Sunnuntai 21.12.2014

Uusi Suomi uutiset

Paniikki Venäjällä – tämä pankki huhumyllyn keskellä
Sisältö:

Venäläisten keskuudessa on puhjennut tällä viikolla paniikki huhuista, joiden mukaan Venäjän pankit ovat vaarassa kaatua. Erityisesti huhumyllyn kohteeksi on joutunut Sberbank, Venäjän suurin pankki, jolla on toimipisteitä ympäri maata.

Kansalaisten keskuudessa on levinnyt huhu, jonka mukaan Sberbank suunnittelisi keskeyttävänsä luottokorttipalvelunsa ja estävänsä käteisen rahan nostamisen pankkiautomaateilta. Pankkiautomaateille on muodostunut hurjia jonoja Venäjällä, kun ihmiset ovat halunneet nostaa varojaan pois tileiltään.

Sberbankin oli tällä viikolla pakko julkistaa lausunto, jossa pankki kiistää huhut. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter arvioi, että jo pankin lausunto itsessään on huolestuttava merkki, joka kuvaa tilanteen epätoivoisuutta. Yhdysvaltalainen Vocativ-lehti varoittaa, että venäläisten pankkipelko voi muodostua itseään toteuttavaksi ennusteeksi, jos ihmiset vetävät rahansa pois tileiltään.

Toinen pahaenteinen merkki pankkien tilanteesta on Venäjän mosprime-koron nousu. Pankkien keskinäistä luottamusta kuvaava lainoissa käytetty mosprime nousi perjantaina Financial Timesin mukaan 29,93 prosenttiin, mikä on korkein luku sitten vuoden 2005. 

Jenni Tamminen, Raha, Ruplan romahdus, Talous, Venäjän talous, Venäjän talous, Raha
Bensa lähiviikkoina 1,30 €? ”Suomi on voittaja”
Sisältö:
Nordean analyytikko Sanna Kurronen ennakoi bensiinin (95E) keskihinnan laskevan lähiviikkoina noin 1,30 euroon. Vielä kesällä keskihinta oli 1,65 eurossa.
 
-Tämä tietää kuluttajien kukkaroon keskimäärin yli puolen prosentin säästöä. Suomessa suuri verojen osuus pitää hinnan huomattavasti vakaampana kuin Yhdysvalloissa, missä kuluttajille jää jo nyt yli prosentti tuloistaan enemmän kulutettavaksi muuhun kuin polttoaineisiin. Käytettävissä olevien tulojen kasvu koskee käytännössä kaikkia länsimaita, Kurronen kirjoittaa blogissaan.
 
Bensiinin hinnan lasku johtuu raakaöljyn hinnan jyrkästä laskusta viime viikkoina. Kurronen kuvailee laskua ”dramaattisemmaksi kuin kukaan osasi odottaa”. Suomelle öljyn halpeneminen on hyvä asia.
 
-Öljyn hinta on aina väärä jollekin. Mutta vaikka alhaisen hinnan myötä Venäjän kysyntä romahtaa, Suomi on öljyn hinnan laskussa voittaja, hän sanoo.
 
Kurrosen mukaan  öljyn hinnan lasku pienentää Suomen tuontia niin paljon, että Suomen Venäjän kaupan tase vahvistuu. Tammi-syyskuussa Suomen Venäjän kauppa oli peräti 3,3 miljardia euroa alijäämäinen, mutta öljyn hinnan laskun myötä alijäämä jää ensi vuonna huomattavasti pienemmäksi
 
Lisäksi laskevasta öljyn hinnasta hyötyvät lähes kaikki yritykset ja kotitaloudet, kun kuljetuksen ja liikkumisen kustannukset laskevat. 
Bensan hinta, Raakaöljyn hinta, Raha, Sanna Kurronen, Talous, Uusi Suomi, Raha
Todella tyly vastaus Vladimir Putinille: ”Olemme leikanneet merkittävästi”
Sisältö:
Danske Bank ennustaa Venäjälle todella synkkää vuottan 2015. Pankin mukaan Venäjän talous supistuu ensi vuonna peräti 7,9 prosenttia.
 
Ennuste julkistettiin vain päivä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi tiedotustilaisuudessaan, että Venäjän talous kasvaa koko ajan.
 
-Olemme leikanneet Venäjän ennusteitamme merkittävästi vuosille 2015 ja 2016, koska raakaöljyn hinta on pudonnut ja Venäjän keskuspankki on tehnyt rajun kiristyksen rahapolitiikkaan, Danske sanoo katsauksessaan.
 
Pankin mukaan Venäjän taloutta rasittavat myös investointien totaalinen sakkaaminen ja yksityisen kulutuksen vaisuus.
 
Vuonna 2016 pankki ennakoi Venäjän talouden lähtevän toipumaan ja kasvavan varovaiset 0,8 prosenttia.
Danske Bank, Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjän talous, Vladimir Putin, Raha
Tutkimus ennakoi todella kovia aikoja Facebookille: ”Jokin todella muuttui vuonna 2014”
Sisältö:
Amerikkalaistutkimuksen mukaan 13-17-vuotiaiden teinien Facebookin käyttö on vähentynyt huomattavasti tänä vuonna.
 
Frank N. Magid Associates -yhtiön tutkimuksen mukaan 88 prosenttia amerikkalaisteineistä käytti Facebookia tänä vuonna. Viime vuonna luku oli 94 prosenttia ja edellisvuonna 95 prosenttia.
 
-Jokin todella muuttui vuonna 2014. Jos nuoret alkavat käyttää paljon päivittäisestä ajastaan eri viestisovelluksissa on varmaa, että joku kärsii, Magidin johtaja, entinen teknologia-analyytikko Tero Kuittinen kommentoi Bloombergille.
 
Tutkimuksen mukaan 13-17-vuotiaiden amerikkalaisten Twitterin käyttö kasvoi kahdella prosenttiyksiköllä 48 prosenttiin.
 
Magidin mukaan Facebookia ei pidetä turvallisena tai luotettavana samassa määrin kuin joitakin muita sosiaalisen median sovelluksia.
 
Kuittinen huomauttaa, että Facebookin valtavien käyttäjämäärien vuoksi palvelun alamäki tulee olemaan loiva.
 
-Ihmiset alkavat ensin olla tyytymättömiä ja sitten vähitellen he lopettavat palvelun käyttämisen.
Facebook, Facebook, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Venäläisillä erikoinen tapa suojata säästöjään
Sisältö:

Ikean huonekaluista on yhtäkkiä tullut pulaa Venäjällä, kertoo CNN.

Kun ruplan arvo lähti laskuun, moni venäläinen yrittää suojata säästöjään sijoittamalla niitä etenkin uusiin Ikean keittiöihin, kertoo Curbed.

Ikea keskeytti keittiökalusteiden ja kodinkoneiden myynnin Venäjällä, koska yhtiö ei voi vastata kasvaneeseen kysyntään, CNN kertoo.

Ikea, kauppa, Raha, Ruplan romahdus, Ruplan romahdus, Uusi Suomi, Raha
Rumaa tappiota tekevän suomalaisyhtiön uusi käänne: ”Pakko verhota ydinliiketoiminnaksi”
Sisältö:
Tavaratalokonserni Stockmannin tänään kertomat uutiset uudelleenjärjestelyistä eivät vakuuttaneet analyytikoita tai sijoittajia. Yhtiön osake laski Helsingin pörssissä reilut kolme prosenttia, kun pörssi muutoin päätyi lähes saman verran plussalle.
 
-Stockmannin strategia on iso pettymys. Laivan suuntaa käännetään 15 astetta kun tarvittaisiin lähes täyskäännös, Inderesin analyytikot kommentoivat uutista Twitterissä.
 
Stockmann kertoi keskittyvänsä jatkossa omiin vähittäiskaupan tuotemerkkeihinsä Stockmanniin ja Lindexiin. Yhtiö aikoo vähitellen karsia tai luopua muista toiminnoistaan, joita ovat Hobby Hall, Stockmann Beauty ja Seppälä. 
 
Päätös iskee kovimmin Seppälään, jonka myymälöistä vain parhaiten menestyvät saavat jatkaa. Henkilöstöä vähennetään tässä vaiheessa 70:llä. 
 
Seppälän kohtalo ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, sillä Stockmann kertoi jo lokakuun alussa pohtivansa Seppälän ja Hobby Hallin tulevaisuutta. Seppälä teki huhti-kesäkuussa liiketappiota 15,6 miljoonaa euroa ja liikevaihtoa 23,6 miljoonaa euroa.
 
Analyytikot ennakoivat, että myös Lindex voi vielä joutua myyntilistalle, kuten aikaisemminkin on ennakoitu.
 
-Stockmannin strategia ei sulje pois Lindexin myyntiä myöhemmin. Jos kunnon tarjouksia ei saatu, on Lindex pakko verhota ydinliiketoiminnaksi, Inderes sanoo.
 
Stockmann sanoo tiedotteessaan, että Lindexin tavoitteena on saavuttaa vakaa kasvu avaamalla uusia myymälöitä niin olemassa olevilla markkinoilla kuin uusiin toimintamaihin. Lindex toimii tällä hetkellä 16 maassa, ja keväällä 2015 avataan Lindexin
ensimmäinen myymälä Lontooseen. Suunnitelmia laajentua Kiinan markkinoille selvitetään Stockmannin mukaan edelleen.  
 
Venäjän taloustilanne ja ruplan raju heikentyminen ovat ajaneet Stockmannin vaikeuksiin tänä vuonna. Viimeksi viime viikolla yhtiön marraskuun myyntilukuja kuvailtiin markkinoilla ”karmeiksi”. 
 
Tammi-syyskuussa Stockmann teki liiketappiota 55 miljoonaa euroa 1 296 miljoonan euron liikevaihdolla.
Katja Incoronato, Raha, Stockmann, Stockmann, Talous, vähittäiskauppa, Raha
Vladimir Putinilla kaksi keinoa jäljellä? ”Venäjä ei mahda mitään”
Sisältö:
Kansainväliset ekonomistit ennakoivat, että Venäjä saattaa ajautua paljon nykyistä pahempaan syöksykierteeseen ensi vuonna, jos presidentti Vladimir Putin ei onnistu kääntämään maan talouden ja politiikan suuntaa todella radikaalisti.
 
-Juuri nyt uskotaan yleisesti, että venäläisillä yrityksilä on riittävästi rahoitusta ja puskureita, jotta vuoden 1998 kaltainen kriisi voidaan välttää. Meidän mielestämme tässä arviossa aliarvioidaan pahasti se mahdollisuus, että länsimaiden asettamat pakotteet ja öljyn hinnan lasku ajavat Venäjän vielä paljon nykyistä pahempaan kriisiin, varainhoitotalo Standard Life Investmentsin kehittyvien talouksien ekonomisti Alex Wolf kuvailee.
 
Handelsbankenin ekonomisti Gunnar Tersman on samoilla linjoilla ja huomauttaa, että Venäjän on tehtävä kaksi asiaa, jotta pahalta kriisiltä vältytään. Ensiksi maan on normalisoitava suhteensa länteen ja sitten vähennettävä riippuvuutta raakaöljyn hinnasta.
 
-Tämä edellyttää vähemmän autoritääristä hallintoa, läpinäkyvyyttä talouteen ja laajempaa poliittista edustusta eri kansalaisryhmille. Minkään edellä mainitun edellytyksen toteutuminen ei näytä todennäköiseltä ainakaan lähitulevaisuudessa. Venäjän moninainen historia osoittaa kuitenkin, että muutos on mahdollinen. Pysyvästi matalampi öljyn hinta saattaakin olla juuri se kimmoke, joka synnyttää Venäjälle suunnanmuutoksen tulevaisuudessa, Tersman sanoo.
 
Hän muistuttaa, että Venäjän on joka tapauksessa pakko tulla toimeen öljyn hinnan heilahtelujen kanssa.
 
-Venäjä ei mahda mitään öljyn hinnalle, vaikka se on yksi johtavia öljyn tuottajia. Sillä ei ole keinoja vähentää globaalia tarjontaa. Venäläisten öljylähteiden pumppaamista ei voi Venäjän ilmastossa pysäyttää eikä Venäjällä myöskään ole merkittävää öljyn varastointikapasiteettia. Venäjän hallinnolla on toki edelleen merkittävät resurssit pehmentää negatiivisia vaikutuksia taloudelle, mutta ellei öljyn hinta nouse tuntuvasti, on Venäjän talouden näkymä synkkä. 
 
Myös Alex Wolf pitää parempia suhteita länsimaihin Venäjän ainoana keinona oikaista taloustilanteensa.
 
-Jos luottamus talouteen heikkenee edelleen, pääomapako ja pääomien muuttaminen dollareiksi kiihtyy. Tämä voi päättyä vain siihen, että Venäjä ja länsimaat pääsevät poliittiseen sopuun.
 
OP-Pohjolan strategi Jarkko Soikkeli varoittaa blogissaan myös tavallisten venäläisten reaktioista.
 
-Valuutan romahtaminen on tuonut mieleen muistikuvia vuoden 1998 ”ruplakriisistä” ja lisännyt tuontitavaroiden kallistumisen kautta inflaatiopaineita. Tämä on puolestaan johtanut kulutustavaroiden hamstraamiseen ennen kuin niiden hintojen nousu kiihtyy entisestään. Tilanteen jatkuessa nykyisen kaltaisena kansan tyytymättömyys tulee todennäköisesti kasvamaan, Soikkeli kirjoittaa.
Alex Wolf, Gunnar Tersman, Jarkko Soikkeli, Katja Incoronato, Raakaöljyn hinta, Raha, Ruplan romahdus, Talous, Venäjän talous, Raha
Kaksi vaarallista kierrettä Suomessa? ”Taakka”
Sisältö:
Handelsbankenin ekonomistit nostavat esiin kaksi vaarallista kierrettä, jotka parhaillaan heikentävät Suomen taloustilannetta. Toinen liittyy yrityksiin ja toinen kotitalouksiin.
 
-Reaaliset työvoimakustannukset ovat nousseet tuottavuuden kasvua nopeammin. Pääsyy tähän on, että palkkakustannukset ovat liian korkeat suhteessa tuotannon erikoistumisasteeseen. Yritysten kannattavuuden heikkeneminen on johtanut yksityisen sektorin työpaikkojen vähenemiseen. Lisäksi Suomen tämänhetkiselle teollisuustuotteiden tarjonnalle ei ole riittävästi kotimaista tai ulkomaista kysyntää, minkä vuoksi investoinnit ovat supistuneet ja pääomakanta vanhenee. Tämä on vaarallinen kierre, ja näyttää selvältä, että yrityssektorin kannattavuuden täytyy parantua, jotta investointien ja työllisyyden kasvu voi kunnolla käynnistyä, eknomistit Tiina Helenius ja Tuulia Asplun toteavat suhdanne-ennusteessaan.
 
Handelsbanken muistuttaa, että rahaliitossa kuten eurossa yritysten kannattavuusongelmat ratkaistaan joko reaalipalkkojen laskulla tai työllisten määrää vähentämällä. 
 
-Toistaiseksi yksityisen sektorin sopeutuminen on tapahtunut lähinnä työllisyyden supistumisen kautta, eikä paluuta edellisen suhdannehuipun työllisyyslukemiin ole lähivuosina luvassa.
 
Toinen vaarallinen kierre on ilmassa kotitalouksien kulutuksessa: kun kotitalouksien reaaliset käytettävissä olevat tulot laskevat ja he sopeuttavat kulutuksensa niiden mukaisesti, pienentyy verokertymä, mikä lisää paineita kiristää verotusta. 
 
-Lopulta tällainen kierre tukahduttaisi taloudellisen aktiviteetin ja siksi yritysten ja kotitalouksien verotaakan kasvattamisvaraa ei juuri ole. Tarvittaisiin huomattavasti suurempi yksityinen sektori ylläpitämään nykyisenkokoista julkista sektoria. Siksi finanssipolitiikka tulee olemaan kireää ja julkisen talouden sopeutus on lähivuosina taakka talouskasvulle ja kotitalouksien ostovoimalle, Helenius ja Asplund kommentoivat.
Handelsbanken, Katja Incoronato, Raha, Suomen talous, Talous, Tiina Helenius, Tuulia Asplund, Raha
Uusi Nokia-huhu lähti lentoon: Taas puhutaan yrityskaupasta
Sisältö:
Saksalaislehti Manager Magazinin uutinen Nokian ja Alcatel-Lucentin mahdollisista fuusioneuvotteluista on nostanu Nokian osaketta tänään Helsingin pörssissä. Osake oli iltapäivällä reilun kahden prosentin nousussa.
 
Manager Magazin kertoo ”yhtiölähteisiin” viitaten, että yhtiöt neuvottelevat yhdistymisestä.
 
Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisestä huhuttiin myös viime keväänä, mutta niille ei saatu minkäänlaista vahvistusta.
 
Sekä Nokia että Alcatel-Lucent ovat kieltäytyneet kommentoimasta saksalaislehden uutista.
Katja Incoronato, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Raha
Tyly huomio vapaakauppasopimuksesta: ”Jos äitiyslomalainsäädäntöä yritettäisiin luoda nyt…”
Sisältö:
Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pitää Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen TTIP-vapaakauppasopimukseen kuuluvaa investointisuojaa itsemääräämisoikeuden kannalta pöyristyttävänä.
 
Investointisuoja tarkoittaa sitä, että tiettyyn maahan investoiva ulkomainen yritys saa takuut siitä, että maan lakeja ei muuteta yritykselle epäedulliseen suuntaan.
 
-Menettely on yrityksen kannalta ymmärrettävä, mutta maan itsemääräämisoikeuden kannalta pöyristyttävä. Esillä olleessa mallissa itsenäinen valtio luovuttaisi päätösvaltaansa erityiselle välimieselimelle. Tämä koostuisi vailla virkavastuuta toimivasta juristeista, eikä olisi varsinainen tuomioistuin, Jäätteenmäki kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.
 
Hän ennakoi, että kiistoja syntyisi varmasti niillä alueilla, jossa lainsäädäntö on erityisen tiukkaa eli ihmisiä, työoloja ja ympäristöä suojelevaa. 
 
-Yhdysvalloissa ei ole lakisääteistä palkallista äitiyslomaa. EU-maissa on, sillä meillä on katsottu sen tukevan naisten täysipainoista osallistumista yhteiskuntaan ja työmarkkinoille. Äitiyslomaan liittyvä lainsäädäntö on voimakasta ohjausta, jolla on synnytetty kustannuksia. Jos äitiyslomalainsäädäntöä yritettäisiin luoda nyt, mitähän amerikkalaiset yritykset ajattelisivat hankkeesta? Löytäisimmekö itsemme välimiesmenettelystä poliittisen riskin toteuttajina, hän pohtii.
 
EU ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet vapaakauppasopimuksesta heinäkuusta 2013 lähtien.
Anneli Jäätteenmäki, Raha, Talous, TTIP, Uusi Suomi, Vapaakauppasopimus, Raha
Suomalaisten KHL-miljoonat sittenkin turvassa? ”Kukaan ei lähde ruplan takia”
Sisältö:

Ruplan heikentyminen saattaa tuntua luultua vähemmän Venäjän KHL-jääkiekkoliigassa pelaavien suomalaisten rahapusseissa. Ruplan romahduksen ansiosta nimittäin KHL:lle tyypillinen useiden kuukausien viive palkkojen maksussa voikin olla hyvä asia.

Uuden Suomen lähteiden mukaan KHL:ssä palkkojen maksamisen takaraja on vasta kauden päädyttyä ensi toukokuussa, ja ruplan arvo voi silloin olla paljon nykyistä vahvempi.

KHL:n työehtosopimuksen mukaan venäläisten seurojen on maksettava palkat ruplissa ja tämän on arvioitu aiheuttavan pelaajille jopa miljoonien eurojen menetykset ruplan romahduksen takia. Asiasta on kertonut muun muassa Suomen Kuvalehti, jonka siteeraaman arvion mukaan kyse voi suomalaispelaajien kohdalla olla jopa neljästä miljoonasta eurosta. 

Yahoo Finance arvioi omassa jutussaan tänään, että länsimaiset pelaajat lähtevät venäläisistä KHL-seuroista ruplan romahduksen ja palkkojen viivästymisen takia.  Uuden Suomen haastattelemat suomalaiset jääkiekkolähteet eivät tähän usko.

-Ei sieltä kukaan ruplan takia lähde pois eikä nykytilanteessa ole muuta ihmeellistä kuin se, että rupla on tullut normaalia enemmän alas. Ei tämä mikään iso yllätys ole. Tietysti pettymys voi uusille tulokkaille olla kova, koska toiveet ovat olleet kovat ja realiteetit on unohdettu, eräs haastateltava sanoo.

Uuden Suomen saamien tietojen mukaan KHL:n venäläisseuroissa pelaavien suomalaisten palkkoja ei ole suojattu valuuttakurssimuutoksilta. Varainhoidon asiantuntijan mukaan suojaus on yksityishenkilöillekin teoriassa mahdollista, mutta byrokratian takia se on käytännössä mahdotonta.

Toisen lähteen mukaan useimmilla suomalaispelaajilla on kuitenkin holding-yhtiö, joten suojautuminen onnistuisi, mutta sitä ei vain ole ymmärretty tehdä.

KHL on pitänyt tänään kriisikokousta Sotshissa. Venäläismediassa on uutisoitu, että KHL olisi ehdottanut seuroille pelaajapalkkioiden leikkaamista. Lisäksi Yahoo Finance kertoo, että KHL-vaikuttaja Arkadi Rotenberg olisi esittänyt palkkojen maksamista ruplien sijaan dollareissa.

 
Katja Incoronato, KHL-liiga, Raha, Rupla, Ruplan romahdus, Talous, Raha
Raakaöljyn hinta kääntyi yllättäen nousuun: ”Markkinoilla saavutettiin piste”
Sisältö:

Raakaöljyn hinta kääntyi illalla Suomen aikaa nousuun. Amerikkalaisen WTI-raakaöljyn tynnyrihinta nousi 56,39 dollariin ja Pohjanmeren öljylaadun Brentin hinta 60,47 dollariin tynnyriltä.

Hintakäänteelle ei heti löytynyt selkeää syytä.

-Markkinoilla saavutettiin piste, josta hinta ei enää voinut tulla alas. Sillä on luultavasti hyvin vähän tekemistä markkinatilanteen kanssa, Confluence Investment Managementin strategi Bill O’Grady totesi Bloombergille.

Raakaöljyn hinta, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Venäjä julkisti uusia paniikkitoimia - ”Vladimir Putinin totuuden hetki”
Sisältö:
Venäjä on tänään kertonut useista uusista toimista, joilla se pyrkii tukemaan ruplaan. Maan valtiovarainministeriö kertoi valtion ostaneen tänään ruplia ja myös Venäjän valuuttavarantoja on käytetty ruplan tukemiseen.
 
Illansuussa Venäjän keskuspankki ilmoitti olevansa vamis uusiin tukitoimiin, mutta ei kertonut mitä ne voisivat olla. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä voisi olla sama toimi kuin marraskuussa: keskuspankki saattaa rajoittaa pankeille repo-huutokaupojen ja valuutanvaihtosopimusten kautta tulevaa ruplamääräistä rahoitusta.
 
-Markkinoilla on täysi paniikki. Venäjän valtiovarainministeriö yrittää ruplaostoillaan viestittää, että rupla on rajusti aliarvostettu, Otkritie Asset Managementin salkunhoitaja Vitali Isakov kommentoi Bloombergille.
 
Ruplan syöksylasku on tänään pysähtynyt ja se on vahvistunut loivasti. Dollari maksoi illansuussa noin 66 ruplaa, kun kurssi eilen kävi yli 70 ruplassa.
 
Politiikan asiantuntijoiden mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin asema saattaa pian olla vaarassa, jos suunta Venäjällä ei käänny.
 
-Tämä on Putinin totuuden hetki. Vanhan tyylin jatkuminen ei enää ole mahdollista. Nyt on lopullisten valintojen aika. Ongelmia ei ratkaista sillä, että ei tehdä mitään, riippumaton politiikan tutkija Masha Lipman sanoo Bloombergille.
 
Eilen ja tänään on liikkunut huhuja, joiden mukaan Putin saattaisi vaihtaa Venäjän hallituksen tai ainakin pääministerin. Putinin on määrä pitää huominen vuosittainen tiedotustilaisuutensa.
Masha Lipman, Raha, Rupla, Ruplan romahdus, Talous, Uusi Suomi, Vladimir Putin, Raha
Ruplakaaos: Tässäkö Venäjän seuraava veto?
Sisältö:

Venäjän keskuspankin hurja koronnosto toissayönä ei ole pysäyttänyt Venäjän ruplan sukellusta. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat treidaajat arvioivat, että Venäjän seuraava veto voi olla kullan myyminen.

- Venäjä on kriittisessä risteyksessä, ja pakotteet ja öljyn hinnan nopea lasku huomioon ottaen heidän saattaa olla pakko turvautua kultavarantoihinsa, sanoo omaisuudenhoitaja Kevin Mahn Bloombergilla.

Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoo, että presidentti Vladimir Putin ei aio tänään kommentoida julkisuudessa Venäjän ruplakaaosta. Putin kuitenkin esiintyy huomenna ennalta sovitussa lehdistötilaisuudessa.

Raha, Rupla, Ruplan romahdus, Talous, Uusi Suomi, Venäjän talous, Raha
Isoin häviäjä: Tältä venäläiseltä suli 7 miljardia
Sisältö:

Varakkuuteen keskittyvä konsulttiyhtiö Wealth-X on koonnut listan maailman rikkaiden voitoista ja häviöistä vuonna 2014, kertoo MarketWatch. 

Lista kertoo, ketkä ovat superrikkaiden suurimpia voittajia ja suurimpia häviäjiä.

Eniten rahaa on tänä vuonna menettänyt venäläinen energiapohatta Leonid Mikhelson. 

Novatek-yhtiön Mikhelson menetti seitsemän miljardia dollaria eli 41 prosenttia omaisuudestaan vuoden aikana. Kun vuoden 2013 joulukuussa hänellä oli 17 miljardin dollarin arvoinen omaisuus, on nykyinen omaisuuden arvo ruplan sukelluksen, öljyn hinnan laskun ja talouspakotteiden seurauksena 10 miljardia dollaria.

Eniten vuoden aikana omaisuuttaa on kasvattanut kiinalainen Jack Ma, joka on kiinalaisen Alibaban perustaja. Man omaisuus kasvoi 18,5 miljardilla dollarilla 29,2 miljardiin. Omaisuus kasvoi peräti 173 prosenttia. Taustalla on Alibaban pörssiin meno ja osakekehitys.

Alibaba, Jack Ma, Leonid Mikhelson, Novatek, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha