Torstai 23.5.2019

Yksi luku yllätti kiinteistönvälittäjät: ”Käyneet kaupaksi yllättävän hyvin”

Luotu: 
23.4.2017 10:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Omakotitalojen kauppa kasvoi alkuvuonna yli kahdeksan prosenttia.
|

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n mukaan sekä vanhojen että uusien asuntojen kauppa on ollut nousujohteista alkuvuonna. Käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppa kasvoi KVKL:n mukaan yli 6,5 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen verrattuna. Alkuvuoden erityinen ilonaihe olivat käytetyt omakotitalot, joiden kauppa nousi peräti 8,2 prosenttia vuoden 2016 tammi-maaliskuusta.

–Omakotitalot ovat käyneet kaupaksi yllättävän hyvin. Alkuvuonna talokauppojen suhteellinen kasvutahti on ollut jopa kerrostalo- ja rivitaloasuntoja nopeampaa, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Hän muistuttaa, että omakotitalokauppa on hiipunut Suomessa pidempään: vuositasolla niiden kauppa on vähentynyt vuoden 2007 yli 15 000 kappaleen tasolta viime vuosien noin 12 000 kappaleen tasolle. 

–Talokaupan elpymistä on kovasti odotettu. Kun kauppa lähti vuoden 2014 aallonpohjan jälkeen vähitellen kasvamaan, oli omakotitalokauppa muihin asuntotyyppeihin verrattuna se heikoin lenkki. Nyt näyttäisi siltä, että oikeansuuntainen vire olisi vähitellen löytymässä myös omakotitalojen kaupan puolella. Toivotaan, että tämä suunta myös jatkuu.

Malilan mukaan hyvin ovat käyneet kaupaksi myös vanhat kerrostalot, joiden kauppa lisääntyi noin 7,4 prosenttia.  

Tuoreimman tarkastelukuukauden, maaliskuun osalta käytettyjen asuntojen kauppa jatkoi KVKL:n mukaan alkuvuoden yleistrendiä: omakotitalokauppa kasvoi maaliskuussa 7,2 prosenttia edellisvuoden maaliskuusta ja kerrostalokaupatkin kasvoivat lähes 5 prosenttia.

Maaliskuussa yllättävää oli rivitaloasuntokaupan selkeästi muita asuntotyyppejä heikompi kauppatahti.

–Kuluttajien luottamus omaan talouteen ja työllisyystilanteen myönteiseen kehittymiseen on  vahvistunut ja tämä heijastuu tällä hetkellä positiivisesti niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kauppaan. Kuluttajien usko tulevaisuuteen, edelleen alhaisena pysyvä korkotaso ja vahvistuneet talouden näkymät tuovat myös lähikuukausina nostetta kaupankäyntiin, Malila ennakoi.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: