Torstai 30.10.2014

Uusi Suomi uutiset

Venäjä-vaikutus iskikin nyt? – ”Poliitikkojen väite on väärä”
Sisältö:

Outotecin isojen yt-neuvotteluiden taustalla ovat Venäjä-pakotteet, kertoo ammattiliitto Pro.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen pitää Outotecin tilannetta esimerkkinä pakotteiden seurauksista. Hän pelkää, että varsinainen vaikutus alkaa näkyä vasta nyt.

– Poliitikkojen väite, että Venäjä-pakotteet eivät vaikuta Suomeen, on selkeästi väärä, Malinen sanoo liiton sivuilla.

Outotecin irtisanomisaikeita Malinen pitää huonosti harkittuna. Hänen mielestään yhtiön olisi ensisijaisesti pitänyt turvautua lomautuksiin.

Outotec kertoi tänään aloittavansa koko Suomen henkilöstöään koskevat yt-neuvttottelut, joissa vähennystarve on noin sata työpaikkaa. Outotecin palveluksessa on tällä hetkellä Suomessa noin 1400  ihmistä.
 

Outotec, Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Venäjä-pakotteet, YT-neuvottelut, Raha
Uusi yt-pommi: 100 työpaikkaa vaarassa
Sisältö:

Outotec kertoo aloittavansa koko Suomen henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Arvioitus irtisanomistarve Suomessa on noin 100 työntekijää.

Outotec käynnistää kannattavuusohjelman, joka tähtää 45 miljoonan euron vuosisäästöihin.

Ohjelman vaikutukset selviävät viimeistään joulukuun puolivälissä. Irtisanomisia on luvassa ensi vuoden alkupuoliskolla.

Outotecin palveluksessa Suomessa on noin 1400 henkilöä.

Outotec, Raha, Talous, Uusi Suomi, Yt-neuvottelut, Raha
CNN kertoo uudesta Suomi-houkuttimesta – posketon hinta!
Sisältö:

Rovaniemeläinen matkanjärjestäjä Luxury Action tavoittelee asiakkaikseen nimensä mukaisesti luksusta kaipaavia, maksukykyisiä turisteja. Yhtiö saa nyt vetoapua merkittävältä amerikkalaiskanava CNN:ltä, joka esittelee suomalaisyhtiön uusinta tempausta jutussaan.

– Oletko koskaan katsonut elokuvaa ja toivonut, että se olisi elämäsi – tai ainakin lomasi? Nyt se voi olla, kunhan fantasiaasi kuuluu Suomi, CNN kertoo.

Kyse on matkailuyhtiön markkinoimasta lomakonseptista, johon kuuluu turistin toiveiden mukaan käsikirjoitettu, lomapaikassa kuvattu ja valmiiksi editoitu lomaelokuva. Yhtiön toimitusjohtaja Janne Honkanen kutsuu palvelua nimellä ”The Hollywood Experience”.

– Asiakkaat, jotka palaavat meille, kaipaavat aina jotain uutta ja persoonallisempaa, Honkanen sanoo CNN:lle.

– Näillä kiireisillä bisnesihmisillä on unelmia ja he haluvat tarjota lapsilleen jotain ainutlaatuista.

Unelman toteuttaminen ei ole halpaa, CNN huomauttaa: pelkästään elokuvan käsikirjoittaminen ja muu räätälöinti maksaa 20 000 euroa viikossa, mikä on minimivaatimus toiveen toteuttamiselle. Filmin kuvaaminen ja editointi laskutetaan erikseen.

Luxury Action kehuu olevansa Suomen merkittävin luksusmatkailun palveluyritys. Vuonna 2009 perustetun yrityksen liikevaihto on noussut tasaisen voimakkaasti vuosittain ja oli vuonna 2013 noin 759 000 euroa.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Laatulehti hehkuttaa Nokiaa: ”Suurin mullistus koskaan?”
Sisältö:

Laatulehti Financial Times on julkaissut hyvin myönteisen Nokia-analyysin. Jutussa arvioidaan, että Nokia saattaa olla historiansa suurimman mullistuksen kynnyksellä.

FT kirjoittaa, että Nokia on onnistunut suhteellisen lyhyessä ajassa kääntämään kurssinsa täysin. Tylsän kuuloisesta verkkoliiketoiminnasta on tulossa Nokian pelastaja.

Bernsteinin analyytikko Pierre Ferragu arvioi, että Nokia on onnistunut erittäin menestyksekkäästi kääntämään kurssinsa kulujen karsimisessa ja kannattavaan liiketoimintaan keskittymisessä.

Myös toimitusjohtaja Rajeevi Suri on optimistinen.

- Olemme onnistuneet näyttämään, että löydämme tasapainon kasvun ja tuottavuuden välillä, Suri sanoo FT:lle.

Näkymät vuoden, puolentoista päähän ovat valoisat. Pitkällä aikavälillä haasteita kuitenkin on, FT kirjoittaa.

Surin näkemys on se, että alan kolme suurta (Ericsson, Huawei ja Nokia) vahvistuvat entisestään. Listalla ei ole ranskalaista Alcatel-Lucentia, joka on FT:n mukaan pitkään liitetty Nokiaan mahdollisena fuusiokumppanina. Analyytikko Ferragun mielestä fuusioitumista voidaan tarvita, jotta Nokia voisi nousta todella haastamaan Ericssonia ja Huaweita.

Nokia, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Rajeev Suri, Talous, Uusi Suomi, Raha
Onko tässä kuvassa tulevaisuuden lentokone? Matkustajilla ei ikkunoita
Sisältö:

Lentoliikenteessä voi jo kymmenisen vuoden päästä olla käytössä lentokoneita, joiden matkustajatilassa ei ole lainkaan ikkunoita, kertoo brittilehti Guardian.

Brittiläisen tutkimusyhtiö CPI:n kehittelemässä mallissa, jonka tavoite olisi koneen rungon painon ja sen myötä päästöjen vähentäminen, matkustajat voisivat sen sijaan seurata lennon etenemistä ”älynäytöiltään”.

Valtion rahoittama tutkimusyhtiö markkinoi suunnitelmaansa matkustajien näkymien parantumisella, sillä älynäytön ja kamerajärjestelmän avulla matkustajan perspektiivi monipuolistuisi huomattavasti. Kuten Guardian-lehti kirjoittaa, ajatus ikkunattomasta matkustamosta voi kuitenkin olla kauhistus joillekin lentomatkustajille.

CPI:n mukaan yhden prosentin vähennys lentokoneen painossa säästää polttoainetta 0,75 prosenttia. Ikkunaton runko kyettäisiin rakentamaan paitsi kevyemmin, myös kestävämmäksi ja turvallisemmaksi.

Alla CPI:n mainosvideo ikkunattomasta matkustajakoneesta.

Lentoliikenne, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Suomen ruokakauppoihin tulossa jättimullistus? – ”Isot marketit tyhjinä”
Sisältö:

Suomen ruokakauppa voi lähivuosina mullistua ja ohitusteiden varsille rakennetut suuret automarketit tyhjentyä. Näin arvioi poliitikko ja tekniikan tohtori Jyrki J. J. Kasvi (vihr.). Hänen mielestään tällaisessa tilanteessa voidaan olla 2030-luvulla.

- Ihmiset eivät enää halua mennä sisälle kauppaan kiertelemään hyllyvälejä. Ovelle tuonti lisääntyy, Kasvi ennakoi Uudelle Suomelle.

Kasvi viittaa tuoreeseen Liikenneviraston tilaamaan selvitykseen tulevaisuuden muutoksista liikenteessä. Risto Linturin ja Ossi Kuittisen raportissa todetaan, että vauhtiin päästessään muutos suomalaisten ostoskäyttäytymisessä voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Omalta osaltaan robottiautojen yleistymisen ennakoidaan vaikuttavan ihmisten ostoskäyttäytymiseen.

Kasvin mukaan Suomessa ollaan jo nyt jäljessä kansainvälisessä kehityksessä ruoan verkkokaupan osalta.

- USA:ssa marketit ovat jo pulassa.

Kasvi näkee ruoan verkkokaupassa selvän markkinaraon. Ilmassa on kuitenkin odotusta; kauppa odottaa kuluttajien innostuvan toden teolla ennen kuin panostaa merkittävästi esimerkiksi tehokkaaseen keräilyyn.

- Tuotteiden keräilyä ja toiminnan organisointia ei ole mietitty tarpeeksi, Kasvi myöntää.

- Jos suomalaiset kaupat odottavat liian kauan, joku tulee ulkomailta ohi, ja sitten meillä on verkko-Lidl tai vastaava. Suomalaisen kaupan ongelma on, ettei kilpailupainetta ole, Kasvi ennustaa.

Tyhjilleen jäävät automarketit ovat Kasvin mielestä kiinteistösijoittajien murhe ja kaupan intressi on päästä niistä eroon – tuovathan ne jatkuvia kustannuksia.

Liikenneviraston raportissa maalaillaan lisäksi kuluttajalle mahdollisuuksia esimerkiksi kertoa kaupalle allergioistaan ja ruokarajoituksistaan, jolloin kaupankäynti on entistä kohdennetumpaa. Toisaalta raportissa todetaan, että logistiikkaketjussa on vielä kehitettävää.

S-ryhmä teki Kasvin mielestä fiksusti ryhtyessään yhteistyöhön verkkokauppaosaajan, brittiläisen Marks & Spencerin kanssa. S-ryhmä kertoi tänä vuonna avaavansa seitsemän Marks & Spencer -myymälää ja verkkokaupan Suomeen vuoteen 2016 mennessä.

Jenni Tamminen, Jyrki Kasvi, kauppa, Kauppa, Raha, Ruokakaupat, Talous, verkkokauppa, Raha
EKP löysi 25 mrd €:n vajeen
Sisältö:

Euroopan keskuspankki löysi 25 miljardin euron pääomavajeen eurooppalaisilta pankeilta.

Esimerkiksi italialaisen Monte dei Pschi Siena SpA –pankin on nyt löydettävä 2,1 miljardia ja kreikkalaisen Eurobank Ergasias SA –pankin 1,7 miljardia euroa, kertoo talouslehti Bloomberg.

Euroopan keskuspankin stressitesteistä reputti 25 Eurooppalaista pankkia.

Reputtaineilla pankeilla on yhdeksän kuukautta aikaa saada talousriskinsä kuntoon, EKP kertoo tiedotteessaan.

Stressitesteissä epäonnistuneista pankeista yhdeksän on italialaisia, kolme kreikkalaisia ja kolme kyproslaisia, BBC kertoo.

Suomalaiset pankit pärjäsivät stressitesteissä hyvin.

EKP, Euro, Pankkien stressitestit, Pankkien stressitestit, Raha, Uusi Suomi, Raha
Näin suomalaispankit pärjäsivät EKP:n stressitestissä
Sisältö:

Euroopan keskuspankin stressitesteissä mukana olleet suomalaispankit OP-Pohjola-ryhmä, Nordea Pankki Suomi –konserni ja Danske Bank Oyj –konserni säilyttivät vakavaraisuutensa hyvällä tasolla myös heikon talouskehityksen skenaariossa, kertoo Finanssivalvonta.

–Kaikkien mukana olleiden suomalaispankkien vakavaraisuus ylitti selvästi arviossa asetetut vakavaraisuusrajat. Heikon talouskehityksen skenaariossa suomalaispankkien ydinvakavaraisuus säilyi korkeammalla tasolla kuin arvioitujen pankkien keskimäärin ja vakavaraisuuden pudotus oli keskimääräistä tasoa. Tämä tukee edelleen kuluttajien luottamusta suomalaiseen pankkisektoriin, Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen kommentoi.

Stressitestissä arvioitiin pankkien vakavaraisuuden kehittymistä kahdessa eri talousskenaariossa vuoden 2016 loppuun asti. Perusskenaariossa kaikkien kolmen suomalaisen pankin vakavaraisuus parani. Heikon talouskehityksen skenaariossa pankkikohtainen vakavaraisuus laski.

Euroopan pankeista 25 reputti stressitestin.

Pankkien stressitestit, Raha, Uusi Suomi, Raha
Jännä hetki lähestyy: Monella pankilla riski reputtaa tärkeä testi
Sisältö:

Tänään julkistetaan Euroopan keskuspankin stressitestien tulokset kello 13 Suomen aikaa.

Noin 25 Euroalueen pankeista reputtaa stressitestit, arvioi nimettömänä pysyvä asiantuntija The Wall Street Journalille.

Talouslehti Bloomber kertoi aiemmin tällä viikolla, että Saksan suurin lainanantaja Deutche Bank olisi riskissä reputtaa stressitestin.

EKP:n johdolla tehdään kattava arviointi 130 euroalueen pankista.

Suomesta arvioinnin piirissä ovat OP-Pohjola-ryhmä, Nordea Pankki Suomi –konserni ja Danske Bank Oyj –konserni.

Testeillä selvitetään Euroopan pankkien riskinsietokyky vaikeassa taloustilanteessa

EKP, Pankkien stressitestit, Pankkien stressitestit, Raha, Uusi Suomi, Raha
Prostituutio ja huumeet lisättiin laskuun – David Cameronin raivo repesi
Sisältö:

Iso-Britannia on saamassa Euroopan unionilta laskun, jonka loppusumma on 2,1 miljardia euroa. Unioni vaatii Britanniaa maksamaan jäsenmaksunsa joulukuun alussa, kirjoittaa Financial Times.

Lehden haltuunsa saaman Euroopan komission sisäisen luonnoksen mukaan Ranska olisi saamassa noin miljardin alennuksen ja Saksa 780 miljoonan euron alennuksen.

Suomelle jäsenmaksujen tasapainotus tarkoittaisi 180 miljoonan euron alennusta. Ruotsin talousluvuissa ja jäsenmaksussa oli noin 130 miljoonan euron heitto Ruotsin eduksi.

Lasku liittyy jäsenmaiden talouskatsauksiin, joiden perusteella EU:n jäsenmaksut jakautuvat. Tällä kertaa luvuissa oli mukana myös arvioita harmaan ja mustan talouden arvosta, eli esimerkiksi huumekauppa ja prostituutio vaikutti jäsenmaiden talouslukuihin nostattavasti.

Toinen jäsenmaksun suuri lisäys kohdistui Italiaan, jonka osuutta EU:n menoista kasvatettaisiin noin 340 miljoonalla eurolla.  Ongelmamaa Kreikka saisi arvion mukaan 89 miljoonan euron lisämaksun.

Britannian pääministeri David Cameron tervehti ajatusta 2,1 miljardin euron laskusta puhtaalla raivolla.

- Ihmiset ehkä ajattelevat, että maksan tuon summan joulukuussa. Niin ei tapahtu, Cameron totesi ykskantaan esiintymisessään, jota kuvaillaan useissa tiedotusvälineissä raivostuneeksi..

Britannia on yksi EU:n suurimmista nettomaksajista 10,9 miljardilla eurolla.

- Tämä ei vahvista ajatustamme siitä, että Britannian tulisi pysyä Euroopan unionissa, Cameron voimisti kantaansa.

Konservatiivijohtaja valmistautuu ensi vuoden parlamenttivaaleihin, joissa hän kamppailee Ukip-itsenäisyyspuolueen Nigel Farangen kanssa EU-kriittisten äänistä.

Ukip on ajanut näkyvästi Brittien eroa Euroopan unionista, mikä sai Cameronin lupaamaan kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, jos konservatiivit voittavat vaalit.

FT:lle vuotanut dokumentti on komission sisäinen arvio siitä, kuinka EU:n jäsenmaiden talous on kehittynyt viime vuosikymmeninä ja kuinka se vaikuttaisi maiden jäsenmaksujen määrään.

Komission ajatus oli, että jäsenmaat kuittaisivat kerralla jäsenmaksunsa siten, että niiden määrä vastaisi talouksien kokoa pitkän ajan kehyksessä.

Britannia on saanut vuosien varrella mittavia alennuksia jäsenmaksuihinsa, mutta maa on pysynyt EU:n nettomaksajana. Todennäköisesti EU:n johtajat neuvottelevat Britannialle uuden summan pitääkseen maan unionin jäsenenä.

Cameron kieltäytyi puheessaan nimittäin vain maksamasta mainittua 2,1 miljardin euron lisäsummaa. Hän ei ottanut kantaa mihinkään toiseen summaan.

Tämän jutun lähteinä on käytetty Financial TImesiä, BBC:tä ja Euractiv-sivustoa.

Britannian EU-jäsenyys, Britannian EU-jäsenyys, David Cameron, Euroopan unioni, Jäsenmaksut, Maksut, Raha, Talous, Teemu J. Kammonen, Raha
Nokia joutui valtavaan huhumyllyyn: “Ei pysty välttämään”
Sisältö:

Markkinoilla säännöllisin väliajoin pinnalle nousevat spekulaatiot Nokian uudesta tulemisesta matkapuhelinmarkkinoille ovat taas heränneet henkiin.

Micorsoftin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan Nokia ei saa valmistaa tai myydä matkapuhelimia 18 kuukauteen. Nokiaa seuraavat analyytikot ja konsultit miettivät kuitenkin kerta kerran jälkeen, mitä tapahtuu, kun 18 kuukauden jakso päättyy.

Ruotsalainen uutistoimiso TT kertoi tänään, että markkinoilla uumoillaan Nokian palaavan matkapuhelin- tai mobiililaitebisnekseen vuonna 2016. Huhujen mukaan yhtiö olisi parhaillaan palkkaamassa matkapuhelimiin ja käyttöjärjestelmiin erikoistunutta henkilökuntaa.

-Kun tapaa nokialaisia, huomaa, että laitteiden valmistus on yhtön dna:ssa. Voisi jopa väittää, että yhtiö ei jatkossa pysty välttämään mobililaitteiden valmistusta, ruotsalainen mobiilianalyytikko ja alan neuvonantaja Bengt Nordström sanoo TT:lle.

Hän korostaa, että Nokiassa on edelleen valtavasti matkapuhelinalan osaamista, vaikka yhtiö hävisi kilpailun Applen iPhonelle kohtalokkain seurauksin.

Nordström ei usko, että Nokiaa kiinnostaa lähteä kilpailemaan varsinaiselle älypuhelinmarkkinalle. Sen sijaan hän uskoo yhtiöllä olevan loistavat mahdollisuudet esimerkiksi älykelloissa.

Uusin huhumylly Nokian ja matkapuhelinten ympärillä on mitä todennäköisimmin saanut tänään alkunsa siitä, että Microsoft ilmoitti luopuvansa Nokia-nimen käyttämisestä matkapuhelimissa.

Nokian tuotemerkki kiinnosti analyytikoita myös yhtiön tulosjulkistuksen vuoksi järjestetyssä puhelinkonferenssissa. Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoi iltapäivällä pitävänsä erittäin tärkeänä, että Nokialle jäi matkapuhelinkaupassa oikeus käyttää Nokian tuotemerkkiä.

-Olemme tähän hyvin tyytyväisiä, vaikka sopimukseen liittyy tiettyjä rajoituksia. Tutkimme parhaillaan, mikä olisi meille paras tapa hyötyä tuotemerkistä. Nokia on edelleen erittäin arvokas tuotemerkki mobiililaitteiden maailmassa, Ihamuotila sanoi.

Matkapuhelinten tai muiden laitteiden valmistusta puhelinkonferenssissa ei kommentoitu.

Bengt Nordström, Katja Rapeli, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Timo Ihamuotila, Raha
Todella tyly ennuste Suomen kaupoille: “Pienituloisia hamstrausmatkailijoita”
Sisältö:

Kaupan liitto arvioi, ettei Suomessa kannata tuudittautua siihen, että venäläisten ostosmatkailu palaa enää vanhojen hyvien aikojen tasolle.

-Venäläisen kuluttajan ostovoima voi vielä pitkään kehittyä alavireisesti, mutta tämän jälkeenkään kaikki ei välttämättä palaudu ennalleen. Suomessa vierailevien matkustajaprofiili voi tulevaisuudessakin painottua pienituloisiin hamstrausmatkailijoihin, ja paljon kuluttavat suuntaavat muualle, Kaupan liitto pääekonomisti Jaana Kurjenoja varoittaa.

Venäläismatkailijoita käy tällä hetkellä Suomessa aiempaa vähemmän, he viettävät täällä lyhyemmän aikaa ja käyttävät myös aiempaa vähemmän rahaa

Kaupan liiton mukaan jo viime vuonna enemmistö Suomeen tulleista venäläismatkailijoista oli aiempaa pienituloisempia ja he myös kuluttivat vähemmän rahaa. Sama kehitys on jatkunut tänä vuonna.

Liitto viittaa tammi-elokuun aikana tehtyihin rajahaastatteluihin, joiden mukaan venäläinen matkustaja kuluttaa tänä vuonna Suomessa 236 euroa, joista 162 euroa kuluu tuoteostoksiin. Vielä viime vuonna venäläisiltä heltisi tuoteostoksiin noin 40 euroa enemmän.

Venäläisten ostosmatkailun vähenemiseen löytyy Kurjenojan mukaan luonnollinen syy Venäjän taloudellisen tilanteen heikentymisestä ja heikosta ruplasta.

Jaana Kurjenoja, Kauppa, Ostosmatkailu, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Nokialta varoituksen sana intoilijoille: “On hyvä muistaa”
Sisältö:

Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila jarrutteli yhtiön puhelinkonferenssissa sijoittajien ja analyytikoiden odotuksia.

-Vaikka kolmas vuosineljännes sujui oikein hyvin, on hyvä muistaa, että vertailukausi vuosi sitten oli aika vaisu, Ihamuotila totesi kommentoidessaan Nokian tulevaisuuden ohjeistusta.

Nokia ennakoi tänään, että sen verkkoliiketoiminnan eli Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentti on koko tänä vuonna hieman yli 11. Aikaisemmin ei-IFRS-liikevoittoprosentin on ennakoi koko vuonna 2014 asettuvan Nokia Networksin pitkän aikavälin tavoitteen 5-10 yläpäähän tai ylittävän sen hieman. Nokia arvioi lisäksi Networksin liikevaihdon kasvavan vuoden 2014 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Networks-yksikkö teki kolmannella vuosineljänneksellä 13,5 prosentin liikevoittomarginaalin. Se oli parempi kuin edellisen neljänneksen 11 prosenttia ja selvästi parempi kuin analyytikoiden Reutersin mukaan odottama noin 10 prosenttia. Nokian toimitusjohtajan Rajeev Surin mukaan marginaali oli jopa historiallisen hyvä.

- Koko liiketoiminnan historian toiseksi paras liikevoittomarginaali, Suri sanoi puhelinkonferenssissa.

Nokian kolmannen kvartaalin tulos oli myös kokonaisuutena analyytikoiden odotuksia parempi. Rajeev Suri oli kommenteissaan silti varovainen.

-Vaikka kolmas vuosineljännes oli hyvä, työtä on vielä paljon jäljellä.

Katja Rapeli, Nokia, Nokian osavuosikatsaus, Raha, Rajeev Suri, Talous, Timo Ihamuotila, Raha
Suomalaisyhtiö julkisti tylyt lukemat – osake lähti heti syöksyyn
Sisältö:

Konepajakonserni Metson osake on lähtenyt rajuun laskuun Helsingin pörssissä tulosjulkistuksen jälkeen. Osake oli noin yhdeksän prosentin laskussa puoli tuntia osavuosikatsauksen julkistamien jälkeen.

Metson liikevoitto laski heinä-syyskuussa 72 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan jakson 124 miljoonasta. Saatujen tilausten määrä oli 786 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 825 miljoonaa euroa.

-Kaivosyhtiöiden investointikuoppa näkyy jo voimakkaammin Metson luvuissa, Inderes kommentoi tuoreeltaan Twitterissä.

Metso myöntää asian katsauksessaan.

-Haasteet kaivosteollisuuden laitemarkkinoilla jatkuivat usean aikaisemman neljänneksen tapaan. Kysyntä oli edelleen heikkoa ja suunnilleen kahden edellisen neljänneksen tasolla. Pienempi tilauskanta on painanut kaivoslaitteiden liikevaihtoa alas, millä oli heikentävä vaikutus neljänneksen tulokseemme, toimitusjohtaja Matti Kähkönen toteaa.

Metso arvioi katsauksessaan, että kaivoslaitteiden ja -projektien kysyntä on heikkoa, mutta jatkuu kuitenkin vakaana.

Kaivostoimiala vaikuttaa Metson yksiköistä nimenomaan Mineralsin lukuihin. Metso Mineralsin saadut tilaukset laskivat heinä-syyskuussa 558 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 609 miljoonasta. Yksikön liikevoitto putosi peräti 48 prosenttia 48 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin liikevoitto oli 93 miljoonaa euroa. 

-Kaivossektorin pohjaa etsitään edelleen, Inderes sanoo.

Inderes, Katja Rapeli, Matti Kähkönen, Metso, Metson tulos, Raha, Talous, Raha
38 mrd. €:n avunpyyntö: Venäläisjätti tarvitsee taas käteistä Vladimir Putinilta
Sisältö:

Venäjän valtion omistama öljyjätti Rosneft pyytää jälleen talousapua presidentti Vladimir Putinin hallinnolta. Nyt yhtiö ilmoittaa tarvitsevansa 38 miljardia euroa. Asiasta uutistoi Wall Street Journal, joka viittaa Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanovin lausuntoihin.

Rosneft pyysi talousapua edellisen kerran elokuussa, jolloin se tarvitsi 42 miljardia euroa. Yhtiö sanoo kärsivänsä Venäjää vastaan asetetuista talouspakotteista. Sen nettovelkojen määrä on WSJ:n mukaan 43 miljardia euroa. 

Igor Setshin, Raha, Rosneft, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Vladimir Putin, Raha