Maanantai 3.8.2015

Uusi Suomi uutiset

Varmistui: Nokia myy Heren
Sisältö:

Nokia on solminut sopimuksen HERE-liiketoimintansa myymisestä autonvalmistajien yhteenliittymälle 2,8 miljardin euron velattomalla arvolla. Suomalaisyhtiö kertoi asiasta maanantaiaamuna pörssitiedotteessaan.

Nokian arvostetun paikannus- ja karttapalvelun sekä siihen liittyvän liiketoiminnan ostaa saksalaisten autonvalmistajien Audin, BMW Groupin ja Daimlerin yhteenliittymä, kuten oli vahvasti huhuttu.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä sekä viranomaislupien saamista.

Kaupan toteutuessa Nokia arvioi saavansa hieman yli 2,5 miljardin euron nettotuoton. Yhtiön johdon mukaan kyseessä on ”viimeisin askel eteenpäin Nokian uudistumisprosessissa”.

– Integroimme aiemman Nokia Siemens Networksin osaksi Nokiaa, myimme Devices & Services -liiketoimintamme, ja nyt olemme solmineet sopimuksen kaupasta, jonka uskomme olevan paras mahdollinen vaihtoehto niin osakkeenomistajillemme kuin HEREn asiakkaille sekä henkilöstölle. Jatkossa voimme keskittyä suunniteltuun yhdistymiseemme Alcatel-Lucentin kanssa. Yhdistymisen toteuduttua Nokia on uudenlainen yhtiö, johon kuuluvat yksi maailman johtavista verkkoteknologia- ja palveluliiketoiminnoista ja lisensointiin sekä innovaatioihin keskittyvä Nokia Technologies, sanoo Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokia aikoo raportoida Here-liiketoiminnan lopetettuna toimintona vuoden 2015 kolmannesta neljänneksestä alkaen.

Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Kreikan Varoufakisilta jäätävä varoitus Espanjalle: ”Vaara on aina olemassa”
Sisältö:
Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakis varoittaa Espanjaa, joka hänen mukaansa voi olla ”seuraava Kreikka”.
 
-Vaara ajautumisesta Kreikan kanssa samaan tilanteeseen on aina olemassa ja voi realisoitua, jos tehdään samat virheet kuin Kreikassa. Espanjalaisten on syytä kiinnittää huomiota omaan talouteensa ja sosiaaliseen tilanteeseensa riippumatta siitä, mitä tapahtuu Kreikassa tai muualla, hän sanoo espanjalaisen El Pais -lehden haastattelussa, josta uutisoi myös kreikkalainen Ekathmerini-lehti
 
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on vedonnut Kreikan tilanteeseen arvostellessaan Espanjassa valtaan pyrkivää vasemmistopuolue Podemosia. Podemos on poliittisesti hyvin lähellä Kreikan pääministeripuoluetta Syrizaa. Espanjassa pidetään parlamenttivaalit ensi vuonna.
 
Varoufakisin mukaan Kreikasta on tullut eurooppalaisten oikeistopoliitikoiden keino ”kansalaisten pelotteluun”.
Euroalue, Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, Mariano Rajoy, Raha, Talous, Uusi Suomi, Yanis Varoufakis, Raha
Suomen Kreikka-kanta puhuttaa maailmalla: ”Pysyykö Saksa yhtä lujana?”
Sisältö:
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilen toistama Suomen jyrkkä kanta Kreikan velkaleikkauksiin on saanut markkinakommentaattorit pohtimaan, pysyykö Saksa yhtä jyrkkänä velkaleikkurille.
 
-Suomi ei aio kääntyä velkojen leikkaamisen puolelle IMF:n painostuksesta huolimatta - pysyykö Saksa yhtä lujana, Kreikan tilannetta tiiviisti seuraava ABN Amro -pankin pääanalyytikko Nick Kounis kysyy Twitterissä.
 
Sipilän lausunnon huomioi Twitterissä myös kreikkalainen analyytikko Yannis Koutsomitis.
 
-IMF:n kanta ei voi muuttaa Suomen asemaa, hän sanoo.
 
 
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti loppuviikosta, että se ei osallistu Kreikan kolmanteen lainapakettiin, jos euromaat eivät suostu Kreikan velkojen leikkaamiseen.  
Pääministeri Juha Sipilä sanoi lauantaiaamuna Ylelle, että Suomi pitää kiinni velkojen leikkausta vastustavasta kannastaan. 
 
-Kukaan euromaista ei ole ollut siihen(velkojen leikkaamiseen) valmis. Kyllä se oli kaikkien euromaiden linjaus, joka selvisi euromaiden yhteisessä kokouksessa. Siellä tuli selville, ettei sitä kukaan kannata, Sipilä sanoi. 
 
Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan jäsen, ranskalainen ekonomisti Benoît Cœuré puolestaan on todennut, ettei ole mitään epäselvyyttä siitä, tullaanko Kreikalle myöntämään velkahelpotuksia. Hänen on mukaansa on itsestään selvää, että velkoja leikataan. 
 
Kreikkalaisen sanomalehti Ekathimerinin mukaan neuvotteluja Kreikan kolmannesta lainapaketista jatketaan huomenna maanantaina. Kreikan pääministeripuolue Syrizaa lähellä oleva Avgi-lehti puolestaan kertoo, että Kreikka tarvitsee 24 miljardin euron lainan jo elokuussa. Kreikan on maksettavat ainakin 3,2 miljardin lainaerä EKP:lle elokuun 20. päivään mennessä.
Juha Sipilä, Katja Incoronato, Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, Nick Kounis, Raha, Talous, Raha
Pankkiirin Kreikka-viesti Suomelle: ”Ei ole enää mitään keskusteltavaa”
Sisältö:
Euroopan keskuspankin EKP:n johtokunnan jäsen, ranskalainen ekonomisti Benoît Cœuré sanoo, ettei ole mitään epäselvyyttä siitä, tullaanko Kreikalle myöntämään velkahelpotuksia. Hänen on mukaansa on itsestään selvää, että velkoja leikataan.
 
-Tässä ei ole enää mitään keskusteltavaa. Lisäksi monet euromaiden johtajat ovat jo osoittaneet olevansa valmiita neuvottelemaan velkaleikkauksista. Tosiasiassa kysymys ei ole siitä, leikataanko Kreikan velkoja vaan kuinka se tehdään niin, että Kreikan talous hyötyy mahdollisimman paljon, Cœuré sanoo ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa, joka on julkaistu myös EKP:n virallisilla nettisivuilla.
 
Cœuré sanoo toivovansa, että Kreikan eurosta eroamisen mahdollisuus on nyt suljettu pois.
 
-Tämä on ollut ensimmäinen kerta, kun euromaan jäsenyyden jatkuminen on kyseenalaistettu. Kysymystä ei kuitenkaan esitetty EKP:lle vaan valtioiden päämiehille, joten tämä on poliittinen asia. Poliittisten johtajien viesti on ollut selvä: kaikki haluavat pitää Kreikan eurossa.
 
Cœurén haastattelu on tehty juuri ennen kuin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti loppuviikosta, että se ei osallistu Kreikan kolmanteen lainapakettiin, jos euromaat eivät suostu Kreikan velkojen leikkaamiseen. Saksa puolestaan vastustaa velkaleikkuria, mutta on myös ilmoittanut, ettei osallistu Kreikan lainapakettiin, jos IMF ei ole siinä mukana. Myös Suomi on ilmoittanut olevansa velkaleikkuria vastaan.
 
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaiaamuna Ylelle, että Suomi pitää kiinni velkojen leikkausta vastustavasta kannastaan. 
 
-Kukaan euromaista ei ole ollut siihen(velkojen leikkaamiseen) valmis. Kyllä se oli kaikkien euromaiden linjaus, joka selvisi euromaiden yhteisessä kokouksessa. Siellä tuli selville, ettei sitä kukaan kannata, Sipilä sanoi. 
Benoit Coeure, Katja Incoronato, Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, Raha, Talous, Raha
Kaksi suomalaista otti vahvan Venäjä-kannan: ”Tietoinen riskinotto”
Sisältö:
Tunnetut suomalaissijoittajat Kim ja Tom Lindström kertovat ostaneensa keskiviikkona tukun Fortumin osakkeita. Fortum on kauppojen jälkeen sijoittajakaksikon salkun suurin omistus Nokian Renkaiden jälkeen.
 
-Salkulla on vahva painotus Venäjään, mikä on tietoinen riskinotto. Kahdella suurimmalla omistuksella, Nokian Renkailla ja Fortumilla, on suuri osa toiminnastaan Venäjällä. Venäjällä on myös keskeinen rooli viidenneksi suurimmalla omistuksella, Aspolla. Näiden kolmen yhtiön osuus koko salkusta on 30 prosenttia, Tom Lindström kertoo blogissaan.
 
Lindströmit sanovat, että vahva Venäjä-paino ei suinkaan tarkoita sitä, että he uskoisivat Venäjän talouteen.
 
-Ennemminkin olemme sitä mieltä, että markkinat ovat voimakkaasti ylireagoineet Venäjän toimien vuoksi. Kuulimme viime syksynä, että monet suuret institutionaaliset sijoittajat ovat pyyhkineet Venäjän maailmankartaltaan ja ovat luopuneet sijoituksista Venäjästä riippuvaisiin yhtiöihin. Mielestämme tämä näkyy kurssikehityksessä, Tom Lindström sanoo.
 
Tunnettu kansainvälinen suursijoittaja Jim Rogers suositteli jo keväällä ”kaikkia” sijoittamaan Venäjälle. Rogers itse kertoo aloittaneensa venäläisten osakkeiden ostot kaksi vuotta sitten.
 
-Jos joku haluaa tehdä paljon rahaa, kohteet kuten rupla voivat olla oikea keino. Jos asiat Venäjällä menevät parempaan suuntaan, kuten uskon, se voi vahvistua paljon, Rogers kommentoi huhtikuussa.
 
Hän uskoo myös, että Venäjä-pakotteet puretaan ”suhteellisen pian”. 
 
-Jos niin käy, olen varma, että osakkeet lähtevät rajuun nousuun.
Fortum, Katja Incoronato, Kim Lindström, Nokian Renkaat, Raha, sijoittaminen, Sijoittaminen, Talous, Tom Lindström, Raha
Venäjä joutuu kohta uusiin paniikkiratkaisuihin? ”Olisi erittäin vakavaa”
Sisältö:
Jos raakaöljyn tynnyrihinta laskee maailmanmarkkinoilla 40 dollariin, Venäjä on äärimmäisen vakavissa ongelmissa. Näin sanovat kaikki 65 kansainvälistä ekonomistia, jotka osallistuivat tällä viikolla uutistoimisto Bloombergin kyselyyn Venäjän tilanteesta.
 
39 prosenttia kyselyyn vastanneista ennakoi, että Venäjä joutuu asettamaan samanlaisia pääoman liikkeiden rajoituksia kuin Kreikka, jos raakaöljyn hinnan raju lasku jatkuu. Joidenkin venäläispankkien odotetaan silloin myös ajautuvan valtion haltuun.
 
-Öljyn hinnan putoaminen 40 dollariin olisi erittäin vakavaa. Se painaisi ruplan kurssia dollaria vastaan ja aiheuttaisi talouteen viiden prosentin laskun tänä vuonna ja yhden prosentin laskun ensi vuonna, kyselyyn vastanneet laskevat.
 
Ekonomistit ennakoivat myös, että Venäjän keskuspankki joutuisi nostamaan ohjauskorkoa samanlaisella paniikkiratkaisulla kuin viime vuoden lopulla. Viime joulukuussa Venäjän keskuspankki päätti yllättäen hätäistunnon jälkeen nostaa ohjauskorkoa lähes 7 prosenttiyksikköä yhdellä kertaa pysäyttääkseen ruplan romahduksen. Se oli suurin yksittäinen koronnosto sitten vuoden 1998. Alkuvuoden aikana keskuspankki on laskenut ohjauskorkoa viisi kertaa, viimeksi eilen. Ohjauskorko on nyt 11,00 prosenttia.
 
Pohjanmeren öljylaadun Brentin tynnyrihinta on tällä hetkellä 52,21 dollarissa ja amerikkalaisen WTI-öljyn tynnyrihinta 47,12 dollarissa.
 
Amerikkalainen investointipankki Morgan Stanley ennusti hiljattain, että raakaöljyn hinta tulee ajautumaan samanlaiseen vapaaseen pudotukseen kuin vuonna 1986. Tuolloin öljyn hinta romahti 69 prosenttia 9,75 dollariin tynnyriltä, kun Saudi-Arabia lisäsi tuotantoaan rajusti.
Morgan Stanley, Raakaöljyn hinta, Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjän talous, Venäjän talous, Raha
Kreikka taas uuden katastrofin partaalla? Suomi ei aio antaa periksi
Sisältö:
Kreikka on ajatumassa uudelleen umpikujaan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ilmoitettua, ettei se osallistu uuteen pelastuspakettiin ilman Kreikan velkojen leikkaamista. Euromaista erityisesti Saksa, mutta myös Suomi vastustavat velkaleikkuria jyrkästi.
 
-Seuraa vakavia ongelmia, jos IMF ei osallistu pelastuspakettiin, sillä Euroopan vakausmekanismista voidaan rahoittaa vain 50 miljardia ja Kreikka tarvitsee 85 miljardia euroa. Lisäksi Saksa ei välttämättä hyväksy uutta pelastuspakettia, jos IMF ei osallistu siihen. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että riskit ovat suuret eikä Kreikan eurosta eroaminen ole lainkaan poissa päiväjärjestyksestä, hollantilainen ABN Amro -pankin pääanalyytikko Nick Kounis sanoo katsauksessaan.
 
Hypon ekonomisti Juhana Brotherus vertaa Kreikan tilannetta Argentiinaan.
 
-Muistuttaa Argentiinasta, IMF sulki rahahanat 5.12.2001 - alkusoitto kiinteän valuuttakurssin hajoamiselle. Paine kasvaa nyt euroalueella, Brotherus tviittaa.
 
 
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaiaamuna Ylelle, että Suomi pitää kiinni velkaleikkuria vastustavasta kannastaan. 
 
-Kukaan euromaista ei ole ollut siihen(velkojen leikkaamiseen) valmis. Kyllä se oli kaikkien euromaiden linjaus, joka selvisi euromaiden yhteisessä kokouksessa. Siellä tuli selville, ettei sitä kukaan kannata, Sipilä sanoi.
 
Myös Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on puhunut velkojen leikkaamisen puolesta.
 
-On täysin kiistatonta, että velkojen leikkaaminen on välttämätöntä, Draghi sanoi viimeksi tiedotustilaisuudessaan pari viikkoa sitten.
Juha Sipilä, Juhana Brotherus, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Katja Incoronato, Kreikan velkakriisi, Kreikan velkakriisi, Mario Draghi, Nick Kounis, Raha, Talous, Raha
Tinderin oma markkina-arvo selviää pian – pörssiin
Sisältö:

Älypuhelinten deittisovellus Tinderin markkina-arvo voi olla jopa kolme miljardin arvoinen, kertoo Business Insider Bank of America Merrill Lynchin (BAML) tekemästä arviosta.

Tinderin kuuluu yhdysvaltalaisen IAC-konsernin The Match Group -liiketoimintaryhmään. Tinderin lisäksi Match Groupiin kuuluvat myös deittipalvelut match.com ja OKCupid. IAC aikoo viedä alle 20 prosenttia Match Groupin osakekannasta pörssiin vielä loppuvuodesta.

BAML:n analyytikot arvioivat, että Tinder-sovelluksen noin 50 miljoonaa käyttäjää ovat kukin 27 dollarin arvoisia, mikä tarkoittaisi, että Tinder olisi 1,35 miljardin dollarin arvoinen.

Toisaalta analyytikot huomauttavat, että Facebook maksoi Instagramista 33 dollaria per käyttäjä ja WhatsAppista 42 dollaria per käyttäjä. Juuri tämän vuoksi Tinderin arvo voi listautumisessa nousta jopa kolmen miljardin dollarin arvoiseksi.

Tinder, Uusi Suomi, Raha
Nokialta ”vahva” tulos – ”Networksilta tulosylitys”
Sisältö:

Tietoliikenneyhtiö Nokia paransi tulostaan vuoden toisella neljänneksellä. Yhtiö kertoo, että sen osakekohtainen tulos kasvoi 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden ja oli 0,09 euroa.

Nordean osakestrategi Kristian Tammela pitää tulosta vahvana. Erityisesti hän huomauttaa, että Nokian verkkoyksikön, Nokia Networksin liikevoittoprosentti oli 11,5 prosenttia. Markkinoilla liikeyksiköltä odotettiin 7,7 prosentin tulosta.

Myös Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ottaa Networksin tulokseen kantaa yhtiön tiedotteessa.

– Olen erityisen tyytyväinen Nokia Networksin yleisesti parantuneeseen tulokseen, huolimatta siitä, että ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto olisi laskenut vuoden 2015 toisella neljänneksellä vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, Suri huomauttaa.

– Ohjelmistomyynti kasvoi merkittävästi, runkoverkkojen myynti kasvoi, uusien strategisten sopimusten vaikutus väheni, Global Services -segmentti saavutti yhden parhaista kvartaalituloksistaan kautta aikojen, ja kulut pysyivät hyvin kontrollissa.

Nokia, Uusi Suomi, Raha
Huhuttu Nokia-kauppa: Näin Suri kommentoi Hereä
Sisältö:

Nokian on kerrottu kauppaavan karttapalvelu Hereä ja uutistoimisto Bloomberg kertoi viime viikolla, että neuvottelut saksalaisten autovalmistajien kanssa ovat loppusuoralla. Nokian kerrotaan havittelevan kaupasta jopa neljän miljardin dollarin pottia.

Tuloksensa tänään julkistanut Nokia kertoo, että Heren liikevaihto kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 25 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lisenssien myynti uusien ajoneuvojen integroituihin navigointijärjestelmiin kasvoi 24 prosenttia vastaavana ajankohtana.

– Heren tulos oli jälleen hyvä, ja sekä myynti että kannattavuus kasvoivat. Strategisten vaihtoehtojen arviointi HERE-liiketoiminnan osalta on edennyt pitkälle, ja haluan korostaa, että keskitymme siihen, mikä on eduksi Nokian osakkeenomistajille ja Herelle pitkällä aikavälillä, arvioi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

Nokia, Nokia, Rajeev Suri, Uusi Suomi, Raha
”Neljän hellepäivän kesä” – KL: Huoli heräsi näissä yrityksissä
Sisältö:

– Totta kai säät vaikuttavat negatiivisesti juomien myyntiin. Kesä- ja heinäkuussa on ollut yhteensä neljä hellepäivää, kun viime kesänä niitä oli kolmisenkymmentä.

Näin arvioi Hartwallin ravintolakanavan myyntijohtaja Seppo Salkoharju Kauppalehdelle. Alalla arvioidaan lehden mukaan nyt, että kesän myyntiluvut jäävät heikommiksi kuin vuosi sitten. Tutkimusten mukaan pitkät hellejaksot vauhdittavat ennen kaikkea alkoholittomien juomien, kuten kivennäisvesien myyntiä. Juuri alkoholittomien juomien myynti on täsä kesänä kärsinyt, Salkoharju toteaa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka arvioi, panimoiden markkinatilannetta vaikeana. Hän kertoo huhuista, joiden mukaan tämä kesä olisi jopa surkein vuosikymmeniin. Pienpanimoista suurimmalla kesä on kuitenkin Aarikan mukaan sujunut hyvin. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuudesta huomautetaan, että viralliset myyntiluvut julkistetaan vasta myöhemmin.

Hartwall, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Panimot, Panimoteollisuus, Uusi Suomi, Raha
FT: Tässä ovat todella karut Suomi-luvut
Sisältö:

Missään muussa Pohjois-Euroopan maassa talous ei ole kehittynyt yhtä huonosti kuin Suomessa. Vuodesta 2012 alkaen Suomen talous on supistunut yhtäjaksoisesti yhtä vuosineljännestä lukuun ottamatta vuonna 2013.

Näin karusti Suomen taloutta kuvaa arvostettu kansainvälinen Financial Times -lehti. Kun talouden kehitystä vertaa muihin Pohjoismaihin, Ruotsiin ja Norjaan, ero on huikea. Ruotsin bruttokansantuote on kasvanut 5,6 prosenttia vuoden 2012 alusta, Norjan 4,1 prosenttia ja Suomen talous on supistunut 3,4 prosenttia.

Lehti arvioikin, että Suomen kilpailukyky on heikentynyt Nokian, elektroniikka- ja metsäsektorin romahduksen myötä. Samaan aikaan työvoimakustannukset ovat kasvaneet selvästi nopeammin kuin euromaissa keskimäärin. Vuodesta 2007 työvoimakustannukset ovat kasvaneet 25 prosentilla, kun euromaissa kustannukset ovat nousseet 14 prosentilla.

Samaan aikaan Suomen vientiluvut naapurimaihin Ruotsiin ja Venäjälle – Suomen perinteisesti vahvat kauppakumppanit – ovat laskeneet. Venäjän viennin arvo on supistunut 28 prosentilla vuoden 2013 alusta tämän vuoden alkuun.

Suomen talous, Suomen talous, Uusi Suomi, Raha
Jos ymmärrät, mikä on PE-luku, ymmärrät täysin Kiinan pörssipaniikin
Sisältö:

Kiinan pörssi-indeksi laski tänään maanantaina 8,5 prosenttia. Pudotus on valtava yhdelle päivälle, erityisesti Kiinan osakemarkkinoilla, joiden sääntelyn vuoksi suurin mahdollinen pudotus on 10 prosenttia.

Aasian suurvallan osakekupla on tyhjentynyt nyt kuukauden ajan kiivaalla tahdilla. Nyt ulkomaiset sijoittajat ovat pakenemassa Kiinan markkinoilta.

Kiinan osakemarkkinoiden kupla alkoi kehittyä viime vuoden kesällä, kun valtio purki osan pörssisääntelyä. Kesäkuun alussa kuplaan ilmestyi reikä: osakkeisiin ladattu tyhjä ilma alkoi tulla ulos.

Osakemarkkinoiden paisumista kuvaa Bloombergin raportoima manner-Kiinan pörssilistatuiden osakkeiden PE-lukujen mediaani. Tänään maanantaina se oli 66.

PE-luku on tunnusluku, joka kuvaa osakkeen arvon ja sen tuottaman tulon suhdetta. PE-luku lasketaan jakamalla yhden osakkeen arvo yhtiön osakekohtaisella tuloksella. Tällöin saadaan arvioitu tieto siitä, kuinka monessa vuodessa sijoitus maksaa itsensä takaisin.

Tällä hetkellä Helsingin pörssin PE-mediaani on noin 16. Luku perustuu Pörssisäätiön Liisan listan tietoihin.

Kiinan pörssin raju pudotus johtuu osin siitä, ettei osakekauppa ole vapaata, vaan valtio puuttuu siihen monin tavoin.

Yksi teoria maanantain laskusta on se, että maanantaina Kiinan valtion osakemarkkinoita vakauttavat rahastot kokeilivat, selviäisikö pörssi omillaan. Sijoittajat uskovat, että valtio puuttuu jälleen huomenna kuplan tyhjenemiseen.

Ongelmana Kiinan osakemarkkinoilla on se, että merkittävä osa pörssisijoituksista kuuluu tavallisille kiinalaisille, jotka ovat hankkineet osakkeita velkarahalla.

Kiina on poistanut osakekaupan sääntelyä usean vuoden ajan, mikä on kannustanut sijoittamaan jatkuvasti arvoaan nostavalle osakemarkkinalle.

Tämän jutun taustalla on Financial Timesin, BBC:n, Bloombergin ja Uuden Suomen arkistoartikkeleita.

Kiinan pörssikupla, Kiinan pörssiromahdus, Osakkeet, PE-luku, Pörssi, Raha, sijoittaminen, Talous, Uusi Suomi, Raha
Nyt lähti 220 ihmisen työpaikka halvalla – 10 milj. €, käteisenä
Sisältö:

Paperiyhtiö Stora Enso myy Barcelonassa sijaitsevan kartonkitehtaansa. Tehtaassa valmistetaan kierrätyskuiduista kartonkia noin 195 000 tonnia vuodessa. Työntekijöitä tehtaassa on noin 220 henkeä.

Yhtiön mukaan ostajana on yksityinen osakerahasto Quantum. Kauppahinnaksi kerrotaan 10 miljoonaa euroa. Tehtaan liikevaihto on vuositasolla noin 117 miljoonaa euroa.

Stora Enson mukaan tehtaan myynnillä ei ole olennaista vaikutusta tuloslaskelmaan tai kassavirtaan siitä huolimatta, että yhtiön liikevaihto laskee yli 100 miljoonaa euroa vuodessa. Tehdas on siis ollut kannattavuusrajalla.

– Stora Enso keskittyy kuluttajapakkausten tarjonnassa korkealaatuisiin ensikuitupohjaisiin tuotteisiin. Barcelonan tehdas on ainoa kierrätyskuituun perustuva tehdas Consumer Board -divisioonassa. Vaikka tuloskehitys on ollut positiivista viime kuukausina, Barcelonan tehdas edellyttää kehittämistä ja investointia mikäli se halutaan pitää kannattavana, sanoo Consumer Board -divisioonan johtaja Jari Latvanen pörssitiedotteessa.

Kartonki, Metsäteollisuus, Metsäteollisuus, paperi, paperiteollisuus, Pörssi, Raha, Stora Enso, Talous, Uusi Suomi, Raha
Kova arvio euron tulevaisuudesta: ”Älkäämme huijatko itseämme”
Sisältö:
Italian valtiovarainministeri, OECD:n entinen pääekonomisti Pier Carlo Padoan sanoo, että ainoa tie yhteisvaluutta euron säilyttämiseksi Kreikan kriisin jälkimainingeissa on poliittinen unioni euroalueella.
 
-(Kreikan) eurosta eroaminen ja siten rahaliiton jäsenyyden peruuttamattomuus on nyt todellinen vaihtoehto ja nostettu pöydälle. Älkäämme huijatko itsemämme: jos haluamme poistaa tämän riskin, meidän on muodostettava erilainen euro, vahvempi euro, Padoan sanoo Financial Timesin haastattelussa.
 
Poliitisella unionilla hän tarkoittaa erityisesti oman parlamentin muodostamista euroalueelle.
 
-Todellinen rahaliitto vaatii oman rahapolitiikan. Rahapolitiikan pitää puolestaan olla vastuussa parlamentille ja tämän parlamentin pitää olla vaaleilla valittu.
 
Nyt euroalueen rahapolitiikasta päättää Euroopan keskuspankki EKP, joka on täysin riippumaton euromaiden hallituksista tai muista viranomaisista.
 
Euromaiden yhteisestä parlamentista puhui viikko sitten myös Ranskan presidentti Francois Hollande. Hän ehdotti lehtihaastattelussa, että rahaliitolle perustettaisiin oma hallitus, budjetti ja parlamentti. 
 
Alun perin idea on peräisin Euroopan komission entiseltä puheenjohtajalta, Ranskan Jacques Delors'lta, joka oli mukana perustamassa rahaliittoa.
Euroalue, Euroalue, Francois Hollande, Jaques Delors, Katja Incoronato, Kreikan velkakriisi, Pier Carlo Padoan, Raha, Talous, Raha