Keskiviikko 18.7.2018

Rakennusalan yrittäjä KL:ssä: ”Tukka nousee pystyyn, kun joku puhuu edullisesta vuokrataloasumisesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.3.2017 12:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Rakentamisen määräystaso on niin vaativa ja raskas, ettei Lujatalon Hannu Isotalon mukaan halpatuotanto ole Suomessa mitenkään mahdollista.
|

Halpaa asuntorakentamista ei olekaan, Lujatalon uusi toimitusjohtaja Jussi Tanhuanpää sanoo Kauppalehden mukaan.

Hän sanoo, että asuntojen halpatuotantoon Lujatalokaan ei nykyisessä sääntelyoloissa pysty. Tanhuanpään mukaan 20–25 prosenttia rakentamisen kustannuksista syntyy erilaisista, turhistakin määräyksistä.

–Ilman niitäkin pystyttäisiin tekemään erittäin korkeatasoista rakentamista, mutta kun kaikki aukkojen koot, lattioiden tasoerot ja kosteiden tilojen pyörähdysympyrät määrätään, niin totta kai siinä syntyy lisäkustannusta, Tanhuanpää kuvailee.

Hän puhuu asunnon sisäkorkeudesta: kun sitä nostetaan määräyksin, rakentajat kustannukset nousevat. Jos taas rakennukseen vaaditaan saumaton julkisivu, määräys nostaa asunnon hintaa 50–100 euroa neliömetriltä.

Luja-yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Hannu Isotalo sanoo, että koko asuntojen hintaskaalassa ”kohtuuhintaisuus” on mahdollista. 

–Minulle kuitenkin nousee tukka pystyyn, kun joku puhuu edullisesta vuokrataloasumisesta. Poliitikot puhuvat tästä, mutta tällaisia kohteita on mahdoton saada liikkeelle.

Rakentamisen määräystaso on niin vaativa ja raskas, ettei Isotalon mukaan halpatuotanto ole Suomessa mitenkään mahdollista. Asunnon hintaan on leivottu 40–50 prosenttia erilaisia veroja, joten sekin on halpatuotannon jarruna.

Lähde: Kauppalehti, Olli Herrala

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tuohon kysymykseen on helppo vaastata. Se vaikeampi kysymys sitten on, onko hallitus siihen oikeasti halukas ja kykenevä. Ja jokerikysymys. Jos hallitus osoittautuu kykyneväksi ja halukkaaksi todelliseen normien purkuun, kuinka pian paikalle rynnistävät oikeat ja kotitekoiset juristit, jotka kilvan todistelevat moisen touhun perustuslain ja kansainvälisten sopimusten vastaiseksi.

Veli Laurinsalo

Hei!
Jos tuollaisen elementtitalon rakennuskustannukset ovat n. 1000€/m2, ja vuokrataso laitetaan 4500€/m2 myyntihintatason mukaan, niin totta kai vuokrat ovat korkeat. Ei ne Saton, VVO:n ja muiden jättien satumaiset voitot tyhjästä tule. Lisäksi nämä saavat vielä kunnilta "ilmaiset" vuokratontit, eli ei ole tonttikuluja lainkaan. Vuokralaisethan sen tonttivuokrankin maksavat. Siinä kunnat kanssa ovat osallisian täsasä "vuokra-mafia-toiminnassa, kun saavat vuokralaisten ja näin myös asumistuen rahoja kanavoitua korkeina tonttivuokrina itselleen.

Heikki Lipponen

suomi ei kilpailukykyinen rakennusteollisuudessa muun euroopan kanssa,,suomi on pohjoisessa,,rakennusolosuhteet,,,,materiaali/eristys,,ynm,,jotka kuuluvat pohjoisen tapaan rakentaa,,,,vaikka virolaiset tekevät halvemmalla niin muu maksaa,,,,näin ollen herrojen pitää pyytää juuri tätä varten brysselistä apuja,,,muutamia miljardeja,,,sinne kyllä maksetaan herrojen mielestä hymyssäsuin miljardi vuodessa ,,,,unionin jäsenmaana ei ole mitään järkeä eikä euro valuuttana,,,,,,suomi on monelta kantilta katsottuna täysin eri asemassa näihin jopa taatelimaihin,,ja sitten höpistään kikyllä ja sotella vastamäkeen kuten brysseli määrää,,,,,,,eroon koko p,,,,sta ,,,,

Kimmo Liimatainen

"suomi ei kilpailukykyinen rakennusteollisuudessa muun euroopan kanssa,,suomi on pohjoisessa,,rakennusolosuhteet,,,,materiaali/eristys,,ynm,,jotka kuuluvat pohjoisen tapaan rakentaa"

Jos näin on niin miksi asunnot Suomessa ovat Pohjois-Suomessa (jossa on ankarampi sää) halvempia kuin Etelä-Suomessa?

Noin yleisesti voisi todeta, että rakennuskustannuksilla (ns. tekninen hinta) ja vuokra- tai myyntihinnoilla (markkinahinta) ei ole juuri mitään tekemistä keskenään.

Rakennuskustannusten alentaminen ei näy asuntojen vuokra- tai myyntihinnoissa kuin hetken. Ne nousevat markkinoiden hintojen tasolle hyvin nopeasti.

Urakoitsijat argumentoivat kaava- yms määräyksiä vastaan ymmärrettävästi itsekkäistä syistä.

Mikko Toivonen

Halpaa vuokra asumisilmaisua käytetäänkin tilanteen selventämiseksi. Halvalla tarkoitetaan siis järjettömistä määräyksistä vapaata, yleishyödyllisellä hinnalla luovutetulle tontille massatuotantona rakennettavista asunnoista joiden rakennuttaja ja vuokraaja ei pyri voiton maksimoi9ntiin vaan kustannusten kattamiseen ja riittävään rahoituskatteeseen, millä voidaan hoitaa ylläpito ja mahdollinen alkupääoma lisärakentamiselle tulevaisuudessa.

Jos näin toimitaan niin mainitsen vain esimerkkinä että yleishyödyllinen yksityinen säätiö kykenee lähellä Hampurin keskustan alueita vuokraamaan 30 neliön yksiötä vielä viime vuonna 230 euron kuukausivuokralla..
Helsingissä ja PK seudulla tuollaisen siedettävä vuokra Suomen yleisen paljon kalliimman hintatason huomioon ottaen voisi olla korkeintain 400 euroa kuussa, vaan ei ole ellei sitten joissain Heka asunnoissa jollaisia siis tarvittaisiin het ainakin ne 50000 lisää sillä hintatasolla.

Yleisessä ja erehtymättömässä tilastotiedossa on myös se että Helsingin ja PK seudun vuokrat ja muukin asumisen hintataso ovat 40-50% muun maan keskiarvoa korkeammalla. Miksi? Miksi myös saman verran korkeampoi kuin monen länsieuroopan maan suurissa ja jopa pääkaupungeissa kuten Berliini tms.

Nämä ovat kiistämättömiä tosiasioita eikä niitä Tanhuanpää tai muukaan tanhuaja kykene millään perusteella muuksi muuttamaan. Joku vetää rajusti välistä. Osan kuten AY liike ja vakuutusyhtiöt-VVO-Sato jo tunnistammekin. Muita välistävetäjiä ovat grynderit, asuntorahoittajat jollaisen Hallituksessa esimerkiksi vuokra asumisen vastustaja Sinnemäki istuu, asunnonvälittäjät, säätiösijoittajat etc. Jopa oman osakkeen arvonnousuun laskelmoiva omistusasunnon hankkija on tällainen vähintäin henkinen välistävetäjä.

Meidän pitäisi päästä läntisen Euroopankin yleistasoon asumiskustannuksissa ja asumismalleissa joissa omistusasuminen ei ole primääri vaan vuokra asuminen ja sen mukana joustava tarvesiirtyminen sinne missä on työtä ja elämää.

Asumisasiamme on eurooppalaisittain täysin pilalla. Pitäisi pyytää Ilaskivi eläkkeeltä pormestariksi jotta taas saataisiin asianmukaisia asuntoja riittävästi yritysten ja ihmisten tarpeisiin ja kun oikean hintaisia asuntoja on ei tarvitse maksaa tukiakaan vaan päinvastoin kaupunki tienaa kun ihmiset yhtäkkiä halvan eli oikean hintaisen asumisen vuoksi työllistyvätkin

Minun globaaliin tietoon ja ymmärrykseen perustuva arvosanani Helsingin ja koko maan asuntoasioista vastaaville on Hyi, Hyi, Hyi

Juuso Hämäläinen

Saksassa pitkään asuneena en käsitä minäkään miten Suomen rakennustuotanto on niin järjetön hinnoiltaan. Kyllä Saksassa riittää rakentamiseen liittyviä sääntöjä aivan kuten täällä. Työ on myös kallista. Silti asuntojen hinnat ovat paikoitellen vain puolet Helsingin alueen hinnoista.

Jotain on vakavasti pielessä Suomen systeemeissä.

Veli Laurinsalo

Käyttäjien pitäisi rakennuttaa asunnot itselleen, jäisi välistä VVO:t, SATOT jagrynderit. Pankit ovat ottaneet näihin kokeiluihin vain kovin nuivan asenteen, totta kai. Ryhmärakentamisen kerrostalohankkeet vaikeutuvat, kun pankit eivät anna vakuusarvoja kohteelle, eli rahoitus kangertelee. Tässä pitäisi saada taas sellainen nykyajan ARAVA aikaiseksi vaikka vain rakennusaikaiseksi rahoitukseksi. Vuokratontti, minkä voisi lunastaa omaksi vaikka osissa, kuten rakennuttajat nytkin jo tarjoavat. Tulevien asukkaiden yhteenliittymä hanketta varten. Rakennusaikainen lainoitus kuntoon ja valmiille löytyykin jo vakuusarvoja pankkeja varten.
Näin saataisiin pääkaupunkiseudulle uusi laadukas kerroatalo alle puoleen hintaan.

Teemu Terava

Kaksi asiaa lienee totta.
Rakennus- ja asumiskustannukset ovat ainakin pääkaupunkiseudulla liian korkeat.
Rakentamisen laatu on jo nyt niin huono, ettei sitä voi heikentää rakennuskustannuksia alentamalla.
Jääkö muuta kuin hintoja nostavien säädösten purku ja tonttien hinnat?
Kunnat kaavoittajina voisivat tehdä osansa.

Mikko Toivonen

Voisin kehittää vielä hurjempia esimerkkejä Tokion keskusta tai Lontoon Citystä.
Kyllä jokaisen kalliin maan pääkaupungeista löytyy miljonäärien kaupunginosia ja ostoasuntoja.
Esimerkin voi kuitenkin jättää omaan arvoonsa sillä se menettää merkityksensä jos siirrytään Berliinissäkin "kansan" kaupunginosiin.
Silloin se yleinen vuokrataso on noin puolet Helsingin vuokrista. Ostoasunnoista en tiedä kun en niitä seuraa siksi että maailma on matkalla sellaiseen suuntaan että omistusasuntoja hankkivat vain ne jotka ovat Nostradamusta parempia ennustajia ja tietävät ikuisesti työpaikkansa ja itsensä pysyvän samassa kaupunginosassa missä maailmaan putkahtivat.
Globaalin ja erityisesti Suomen äärettömän suuren vuokra asuntotarpeen ja asumisasenteen muutostarpeen vuoksi kirjoitan vain vuokra asunnoista.
Esimerkiksi annan ihan yksinkertaisen esimerkin siitä minkä tasoiset ihmiset muualla maailmassa vuokraavat asuntonsa siirtyessään työn mukan ja sen ehdoilla paikasta toiseen.

Ivanka Trump ja hänen "Kosher" miehensä vuokrasivat uuden asuntonsa Washingtonista eivätkä ostaneet. Vain yksi esimerkki millaisia ihmisiä vuokralaisina maailmalla voi olla kun meillä Sinnemäet et. co ovat peloissaan että pelkkiä "torakoita" kunnan elätettäviksi saapuu jos tehdään vuokra asuntoja ilman sekoitettuja omistusasuntoja.