Sunnuntai 19.8.2018

Näin voit nostaa asuntosi arvoa kymmenillä tuhansilla euroilla: ”Lyhentää myös myyntiaikaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.4.2017 11:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kiinteistönvälittäjien mukaan siisti ja viihtyisä piha-alue nostaa asunnon arvoa ja lyhentää myyntiaikaa.
|

Säästöpankkiryhmään kuuluvan kiinteistönvälitysketjun Sp-Kodin välittäjät arvioivat tuoreen henkilökyselyn mukaan hyvin hoidetun pihan vaikuttavan omakotitalojen ja osakehuoneistojen toteutuvaan kauppahintaan useita prosentteja.

Ensivaikutelmalla on iso merkitys, ja siksi pihankin kuntoon ja siisteyteen kannattaa panostaa, kun koti laitetaan myyntiin.

–Välittäjiemme mukaan siisti ja viihtyisä piha-alue lyhentää myös asunnon myyntiaikaa, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Huhtikuun alussa ketjun välittäjillä tehdyn kyselyn mukaan hyvin hoidettu piha vaikuttaa omakotitalon myyntihintaan jopa 10–15 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla merkitys voi siis olla kymmeniä tuhansia euroja.

–Rivitalohuoneistojen sekä pari- ja erillistalojen myynnissä pihan kunnon merkitys myyntihintaan arvioitiin kyselyssämme lähes yhtä suureksi. Hoidetulla ja viihtyisällä piha-alueella on myös vaikutusta kerrostalohuoneiston hintaan 3–5 prosenttia.

Sp-Kodin välittäjät kertoivat kyselyssä, että epäsiisti ja hoitamaton piha karkottaa potentiaalisia ostajia ja voi kaataa kaupat. Myyminen on hankalampaa ja hitaampaa.

Rantasen mukaan myytävän asunnon kunto ja remonttihistoria, piha tai tontti sekä sijainti vaikuttavat eniten hintaan ja myyntiaikaan. Pihan romut, roskat ja horsmat voivat herättää ostajakandidaatissa epäilyksiä asunnonkin kunnosta ja asianmukaisesta ylläpidosta.

–Ruotsissa ja muualla Manner-Euroopassa pihoista on perinteisesti aina pidetty huolta pienimpiä yksityiskohtia myöten ja niiden arvo osana kiinteistön arvoa on ymmärretty.

Välittäjien mukaan niin sanotut valmiit, hyväkuntoiset ja helppohoitoiset pihat ovat tällä hetkellä erityisen haluttuja.

–Päällystetyt pihat, terassit ja patiot kivetyksineen ja kauniine istutuksineen houkuttelevat ostajia.

Myös mitä enemmän valoa ja omaa rauhaa piha tarjoaa, sen parempi.

Lähde: Kauppalehti

 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: