha, Stephen Elop, Steve Ballmer, Talous, Uusi Suomi, Raha
Professori: ”Esko Aho veti maton alta usealta lupaavalta yritykseltä”
Sisältö:

Turun yliopiston syöpätutkimuksen professori Jukka Westermarck (vihr.) kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Suomen pitäisi panostaa lääkekehitykseen.

Westermarckin mielestä Talvivaaran ja Microsoftin tapaukset osoittavat Suomen yksipuolisen elinkeinorakenteen haavoittuvuuden.

– Maailmanlaajuisesti suurimpia kasvualoja on lääkekehitys. Maailmalla myydään yli 40 lääkettä yli miljardilla € vuodessa ja lähes kaikkia näitä myydään tällä voluumilla vuosikausia. Suomessa vastaava esimerkki on alunperin Leiraksen kehittämä Mirena jota Bayer edelleen valmistaa Turussa ja jonka vuosittainen myynti on lähes 800 miljoonaa euroa, Westermarck kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Olisiko nyt aika satsata lääkekehitykseen?

Westermarckin mielestä lääkekehitys voisi olla kansantaloudellisesti merkittävä uusi elinkeino Suomelle. Bloginsa kommentissa professori toteaa, että viime vuosien kehitystä on ollut surullista seurata.

– [Kymmenen vuotta sitten] oli erittäin lupaava vaihe joka katkesi kuin kananlento kun Esko Aho [Suomen itsenäisyyden juhlarahaston] Sitran johtajana päätti lopettaa lääkekehityksen tukemisen ja veti maton alta usealta lupaavalta alkuvaiheen yritykseltä, Westermarck toteaa.

Kauppalehti on kertonut, että Ahon tultua yliasiamieheksi Sitra päätti luopua uusista alkuvaiheen bioteknologiasijoituksista. Aho kommentoi tuolloin Talouselämälle, että bioteknologiaan on kohdistunut liian suuria toiveita, Kauppalehti kertoo.

Westermarckin mukaan lääkekehitys vaatii vuosikymmenten pitkäjänteisen sitoutumisen. Hänen mielestään Suomen hallitukset ovat olleet maatalous- ja it-uskovaisia.

Jukka Westermarck, Lääkekehitys, Lääkeyhtiöt, Lääkeyhtiöt, Raha, Sitra, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Raaka arvio Suomen Nokia-sukupolvesta: ”Kierre alas on loputon”
Sisältö:

Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharju kritisoi kolumnissaan kovin sanoin Suomen yritysjohtajia, jotka edustavat ”Nokia-sukupolvea”.

– Nokian ex-johtajat touhuavat yhä siellä täällä. Heitä on useissa kurssiromahtajissa, kuten Fortumissa, Outokummussa ja Outotecissä. Ihme tai ei, näillä ammattilaisilla ei juuri ole kysyntää maamme rajojen ulkopuolella. Esko Aho taitaa olla tätä nykyä tunnetuin vientikärkemme, Oksaharju kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

Kasvun visiot ovat Oksaharjun mielestä pörssiyhtiöissä hukassa.

– Säästämisen sijaan pitäisi visioida uusia markkinoita. Globaali markkinajohtajuus tulisi hakea tiedosta ja sen soveltamisesta. Kappaletavaran nikkaroinnilla ei päästä mitalisijoille, vaikka Nokia-koulun käyneet suvereenisti tekniikan ja logistiikan hallitsevatkin. Asiakkaan tulevien tarpeiden ymmärtäjiä on harvassa, hän kirjoittaa.

Suurten ikäluokkien täyttämissä yritysten hallituksissa kaivattaisiin Oksaharjun mukaan uudistumiskykyä.

– Nämä yksityiset hallintovirkamiehet ovat kannuksensa menneen maailman markkinoilla näyttäneet. Tällä tarmolla kierre alas on loputon, hän kirjoittaa.

Fortum, johtaminen, Jukka Oksaharju, Nokia, Outokumpu, Outotec, Pörssiyhtiöt, Raha, Talous, Uusi Suomi, yritysjohtajat, Raha
Tekeekö Suomi tuplaustempun? – Raportti: +100 000 uudenlaista työpaikkaa tarjolla
Sisältö:

Digitalisaation vaikutus työpaikkoihin on dramaattinen, jos kehitystä osataan hyödyntää Suomessa, arvioi konsulttiyhtiö Boston Consulting Group (BCG) raportissaan.

Konsulttiyhtiön mukaan Suomesta voisi kadota viiden vuoden aikana jopa 100 000 työpaikkaa, mutta samalla syntyisi tuplamäärä työpaikkoja, jolloin Suomi olisi 100 000 työpaikkaa plussan puolella.

– Odotettavissa voisi olla jopa 100 000 uutta työpaikkaa Suomessa vuoteen 2020 mennessä. Uudet työpaikat syntyvät vaiheittain ja ensin on odotettavissa perinteisten työpaikkojen lopettamisia ennen talouden rakenteellisia, digitalisaation mahdollistamia muutoksia, yhtiö kertoo.

Lue myös: ”Tähän on kaikkien herättävä” – 96% kasvavista palveluyrityksistä teki digit

BCG:n mielestä Suomi voisi tehdä myös toisen tuplatempun:

– Suomella on mahdollisuus digitalisaation avulla miltei kaksinkertaistaa bruttokansantuotteen pidemmän aikavälin kasvuodotukset vajaasta prosentista noin 1,8 prosenttiin, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Työpaikat ja talouskasvu eivät raportin mukaan kuitenkaan tule itsestään.

– Potentiaalin realisoituminen edellyttää kahta asiaa: EU:n digitaalisten yhteismarkkinoiden syntymistä sekä uusien teknologioiden hyödyntämistä. Suomen tulee hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet täysimääräisesti ja kasvattaa digiosaamista merkittävästi työmarkkinoilla. Suomen pitää myös olla merkittävä pelaaja uudella Euroopan laajuisella digitaalisella yhteismarkkinalla, sanoo BCG:n partneri Santeri Kirvelä.

– EU:n digitaalinen yhteismarkkina kasvattaisi EU-alueen bruttokansantuotetta vuodessa 415 miljardilla eurolla. Tuotteiden ja palveluiden myyjille on avautumassa 500 miljoonan kuluttajan yhtenäinen markkina-alue. Suomen kaltaiset pienet, vientivetoiset ja digitalisaatiossa pitkällä olevat kansantaloudet pääsisivät hyötymään EU-yhteismarkkinoista tehokkaammin kuin vähemmän digitalisoituneet maat. Muita digiedelläkävijämaita ovat Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Irlanti, Belgia, Luxemburg ja Hollanti, BCG arvioi.

BCG:n mielestä Suomen pitää edetä ripeästi digitalisaatiossa, parannettava yritysten toimintaedellytyksiä purkamalla sääntelyä sekä panostettava oikeanlaiseen tutkimukseen ja kehitykseen.

Raportin mukaan on selvää, että nykytrendillä Aasian maat ovat menossa Suomen ohitse seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

– Hallituksen leikkaukset koulutukseen ja tuotekehitykseen eivät edistä Suomen asiaa. Riskinä on, että suunnannäyttäjä-Suomesta tulee digitaalisuuden peräkylä, josta pääomat, osaaminen ja talouskasvu pakenevat hedelmällisemmille alueille, Kirvelä varoittaa.

Raportista kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Boston Consulting Group, Digitalisaatio, Digitalisaatio, Raha, Suomen talous, Talous, Uudet työpaikat, Uusi Suomi, Raha
Suomen teollisuushistorian ”suurin epäonnistuminen”? – Talvivaarasta tulossa ”pöyristyttävä” lasku veronmaksajille
Sisältö:

Politiikan konkari, pääministeripuolue keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen kysyy, onko Talvivaarasta tulossa Suomen teollisuushistorian suurin epäonnistuminen, jos kaivos ajetaan alas.

 

Hallitus päätti eilen, että Talvivaaran kaivoksen alasajo aloitetaan, jos yksityistä rahoitusta ei tarpeeksi saada vuoden loppuun mennessä. Hallitus päätti aloittaa valmistautumisen kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Talvivaarasta arvioidaan tulevan yli miljardin euron lasku, kertoi Taloussanomat eilen. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi lukua tänään MTV:n Huomenta Suomessa.

– Kustannus on miljardi, kyllä se on pöyristyttävä. Mutta jos emme koskaan olisi rohkeita, ei tästä maailmasta tulisi mitään. Tämä on toistaiseksi ollut mielenkiintoinen hanke vähintäänkin sanottuna, Stubb sanoi.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi eilen tiedotustilaisuudessa, että onnistunutkin operatiivinen kaivostoiminta on tietyssä määrin vedonlyöntiä nikkelin hinnalla veronmaksajien rahoilla, mikä ei ole vastuullisen hallituksen periaatteiden mukaista nykyisessä taloustilanteessa.

Rehn piti kuitenkin hallituksen päätöstä vaikeana.

Lue lisää: Hallituksen Talvivaara-päätös tuli

Alexander Stubb, Jenni Tamminen, Olli Rehn, Raha, Seppo Kääriäinen, Talous, Talvivaaran kaivos, Talvivaaran kaivos, Terrafame, Raha
Nyt tuli Talvivaara-päätös Suomen hallitukselta
Sisältö:

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan nyt on päädytty siihen, että Talvivaaraan liittyvät riskit voidaan parhaiten rajata aloittamalla valmistuminen Sotkamon kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Talvivaaran kaivoksen sulkemisen valmistelut siis aloitetaan.

– Terrafamen Sotkamon kaivoksen sulkemisen valmistelu toteutetaan vuoden 2016 loppuun saakka kestävän siirtymäkauden aikana. Sen aikana kaivoksen operatiivista toimintaa jatketaan ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi ja myös siltä varalta, että kaivoksen kaupallisen toiminnan jatko olisi siirtymäkauden jälkeen edelleen mahdollista. Kaivostoiminnan ylösajo ja kaupallinen toiminta voi pitkällä tähtäimellä jatkua vain, jos siirtymäkauden aikana kyetään hankkimaan yksityistä lisärahoitusta, hallituksen tiedotteessa sanotaan.

Rehn korosti useaan otteeseen tänään tiedotustilaisuudessa, että päätös oli vaikea.

Rehn sanoi, että onnistunutkin operatiivinen kaivostoiminta on tietyssä määrin vedonlyöntiä nikkelin hinnalla veronmaksajien rahoilla, mikä ei ole vastuullisen hallituksen periaatteiden mukaista.

Rehnin mukaan kaivoksen sulkemisen nettokustannukset ovat noin 300 miljoonaa euroa. Toiminnan pyörittäminen maksaa tällä hetkellä 24 miljoonaa euroa kuussa, ministeri kertoi.

Ministerivaliokunta puolsi esitystä, jonka mukaan valtion tämän vuoden toiseen lisätalousarvioon varattaisiin 144 miljoonaa euroa Terrafame Groupin lisäpääomitukseen. Nämä varat käytettäisiin kaivoksen toiminnan jatkamiseen siirtymäkauden ajan. 

Jos toiminnan ylösajoon tarvittava yksityisen lisärahoitus löytyy tämän vuoden aikana, Terrafame voisi hallituksen linjauksen mukaan hyödyntää lisätalousarvion 144 miljoonan euron määrärahaa osallistuakseen sijoittajana Terrafamen toiminnan jatkorahoitukseen.

Lue myös: Eduskunnassa vaaditaan: ”Talvivaara ajettava alas”

Lue myös: Lakimies: ”Yksi Talvivaara-työpaikka maksaa 22 000 €/kk – Sipilän hallitus lottoaa veronmaksajien rahoilla”

Olli Rehn, Raha, Talous, Talvivaaran kaivos, Talvivaaran kaivos, Terrafame, Uusi Suomi, Raha
Microsoftin yt-pommi: Nyt reagoi Suomen hallitus
Sisältö:

Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ja työministeri Jari Lindström (ps.) kommentoivat Microsoftin tämänpäiväistä ilmoitusta.

– Kyseessä on erittäin vaikea tilanne, koska ICT-alan ihmisiä on muutaman viimeisen vuoden aikana vapautunut useita tuhansia. Nyt ilmoitetut toimet kohdistuvat erityisesti Tampereen ja Espoon yksiköihin, mutta vaikutukset ovat tätä laajemmat, työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiedotteessa sanotaan.

– Olemme työ- ja elinkeinoministeriössä varautuneet tukemaan työllistymistä monin eri tavoin. Varmistamme työ- ja elinkeinotoimistoille tarvittavat resurssit hoitaa tilannetta, oikeus- ja työministeri Jari Lindström toteaa.

TEM käy Microsoftin kanssa keskusteluja tavoitteena varmistaa ihmisten nopea työllistyminen ja tukea kyseessä olevien alueiden elinkeinoelämän uudistumista.

– Ministeri Lindström vetää ministerityöryhmää, joka valmistelee näitä toimenpiteitä, Olli Rehn sanoi tänään tiedotustilaisuudessa. 

– Irtisanomisten myötä vapautuu paljon huipputason osaamista. Tärkeintä on saada se hyödyntämään kotimaisia yrityksiä sekä houkuttelemaan ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan Suomeen, Rehn sanoo.

Lue myös: Microsoft-reaktio tuli heti maailmalta: ”Nokia-kauppa yksi kalleimmista virheistä”

Lue myös: Nyt jysähti Microsoftin uutispommi: Yli tuhat työpaikkaa voi kadota Suomesta

Jari Lindström, Microsoft, Microsoft, Olli Rehn, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Microsoftin ilmoitus ”päättää yhden aikakauden koko Suomessa”
Sisältö:

Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko pahoittelee Microsoftin tämänpäiväistä yt-ilmoitusta. Microsoftin toiminta Tampereella on nyt loppumassa.

– Salo menetti kännykkäkaupunki-imagonsa viime kesänä, kun Microsoft päätti sulkea tuotekehitysyksikkönsä Salossa. Tämä ilmoitus päättää matkapuhelinliiketoiminnan yhden aikakauden koko Suomessa. Toisaalta jatkuvasti kuulemme signaaleja siitä, kuinka kertynyt osaaminen uudistaa muita toimialoja ja itse matkapuhelinliiketoimintaa. Arvailujen ja spekuloinnin aika on päättynyt, hän sanoo tiedotteessa.

Rantakokko toteaa, että Saloon rakentuva teollisen internetin osaamiskeskittymä tarvitsee lisää osaajia ja tarjoaa nyt mahdollisesti työnsä menettäville uusia ura- ja yrittäjyysmahdollisuuksia.

Lue myös: Microsoft-reaktio tuli heti maailmalta: ”Nokia-kauppa yksi kalleimmista virheistä”

Lue myös: Nyt jysähti Microsoftin uutispommi: Yli tuhat työpaikkaa voi kadota Suomesta

Lue myös: Nokian nimi palaa puhelimiin ympäri maailmaa

 

Microsoft, Microsoft, Raha, Salo, Talous, Työelämä, Uusi Suomi, Raha
Microsoft-reaktio tuli heti maailmalta: ”Nokia-kauppa yksi kalleimmista virheistä”
Sisältö:

Kansainvälisessä lehdistössä on alettu heti puida Microsoftin tämänpäiväistä ilmoitusta, jonka mukaan yhtiö suunnittelee irtisanovansa jopa 1350 työntekijää Suomesta ja 500 maailmanlaajuisesti.

Arvostettu The New York Times arvioi, että Microsoftin Nokia-puhelinten osto jää historiaan ”yhtenä Microsoftin kalleimmista virheistä”.

The Verge puolestaan tulkitsee, että Microsoft viestittää nyt ”Nokia-kokeilunsa loppua”. Lehden mukaan Microsoft on ”tuhlannut ainakin kahdeksan miljardia dollaria epäonnistuneeseen Nokia-kokeiluunsa”.

Molemmat lehdet kertaavat, että Nokia-kaupan yhteydessä Microsoftille siirtyi 25 000 työntekijää, mutta irtisanomiset alkoivat hyvin pian. Vuonna 2014 Microsoft kertoi vähentävänsä 18 000 työpaikkaa, viime vuonna irtisanomisten määrä oli 7800.

Microsoftilla on nyt kaikkiaan noin 110 000 työntekijää, NY Times kertoo.

Microsoft kertoi tänään aikovansa lopettaa Microsoft Mobile Oy:n toiminnan. Microsoftin toiminta Tampereella loppuu. Espooseen jää joitain pieniä tuotekehitystiimejä.

Yhtiö vihjaa, että jatkossa uudet puhelimet keskittyvät yritysasiakkaisiin.

