Tiistai 24.10.2017

Mitä kummaa? – Turun käyrä nousee ”etuajassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2016 13:32
  • Kuva: Bo LKV
    Kuva
    Asuntojen hintapyynnöt lähtivät Turussa nousuun elokuussa ja nousu yltyi loppuvuodesta.
|

Asuntojen hintapyynnöt ja myös toteutuneiden kauppojen hinnat ovat nousussa Turussa. Läntisessä satamakaupungissa kuluttajien luottamus palautuukin nyt ”etuajassa”, sanoo tyytyväinen paikallinen välittäjä.

Turku nousi positiivisena poikkeuksena esiin, kun Uusi Suomi vertaili Etuovi.com-palvelussa myytävien asuntojen keskimääräisten hintapyyntöjen kehitystä kymmenessä suuressa suomalaisessa kaupungissa.

Vertailumateriaali käsitti kaikkiaan ajanjakson tammikuusta 2013 joulukuuhun 2015, mutta Turun positiivinen ilmiö koskee viimeisintä puolta vuotta. Loppuvuodesta noususuuntaan kääntyivät Turun perässä Helsinki ja Vantaa.

Hintapyynnöt lähtivät Turussa nousuun elokuussa 2015. Etuovi.comin tilastojen perusteella nousu yltyi loppuvuodesta. Kun turkulaisen asunnon – kaikki talotyypit huomioituna – keskimääräinen hintapyyntö oli heinäkuussa noin 223 000 euroa, oli se joulukuussa jo noin 238 000 euroa.

Ilmiön vahvistaa välitysyhtiö Huoneistokeskuksen Turun toimiston myyntijohtaja Mika Räsänen. Hänen mukaansa kysyntä elpyi Turun asuntomarkkinoilla viime vuonna ”lomien jälkeen”. Yksi merkittävä tekijä ovat positiiviset uutiset Meyer Turun telakan tilauksista.

– Kuluttajien luottamus palautuu [Turussa] etuajassa. Telakan menestys antaa uskoa, Mika Räsänen sanoo Uudelle Suomelle.

Tilanne on hänen mukaansa ehdottomasti valoisampi kuin Suomessa yleisesti.

– Hiukan nyt näyttää, että tässä provikkapalkkainen välittäjäkin alkaa olla paremmalla tuulella.

Samoilla linjoilla on äskettäin perustetun Bo-välitysyhtiön myyntijohtaja Sirena Kiviranta. Hän korostaa sen merkitystä, että Turkuun ”on rakennettu ja rakennetaan paljon uudistuotantoa”. Uudet asunnot ovat nostaneet myös lähistön vanhojen asuntojen hintoja.

– Varmasti näiden laivojen rakentaminen ja työntekijöiden asunnontarve kuumentavat asuntomarkkinoita, Kiviranta kehuu myös satamaa.

Nousu ei jää vain hintapyyntöihin vaan näkyy myös toteutuneiden asuntokauppojen kauppahinnoissa – esimerkiksi vanhoissa osakeasunnoissa vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä. Turku nousee Tilastokeskuksen tilastoissa esiin pääkaupunki Helsingin kanssa.

Huoneistokeskuksen Mika Räsäsen mukaan kaupanteko piristyi erityisesti joulukuussa, jolloin Turun-toimiston kauppamäärät olivat kuusi prosenttia korkeampia kuin joulukuussa 2014. Tammikuussa on hänen mukaansa jatkunut sama, positiivinen tahti.

 

Jaa artikkeli: