Tiistai 11.12.2018

Pahin skenaario: Sähkönsiirrosta jopa +450 €/v asumisen hintaan – ”Kohtuutonta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.8.2016 12:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton mielestä sähkön siirtohintoja saatetaan tulevaisuudessakin korottaa kohtuuttomasti, vaikka työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan 15 prosentin korotuskattoa siirto- ja jakelumaksuille.

Korotuskatosta päätettiin sen jälkeen, kun Caruna-yhtiön kohtuuttomaksi koettu siirtohintakorotus herätti voimakkaan reaktion julkisuudessa.

Pellervon taloustutkimuksen tekemien laskelmien mukaan sähkön siirtohintojen korotukset voivat tulevaisuudessakin nostaa asumiskustannuksia, Kiinteistö- ja Omakotiliitto toteavat tiedotteessaan.

PTT on tehnyt skenaariolaskelmat sähkön siirtohinnan viiden, kymmenen ja 15 prosentin korotuksista. 15 prosentin korotus lisäisi skenaarion mukaan omakotitaloasujan asumiskustannuksia 450 euroa vuodessa vuonna 2019.

Kerrostaloasujalle lisäys olisi samana vuonna 233 euroa.

Skenaariossa on mukana vain sähkön siirtohinta, eli skenaarion kululisäys tulisi muiden asumiskulujen nousun päälle.

– Työ- ja elinkeinoministeriön valmisteilla oleva siirto- ja jakelumaksujen korotuskatto 15 % ei siis tosiasiallisesti estäisi kohtuuttomia korotuksia ja turvaisi kuluttajan asemaa, Kiinteistö- ja Omakotiliitto tulkitsevat.

– Sähkön siirtomaksun ehdotettu 15 % korotuskatto on aivan liian korkealla, ja siksi korotuskattoesitys pitää tarkistaa kuluttajille huomattavasti kohtuullisemmaksi, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen vaatii.

PTT:n selvityksen mukaan asumismenojen kasvu jatkuu. PTT ennustaa asumismenojen kasvavan keskimäärin 2,8 prosenttia vuodessa vuosina 2016–2018. – Asumismenot nousevat kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla kotitalouksilla keskimäärin 3,2 prosenttia, kerrostalossa vuokra-asunnoissa 2,7 prosenttia ja omakotitaloissa 2,3 prosenttia, PTT toteaa.

– Vuonna 2016 kotitalouden tuloista keskimäärin 26,8 prosenttia menee asumiseen. Vuonna 2018 asumismenojen osuus tuloista nousee 28 prosenttiin. Tulokehitys on ennustevuosina hidasta, joten asumismenot kasvavat tuloja nopeammin, PTT jatkaa.

Lue myös:

Konkariekonomisti: Caruna-pomolla ”syytä olla kiitollinen” – tuotto tuplattiin juuri

Kuluttaja-asiamies: Tämä ratkaisi Caruna-sovun – historiallinen toimenpide oli lähellä

Suomalaisten rahastus ”näyttää taktikoidulta” – Nytkö alkaa kansalaisten protesti?

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Sähkön siirtomaksusta pitäisi luopua kokonaan. Jo pelkkä sähkövero on jo liikaa. Se puolue, mikä ottaa agendakseen poistaa sen , nostaa kannatustaan expotentiaalisesti.
Se on sitten myös toteutettava, jos saa yli 50% äänistä ja enemmistön eduskuntaan.

Harri Pehrsson

Suomessa on maailman luotettavin sähkönjakeluverkko. Varmuus 99,98%. Koska tämä ei KePulaisille (?) riittänyt, niin lobattiin maakaapelointi, jolla varmuutta saadaan EHKÄ nousemaan 0,01%. Paino sanalla ehkä, koska vanhentuvat maakaapeloinnit saavat vettä sisäänsä ja suorittavat sitten totaalipalamisia siellä maan sisässä. Tämä ehdollinen parannus maksaa vuosien kuluessa noin 4-6 miljardia euroa. Kyllä on Suomessa kansalaisten asiat älykkäissä käsissä, joten turha valitella siirtomaksujen nousua.

Mikko Toivonen

Kepulaisten johtotähtenä tuossa maakaapeloinnissa on ainakin siellä sisäpiireissä ollut sellainen projektio missä kepu isännät saisivat siirtohintaa maansa läpi kulkevista sähköjohdoista.
Tähän ei valtakunta valtiona ja muina kansalaisina tietenkään voi, eikä saa edes malliksi suostua. Ei koskaan.

Sepetius Kangas

Ei toiveunia saa nähdä. Ummärtäisin jos sähkön siiro olisi eduskunnan kasissä. mutta sen kerääminen yksityiseen omistukseen on liikaa. Monopoli on sallittavaa vain yhteiskunnalle. yksityiselle ei koskaan. tähän pitää kiinnittää huomio. Ei julkinen sektori huono ole se takaa elämän.

Sepetius Kangas

Jos tähän uskoo elää ruususen unta. Raha tulee rahan luokse. Jos yksityiset hallitsee kaikki, menee naapurille ei yhteiseen hyvään. Ruususen unesta ois hyvä herätä ja muistautua yhteiseen hyvään. Jos ette usko katsokaa jääkiekko joukkuetta. siinä on yksilöitä että joukkuepelaajia jotaka pelaa yhdessä. voi sekin onnistua. Politiikassa se on täysin mahdotonta.

Mikko Toivonen

Jotain on valtakunnassamme mennyt perusteellisesti pieleen erotettaessa siirtoverkko sähkön myyntihinnasta ja että se on jaettu yhteisestä tarpeesta monopoliksi kylmille rahastajille.
Sen ovat joka tapauksessa poliitikkomme saaneet aikaiseksi samoin mkuin vastaavan kaasun "siirron" mikä nyt maksaa jo monin kertaisesti itse pientaloudessa käytetyn kaasun hinnan.

Sen mitä yli 40 vuotta energian kanssa toimineena siitä ymmärrän niin olisi kiireellisesti ja keinoja kaihtamatta palautettava koko valtakunnan jakeluverkko sähkössä ja kaasussa yhteisölle jos se kuulostaa ideologisesti helpommalta kuin valtio

Kaupunkien omat sähkö ja mahdolliset kaasulaitokset voivat tietenkin ylläpitää omaa kuluttajajakeluverkostoaan mutta niihin pitää ostovirran tulla valtakunnan verkoista itse tuotteen kokonaismyyntihinnalla ilman eri rahastajille jakoja.

Ongelma on tietysti siinä, että valtaosa poliitikoista istuskelee näiden erilaisten rahastajien hallituksissa kahvia juoden ja kampaviinereitä syöden ja ajavat sitten kansalaisen etua ajamaan valittuna rahastajansa etua. Kohteliaana kirjoittajana kerron vain tosiasian mutten laita perään nimilistaa ketkä minkäkin laisessa rahastushallituksessa istuvat. Pohtikoon itse ja pohtikoon äänestäjät ja paljastakoon lehdistö kun YLE on mielestäni ideologisella maailmanmissiolla.
Ainakin erittäin tarpeellisen ydinvoiman kaikin keinoin ideologisesti vastustamismissiossa ja hiukan myös järkevän maahanmuuttopolitiikan vastustamismissiossa

Hannu Kokko

Karaistus ja kurjuus kilpailutekijöinä ovatkin aivan uusi ilmiö paras maa maailmassa-markkinoinnissa. Kenties sado-masoa, piiskaa, latexia ja sudenkarvalakki, kesät talvet tulossa osaksi edustuksellista kansallista virka-pukeutumista?

Erkki Vainionpää

Paikallisten sähköosuuskuntien uusi menestyskausi saattaa olla edessä, jos siirtohinnat vielä nousevat. Taloyhtiöillähän on oma sähköverkko. Linjat vain poikki siirtoverkkoon ja tuotetaan omaa sähköä aurinko- ja tuulivoimalla (jos ei satu koskioikeuksia olemaan). Omaa generaattoria voi pyörittää vaikka maakaasulla. Saattaa olla, että jotkut sähköntuottajat olisivat hetkenpäästä valmiita myymään sähköä ilman siirtohintaa osuuskunnille. :)

Seppo Viljakainen

Ihan mielenkiintoinen heitto tuo "linjat poikki ja oma sähköntuotanto päälle".

Käsittääkseni monet taloyhtiöt ovat laittaneet kaukolämpöputket poikki ja siirtyneet menestyksekkäästi maalämpöön ; säästö on ollut huomattava.

Sähkön osalta asia ei - ikävä kyllä- ole tuon kaltainen : ihan ´lonkalta´ uskallan väittää "omasähköisen" taloyhtiön sähkön tulevan maksamaan asukeille monikertaisesti , jollei kymenkertaisesti, enemmän kuin tuo nykyinen n. 15 snt/kWh sisältäen kaikki verot ja perusmaksut.

Se oma kaasugeneraattori joutuisi pyörimään koko ajan : sattumavoimat vaativat rinnalleen oikeaa sähköä , jotta verkko pysyisi päällä.

Tästä se ´riemu´nousee : Sähkö on Suomessa naurettavan halpaa.
- pyykinpesu koneessa maksaa keskimäärin 30 snt/kerta.
- sama astianpesukoneessa
- jätä 10 W:n led-lamppu ( vastaa vanhaa 40W hehkulamppua) ulos valaisemaan pihaasi läpi vuoden 24h/365vrk ; maksaa sinulle 10 euroa vuodesssa
- jne...

Sepetius Kangas

Mitä yritit sanoa, että ainoa oikea olisi yksityisen sähkösiirron maailmako. Sille on keksittävä keino. tai siirryttävä siirryttävä maakohtaiseen siirtomaksuun jossa hallitus sen määrää. yksityiset ei ei keskity laatuun vaan hintaan
Tämä ei milloinkaan ole tasa-asrvoista.

Hannu Rautomäki

Sähköverkkojen omistajat ovat eräänlainen sähkömafia, joka korottelee hintojaan mielensä mukaan, eikä mafiasta eroonkaan pääse.
Kuluttaja voi kilpailuttaa ja valita sähköenergian toimittajan, mutta siirtomaksu on leijonanosa sähkölaskusta, ja siihen mafiahintaan on tyytyminen.

Hannu Kokko

Maa jossa ei mikään toimi ilman lämmitystä, rankaisee asujiaan? Outo yhtälö. Lopputuloksena asujistaan tyhjä maa? Ei heti uskoisi olevansa 2000-luvulla. Viimeisen ei tarvitse edes sammuttaa valoja, kun ei niitä ole koskaan Ollutkaan?