Tiistai 13.11.2018

Talonomistaja, älä lankea tähän ansaan: ”Myyty sähkötöitä "laittomuuksien" korjaamiseen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.5.2017 18:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa ovelta ovelle kaupitellut, vanhoihin rakennuksiin tehdyt tarkastusraportit sisältävät harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa sähköturvallisuuslain vaatimuksista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa kunto- ja saneeraustarkastuksia ovelta ovelle kaupittelijoista.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa ovelta ovelle kaupitellut, vanhoihin rakennuksiin tehdyt tarkastusraportit sisältävät harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa sähköturvallisuuslain vaatimuksista. Tukes kehottaa kiinteistöjen omistajia ja esimerkiksi rivitaloyhtiöitä valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen kanssa.

–Meille tietoon tulleissa tapauksissa on tarkoitushakuisesti pyritty markkinoimaan sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa asennusten laillisuudesta. Esimerkiksi maadoittamattomien pistorasioiden on todettu raportissa olevan laittomia, jopa käyttökiellossa olevia. Tämän jälkeen asiakkaalle on myyty sähkötöitä "laittomuuksien" korjaamiseen, ylitarkastaja Esko Iivonen Tukesista kertoo tiedotteessa.

Vanhankin kiinteistön sähkölaitteisto voi olla Tukesin mukaan riittävän turvallinen, jos se täyttää asennusajankohtansa määräykset. Turvallisuuden kannalta kunnossapito sekä sähkölaitteiden oikea sijoitus ja käyttö ovat Tukesin mukaan laitteiston ikää tärkeämpiä asioita. Uudisasennusten turvallisuustaso on eräiltä osin parempi kuin vanhojen, esimerkiksi vikavirtasuojilla varustetut ulkopistorasiat. Pakko ei vanhoja asennuksia silti ole muuttaa.

–Kiinteistöissä saattaa olla hyvinkin vanhoja sähköasennuksia, jotka eivät kaikilta osin vastaa uusien asennusten vaatimuksia. Vanhoja asennuksia ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, jos ne täyttävät asennusajankohdan määräykset eikä asennusolosuhteisiin ja ympäristöön ole tullut muutoksia. Usein tarve uudistaa sähkölaitteisto liittyykin käytännön tarpeisiin, kuten pistorasioiden liian vähäiseen määrään, Iivonen sanoo.

Sähköasennukset kuluvat käytössä ja vaativat seurantaa, huoltoa ja korjausta. Lika, pöly tai kosteus lisäävät sähköpalon syttymisen vaaraa, ja kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot aiheuttavat sähkötapaturman vaaran. Asukas voi huomata korjausta vaativan sähkölaitteiston monista erilaisista oireista.

–Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua käynnille, Iivonen ohjeistaa.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: