Maanantai 17.12.2018

Asiantuntija ennustaa käännettä Suomeen: ”Suomalaiset päässeet nauttimaan eurooppalaisia kollegoitaan enemmän”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.3.2016 12:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ekonomistin mukaan suomalaiset ovat hyötyneet poikkeuksellinen matalista koroista muita eurooppalaisia enemmän. EKP laski ohjauskorkoa viimeksi maaliskuun alussa. Arkistokuvassa EKP:n pääkonttori Frankfurtissa.
|

Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkosen mukaan Suomen asuntomarkkinoilla on juuri nyt havaittavissa merkkejä piristymisestä. Hän ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 0,5 prosenttia.

Asuntojen hinnat ovat koko maan tasolla polkeneet Suomessa paikallaan jo useamman vuoden ajan. Mikkonen sanoo, että väliin mahtuu lasku- ja nousukuukausia, mutta isossa kuvassa hinnat ovat suurin piirtein samalla tasolla kuin nelisen vuotta sitten. 

–Asuntojen hintojen nousun pysähtyminen heijastelee Suomen talouden pitkittynyttä taantumaa. Tilanne on monelle uusi, sillä 90-luvun laman jälkeen hinnat ovat nousseet suhteellisen tasaisesti Suomessa lähes 20 vuotta. Asuntomarkkinoilla on kuitenkin havaittavissa merkkejä piristymisestä. Epävarmasta suhdannetilanteesta huolimatta rakennuslupia myönnettiin viime vuonna lähes 7 prosenttia edellisvuotta enemmän, hän kirjoittaa katsauksessaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen (kerros- ja rivitalot) hinnat Suomessa laskivat 0,2 prosenttia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat koko maan tasolla 0,3 prosenttia. Kuukausitilastot kertovat osakeasuntojen hintojen laskeneen 1,3 prosenttia tammikuussa edelliskuuhun verrattuna.

–Kuluvana vuonna asuntojen hinnoissa voidaan nähdä pientä nousua varovaisesti piristyvän talouden myötä ja rakentamisessa jo havaitun orastavan elpymisen myötä. Asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen jatkuu: hinnat kasvukeskuksissa pitävät paremmin pintansa kuin syrjäisemmillä seuduilla ja muuttotappioalueilla. Hintojen nousu jäänee kuitenkin maltilliseksi, sillä kasvanut ja pitkittynyt työttömyys sekä syksyn mittaan heikentynyt kuluttajien luottamus pitävät ostajat edelleen varovaisina. Myös alkuvuonna nähty sijoitusmarkkinoiden lasku ja yleinen epävarmuuden lisääntyminen maailmantalouden osalta ovat omiaan pitämään kotitaloudet varovaisina, Mikkonen kommentoi.

Suomen asuntomarkkinoita tulee nykyinen poikkeuksellisen matala korkotaso ja Mikkonen ennakoi tämän jatkuvan vielä useamman vuoden ajan. 

–Monelle asunnon ostajalle tilanne onkin suotuisa; lainakorot ovat matalalla ja asunnon saa nyt edullisemmin kuin aiemmin. Uusien asuntolainojen määrä onkin kääntynyt nousuun ja niiden keskikorko laski tammikuussa 1,3 prosenttiin, mikä on Euroopan keskuspankin tilastojen mukaan euroalueen matalin taso. Tämä selittyy sillä, että valtaosa suomalaisten asuntolainoista on sidottu markkinakorkoihin. Suomalaiset ovat siten päässeet nauttimaan korkojen laskusta eurooppalaisia kollegoitaan enemmän, mutta toisaalta suomalaiset ovat myös erityisen alttiita korkojen nousulle, hän kuvailee.

Euroopan keskuspankki EKP laski ohjauskorkonsa maaliskuun alussa nollaan. EKP:n johtokunnan jäsen Peter Praet vihjasi italialaisen La Repubblica -lehden haastattelussa korkojen saattavan laskea edelleen.

–EKP:n neuvoston mukaan korot pysyvät nykyisellä tai sitä alemmalla tasolla pitkään, hän sanoi.

Asuntomarkkinoiden piristymisestä kertoo myös se, että asuntojen kysyntä suursijoittajien keskuudessa on kasvanut huomattavasti. LähiTapiola-kiinteistöpääomarahastojen salkunhoitajan Vesa Viidan mukaan suuret rakennusliikkeet ovat raportoineet sijoittajakysynnän pitäneen muuten heikon asuntotuotannon suhteellisen aktiivisena. 

–Asunnoista noin 50 prosenttia on myyty suoraan sijoittajille, kuten asuntorahastoille ja suurille institutionaalisille sijoittajille. Nämä suursijoittajille myydyt asunnot lisäävät valmistuessaan  tarjontaa vuokramarkkinoilla, hän kirjoittaa blogissaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit