Maanantai 26.1.2015

Uusi Suomi uutiset

Iso iPhone-keikahdus tapahtunut?
Sisältö:

Kiinasta on tulossa Applen iPhonen suurin markkina-alue, arvioi talouslehti Financial Times. Lehden mukaan Applen odotetaan tällä viikolla kertovan, että se toimitti viime vuonna ensimmäistä kertaa enemmän iPhone-älypuhelimia Kiinaan kuin kotimarkkina-alueelleen Yhdysvaltoihin. 

Business Insider kuvailee käännettä valtavaksi Applelle. FT puolestaan arvioi muutoksen kertovan älypuhelinmarkkinoiden painopisteen siirtymisestä.

UBS:n analyytikot arvioivat, että Kiinan osuus iPhone-toimituksista on kasvanut viimeisimmällä vuosineljänneksellä 36 prosenttiin, kun Yhdysvaltojen osuus olisi 24 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla edellisvuonna Kiinan osuus oli 22 prosenttia ja Yhdysvaltojen 29 prosenttia.

Keikahduksen taustalla lienee ennen kaikkea Applen vuonna 2013 tekemä sopimus operaattori China Mobilen kanssa.

Älypuhelimet, Älypuhelimet, Apple, Apple iPhone 6, iPhone, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Rumia lukuja Suomesta: ”Kasvua viimeksi 2012”
Sisältö:
Joulukauppa sujui viime vuonna Suomessa poikkeuksellisen heikosta. Tilastokeskuksen mukaan myynti laski 1,4 prosenttia edelliseen joulukuuhun verrattuna.
 
Joulukauppa ei vetänyt. Vähittäiskaupalla meni vuoden 2014 viimeinen neljännes todella kehnosti, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen kirjoittaa katsauksessaan
 
Sorjosen mukaan vähittäiskaupan myyntimäärä näyttää ennakkotietojen valossa vähentyneen noin 1,2 prosenttia. 
 
-Vähittäiskaupan ahdingosta kertoo se, että vuotuinen myyntimäärä on viimeksi kasvanut vuonna 2012, Sorjonen sanoo.
 
Suomalaisista pörssilistatuista vähittäiskaupan yhtiöistä sekä Stockmann että Kesko ovat jo aikaisemmin kertoneet heikkoja lukuja joulukuulta.
 
Stockmannin myynti laski joulukuussa 3,8 prosenttia, kun ruplan heikentymisen vaikutusta ei oteta huomioon. Keskon myynti laski joulukuussa 1,9 prosenttia.
Joulukauppa, Katja Incoronato, Pasi Sorjonen, Raha, Talous, vähittäiskauppa, Raha
Nokialta odotetaan kovaa tulosjytkyä: ”Mahdollista edelleen ylittää”
Sisältö:
Useat kansainväliset analyytikot odottavat Nokian ylittävän odotukset, kun yhtiö julkistaa loka-joulukuun tuloksensa ensi torstaina.
 
Ruotsalaisen SME Direktin kokoaman konsensusennusteen mukaan Nokialta odotetaan 0,12 euron osakekohtaista tulosta (ei-IFRS).
 
-Vaikka Nokia on lyönyt odotukset jo kahdella viime kvartaalilla, uskomme, että markkinaodotukset on edelleen mahdollista ylittää, amerikkalainen JP Morgan Cazenove kirjoittaa katsauksessaan.
 
Myös Danske Bank odottaa ainakin Nokian verkkoliiketoiminnan eli Networksin ylittävän odotukset. Sveitsiläinen Credit Suisse puolestaan ennakoi Nokian kiinalaisten ja amerikkalaisten asiakkaiden lisääntyneen investointihalukkuuden näkyvän Nokian tuloksessa.
 
Sijoittajia kiinnostaa myös Nokian osinko. Analyytikot odottavat yhtiön esittävän 0,14 euron osakekohtaista osinkoa. Viime vuonna yhtiö maksoi osinkoa 0,11 euroa.
 
Nokia julkistaa tuloksensa ensi torstaina kello 8.
Katja Incoronato, Nokia, Nokian tulos, Raha, Talous, Raha
Mario Draghin 1100 mrd. €:n paketti: ”Paljastunee lisää lähipäivinä”
Sisältö:
Euroopan keskuspankin EKP:n eilen torstaina julkistama velkapapereiden osto-ohjelma saa yleisesti kiitosta ekonomisteilta ja analyytikoilta. Yksi asia kuitenkin mietityttää, nimittäin Saksan rooli.
 
Rajusti velkapapereiden ostoja vastustaneen Saksan katsotaan saaneen tahtonsa läpi siinä, että 80 prosenttia ostojen riskeistä sälytetään kansallisten keskuspankkien vastuulle.
 
-Lyhyellä tähtäimellä tämä myönnytys tuskin syö ohjelman tehoa, mutta markkinat saattavat jonkin aikaa sulatella sen merkitystä. Tähän asiaan palataan vielä monta kertaa tulevaisuudessa, Nordean analyytikot sanovat katsauksessaan.
 
Samaa mieltä ovat kansainväliset asiantuntijat, joiden mukaan EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ei näyttänyt tyytyväiseltä kertoessaan asiasta tiedotustilaisuudessaan.
 
-Näyttää siltä, että päätös EKP:n neuvostossa oli yhteinen, mutta ei yksimielinen. Tästä asiasta paljastunee lisää yksityiskohtia lähipäivinä. On kuitenkin ollut selvää, että Saksa vastustaa ostoja edelleen voimakkaasti, Standard Life Investmentsin päästrategi Andrew Milligan, Euroopan pääekonomisti James McCann ja sijoitusjohtaja Jack Kelly sanovat yhteisessä kommentissaan.
 
Maailman suurimman varainhoitajan BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink puolestaan neuvoo markkinoita ”luottamaan Marioon”.
 
-Olemme nähneet muutaman viime vuoden aikana, että meidän on pakko luottaa Marioon. Tähän mennessä olemme myös nähneet, ettei markkinoilla ole mitään syytä epäillä Mariota, hän kommentoi uutistoimisto Bloombergille.
 
Saksan liittokansleri Angela Merkel ehti jo verhotusti moittia EKP:ta tuoreeltaan torstaina.
 
-Maailma on nyt täynnä likviditeettiä. Likviditeetin tarjonta vain on nyt sellaista, että ei voi tarkasti päätellä, kuka on kilpailukykyinen ja kuka ei, Merkel sanoi Bloombergin mukaan.
 
EKP kertoi ostavansa velkapapereita 60 miljardilla eurolla kuukaudessa ainakin vuoden 2016 syyskuuhun asti. Ohjelman kokonaiskooksi on tämän perusteella laskettu 1 100 miljardia euroa. Italian keskuspankin pääjohtajan Ignazio Viscon mukaan EKP on kuitenkin valmis jatkamaan ostojan senkin jälkeen, jos se katsotaan tarpeelliseksi.
Euroopan keskuspankki, Euroopan keskuspankki EKP, Katja Incoronato, Raha, Talous, Valtionlainat, Raha
Murhaavia lukuja yrityksistä Suomessa
Sisältö:

Yrittäminen Suomessa ei ole helppoa, paljastavat Tilastokeskuksen tänään julkaisemat luvut.

Lopettaneiden yritysten määrä lisääntyi 28,5 prosenttia vuoden 2014 toisella neljänneksellä [huhti-kesäkuussa] edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tässä ajassa Suomessa lopetti yhteensä 6997 yritystä.

Aloittaneiden yritysten määrä väheni 9,1 prosenttia vuoden 2014 kolmannella neljänneksellä [heinä-syyskuussa] edellisen vuoden vastaavan aikaan verrattuna. Tarkasteltavana olevalla ajanjaksolla toimintansa aloitti 6166 yritystä.

Toimialoista eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla. Eniten yrityksiä lopetti kaupan toimialalla.

 

Raha, Uusi Suomi, yrittäjä, yrittäminen, Yrittäminen, Raha
”Myönteistä useille suomalaisyhtöille” : Mario Draghi puhui euron 11 vuoden pohjiin
Sisältö:
Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajan Mario Draghin ilmoitus 60 miljardin euron kuukausittaisista lainaostoista on painanut euron dollarikurssin alimmilleen 11 vuoteen. Euro kävi alimmillaan 1,1453 dollarissa.
 
-Euron heikkeneminen suhteessa dollariin myönteistä useille suomalaisyhtiöille, muun muassa metsä-yhtiöt, osa konepajoista, NesteOil, PKC, Uponor, Nordean osakestrategi Kristian Tammela luettelee Twitterissä.
 
Draghi kertoi lainaostojen alkavan maaliskuussa ja jatkuvan ainakin vuoden 2016 syyskuuhun. EKP ostaa sekä euromaiden valtionlainoja että yrityslainoja. 
 
Elvytyspaketin koko tuli markkinoille yllätyksenä, sillä etukäteen EKP:n ennakoitiin pitävän ostot 50 miljardissa eurossa kuukaudessa.
 
-Se (lainojen osto-ohjelma) on niin kooltaan kuin kestoltaankin suurempi kuin odotettiin. Tänään julkistetut toimet pitävät euron laskupaineessa, Mizuho Bankin Neil Jones kommentoi Bloombergille.
 
Valuuttasota?
 
Suomalaiset analyytikot suhtautuvat asiaan tyynemmin.
 
-EKP vastasi markkinoiden huutoon. Elvytyspaketti auttaa palauttamaan uskottavuutta mutta ei yksin pelasta euroalueen taloutta, Inderesin analyytikot sanovat Twitterissä.
 
LähiTapiolan Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen puolestaan kuvailee EKP:n tänään julkistamia toimia hyväksi aluksi.
 
-Hyvä EKP! Onnistuitte lyömään markkinoiden odotukset. Tämä on hyvä alku, mutta deflaatio-odotusten nujertaminen edellyttää vielä enemmän, hän tviittaa.
 
Toisaalta hän pitää valuuttasotaa mahdollisena, kun muut keskuspankit reagoivat EKP:n uutisiin.
 
-Valuuttasota on täydessä vauhdissa. Pian BoJ (Japanin keskuspankki) lisää kierroksia ja Fed (Yhdysvaltain keskuspankki) ja BoE (Englannin keskuspankki) luopuvat koronnostoista. Sitten ollaan jälleen lähtötilanteessa.
Euro, Euroopan keskuspankki, Euroopan keskuspankki EKP, Jari Järvinen, Katja Incoronato, Kristian Tammela, Mario Draghi, Raha, Talous, Raha
Vastaus Kummola-väitteisiin: ”Fakta on se”
Sisältö:

Rekrytointiyhtiö Sihdin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala kommentoi Uudelle Suomelle yhtiön tänään saamaa tuomiota.

Sihti tuomittiin maksamaan yhteensä 60 693 euron vahingonkorvaukset kolmen työntekijän perusteettomista irtisanomisista. Pirkanmaan käräjäoikeus kiinnitti erityistä huomiota siihen, että yhtiö perusteli vuonna 2012 tehtyjä irtisanomisia heikolla taloustilanteella. Samana vuonna yhtiö kuitenkin tuki jääkiekon MM-kisoja ”ainakin 150 000 eurolla”. Samaan aikaan jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Annalan mukaan päätös MM-kisojen tukemisesta tehtiin jo vuonna 2011, jolloin Kummola ei vielä ollut hallituksen puheenjohtaja.

–Se ei ollut tukemista, vaan selkeä bisnesvalinta, joka jälkikäteen on osoittautunut tietysti tietynlaiseksi. On se merkittävä panostus ollut. Se oli markkinoinnin ratkaisu, jollaisia kasvua tavoittelevan yhtiön täytyy tehdä, Annala kertoo Uudelle Suomelle.

Uuden Suomen saamien tietojen mukaan päätös MM-kisoihin satsauksesta tehtiin Kalervo Kummolan ollessa hallituksen puheenjohtaja. Hänet valittiin Sihdin hallituksen puheenjohtajaksi vuoden 2012 helmikuussa.

-Vuonna 2012 vastaaja (Sihti) päätti sponsoroida jääkiekon MM-kisoja yllättäen ja juuri ennen kisoja, todetaan myös käräjäoikeuden tuomion yhteyteen liitetyssä materiaalissa, jossa irtisanotut työntekijät kertovat näkemyksensä tapahtumista.

Sihdin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala, ei näytä kovin hyvältä, että on tällaisia kaksoisrooleja ja irtisanotaan ihmisiä samalla kun sponsoroidaan MM-kisoja?

–Kyllä se saa näyttää monennäköiseltä, mutta fakta on se, että olen ollut tekemässä päätöstä mennä sinne, Annala vastaa.

Hän korostaa, että vuonna 2011 yhtiön taloustilanne oli vielä hyvä, eikä seuraavan vuoden talousvaikeuksia osattu ennustaa.

Uusi Suomi yritti turhaan tavoittaa Kalervo Kummolaa kommentoimaan asiaa.

Irtisanomiset, Kalervo Kummola, Linda Pelkonen, Raha, Sihti, Raha
”Ainakin” 150 000 €:n satsaus MM-kisoihin ja potkut 3:lle - Kalervo Kummolalla outo kaksoisrooli?
Sisältö:

Oikaisu 23.1.2015: Juttua tarkennettu näillä Sihdin toimitusjohtajan Jukka-Pekka Annalan lausunnoilla:

-Kalervo Kummola ei ole ollut Rekrytointipalvelu Sihti Oy:n hallituksessa vuonna 2011, kun yhtiön silloinen hallitus teki valinnan markkinointiyhteistyöstä.

-Rekrytointipalvelu Sihti ei ole tukenut jääkiekon MM-kisoja. Olemme tehneet markkinointiyhteistyötä Infront Finland Oy:n kanssa.

Lisäksi otsikkoa muokattu korvaamalla sana tuki sanalla satsaus.

Alla tarkennettu juttu kokonaan:

Rekrytointiyhtiö Sihti on tuomittu maksamaan yhteensä 60 693 euron vahingonkorvaukset kolmen työntekijän perusteettomista irtisanomisista. 

Pirkanmaan käräjäoikeus on oikeuden pöytäkirjojen mukaan kiinnittänyt huomiota siihen, että kyseinen yhtiö perusteli vuoden 2012 loka-marraskuussa tehtyjä irtisanomisia heikolla taloustilanteella. Samana vuonna yhtiö kuitenkin tuki  jääkiekon MM-kisoja oikeuden pöytäkirjojen mukaan ”ainakin 150 000 eurolla”. 

Asiasta tekee mielenkiintoisen se, että jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on Sihti-yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Tilanne oli sama jääkiekon MM-kisojen aikaan.

Uuden Suomen saamien tietojen mukaan päätös MM-kisojen sponsoroinnista tehtiin Kummolan ollessa hallituksen puheenjohtaja. Hänet valittiin Sihdin hallituksen puheenjohtajaksi vuoden 2012 helmikuussa.

-Vuonna 2012 vastaaja (Sihti) päätti sponsoroida jääkiekon MM-kisoja yllättäen ja juuri ennen kisoja, todetaan myös käräjäoikeuden tuomion yhteyteen liitetyssä materiaalissa, jossa irtisanotut työntekijät kertovat näkemyksensä tapahtumista.

Pirkanmaan käräjäoikeus toteaa johtopäätöksissään, että jääkiekon MM-kisojen tukeminen on heikentänyt yhtiön taloudellista tilannetta ja maksuvalmiutta. Joidenkin todistajien mukaan satsaus oli kannattava, mutta käräjäoikeuden mukaan ainakin tuloslaskelman ja taseen osalta kannattavuus jäi näyttämättä.

-Vaikka Rekrytointipalvelu Sihti Oy:llä on ollut selkeästi tarvetta saada säästöjä liiketoimintaansa ja parantaa yhtiön kannattavuutta, niin samanaikaisesti yhtiön taloudellista tilannetta ovat heikentäneet muun muassa satsaus jääkiekon MM-kisoihin ja Sihti-portaalin kehitykseen. Keväällä 2012 oli päätetty osinkojen maksusta tilanteessa, jossa yhtiön johdolla ei ole ollut väittämänsä mukaan tietoa yhtiön taloudellisesta tilanteesta ja uhkaamassa olleesta ajautumisesta lähes selvitystilaan, käräjäoikeus sanoo tuomioiden perusteluissa. 

-Kalervo Kummola ei ole ollut Rekrytointipalvelu Sihti Oy:n hallituksessa vuonna 2011, kun yhtiön silloinen hallitus teki valinnan markkinointiyhteistyöstä. Rekrytointipalvelu Sihti ei ole tukenut jääkiekon MM-kisoja. Olemme tehneet markkinointiyhteistyötä Infront Finland Oy:n kanssa, Sihdin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala sanoo Uudelle Suomelle.

Infront Finland on yhtiö, joka toimi Suomen Jääkiekkoliiton nimeämän järjestelytoimikunnan apuna kotimaan markkinoinnin, yritysyhteistyön ja hospitality-palvelujen suunnittelussa, myynnissä ja toteutuksessa jääkiekon MM-kisoissa.

Käräjäoikeus kiinnittää huomiota myös siihen, että samaan aikaan yhtiöön on palkattu uusia toimihenkilöitä ainakin seitsemän henkilöä ja lisäksi yhtiö on edelleen laajentanut toimintaa perustamalla Järvenpään toimipisteen.

Kalervo Kummolaa ei yrityksistä huolimatta tavoitettu kommentoimaan tapausta.

Kalervo Kummola, Katja Incoronato, Raha, Sihti, Talous, Raha
Jättiyllätys Eurooppaan: 60 mrd. € kuukaudessa
Sisältö:
Euroopan keskuspankki EKP aloittaa valtionlainojen ostot maaliskuussa.
 
-Ostojen suuruus on noin 60 miljardia euroa kuukaudessa ja niitä jatketaan vuoden 2016 syyskuuhun asti, EKP.n pääjohtaja Mario Draghi sanoi tiedotustilaisuudessaan hetki sitten.
 
Ostojen suuruus on yllätys markkinoille. Eilen julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan EKP:n ostojen koko olisi ollut 50 miljardia euroa kuukaudessa. Osto-ohjelmaan kuuluu Draghin mukaan valtionlainojen lisäksi yrityslainoja.
 
Draghi sanoi, että noin 80 prosenttia ostoista tehdään kansallisten keskuspankkien kautta, jolloin ne kantavast myös ostojen riskit.
 
Draghin mukaan EKP:n neuvosto oli yksimielinen siitä, että lainaostot ovat yksi rahapolitiikan väline. 
 
-Suuri enemmistö oli sitä mieltä, että osto-ohjelma pitää aloittaa nyt. Enemmistö oli niin suuri, ettei meidän tarvinnut äänestää. Erimielisyyttä oli siitä, pitääkö meidän toimia nyt, hän kommentoi kysymystä päätöksen yksimielisyydestä.
 
EKP:n neuvoston kaksi saksalaisjäsentä ovat vastustaneet valtionlainaostoja jyrkästi.

 

Euroopan keskuspankki, Euroopan keskuspankki EKP, Katja Incoronato, Mario Draghi, Raha, rahapolitiikka, Talous, Valtionlainat, Raha
Alexander Stubb: Suomi voisi neuvotella Kreikan veloista
Sisältö:
Suomi on pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan valmis siihen, että Kreikan velkaehdot neuvotellaan uudelleen. 
 
-Suomi voi neuvotella minkä tahansa demokraattisesti valitun Kreikan hallituksen kanssa. Lainojen anteeksiantaminen olisi meille hyvin vaikeaa. Sen sijaan voisimme neuvotella erilaisista velka-aikojen pidentämisistä, hän sanoi Financial Timesin mukaan Davosin talousfoorumissa.
 
Stubb linjasi viime viikon alussa Financial Timesin haastattelussa, että Suomi vastustaa jyrkästi Kreikan velkojen anteeksiantamista. 
Alexander Stubb, Kreikan velat, Kreikan velkakriisi, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Fortumin toimitusjohtaja työkyvyttömyyseläkkeelle
Sisältö:
Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula jää työkyvyttömyyseläkkeelle helmikuun alussa. 
 
-Uusiutuneen syöpäsairauden takia pörssiyhtiön toimitusjohtajana jatkaminen ei ole enää mahdollista, Fortum kertoo tiedotteessaan. 
 
Vuonna 1957 syntynyt Kuula on toiminut Fortumin toimitusjohtajana vuodesta 2009.
 
Fortumin hallitus on käynnistänyt seuraajan hakuprosessin käsittäen sekä sisäisiä että ulkoisia kandidaatteja. Talousjohtaja Timo Karttinen hoitaa toimitusjohtajan tehtäviä tänä aikana.
Fortum, Raha, Talous, Tapio Kuula, Uusi Suomi, Raha
OP: Tapahtuiko Suomessa vihdoin käänne?
Sisältö:

Finanssiryhmä OP nostaa Suomen talouden kasvuennustettaan tälle vuodelle.

OP:n ekonomistit ennakoivat, että Suomen bruttokansantuote kasvaa kuluvana vuonna 1,0 prosenttia. Aiempi ennuste vuodelle 2015 oli 0,6 prosenttia. Vuodelle 2016 OP ennustaa 1,7 prosentin talouskasvua, ja tällöin OP uskoo myös työttömyyden kääntyvän laskuun.

– Kasvuennusteen edellisestä tarkistamisesta ylöspäin on vierähtänyt jo jonkin aikaa. Pettymyksiä on matkan varrella tullut useita. Riskejä on nytkin, mutta molempiin suuntiin. Viimeisimpien tietojen mukaan talous olisi ollut noin prosentin kasvussa loka-marraskuussa, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Hienoinen käänne tapahtui OP:n mukaan siis syksyllä, ”vihdoin”. OP uskoo, että Suomen vienti hyötyy jatkossa sekä heikommasta eurovaluutasta että vientimarkkinoiden yleisestä piristymisestä, minkä vaikutusta tosin heikentää tärkeän kauppakumppanin Venäjän taantuma. 

Euroopan keskuspankin EKP:n lisäelvytys heikentää ennestään euron kurssia.

– EKP ei enää voi sanoa inflaatio-odotusten olevan linjassa tavoitteen kanssa. Pitkäaikaiset inflaatio-odotukset ovat paitsi alle EKP:n tavoitteen myös ennätysmatalalla. Lisäksi inflaatio saattaa jäädä keskimäärinkin miinukselle tänä vuonna. EKP:n on väistämättä reagoitava välittömästi muuttuneisiin näkymiin, Heiskanen arvioi.

Raha, Reijo Heiskanen, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
”Kreikan ero olisi euroalueella täysi katastrofi”
Sisältö:
Kreikan kannattaa oman etunsa takia pysyä eurossa. Ja oman etunsa takia muiden euromaiden kannattaa pitää Kreikka eurossa. Näin kirjoittaa blogissaan Nordean päävaluuttastrategi Jussi Hahtela.
 
-Poliittisesti Kreikan ero olisi euroalueella täysi katastrofi. Peruuttamattomasta tulisi peruuntuva ja poliittinen arvovalta laimenisi kuin ouzo turistibaarissa, jossa juomista ei tarjota kuittia. EU- ja eurovastaisuus on jo valmiiksi korkeaa ja populistien olisi helppo hyödyntää (jälleen kerran) Kreikkaa. Miksi kärvistellä itse velkataakan ja jättityöttömyyden kourissa (jotka luonnollisesti ovat euron vika), kun Kreikka porskuttaa samaan aikaan velattomana ja vienti vetää. Populismin muuttuminen valtavirraksi kasvattaisi poliittista riskiä ja yleistä epävarmuutta. Eli euroalueen poliitikoilla on oman arvovaltansa ja yleisen vakauden takia vahva intressi pitää porukka kasassa, hän kirjoittaa.
 
Hahtela sanoo, ettei eurosta eroaminen olisi kestävä ratkaisu myöskään Kreikan perimmäiseen ongelmaan eli heikkoon kilpailukykyyn. 
 
-Kilpailukyky ei voi pidemmän päälle rakentua pelkän devalvoitumisen varaan, sillä devalvaatio johtaa kilpailukykyä syövään inflaatioon. Kreikkalaiset arvostavat suomalaisten talousneuvoja yhtä paljon kuin teini-corollan omistaja katsastusmiestä, mutta nimenomaan devalvaatio-inflaatiokierteestä Suomessa on maailmanluokan osaamista, hän kommentoi.
Euroalue, Jussi Hahtela, Kreikan kriisi, Kreikan velkakriisi, Raha, Talous, Uusi Suomi, Raha
Kaksi Nokia-huhua leviää maailmalla: ”Uusi älypuhelin Suomesta”
Sisältö:
Nokian aikeista aloittaa matkapuhelinten valmistus uudelleen liikkuu parhaillaan kahdenlaisia huhuja markkinoilla.
 
