Sunnuntai 22.7.2018

Asumistuesta tulossa vuokrankorotusautomaatti? ”Tämän maksaa yhteiskunta, voitot korjataan muihin taskuihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.3.2017 10:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Keskusta varoittaa, että asumistuesta uhkaa tulla vuokrankorotusautomaatti.
|

Keskustan piirihallituksen jäsen ja puolueen helsinkiläinen kuntavaaliehdokas Antti Siika-aho haluaa siirtää asumisen tukemisen painopistettä asuntotuotannon tukemiseen. Siika-aho sanoo Puheenvuoron blogissaan, että asuminen on kuntavaalien ”kuuma peruna”. 

–Näin pitää ollakin, sillä asuntojen saatavuus on heikkoa ja hinnat karkaavat vauhdilla ylöspäin. Opiskelijoita ja nuoria aikuisia magneetin lailla vetävässä kaupungissa asumisen hinta lyö kasvoille. Korkeat vuokrat kasvattavat asumistuen menoja huomattavasti. Tämän maksaa yhteiskunta, voitot korjataan muihin taskuihin, hän kirjoittaa.

Siika-ahon mukaan asuntotuotannon tukeminen helpottaa ”tolkun hintaisten” asuntojen tuottamista markkinoille. 

Keskusta julkisti lauantaina asuntopoliittisen linjauksensa, jonka mukaan hintasäänneltyaä asuntotuotantoa tulisi lisätä etenkin pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa.

Puolueen mukaan kunnat voivat edesauttaa ongelmien ratkaisemista takaamalla edulliset tonttivuokrat ja pitämällä muut asumiseen liittyvät maksut kohtuullisina.

Keskusta varoittaa, että asumistuesta uhkaa tulla vuokrankorotusautomaatti, joka ohjaa yhteiskunnan tukea suoraan suurempina voittoina etenkin alan suurimmille toimijoille. 

Mietitkö ketä äänestää kuntavaaleissa? Tee Uuden Suomen kuntavaalikone täällä. Vaalikoneen osoite on vaalikone.uusisuomi.fi.
 
Kuka on Helsingin ensimmäinen pormestari? Kauppalehti ja Uusi Suomi järjestävät pormestaripaneelin ma 27.3. klo 14-15.15. Ilmoittaudu 21.3. mennessä: http://kampanjat.kauppalehti.fi/pormestari
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Kaikki asumistuet tai rakentamistuet pitää poistaa vahingollisina. Nämä tuet eivät ole vähävaraisten etu. Hinnat määräytyy maksukyvyn mukaan, ja jos se laskee tukien poistumisen myötä niin pienellä viiveellä laskee myös hinnat.

Heikki Ignatius

Asumistukeen pitää tehdä heti muutoksia: 1) muutettava vuokraindeksistä sosiaalitukien indeksiin, 2) vain yksi yhtäläinen asumistuki, 3) kunnat maksamaan puolet asumistuesta, jotta kohtuuhintainen asuminen kiinnostaisi kuntia (nykyjärjestelmä on kuntien kannalta erinomainen bisnes) 4) pitkällä tähtäimellä asumistuesta on luovuttava (tulosidonnainen asumisraha on kiinnostava vaihtoehto, jokainen saa tykönään miettiä, minkähintaisessa asunnossa on vara asua)

Kari Aaltonen

Ei oikein ymmärrä, kun Kokoomus on ollut parikytvuotta vallankahvassa ja hokenut samaa matraa kuinka markinat ja kilpailu pitää hinnat kurissa ja pyritään irti byrokratiasta. Taitaa olla niin, että kun joku saa vuokratukea se tuki siirtyy suoraan kiinteistösijoitajan taskuun ja kun tuotto on tukien takia varmaa, hän ostaa lisää asuntoja vuokratakseen ne eteenpäin vuokratuella ja samalla vääristää asuntomarkkinat ostaessaan pienet asunnot niitä tarvitsevien nenän edestä ja samalla nostaa niiden arvoa keinotekoisesti.

Veli Laurinsalo

Siika-ahon mukaan asuntotuotannon tukeminen helpottaa ”tolkun hintaisten” asuntojen tuottamista markkinoille. Periaatteessa näin, mutta riippuu, ketä tuetaan.

Jos tuetaan vakuutusyhtiöitä, SATOa, VVOta jne, eli suuria vuokra-asumisesta tienaavia jättejä, ei hinnat laske. Valtion tuki pitää menne ns. voittoa tavoittelemattomille organisaatioille, eli Suomessa lähinnä kuntien vuokrarakennusorganisaatioille. SATO, VVO ja vakuutusyhtiöt ovat, kuten on nähty, hirmuvoittoja tavoittelevia yhtiöitä.

Toinen vuokra-asuntoja lisäävä keino olisi antaa yksityisille sijoittajille selkeä veronkevennys vuokra-asunnon tuoton verotuksessa, esim. että 3 ensimmäistä tai esim. max. 5000€ tuotto olisi verotonta tuloa. Tarjonta lisääntyisi ja hajaantuisi pieniin yksikköihin, joka lisäisi kilpailua ja hintajoustoa.

Ns. tavallisten immeisten pitäisi pystyä ostamaan asunto myös mm. pääkaupunkiseudulla. Pitäisi palata vuosikymmeniä takaisin päin, ja mahdollistaa asukkaiden perustaa rivitalo ja kerrostaloyhtiöitä ja rakennuttaa ITSE asuntoja, siis ilman välikäsiä. Sitä kutsutaan ryhmärakennuttamiseksi. Näin tehtiin mm. Vuosaaressa aikanaan, ja sinne ilmestyi edullisia, mutta siihen aikaan hyvinkin laadukkaita asuntoja ilman tämän päivän rakennuttajien hirmuisia voittomarginaaleja. Kyse on siis siitä, että halukkaat perustavat as. oy:n ja hankkivat tontin tai kaupunki myöntää vuokratontin ja teetetään suunnitelmat, laittavat rakennusliikkeen rakentamaan asunnot, ja kas, edullisia asuntoja ilmestyy keskelle hirmu kallista kaupunkia.

Tänä päivänä nämä hankkeet tyssäävät pankkien nuivaan suhtautumiseen. Pankille on helpompi käsitellä rakennuttajan yksi esim. 10 miljoonan lainahakemus kuin 50 pienosakkaan 200 000 laina. Pankit eivät myönnä luottoja pienosakkaille valitellen vakuusarvojen määrittelyn vaikeutta. Tämä tarvitsisi uuden Arava-lainoitustyyppisen lainoituksen, jotta nämä hankkeet yleistyisivät ja oikeasti toteutuisivat. Projekti-insinööritoimistoja näitä hankkeita vetämään löytyy varmasti. Uskoistin, että niiltä kaupungeilta, jotka eivät ole vielä läpikorruptoituneita, löytyisi vuokratontteja kyllä näillä ryhmähankkeillekin. Tuntuuhan niitä löytyvän aina SATOLLE, VVOlle ja muillekin.

Näin saataisiin oikeasti edullisia asuntoja. On turha kuvitella, että grynderit tai SATOt, VVOt tai muut vuokrajätit laskisivat vapaaehtoisesti hintojaan.