Maanantai 16.7.2018

Ministeri vaatii muutosta Helsinkiin: ”Asunnoille ei ole tilaa – tyhjää toimistotilaa on 30 Postitalon verran”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.3.2017 13:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkomaankauppa -ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) vaatii muutosta pääkaupunkiseudun rakentamistapoihin.
|

Kohtuuhintaisia asuntoja kaipaavat ihmiset ovat lopulta kärsijöinä, kun pääkaupunkiseudulla makuutetaan tyhjillään massoittain toimistotiloja. Näin esittää ulkomaankauppa -ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) Puheenvuoron blogissaan.

– Pääkaupunkiseudulla on tyhjää toimistotilaa 30 Postitalon verran ja käytössä olevienkin työtilojen käyttöaste on hädin tuskin 50 prosenttia. Tämä johtuu viime kädessä toimistotyön murroksesta, Mykkänen kirjoittaa.

– Kärsijänä on varsinkin kohtuuhintainen asuminen, kun asunnoille ei ole tilaa.

Ministerin mielestä rakentamisen ohjauksen pitää muuttua toimistotyön murroksen mukana ”tai muuten hukka perii parhaat rakennuspaikat”.

Rakentamisen ohjauksen muutos on yksi Mykkäsen kuntavaaleihin liittyvän kampanjan teeseistä.

– Muutamme kaavoitus-, rakennusmääräys –ja käyttötarkoituksen muutosten käytäntöjämme siten, että kiinteistöjen käyttöasteen lasku taittuu ja tyhjien toimistojen osuus kääntyy laskuun, Mykkäsen ehdotus kuuluu.

Pääkaupunkiseudun tyhjät toimistotilat – joita on todella kolmen Postitalon tai yli miljoonan neliömetrin verran – ovat puhuttaneet pitkään. Niitä on vaadittu muutettavaksi niin asunnoiksi kuin turvapaikanhakijoiden majoitukseksikin.

LUE MYÖS:

Ehdotus Helsingille: Toimistoista asuntoja

”Miljoona neliötä täysin tyhjillään” – Suomessa olisi jo valmis ratkaisu pakolaisille?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

1.) Valtio rakennuttaa halpoja vuokra-asuntoja ja omistaa ne.
2.) Yritykset rakennutta työntekijöilleen asunnot ja omistaa ne.
(kuten ennen oli Lokomolla,Valmetilla,VR,puolustusvoimilla yms)

Ei vain taitaisi säätiöt, asuntosijoittajat,pankit pitää siitä?

Jukka Lampinen

Tässä se perusongelma on, uusia työpaikkoja kaavoitetaan holtittomasti, asunto tuotanto ei pysy perässä alkuunkaan.
Jos kunnat kilpailee työpaikkojen hankimisessa, ne on vastuussa myös palveluista, auntojen tarjonnan pitää vastata kaavoitettuja työpaikkoja.

Mikko Toivonen

Minulle on yhdentekevää miten niitä puuttuvia normaalihintaisia ( jotka nykytasoon verrattuna ovat siis halpoja) vuokra asuntoja tuotetaan.
Vanhat toimistot voidaan tietysti muutaa mutta se on kaukaa haettu malli vaikka voisi joillain edellytyksillä toimiakin.

Todellisuudessa asuminen on oltava yhteiskunnan erityissuojelkussa koska se ei ainoastaan takaa turvaa ihmisille vaan erityisesti mahdollistaa joustavan siirtymisen työn perässä sinne missä työtä on ja mahdollistaa yritysten palkata kohtuupalkkaisia työntekijöitä jotka sitten sillä kohtuupalkallaan vielä kykenevät kohtuuvuokransa maksamaan ilma asumistukia.

Tällaista asuntokantaa voivat nykymentaliteeteillä tuottaa ainoastaan kunnat, valtio tai spesifistisesti ja aidosti voittoa hakemattomat yleishyödylliset säätiöt.'

Kunnat kuten Helsinki joutuvat ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja tunnustamaan, että kautta maailman kasvavissa ja kehittyvissä yhteisöissä rakennetaan suuren suuria pelkästään vuokra asunto kaupunkeja tai kaupunginosia. Joko julkisella tai yksityisella rahalla ja että sellaisen asumisessa ei ole pienimpiäkään ongelmia silloin kun niihin asutetaan itse vuokransa maksavia ja laillisesti maahan tulleita ihmisiä.

Esimerkiksi Helsingin tulisi tuottaa kokonaisia vuokra asuntolähiöitä lainarahalla ja asuttaa niihin sillä ehdolla että asukas sitoutuu itse maksamaan koko vuokransa. Tai jos vuokraaja on työllistävä yhtiö niin se sitoutuu majoittamaan vuokraamaansa asuntoon vain yhtiön työntekijöitä.

Kunta saa rahansa uusista veroista ja kadonneita tuista ja sosiaalikustannuksista eikä sen pitäisi missään tapauksessa tehdä bisnestä vuokra asumisen tontilla millään tavalla vaan joko vuokrata tontti sopuhinnalla tai myydä se pohja ala perusteella peltomaan hintaan tai jopa lahjoittaa vuokratalorakentamiseen.

Rakennuttaminenkin pitää kilpailuttaa suurina kokonaisuuksina kansainvälisenä kilpailuna jos kotimaisia rakentajia ei kiinnosta pelkkä rakentaminen ja siitä saatu toiminnallinen voitto vaan pelkästään spekulatiivinen gryndaus ja asuntohintojen jatkuva keinotekoinen nostaminen mihin muun muassa rakennusrahastot tietoisesti pyrkivät ja aiheuttavat siten paikallisten asuntorahoittajien lailla vain Suomelle tyypillisiä ongelmia. Hyvä veli ja välistäveto ongelmia.

On tavallaan säälittävää joutua näkemään maan olevan niin heikkolahjaista ettei bisnestä osata tehdä muulla kuin asunnolla ja kaikenlaisella välistä "bonuswaydolla"

Teemu Terava

Mistä ihmeestä on keksitty, ettei Helsinkiin mahdu asuntoja?
Tyhjää tilaa on vaikka kuinka paljon, ainakin lentokoneesta katsottuna.
Miksi rakennetaan 4-5 kerroksisia asuintaloja, kun voitaisiin rakentaa 8-10 kerroksisia taloja.
Vanhat 4-kerroksiset aravat voisi linjasaneerausten yhteydessä korottaa 1-2 kerroksella. Täytyy vain poistaa uusien pysäköintipaikkojen vaatimus. Niitä ei kaupungin vanhoille vuokratonteille mahdu.
Kaupungissa on tyhjää toimistotilaa, josta osa on taloudellisesti saneerattavissa asunnoiksi.
Kaupunkisuunnitteluun on iskenyt vihreä harha, jonka mukaan asuntoja voi rakentaa vain keskuspuistoon ja Malmin kentälle.
Kaupungilla on kaavoitusmonopoli. Onko se suurin asuntorakentamisen este?

Mikko Toivonen

Teemu Terävällä on samanlainen näkö kuin minullakin. Kun kiertelen ympäri Helsingin alueita, ja sitä t3een lähes päivittäin, niin silmään suorastaan hypii rakennuskelpoisia alueita joista kukaan ei edes puhu mitään vaan keskittyvät nahistelemaan jostain Malmista. No olen aikaisemminkin kirjoittanut että jos Helsingin kaupungin poliittinen ja virkamiesjohto sinnikkäästi kieltäytyy ajattelemasta, niin silloin on vaikka Malmikin rakennettava, jos edes sinne haluavat rakentaa aivan välttämättömän tarpeen asuntoja.

Terävä myös terävästi huomaa. että asuntokorkeutta voitaisiin täysin ongelmitta nostaa. Itse tosin olen vieläkin suurempaa nostoa ehdottanut eli uusien kerrostalojen minimikorkeutta 12 kerrosta. Sensijaan se, että nykyistä rakennuskantaa voitaisiin korottaa Eestissäkin nähdyn mukaan on jo varsin terävä ajatus.

Itse olen nähnyt monia alueita jossa on väljään rakennettuja 3 kerroksisia rakennuksia kuten "Käpylän lähistöllä". Olen niistäkin ehdottanut että korjaamisen sijasta ne 3 kerroksiset pitäisi nopeasti purkaa ja rakentaa tilalle 12-18 kerroksisia asuntoja mistä sitten puretun talon omistusasukkaat ja vuokralaiset saisivat vastaavat asunnot ja kaikki loppu jäisi uusasunnoiksi joko vuokra tai omistuspohjalta. Näin saataisiin hienoille valmiille alueille nostettua heti asuntokantaa moninkertaiseksi. Tällaisestakaan vaihtoehdosta mikä olisi täysin toteutettavissa ei Helsingin virkamiesten ja päättäjien aivovoima riitä edes muodostamaan virkettä

Mahdollisuuksia Helsingissä on siis täysin ongelmitta nostaa asuntokantaa koska vaan vaikka 100000 asunnolla ilman että vieläkään on kajottu Östersundomin pyihin ja muihin papanoitsijoihin tai käytetty erityisen käyttökelpoisi kaupungin muita täysin käyttöönotettavia vapaita maita ja edelleenkin kajoamatta keskuspuistoon lainkaan

Antti Haverinen

Asuntotilanne ei parane kokoomusta äänestämällä. Kokoomus on ollut vallassa ja yhdessä rakennusliikkeiden ja kaavoittajan kanssa on ylläpidetty niukkuutta, ettei pääsisi asunnot halpenemaan. Asunnot, jotka ovat valtion korkovähennyspolitiikalla sijoitustoimintaa vaikka pitäisi olla kohtuuhintainen perusoikeus kaikille.