Forbes-lehden mukaan Nokian N1-tabletin hurja menekki Kiinassa viittaa siihen, että Nokialla on valmiudet aloittaa oman älypuhelimen valmistus heti, kun se Microsoft-kaupan ehtojen mukaan on mahdollista. Siis 1.1. 2016.
 
-Nokian paluu kuluttajaelektroniikkaan voimistuu koko ajan, kun uutiset kertovat loppuunmyydyistä N1:stä. Se lisää sen todennäköisyyttä, että Suomesta tulee uusi älypuhelin vuonna 2016, lehti kirjoittaa. 
 
Markkinoilla on tänään puhuttu myös Android Headline -verkkolehden uutisesta, jonka mukaan Nokia aloittaisi Supremeksi kutsutun älypuhelimen valmistamise yhdessä kiinalaisen Meizun kanssa.
 
Osakemarkkinoilla ei Nokian ympärillä velloviin huhuihin juuri reagoitu. Nokia nousi Helsingin pörssissä prosentin verran. Wall Streetilla osake oli vajaan puolen prosentin nousussa.
 
Nokian paluusta matkapuhelinmarkkinoille on puhuttu ennenkin. Kokenut ruotsalainen mobiilianalyytikko Bengt Nordström arvioi viimeksi syyskuussa, että Nokian tuleva kasvubisnes on matkapuhelinten valmistus, jonka yhtiö hänen mukaansa aloittaa ”pian” uudelleen.
 
-Minä en perusta näkemystäni huhuille, vaan sille, mitä tiedän Nokiasta. Matkapuhelimet ovat Nokian DNA, yhtiöllä on valtavasti osaamista siitä, kuinka matkapuhelimia tehdään, Nordström sanoi tuolloin.
Katja Incoronato, Nokia, Nokian tulevaisuus, Raha, Talous, Raha
Salainen suunnitelma vuoti julki: ”Vähintään 600 mrd. € ”
Sisältö:
Euroopan keskuspankki EKP julkistaa huomenna valtionlainojen osto-ohjelman, joka tarkoittaa noin 50 miljardin euron lainaostoja kuukaudessa. Asiasta uutisoivat Financial Times ja Wall Street Journal. Molemmat viittaavat kahteen nimettömään lähteeseen keskuspankin sisällä. 
 
-EKP ostaa vähintään 600 miljardilla eurolla valtioiden velkapapereita. Summa voi jopa kaksinkertaistua, jos ohjelmaa jatketaan kahden vuoden ajan, Financial Times kertoo.
 
EKP:n neuvosto istuu parhaillaan kokouksessa keskustelemassa rahapolitiikan linjauksista, kuten ohjauskorkoista ja mahdollisista valtionlainaostoista. Pääjohtaja Mario Draghi on vihjannut poikkeuksellisen suorasanaisesti valtionlainaostojen alkamisesta viime viikkoina, mutta mitään varmaa tietoa ostojen alkamisesta tai niiden määrästä ei ole ollut. Draghin aikaisemmin kertoman mukaan asiaa on valmisteltu EKP:n sisällä ainakin joulukuusta lähtien.
 
Financial Timesin italialaislähteen mukaan euromaita huolestuttaa nyt erityisesti se, että EKP laittaa valtionlainaostot kansallisten keskuspankkien vastuulle. Jokaisen maan keskuspankki ostaisi tällöin oman maansa lainoja.
 
-Se ei olisi tehokasta eikä se toimisi oikeasti yhdentyneessä Euroopassa, Italian valtiovarainministeriön virkamies sanoo.
 
Samasta asiasta varoitti tänään Standard Life Investmentsin päästrategi Andrew Milligan. Lue Uuden Suomen juttu täältä.
 
EKP julkistaa päätöksensä huomenna torstaina kello 14.45 ja Mario Draghi kommentoi niitä tiedotustilaisuudessaan kello 15.30 Suomen aikaa.
Euroopan keskuspankki, Euroopan keskuspankki EKP, Katja Incoronato, Raha, Talous, Valtionlainat, Raha