Sunnuntai 22.7.2018

KL: Vuokra 500 €/kk jo ennen rakentamista – ”Jos joka vuosi halutaan tehdä kalliimpaa...”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.3.2017 08:11
Päivitetty: 
31.3.2017 08:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Asuntosijoittaja Saton mukaan asuntojen vuokrasta iso osa määräytyy jo ennen rakentamisen aloittamista tontin hinnan sekä vaadittujen normien ja määräysten johdosta, kertoo Kauppalehti.

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo esimerkin korkeatasoisesta uutuuskohteesta, jossa kaupungin alustava hinta tontille veroineen on 1300 euroa rakennusoikeusneliömetriltä.

– Aiempien kaavatulkintojen maailmassa tuo olisi merkinnyt noin 1600 euron kustannusvaikutusta asuntoneliömetrille, mutta uusien tulkintojen takia vaikutus nousee noin 1 800 euroon, Sipola kerto.

Pihan alle tuleva autopaikoitus sekä pakollinen jätteiden imukeruujärjestelmä nostavat kustannukset 2200 euroon. Näin kaksiolle määräytyy Kauppalehden mukaan noin 500 euron kuukausivuokra ennen rakentamisen aloitusta.

Sipola peräänkuuluttaa kuntapäättäjiltä sallivaa kaavoitusta.

Vetoomukseen nopeasta kaavoituksesta yhtyy vuokra-asuntoyhtymä Kojamo eli entinen VVO, joka myös kritisoi päättäjien ristiriitaisia vaatimuksia kohtuuhintaisesta asumisesta. Hintaa pitäisi laskea, mutta samalla uudet normit ja määräykset nostavat rakentamisen hintaa, sanoo toimitusjohtaja Jani Nieminen Kauppalehdelle. Hänen mukaansa aiempaa edullisemmat kohteet ovat ”matemaattinen mahdottomuus”.

– Jos joka vuosi halutaan tehdä kalliimpaa, niin kuinka se voi johtaa edullisempaan asumiseen, hän kysyy.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Yhteiskunta ja kunnat omine määräyksineen ja verotus nostavat asumis- ja vuokrakustannuksia. Asumiseen liittyvissä kustannuksissa yhteiskunnan toinen käsi ei näytä tietävän mitä toinen tekee. Suomi on kylmä maa ja asumisen pitää olla silloin edullista eikä asumisen hintaa tule nostaa turhilla säännöillä eikä kuntien loputtomalla rahapulalla ja sitä seuraavalla verotuksella.

Veli Laurinsalo

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola ottaa esimerkin perusrakenteiltaan kaikkein kalleimmista kohteestaan, Helsingin Jätkäsaaresta todennäköisesti. Sato rakentaa paljon myös Helsingin ulkoreunoille ja vuokratonteille, missä ei ole noita Sipolan manaamia tonttikuluja ja kaavoituksen vaatimia kalliita ratkaisuja. Kuitenkin Saton vuokrat hipovat pilviä niissäkin. On suuri virhe keskittää vuokrarakentaminen muutaman suuren käsiin, kuten Satolle ja VVO:lle, vakuutusyhtiöistä puhumattakaan.

Kuntien olisi tuotettava vuokra-asuntoja, jotka taloudellisesti hoitavat kuitenkin lopulta itse itsensä. Ilman kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja talouskasvu vaarantuu, ja sillä on jopa maanlaajuisia seurauksia. Näin kyse on koko kansantalouden ongelmasta.

Raimo Laine

Muutkin asumiskustannukset kasvavat jatkuvasti. Lämmitys, vesi, jäte, kiinteistövero , sähkö , puhtaanapito, huolto, korjaukset jne. ja nostavat tietysti vastikkeita, mikä taas nostaa vuokria.
Saispa jostain kaupungin halvan vuokra-asunnon, jonka kulutkin kaupunki maksaisi.

Samy Arling

Vain maailman viimeisessä todella Sosialistisessa maassa asuvat varattomat suomalaiset ja ennenkaikkea ulkomaalaiset asuvat kuin kuninkaat, jos tätä tuhlaamista ei saada loppumaan,loppuu puuro kaikilta ! Nyt yritystontin kiinteistövero ja vuokra lähentelevät toisiaan esim. Espoossa ! On otettu jättimäinen harppaus kohti täysin sosialistista systeemiä, jossa ei työnteko ja yrittäminen kannata.Markkinataloudessa elävissä maissa on mahdollista elää hökkeleissä, meiltä puuttuu lähes kokonaan halpa hökkeliasutus koska olemme siirtyneet täydelliseen sosialismiin, sellainen ei ole onnistunut toistaiseksi pitkällä aikavälillä ikinä missään maailmalla.Suomella ei ole vaihtoehtoja lopettaa tuhlaripolitiikkaa.

Mikko Toivonen

Sato on VVO ohella kaikkein vastuuttomimmasta asumisen tuottajapäästä. Se pyrkii ymmärtääkseni kaikin keinoin kokeilemaan mahdollisimman suurta kansalaisten lypsämistä sekä alentamalla asuntojen kokoa alle siedettävän, että yrittämällä mielestäni keinotekoisesti pitää hintoja maksimissa.
Sato tyyppisen ajattelun vuoksi ja sellaisen "ideoionnin" hyväksymisen vuoksi asumiskustannuksemme ovat Eurooipan ja samalla maailman korkeimpia koko valtakunnan tasolla mitattuna, mutta erityisesti PK seudun missä asumisen hintataso on perusteitta 30-50% korkeampaa jopa maan muuhun keskitasoon verrattuna. Hintatasoa eivät selitä Helsingin idioottimaiset rakennussäännökset kuin pieneltä osin