Maanantai 20.5.2019

Asiantuntija neuvoo, miten suojaat sähkölaitteet ukkoselta:”Ainoa keino”

Luotu: 
2.7.2017 09:41
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Kodin sähkölaitteet voivat aiheuttaa tulipalon, jos salama iskee.
|

Ukkosella salamat rikkovat vuosittain tuhansia sähkölaitteita ja aiheuttavat tulipaloja. Sähkölaitteet on kuitenkin helppo suojata salamaniskuilta, kertoo Kotimaan Energian myyntijohtaja Petteri Kaijasilta.

–Irrota kaikki sähkölaitteet pistorasioista – ihan kaikki – mukaan lukien viihde-elektroniikka. Muista irrottaa myös jatkojohdot, hän neuvoo.

Kaijasilta sanoo, että näin laitteet suojataan myös pölypaloilta. Hän muistuttaa samalla, että valmiustilassa olevat televisio, digiboksi, pelikone ja tietokone ovat suurimpia sähkösyöppöjä.

Kaijasillan mukaan sulakkeiden irrottaminen tai pääkytkimen kääntäminen pois päältä ei suojaa salamoilta.

–Ainoa keino on irrottaa sähkölaitteet pistorasioista.

Hän sanoo, että sähkölaitteet voivat aiheuttaa tulipalon, jos salama iskee. Laitteiden lisäksi myös vialliset johdot tai pistorasiat voivat Kaijasillan mukaan heikentyä mekaanisesti, menettää eristävyyttään ja lyhentää koko laitteiston elinikää. 

–Kannattaa tarkistuttaa johdot ja laitteet, jos epäilee salaman vaurioittaneen laitteita.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Kyllä tuossa on nyt jo vähän liioittelun makua, jos keskijännite- ja syöttölinja ovat maakaapeleita, maadoitukset ovat kunnossa ja käytössä on kaksi- tai kolmivaiheinen ylijännitesuojaus, on käytännössä aivan sama, jättääkö laitteet päälle ja roikat paikalleen, vai ei. Se, jos asuu jossain vanhassa talossa ilmajohtojen juurella muuntajan vieressä, kuten meikäläinen, on tietenkin ihan eri juttu, silloin kannattaa pakata elektroniikkansa Faradayn häkkiin heti kun taivas tummenee ;-}

Taisto Pihlajamaa

Kerronpa oman kokemukseni. Meille tulee valokuitua pitkin rasiaan ullakolle data, tv ja seinäpuhelin. Sieltä kaapelia pitkin pikkuiseen rasiaan, jossa seisoo että line, modeem ADSL ja phone. Tulipa kerran ukkosella tuosta rasiasta savut ulos ja modeemi meni vaihtoon.

Että herkkiä ovat nykyvehkeet ukkosen rinnalla.

Markus Vuorivirta

Jeps ja valokuituun salama tuskin iskee... sehän on sisältä sähköä johtamatonta lasia tai muovia... Ja vaikka iskisikin, se ei kuitenkaan johtaisi sähköä eteenpäin aktiivilaitteisiin. Jos taas olisi sähköverkon kautta tullut tuo isku, luulisi kärvähtäneen paljon muutakin kuin tuo boksi... eli tavallinen ADSL. Kuparilla. Ei oikein muuta selitystä.

Valokuitu siis on jo aikast turvallinen tapa välittää televisiokuva ja netti. Turvallisempi kuin perinteinen kaapeli-tv ja lankapuhelinverkko. Kaapeli-TV:nkin maanalainen kaapeli on kuparikoaksiaali ja sekin saattaa johtaa sähköpiikin laitteisiin asti jos salama lähelle jysähtää.

Sähköverkon kautta enää harvoin nykyisin tulee piikkiä kotiin asti. Se tosiaan on lähinnä jossain maaseudulla ilmajohtojen äärellä tämä uhka. Ei kaupungilla enää. Niin paljon käyttäjiä että se piikki jakautuu niin laajalle alueelle ja välissä on paljon sähkölaitostenkin suojaavaa rautaa, esim muuntamoissa...

Jos kerran 10 vuodessa tapahtuu se outous, että salama iskee maahan juuri kaapelin kohdalla jonkin kerrostalon vieressä ja koko talosta kärvähtää käytännöllisesti katsoen kaikki...

Teppo Vanamo

Olet sitten kovin "onnekas", pallosalamat ovat todella harvinaisia. Yhden aiheuttaman tuhon olen päässyt näkemään ja siitäkin on pian 50 vuotta. Älä kuitenkaan tee niin kuin se emäntä tässä tietämässäni tapauksessa, siis huido sitä luudalla. Luudasta ei jäänyt kuin varsi käteen ja mummeli oli päästään sekaisin monta päivää.