Suomen bkt supistuu tänä vuonna seitsemän prosenttia, ennustaa asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo. Katsauksen mukaan talous sukelsi koronakriisin vuoksi historiallisen syvään pudotukseen, mutta mahdollisuus nopeaan toipumiseen on.

Ensi vuodelle Hypo ennustaa neljän prosentin kasvua. Ennuste perustuu sille oletukselle, että koronan toinen aalto jää rajalliseksi Suomen ja myös muiden maiden osalta.

Korkojen nousua ei enää odoteta

Sijoittajien näkemyksen mukaan korkojen nousua ei enää odoteta, jolloin euriborit jäisivät nollan tuntumaan jopa vuosikymmeniksi. Velallisen kannalta oleellista on sen sijaan Suomen luottoluokitus, jonka lasku vaikuttaisi suoraan valtion korkomenojen lisäksi myös tavallisia asuntolainoja nostaviin nuoriin. Luottoluokituksen heikentyminen näkyisi asuntolainojen marginaalien nousuna.

Yksi koronakriisin yllättävimpiä vaikutuksia on Hypon mukaan ollut se, että kevät on tehnyt monista suomalaisista tahattomasti vauraampia. Rahaa ei ole kulunut, koska mihinkään ei ole voinut mennä. Samaan aikaan työpaikkansa säilyttäneillä tulot ja eläkkeet ovat ennallaan.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo tiedotteessa, että monet ovatkin patoutuneen kysynnän vuoksi valmiita kuluttamaan heti tilaisuuden tullen. Sulkutoimien purkamisen jälkeen taloudellinen toimeliaisuus nousee nopeasti, vaikka koronan uhka varjostaakin sitä yhä. Kasvun ratkaisee se, milloin virus saadaan taltutettua rokotteella tai muilla keinoin.

”Uhat liittyvät luonnollisesti koronan kehittymiseen. Laajat lomautukset voivat vaihtua massatyöttömyydeksi pienestäkin iskusta. Pitkäaikaisempi varjo näkyy tulevassa tuottavuudessa, koska korona-aikana ei ole investoitu, etätyöt vähentävät innovointia ja pelot rajoittavat ainakin matkailua ja suurtapahtumia. Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta”, Brotherus sanoo.

Asuntolainaa saatetaan ottaa enemmän

Vaurastumisen ohella velkaantuminenkin on lisäntynyt, Hypo huomauttaa. Monet velalliset hyödynsivät pankkien lyhennysvapaita taloushuolien herätessä.

”Voikin olla, että kriisin jälkeen asuntolainaa uskalletaan ottaa aiempaa enemmän. Ajatus kulkee niin, että kriisin sattuessa pankki joustaa lyhennyksissä. Vuokra sen sijaan ei jousta senttiäkään. Suomalaisista saattaa poikkeustilanteen jälkeen tulla ruotsalaisempia ja velan kanssa uskalletaan elää. Kohtuus kuitenkin kaikessa”, Brotherus sanoo.

Hypo julkaisee talouskatsauksen kaksi kertaa vuodessa.

LUE MYÖS: