Torstai 7.5.2015

Uusi Suomi uutiset

Poikkeuksellinen talousilmiö Suomessa: ”Olen pitkään katsonut kauhistuneena”
Sisältö:

Nordea-pankin ekonomisti, kauppatieteiden tohtori Pasi Sorjonen harmittelee yksityisen kulutuksen peräkkäisten vuosien supistumista ja kaupan ongelmia Suomessa. Hän povaa lisää työpaikkojen menetyksiä.

– Yksityinen kulutus on vähentynyt Suomessa määrällisesti kahtena vuonna peräkkäin. Tämä on hyvin poikkeuksellista. Edellisen kerran niin kävi pari vuosikymmentä sitten keskellä 90-luvun syvää lamaa. Silloin tuli kolmaskin laskuvuosi, eikä tätä ikävää mahdollisuutta voi nytkään sulkea pois, Sorjonen kirjoittaa Kaupan liiton vierasblogissaan.

Yksityisen kulutuksen laskun seurauksia ei tarvitse etsiskellä. Kaupan luvut ovat olleet pysähdyksissä pitkään ja tänään julkaistun barometrin mukaan harvempi kauppias uskoo parempien aikojen koittoon (yhdeksän prosenttia vastaajista) kuin tilanteen huonontumiseen (kolmasosa vastaajista).

– Olen pitkään katsonut kauhistuneena kaupan myyntitilastoja. Tukkukaupan myyntimäärät ovat jokseenkin vuoden 2003 lopun tasoilla. Vähittäiskaupan tilanne on vain vähän parempi. Siellä viimeksi kuluneen seitsemän vuoden keskimääräinen myyntimäärien kasvu on pyöreä nolla, Sorjonen kirjoittaa.

Sorjonen on aiemmin muun muassa tässä Uuden Suomen haastattelussa syyttänyt hallituksen talouspolitiikkaa, varsinkin tuloverotuksen kiristyksiä, kaupan ongelmista. Nytkin hän kirjoittaa, että ”kaupan ahdinko on suora seuraus harjoitetusta finanssipolitiikasta”.

– Kärjistäen voi sanoa, että nykyisellä veropolitiikalla on tapettu se talouden terve oksa, jonka hyvinvointi perustuu kotitalouksien vapaaehtoisiin valintoihin ja omaehtoiseen rahankäyttöön. Suomi on siten ollut valmis uhraamaan yksityisen sektorin työpaikkoja voidakseen säilyttää työpaikat julkisella sektorilla. Siellä on kuntaliitosten jäljiltä tuplamiehitystä useiksi vuosiksi, Sorjonen tylyttää.

Tällä hän viittaa siihen, että verotusta on jouduttu kiristämään, koska kansantalouden tuotanto ei taantumassa ole kyennyt kattamaan julkisia menoja.

– Miten kauppa pystyy ylläpitämään työllisyytensä? No, ei se luultavasti pystykään. Työpaikkoja katoaa, ja uusien työpaikkojen syntyminen on nykyoloissa kiven alla. Ainekset itseään vahvistavalle negatiiviselle kierteelle alkavat olla kasassa, Sorjonen jatkaa.

Täysin synkkä hänen näkemyksensä ei ole, sillä ”tilanteen paraneminen voi onneksi olla pienestä kiinni”. Kotitalouksien uskalluksen palauttaminen ei hänen mukaansa vaadi taikatemppuja.

– Hyvin rakennettu hallitusohjelma ja ilmoitus jo tehtyjen veronkorotusten perumisesta pysyvästi olisivat hyvä alku. Nämä kaksi asiaa riittäisivät polkaisemaan kysynnän välittömästi käyntiin. Siitä lähtisi liikkeelle asuntokauppa, rautakauppa, huonekalukauppa, autokauppa ja kaikki muukin. Uudet työpaikat ja investoinnit seuraavat myöhemmin perässä, Sorjonen uskoo.

Nordea, Pasi Sorjonen, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Mullistus valtionyhtiöön? – Vastuu Fortumista, Finnairista ja Nesteestä
Sisältö:

Virkamiestyöryhmä esittää merkittäviä muutoksia valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimintaan ja rooliin. Virkamiehet aktivoisivat Solidiumia omistajana ja siirtäisivät ei-strategisten omistusten lisäksi myös valtion strategisen intressin pörssiyhtiöitä Solidiumin hallintaan.

– Solidiumissa on kokemusta pörssiyhtiöiden analysoinnista. Sen vuoksi olisi syytä harkita muidenkin valtion pörssiomistusten siirtämistä Solidiumiin, mikä parantaisi resurssien käyttöä. Näin valtion strategisen intressin pörssiyhtiöiden eli Fortum Oyj:n, Finnair Oyj:n ja Neste Oyj:n omistukset voitaisiin siirtää Solidiumiin, joka ottaisi omistajavastuun näistä yhtiöistä, työryhmä esittää.

Virkamiestyöryhmää johti valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikkö, ylijohtaja Eero Heliövaara, joka on myös omistajaohjauksen edustaja Solidiumin hallituksessa. Lisäksi työryhmässä oli edustajia valtiovarainministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä valtioneuvoston kansliasta.

Työryhmä muuttaisi myös Solidiumin raportointisuhdetta valtio-omistajaan.

– Työryhmä esittää, että [Solidiumin] hallituksen puheenjohtaja on omistajasta riippumaton henkilö ja varapuheenjohtaja sekä enintään yksi jäsen ovat valtio-omistajaa edustavia virkamiehiä. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja muodostaisivat puheenjohtajiston, joka raportoi Solidiumin asioista omistajaohjausministerille, työryhmä esittää.

Tällä hetkellä omistajaohjausministerille raportoi lähinnä Solidiumin hallituksen puheenjohtaja. Omistajaohjauksesta toistaiseksi vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) kannattaa raportointivastuun jakamista.

– Siinä, että kaksi ihmistä – tai kolme – puhuu keskenään, on huomattava ero. Silloin ei olla vain yhden ihmisen varassa, Paatero sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Kyllä se parantaa tiedonkulkua.

Pintapuolisesti raporttiin tutustunut Paatero kommentoi yleisemmin tukevansa työryhmän ajatusta siitä, että Solidiumin kaltaisen työkalun olemassaolo on jatkossakin perusteltua.

– Vaikka raportti luovutettiin minulle työryhmän asettaneena ministerinä, kuuluu Solidiumin roolia ja toimintatapoja koskevien johtopäätösten ja linjausten tekeminen kokonaisuudessaan maan seuraavalle hallitukselle, Paatero toteaa tiedotteessa.

Työryhmä esittää, että ”Solidium tuntuvasti aktivoituu omistajana”.

– Yhtiön hallitukseen ja johtotehtäviin tulevaisuudessa valittavilla henkilöillä tulisi olla kyky osallistua myös vaativaan hallitustyöhön kohdeyhtiöissä. Muutos nykyisestä toimintamallista on suuri. Sen vuoksi työryhmä esittää, että toimintatapa kehitetään ja otetaan käyttöön vähitellen aloittaen kokeiluluonteisesti jostakin yhtiöstä, työryhmä esittää.

– Solidiumin aktiivista vaikuttamista kohdeyhtiöiden nimitystoimikuntatyössä tulee olennaisesti vahvistaa nykyisestä toimintatavasta.

Lisäksi Solidiumin pitäisi työryhmä mukaan pyrkiä kontrolloivan osakkeenomistajan asemaan ”kansallisen merkittävyyden yhtiöissä”.

– Useissa yhtiöissä Solidiumilla on ollut runsaan 10 prosentin omistus. Tyypillisesti kontrolloivaan asemaan pääsee 15–20 prosentin omistuksella. Kansallisen merkittävyyden yhtiöissä tulee mennä kohti mainittua omistusosuutta. Työryhmä ehdottaa, että talouspoliittinen ministerivaliokunta määrittelee kuluvan vuoden aikana sen, mitkä yhtiöt kuuluvat kansallisesti merkittävien yhtiöiden joukkoon, työryhmä listaa.

Finnair, Fortum, Neste, Solidium, undefined, Uusi Suomi, Valtionyhtiöt, Raha
Suomalainen yritys myydään ulkomaille: Lupaa lisää töitä Suomeen
Sisältö:

Suomalainen taksien varauspalvelu Cabforce myytiin irlantilaiselle CarTrawlerille. Cabforcen toimitusjohtajan Andreas Hanssonin mukaan yhtiön henkilöstö pysyy ennallaan ja Suomeen palkataan lisää henkilöstöä.

–CarTrawler työskentelee jo yli 70 yhtiön kanssa liittyen meidän alueeseen eli henkilökuljetuksiin eli me voimme hyödyntää sitäkin. Tässä on paljon hyviä synergioita, Hansson sanoo Uudelle Suomelle.

Kauppahintaa Hansson ei suostu paljastamaan.

–Tulevaisuus näyttää valoisalta. Olemme tyytyväisiä, Hansson sanoo.

Uusi Suomi haastatteli Hanssonia ja Cabforcen kumppanuusjohtaja Janne Studea vuonna 2013.

–Kerran lentokentän taksijonossa mietin, että enhän mä lähde lentokentälle varaamatta lentoa etukäteen. Silti siellä on toistasataa liikemiestä samassa taksijonossa joka aamu. Miksi? Hansson kertoi Cabforcen perustamisesta.

 

Cabforce, Linda Pelkonen, Raha, työpaikka, yrittäjä, Yrityskauppa, Raha
”Suomen täytyy maistaa Etelä-Euroopan maiden lääkettä”
Sisältö:

Suomen talouden suoriutuminen on jäänyt finanssikriisin jälkeen heikoksi, mikä viittaa vakaviin rakenteellisiin kasvun hidasteisiin ja kustannusongelmiin, toteaa Handelsbanken talousennusteessaan.

- Yritysten kannattavuuden on palauduttava ennen kuin investointien ja työllisyyden kasvu voi kunnolla käynnistyä. Siksi Suomen täytyy maistaa Etelä-Euroopan maiden lääkettä. Tuotantokustannuksia on laskettava palkkoja sopeuttamalla ja tuottavuutta parantamalla, lausuu Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius tiedotteessa.

Handelsbankenin ekonomistit arvioivat, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia. Ennuste on pysynyt samana joulukuusta 2014. Vuoden 2017 BKT:n kasvuennuste on 1,6 prosenttia.

- Talouden pysähtyneisyys on lannistanut työnhakijoita. Yhdessä epäsuotuisan väestörakenteen ja teollisuuden rakennemuutoksen kanssa se on painanut työvoiman osallistumisasteen vuosituhannen vaihdetta edeltävälle tasolle. Tämä luo valtavan taakan julkiselle taloudelle ja pitää kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kehityksen aneemisena, sanoo Handelsbankenin ekonomisto Tuulia Asplund.

Asplundin mukaan työmarkkinoilla pitää nähdä elpymisen merkkejä, ennen kuin asuntomarkkinat voivat vilkastua. Asplund arvioi, että tätä tuskin tapahtuu ennen ensi vuotta.

Handelsbanken, Raha, Suomen talous, Talous, Tiina Helenius, Tuulia Asplund, Uusi Suomi, Raha
Yksi maailman rikkaimmista lyttää minimipalkan noston: ”Maksaisi paljon työpaikkoja”
Sisältö:
Amerikkalainen miljardööri ja sijoittajalegenda Warren Buffett tyrmää presidentti Barack Obaman aikeet minimipalkan korottamisesta.
 
-Minulla ei ole mitään minimipalkan korottamista vastaan, mutta en usko, että sitä voidaan nostaa riittävästi ilman, että luotaisiin samaan aikaan vääristymiä, jotka maksaisivat todella paljon työpaikkoja, hän kommentoi Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiönsä yhtiökokouksessa eilen uutistoimisto Bloombergin mukaan. 
 
Obama on perustellut minimipalkan nostoa tuloerojen tasaamisella. Yhdysvaltain toiseksi rikkaimmaksi henkilöksi nimetyn Buffettin mukaan parempia keinoja tuloerojen tasaamiseen olisivat tuloverojen alentaminen tai veronpalautukset pienituloisille, koska ne lisäisivät ihmisten käytössä olevan rahan määrää.
 
Suomessa ei ole käytössä lakiin kirjattua minimipalkkaa. Yhdysvalloissa minimipalkka on noin 6,5 euroa / tunti.
Minimipalkka, Raha, Talous, Työelämä, Uusi Suomi, Warren Buffett, Raha
Nokia-sijoittajan karu ulostulo: ”Haihtui hetkessä”
Sisältö:
Amerikkalainen Nokia-sijoittaja Timothy Bryan kuvailee blogissaan tuntojaan Nokian julkistettua pahaksi pettymykseksi osoittautuneen tulosraporttinsa torstaina. 
 
-Torstaiaamuna Nokia-sijoittajat heräsivät hyvin epämiellyttävään tunteeseen katsellessaan, kuinka paljon omistuksista suli, Bryan kirjoittaa.
 
Nokian osake laski tulosjulkistuspäivänä noin 11 prosenttia.
 
Bryanin mukaan Nokia-pettymys pääsi yllättämään sijoittajat pahemman kerran.
 
-Kaikki usko Nokian mahdollisuuksiin haihtui hetkessä.
 
Bryan korostaa, että Nokian johto on nyt kovassa paikassa.
 
-Luottamus Nokian johtoon on nyt kyseenalainen: kovat tulosodotukset ovat vaihtuneet huolestuttavan suuriin tappioihin. Jos Nokia aikoo jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista, markkinoille ei saa tulla yhtään uutta negatiivista yllätystä.
 
Bryan ei kuitenkaan kokonaan ole menettänyt uskoaan Nokiaan, sillä bloginsa kommenttiosiossa hän kertoo ostaneensa hieman lisää yhtiön osakkeita ensimmäisestä järkytyksestä toivuttuaan.
 
Lue täältä, miten analyytikot kommentoivat Nokian tulosraporttia!
Nokia, Nokian tulos, Raha, Talous, Timothy Bryan, Uusi Suomi, Raha
Tämä käänne tuntuu Suomessakin: 142 mrd. € lähti viikossa
Sisältö:

Suuret kansainväliset sijoittajat ovat tällä viikolla myyneet sijoituksiaan eurooppalaisissa valtionlainoissa kovalla kädellä. Bank of America Merrill Lynchin julkistaman datan mukaan euromaiden valtionlainoista vedettiin päättyvällä viikolla rahaa pois 142 miljardia euroa.

Markkinoille yllätyksenä tullut käänne tuntuu myös Suomessa. Suomen valton 10-vuotisen joukkolainan korko nousi Suomen Pankin tilastojen mukaan heti datan julkistamisen jälkeen torstaina 0,42 prosenttiin edellisen päivän 0,32 prosentista. Viisivuotisen lainan korko kaksinkertaistui 0,08 prosenttiin. Yhden päivän liikkeiksi muutokset ovat todella suuria, vaikka Suomen valtionlainojen korot ovat edelleen poikkeuksellisen matalalla. 

Myös seuratuimman euromaan Saksan valtionlainojen korot nousivat. Saksan 10-vuotisen lainan korko nousi 0,37 prosenttiin. Alimmillaan Saksan 10-vuotinen korko oli uutistoimisto Bloombergin mukaan kaksi viikkoa sitten 0,049 prosentissa.  

-Korot ovat pudonneet tasoille, jolla kuka tahansa sijoittaja sanoo, ettei halua omistaa näitä lainoja ainakaan pitkällä tähtäimellä. Korkojen ei pidä mennä lattiasta läpi vain siksi, että Euroopan keskuspankki ostaa valtionlainoja, markkinatutkija Peter Jolly kommentoi Bloombergille.

Suomalainen korkoasiantuntija varoittaa vetämästä liian nopeita johtopäätöksiä.

-Ison mittakaavan myynnit voivat olla luonteeltaan enemmän teknisiä, on liian aikaista sanoa, että korot olisivat käyneet pohjissa. Silti markkinareaktio on muistutus siitä, että Euroopan keskuspankin ostot eivät ole välttämättä pelkästään hyvä asia, Nordean analyytikko Jan von Gerich toteaa omassa katsauksessaan.

Euroalueen valtionlainojen korot ovat olleet reippaassa laskussa siitä asti, kun Euroopan keskuspankki ilmoitti aloittavansa valtionlainojen ostot. Suurin osa esimerkiksi Suomen lyhyiden valtionlainojen koroista on tällä hetkellä negatiivisia.

Euroopan keskuspankki EKP, Katja Incoronato, Korot, Raha, Talous, Valtionlainojen korot, Raha
Nokia paljasti ikävän yllätyksen - ”Joudutaan leikkaamaan ison viikatteen kanssa”
Sisältö:

Nokian eilen torstaina julkistama osavuosikatsaus oli paha pettymys sijoittajille ja analyytikoille. Nokian osake putosi Helsingin pörssissä lähes 11 prosenttia.

-Kokonaisuutena tämä Q1-raportti on selkeä pettymys markkinaodotuksiin nähden. Erityisesti Networksin kannattavuuden osalta, ja toisaalta myös näkymät olivat odotuksia heikommat. Kyllä nyt mentiin selkeästi alle riman, Inderesin Nokia-analyytikko Mikael Rautanen sanoo videokommentissaan

Pahin pettymys oli Nokian ykkösnyrkin eli verkkoyksikkö Networksin heikko esitys. Networtksin liikevoitto ja tulosennuste jäivät kauas markkinoiden odotuksista.

-Networksin kannattavuus oli todella heikko ja vertailukausi oli erittäin vahva. Networksin liikevoitto jäi jopa alle puoleen siitä, mitä markkinoilla odotettiin. Nokia kommentoi haastavaa markkinatilannetta: ilmeisesti myynti on painottunut matalamman katteen myyntiin, Rautanen sanoo.

Nokia arvioi katsauksessaan Networksin liikevoittomarginaalin olevan tänä vuonna 8-11 prosentin haarukan keskivaiheilla. 

-Analyytikoiden markkinaodotukset olivat siellä haarukan ylälaidassa. Kyllä tässä nyt todennäköisesti joudutaan leikkaamaan tulosennusteita oikein ison viikatteen kanssa. Odotukset olivat tosi korkealla, koska Networks on niin pitkään tehnyt niin hyvää kannattavuutta. Onko tämä nyt se taitekohta, vähän sitä joudutaan pelkäämään, Rautanen sanoo.

Evlin analyytikko Mikko Ervasti kuvailee tilannetta ”huolestuttavaksi”.

-Tulosodotuksista jääminen on huolestuttavaa. Nyt huomio kiinnittyy siihen, kuinka yhtiö aikoo saavuttaa marginaaliohjeistuksensa, hän sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Nordean osakestrategi Kristian Tammela puolestaan kuvailee koko Nokian alkuvuotta vaikeaksi Twitterissä.  Mikael Rautanen löytää tulosraportista kuitenkin yhden positiivisen yllätyksen.

-Positiivinen yllätys löytyy Technologies-yksiköstä, sieltä löytyy se, mikä paikkaa tämän Nokian tuloksen: Yli tuplasti parempi liikevoitto kuin mitä odotettiin. Se johtui kertaluonteisista tuotoista, eli ehkä Nokia on vähän pelannut siellä. Kun Networks oli niin selkeä pettymys, ehkä Technologiesissa on sitten kirjattu kertaluonteisia tuottoja, joilla pettymystä on saatu kokonaisuutena vähän paikattua. Mutta kyllä markkinat osaa sen läpi katsoa, Rautanen toteaa.

 

 
Katja Incoronato, Kristian Tammela, Mikael Rautanen, Mikko Ervasti, Nokia, Nokian tulos, undefined, Raha
Kovan tason tyrmäys Juha Sipilälle – ”Kyse 1,5 miljoonan suomalaisen toimeentulosta”
Sisältö:

Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes tyrmää Telan blogissa EMU-puskureihin kajoamisen. Asiaa on ehdottanut hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.). Asia oli esillä keskustan talouspoliittisessa vaaliohjelmassa ja nousi uudestaan keskusteluun myös aivan vaalien alla.

Siimes kirjoittaa, että viime syksyn eläkeratkaisuun tehty EMU-puskureita koskeva kirjaus mahdollistaisi työeläkemaksun alentamisen väliaikaisesti, jos samalla sovitaan maksun korottamisesta takaisin kestävälle tasolle tulevaisuudessa.

Siimeksen mukaan ”toive työeläkemaksun väliaikaisesta alentamisesta elää vahvana politiikan puolella”.

- Toive on luja siitä huolimatta, että eläkemaksun tilapäinen alentaminen ilman vastaavaa tulevien eläkkeiden leikkausta kasvattaisi Suomen kestävyysvajetta nykyisestä, Siimes kirjoittaa.

- Eläkevaroihin suhtaudutaan helposti pelkkänä puskurieränä, jota voi mukauttaa taloudellisten ja poliittisten suhdanteiden kannalta kulloinkin tarkoituksenmukaisella tavalla, hän kritisoi.

Siimeksen mukaan työeläkkeissä ei ole kyse suhdanteista.

-  Niissä on kyse kovasta rakennepoliittisesta faktasta eli Suomen ikärakenteesta - ja myös reilun 1,5 miljoonan suomalaisen päivittäisestä toimeentulosta, hän muistuttaa.

Siimeksen mukaan valtaosa eläkkeistä rahoitetaan työtä tekevien ihmisten ja heidän työnantajiensa pussista.

- Näiden maksajien on voitava luottaa siihen, että he saavat omille maksuilleen aikanaan vastinetta työeläkkeen muodossa. Se ei onnistu, jos työeläkemaksu on jatkuvan päivänpoliittisen säätämisen kohteena, Siimes kirjoittaa.

Siimeksen mielestä eläkemaksua ei tule tilapäisesti alentaa.

- Eläkevaroilla ei pidä tehdä eläkejärjestelmän ulkopuolisia tavoitteita palvelevia ratkaisuja. Jos sille tielle lähdetään, kerran otettua askelta on vaikea perua, hän perustelee kantaansa.

Työmarkkinajärjestöt STTK, SAK ja Akava vastustavat viime syksynä neuvotellun laajan eläkeratkaisun auki repimistä. Järjestöt ovat todenneet, että EMU-puskuriehdotus edellyttäisi eläkeratkaisun muuttamista. Verkkouutisten mukaan vain EK:ssa on haluja puskureiden käyttöön.

Keskusta esitti talouspoliittisessa vaaliohjelmassaan työeläkemaksujen väliaikaista alentamista EMU-puskureiden avulla. Esitys oli keskeinen osa keskustan talous- ja työllisyysohjelmaa, jonka tärkein tavoite on 200 000 uuden työpaikan luominen.

Keskustan mukaan työmarkkinajärjestöt sopivat viime syksyn eläkesopimuksessa, että EMU-puskurin ”varoja voidaan käyttää TyEL-maksun säätelyyn tilanteissa, joissa Suomen talous ja työllisyys ovat kilpailijamaihin verrattuna tai muutoin merkittävissä ongelmissa.” Keskustan mukaan Suomessa on nyt tällainen tilanne.

Tela myöntää eläkesopimuksen kirjauksen, mutta huomauttaa, että ”neuvottelut EMU-puskurin käytöstä edellyttävät työmarkkinoiden keskusjärjestöjen yksimielistä arviota suhdannetilanteesta”.

Eläkkeiden rahoituksen pitää Telan Siimeksen mielestä olla pitkäjänteisesti kestävää, koska Suomen ikärakenteen murros puskee kovaa päälle.

- Päätösvalta EMU-purskurin käytöstä on eläkeneuvottelutuloksen mukaisesti työmarkkinaosapuolilla. Toivon heiltä asiassa pitkää perspektiiviä ja vahvaa vastuunkantoa, Siimes kirjoittaa.

EMU-puskurit ovat työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään kerättyjä rahastoja. Puskureista sovittiin Suomen liittyessä EU:hun ja valuuttaunioniin ja tarkoituksena oli varautua sellaisiin talouden häiriöihin ja suhdannemuutoksiin, joihin ei valuuttaliitossa enää voitaisi vastata oman rahapolitiikan avulla, keskusta kuvaili ohjelmassaan.

Eri arvioiden mukaan EMU-puskureiden koko on 1–5 miljardia euroa.

Eläkeratkaisut, Emu-puskurit, Jenni Tamminen, Juha Sipilä, Raha, Suvi-Anne Siimes, Talous, Työeläke, Työeläkemaksut, Työmarkkinajärjestöt, Yhteiskuntasopimus, Raha
Ärähdys Nokia-kaupasta – Alcatelin suuromistaja vastustaa
Sisältö:

Ranskalaisen verkkolaiteyhtiö Alcatel-Lucentin toiseksi suurin omistaja, sijoitusyhtiö Odey Asset Management ei pidä Alcatelin ja Nokian yhdistymishankkeesta.

Odey katsoo Nokian ostotarjouksen aliarvioivan ranskalaisyhtiön arvoa. Talouslehti Financial Timesin mukaan Odeyn edustaja sanoi sijoittajatapaamisessa, että kauppa on esitelty niin, että Nokia ostaisi Alcatelin, vaikka tosiasiassa Nokian tarjoama hinta Alcatelin osakkeista kertoo lähinnä yritysfuusiosta.

– Sen vuoksi emme voi hyväksyä kauppaa, Odey toteaa FT:n mukaan.

Käytännössä kauppa on kuitenkin jo toteutumassa aiesopimuksen myötä eikä Odey todennäköisesti pysty siihen vaikuttamaan, FT kertoo. Odey ei aio suostua Nokian kaupalle asettamiin ehtoihin, mutta FT:n mukaan kaupan toteutumiseksi riittää, että 50 prosenttia Alcatelin osakkeista ja niiden omistajista mukautuu ehtoihin. Odey omistaa noin viisi prosenttia Alcatelista.

Ranskan hallitus puolestaan on kannattanut ja jopa aktiivisesti edistänyt Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymistä. Myös Odey ymmärtää strategisen logiikan kahden pienemmän verkkolaiteyhtiön fuusioitumisessa, mutta kritisoi Nokian arviota Alcatelin arvosta.

Nokia ja Alcatel-Lucent ovat solmineet Memorandum of Understanding -sopimuksen, jonka mukaan Nokia tarjoutuu ostamaan kaikki Alcatel-Lucentin liikkeeseen laskemat osakkeet ja osakkeisiin oikeuttavat arvopaperit Ranskassa ja Yhdysvalloissa tehtävällä julkisella osakevaihtotarjouksella tarjoamalla 0,55 uutta Nokian osaketta jokaisesta Alcatel-Lucentin osakkeesta. Tarjoukseen perustuva Alcatel-Lucentin arvo on 15,6 miljardia euroa.

Alcatel-Lucent, Nokia, Nokia ja Alcatel-Lucent, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Liipasimella oleva Nokia-toiminto jyllää – Rajeev Suri: ”Valoisa tulevaisuus joko Nokialla tai...”
Sisältö:

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on tyytyväinen ja hehkuttaa Here-karttapalvelua yhtiön pörssitiedotteessa.

–Nokian liikevaihto kasvoi 20 % ja osakekohtainen tulos 25 % vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä. Näiden tulosten taustalla oli HERE- ja Nokia Technologies -liiketoimintojen erinomainen tulos, kun taas Nokia Networksin hyvää kasvua tasoitti epätyydyttävä kannattavuus, Suri toteaa.

Hän korostaa, että Here-liiketoiminnan ”erinomainen kehitys” autoteollisuussektorilla jatkui, ja sen liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 25 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Here-yksikön ei-IFRS-liikevoitto kasvoi 90 % verrattuna vuoden 2014 vastaavaan ajanjaksoon.

–Myös kannattavuus parani. Jatkaessamme 15.4. julkistettua strategisten vaihtoehtojen arviointia punnitsemme eri vaihtoehtoja ja arvioimme, mikä on parasta Nokian osakkeenomistajille ja Herelle. Olen erittäin tyytyväinen Heren tulokseen ja uskon vahvasti, että sillä on edessään valoisa tulevaisuus joko Nokian tai uuden omistajan kanssa, Suri kertoo.

Analyytikko Hannu Rauhala arvioi aiemmin huhtikuussa Uudelle Suomelle, että Nokian ei kannata myydä Here-palvelua. Myös Nokia-analyytikko Richard Windsor arvioi , että Nokia tekee osakkeenomistajilleen huonon palveluksen, jos se päättää myydä Here-karttapalvelut ostaakseen Alcatel-Lucentin.

Linda Pelkonen, Nokia, Nokian tulos, Raha, Rajeev Suri, Raha
Nokian liikevaihto otti ison loikan – Networks romahti
Sisältö:

Verkkolaiteyhtiö Nokian liikevaihto kasvoi reilusti vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä.

Yhtiön liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 3,2 miljardia euroa, mikä on 20 prosenttia suurempi kuin liikevaihto vuoden 2014 vastaavalla ajanjaksolla.

Sen sijaan yhtiön liikevoitto, ei-IFRS-luvuin, laski 265 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajan 305 miljoonasta. Laskua on 13 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta ja jopa 49 prosenttia viime vuoden viimeisen neljänneksen yli 500 miljoonasta eurosta.

Erityinen pettymys on Networks-yksikön tuloksen romahdus 85 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 216 miljoonasta eurosta. Yksikön liikevaihto kasvoi 15 prosenttia, mutta sen voittoprosentti laski 9,3 prosentista 3,2 prosenttiin.

Nokia Networksin hyvää kasvua tasoitti epätyydyttävä kannattavuus, sanoo toimitusjohtaja Rajeev Suri, joka korostaa Here-karttapalveluyksikön menestyksen paikkaavan Networksin vajetta. Lue lisää Heren tuloksesta täältä.

Analyysiyhtiö Inderes kuvaa Networksin liikevaihtoa vahvaksi, mutta voittomarginaaleja ja arviota niiden kehityksestä koko kuluvana vuotena isoksi pettymykseksi.

– Nokia arvioi Networksin liikevoittomarginaalin olevan 8-11 prosentin haarukan ”keskivaiheilla” [vuonna 2015], ohjeistuksen viilaus pettymys odotuksiin nähden, Inderes tvitteröi.

Koko Nokian vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen laimennettu ei-IFRS-osakekohtainen tulos on 0,05 euroa verrattuna edellisvuoden vastaavan ajan 0,04 euroon.

Nokia, Nokian tulos, Raha, Rajeev Suri, Talous, Uusi Suomi, Raha
Vinkki kestävään sijoitukseen: Sulje pois ”syylliset”
Sisältö:

LähiTapiolan apulaisjohtaja Outi Kalpio kertoo sijoittajille ohjeita kestävään sijoittamiseen blogissaan.

–Helpoin keino pienentää sijoituksen hiilijalanjälkeä nopeasti on sulkea sijoitusuniversumista ”syylliset”, esimerkiksi energiasektori, Kalpio kirjoittaa.

Hänen mielestään on ongelmallista, että päästöluvut perustuvat yhtiön itse raportoimiin tietoihin.

–Eri yrityksillä on erilaiset kyvyt ja tavat raportoida päästöjään. Ei ole siis mahdollista selvittää, ovatko edes saman toimialan eri yritysten luvut vertailukelpoisia laskentametodiltaan tai sisällöltään – saati sitten täysin erilaisilla toimialoilla toimivien yritysten luvut, Kalpio kirjoittaa.

Hiilijalanjälki, Raha, sijoittaminen, Sijoittamisen hiilijalanjälki, Uusi Suomi, Raha
Iso muutos Suomessa: Kuluttajaluku pomppasi
Sisältö:

Kuluttajien luottamus talouteen on parantunut selvästi viime vuoteen verrattuna.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli huhtikuussa 11,4 kun se viime vuoden huhtikuussa oli 3,7, Tilastokeskus kertoo. Maaliskuussa luottamusindikaattori oli 11,2 ja helmikuussa 10,6.

Kuluttajien luottamusindikaattori koostuu neljästä osatekijästä: odotukset omasta ja Suomen taloudesta, työttömyys ja säästämismahdollisuudet. 

Huhtikuussa 33 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Oman taloutensa konenemiseen uskoi 21 prosenttia.

Tilastokeskuksen haastatteluun vastanneista 42 prosenttia arvioi, että työttömyys lisääntyy seuraavan vuoden aikana.

Kotitalouksista 64 prosentilla jäi huhtikuussa rahaa säästöön.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.-7. huhtikuuta 1310 Suomessa asuvaa ihmistä.

Raha, työttömyys, Uusi Suomi, Raha
Nokia polkaisi uuden huhumyllyn käyntiin - Tässäkö seuraava liike?
Sisältö:
Nokian ja ranskalaisen Alcatel-Lucentin yhdistymisen uskotaan laittavan liikkeelle fuusioiden aallon verkkomarkkinoilla.
 
Amerikkalaisen Rangeley Capitalin salkunhoitaja Chris DeMuth ennakoi katsauksessaan, että seuraavaksi ostoksille lähtee Nokian ruotsalainen pääkilpailija ja verkkomarkkinoiden tämän hetken ykkönen Ericsson.
 
-Nyt odotetaan Ericssonin siirtoa, hän toteaa.
 
Todennäköisin ostokohde DeMuthin mukaan on amerikkalainen Juniper, joka hänen mukaansa saattaa olla jo valmistautumassa ruotsalaisten tarjoukseen.
 
Ericssonin uskotaan ryhtyvän puolustamaan asemiaan markkinajohtajana etenkin siksi, että Nokia saa Alcatel-Lucentin ansiosta vahvan jalansijan Yhdysvaltain markkinoilla.
 
-Se auttaa Nokiaa pitkälle uuden kasvuvaiheen aloittamisessa, sijoittajasivusto seekingalpha.comissa arvioidaan.
Ericsson, Juniper, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha