Sunnuntai 19.8.2018

”Nyt on korkea aika kaivaa kaappien kätköistä panttikirjat” - Pankinjohtaja neuvoo, miten varautua ”massamuuntoon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.5.2017 12:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kesäkuusta alkaen uusista kiinteistökiinnityksistä annetaan panttikirjoja vain sähköisessä muodossa.

Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon varatoimitusjohtaja Elli Reunanen neuvoo asunto-osakkeiden omistajia tarkistamaan, että omaa omistusta koskevat tiedot ovat ajantasaisina ja oikein isännöitsijän pitämässä osakerekisterissä. 

Kesäkuusta alkaen uusista kiinteistökiinnityksistä annetaan panttikirjoja vain sähköisessä muodossa. Pankkien hallussa olevat paperiset panttikirjat muutetaan sähköisiksi ensi syksynä. Reunanen kuvailee urakkaa valtavaksi, mutta viellä työläämpi prosessi on hänen mukaansa edessä, kun asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat muutetaan bittimuotoon.

Reunanen sanoo hankkeiden olevan niin isoja, että asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen omistajien on syytä olla hereillä.

–Nyt on korkea aika kaivaa kaappien kätköistä panttikirjat ja asunto-osakkeiden osakekirjat, jos ja kun sellaisia suomalaisten kotivarastoista löytyy. Kaikki eivät suinkaan ole vakuuksina pankeissa. Kiinteistön omistajien tulee huolehtia omassa hallussaan olevat panttikirjat itse sähköiseen muotoon. Vanhoja kirjallisia panttikirjoja ei voi enää vuodesta 2020 käyttää uuden luoton vakuutena. Asunto-osakkeiden omistajilla on vielä hyvin aikaa varmistaa, että omaa omistusta koskevat tiedot ovat ajantasaisina ja oikein isännöitsijän pitämässä osakerekisterissä, hän neuvoo blogissaan.

Suomalaisiin kiinteistöihin vahvistettujen kiinnitysten ja niistä todistukseksi annettujen panttikirjojen määrä on Reunasen mukaan massiivisen suuri. 

–Niitä on aikojen kuluessa vahvistettu mitä moninaisimpiin kohteisiin. Osa on kiinteistönomistajien hallussa, mutta iso osa lainojen vakuuksina pankeissa. Ja kaikki panttikirjoja koskevat tiedot eivät ehkä kaikilta osin ole ihan ajantasaisina pankkien järjestelmissä.

Reunanen sanoo, että jokaisen kiinteistönomistajan intressissä on varmistaa, että ”massamuunnon” jälkeen kiinteistötietojärjestelmässä on oman kiinteistön osalta oikeat tiedot siitä, missä panttikirjat ovat vakuutena. Asian voi varmistaa muunnon jälkeen loppusyksystä tilaamalla omaa kiinteistöä koskevan rasitustodistuksen. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: