Maanantai 27.5.2019

Asiantuntija varoittaa suomalaisia asuntovelallisia Donald Trumpista: ”Kannattaa seurata tarkasti”

Luotu: 
17.1.2017 18:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jan von Gerich ennakoi Donald Trumpin presidenttikauden johtavan korkeampiin korkoihin myös Suomessa.
|

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, että perjantaina virkaansa astuvan Yhdysvaltain tulevan presidnentin Donald Trumpin politiikka laittaa matalan inflaation jatkumisen tulikokeeseen, jolla on vaikutuksia suomalaisiin saakka.

–Inflaation paluu saisi haukat EKP:ssa entistä äänekkäämmiksi ja toisi vähitellen korkojen nousun agendalle. Korkeammat korot puolestaan nostaisivat valtion, yritysten ja Suomen asuntovelallisten korkokustannuksia. Kannattaakin seurata tarkasti, kuinka kovaa inflaatio lähtee jylläämään Yhdysvalloissa, von Gerich varoittaa blogissaan.

Matala inflaatio on jatkunut jo niin kauan, että monet ovat von Gerichin mukaan täysin ehtineet unohtaa korkean inflaation riskit. Trumpin suunnittelema politiikka on kuitenkin omiaan nostamaan inflaatiota, varsinkin nykyisessä talousympäristössä. 

–Trumpin lähtiessä elvyttämään taloutta täystyöllisyystilanteessa käy helposti niin, että kapasiteettirajoitteiden takia elvytys uhkaa ylikuumentaa talouden ja päätyy lähinnä nostamaan hintatasoa. Jos tuottavuuskehitys ei piristy, elvytys nostaa hintoja entistä enemmän. Tällaisessa tilanteessa inflaatiotavoitteen ylittämisestä huolissaan oleva keskuspankki kiristää rahapolitiikkaansa estääkseen inflaation liiallisen kiihtymisen. Lopputuloksena ovat korkeammat markkinakorot – joko inflaatiosta ja/tai keskuspankin kireämmästä rahapolitiikasta johtuen. Tällöin seurauksena on helposti myös taloudellisen aktiviteetin supistuminen – päinvastoin alkuperäiseen tavoitteeseen verrattuna, von Gerich selvittää. 

Hän arvioi, että myös Trumpin Yhdysvaltojen kotimaista tuotantoa tuontituotteiden kustannuksella suosivat suunnitelmat vauhdittavat inflaatiota. Protektionismin kasvu siirtää tuotantoa pois niistä kohteista, joissa tuotanto olisi tehokkainta, ja nostaa hintoja. 

–Inflaation kiihtyminen Yhdysvalloissa romuttaisi helposti uskon matalan inflaation jatkumisesta laajemminkin. Vaikka euroalueella inflaatiopaineet näyttävät edelleen rajallisilta, Yhdysvallat on tärkeässä suunnannäyttäjäroolissa globaalissa taloudessa. Globaaleilla markkinoilla nähty hyödykehintojen nousu on nostanut inflaatiota Euroopassakin. Inflaatiopelkojen paluu Yhdysvaltoihin leviäisi viiveellä myös euroalueelle – ja Suomeen. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Trump on todennäköisesti niitä pelureita ja spekulantteja, jotka pelaavat puhtaasti lainarahalla jolloin heidän reaaliomistuksensa arvo saattaakin olla kovin pieni. Tästä syystä ilmeisesti Trump on kaiken aikaa kieltäytynyt julkistamasta taseitaan.

Niistä kun kävisi hyvin todennäköisesti ilmi juuri tuo lainarahalla operointi ja koko omaisuuden olevan lainojen vakuutena