Lauantai 29.11.2014

Uusi Suomi uutiset

Hän ohjaa nyt Suomen elinkeinoelämää – suora ja tyly viesti sinulle, työntekijä
Sisältö:

Matti Alahuhta on Elinkeinoelämän Keskusliiton hallituksen uusi puheenjohtaja. Valinta julkistettiin tiistaina EK:n tiedotustilaisuudessa.

Alahuhta lopetti tänä vuonna menestyksekkään uransa hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja, mutta toimii yhä yhtiön hallituksessa. Lisäksi Alahuhta muun muassa johtaa Outotecin hallitusta.

Valinnan teki EK:n edustajisto. Alahuhta seuraa tehtävässä rakennusyhtiö SRV:n Ilpo Kokkilaa. Vallanvaihto tapahtuu vuoden vaihtuessa.

Alahuhta valoi avauspuheessaan uskoa Suomen kykyyn uudistaa talouttaan ja säilyttää työpaikat sekä tuotantoa Suomessa. Hän korosti kuitenkin, että "Suomi tarvitsee nopeita muutoksia työmarkkinoilla, verotuksessa ja julkisella sektorilla".

Alahuhdan viesti työntekijäpuolelle oli selvä: ylimääräisiä palkankorotuksia ei ole näköpiirissä, jos se EK:sta on kiinni. Elinkeinoelämä odottaa työntekijöiltä jatkossa suurempaa joustoa myös työajoissa. 

− Äärimaltillista palkkalinjaa tulee jatkaa ja ottaa pitkiä askelia työajan joustoissa. Tällä tavoin turvataan työpaikkoja ja luodaan niitä lisää ottamalla käyttöön uusia järkeviä toimintatapoja, Alahuhta paalutti.

Toisaalta Alahuhta ja EK keventäisivät tuloverotusta ja näin lisäisivät palkansaajien ostovoimaa sekä työn tekemisen kannattavuutta.

Linda Pelkonen, Matti Alahuhta, Raha, Talous, Teppo Ovaskainen, Raha
Pelko ravintoloiden puolesta: ”Yrittäjillä on nyt päällä palkka-ale”
Sisältö:

Nollatyösopimusten poistaminen haittaisi merkittävästi palvelualojen työllisyyttä, arvioi kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.

Lepomäki ottaa kantaa viikonloppuna SDP:n puoluevaltuustossa käsiteltyyn aloitteeseen, jonka mukaan nollasopimukset tulisi kieltää.

- On realismia myöntää, ettei ilman nollatuntityösopimuksia monikaan palveluala eläisi, Lepomäki sanoo tiedotteessaan.

Nollasopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa työnantaja ei lupaa sitovasti työntekijälle viikon aikana yhtään työtuntia. Yleensä työntekijällä voi olla yhtä aikaa nollasopimuksia useiden eri työnantajien kanssa.

Käytäntö on hyvin yleinen esimerkiksi ravintola-alalla ja kaupoissa.

Lepomäki uskoo, että yritysten velvoittaminen johonkin viikoittaiseen minimituntimäärään kurjistaisi palvelualoja entisestään. Tämä johtaisi siihen, että yritykset palkkaisivat vähemmän työntekijöitä.

- Yrittäjillä on nyt päällä palkka-ale. Jos taloudessa palkat, lomat ja työajat ovat kiinteitä, tapahtuvat joustot matalasuhdanteessa siellä missä vielä joustoa on. Suomea devalvoidaan yrittäjien jaksamisen ja kasvavan työttömyyden kautta, Lepomäki sanoo.

Hän viittaa ravintola-alan tilastoon, jonka mukaan noin joka viidennellä ravintolalla on yli 10 000 euron verovelka. Tämä kertoo Lepomäen mukaan alan pahoista vaikeuksista.

Verohallinto on perustanut uuden rekisterin, johon merkitään jatkossa kaikki yli kymppitonnin verovelkaiset yritykset. Lepomäen mukaan verovelalla voi olla vaikutus myös ravintolan anniskelulupaan. Luvan menetys käytännössä lopettaa ravintolan liiketoiminnan.

- Verovelan yleisyys kertoo siitä, että konkurssien määrä todennäköisesti lisääntyy lähikuukausina heikentyneen taloustilanteen myötä, Lepomäki kommentoi.

Hän muistuttaa, että työntekijä on Suomessa laajemman työttömyysturvan piirissä kuin yrittäjä.

Lepomäki haluaisi samalla poistaa työmarkkinajärjestöjen työehtosopimuksiin merkitsemät rajoitukset vuokratyövoiman käytölle.

Elina Lepomäki, Nollatyösopimukset, Nollatyösopimukset, Politiikka, Raha, Talous, Teemu J. Kammonen, Raha
Jättitilaus Metsolle: ”Kaikkien aikojen suurin”
Sisältö:

Konepajayhtiö Metso sai ”kaikkien aikojen suurimman” massateollisuuden venttiilien tilauksensa.

Metso toimittaa useita tuhansia venttiilejä lisälaitteineen ja varaosineen indonesialaiselle PT OKI Pulp & Paper Mills -yhtiölle Etelä-Sumatralle.

Tilauksen arvoa ei julkisteta.

 

 

 

Metso, Raha, Uusi Suomi, Raha
Näin Kreml hassasi varansa - ”Herra Putin väärässä”
Sisältö:

Venäjä on esiintynyt itsevarmasti lännen sille asettamien talouspakotteiden edessä ja tuonut tavan takaa esiin valuuttareservinsä, jonka turvin sen pitäisi pärjätä vaikka kuinka pitkään. Näin ei välttämättä ole.

Brittilehti The Economist on analysoinut Venäjän noin 380 miljardin dollarin reservin sisältöä ja päätynyt siihen, että ainakin 100 miljardia siitä on sellaista, joka ei ole käyttöön helposti irrotettavaa eli likvidiä.

Kremlin varoista iso osa on kahdessa isossa rahastossa, jotka ovat sijoittaneet niitä eteenpäin muun muassa viime talvena kisattujen Sotshin olympialaisten rahoitukseen. Projektien lainoituksen takaisinmaksuun on pantu vahvasti joustovaraa.

Muutenkaan presidentti Vladimir Putinin väitteet siitä, että Venäjä olisi käyttänyt reservejään säästeliäästi, eivät lännessä vakuuta.

-    Herra Putin on väärässä. Viimeisen vuoden aikana Venäjän valuuttareservit ovat vähentyneet 20 prosenttia, kun keskuspankki on yrittänyt tukea ruplaa, Economist kirjoittaa.

Vielä vuosi sitten Kremlillä oli siis valuuttoja noin 500 miljardin dollarin edestä.

Ruplan tuki on ollut täyttä rahan haaskausta. Venäläisrahan kurssi on tätä nykyä enää noin 0,018 euroa, kun se vielä alkuvuodesta ennen Ukrainan sotaa oli 0,025 euroa. Laskua ei ole siis pystytty estämään, kun Venäjälle elintärkeä öljyn hinta on samaan aikaan hakenut uusia pohjia kansainvälisillä markkinoilla.

Tosiasiassa nyt Venäjän käytettävissä oleva valuuttamäärä voi olla jo niinkin alhainen kuin 200 miljardia dollaria eli 170 miljardia euroa, ja nykytrendillä sillä olisi valuuttoja kohta enää kolmen kuukauden tuonnin rahoittamisen verran. Sen alle jos mennään, alkavat sijoittajat Economistin mukaan panikoida.

Markku Huusko, Ukrainan sota, Venäjän talous, Vladimir Putin, Raha
Odottamaton luku Suomesta: ”Selvästi positiivinen yllätys”
Sisältö:

Suomen heikkojen talousnäkymien vuoksi kotimarkkinayhtiöt kuuluvat yhä sijoittajan vältettävien yhtiöiden listalle, arvioi sijoitustalo FIM Pankin pääanalyytikko Kim Gorschelnik LähiTapiolan yritysblogissa. Suomalaisten pörssiyhtiöiden kolmannen vuosineljänneksen raporteista paljastui kuitenkin iloinen yllätys.

Pörssiyhtiöiden kolmannen vuosineljänneksen tulosraportit olivat kokonaisuutena positiivinen yllätys, Gorschelnik kertoo: yhteenlaskettuna liikevaihdot olivat 0,6 prosenttia odotuksia korkeammat.

– Selvästi positiivinen yllätys saatiin tuloksista. Liiketulokset ilman kertaeriä olivat 7,0 prosenttia odotuksia paremmat. Ero on merkittävä, Gorschelnik kertoo.

Hänen mukaansa sijoittajan kannattaa nyt suosia yhtiöitä, jotka hyötyvät voimakkaista valuuttakurssimuutoksista eli tällä hetkellä euron heikkoudesta dollariin nähden.

– Näitä ovat muun muassa Neste Oil ja metsäyhtiöt sekä vientiyhtiöt yleisesti. Tästä ryhmästä löytyi paljon positiivisia yllättäjiä jo edellisellä tuloskaudella, Gorschelnik kirjoittaa.

Pörssiyhtiöiden tuloksia paransivat muun muassa säästötoimet ja kustannusten pysyminen matalana. Niin positiivinen tilanne ei kuitenkaan yleisesti ole, että ensi vuoden ennusteet muuttuisivat.

– Muutamia poikkeuksia löytyy: Metsäteollisuus näyttää saaneen kovaa maata jalkojen alle. Erityisesti UPM-Kymmenen, mutta myös Metsä Boardin ennusteita on nostettu syksyn aikana. Ponssen vahva meno on jatkunut ja näkyy myös ennusteiden nousuna, hän kertoo.

FIM Pankki hoitaa LähiTapiola-konsernin arvopaperipalveluita.

FIM Pankki, Kim Gorschelnik, LähiTapiola, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Kauppalehti: Valtio potkaisee Pekka Perän pois Talvivaarasta
Sisältö:
Kauppalehden mukaan Suomen valtiosta on tulossa virallisestikin Talvivaaran kaivoksen pyörittäjä aivan lähipäivinä. Samalla Talvivaaran perustajan, toimitusjohtaja Pekka Perän työt yhtiössä ovat loppumassa, koska hän on valtio-omistajan mielestä jarruna myynnille.
 
- Koska valtio rahoittaa ison omistuksensa lisäksi kaivosyhtiön toimintaa, valtiolla on myös sananvalta yhtiön asioissa. Ja valtio haluaa eroon Talvivaaran nykyjohdosta ja Pekka Perästä, Kauppalehti kirjoittaa. 
 
Talvivaaran hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen haluaa puolestaan, että Pekka Perä jatkaa yhtiössä.
 
Kauppalehden mukaan uuden omistajan uskotaan astuvan kaivoksen ohjaimiin ensi kesään mennessä.
Pekka Perä, Talvivaara, Talvivaara, Uusi Suomi, Raha
Karu havainto Suomesta: 240 000 työpaikkaa katosi
Sisältö:
Suomesta on hävinnyt vuoden 1980 jälkeen 240 000 valmistavan teollisuuden työpaikkaa. Suurista suomalaisyrityksistä 30 suurinta leikkasi vuosina 2007–2010 Suomesta yhteensä 32 000 työpaikkaa, joista 8 000 siirtyi ulkomaille. 
 
Verrokkimaihin verrattuna Suomi on pärjännyt heikoimmin uusien menestyvien suuryritysten kehittämisessä. Yhtäkään suurista suomalaisista pörssilistatuista suuryrityksistä ei ole perustettu viimeiseen 20 vuoteen, yhtiöiden jakautumisia lukuun ottamatta.
 
Viennin heikkeneminen, tuottavuuden lasku, julkisen sektorin korkeat menot ja heikentyvä huoltosuhde laskevat jatkuvasti Suomen kilpailukykyä ja hidastavat bruttokansantuotteen kasvua. Nykykehityksen jatkuessa Suomessa on vuonna 2030 jokaista 100 työntekijää kohden 104 huollettavaa.
 
Nämä havainnot on tehnyt kansainvälinen liikkeenjohdon konsulttiyritys Boston Consulting Group.
 
– Heikkenevä huoltosuhde yhdistettynä laskevaan tuottavuuteen ja yhteen Euroopan alhaisimmista vuotuisista työajoista ovat johtaneet tilanteeseen, jossa Suomen on luotava 400 000 henkilötyövuotta lisää vuoteen 2030 mennessä. Huoltosuhteen paikkaaminen tuottavuutta kasvattamalla ja työuria pidentämällä on välttämätöntä, muttei riittävää. Suomen onkin lisättävä työperäistä maahanmuuttoa voimakkaasti, sanoo Suomessa tutkimushankkeesta vastannut Boston Consulting Groupin partneri Tuukka Seppä.
Boston Consulting Group, Teollisuus, Uusi Suomi, Raha
Nokia-hämmennys leviää maailmalla – ”Mitä Microsoft kuvitteli saavansa?”
Sisältö:

Nokian brändin tilanne on sekava, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC laajassa artikkelissaan.

BBC huomauttaa, että Nokian tällä viikolla julkaiseman N1-taulutietokoneen lisäksi markkinoilla on jo ennestään Nokia-tabletti Lumia 2520 sekä joukko Nokia-älypuhelimia – jotka kuitenkin ovat amerikkalaisyhtiö Microsoftin omaisuutta vuoden takaisen kaupan myötä.

Kaiken lisäksi uusi N1 on vain Nokian suunnittelema, sillä laitteen valmistaa ja myy taiwanilainen Foxconn.

– Hämmentynyt? Olen varma, ettet ole ainoa, kirjoittaa BBC:n teknologiatoimittaja Rory Cellan-Jones.

Hänen mukaansa tilanne aiheuttaa yhden kysymyksen: mitä kuluttaja oikeastaan saa ostaessaan Nokia-laitteen – ja ”mitä Microsoft ajatteli saavansa rahoillaan” ostaessaan Nokian kännykkäbisneksen 5,44 miljardilla eurolla.

Mobiilialan analyytikko Ian Fogg arveli jo tiistaina, että Microsoftilla lienee henkilöitä, jotka ovat järkyttyneitä Nokian "röyhkeän" uuden strategian nopeudesta ja rohkeudesta. Lue lisää tästä jutusta.

Toistaiseksi älypuhelinten valmistaminen on Microsoft-kaupan ehtojen vuoksi Nokialta kiellettyä, mutta yhtiön johto on ilmoittanut, että N1 ei suinkaan jää sen ainoaksi kuluttajatuotteeksi. Vielä hetki sitten ajateltiin, että Nokia on jättänyt kuluttajamarkkinat ja siirtynyt puhtaasti verkkoyhtiöksi.

Microsoft on kommentoinut N1-julkistusta vain toteamalla, että Nokian asiat eivät kuulu sille. Vaikka Microsoft sai kaupassa oikeudet Nokian nimeen, yhtiö on jo aiemmin ryhtynyt häivyttämään Nokia-brändiä keskittyen Lumia-nimeen. BBC:n mukaan näyttää varmalta, että Nokia-brändi häviää pikkuhiljaa myös halvemmista Asha- ja Nokia X -mallistoista.

– Kaikki tämä viittaa siihen, että Nokian brändin arvo on kokenut täysin poikkeuksellisen romahduksen, BBC arvelee.

BBC:n juttu päättyy pohdintaan Nokian mahdollisuuksista tehdä ”nintendot” eli onnistunut paluu kuluttajamarkkinoille ja -laitteisiin. Arvio ei ole erityisen positiivinen, koska N1:n katsotaan muistuttavan liikaa kilpailija Applen laitteita. Täytenä mahdottomuutena uutta nousua ei kuitenkaan nähdä.

Microsoft, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Synkkä uutinen Valiolta: 100 irtisanotaan
Sisältö:

Valio päätti vähentää henkilöstöstään 168 henkilötyövuotta.

Yhtiö irtisanoo noin 100 työntekijää. Loput hoidetaan eläke- ja muiden järjestelyjen avulla, Valio kertoo tiedotteessan.

Irtisanomisten syynä on vaikean markkinatilanteen aiheuttamat tuotannolis-taloudelliset syyt, Valio kertoo.

 

 

 

Irtisanomiset, Raha, Uusi Suomi, Valio, Valion yt-neuvottelut, Raha
Analyytikko: Nokialta ”röyhkeä” liike – shokki sekä Applelle että Microsoftille?
Sisältö:

Suomalaisyhtiö Nokia palasi kertaheitolla kansainvälisten talouslehtien sivuille, Twitter-trendiksi ja jopa ”Applen kilpailijaksi”.

Esimerkiksi arvostettu Financial Times esittelee Nokian hetken tauon jälkeen Applen haastajana – tosin vain tablettimarkkinoilla. Nokia julkisti tänään N1-taulutietokoneen, ensimmäisen kuluttajalaitteensa sitten Microsoft-kauppansa. Laite on Nokian suunnittelema ja myydään sen brändillä, mutta tabletin laitevalmistaja, jakelija sekä myyjä on taiwanilaisjätti Foxconn.

Foxconn on myös Applen iPad-taulutietokoneen valmistaja. Tutkimusyhtiö IHS:n mobiilianalyytikko Ian Fogg huomauttaa Twitterissä, että tähän voi liittyä ristiriitoja Nokian ja Foxconnin yhteistyön laajuuden vuoksi.

– Kun Foxconn vastaa Nokian N1-tabletin myynnistä ja tuesta, voiko Applen yhdestä valmistajasta tulla sen kilpailija? kysyy analyytikko Ian Fogg Twitterissä.

 

 

Fogg julkaisi jo maanantaina yhtiönsä verkkosivuilla analyysin Nokian uudesta tulosta kuluttajamarkkinoille. Hänen mukaansa Nokian liike on rohkeudessaan ja ajoitukseltaan ”röyhkeä”: tabletti julkaistiin vain kuukausia sen jälkeen, kun yhtiön kännykkäbisnes myytiin Microsoftille.

– Microsoftilla tulee olemaan henkilöitä, jotka pelästyvät Nokian strategian nopeutta ja rohkeutta. Ei pitäisi olla: Nokialla on pitkä historia rohkeissa strategiamuutoksissa, Fogg kirjoittaa.

Microsoft-kaupan ehdot estävät Nokiaa julkaisemasta uusi älypuhelimia, mutta tabletit näyttävät olevan eri asia. Fogg arvioi, että Nokian uusi laitestrategia tulee venymään merkittävästi normaalia brändilisenssointia laajemmaksi ja tarkoittamaan monenlaista laiteyhteistyötä.

Nokian uusi teknologiajohtaja Ramzi Haidamus sanookin FT:lle, että N1 on vasta alkua.

– Emme varmasti pysähdy vain tabletteihin, hän sanoo.

Haidamus linjaa myös, että N1 tulee olemaan ”yhtä hyvä kuin Applen iPad Mini, mutta maksamaan vähemmän”.

Apple, Microsoft, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Teppo Ovaskainen, Raha
HS: Talvivaarassa muhii jättiyllätys
Sisältö:

Talvivaaran yrityssaneerauksen selvitysmies Pekka Jaatisen mukaan konkurssin partaalle ajautunut kaivosyhtiö on saamassa rahoitusta, kertoo Helsingin Sanomat.

– Meillä on erittäin vakuuttava, uskottava ja kansainvälinen yhtiö, joka on ilmaissut valmiutensa sijoittaa ainakin 150 miljoonaa euroa uuteen perustettavaan yhtiöön, Jaatinen kertoo HS:lle.

Uusi sijoittaja saisi lehden mukaan perustettavan yhtiön osakkeista suurimman osan.

– Emoyhtiö eli pörssiyhtiö Talvivaara sijoittaisi perustettavaan yhtiöön noin 50 miljoonaa euroa. Toisin sanoen valmistelemme yhteensä 200 miljoonan euron rahoitusta, Jaatinen sanoo HS:lle.

Eduskunnassa käsiteltiin Talvivaaran konkurssia pari viikkoa sitten. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi, että kaivostoiminnalle etsitään jatkajaa.

–Konkurssi voi jopa tarjota mahdollisuuden jatkaa kaivostoimintaa uudella pohjalla. Talvivaaran tarina yhtiönä voi olla tässä, mutta hallitus tekee kaikkensa, että kaivostoiminnan jatkaja löytyisi, Stubb sanoi.

Raha, Talvivaara, Talvivaara, Uusi Suomi, Raha
Nämä Suomi-yritykset voittivat brittikilpailun: ”Valmiina valloittamaan Britannian”
Sisältö:

Suomalaiset teknologiayritykset Plan Brothers ja Diktamenia voittivat ensimmäistä kertaa järjestetyn Take that tech to the UK –kilpailun.

Slush-tapahtumassa julkistetut voittajat saavat pääpalkinnoksi täyden palvelun ”markkinoillemenopaketit” Isoon-Britanniaan.

Kilpailu oli käytännössä suunnattu suomalaisille start-up-yrityksille: hakemuksen jätti 48 teknologiayritystä Suomesta ja 19 Baltian maista.

–Rahapalkintojakin tärkeämpiä ovat ne ihmiset, jotka tapaamme ja ne verkostot, joita voimme luoda kilpailun avulla. Nämä kontaktit ovat meille kultaakin kalliimpia, Diktamenin toimitusjohtaja Niklas Elers kommentoi kisan voittoa tiedotteessa.

–Tästä se vasta alkaa. Olemme kuin lentokone kiihdyttämässä kiitoradalla valmiina nousuun ja valloittamaan Ison-Britannian markkinat, Plan Brothersin myyntipäällikkö Arttu Vesterinen kommentoi.

Plan Brothers tarjoaa turvallisuus- ja kiinteistöalan verkkopalveluita. Diktamen on erikoistunut sairaaloille suunnattuihin älykkäisiin sanelu-, hallinta- ja raportointijärjestelmiin.

Kilpailun järjesti UK Trade & Investment (UKTI). Organisaation pääasiallisena tavoitteena on edistää brittiyritysten menestystä maailmalla.

Kilpailun tarkoituksena on rohkaista teknologiayrityksiä Suomesta ja Baltiasta hakemaan jalansijaa nopeasti kasvavilla Ison-Britannian teknologiamarkkinoilla. Kilpailun avulla UKTI haluaa myös esitellä seuraavan sukupolven teknologiayrittäjille Isoa-Britanniaa paikkana, jonne kannattaa sijoittua ja kasvattaa bisnestään.

Diktamenia, Plan brothers, Raha, Slush, Slush 2014, Uusi Suomi, Raha
Suklaavaroitus: Suuri pula jo 2020? Näin patukkasi muuttuu
Sisältö:

Me syömme liikaa suklaata.

Se ei ole mielipide vaan fakta, sillä maailma on jo vuosia kärsinyt suklaavajeesta: esimerkiksi vuonna 2013 ihmiset söivät noin 70 000 tonnia enemmän kaakaota kuin tuottivat, kertoo The Atlantic -lehti.

Maailman suurimpiin suklaantuottajiin kuuluvat Mars Inc ja Barry Callebaut varoittavatkin, että maailmaa ”uhkaa” kaakaopula vuoden 2020 kieppeillä. Tuotantovaje näkyi jo viimeisen vuoden aikana kaakaon hinnan 25 prosentin nousuna, kertoo Independent-lehti.

Tuottajien mukaan suklaata kulutetaan yhä enemmän varsinkin Aasiassa, jonka kysynnän perässä teollisuus ei pysy. Suklaasta saattaakin tulevaisuudessa – ainakin alan yhtiöiden mukaan – tulla kaviaarin kaltainen ylellisyystuote. Tällaisen arvion on Independentin mukaan esittänyt myös ghanalainen luonnonsuojelusäätiö Nature Conservation Research Council.

Tulevaisuudessa suklaan hinta tulee todennäköisesti nousemaan – minkä lisäksi keskiverto suklaatuote sisältänee enemmän kaakaon korvikkeita kuin nykyiset tuotteet. Kennedy’s Confection -lehti arvioikin äskettäin, että tulevaisuuden suklaapatukka voi sisältää niin vähän kaakaota, että se ei ole ”millään tapaa samanlainen kuin suklaa, jonka tunnemme ja jota rakastamme”.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Nyt tuli rajua tekstiä ulkomailta: ”Suomessa kaikkien aikojen lama”
Sisältö:
Suomen talouden pitkää alamäkeä ei Suomessa kutsuta virallisesti lamaksi, kuten 1930-luvun alun tai 1990-luvun alun lamaa, mutta sitä se ainakin tanskalaisanalyytikko Lars Christensenin mukaan on. Itse asiassa nykyinen tilanne on Danske Bankin miehen mielestä Suomen kaikkien aikojen lama.
 
Kansantuotteen pudotus on ollut Suomessa vuoden 2008 jälkeen poikkeuksellisen voimakas, eikä nousua näy.
 
Christensen kiinnittää huomiota siihen, että aikaisemmista lamoista Suomi on päässyt ulos valuuttakursseja hyödyntämällä eli irtautumalla silloisista kansainvälisistä järjestelmistä devalvoimalla markka. Nyt Suomi on sidottu eurojärjestelmään ilman omaa valuuttaa.
 
Tällä kertaa on tehty Suomen kannalta jopa vastakkaiseen suuntaan vaikuttavaa politiikkaa, kun Euroopan keskuspankki on nostanut viitekorkoa vuonna 2011 kahteen kertaan. Sen jälkeen tosi EKP on pudottanut korkoa roimasti päätyen nykyiselle lähes nollatasolle, mikä on ollut Suomelle hyväksi. Samalla euro on heikentynyt, mikä on hyödyttänyt valuutta-alueen ulkopuolelle tuotteitaan vieviä yrityksiä.
 
Christensenin mukaan Suomen pitäisi vetää johtopäätöksiä historiasta ja erityisesti kultakannasta irtoamisesta vuonna 1931 yhdessä muiden Pohjoismaiden ja Ison-Britannian kanssa.
 
- Reaalisella BKT:lla mitattuna nykyinen kriisi on suurempi lama kuin 1930-luvun lama. Se ei ole vain suurempi, vaan se on tosiasiassa suurin lama, koska tuotanto on laskenut nyt enemmän kuin 1990-luvun pitkässä ja syvässä lamassa, Christensen kirjoittaa The Market Monetarist -verkkosivullaan.
 
Hänen näkemyksiään on jakanut tänään sosiaalisessa mediassa ainakin toimittaja ja demarien riveissä sitoutumattomana europarlamenttiin yrittänyt Timo Harakka.
 
- Harva uskoo, että nykyinen taantuma on pahempi kuin 1990-luvun lama (eihän työttömyys sentään yllä puoleen miljoonaan) saatikka 1930-luvun pula-aika (eiväthän tuhannet ole sentään joutuneet mieron tielle), Harakka kirjoittaa blogissaan.
 
Danske Bank, Lama, Lars Christensen, Markku Huusko, Timo Harakka, Raha
Ei saanut jatkoja H&M:ssä, myymälän johto kutsui yllättäen keskusteluun
Sisältö:
Heilbronnissa Saksassa sijaitseva H&M-myymälä otti pitkän kamppailun jälkeen takaisin töihin yritysneuvoston puheenjohtajan, jolle ei ollut enää töitä luvannut. Pitkä kiista meni työtuomioistuimeen asti.
 
 
Muodollisesti työsopimus jätettiin PAMin mukaan uusimatta, vaikka henkilölle oli aiemmin suullisesti luvattu jatkoa työlle H&M:ssä.
 
Työntekijäliitto Verdi käynnisti laajan solidaarisuuskampanjan työntekijän puolesta. Liitto korosti, että hyökkäyksiä yritysneuvostojen jäseniä kohtaan ei tule suvaita.
 
PAM kertoo, että ilmeisesti myymälän myynnin lasku sai yhtiön johdon taipumaan, ja henkilö kutsuttiin yllättäen keskusteluun myymälän johdon kanssa. Hänelle tarjottiin todistajien läsnä ollessa työtä entisin ehdoin. Hän hyväksyi tarjouksen, ja kesken oleva oikeusprosessi sovittiin päätettäväksi.
H&M, Uusi Suomi, Raha