Lauantai 21.7.2018

Hallitus julkaisi kuvan: ”Kestämätön” kierre nostanut vuokria ja tukimenoja Suomessa – nyt siihen puututaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.4.2017 09:35
Päivitetty: 
26.4.2017 10:46
  • Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Puoliväliriihen materiaalit
    Kuva
    Hallituksen tiedotustilaisuudessa näyttämä kuva osoittaa, kuinka Suomessa vuokrataso on noussut kuluttajahintaindeksiä vauhdikkaammin. Klikkaamalla nuolta pääset suurempaan versioon samasta kuvasta.
  • Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Puoliväliriihen materiaalit
    Kuva
    Hallituksen tiedotustilaisuudessa näyttämä kuva osoittaa, kuinka Suomessa vuokrataso on noussut kuluttajahintaindeksiä vauhdikkaammin.
|

Hallitus kertoi tiistaina muuttavansa asumistuen määrään vaikuttavan indeksin vuokraindeksistä elinkustannusindeksiksi. Syynä tähän on se, että hallitus uskoo nykykäytännön korottaneen sekä asumistuen menoja että vuokratasoa enemmän kuin uudistettu malli nostaisi.

Tähän asti yleisen asumistuen enimmäisasumismenot on sidottu vuokratason kehitystä kuvaavaan vuokra‐asuntoja koskevaan vuokraindeksiin. Hallituksen mukaan tämä nostaa pitkällä aikavälillä asumistukea kuluttajahintaindeksiä enemmän sekä ”pitää yllä kierrettä, jossa vuokrien nousu ja tukien nousu voimistavat toinen toisiaan ja heikentää näin työnteon kannustimia”.

Tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että indeksimuutos ”tulee taittamaan asumistuen kehitystä sekä vuokrien kehitystä merkittävällä tavalla”.

Muutoksen taustalla on Kelan maksamien asumistukien viime vuosien voimakas kasvu. Asumisen vuotuiset tuet lähenevät jo kahta miljardia euroa.

Menojen kasvuun yritetään puuttua myös muin keinoin kuin indeksillä.

–Työnteon kannustavuuden vahvistamiseksi ja vuokrien nousun hillitsemiseksi asumistukeen tehdään seuraava muutos: Asumistuella korvattavalle asumismenolle asetetaan kuntaryhmittäinen neliövuokrakohtainen katto, hallitus kertoo materiaaleissaan.

Hallitus laskee säästävänsä näin asumistuesta noin 30 miljoonaa euroa mutta toimeentulotukimenojen kasvavan samalla noin 17 miljoonaa euroa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Oliko "yllätys" kun asumistuet nousikin yht äkkiä -15 ?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060618375288_uu.shtml

Periaatteessahan tuo tarkoittaa että yrittäjät ja osakkeenomistajat alkoi saada asumistukea. Ilmoittaa vain pienen työtulon .
Ja koska tuo tehtiin oliko sillä tarkoitus kattaa korkovähennys asuntolainoista verotuksessa jota ollaan poistamassa pikkuhiljaa kokonaan ?
Ja nytkö ne köyhimpien tulottomien asumistuet olikin se perimmäinen ongelma asumistukien kasvuun?
Vaikka asumistuki lasketaan köyhällä tuloksi muissa tuissa ja vähennetään toimeentulotuessa,takuueläkkeessä? Vain köyhimpien edm.tuissa.
"Asumistuet valuu rikkaille"!
Lähde:
Maaseuduntulevaisuus

Marja-Liisa Kalkela

Ja VVO oli ainut vuokra-asuntoja tarjoava taho jonka vuokra-asuntoihin saa asumistuen? Sato,kunta-säätiö,Attendoo,SRK,asuntosijoittajien ym. Tuskin porvaripuolueet asumistukirulettia yksin ylläpitää AY varten Kepu,kok-03-19 aikana.
Etenkään kun AY ei ole yhtään ollut mukana hallituksessa eikä Stvm-ministerinä tai istunut Stvm-valiokunnissa missä asumistuista päätetään .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #17

Toimiiko EK omalla osuudellaan VVO osakkeissa? Jos säätiöt kaikki on verovapaita ,samoin kaikki yleishyödylliset toimijat kuten SRK esim. Niin miksi ne saa hyötyä verovaroista mutta ei palkansaajien etua ajava AY.Jolla on jäseniä eri puolueista , eri viroista ja ammateista?
Oletko kuullut perustuslaista? Entä yhdenvertaisuuslaista? Olisiko siksi kaikissa säätiöissä samat ohjeet ja verottomuus? Ihan kansan 200 valitseman kansanedustajan tekemänä lait?
Jospa poistettaisiin verottomuus vain persu-säätiöltä ja muille jätetään verottomuus? (Kansan maksamilla puoluetuilla säätiöity PS - varat)

Jukka Lampinen

Vähentääkö tämä asuntojen kysyntää, ihmisen tarve asuntoon katoaa kun ei ole rahaa asuntoon.
Poistuuko nälkä sillä, että ihmisillä ei ole rahaa ostaa ruokaa, poistuuko tarve asuntoon sillä että ei ole rahaa vuokrata asuntoa.
Syntyykö työpaikka sillä että ei ole rahaa ruokaan, hallitukselta on kadonnut järki lopullisesti.

Johdonmukaista on että seuraavaksi hallitus alkaa kannustamaan toimeentulo loukkuun joutuneita ihmisiä ja poistaa toimeentulotuet.
Toimentulo tukien poistaminen luo myös uusia työpaikkoja ja tietenkin asuntoja syntyy lisää.

