Lauantai 21.7.2018

Maavuokrasopimukset umpeutuvat monilla alueilla – KL: Vaikutus jopa ”dramaattisen voimakas”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.5.2017 12:44
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin kaupungin maavuokrasopimuksia umpeutuu esimerkiksi Kampin, Töölön, Haagan, Herttoniemen, Oulunkylän, Käpylän, Ruskeasuon ja Pitäjänmäen alueilla. Arkistokuva Kampista.
|

Tulevan vuosikymmenen vaihteessa Helsingin kaupungin maavuokrasopimuksia umpeutuu esimerkiksi Kampin, Töölön, Haagan, Herttoniemen, Oulunkylän, Käpylän, Ruskeasuon ja Pitäjänmäen alueilla.

Kauppalehden mukaan tonttivuokrankorotuksilla saattaa olla jopa dramaattisen voimakkaita vaikutuksia yhtiövastikkeeseen.

–On selvää, että myyjä tai välittäjä ei tuo tonttivuokrankorotusta aktiivisesti esiin, Suomen Vuokranantajat ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tuomas Viljamaa muistuttaa.

Alueilla, jossa vuokratontilla olevista asunnoista pyydetään omalla tontilla olevia enemmän, eivät erot ole niin suuret kuin alueilla, joissa tilanne on toisin päin. Helsingistä löytyy siis tiettyjä alueita, joissa löytyy runsaasti erittäin kiinnostaville paikoille rakennettuja vuokratontilla olevia asuntoja.

Mikäli oman kiinnostuksen herättävä kohde löytyy nimenomaan vuokratontilla olevasta taloyhtiöstä, on syytä selvittää, että milloin maavuokrasopimus on umpeutumassa. Tämä auttaa arvioimaan asumiskustannusten kehittymistä.

Markkinoilta löytyy myös erilaisia tontin vuokraukseen liittyviä järjestelmiä, joissa asukas lunastaa halutessaan omaa asuntoaan vastaavan tonttiosuuden.

–Tällainen malli tarjoaa vuokratontin ja omistustontin hyvät puolet ja valinnanvapauden asunnon omistajalle. Mikäli omistaja ei halua investoida tonttiosuuttaan, hän voi jatkaa tontinvuokraosuutensa maksamista vastikkeessa. Vastike taas pienenee, jos lunastaa osuutensa, Suomen Hypoteekkiyhdistyksen riskienhallintajohtaja Mikko Huopio valaisee.

Lähde: Kauppalehti, Micke Suopuro

 
Jaa artikkeli: