Lauantai 23.2.2019

Ekonomisti rauhoittelee asuntovelallisia: ”Korkojen nousuun voi olla vielä pitkä matka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.3.2017 10:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomalainen asuntovelallinen voi vielä nukkua rauhassa, ekonomisti Roger Wessman sanoo.
|

Riippumaton ekonomisti Roger Wessman ennakoi, että korkojen nousuun euroalueella on vielä pitkä aika. Hän vihjaa blogissaan, ettei nousua nähdä ennen vuotta 2021.

–Korkojen nousuun voi euroalueella olla vielä pitkä matka, vaikka talous jatkaisi vakaalla nousu-uralla. Jos kasvu jostain syystä notkahtaa matkan varrella, tai muutokset työmarkkinoiden toiminnassa olisivat vielä suurempia, korkojen nousu voi siirtyä vielä kauemmas tulevaisuuteen, Wessman sanoo.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto piti viime viikon korkokouksessaan ennallaan linjauksen, jonka mukaan ohjauskorkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla tai sitä alempina pidemmän aikaa. Wessmanin mukaan viesti on selkeä.

–Kiihtyneestä kasvusta ja inflaatiosta huolimatta vielä ei ole aika pohtia rahahanojen kiristämistä. Jos jotain politiikan tarkistusta kaivataan se olisi pikemmin vielä löysempään suuntaan. Tämä onkin perusteltua, kun korkea työttömyys kielii siitä, että taloudessa on vielä paljon kasvuvaraa, ilman suurta syytä huoleen inflaatiopaineiden noususta vielä vuosiin. Suomalainen asuntovelallinen voi siten vielä nukkua rauhassa, hän kommentoi.

Ulkomaiset ekonomistit ovat Wessmanin kanssa samoilla linjoilla. Uutistoimisto Bloombergin ekonomisteille tekemän kyselyn mukaan EKP:n neuvoston ei odoteta koskevan ohjauskorkoihin ainakaan ennen vuotta 2019.

Euroalueen inflaation kiihtyminen Euroopan keskuspankin EKP:n tavoitetasoon kahteen prosenttiin on laittanut liikkeelle spekulaatiot ohjauskorkojen noususta euroalueella. Kuluttajahinnat nousivat helmikuussa EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan tasan kaksi prosenttia viime vuoden helmikuusta. EKP:n tavoitteena on, että inflaatio pysyy hieman alle kahdessa prosentissa.

Roger Wessman sanoo, että vaikka öljyn ja ruoan hinnan nousu on kiihdyttänyt euroalueen inflaatiota viime kuukausina, merkkejä laajemmista hintapaineista ei ole. Palkkojen nousua ja inflaatiota hillitsee hänen mukaansa useammissa euromaissa yhä korkea työttömyys.

–Edellisten nousukausien aikana inflaatio alkoi kiihtyä, kun työttömyys läheni 8 prosenttia. Vuonna 2007 työttömyys tippui melkein 7 prosenttiin, eikä silti pohjainflaatio ylittänyt tavoitekattoa. Paljon on kuitenkin nyt toisin, kun edellisillä nousukausilla. Erot eri maiden tilanteessa ovat nyt rajusti suuremmat.

Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien tietojen mukaan Suomessa inflaatio oli helmikuussa 1,2 prosenttia.

–Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten polttonesteiden, savukkeiden, ajoneuvoveron ja sähkön kuluttajahintojen kallistuminen. Edellisvuoteen verrattuna eniten laskivat asuntolainojen ja kulutusluottojen korot sekä matkapuhelinten kuluttajahinnat. Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna inflaation nousuun vaikutti eniten bensiinin kuluttajahintojen kallistuminen, Tilastokeskus selvittää tiedotteessaan

EKP nosti viime viikolla oman inflaatioennusteensa kuluvalle vuodelle 1,7 prosenttiin aiemmasta 1,3 prosentista. Ensi vuodelle keskuspankki ennakoi 1,6 prosentin inflaatiota aiemman 1,5 prosentin sijaan.

Lue lisää:

Asuntovelallinen voi nukkua yönsä rauhassa, vielä - Kysely: Korot ennallaan ainakin 2019 asti

Kova väite velkaantumisesta: ”Pankit heiluttavat Suomen luottoluokituksia - yhdistelmä on hirveän vaarallinen”

Luottoluokittaja puuttui suomalaisten velkaantumiseen: ”20 prosenttiyksikköä enemmän kuin 10 vuotta sitten”

 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Entäs palkkatulon kehitys, jolla asuntolainoja maksetaan? Palkkoja halutaan alentaa, jopa alennettin. Viedään palkanlisät ja pidennettiin työaikaa. Vähennetään perhe ja muita tukia. Elinkustannukset nousevat, tulot pienevät, jolloin lainojen maksu vaikeutuu, riippumatta lainojen koroista. 5 - 1 - 1 -1 -1 = ei ole 5 vaan 1.

Tämä taisi jäädä jälleen kertomatta asuntovelallisille ja asunnonostajille!

Veli-Pekka Moisalo

Tässähän on menossa perisuomalainen ilmiö: taloudellinen vauhtisokeus. Liiketilojen hinnat ja vuokrat ovat länsisen maailman suurkaupunkien tasolla maassa, joka on taloudellisessa kurimuksessa. Asuntojen hinnat seuraavat nousevaa trendiä. Molempiin on syynä alhainen korkotaso. Organisaatiot ja kuluttajat eivät suostu näkemään nenäänsä pidemmälle. Usko nollakorkoihin on vahva.