Lue myös: Nyt jysähti Microsoftin uutispommi: Yli tuhat työpaikkaa voi kadota Suomesta

Lue myös: Raju ”Nokia-pommi” Microsoftilta – koskee Suomea

Lue myös: Nokian nimi palaa puhelimiin ympäri maailmaa

Älypuhelimet, Jenni Tamminen, Microsoft, Microsoft, Nokia, Raha, Talous, Raha
Nyt jysähti Microsoftin uutispommi: Yli tuhat työpaikkaa voi kadota Suomesta
Sisältö:

Microsoft suunnittelee älypuhelintoimintaansa muutoksia, joiden arvioidaan johtavan enintään 1350 työpaikan vähentämiseen Suomessa ja enintään 500 työpaikan vähentämiseen muualla maailmassa. 

Microsoft suunnittelee lopettavansa Microsoft Mobile Oy:n toiminnan. Yhtiön toiminta Tampereella loppuu. Espoossa kuitenkin säilytetään joitain tuotekehitystiimejä.

–Keskitämme panostuksemme puhelimissa alueille, joilla voimme erottautua: yrityksiin, jotka arvostavat tietoturvaa, laitehallintaa ja Continuum-toiminnallisuuttamme, sekä kuluttajiin, jotka arvostavat näitä samoja asioita, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella kertoo tiedotteessa.

–Jatkamme innovoimista niin laitteissa kuin pilvipalveluissakin, kaikilla eri mobiilialustoilla, hän totaa.

Espoossa sijaitsevan Microsoftin Suomen myynti- ja markkinointiyhtiön, Microsoft Oy:n työntekijät eivät ole suunniteltujen henkilöstövähennysten piirissä.

Tänään kerrotut suunnitelmat liittyvät Microsoftin 18. toukokuuta julkistamaan suunnitelmaan myydä peruspuhelinliiketoimintansa, mukaanlukien käyttöoikeus Nokia-puhelinten brändiin, FIH Mobile Ltd:lle ja HMD Global Oy:lle.

–Tämä on vaikea päivä Microsoftille niin Suomessa kuin globaalisti, ja Microsoft on sitoutunut voimakkaasti tukemaan suunniteltujen muutosten kohteena olevia työntekijöitään, Microsoft toteaa tiedotteessaan.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että Microsoft lopettaa puhelinten suunnittelun ja valmistuksen, ja suuri osa Suomen työntekijöistä menettää työpaikkansa.

Irtisanomiset, Microsoft, Microsoft, Raha, Uusi Suomi, Raha
HS ja Yle: Microsoftilta tulossa uutispommi – iso kokous Espoossa tänään
Sisältö:

Microsoftin pelätään kertovan tänään ikäviä uutisia työntekijöille. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Microsoft lopettaa puhelimien suunnittelun ja valmistuksen koko maailmassa ja suuri osa Suomen työntekijöistä menettää työnsä.

Ylen mukaan työnantaja on kutsunut Microsoftin työntekijät infotilaisuuteen Espooseen Tampereelta asti.

Tampereen varaluottamusmiehet Susanna Konttinen ja Juha Reijasto kertovat Ylelle, että he eivät tiedä infon sisällöstä mitään ja että vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut.

Microsoft kertoi hiljattain vetäytyvänsä peruspuhelinliiketoiminnasta.

Samalla Nokia kertoi, että Nokian nimi palaa puhelimiin ympäri maailmaa.

Microsoft, Microsoft, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Tutkijat: USA hakee jättivoittoa TTIP:llä – lihan desinfiointi nousi esiin
Sisältö:

Luonnonvarakeskus Luken tutkijat selittävät Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstan kirjoituksessaan EU:n ja Yhdysvaltain TTIP-vapaakauppaneuvotteluiden taustoja.

Vanhempi tutkija Ellen Huan-Niemi ja professori Jyrki Niemi kirjoittavat, että Yhdysvallat haluaa vapauttaa täydellisesti maataloustuotteiden tullit, koska tällä hetkellä eurooppalaiset tuotteet menestyvät Yhdysvalloissa paremmin kuin amerikkalaiset tuotteet Euroopassa.

– Yhdysvallat hakee hyvin aggressiivisesti pääsyä EU:n tuottoisille maatalous- ja elintarvikemarkkinoille ja pyrkii näin tasapainottamaan EU:n vientituotteiden menestystä Yhdysvalloissa. Vuonna 2015 Yhdysvaltojen maatalous- ja elintarvikealan tuotteiden kauppataseen vaje EU:n kanssa oli peräti 12 miljardia dollaria, kun taas muiden maailman valtioiden kanssa käyty maatalouskauppa oli Yhdysvalloille 16 miljardia dollaria ylijäämäinen, kaksikko kirjoittaa.

– TTIP-neuvotteluissa Yhdysvaltojen keskeisiä tavoitteita ovat maataloustuotteiden tullien täydellinen vapauttaminen ja myös muihin kuin tulleihin liittyvien kaupan esteiden poistaminen. Näin Yhdysvallat haluaa vauhdittaa kuluttajille suunnattujen maatalous- ja elintarviketuotteidensa EU-viennin kasvua ja kuroa umpeen maatalouden kauppataseen vajetta unioniin nähden, he jatkavat.

Luken ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen yhteisanalyysit osoittavat tutkijoiden mukaan, että ”TTIP-sopimus kasvattaisi merkittävästi maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuontia Yhdysvalloista EU-maihin”.

– Tämä koskisi erityisesti liha- ja meijerituotteita sekä muita prosessoituja elintarvikkeita, Huan-Niemi ja Niemi kirjoittavat.

– EU:n ja Yhdysvaltojen maatalous- ja elintarvikepolitiikassa on suuria eroja, ja sen vuoksi osapuolten välille on syntynyt viime vuosikymmeninä useita kauppariitoja. Niiden aiheita ovat olleet elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen ohella muun muassa kasvuhormonien käyttö lihantuotannossa, siipikarjasta saadun lihan desinfiointi teurastamoissa klooriliuoksella, suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin ja karjaeläinten kloonaus, he toteavat.

Entinen europarlamentaarikko, nykyinen kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) on nostanut Uuden Suomen haastattelussa näitä elintarvikkeisiin liittyviä huolia esiin.

Lue lisää: USA:n desinfioitua lihaa kauppoihin Suomessakin? – Kansanedustaja: Prosessi jo alkanut Euroopassa

Juuri tämä tullikysymys on hankalin osa TTIP-neuvotteluissa, toteaa Luken tutkijakaksikko ja arvioi, että TTIP-sopimuksen synty tämän vuoden lopppuun mennessä ei ole todennäköistä. 

elintarvikkeet, Ellen Huan-Niemi, Jyrki Niemi, Liha, Luonnonvarakeskus, maatalous, Meijerituotteet, Raha, Talous, TTIP, TTIP, TTIP-vapaakauppasopimus, TUllit, Uusi Suomi, Raha
Jättiselvitys 1982–1996 syntyneistä: Työpäivät venyvät, eläkkeelle yli 65-vuotiaana
Sisältö:

Rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritys Manpower on selvittänyt Y-sukupolven näkemyksiä työelämästä maailmanlaajuisesti.

Kyselyihin perustuvassa selvityksessä oli mukana 19 000 työelämässä olevaa Y-sukupolven edustajaa 25 eri maassa. Tutkimuksessa Y-sukupolvella tarkoitetaan vuosina 1982–1996 syntyneitä.

Yli puolet arvioi kyselyssä jäävänsä eläkkeelle yli 65-vuotiaina ja reilu neljännes yli 70-vuotiaana. Vastaajista 12 prosenttia ennakoi jatkavansa työssä kuolemaansa saakka, kertoo Manpowerin selvitystä referoiva Maailman talousfoorumi.

Manpowerin mukaan Y-sukupolvi on syyttä suotta leimattu laiskaksi. Y-sukupolven edustajat tekevät yhtiön mukaan jo nyt vähintään yhtä pitkää, jopa pidempää työpäivää kuin muut sukupolvet. 73 prosenttia kertoo työskentelevänsä yli 40 tuntia viikossa ja lähes neljännes työskentelee yli 50 tuntia viikossa.

Työmäärä vaihtelee suuresti maan ja maanosan mukaan. Intiassa työtuntien määrä on suurin, 52, ja Australiassa pienin, 41. Euroopan maissa Y-sukupolvi työskentelee yleisesti ottaen 42–45 tuntia viikossa.

Samaan aikaan 84 prosenttia vastaajista ennakoi, että työelämään on tulossa merkittäviä taukoja paitsi perheenlisäyksen, myös lomamatkojen vuoksi. Maailman talousfoorumin mukaan vanha ajatus uralla jatkuvasti ylöspäin pyrkimisestä on vaihtumassa ajatukseen aaltomaisesta urakehityksestä.

Aaltomaisuudella tarkoitetaan sitä, että uran odotetaan etenevän aiempaa lyhyempinä ryöppyinä, aika ajoin vaihtavan sekä suuntaa että tahtia.

Suomea ei ollut mukana Manpowerin tutkimuksesta, mutta Y-sukupolven asioista on meilläkin keskusteltu aktiivisesti:

Lue lisää: Y-sukupolven tuloromahdus totta myös Suomessa

Lue myös: 85 337 nimeä – Puhkeaako nyt 1980–1995 syntyneiden kapina?

Lue myös: Guardian: 1980–1995 syntyneet ”petetty” ennennäkemättömällä tavalla – tuloromahdus 7 länsimaassa

Lue myös: Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

eläkkeet, Raha, Talous, Työelämä, Uusi Suomi, Y-sukupolvi, Y-sukupolvi, Raha
Erikoinen MM-kisakampanja nosti Byggmaxin myyntiä 45 % – ”Palautettavaa olisi ollut puoli miljoonaa euroa”
Sisältö:

Rakennustarvikeketju Byggmaxin erikoinen kampanja nosti yrityksen myyntiä 45 prosenttia, Byggmaxin maajohtaja Aleksi Virkkunen kertoo Uudelle Suomelle.

Byggmax lupasi asiakkailleen puolet maksamastaan kauppahinnasta takaisin, jos Suomi voittaa maailmanmestaruuden. Kampanja oli käynnissä viikon. 

–Tehtiin sillä viikolla kaikissa myymälöissä koko viikon ja päiväkohtaisia myyntiennätyksiä. Kampanja ylitti kaikki odotukset. Oltiin hyvin tyytyväisiä, Virkkunen sanoo.

Myynnin suhteellinen kasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan viikkoon oli 45 prosenttia. Kampanjaviikolla oli helatorstai, jolloin kaupat olivat suljettu. Virkkunen vertasi kampanjaviikkoa viime vuoden helatorstaiviikkoon.

–Ihmiset osti isompia ostoksia kuin normaalisti, Virkkunen totesi.

Byggmax oli varautunut palauttamaan asiakkaiden rahoja tällä viikolla. Virkkunen arvioi, että Byggmax olisi saanut enemmän huomiota julkisuudessa, jos Suomi olisi voittanut, ja rahoja oltaisiin palautettu asiakkaille. 

–Laskettiin, että palautettavaa olisi ollut noin puoli miljoonaa euroa tällä viikolla. Meillä oli vakuutus palautustappioiden varalta. Se on varmaan aika poikkeuksellinen vakuutusinstrumentti, mutta sellainen järjestyi, Virkkunen kertoo.

–Kampanja täytti kaksi erilaista tavoitetta, ei pelkästään brändi tunnettavuutta, vaan se oli myös kaupallinen menestys, hän totesi.

Oikeustieteen tohtori, varatuomari Erkki Aurejärvi arvioi, että Byggmaxin kampanja täyttää vedonlyöntipelin tunnusmerkit. 

–Lain mukaan Veikkaus Oy:llä on yksinoikeus vedonlyöntipelien toimeenpanemiseen.  Byggmaxin kampanja täytti minun tulkintani mukaan vedonlyöntipelin tunnusmerkit, mutta valvontaviranomaiset ovat ilmeisesti eri mieltä. Jäämme siis odottamaan seuraavia urheiluvedonlyöntejä, Aurejärvi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Byggmaxin mukaan kyse ei ole vedonlyönnistä.

–Ei se mun mielestä missään tapauksessa ole vedonlyöntiä. Siinähän ei asiakas voinut missään tapauksessa hävitä. Asiakashan pystyi vain voittamaan, Virkkunen kommentoi Aurejärven kirjoitusta.

–Vedonlyönnissä on aina se riski, että häviää, mutta tässä sitä riskiä ei ollut, hän korostaa.

Virkkunen kuitenkin arvioi, että asiakkaat saattoivat kampanjan takia ostaa enemmän, valita Byggmaxin kilpailijan sijaan tai ostaa tuotteita suunniteltua aiemmin.

Byggmax ei heti ole tekemässä vastaavia kampanjoita, mutta niitä harkitaan, Virkkunen kertoo.

Aleksi Virkkunen, Byggmax, Linda Pelkonen, mainonta, Mainoskampanja, markkinointi, Raha, rakennustarvikkeet, Yritys, Raha