Keskiviikko 17.9.2014

Uusi Suomi uutiset

Varoitus Suomelle: Ukrainan kriisi iskee odotettua pahemmin
Sisältö:

Palkansaajen tutkimuslaitoksen (PT) mukaan Ukrainan kriisin kärjistyminen vaikuttaa Suomen talouskasvuun ennakoitua pahemmin.

-Tämä konflikti, joka vaikuttaa talouspakotteiden kautta, on näillä näkymin supistamassa Suomen kokonaistuotantoa noin puolitoista prosenttia. Teollisuuden alkuvuonna vahvistunut tilauskertymä osoittaa, että edellytykset kasvun liikkeelle lähdölle ja sen nopeutumiselle olivat olemassa, PT sanoo tiedotteessaan.

PT alentaa Suomen tämän vuoden kasvuennusteen -0,3 prosenttiin viime maaliskuun 0,9 prosentista. Ensi vuonna bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan yhden prosentin, kun vielä maaliskuussa kasvun ennakoitiin olevan 2,2 prosenttia.

PT sanoo suoraan, että ennustemuutokset johtuvat pitkälti Ukrainan kriisin kärjistymisestä.

Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Uskotko rikastuvasi vihjeillä? Professori tyrmää
Sisältö:

Suomalaisen osakesijoittamisen grand old man, professori Jarmo Leppiniemi on kiinnittänyt huomiota sijoitusvinkkien viihteellisiin kielikuviin, erityisesti sijoituspalvelufirma Nordnetin näkemysten pohjalta mediassa synnytettyihin Talvivaara-otsikoihin.

- Olen aina sanonut, että sijoitusvihjeistä on eniten hyötyä, kun ne ottaa viihteenä. Ilmeisesti viesti on mennyt perille, kun kielikuvat tulevat yhä viihteellisemmiksi, Leppiniemi pohtii osakesäästäjien jäsenilleen tuottamassa Viisas Raha -lehdessä.

Hän ei kuitenkaan kannata sijoitusstrategien suun sulkemista.

-  Ajattelemattomat ylisanat ovat heidän suustaan kylläkin vaarallisempia kuin yritysjohtajien. Johtaja tiedetään puolensa valinneeksi ja lähtökohtaisesti optimistiksikin.

Leppiniemen kirjoitus löytyy myös Uuden Suomen Puheenvuorosta.

Jarmo Leppiniemi, Nordnet, Sijoittaminen, Uusi Suomi, Raha
Tässäkö seuraava suomalainen miljardikaupan kohde? “Lähtökohtaisesti myynnissä”
Sisältö:

Suomalaisista pörssiyhtiöistä on yhä useammin tulossa ostosaaliita. FIM Pankin pääanalyytikon Kim Gorschelnikin mukaan ensimmäisiä merkkejä ostoryntäyksestä on jo ilmassa.

-Viimeaikaisten uutisten perusteella näyttää olevan niin, että suomalaisyhtiöistä on tulossa saaliita. Se on harmi, vaikka sijoittajaa nopea pikavoitto lämmittääkin, hän kirjoittaa blogissaan

Gorschelnik listaa blogissaan mahdollisia ostotarjouksen kohteita.

-Matalan korkojen maailmassa tällaisia yhtiöitä ovat ne, joilla on kohtuullinen arvostus ja hyvä markkina-asema – Helsingin pörssistä esimerkiksi Amer Sports, Kemira, Metso, Nokian Renkaat, Oriola-KD, Tikkurila ja Wärtsilä. Harkinnan arvoisia kohteita löytyy myös pienemmistä yhtiöstä, joista mainittakoon Basware ja Elektrobit, hän listaa.

Gorschelnikin alkuperäisessä listassa oli mukana myös Vacon, josta tehtiin kuitenkin miljardin euron ostotarjous perjantaina. Tarjous on puhuttanut Suomessa. Gorshelnik huomauttaa, että julkisesti noteeratut pörssiyhtiöt ovat lähtökohtaisesti myynnissä.

-Yhtiöt käyvät keskenään taistelua asiakkaiden rahoista. Toinen kamppailu käydään pääomamarkkinoilla. Julkisesti noteeratut yhtiöt ovat lähtökohtaisesti myynnissä. Kilpailussa voittajiksi nousevat ne yritykset, jotka pystyvät kasvattamaan omaa arvoaan.

Helsingin pörssi, Kim Gorschelnik, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Vakava varoitus koko EU:lle: “Voi lisätä epävarmuutta”
Sisältö:

Maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvan amerikkalaisen BlackRockin päästrategi Russ Koesterich varoittaa Skotlannin mahdollisen itsenäistymisen seurauksista koko Euroopan unionin finanssimarkkinoille.

-Sijoittajat ovat viime aikoina painineet erilaisten geopoliittisten asioiden, kuten Irakin tilanteen ja Venäjä-pakotteiden kanssa. Nyt heillä on uusi huolenaihe, Skotlannin mahdollinen itsenäistyminen. Jos se tapahtuu, epävarmuus koko EU:ssa voi lisääntyä, Koesterich kirjoittaa katsauksessaan.

Hän sanoo Skotlannin tilanteen tulleen sijoittajille yllätyksenä, vaikka kansanäänestyksen ajankohta on ollut tiedossa koko alkuvuoden ajan.

-Parin viime viikon gallup-tulokset ovat kuitenkin yllättäneen; yhtäkkiä itsenäistyminen onkin täysin realistinen mahdollisuus.

Suurimmat kysymysmerkit Skotlannin itsenäistymisessä ovat  se, mitä valuuttaa Skotlanti aikoo käyttää ja kuuluuko se Euroopan unioniin.

Europarlamentaarikko ja entinen EU:n talouskomissaari Olli Rehn on arvioinut, ettei Skotlanti voi olla EU:n jäsen, jos sen valuutta on Britannian punta. Skotlanti itsenäistymistä ajavan liikkeen johtaja Alex Salmond on pyrkinyt siihen, että skotit käyttäisivät puntaa valuuttanaa.

Skotit äänestävät itsenäistymisestä torstaina.

Alex Salmond, BlackRock, Katja Rapeli, Olli Rehn, Raha, Russ Koesterich, Skotlannin kansanäänestys 2014, Talous, Raha
Suomalaiselle rakennusyhtiölle 88,7 milj. €:n sopimus
Sisältö:

Rakennusyhtiö Lemminkäinen ja eduskunta allekirjoittivat tänään 88,7 miljoonan euron sopimuksen.

Sopimuksen mukaan Lemminkäinen peruskorjaa Eduskuntatalon ja tekee muutostyöt Sibelius-Akatemian rakennuksessa, johon eduskunta muuttaa peruskorjauksen ajaksi.

Eduskuntatalon peruskorjaus alkaa 13.3.2015 ja kestää syksyyn 2017. Muutostyöt Sibelius-Akatemian rakennuksessa alkoivat syyskuussa.

Eduskunta, Lemminkäinen, Raha, rakentaminen, Uusi Suomi, Raha
Fennovoimaan aavistus lisää suomalaista omistusta
Sisältö:

Vantaan Energia on nostanut hieman omistustaan Fennovoimasta.

Fennovoiman tiedotteen mukaan omistus on kasvanut ”hieman vajaalla prosentilla”. Vantaan Energia päätti omistuksen lisäämisestä tänään aamulla.

Fennovoiman kotimaisen omistuksen osuus on nyt 54,72 prosenttia, kun se eulen oli 53,9 prosenttia.

Voimaosakeyhtiö kertoo jatkavansa neuvotteluja uusien omistajaehdokkaiden kanssa. Yhtiön tavoite on säilyttää omistuksensa Fennovoimassa nykyisessä 66 prosentissa.  Fennovoiman toisena pääomistajana 34 prosentin vähemmistöosuudella on venäläisen Rosatomin suomalainen tytäryhtiö RAOS Voima.

Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti eilen, että Fennovoiman periaatepäätöksen täydennystä esitetään valtioneuvostolle hyväksyttäväksi torstaina sillä ehdolla, että rakentamislupaa haettaessa kotimaisen omistuksen tulee olla vähintään 60 prosenttia. Fennovoima hakee rakentamislupaa kesään 2015 mennessä.

Fennovoima, Fennovoiman ydinvoimahanke, Raha, Talous, Uusi Suomi, Vantaan energia, Raha
Karu arvio Suomesta: ”Tila on heikko ja näkymät vaisut”
Sisältö:

Valtiovarainministeriön (VM) tänään julkistettu suhdannekatsaus kuvailee Suomen tilannetta tylyin sanankääntein.

-Suomen julkisen talousen tila on heikko ja näkymät vaisut, katsauksessa todetaan.

Ministeriö toistaa jo aikaisemman näkemyksensä siitä, että valtion velka ylittää 60 prosentin rajan suhteessa bkt:hen ensi vuonna. Tämän on julkisuudessa ennakoitu johtavan ainakin varoitukseen Euroopan komissiolta, koska Suomi rikkoisi euroalueen sääntöjä.

-Velkakriteerin ylitys ei kuitenkaan johtane liiallisen alijäämän prosenssin käynnistymiseen, sillä sen taustalla ovat euroalueen maiden tukemiseen liittyvät solidaarisuusoperaatiot ja epäsuotuisten suhdanteiden vaikutus, ministeriö sanoo.

VM ennakoi Suomen bkt-muutoksen olevan tänä vuonna nolla. Ensi vuonna bkt:n ennustetaan kasvavan 1,2 prosenttia.

Katja Rapeli, Raha, Suomen talous, Talous, Raha
Kovaa tekstiä Hartwall Areenan ostajalta: ”Venäjä-pakotteet lisäävät yhteistyötä Kiinan kanssa”
Sisältö:

Venäläinen miljardööri Gennadi Timtshenko varoittaa länsimaiden talouspakotteiden ajavan Venäjän kohti tiiviimpää yhteistyötä Kiinan kanssa etenkin energiasektorilla.

-Uskon, että pakotteet lisäävät merkittävästi yhteistyötä Kiinan kanssa. Jo nyt kiinalainen CNPC on merkittävä seismologinen toimija läntisessä Siperiassa ja Huawei kilpailee johtavasta asemasta informaatioteknologiassa öljy- ja kaasusektorilla. Kiinalaisyhtiöt kilpailevat menestyksekkäästi amerikkalaisyhtiöiden kanssa ainakin 30 maassa, hän sanoo uutistoimisto Itar-Tassin siteeraamassa lehtihaastattelussa.

Timtshenko mainitsee myös Venäjän ja Kiinan 30-vuotisen sopimuksen maakaasun myynnistä Kiinaan, joka solmittiin keväällä.

Timtshenko omistaa kumppaninsa Leonid Mikhelsonin kanssa puolet Venäjän toiseksi suurimmasta maakaasuyhtiö Novatekista. Hän on USA:n pakotelistalla.

Timtshenko on hyvin tunnettu myös Suomessa. Hä osti Hartwall Areenan Harry Harkimolta yhdessä venäläisen Roman Rotenbergin kanssa. Timtshenko on myös Venäjän kiekkoliigan KHL:n johtokunnan puheenjohtaja.

Hänellä on myös Suomen kansalaisuus ja hänen sanotaan kuuluvan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

Gennadi Timtshenko, Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Raha
5200 € tilille – ”Suomalaiset onnistuivat kerrankin”
Sisältö:

Suomalaiset onnistuivat kerrankin yrityskaupoissa. Näin kommentoi Vaconista perjantaina tehtyä miljardin euron ostotarjousta nettipankki Nordnet Suomen osakestrategi Jukka Oksaharju.

