Lauantai 20.7.2019

230 000 jäsenen ay-liitto perustelee VVO-miljooniaan: ”Kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”

Luotu: 
7.9.2016 16:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    PAM-liiton puheenjohtaja Ann Selin on VVO:n hallituksen jäsen. Hän on ollut paikalla, kun päätös ylimääräisestä yhtiökokouksesta on tehty. Hallituksen jäsenenä Ann Selin ei kuitenkaan voi kommentoida päätöksentekoa.
|

Palvelualojen ammattiliitto PAM perustelee tiedotteessaan omistustaan VVO:ssa.

Asuntosijoitusyhtiö VVO:n suunnittelema lisäosinko on herättänyt laajaa närkästystä sosiaalisessa mediassa. VVO:n ylimääräinen yhtiökokous käsittelee 15. syyskuuta lisäosinkoa, joka seuraa siitä, että VVO on myynyt yli 8000 asuntoa Y-Säätiölle.  

Tämä on herättänyt uudelleen keskustelun VVO:n ja muiden vataavien tahojen yleishyödyllisyydestä.

230 000 jäsentä edustavan PAMin sijoitustoiminnasta vastaava talousjohtaja Jukka Mattila kertoo, että ”tällä hetkellä PAMin sijoitus VVO:ssa on samanlainen kuin muutkin sijoitukset, joiden tarkoituksena on kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”.

– VVO on PAMille sijoitus, jonka merkitystä liiton taloudelle ei voida väheksyä. VVO on kuitenkin turvallinen sijoituskohde, joka omalla toiminnallaan vuokra-asuntoyhtiönä ja investoijana tukee muun muassa suomalaista työtä, vastaten näin PAMin omiin sijoitusperiaatteisiin. Tulevassa yhtiökokouksessa päätetään lisäosingonjaosta, mutta toivomme, että kokouksessa käydään kunnollinen keskustelu ja pohditaan, kuinka VVO:n toimintaa tulevaisuudessa kehitetään, Mattila kommentoi tiedotteessa.

Yhtiökokoukselle esitetään 9 euron lisäosinkoa osakkeelta. Omistussuhteiden mukaisesti PAMin osuus olisi lähes viisi miljoonaa euroa.

Lue lisää: VVO:n jättiosinko suututtaa: ”Oho. Siksi asuminen on kallista”

Lisää VVO-keskustelua:

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Eikö saisi pyrkiä tulokseen?”

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä kommentoisin tähän niin, että myös PAM "ryöstää" VVO'n avulla tarpeessa olevia ihmisiä ja työllistämisen edellytyksiä voidakseen maksella tarpeettomille johtajilleen ja lakkoilla mielensä mukaan vuokra asujien taskuista "varastetuilla" rahoilla.

Toiminta on siis käsitykseni mukaan erittäin räikeää ja täysin moraalitonta. Tällaisessa johdossa istuu muun muassa suurella palkalla harrastelemassa kuningatarta Ann Selin .

Juhani Vinberg

Katsoin PAM:n tilinpäätöksen. Tilinpäätöksen mukaan PAM ei maksa sijoitusbisneksestään veroja ollenkaan. Suomen valtio etsii verotuskohteita kiihkeästi, oliskohan aika laittaa ay-bisnekset samalle viivalle kuin muukin bisnes ja alkaa verottaa edes saman verran kuin muita. Se yleishyödyllisyys kun näyttää olevan silmänlumetta

Mikko Toivonen

Olen myös ehdottanut tuon AY vuokraryöstön lopettamista laittamalla kaikki AY liikkeen tulot ja varat normaaliin verotukseen.

Tuskin asiaa muuten saadaankaan hoidettua. Se vaan olisi tehtävä nyt kun AY liike ei ole vasallinsa kautta hallituksessa.

Samuli Pahalahti

Kuvitelkaapa jos esimerkiksi EK tekisi isot rahat verovapaalla bisneksellä ja perustelisi sitä "taisteluvarantojen kasvattamisella". Voitte olla varmoja, että kaikki vasemmistolaiset olisivat hyvin, hyvin pöyristyneitä. Mutta kun he itse tekevät niin, se onkin ihan ok.

Vasemmistolla on aina ihan eri standardit omalle käytökselleen.

Tarja Laakso

Minusta on todella outoa, ettei AY-järjestöt saisi tehdä edunvalvontaa ja rahanhankintaa samalla tavalla kuin yksityiset tahot tai esimerkiksi EK:n järjestöt. Etenkin kun minusta vaikuttaa siltä, että VVO:n vuokrataso on melko lailla kohtuullisempi kuin näiden muiden. Kun kaikki kuitenkin markkinoivat asuntojaan kaikille - ei vain tietyille ryhmille. Toki voisihan VVO tarjota omien jäsenjärjestöjensä jäsenille alennuksia, mutta siitä nyt sitten vasta taitaisi nousta myrsky vesilasissa.

Mutta otetaanpa esimerkki Viikistä (joka sattui ensimmäisenä esille). VVO:lla on vuokralla 2011 valmistuneessa talossa kaksioita neliömäärältään 37-58 m2, vuokrat 756 - 911 euroa / kk.

Satolta löytyi myös Viikistä vuokrakaksioita samalla tavalla 2011 valmistuneessa talossa. 53,5 m2 ja vuokra 1100 euroa / kk, ja 59 m2 / 1220 euroa / kk.

Sato ei kuitenkaan taida olla millään tavoin kiskuri - vain VVO ryöstää vuokrillaan?

Pentti Hagelin

VVO liikevaihto 2015 371 miljoonaa, tulos 225 miljoonaa, osingot verovapaita. Aate sokaisee kaikki, jotka siihen sitoutuvat. Tosiasia on, että apteekkarit jäävät kauas tästä tuottotasosta. Aate tekee sen oikeutetuksi ja hyväksyttäväksi. Valitettava tosiasia on, että asuntotukijärjestelmää käytetään kiskurivuokriin.

Hannu Taskinen

Kansanedustaja Leena Meren PS kirjallinen kysymys eduskunnassa:
”Aikooko valtiovarainministeri ryhtyä toimenpiteisiin, jotta yhteiskunnallisen veronmaksumoraalin kannalta haitallinen käytäntö tulkita ay-liike yleishyödylliseksi yhteisöksi osinkotulojen verottomuuden osalta muutetaan tai että yleishyödyllisten yhteisöjen verovapaus poistetaan tai verovapaille osinkotuloille laitettaisiin verottomuuden osalta kohtuullinen yläraja?”

Tarja Laakso

Jos ay-liikkeeltä poistetaan yleishyödyllisyyden takia verottomuus, samalla pitää kyllä sitten poistaa myös holding-yhtiöiden osinkojen verottomuus ja muut verottomat osingot (joista EK ja sen jäsenet hyötyvät täysimääräisesti ja vielä enemmänkin).

En tiedä, miten EK:n jäsenjärjestöjen osalta verottomuus menee, mutta toki nuo verottomat osingot ovat jo heille riittävästi.

Tarja Laakso

Kiitos vaan tytöttelystä - tässä iässähän sitä pitäisi pitää jo kohteliaisuutena...
Mutta joo, en vieläkään löytänyt EK:n tilinpäätöstä tai vastaavaa, josta olisi selvinnyt sen verotus enkä jaksanut selvittää sen jokaisen jäsenyhdistyksen statusta yleishyödyllisyyden kannalta tai verojen maksamisen osalta. Mutta sen verran toki selvisi, että VVO ja SATO molemmat ovat (tai ovat olleet - en ihan päässyt selvyyteen tuosta VVO:n tämän hetkisestä tilanteesta) yleishyödyllisiä yhteisöjä ja samalla tasolla jne. Mutta toki työnantajapuolelle röyhkeys ja voittojen maksimointi aggressiivisella verosuunnittelulla ja muilla "laillisilla" kepulikonsteilla ja muulla palkansaajien pääosin rahoittamalla (yritysverotus ja pääomaverotushan on vain murto-osa koko verotulosta, valtaosa verotuloista tulee tuloverotuksen kautta) valtion rahojen hyödyntäminen on täysin sallittua, vain työntekijäpuolella nämä samanlaiset toimet ovat suorastaan rikollisia.

Tarja Laakso

Jälleen kerran on ihmeteltävä, miksi vain se, että ay-liike katsotaan yleishyödylliseksi yhteisöksi, on epäkohta, mutta samalla tavalla kohdeltu EK ja sen saamat edut eivät olekaan epäkohta. Tosin yleishyöydyllinen yhteisö ei ole automaattisesti verovapaa - vaan verovelvollinen elinkeinotoiminnan osalta.

Se, mikä koskee ay-liikettä jäsenmaksujen osalta, koskee aivan samalla tavalla myös EK:n järjestöjä (verohallinnon sivuilla todetaan seuraavasti):

"Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuista ja työttömyyskassamaksuista säädetään TVL 31 ja 95 §:ssä. TVL 31.1 §:n 6 kohdan mukaan ne ovat vähennyskelpoisia tulon hankkimisesta aiheutuneina menoina.

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut
Työmarkkinajärjestöä ei ole määritelty lainsäädännössä. Vakiintuneen käsityksen mukaan työmarkkinajärjestöjä ovat etujärjestöt, joiden päätehtävänä on keskinäisillä neuvotteluilla sopia molempia osapuolia sitovasti työsopimuksissa tai työsuhteissa muuten noudatettavista ehdoista. Tällaisia työmarkkinajärjestöjä ovat esim. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK), Suomen Teknisten Toimihenkilöjärjestöjen Keskusliitto (STTK), Akava ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) sekä niiden jäsenyhdistykset."

SATO ja VVO eivät ole työmarkkinajärjestöjä, mutta ne saavat samalla tavalla verohelpotuksia, tosin niiden verohelpotukset perustuvat siihen, että ne lasketaan yleishyödyllisiksi asuntoyhteisöiksi. Ja näyttääpä Satokin osinkoa jakavan ihan kohtalaisesti ja ennenkaikkea on palauttanut pääomia omistajilleen ihan kohtalaisen paljon (vuonna 2014 yhteensä yli 30 miljoonaa, osinkoa 9.2 miljoonaa ja pääoman palautuksia 21,2 miljoonaa - samalla tavalla veronmaksajien ja asumistukien kustannuksella, erona VVO:hon nähden vain se, että vuokrat ovat vieläkin korkeampia).

Eli edelleen miksi vain ay-liikkeen toiminta on epäkohta, tai vain osittain niiden omistuksessa oleva asuntotuotanto on epäkohta, mutta samalla tavalla eläkeyhtiöiden jne. saama voitto ilmeisesti ei ole ongelma VVO:nkaan osalta, puhumattakaan samojen omistajien omistamasta SATOsta. No joo, SATOn suurin omistaja ei enää ole eläkeyhtiö Varma, vaan ruotsalainen kiinteistösijoitusyhtiö (yli 50% omistuksella) - toki ruotsalaisten pitää saada palkansaajien verot omiksi voitoikseen, kunhan vain ei tavallinen palkansaaja saa hyötyä, eikä hänen etujaan saa kukaan ajaa (eikä varsinkaan hankkia rahoitusta siihen toimintaan).