Sunnuntai 27.5.2018

Asiantuntijalta 4 syytä 26 %:n nousulle Suomen asuntokaupassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.10.2016 11:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    KVKL:n mukaan uusien asuntojen kauppamäärät kasvoivat tammi-syyskuussa 26 prosenttia.
|
Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-syyskuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna. Asiasta kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL, jonka mukaan vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli tammi-syyskuussa reilut 2 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärät kasvoivat peräti 26 prosenttia.
 
–Elo-syyskuussa jatkunut kauppamäärien nousujohteinen kehitys on palauttanut myös käytettyjen asuntojen markkinat heinäkuun notkahduksen jälkeen positiiviselle uralle. Vanhojen asuntojen puolella syyskuun ilonaiheena olivat kerrostaloasunnot, joiden kauppa nousi vuodentakaisesta noin 9 prosenttia. Vanhojen rivitalojen ja omakotitalojen kauppamäärät sen sijaan laskivat hieman vuodentakaisesta, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila kommentoi.
 
Malilan mukaan kiinnostusta oman asunnon hankintaan vahvistaa edelleen maassa jatkuva muuttoliike, alhainen korkotaso, jatkuva vuokrien nousu sekä sopivien vuokra-asuntojen puute.
 
Hän muistuttaa, että kauppamäärissä Suomen käytettyjen asuntojen kaupan viime vuosien pohjakosketus koettiin vuonna 2014, josta vuonna 2015 noustiin viitisen prosenttia ylöspäin. Vanhojen asuntojen kaupan varovainen elpyminen on Malilan mukaan jatkumassa myös tänä vuonna: hieman heikommasta heinäkuusta huolimatta vanhojen asuntojen kauppakertymä on tammi-syyskuussa 2016 edelleen yli 2 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa korkeammalla. 
 
Niin vanhojen kerrostalojen kuin vanhojen rivitalojenkin kauppa on Malilan mukaan ollut viimevuotista alkuvuotta vilkkaampaa. Sen sijaan vanhojen omakotitalojen kauppa on ollut tammi-syyskuussa hieman viimevuotista tammi-syyskuuta verkkaisempaa.
 
Asuntokaupan isossa kuvassa uudisasuntokauppojen vuosittain toteutuva määrä on vanhojen asuntojen kauppojen kokonaismäärää selvästi pienempi, mutta yksittäisen asunnon kauppakohtainen arvo on usein käytettyä asuntoa korkeampi. 
 
–Suuren volyyminsä takia käytetyt asunnot ovat kuitenkin markkinoiden tärkein myyntiartikkeli. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomen uusien asuntojen kaupan toteutunut kokonaisarvo oli hieman alle puolet vanhojen asuntojen kaupan kokonaisarvosta, Malila sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Asko Korpela

20161015-Mamuja asunnot
Eikö asiantuntija näe mitään yhteyttä turvapaikanhakijoiden aiheuttaman 30 000 väestönkasvun ja kavaneen asuntojen kysynnän välillä? Eivät tietenkään välittömästi ostajina markkinoilla esiinny, mutta välillisesti. Joka-ainoa tarvitsee ja saa vuoteen alleen ja vuode vuodepaikan ja huoneen ja huoneista muodostuvat asunnot. Syntyy asunnontarve ja kysyntää asunnoille, työllisyyttä ja tulonmuodostusta toimialalle. Vaikutukset ulottuvat muuhunkin kysyntään, koko kansantalouteen. Rohkenen suositella:
Ajk Oppikirjat: http://www.askokorpela.fi/AjkOppikirjat-00.htm