-Tarjottu hinta on erinomainen diili piensijoittajille, koska hitaaseen kasvuvauhtiin valahtaneesta liiketoiminnasta tarjotaan yhä kasvuyhtiön korkeita arvostuskertoimia suhteessa myyntiin ja tulokseen. Nordnetissä keskimääräinen Vacon-sijoittaja saa tililleen ostotarjouksen myötä 5 200 euroa, hän laskee.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) on kommentoinut suomalaisesta Vaconista tehtyä miljardin euron ostotarjousta happamaan sävyyn. Oksaharju on eri mieltä. 

-Huomionarvoista on tässä yhteydessä, että Vacon myös laski vuotta 2014 koskevaa ohjeistustaan viime perjantaina, koska yhtiön odotukset loppuvuoden tilausten osalta ovat heikentyneet. Tanskalaiset eivät siis hyppää rajussa nousukulmassa olevan raketin kyytiin, mutta sen sijaan suomalaiset piensijoittajat saavat ostotarjouksen kovien arvostuskertoimien kautta kuun ja tähdet taivaalta, hän linjaa.

Antti Rinne, Jukka Oksaharju, Raha, Talous, Uusi Suomi, Vacon, Raha
100 milj. € / vuosi tuotekehitykseen: ”Ei riitä”
Sisältö:

Suomalainen lääkeyhtiö Orion hakee kasvua tekemällä yhteistyötä muiden useimmiten itseään isompien kansainvälisten kumppanien kanssa. ”Yhteistyösopimukset ovat yhtiön strategia”, sanoo Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen. Viimeisimmät sopimukset suomalainen pörssiyritys Orion on tehnyt globaalin lääkejätti Bayerin kanssa kesäkuussa, sekä heinäkuussa toisen suuren luokan lääkeyhtiön Novartiksen kanssa.

”Bayerin brändiarvo yhteistyökumppanina on kova. Se on vahva kaupallistaja, joka panostaa paljon tuotekehitykseen. Bayer  tuntee myös amerikkalaiset markkinat, mahdollisuudet ja riskit paremmin kuin me”, Timo Lappalainen kuvaa.

Bayerin ja Novartiksen lisäksi Orionilla on yhteishanke amerikkalaiseen Johnson & Johnson -konserniin kuuluvan Janssenin kanssa. Tämä yhteistyö koskee Alzheimer -taudin hoitoja.

Orion panostaa itse tuotekehittelyyn vuosittain noin 100 miljoonaa euroa. Se on paljon rahaa. ”Mutta sillä panostuksella ei tänä päivänä saada aikaan kansainvälisiä läpimurtoja. Siksi yhteistyösopimukset ovat tärkeitä”, luonnehtii Lappalainen Viisas Raha -lehden haastattelussa.

Orion hakee edelleen kasvua. Lappalaisen mukaan yhtiö on kasvanut markkinoitaan nopeammin. Isoja markkina-alueita yhtiölle ovat Englanti, Saksa, Italia ja Espanja. Pohjoismaat ovat Orionin keihäänkärkialueita.

Orion näkee mahdollisuuksia Lappalaisen mukaan myös Venäjällä. Isoa bisnestä siellä ei juuri nyt tehdä, mutta Venäjä panostaa jatkossa paljon terveydenhuoltoon, mistä aukeaa Orionillekin mahdollisuuksia.

”Orion on perinteisesti vahva osingonmaksaja. Osinkovirta on tärkeä pitkäaikaisten sijoitusten kannalta ja se on tavoitteemme jatkossakin, Lappalainen viestii sijoittajille.

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Lääketeollisuus, Orion, Pörssi, Raha, sijoitus, Talous, Tuotekehitys, Viisas Raha, Viisas Raha, Viisas Raha / Olli Havu, Raha
Suomi-firmasta maksetaan miljardi euroa – ”Uhkana tytäryhtiötalous”
Sisältö:

Perjantaina julkistettu miljardin euron ostotarjous vaasalaisesta Vaconista otettiin demarileirissä vastaan ristiriitaisesti.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne otti eilen asiaan kantaa jopa happamaan sävyyn. Rinteen mukaan kauppa ei aiheuta ”riemunkiljahduksia”.

- Mieluummin kuulisin uutisia joissa ulkomaiset tai kotimaiset yritykset investoisivat uusiin työpaikkoihin Suomessa, Rinne kommentoi julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa.

Tanskalainen Danfoss teki perjantaina ostotarjouksen koko Vaconin osakekannasta noin miljardin euron hintaan. Vacon työllistää Suomessa yli 700 henkeä. Yhtiön päätuote ovat taajuusmuuntajat, joilla säädellään sähkömoottorien kierroksia.

Rinne pelkää Suomen ottavan Vacon-kaupassa jälleen uuden askeleen kohti tytäryhtiötaloutta. Termillä tarkoitetaan ulkomaisten omistajien tuloa maan yritysmaailmaan.

- Tähän liittyen täytyy toivoa, että suomalaisten pankkitileillä lojuvat noin 80 miljardia euroa saataisiin liikkeelle: synnyttämään kotimaisia työpaikkoja, Rinne sanoo tiedotteessaan.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan piti Vacon-uutista hyvänä asiana. Vapaavuoren mukaan Danfoss kykenee jatkossa valtaamaan paremmin alan markkinoita.

Danfoss on ilmoittanut, että se säilyttää Vaconin Suomen-toiminnot.

Vaconin hallitus on suositellut yhtiön omistajille ostotarjoukseen tarttumista. Perjantain aikana useat merkittävät omistajat ilmoittivat hyväksyneensä tarjouksen. Kauppa toteutuu, kun 90 prosenttia Vaconin omistuspohjasta hyväksyy sen.

Antti Rinne, Danfoss, Jan Vapaavuori, Kotimaa, Osakekauppa, Pörssi, Raha, Talous, Tytäryhtiöt, Uusi Suomi, Vacon, Raha
Samppanjaa, konjakkia, muotia, kelloja: Luksus on sijoituskohteena houkutteleva
Sisältö:

Maailman suurin luksustuotteiden valmistaja ranskalainen LVMH -konserni on myös suomalaiselle sijoittajalle mielenkiintoinen kohde haettaessa yrityksiä maamme rajojen ulkopuolelta, arvioi Viisas Raha -lehden sijoitusanalyysi.

LVMH tekee liikevaihtoa peräti 29 miljardia euroa. Sen tunnetuimpia luksustuotteita ovat Möet – ja Dom Perignon -samppanjat, Hennesy –konjakit, Louis Vuitton , Givenchy, sekä Kenzo –muotituotteet ja TAG Heuer ,  Zenith ja  Bvulgari –kellot ja korut.

Tunnetut merkit ovat maailmalla alansa johtavia brändejä ja niiden kysyntä on vakaata ja varmaa. Myymälöitä konsernilla on Euroopassa 1300, Aasiassa 1000, Yhdysvalloissa yli 600 ja muilla alueilla noin 200. Yhtiön osake on noteerattu Pariisin pörssissä.

Muoti tuo LVMH -yhtiöiden liikevaihdosta yli puolet ja siitä valtaosa tulee Louis Vuitton -merkeistä. Tällä brändillä on oma myymälänsä myös Helsingissä.

Sijoituskohteen LVMH:ta arvioitaessa täytyy todeta yhtiöryppään voimakas kasvu, joka ei voi jatkossa olla menneiden vuosien tapaista. Tällöin se on perustunut usein yritysostoihin ja fuusioihin.

LVMH:n brändien korkeaa laatumielikuvaa on rakennettu vuosia ja Viisaan Rahan sijoitusanalyysin mukaan se mahdollistaa jatkossa hintojen nostamisen ilman merkittävää myynnin laskua. Luksustuotteiden myynnissä hinnoittelu perustuu useimmiten ostajien ostovoimaan ja näillä markkinoilla LVMH:n mielikuvat ovat kova valtti.

Yhtiön kasvu on merkinnyt kuitenkin kovien hintojen maksamista ostetuista liiketoiminnoista ja tuotteista. Tällainen oli mm. 2011 tehty Bvulgarin hankinta. Sijoitusanalyysi toteaakin, että suurin riski yhtiössä piilee liian kalliissa yritysostoissa, jotka heikentävät yhtiön oman pääoman tuottoa. Toinen riski sijoittajan näkökulmasta piile yhtiön pääjohtajan edustaman suvun omistusosuudessa. Se on lähes puolet osakkeista ja enemmistö äänivallasta.

Riskeistä huolimatta LVMH on varteenotettava sijoituskohde, koska tuotteiden hinnoittelu on varmaa ja yhtiön osakekohtaisen tuloksen kasvulle on hyvät mahdollisuudet tulevaisuudessakin.

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

LVMH, osakesäästäjät, Osakesäästäjien Keskusliitto, Pörssi, Raha, Sijoitusvinkki, Talous, Viisas Raha, Viisas Raha, Viisas Raha / Olli Havu, Raha
Asiantuntija pamauttaa: ”Verkkokauppa ja kilpailu eivät ole kaupan keskeisiä ongelmia”
Sisältö:

Kokenut kaupan liiketoimintajohtaja, hallitusammattilainen ja Aalto-yliopiston asiantuntija Marina Vahtola ei näe verkkokaupan nousua ja ulkomaista kilpailupainetta kivijalkakaupan keskeiseksi ongelmaksi.

Marina Vahtolan mukaan kauppa on tehnyt kotiläksynä Suomessa huonommin kuin esimerkiksi Ruotsissa. ”On totta, että ulkomainen kilpailun on tullut vauhdilla Suomeen, mutta yritykset eivät voi syyttää vain sitä. Menestyvän liiketoiminnan ydinasia on vahva asiakaslupaus, minkä vuoksi oma konsepti ja sen asiakaslupaus tulee kyseenalaistaa jatkuvasti”, Vahtola sanoo.

Hän muistuttaa, että asiakaslupauksen merkitys nähtiin jo 1990-luvulla, kun ruotsalaiset ja saksalaiset ketjut tulivat Suomeen. Tulijoita ei pidetty tuolloin vakavina haastajina, mutta juuri niiden vahvojen asiakaslupausten ansiosta ne valtasivat nopeasti alaa Suomessa.

Marina Vahtola tietää mistä puhuu. Hän on kokenut hallitusammattilainen. Vahtola vastasi aikoinaan saksalaisen Bauhausin ketjun lanseerauksesta ja kauppojen toiminnasta Suomessa ja Virossa. Hän on toiminut myös Silja Linen vähittäiskaupasta vastaavana johtajana ja laivojen vähittäismyyntikonseptin luomisesta.

Vahtolan mukaan kaupan toiminnassa on Suomessa paljon korjattavaa asennetasolla. Toiminta on operatiiviskeskeistä, kun tilalle kaivattaisiin enemmän visioita. Kaupan yritysten tulisi oivaltaa asiakkaiden ja ympäristön valppaan seurannan merkitys ja vaalia rohkeutta muutosten tekemisessä. ”Ruotsi on näissä asioissa Suomea edellä, vaikka sielläkin on paljon vielä tekemistä”, Marina Vahtola sanoo Viisas Raha -lehden tuoreimman numeron haastattelussa.

Tämä juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Marina Vahtola, Raha, Talous, verkkokauppa, Verkkokauppa, Viisas Raha, Viisas Raha / Olli Havu, Raha
Ministeri myönsi Ylelle, että kaksi kärsisi eniten: Saksa ja Suomi
Sisältö:

Valtion omistajapolitiikasta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei sulje pois erillisiä tukitoimia Finnairin auttamiseksi, jos Venäjä sulkee ilmatilansa eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä.

Venäjä on uhannut vastapakotteena kieltää eurooppalaisten valtio-omisteisten lentoyhtiöiden ylilennot, jos EU kiristää pakotelinjaansa Ukrainan kriisin vuoksi.

Tällä viikolla EU-maat ilmoittivat uusista pakotteista Venäjää vastaan. Toistaiseksi Venäjä ei ole ilmoittanut vastapakotteita.

Haavisto kommentoi Finnairin tilannetta Ylen Ykkösaamussa lauantaiaamuna.

- Ylilentokielto vaikuttaisi kahteen maahan enemmän kuin muihin [EU-maihin]. Ne maat ovat Saksa ja Suomi, Haavisto sanoi Ylelle.

- Jos nyt jotain [pakotteita] tulee, ne ovat tilapäisiä häiriöitä. Silloin katsotaan tietenkin, mitä voimme tehdä. Tästä ei ole vielä edes keskusteltu.

Haavisto myöntää, että Venäjän pakotteet iskisivät erityisesti Finnairin Aasian-lentoihin. Vaikutukset säteilisivät myös Euroopan sisäiseen lentoliikenteeseen.

Omistajaohjausministeri moitti haastattelussa myös Finnairin kiinalaisen matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksissa paljastuneita kohtuuttomia ehtoja.

Finnair on kertonut Haavistolle käyttäneensä kiinalaisen valtionyhtiön sopimuspohjaa, joka kieltää muun muassa homoseksuaalisuuden ja avioliitot ulkomaisten henkilöiden kanssa.

- Olen aika järkyttynyt, kun näin, millaisia sopimuksia on tehty. Ne ovat 1990-luvulta. Ne ovat kaikkien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Suomen lakien vastaisia.

- Ei suomalaisen yhtiön pidä tällaisia sopimuksia allekirjoittaa. Yhtiö itsekin myönsi, että tässä on tapahtunut virhe. Sopimuksia ei voi jatkaa eikä sopimuksen kohtia voi soveltaa.

Haavisto toivoi, että Finnair ja matkustamohenkilökuntaa edustava ammattiliitto SLSY saisivat työehtosopimusneuvottelunsa päätökseen siten, että Finnair kykenisi alentamaan kustannuksiaan.

- Tietääkseni Finnair ei ole rekrytoinut seitsemään vuoteen kotimaasta, koska sopimustilanne on tällainen, Haavisto kertoi.

Haavisto myönsi, että matkustamohenkilökuntaa koskevien sopimusneuvotteluiden tavoite on, että työntekijät suostuisivat työskentelemään alemmalla palkalla.

Finnair, Finnairin tilanne, Omistajaohjaus, Pekka Haavisto, Raha, Talous, Teemu J. Kammonen, Ukrainan kriisi, Venäjän pakotteet, Raha
Suomalaisarvio: Apple yrittää samaa temppua kuin Nokia vuonna 2001
Sisältö:

Applen tiistaina julkistaman älykello Apple Watchin suurimmaksi ongelmaksi saattaa muodostua sen hinta. Riippumaton analyytikko Tero Kuittinen arvioi, että 349 dollarin hinta saattaa olla liikaa.

-Apple selvästi uskooo, että se voi taistella kovempia marginaaleja tekemällä Apple Watchista muotibrändin. Tämä ei ole uusi idea – Nokia yritti erittäin selvästi samaa vuonna 2001, Kuittinen sanoo blogissaan.

Hän muistuttaa, kuinka Nokia tuolloin palkkasi johtajia ja hallituksen jäseniä muun muassa L’Orealilta ja Nikelta. Apple tekee Kuittisen mukaan nyt samaa ja palkkaa johtajia muotitaloista.

-Saa nähdä, onnistuuko Apple paremmin kuin yritys, joka kerran oli Suomen ylpeys.

Kuittinen vertaa Apple Watchin hinnoittelua ensimmäisiin iPadeihin. Ensimmäisten iPadien hinnat liikkuivat 500 dollarissa. Myöhemmin markkinoille tulleet, yli puolet halvemmat Android-laitteet käänsivät iPadien myynnin laskuun.

Apple, Apple Watch, Raha, Talous, Tero Kuittinen, Uusi Suomi, Raha