Lauantai 25.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Prostituutio ja huumeet lisättiin laskuun – David Cameronin raivo repesi
Sisältö:

Iso-Britannia on saamassa Euroopan unionilta laskun, jonka loppusumma on 2,1 miljardia euroa. Unioni vaatii Britanniaa maksamaan jäsenmaksunsa joulukuun alussa, kirjoittaa Financial Times.

Lehden haltuunsa saaman Euroopan komission sisäisen luonnoksen mukaan Ranska olisi saamassa noin miljardin alennuksen ja Saksa 780 miljoonan euron alennuksen.

Suomelle jäsenmaksujen tasapainotus tarkoittaisi 180 miljoonan euron alennusta. Ruotsin talousluvuissa ja jäsenmaksussa oli noin 130 miljoonan euron heitto Ruotsin eduksi.

Lasku liittyy jäsenmaiden talouskatsauksiin, joiden perusteella EU:n jäsenmaksut jakautuvat. Tällä kertaa luvuissa oli mukana myös arvioita harmaan ja mustan talouden arvosta, eli esimerkiksi huumekauppa ja prostituutio vaikutti jäsenmaiden talouslukuihin nostattavasti.

Toinen jäsenmaksun suuri lisäys kohdistui Italiaan, jonka osuutta EU:n menoista kasvatettaisiin noin 340 miljoonalla eurolla.  Ongelmamaa Kreikka saisi arvion mukaan 89 miljoonan euron lisämaksun.

Britannian pääministeri David Cameron tervehti ajatusta 2,1 miljardin euron laskusta puhtaalla raivolla.

- Ihmiset ehkä ajattelevat, että maksan tuon summan joulukuussa. Niin ei tapahtu, Cameron totesi ykskantaan esiintymisessään, jota kuvaillaan useissa tiedotusvälineissä raivostuneeksi..

Britannia on yksi EU:n suurimmista nettomaksajista 10,9 miljardilla eurolla.

- Tämä ei vahvista ajatustamme siitä, että Britannian tulisi pysyä Euroopan unionissa, Cameron voimisti kantaansa.

Konservatiivijohtaja valmistautuu ensi vuoden parlamenttivaaleihin, joissa hän kamppailee Ukip-itsenäisyyspuolueen Nigel Farangen kanssa EU-kriittisten äänistä.

Ukip on ajanut näkyvästi Brittien eroa Euroopan unionista, mikä sai Cameronin lupaamaan kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat vaalit.

FT:lle vuotanut dokumentti on komission sisäinen arvio siitä, kuinka EU:n jäsenmaiden talous on kehittynyt viime vuosikymmeninä ja kuinka se vaikuttaisi maiden jäsenmaksujen määrään.

Komission ajatus oli, että jäsenmaat kuittaisivat kerralla jäsenmaksunsa siten, että niiden määrä vastaisi talouksien kokoa pitkän ajan kehyksessä.

Britannia on saanut vuosien varrella mittavia alennuksia jäsenmaksuihinsa, mutta maa on pysynyt EU:n nettomaksajana. Todennäköisesti EU:n johtajat neuvottelevat Britannialle uuden summan pitääkseen maan unionin jäsenenä.

Cameron kieltäytyi puheessaan nimittäin vain maksamasta mainittua 2,1 miljardin euron lisäsummaa. Hän ei ottanut kantaa mihinkään toiseen summaan.

Tämän jutun lähteinä on käytetty Financial TImesiä, BBC:tä ja Euractiv-sivustoa.

Britannian EU-jäsenyys, Britannian EU-jäsenyys, David Cameron, Euroopan unioni, Jäsenmaksut, Maksut, Raha, Talous, Teemu J. Kammonen, Raha
Nokia joutui valtavaan huhumyllyyn: “Ei pysty välttämään”
Sisältö:

Markkinoilla säännöllisin väliajoin pinnalle nousevat spekulaatiot Nokian uudesta tulemisesta matkapuhelinmarkkinoille ovat taas heränneet henkiin.

Micorsoftin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan Nokia ei saa valmistaa tai myydä matkapuhelimia 18 kuukauteen. Nokiaa seuraavat analyytikot ja konsultit miettivät kuitenkin kerta kerran jälkeen, mitä tapahtuu, kun 18 kuukauden jakso päättyy.

Ruotsalainen uutistoimiso TT kertoi tänään, että markkinoilla uumoillaan Nokian palaavan matkapuhelin- tai mobiililaitebisnekseen vuonna 2016. Huhujen mukaan yhtiö olisi parhaillaan palkkaamassa matkapuhelimiin ja käyttöjärjestelmiin erikoistunutta henkilökuntaa.

-Kun tapaa nokialaisia, huomaa, että laitteiden valmistus on yhtön dna:ssa. Voisi jopa väittää, että yhtiö ei jatkossa pysty välttämään mobililaitteiden valmistusta, ruotsalainen mobiilianalyytikko ja alan neuvonantaja Bengt Nordström sanoo TT:lle.

Hän korostaa, että Nokiassa on edelleen valtavasti matkapuhelinalan osaamista, vaikka yhtiö hävisi kilpailun Applen iPhonelle kohtalokkain seurauksin.

Nordström ei usko, että Nokiaa kiinnostaa lähteä kilpailemaan varsinaiselle älypuhelinmarkkinalle. Sen sijaan hän uskoo yhtiöllä olevan loistavat mahdollisuudet esimerkiksi älykelloissa.

Uusin huhumylly Nokian ja matkapuhelinten ympärillä on mitä todennäköisimmin saanut tänään alkunsa siitä, että Microsoft ilmoitti luopuvansa Nokia-nimen käyttämisestä matkapuhelimissa.

Nokian tuotemerkki kiinnosti analyytikoita myös yhtiön tulosjulkistuksen vuoksi järjestetyssä puhelinkonferenssissa. Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoi iltapäivällä pitävänsä erittäin tärkeänä, että Nokialle jäi matkapuhelinkaupassa oikeus käyttää Nokian tuotemerkkiä.

-Olemme tähän hyvin tyytyväisiä, vaikka sopimukseen liittyy tiettyjä rajoituksia. Tutkimme parhaillaan, mikä olisi meille paras tapa hyötyä tuotemerkistä. Nokia on edelleen erittäin arvokas tuotemerkki mobiililaitteiden maailmassa, Ihamuotila sanoi.

Matkapuhelinten tai muiden laitteiden valmistusta puhelinkonferenssissa ei kommentoitu.

Bengt Nordström, Katja Rapeli, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Timo Ihamuotila, Raha
Todella tyly ennuste Suomen kaupoille: “Pienituloisia hamstrausmatkailijoita”
Sisältö:

Kaupan liitto arvioi, ettei Suomessa kannata tuudittautua siihen, että venäläisten ostosmatkailu palaa enää vanhojen hyvien aikojen tasolle.

-Venäläisen kuluttajan ostovoima voi vielä pitkään kehittyä alavireisesti, mutta tämän jälkeenkään kaikki ei välttämättä palaudu ennalleen. Suomessa vierailevien matkustajaprofiili voi tulevaisuudessakin painottua pienituloisiin hamstrausmatkailijoihin, ja paljon kuluttavat suuntaavat muualle, Kaupan liitto pääekonomisti Jaana Kurjenoja varoittaa.

Venäläismatkailijoita käy tällä hetkellä Suomessa aiempaa vähemmän, he viettävät täällä lyhyemmän aikaa ja käyttävät myös aiempaa vähemmän rahaa

Kaupan liiton mukaan jo viime vuonna enemmistö Suomeen tulleista venäläismatkailijoista oli aiempaa pienituloisempia ja he myös kuluttivat vähemmän rahaa. Sama kehitys on jatkunut tänä vuonna.

Liitto viittaa tammi-elokuun aikana tehtyihin rajahaastatteluihin, joiden mukaan venäläinen matkustaja kuluttaa tänä vuonna Suomessa 236 euroa, joista 162 euroa kuluu tuoteostoksiin. Vielä viime vuonna venäläisiltä heltisi tuoteostoksiin noin 40 euroa enemmän.

Venäläisten ostosmatkailun vähenemiseen löytyy Kurjenojan mukaan luonnollinen syy Venäjän taloudellisen tilanteen heikentymisestä ja heikosta ruplasta.

Jaana Kurjenoja, Kauppa, Ostosmatkailu, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Nokialta varoituksen sana intoilijoille: “On hyvä muistaa”
Sisältö:

Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila jarrutteli yhtiön puhelinkonferenssissa sijoittajien ja analyytikoiden odotuksia.

-Vaikka kolmas vuosineljännes sujui oikein hyvin, on hyvä muistaa, että vertailukausi vuosi sitten oli aika vaisu, Ihamuotila totesi kommentoidessaan Nokian tulevaisuuden ohjeistusta.

Nokia ennakoi tänään, että sen verkkoliiketoiminnan eli Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentti on koko tänä vuonna hieman yli 11. Aikaisemmin ei-IFRS-liikevoittoprosentin on ennakoi koko vuonna 2014 asettuvan Nokia Networksin pitkän aikavälin tavoitteen 5-10 yläpäähän tai ylittävän sen hieman. Nokia arvioi lisäksi Networksin liikevaihdon kasvavan vuoden 2014 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Networks-yksikkö teki kolmannella vuosineljänneksellä 13,5 prosentin liikevoittomarginaalin. Se oli parempi kuin edellisen neljänneksen 11 prosenttia ja selvästi parempi kuin analyytikoiden Reutersin mukaan odottama noin 10 prosenttia. Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin mukaan marginaali oli jopa historiallisen hyvä.

- Koko liiketoiminnan historian toiseksi paras liikevoittomarginaali, Suri sanoi puhelinkonferenssissa.

Nokian kolmannen kvartaalin tulos oli myös kokonaisuutena analyytikoiden odotuksia parempi. Rajeev Suri oli kommenteissaan silti varovainen.

-Vaikka kolmas vuosineljännes oli hyvä, työtä on vielä paljon jäljellä.

Katja Rapeli, Nokia, Nokian osavuosikatsaus, Raha, Rajeev Suri, Talous, Timo Ihamuotila, Raha
Suomalaisyhtiö julkisti tylyt lukemat – osake lähti heti syöksyyn
Sisältö:

Konepajakonserni Metson osake on lähtenyt rajuun laskuun Helsingin pörssissä tulosjulkistuksen jälkeen. Osake oli noin yhdeksän prosentin laskussa puoli tuntia osavuosikatsauksen julkistamien jälkeen.

Metson liikevoitto laski heinä-syyskuussa 72 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 124 miljoonasta. Saatujen tilausten määrä oli 786 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 825 miljoonaa euroa.

-Kaivosyhtiöiden investointikuoppa näkyy jo voimakkaammin Metson luvuissa, Inderes kommentoi tuoreeltaan Twitterissä.

Metso myöntää asian katsauksessaan.

-Haasteet kaivosteollisuuden laitemarkkinoilla jatkuivat usean aikaisemman neljänneksen tapaan. Kysyntä oli edelleen heikkoa ja suunnilleen kahden edellisen neljänneksen tasolla. Pienempi tilauskanta on painanut kaivoslaitteiden liikevaihtoa alas, millä oli heikentävä vaikutus neljänneksen tulokseemme, toimitusjohtaja Matti Kähkönen toteaa.

Metso arvioi katsauksessaan, että kaivoslaitteiden ja -projektien kysyntä on heikkoa, mutta jatkuu kuitenkin vakaana.

Kaivostoimiala vaikuttaa Metson yksiköistä nimenomaan Mineralsin lukuihin. Metso Mineralsin saadut tilaukset laskivat heinä-syyskuussa 558 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 609 miljoonasta. Yksikön liikevoitto putosi peräti 48 prosenttia 48 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 93 miljoonaa euroa. 

-Kaivossektorin pohjaa etsitään edelleen, Inderes sanoo.

Inderes, Katja Rapeli, Matti Kähkönen, Metso, Metson tulos, Raha, Talous, Raha
38 mrd. €:n avunpyyntö: Venäläisjätti tarvitsee taas käteistä Vladimir Putinilta
Sisältö:

Venäjän valtion omistama öljyjätti Rosneft pyytää jälleen talousapua presidentti Vladimir Putinin hallinnolta. Nyt yhtiö ilmoittaa tarvitsevansa 38 miljardia euroa. Asiasta uutistoi Wall Street Journal, joka viittaa Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanovin lausuntoihin.

Rosneft pyysi talousapua edellisen kerran elokuussa, jolloin se tarvitsi 42 miljardia euroa. Yhtiö sanoo kärsivänsä Venäjää vastaan asetetuista talouspakotteista. Sen nettovelkojen määrä on WSJ:n mukaan 43 miljardia euroa. 

Igor Setshin, Raha, Rosneft, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Vladimir Putin, Raha
Nokiaa hehkutetaan lujaa – ”Mahdollista, että 7 euroa puhkaistaan tänään”
Sisältö:

Analyytikko Mikael Rautanen Indersesistä arvioi, että Nokian tulos ylitti selvästi markkinoiden odotukset.

Nokia Networksin liikevaihdon kasvu oli kovempaa kuin ennustettiin ja voittotaso oli vahva. Voittoennustetta sen osalta myös hieman nostettiin Nokiassa.

Nokia-analyytikko odottaa positiivista kurssireaktiota, kun Helsingin pörssi kymmeneltä aukeaa.

-       Pidän ihan mahdollisena, että 7 euroa puhkaistaan tänään, hän sanoo yhtiön videolla.

Nokian osakekurssi päätyi eilen 6,51 euroon.

 

Nokian osavuosikatsaus, Uusi Suomi, Raha
Nokialta pikkukiva yllätys myös näkymiin 2014
Sisältö:

Positiivisesti kolmannella vuosineljänneksellä yllättänyt Nokia arvioi Nokia Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentin koko vuonna 2014 olevan hieman yli 11. Tässä on pieni tarkennus ylöspäin verrattuna aikaisempaan.

Nokia arvioi aiemmin Nokia Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentin koko vuonna 2014 asettuvan Nokia Networksin pitkän aikavälin tavoitteen 5-10 yläpäähän tai ylittävän sen hieman. Tämän lisäksi Nokia arvioi edelleen Nokia Networksin liikevaihdon kasvavan vuoden 2014 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Networks-yksikkö teki kolmannella vuosineljänneksellä 13,5 prosentin liikevoittomarginaalin. Se oli parempi kuin edellisen neljänneksen 11 prosenttia ja selvästi parempi kuin analyytikoiden Reutersin mukaan odottama noin 10 prosenttia.

Nokia, Nokian osavuosikatsaus, Uusi Suomi, Raha
Nokialta loistotulos – ennusteet romukoppaan
Sisältö:

Verkkolaiteyhtiö Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulos on analyytikkojen ennusteita parempi.

Analyytikkojen konsensusennusteessa Nokialta odotettiin 0,07 euron osakekohtaista tulosta. Nokian mukaan vuoden 2014 kolmannen neljänneksen osakekohtainen tulos on kuitenkin 0,09 euroa.

– Ei-IFRS-osakekohtainen tuloksemme kasvoi 50 prosenttia, kehuu toimitusjohtaja Rajeev Suri tiedotteessa.

Myös Nokian liikevaihto on suurempi kuin odotettiin. Analyytikot odottivat kolmea miljardia, mutta liikevaihto on 3,3 miljardia euroa. Yhtiö teki liikevoittoa lähes puoli miljardia, 457 miljoonaa euroa, kun huomioon ei oteta kertaluonteisia eriä. Liikevoitto kasvoi 33 prosenttia viime vuoden vastaavasta vuosineljänneksestä.

Nokia, Nokian osavuosikatsaus, Raha, Talous, Teppo Ovaskainen, Raha
Nokialta jättimäinen yllätys heti aamulla? ”Syy on hyvin yksinkertainen”
Sisältö:

Nokian tulosjulkistukset eivät ole herättäneet suurta kiinnostusta enää sen jälkeen, kun yhtiö myi matkapuhelinbisneksensä Microsoftille viime keväänä. Nyt tulosjulkistuksen alla on kuitenkin poikkeuksellisia jännityksen merkkejä ilmassa.

-Syy on hyvin yksinkertainen: Nokia saattaa hyvinkin ylittää kaikki odotukset. Sen odotetaan myös nostavan arviotaan tulevaisuudesta, amerikkalaisen sijoittajasivusto Seekingalpha.com kirjoittaa.

Samoilla linjoilla on kotimainen analyysitalo Inderes.

-Olemme Nokian huomisessa tulosennusteessa konsensuksen ylärajalla. Markkinaodotus (verkkoyksikkö) Networksin tuloksesta näyttää varovaiselta, Inderesin analyytikot tviittasivat keskiviikkona. 

Lisäksi Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen sanoo omalla Twitter-tilillään, että Nokia-päivän ympärillä on jännitystä.

-Mukavaa jännitystä Nokia-päivään, kun huomaa olevansa 30 analyytikon konsensuksessa ylin ennuste, hän tviittasi.

Konsensusennusteella tarkoitetaan Nokia seuraavilta analyytikoilta kerättyjä ennusteita ja niiden keskiarvoa. Uutistoimisto SIXin kokoamien ennusteiden mukaan Nokialta odotetaan 0,07 euron osakekohtaista tulosta ja 3 miljardin euron liikevaihtoa.

Sveitsiläispankki Credit Suisse odottaa niinikään myönteistä yllätystä. Sen analyytikot viittaavat Nokian verkkotoimialan eli Networksin viime aikoina julkistamiin uusiin tilauksiin, joiden uskotaan näkyvät torstaina julkistettavissa heinä-syyskuun luvuissa.

-Uskomme Networskin liikevaihdon ja liikevoiton parantuneen sopimustrendin ansiosta.

Nokia julkistaa heinä-syyskuun tuloksensa kello 8 torstaiaamuna. Odotuksia parempi tulos tietäisi hyvää Nokian osakekurssille. Keskiviikkona osake nousi reilun prosentin ja päätyi 6,51 euroon Helsingin pörssissä.

Katja Rapeli, Nokia, Nokian tulos, Raha, Talous, Raha
Uusimmat jätti-irtisanomiset ihmetyttävät Suomessa: "Merkittäviä vaikutuksia"
Sisältö:

Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola arvostelee Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n laajoja irtisanomisia.

Hän korostaa, että ”valtion ei tule lisätä työttömyyttä omilla toimenpiteillään nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa”.

–Olisi järkevää irtisanomisten sijaan työllistää tutkimushenkilöstö tulevaisuutta varten eikä laittaa heitä kortistoon, Simola kommentoi medialle lähetetyssä tiedotteessa.

VTT vähentää yt-neuvottelujen seurauksena 335 henkilöä. Tämä sisältää määräaikaisten työsuhteiden päättymiset ja eläkkeelle jäävät työntekijät. Yhteensä 250 henkilöä irtisanotaan.

Yt-neuvottelujen lopputuloksella on Pardian mukaan ”maantieteellisesti merkittäviä vaikutuksia”, sillä osalla tutkimuspaikkakunnista toiminta loppuu tai supistuu merkittävästi.

VTT:n toimipisteet Turussa, Lappeenrannassa, Kajaanissa ja Raahessa lakkaavat.

–Tänään julkistetut henkilöstövähennykset ja alueellisten toimistojen alasajo ovat ikävää seurausta julkisen tutkimusrahoituksen vähentämisestä ja uudelleen suuntaamisesta. Maamme teollisuuden murrosvaiheessa tarvittaisiin ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä tutkimusrahoitukseen, Simola kommentoi.

Raha, Uusi Suomi, VTT:n irtisanomiset, Raha
Syyttäjä vaatii Talvivaaralle 60 000 €:n sakkoa – kolmea päällikköä syytetään kuolemantuottamuksesta
Sisältö:

Talvivaaran Sotkamon metallien talteenottolaitoksella maaliskuussa 2012 työskennelleille kolmelle päällikölle vaaditaa sakkorangaistusta työturvallisuusrikoksesta sekä kuolemantuottamuksesta. Vaatimus liittyy kaivoksella sattuneeseen työtapaturmaan, jossa ilman asianmukaisia turvavarusteita liikkunut Talvivaara Sotkamon työntekijä menehtyi.

Lisäksi syyttäjä vaatii 60 000 euron suuruisen yhteisösakon tuomitsemista Talvivaara Sotkamolle.Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Viiden epäiltynä kuullun henkilön osalta syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätökset. Syytettyjen joukossa ei ole Talvivaaran johtoryhmän nykyisiä tai entisiä jäseniä.

Yhtiö on aiemmin ilmoittanut katsovansa, ettei kyseisessä erittäin valitettavassa tapaturmassa ole tapahtunut rikosta. Suoritettu esitutkinta ja syyteharkinta eivät Talvivaaran mukaan ole antaneet aihetta muuttaa aiempaa kantaa, eikä yhtiö jaa syyttäjän näkemystä syytekynnyksen ylittymisestä asiassa.

Raha, Talous, Talvivaara, Talvivaaran kuolintapaus, Uusi Suomi, Raha
Saatat tehdä virheen joka aamu: ”Käytä näin ensimmäiset 10 minuuttia”
Sisältö:

Työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen erikoistunut yritysjohdon konsultti ja sosiaalipsykologi Ron Friedman kehottaa työtehostaan huolestuneita ihmisiä ottamaan oppia huippukokeista.

Ravintolamaailmassa tunnettu ranskalainen sanonta "mise en place" tarkoittaa valmistautumista työpäivään: ruoka-aineiden ja välineiden asettamista saataville sekä muun muassa reseptien läpikäymistä ennen kokkaamisen aloittamista.

Käytäntö on yleistettävissä esimerkiksi toimistotyöhön, Friedman uskoo Psychology Todayn kirjoituksessaan. Hänen mukaansa moni toimistotyöläinen tekee virheen aloittaessaan päivänsä sähköpostien ja ääniviestien läpikäymisellä.

– Monin tavoin tämä on huonoin tapa aloittaa päivä. Tällainen toiminta kaappaa keskittymisemme ja asettaa meidät reaktiiviseen tilaan, jossa toisten ihmisten prioriteetit nousevat keskiöön, Friedman kirjoittaa.

Friedmanin artikkelin otsikko kuuluu "Miten käytät ensimmäiset 10 minuuttia päivästäsi". Hänen mukaan päivä olisi hyvä aloittaa lyhykäisellä suunnittelusessiolla: ”älyllisellä mise en place -hetkellä”. Tämän suunniteluhetken aikana tulisi syntyä ennen kaikkea tehtävälista, jossa jokainen tehtävälauseke alkaisi teonsanalla, verbillä.

–Se tekee aikomuksistasi konkreettisia, Friedman perustelee.

Raha, Talous, Työelämä, Uusi Suomi, Raha
Asiantuntija huolestui oudosta ilmiöstä Suomessa: “Sääli”
Sisältö:

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen ennakoi tuloerojen kasvavan Suomessa parin seuraavan vuosikymmenen aikana kahdesta syystä: suomalaiset eivät säästä kartuttaakseen varallisuutta ja väestö ikääntyy.

-Nykyään meitä ei millään tavoin kannusteta kasvattamaan varallisuuttamme. Suuri osa suomalaisista ei säästä juuri lainkaan, paitsi hankkimalla itselleen asunnon. Eläkejärjestelmämme hoitaa eläkesäästämisen puolestamme, mikä ei sekään kannusta säästämään. Se on sääli, Sorjonen toteaa katsauksessaan.

Hän muistuttaa, että säästäminen ja sijoittaminen rakentavat puskureita yllätysten ja huonojen aikojen varalle ja pakottavat opettelemaan talousasioita. Ilman säästöjä ja sijoituksia ei voi olla myöskään pääomatuloja.

Vuonna 2012 vain noin 900 000 henkilöä maksoi Sorjosen mukaan Suomessa pääomatuloistaan veroa.

-Moni pitääkin ongelmana sitä, että pääomatulot keskittyvät verraten pienelle joukolle ihmisiä. Todellinen ongelma on kuitenkin se, että valtaosa kansasta ei ansaitse lainkaan pääomatuloja, hän sanoo.

Sorjosen mukaan  pääomatuloverotuksen viime vuosien järjestelmällinen kiristäminen kasvattaa tuloeroja Suomessa, koska se tappaa suomalaisen kansankapitalismin.

-Muutoksia on kaiketi ohjaillut ainakin halu rajoittaa hyvätuloisten mahdollisuuksia muuttaa palkkatulojaan kevyemmin verotetuksi pääomatuloksi. Samalla on lentänyt lapsi pesuveden mukana. Nyt pienituloinen yksityishenkilö ei yksinkertaisesti kaipaa pörssiyhtiöiden maksamia osinkoja, koska niitä verotetaan ankarammin kuin hänen palkkatuloaan.

Sorjonen huomauttaa, että väestön ikääntyminen kasvattaa tuloeroja, koska eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa ja työssä käyvien osuus laskee.

-Eläke on aina huomattavasti palkkaa pienempi, joten tulot laskevat eläkkeelle siirtymisen myötä. Hyvätuloisista työntekijöistä tulee keskituloisia eläkeläisiä, keskituloisista ehkä pienituloisia eläkeläisiä. Tulonjako muuttuu, koska eläkkeelle siirtyviä on huomattavasti aikaisempaa enemmän. Tämä on luonnollisten syiden aiheuttamaa tulonjaon vinoutumista, johon emme voi vaikuttaa.

Pasi Sorjonen, Raha, säästäminen, Talous, Tuloerot, Tuloerot, Uusi Suomi, Raha
Ostaisitko auton näin? ”Jopa 2 400 € halvempaa”
Sisältö:

Suomeen rantautunut käytettyjen autojen metahakukone AutoUncle on vertaillut yksityisten myyjien ja kauppiaiden myymien käytettyjen autojen hintapyyntöjä. Eroja keskimäärin on.
 
–Vertailu osoittaa, että yksityisiltä voi ajoneuvon ostaa mallista riippuen noin 500 - 1 000 euroa halvemmalla, AutoUncle kertoo tiedotteessaan.
 
Selkeästi suurin ero löytyy Audi A6 C6 –mallin kohdalla, jossa yksityisten tarjoukset ovat keskimäärin 2 400 euroa halvempia.
 
–Tämä on vertailussa varsin merkittävä ero, joka tarkoittaa, että yksityismyyjät luopuvat Audeistaan nyt varsin edulliseen hintaan, AutoUncle kertoo.
 
AutoUncle kävi läpi 120 000 suomalaista autojen myynti-ilmoitusta ja erotteli yksityishenkilöiden ja välittäjien vaihtoautotarjonnan.
 
AutoUncle on listannut yli 130 000 suomalaista vaihtoautojen myynti-ilmoitusta. Palvelu on perustettu Tanskassa ja se toimii yhdeksässä Euroopan maassa.

 
 

 

Autokauppa, Uusi Suomi, Raha