Tätä voidaan soveltaa myös terveys menoihin, leikataan terveysmenoja 50% niin sairaudet vähenee 50 prosenttia.

Nyt on tultu siihen pisteeseen, että on pakko todeta, nämä ihmiset pitää panna seinää vasten ja teloittaa.

Marja-Liisa Kalkela

Mihin hävisi ennen yritysten rakennuttamat asunnot työntekijöilleen?
Oli VR,puolustusvoimilla,Lokomolla,Valmetilla,Sarviksella,Tampellalla ym .
Halpoja vuokra-asuntoja. Osaan yritys ja pankit antoi lainaa ja ne sai ostaa omaksi yhtiövastikkeella. Kyllä keinoja löytyy asumiseen jos poliittista tahtoa löytyy.

Mikko Toivonen

Hallituksen toimet eivät lainkaan tule vaikuttamaan vuokriin, tai asumisen hintaan mikä on se ongelma.
Ongelma johtuu siitä, että kunnat ja Hallitus ovat pelanneet koko ajan harvahkojen asunnoilla saalistavien pussiin ja luoneet sekä ylläpitäneet keinotekoista normaalihiontaisen, esimerkiksi yleishyödyllisen, vuokra asuntokannan ankaraa pulaa PK seudulla missä suurin osa tästä asunto ongelmasta esiintyy.

Tiedämme ja hallituskin tietää, että esimerkiksi Helsingin asuntopolitiikka ja asenne on 100% kestämätön ja suurimman maan asutusongelman aiheuttaja ja vain eräiden piirien ja kellokaspoliitikkojen aiheuttama. Niiden joilla on "sidoksia" rakentamiseen ja sen rahoittamiseen.

Ongelma voidaan poistaa vain hoitamalla se eikä kosmetiikkaa sen ympärillä.

Toisin sanoen PK seudulle ja muihinkin kasvutaajamiin on saatava lisää yleishyödyllisiä vuokra asuntoja. Kunnat kuten Helsinki olisi kepillä pakotettava antamaan kaavoitettua tonttimaata nimellis hinnalla suureen vuokratalorakentamiseen vuokratalolähiökokoisena.

Oman arvioni mukaan Helsingin seudulla välitön pienempien ja yleishyötyperiaatteella rakennettujen vuokra asuntojen on vähintäin 50000 vuokra asuntoa jotta sairas seudun hintakehitys saataisiin käännettyä kohtuuden suuntaan ja samalla asumistukia, jotka ovat sairaan asuntoriistämisen tuotosta voidaan.

Ongelman korjaaminen kuitenkin edellyttäisi sekä Helsingin kaupungin, että hallituksen politiikan ja preferenssien täyskäännöstä ja enpä usko esimerkiksi vihreiden Helsingin "apupormestareiden tai puolueen" siihen suostuvan, koska he juuri eniten pelkäävät ulkolaisten tulvivan ongelmia aiheuttamaan eliittihelsinkiläisten asuttamiin kaupungin vuokra asuntoihin., Kokoomuksella je punaisilla on taas ihan ikiomat vahvat intressinsä mitkä kaikki haittaavat asumisen hoitoa järkevästi ja taloudellisesti oikein.

Mikko Toivonen

Myös Kepu on paljolti vastuussa tuosta kasvu-ja kehityskeskusten hintatasosta ja asuntopulasta.
Se ilmenee juuri kirjoittajan kommentissa missä tavallaan totuus ilmaistaan, Toisella tavalla kuitenkin tulkittuna se totuus on, että ihmiset haluavat kokoontua yhteen kasvukeskusiin, samoin yrittäminen ja talouden perusta.
Sitä Kepu yrittää vastustaa ja siksi vastoin ihmisten tahtoa yrittää "pakko" pitää autioituvan maaseudun aktiivisessa "talous"käytössä.

Kepu ei kuitenkaan yksin ole syyllinen kasvukeskusten asuntopulaan ja karmivaan hintaan vaan sitä ovat tukeneet omin ahneuksin sekä kokoomus, että vasemmisto (sosiaaalidemokraattiset ja vasemmistoliiton holhoajatantat) ja erityisen järjettömin perustein ja moraalittomin motiivein vihreät

Marja-Liisa Kalkela

Kun hallitukset on tehnyt tiukat ohjeet Kelalle millä perusteella asumistukea saa ,niin mikä siinä mättää?
Asumistukea saa vain määrättyjen neliöiden mukaan ,määrätyn summan . Riippuen kunnista. Tampereella yhden hengen asumistuki vuokra saa olla 550e,neliöitä 37 yhdellä.Lopun vuokran maksaa tuen saaja itse jos neliöitä on enemmän ja vuokra on korkeampi. . Lisäksi summa lasketaan asunnon iän ,taloyhtiön remonttien mukaan.
Kun köyhimmän asumistuki lasketaan tuloksi toimeentulotuessa,takuueläkkeessä ja vähennetään edm.tuista ,niin ketkä kerää hyödyn asumistuista köyhimpien siivellä?
Kun hallitukset nostaa esim.energiaveroa,kiinteistöveroa siirtää taloyhtiöt ne vuokriin . Stvm/Kela nostaa automaattisesti asumistukea. Näin tukiruletti hyödyttää vuokra-asuntoja omistavia tahoja.
JK. Mitä enemmän on työttömiä,mitä enemmän myös edm. ja köyhiltä leikataan sitä enemmän on asumistuen ja toimeentulotuen tarvitsijoita.