Keskiviikko 12.12.2018

Käänne Suomessa on nyt totta? ”Ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.4.2016 12:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Asuntomarkkinoiden kehitys on asiantuntijoiden mukaan myönteistä ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen.
|

Viikolla julkistetut uudet tiedot asuntojen hinnoista pitivät sisällään kaksi uutista, joihin asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiotaan. Asuntojen hinnat ovat kääntyneet nousuun ja toisaalta hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä saavutti uuden ennätyksen.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat helmikuussa 1,3 prosenttia tammikuusta. Pääkaupunkiseudulla nousua kertyi 2,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,4 prosenttia. Viime vuoden helmikuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 2,7 ja muualla maassa 1,7 prosenttia.

–Kesän lähestyminen virkistää perinteisesti asuntomarkkinat talven kohmeesta. Tänä vuonna muutos tuli etuajassa, mutta asuntokauppa jatkaa vilkastumista ja hinnat kohoavat vielä kesän lähestyessä celsiusasteiden mukana. Kausivaihtelusta puhdistettu kehitys on varovaisempaa, mutta myönteistä ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen, asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi.

Saman on huomannut Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki, joka näkee juuri nyt ilmassa paljon positiivista.

–Vaikka paljon puhutaan heikosta taloustilanteesta, asuntomarkkinoille keskeiset draiverit eli työllisyys ja korkotaso ovat Suomessa tällä hetkellä suotuisia asuntokaupoille. Helmikuussa Suomen työttömyysaste oli 9,4 prosenttia, mikä on 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lisäksi Suomen työttömyysaste on noin prosenttiyksikkoä alhaisempi kuin muualla euroalueella. Nämä tekijät auttavat purkamaan asuntomarkkinoilla viime vuosina kertynyttä patoumaa. Välittäjäkentältä kuuluukin, että asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä vireät, hän kirjoittaa katsauksessaan

Juhana Brotherus kiinnittää huomiota erityisesti asuntojen hintakehitykseen pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun hinnat ovat hänen mukaansa karkaamassa omille teilleen.

–Hintaero muuhun Suomeen repesi uuteen ennätykseen (helmikuussa). Nyt vanha asunto maksaa liki 2000 euroa neliöltä enemmän pk-seudulla verrattuna muuhun Suomeen. Kasvukeskuksiin, ja etenkin Helsingin seudulle, kohdistuu muuttoliikkeen myötä kasvava kysyntä. Ainoa kestävä keino estää hintojen karkaaminen tavallisten palkansaajien ulottumattomiin kysynnän lisääntyessä on lisätä tarjontaa voimakkaasti. Uudisrakentamisessa on iskettävä uusi vaihde sisään, Brotherus kommentoi. 

Myös asuntolainoja nostettiin helmikuussa enemmän kuin tammikuussa. Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitaloudet nostivat helmikuussa uusia asuntolainoja 1,3 miljardin euron edestä, kun tammikuussa summa oli 1,1 miljardia euroa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,24 prosenttia.  

–Korkotaso on tällä hetkellä jopa historiallisen alhainen, ja olosuhteet omistusasunnon ostamiseen ovat todella hyvät. Kotitaloudet ovatkin ottaneet asuntolainoja enemmän vuoden takaiseen verrattuna, Huoneistokeskuksen Antti Asteljoki toteaa.

Danske Bank ennusti reilu viikko sittten asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 0,5 prosenttia Suomessa.

Lue lisää: Asiantuntija ennustaa käännettä Suomeen: ”Suomalaiset päässeet nauttimaan eurooppalaisia kollegoitaan enemmän”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit