Maanantai 1.9.2014

Uusi Suomi uutiset

7,6 mrd €:n siirto – Näin Vladimir Putin aikoo kiertää pakotteet
Sisältö:

Venäjän valtio aikoo siirtää 10 miljardin dollarin eli 7,6 miljardien euron arvoiset sijoitukset valtion sijoitusrahastosta maan keskuspankin hallintaan länsimaiden asettamien talouspakotteiden vuoksi. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg asiaa lähellä oleviin tahoihin viitaten. 

Tällä hetkellä sijoitusrahaston varoja ja sijoituksia on hoitanut EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistoilla oleva venäläinen kehityspankki. Varat on sijoitettu lähinnä Moskovan pörssissä listattuihin yhtiöihin.

Venäjän valtion sijoitusrahastoon ovat sijoittaneet useat kansainväliset toimijat, ja sen neuvonantajiin kuuluu muun muassa IMF:n entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn.

Raha, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Venäjä-pakotteet, Raha
Suomi hämmensi asiantuntijan: “Kaikki puhuvat siitä, mutta kukaan ei ole nähnyt sitä”
Sisältö:

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen on hämmentynyt hallituksen viime viikon budjettiesityksestä ja erityisesti Suomen kestävyysvajeesta.

-Kaikki puhuvat siitä, mutta kukaan ei ole nähnyt sitä. Mikä se on? No, sehän on tietysti kestävyysvaje. Sen kaikki tietävät ja ymmärtävät, kunhan ei vaan tarvitse itse selittää muille mistä on kysymys, hän kirjoittaa blogissaan.

Heiskanen kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että hallituksen budjettiesityksessä esiteltiin viime viikolla rakenneuudistuksen etenemistä.

-Hämmentävää luettavaa, Heiskanen toteaa.

Hänen mukaansa hallituksen muistiossa esitellään ensin kohta kohdalta, miten päätetyillä nykytoimilla ei olla lähelläkään rakenneohjelman tavoitteiden saavuttamisesta.  Lopuksi todetaan, että kunhan uudet esitetyt toimet toteutetaan, niin kestävyysvaje kuitenkin umpeutuu.

-On ymmärrettävää, että kaikki ei mene kuin siinä tv-ohjelmassa. Koko ohjelmassa on nyt kuitenkin pahasti vesittymisen makua. Loppukiri olisi paikallaan, Heiskanen kommentoi.

Kestävyysvaje, OP-Pohjola, Raha, Reijo Heiskanen, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Finnairilta tyly tieto: “100 henkilötyövuotta”
Sisältö:

Finnair ulkoistaa Hongkongin ja Singaporen reittien matkustamopalvelut norjalaiselle OSM Aviationille.

Finnairin tavoitteena on aloittaa reittiulkoistukset vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä. Singaporen ja Hongkongin reittiulkoistusten henkilöstövaikutus Suomessa on yhteensä noin 100 henkilötyövuotta. Vähennykset toteutetaan tässä ensi vaiheessa lomauttamalla. Lisäksi reittien ulkoistaminen vaikuttaa noin 80 aasialaisen vuokratyöntekijän työhön, joka loppuu siinä vaiheessa, kun reitit ulkoistetaan.

Finnair on vuodesta 2011 lähtien pyrkinyt neuvottelemaan kustannussäästöistä matkustamohenkilöstönsä kanssa. Kun säästöneuvottelut kariutuivat lopullisesti keväällä 2014, kertoi Finnair kesäkuussa, että se etenee matkustamopalvelunsa ulkoistuksissa suunnitelmien mukaisesti.

– Olemme tehneet kaikkemme löytääksemme säästöratkaisut yhdessä matkustamohenkilöstömme kanssa, mutta pitkä neuvottelutie päättyi tuloksettomana. Matkustamohenkilöstömme työehdot ovat kustannuksiltaan huomattavasti korkeammat kuin SLSY:n yleissitovan työehtosopimuksen taso. Tappiollisena yhtiönä emme voi jatkaa Finnair-lisän maksamista, vaan meidän on kohtuullistettava kustannuksiamme kilpailukykyiselle tasolle. Neuvotteluteitse tämä ei valitettavasti onnistunut. Siksi joudumme nyt siirtymään tietyillä reiteillä palveluntuottajasta palvelunostajaksi, Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho sanoo.

Finnair on kertonut suunnittelevansa yhteensä noin 20 kauko- ja lähiliikennereitin matkustamopalvelun ostamista alihankintana tulevan kahden vuoden aikana. 

Finnair, Finnairin säästöohjelma, Raha, Talous, Uusi Suomi, Ville Iho, Raha
Nyt rysähti S-ryhmässä: 110 saa lähteä
Sisältö:

SOK vähentää 110 henkilöä käyttötavarakaupasta.  Alun perin irtisanottavia arvioitiin olevan enintään 130.

Yhtiö perustelee irtisanomisia pitkittyneellä taantumalla ja kaupanalan rakennemuutoksella.

– Tuloksen kääntämiseksi voitolliseksi tarvitsemme aiempaa parempaa asiakasymmärrystä. Esimerkiksi marketkaupassa on tarkoituksenmukaista johtaa Prismaa, S-marketia ja pienmyymälöitä, kuten Saleja ja Alepoita, kokonaisuutena. Uudella mallilla pystymme muun muassa ennakoimaan paremmin kysynnän muutoksia ja reagoimaan niihin nopeammin, SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine sanoo.

Raha, SOK, Talous, Uusi Suomi, Yt-neuvottelut, Raha
Olkiluoto 3:n tuotanto alkaa 9 vuotta myöhässä? ”Meidän on vaikea hyväksyä...”
Sisältö:

Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin kaupallisen sähköntuotannon oli alunperin määrä alkaa vuonna 2009. Tänään maanantaina laitostoimittaja Areva-Siemens ilmoitti, että tositoimiin päästäneen yhdeksän vuotta myöhässä.

Olkiluoto kolmosen tilaaja Teollisuuden Voima Oyj ei ole tyytyväinen ranskalaisen kumppaninsa ilmoitukseen. Taustalla ovat lukuisat aiemmat viivästymisilmoitukset sekä oikeuskiista korvauksista.

– Meidän on vaikea hyväksyä laitostoimittajan ennustamaa näin myöhäistä käynnistymisennustetta, koska laitosyksikön valmistumisaste on niin korkea. Valmistuneet työt täyttävät hyvin korkeat tekniset vaatimukset ja tiedämme mitä jäljellä olevat työt ovat, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo tiedotteessa.

Arevan tuoreiden tietojen mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö aloittaa säännöllisen sähköntuotannon loppuvuodesta 2018.

TVO kertoo olevansa edelleen ”sitoutunut antamaan tukea laitostoimittajalle ja suhtautuu myönteisesti kaikkiin toteuttamiskelpoisiin, aikataulua nopeuttaviin toimenpiteisiin, jotta projekti saadaan päätökseen niin pian ja tehokkaasti kuin se on mahdollista”.
Areva-Siemens aloitti rakennustyöt keväällä 2005 tavoitteenaan aloittaa sähköntuotanto keväällä 2009. Tilaaja Teollisuuden Voima Oyj on vuonna 1969 perustettu suomalainen ydinvoimayhtiö.

Areva-Siemens, Raha, Talous, Teollisuuden Voima, TVO, Uusi Suomi, Raha
Suomen tilanne huomattiin maailmalla: “Nöyryytys”
Sisältö:

Suomen julkisen talouden alijäämä uhkaa ylittää euroalueen asettaman rajan ensi vuonna, sillä valtiovarainministeriön mukaan julkisen velan suhde kokonaistuotantoon on ylittämässä 60 prosentin rajan. Ministeriö kertoi asiasta torstaina budjettiesityksen julkistamisen yhteydessä.

-Näin euroalueen sitovien sääntöjen rikkominen olisi nöyryytys Suomelle, joka vain muutama vuosi sitten profiloitui vastuullisena euroalueen jäsenenä ja Saksan luonnollisena liittolaisena, amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal kirjoittaa.

Samalla lehti huomauttaa, että Suomen talous on ollut ylijäämäinen viimeksi vuonna 2008.

Euroopan komissio huomautti Suomea talouden epätasapainosta viime maaliskuussa. WSJ pitää mahdollisena uutta huomautusta ja jopa sanktioita, jos Suomi ylittää 60 prosentin velkasuhteen ensi vuonna.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s pudotti Suomen luottoluokitusnäkymät negatiivisiksi huhtikuussa

 

Alijäämä, budjettiriihi, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Nokian tulevat miljardit uhattuna? “Helposti laajempi draama”
Sisältö:

Nokian patenttisalkku huolestuttaa pahan kerran korealaisia elektroniikkajättejä, etenkin Samsungia, mutta myös LG:tä. Asiasta kertoo talouslehti Business Korea

-Syy on helppo ymmärtää: Samsung saattaa joutua maksamaan historiallisen suuria patenttimaksuja Nokialle, eikä LG ole juuri paremmassa asemassa, Nokiaa seuraava riippumaton analyytikko Tero Kuittinen kommentoi blogissaan

Lehti laskee Samsungin ja LG:n saattavan joutua maksamaan Nokian patenteista jopa tuhansia miljardeja Korean woneja eli miljardeja euroja.

Kuittisen kukaan summat perustuvat siihen, ettei patentteja hallinnoiva Nokia enää itse valmista matkapuhelimia.

-Niin kauan kuin Nokia oli itse matkapuhelinyhtiö, se oli sidottu lisenssisopimuksiin, jotka rajoittavat patenteista laskutettavia summia. Nyt Nokia ei enää tarvitse näitä sopimuksia.

Kuittinen pitää mahdollisena, että korealaiset teollisuusviranomaiset saattavat yrittää rajoittaa Nokian mahdollisuuksia hyödyntää patenttejaan.

-Tästä saattaa helposti kehittyä paljon laajempi draama, hän ennakoi.

Nokian patenttisalkkua pidetään sijoittajapiireissä niin sanotun uuden Nokian kiinnostavimpana osana. Yhtiö ei ole vielä hyödyntänyt sitä lainkaan.

-Sieltä on saatavissa huomattavasti nykyistä enemmän liikevaihtoa, kun sitä aletaan hyödyntää aggressiivisesti, Standard Life Investmentsin globaalin osakerahaston salkunhoitaja Dominic Byrne kommentoi Uudelle Suomelle viime viikolla.

Byrne laskee, että Nokia pystyisi helposti noin kolminkertaistamaan patenttiliikevaihtonsa. Huhti-kesäkuussa patenttisalkun liikevaihto oli 147 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 145 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 65,3.

Dominic Byrne, Katja Rapeli, LG, Nokia, Nokian patentit, Nokian tulevaisuus, Raha, Samsung, Talous, Tero Kuittinen, Raha
Kokoomuslainen tyrmistyi: “Ei tahdo rahat riittää”
Sisältö:

Kevään kehyspäätökset ja eilinen hallituksen budjettiesitys rokottavat jälleen Suomen keskiluokkaa. Näin arvioi kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari.

-Ansiotulojen kiristäminen, solidaarisuusveron laajentaminen, perintö- ja lahjaveron sekä pääomatuloveron kiristäminen, korkeampi sähkövero, opintovelan korkovähennyksen poistaminen, työmatkavähennysoikeuden kiristäminen, asuntolainojen korkovähennysten heikennys ja lapsilisien leikkaus käyvät kaikki yrittävien ja koulutettujen keskiluokkaisten kukkarolle, hän listaa Puheenvuoron blogissaan.

Jaskarin mukaan nykyiset poliittiset päätökset lisäävät suomalaisten passiivisuutta.

-Valtio saattaa selviytyä, mutta valtion ahkerat työmuurahaiset uhkaavat kaatua taakan alle. Itselläkin tuntuu välillä, että töitä pitää tehdä aivan vuorotta ja sittenkään ei tahdo rahat riittää. Yhtiövastike on noussut muutamassa vuodessa lähes 100 prosenttia, kaukolämpö ja sähkö maksavat entistä enemmän, ruoan hinta on noussut huimasti jne. Kun pakolliset maksut on maksettu, on monella edessä kituuttaminen ja rahan venyttäminen seuraavaan palkkapäivään. Lisäksi monella on uhka työttömyydestä. Tällaisessa tilanteessa ei luovuus ja innostus ole kukkeimmillaan, hän sanoo.

Harri Jaskari, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Karu havainto Suomesta: “Lyhytnäköistä ja rimpuilevaa”
Sisältö:

Suomessa tiedetään paperilla, miten talous saadaan kasvuun, mutta toteuttaminen ei käytännössä kuitenkaan onnistu. Näin toteaa Suomen taloustilanteesta OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen.

Hän muistuttaa useista työryhmien ja selvitysmiesten hyvistä ehdotuksista tilanteen korjaamiseksi. Liian usein niiden toteuttaminen kuitenkin epäonnistuu poliittisista syistä.

-Suomen hallituksella tulisi olla selkeä visio, miten tätä maata kehitetään seuraavan vuosikymmenen aikana. Nyt monet hyvät aikeet pysähtyvät siihen, kun poliitikot pyrkivät miellyttämään äänestäjiä varmistaakseen uudelleenvalintansa. Tällöin politiikanteosta tulee lyhytnäköistä ja rimpuilevaa, Hirvonen kirjoittaa blogissaan

Samalla Hirvonen korostaa, heikon talouskasvun aikana on turha vajota liialliseen synkkyyteen, sillä myös huonoina aikoina syntyy uusia yrityksiä.

-Osa näistä uusista yrityksistä päätyy aina pörssiin asti. Yhdysvalloissa on tutkittu, että yli puolet Fortune 500 eli markkina-arvoltaan suurimmasta amerikkalaisesta yrityksestä on perustettu kun talous on ollut taantumassa tai osakemarkkinat ovat laskeneet. Suomen pörssin nykyisistä yrityksistä 18 prosenttia on perustettu taantumassa vuosien 1861–2013 aikana. Sopiva niukkuuden määrä voi siis parhaimmillaan innovoida uutta yritystoimintaa.

Nordean päävaluuttastrategi Jussi Hahtela puolestaan korostaa, että Suomen on puututtava erityisesti julkisen sektorin tilanteeseen rakenneuudistuksilla. Suomen julkisen sektorin kulut ovat Hahtelan mukaan lähes 60 prosenttia BKT:sta.

-Nykymenoon ei yksinkertaisesti ole varaa ja jotain on tehtävä, vaikka se kipeää tekisikin. Ellei suomalaisuuteen liitetty sisu ole pelkkä myytti, tilanne ei ole niin toivoton kuin välillä näyttää. Pitää vain päättää mitä halutaan ja olla valmis kestämään hieman kipua tavoitteen saavuttamiseksi, hän kirjoittaa omassa blogissaan

Jussi Hahtela, Katja Rapeli, Nordea, OP-Pohjola, Raha, Suomen talous, Talous, Timo Hirvonen, Raha
S-ryhmä intoilee Putin-Violallaan: "1,68 €, viisi pakettia kerralla"
Sisältö:
S-ryhmä jakaa taas Twitterissä innokkaasti tietoa uudesta niin sanotusta Putin-tuotteestaan. Nyt kyseessä on Viola-sulatejuusto, jota myydään Prismoissa hintaan 1,68 euroa per 400 grammaa.
 
- Useimpiin ostoskärryihin näyttää solahtavan viisi pakettia kerralla. Tuote kiinnostaa ja hinta naurattaa, Antti Oksa S-ryhmän marketkaupan ketjuohjauksesta kirjoittaa.
 
Kauppapakotteiden vuoksi alehintaista Viola-sulatejuustoa on myynnissä Ilta-Sanomien mukaan 85 000 kiloa.
Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Raha
Taas tylyt yt:t: Itella vähentää 319
Sisältö:

Itella aloittaa yt-neuvottelut enintään 319 vähentämiseksi.

-Sähköisen viestinnän nopea lisääntyminen ja talouden taantuma ovat iskeneet posti- ja logistiikka-alaan dramaattisesti. Olemme siksi joutuneet tekemään vaikeita rakenteellisia päätöksiä, jotta turvaamme kansalaisten postipalvelut ja yhtiön pysymisen kannattavana, Itellan toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo.

Vähennykset koskevat Itellan mukaan työntekijöitä, jotka työskentelevät hallinnollisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtävissä.  Vähennystarve ei koske postin palvelupisteitä eikä tuotannollisia tehtäviä, kuten esimerkiksi postin lajittelussa tai jakelussa työskenteleviä postityöntekijöitä, kuljettajia tai työntekijöitä palveluvarastoissa sekä osoitepalveluissa.

Itella, Raha, Talous, Uusi Suomi, YT-neuvottelut, Raha
Tyly viesti: “Suomen talous ei kasva tänä vuonna”
Sisältö:

Valtiovarainministeriö joutuu alentamaan arviotaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta.

-Ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote ei kasva tänä vuonna, ylijohtaja Markus Sovala valtiovarainministeriöstä sanoi tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Hänen mukaansa tämänkin ennusteen toteutuminen vaatii, että Suomen taloudessa nähdään kuluvalla vuosipuoliskolla käänne parempaan.Venäjän tilanteen vaikutus Suomen talouteen on jäämässä suhteellisen pieneksi.

-Venäjän asettaman tuontikiellon suora kumulatiivinen vaikutus Suomen BKT:hen on noin 0,1 prosenttia. Venäjän talouskasvun heikentyminen alentaa Suomen kokonaistuotantoa tänä ja ensi vuonna yhteensä noin puoli prosenttia, Sovala kommentoi.

Sovala julkisti tilaisuudessa myös valtiovarainministeriön tekemän riskiskenaarion, jossa Venäjän talous taantuu jyrkästi vuoden 2014 jälkimmäiseltä puoliskolta vuoteen 2016 saakka ja tuonti vähenee vuoden 2013 tasoon nähden noin kolmanneksella. Jos näin kävisi,  Suomen kokonaistuotanto supistuisi miniseriön mukaan vuoteen 2016 mennessä kumulatiivisesti noin yhden prosentin suhteessa perusuraan.

- Korostan, että kyseessä on todellakin oletuksiltaan hyvin pitkälle menevä riskisanalyysi, Sovala sanoi.

Valtiovarainministeriön päivitetty suhdanne-ennuste julkistetaan Sovalan mukaan 15. syyskuuta. Valtiovarainministeriö ennusti tuoreimmassa suhdannekatsauksessaan kesäkuussa, että talous kasvaa tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Hallituksen budjettiriihi alkoi tänään. Pääministeri Alexander Stubbin (kok.)mukaan neuvotteluissa on toistaiseksi edetty hyvin.

-Taloustilanne on heikentynyt. Tämä tulee omalta osaltaan vaikuttamaan budjettipäätöksiin. Jo nyt on selvää, että budjetin loppusumma tulee pienenemään, Stubb kommentoi.

Stubb sanoi toivovansa, ettei heikentynyt taloustilanne tarkoita sitä, että valtio joutuu ottamaan aiottua enemmän velkaa.

-Konkreettisista vaikutuksista keskustellaan tänään iltapäivän aikana. 99,5 prosenttia budjetista on aika pitkälti lukkoon lyöty. Pyrimme pysymään niissä kehyksissä, jotka on annettu, niistä ei lipsuta. Johtavatko muutokset lisävelanottoon, se jää nähtäväksi. Toivottavasti tähän ei jouduta.

Alexander Stubb, Katja Rapeli, Markus Sovala, Raha, Suomen talous, Talous, Raha
Käänne tyssäsi Suomessa: “Erityisen huolestuttavaa”
Sisältö:

Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että keväällä orastanut käänne Suomen taloudessa on pysähtynyt.

-Yritysten heikko luottamus yhdistettynä teollisuuden uusien tilauksien supistumiseen kesäkuulta kertovat keväällä orastaneen talouskäänteen kaikonneen Suomen taloudesta Ukrainan kriisin syvennyttyä. Ensi vuosikaan ei tuo merkittävää helpotusta, sillä vientivetoista kasvua jarruttaa Venäjän taantuman pitkittyminen, Brotherus sanoo aamukatsauksessaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattorit pysyivät elokuussa vaisuina ja selvästi alle normaalin tason. Teollisuuden saldoluku oli -8. Brotherus mainitsee erikseen rakennusalan, jonka luottamus sukelsi lukemaan -34. Myös vähittäiskaupan luku oli heikko, -19.  

Tilastokeskus kertoi tänään  kuluttajien luottamusindikaattorin pudonneen elokuussa 2,2 pisteeseen. Kuluttajien luottamus on Brotheruksen mukaan normaalia heikompi liki kaikilla osa-alueilla. 

-Erityisen huolestuttavaa on kuluttajien arvio oman talouden näkymistä ja työttömyyden uhkasta. Kotitalouksien vaisut odotukset tulevaisuudesta ja pelot työttömyydestä pitävät yksityisen kulutuksen vaatimattomana kuluvana vuotena. Haastavien vientinäkymien lisäksi myös kotimarkkinat ovat puristuksissa ostovoiman supistuessa ensi vuonna valtion kiristystoimien takia, Brotherus kommentoi.

Danske Bank, Juhana Brotherus, Katja Rapeli, Luottamusindikaattorit, Raha, Suomen talous, Suomen talous, Talous, Raha
Näin Venäjä iskee Suomeen: “Miljardiluokkaa”
Sisältö:

Aktian pääekonomistin Anssi Rantalan mukaan Venäjän tilanne iskee Suomen talouteen usealla rintamalla, vaikka talouspakotteiden suorat vaikutukset jäävät pieniksi, noin 0,1-0,2 prosenttia. BKT:stä. Suorat vaikutukset muodostuvat Venäjän vastapakotteiden vaikutuksista elintarvikeviennille.

-Talouspakotteiden kokonaisvaikutukset ovat moninkertaiset. Investointi-ilmapiirin heikkeneminen Venäjällä ja pankkien jälleenrahoituksen vaikeutuminen vähentävät investointeja. Vaikutukset Suomen tavaravientiin ovat miljardiluokkaa, hän sanoo talouskatsauksessaan

Sen lisäksi Venäjän talouskasvun pysähtyminen iskee Suomen palveluvientiin, johon kirjataan turismista saatavat tulot.

-Noin 40 prosenttia Suomeen suuntautuvasta turismista tulee Venäjältä. Usean kymmenen prosentin vähennys matkailutuloihin tarkoittaa satojen miljoonien menetyksiä, Rantala laskee.

Hän muistuttaa lisäksi, että ruplan heikentyminen painaa Venäjällä toimivien suomalaisten yritysten tuloksia.

-Mikäki Ukrainan kriisi jatkuu ja talouspakotteet pysyvät voimassa vuoden verran, kriisin taloudelliset kokonaisvaikutukset vähentävät talouskasvu Suomessa tänä ja ensi vuonna arviolta noin 0,5-1,0 prosenttiyksikköä, Rantala summaa.

Aktia, Anssi Rantala, Raha, Suomen talous, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Venäjä-pakotteet, Raha
Taas rytisee Suomessa: Mediatalo vähentää jopa 130
Sisältö:

Sanoma suunnittelee rakennemuutoksia Suomen aikakauslehti-, telemyynti- ja asiakaspalvelutoimintoihinsa osana kuluttajamediatoimintojensa uudelleenjärjestelyä. Toteutuessaan suunnitellut toimet voivat enimmillään johtaa yhteensä 130 henkilön irtisanomiseen tai osa-aikaistamiseen.

Tavoitteena on uudistaa toimintamalleja palvelemaan muuttuvia asiakastarpeita ja hyödyntää synergiaetuja. Suunnitelmien vuoksi toiminnoissa alkavat yt-neuvottelut.

Suunnitellut organisaatiomuutokset koskevat Sanoma Media Finlandin Magazine Media -liiketoimintayksikköä sekä Kuluttajamyynti- ja asiakkuudet -yksikön telemyynti- ja asiakaspalvelutoimintoja. Suunnitelmiin sisältyy muun muassa Magazine Median toimitusprosessin uudistaminen, Sanoman omien telemyyntitoimintojen keskittäminen Vantaalle ja Ouluun sekä asiakaspalvelutoimintojen keskittäminen Vantaalle.

Sanomassa käytiin yt-neuvottelut viimeksi keväällä. Sanoma Media Finland on kuluvan vuoden aikana muun muassa uusinut liiketoimintayksikköjensä rakenteen, perustanut uudet, keskitetyt kaupalliset toiminnot sekä tehnyt rakenteellisia muutoksia Helsingin Sanomien toimituksessa. Samalla Sanoma on keskittynyt ydinliiketoimintaansa myymällä muun muassa kiinteistöjään ja muokkaamalla tuotevalikoimaansa yrityskauppojen kautta.

Raha, Sanoma, Talous, Uusi Suomi, Yt-neuvottelut, Raha