Maanantai 24.6.2019

Nyt myös talousnobelisti varoittaa asuntomarkkinoiden ”isojaosta”: ”Voi olla traumaattista”

Luotu: 
23.7.2017 18:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingissä vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat kesäkuussa 7 prosenttia vuoden takaisesta. Samaan aikaan asuntojen kauppamäärät laskivat 9 prosenttia.
|

Talouden nobelisti, Yalen yliopiston kansantalouden professori Robert Shiller sanoo, että vaikka eriarvoistumista mitataan usein kotitalouksien tuloilla, sitä olisi syytä mitata myös asunnonostokyvyllä.

–Tämän mittauksen tulokset eivät ole yhtään vähemmän huolestuttavia, hän toteaa kirjoituksessaan Project Syndicate-sivustolla.

Shiller muistuttaa, että yhä useammissa suurkaupungeissa asuntojen hinnat alkavat olla liian korkeita keskituloisille ihmisille. Hän varoittaa kehityksestä, jossa liian kova hintojen nousu pakottaa ihmiset muuttamaan halvemmille alueille.

–Kun asuntojen hinnat nousevat, jotkut joutuvat muuttamaan kodeistaan pakon sanelemana. Seuraukset eivät ole vain taloudellisia, sillä muuttaessaan he joutuvat pois alueelta, jossa ovat saattaneet elää koko elämänsä. Silloin muuttaminen merkitsee elinikäisten yhteyksien katkeamista ja voi olla traumaattista.Jos liian moni pakotetaan muuttamaan liian korkeiden hintojen takia, koko kaupunki saattaa kärsiä identiteetin menetyksestä, Shiller kommentoi.

Hän huomauttaa, että kehitys johtuu usein poliittisista päätöksistä.

–Sillä olisi suuri merkitys, että keskihintaisia asuntoja rakennettaisiin suuria määriä. Usein kuitenkin jo olemassa olevien asuntojen omistajat pyrkivät jarruttamaan rakentamista, koska se alentaisi heidän asuntojensa arvoa. Tämän seurauksena kuntien hallinto on haluton myöntämään uusia rakennuslupia.

Suomessa vastaavaa keskustelua on käyty erityisesti Helsingin osalta. Muun muassa vihreiden entinen ministeri ja kansanedustaja Osmo Soininvaara on varoittanut, että muuttopaine Helsinkiin on liian kova.

–Meillä on se tilanne, että asuntojen hinnat nimenomaan Helsingin kaupungin alueella ovat nousseet aivan liian korkeaksi – epäsosiaalisen korkeaksi. Se johtuu siitä, että muuttopaine Helsinkiin on aivan liian suuri, eli enemmän haluaisi tulla kuin pystyy tulemaan, Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Soininvaara kommentoi Uudelle Suomelle kesäkuussa.

Hän totesi myöhemmin blogissaan, että tilannetta voi parantaa lisäämällä muiden kehityskelpoisten kaupunkien vetovoimaisuutta ja nopeuttamalla asuntotuotantoa Helsingissä.

Huoneistokeskuksen perjantaina julkaiseman markkinakatsauksen mukaan vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat kesäkuussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä neliöhinnat nousivat kesäkuussa 7 prosenttia vuoden takaisesta ja Espoossa 12 prosenttia. Samaan aikaan asuntojen kauppamäärät laskivat Helsingissä 9 prosenttia.

Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna puolestaan on jo pitkään puhunut asuntomarkkinoiden ”isojaosta” Suomessa. 

–Näin se menee. Vanhasta omasta jää usein vain sen verran käteen, ettei kasvukeskuksen omistusasunto ole enää ulottuvillakaan, hän twiittasi perjantaina.

Alkuvuonna myös Danske Bank arvioi, että hinnat Helsingissä ja muissa kasvukeskuksista pitävät tasonsa paremmin kuin muilla alueilla.

Lue lisää:

Osmo Soininvaara: Suomi kaupungistuu nyt hallitsemattomasti

Pankki Suomen ”isojaosta”: ”Ilmiö on tullut jäädäkseen”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laakso

Asumistukijärjestelmä jo vääristää markkinoita niin paljon, etteivät asuntojen hinnat ainakaan laskemaan pääse varsinkin suurissa kaupungeissa. Jos työtön, maahanmuuttaja tai muuten varaton ihminen pystyy muuttamaan Helsinkiin, mutta työssä käyvälle perheelle se on mahdotonta, niin silloin pitäisi ensin tarkistaa tuon järjestelmän vaikutusta asiaan, eikä alkaa samalta pohjalta lisäämään asuntojen määrää, jolloin ongelma vain paisuu.

Jarmo Lius

Kun päivitellään vanhojen asuntojen nousevaa hintakehitystä, olisi syytä pohtia, onko hinnat oikeasti nousseet asuntojen vähäisen tarjonnan vuoksi, vai löytyykö muita selityksiä. Ja löytyyhän niitä. Vanhojen asuntojen isot remontit väistämättä nostavat asuntojen hintoja. 40.000 putkiremppa kaksioon pitäisi nostaa hintaa 20% sen sijaan että nousu on 9%. Tosiasiassa monin paikoin vanhojen asuntojen hinnat on kokonaisuudessa silti romahtanut vaikka nousua olisi 9%.

Oiva Luosujarvi

Vaihtoehtona olisi pakolaisten kohdalla olla vaatimus, ettei he saa asua Suomessa turvapaikan saamisen ehtona yhdessäkään kaupungissa tai isommassa taajamassa.
Pakolaiset ja ex-pakolaiset velvoitettaisiin asuttamaan syrjäkyliä koko Suomen alueella, niin muuttovoitto kasvaisi kaupungeista pois nopeasti sadoilla tuhansilla perheillä.

Pakolaiset ja ex-pakolaiset voisivat viljellä maata ja saada ruokaa ihan omin käsin tekemistään viljelyksistä, joka ei useinkaan ole kovin hankalaa, jos vertaa viljelysmaihin afrikassa tai lähi-idässä.

Nykyisin on taloudellisesti kestämätöntä politiikkaa, että pakolaisen saatua turvapaikan niin pakolainen saa valita asuinkaupunkinsa ja valtio veronmaksajien rahoilla maksaa kaikki pakolaisen kulut vuosien ajan.
Yksi pakolainen voi maksaa 10 vuoden aikana Suomen veronmaksajille 1 - 3 miljoonaa euroa kaikkine kuluineen. Sen 10 vuoden menoerää ei yksikään pakolainen voi koskaan maksaa takaisin Suomen yhteiskunnalle maksamalla veroa tekemistään töistä.

Pakolainen on kuin naapurimaasta tuleva elinkautisvanki, joka saa vankilapaikan Suomesta ja Suomi maksaa kiltisti kaikki kulut sen kohdalla. Naapurimaa vain toimittaisi kaikki vangit Suomeen ja Suomi hoitaisi 100 % ylläpidon vangin loppuelämän ajan.
Jos poliitikoilla on niin kova halu auttaa, niin varmaan Suomen poliitikot voisivat ehdottaa YK:ssa Suomen olevan valmis hoitamaan koko maailman elinkautisvangit omalla kustannuksellaan, koska onhan Suomi niin rikas valtio, jossa vangit saavat paremman elämänlaadun kuin 80 % maailman kansalaisista yleisesti tarkastellen.
90 % maailman ihmisistä ei ole koskaan saanut lääkkeitä ilmaiseksi tai edes terveydenhuoltoa, ei ole saanut asua lämpimässä asunnossa ilmaiseksi, ei ole mahdollisuutta opiskella ilmaiseksi vaikka yliopistossa tohtoriksi asti, ruokaa oman kulttuurin ja uskonnon vaatimuksien mukaisesti. yms.
Ihmisoikeudet nousisi maailman elinkautissvangeilla, jos Suomi vastaanottaisi kaikki maailman murhaajat, raiskaajat, pedofiilit, huumekauppiaat, talousrikolliset ja muut elinkautiseen vankeuteen tuomitut elämään vankilassa Suomessa ihmisarvoista elämää.

Mikko Nieminen

No voi voi onhan se tosiaan kauheaa, kun helsinkiläinen joutuu muuttamaan pois kotikonnuiltaan. Mieleeni vaan juolahtaa ne sadattuhannet muut suomalaiset, jotka myös on pakotettu pois kotikulmiltaan vaikkapa lopettamalla palvelut ja tekemällä liikkumisesta helvetin kallista.

Nita Hillner

Suomessa pitäisi ilman muuta olla useampi kasvukeskus. Koko kansa ei voi muuttaa pääkaupunkiseudulle. Turku - Vaasa - Oulu - Tampere - Kuopio - Joensuu - Lappeenranta/Kotka/Kouvola (en osaa sanoa mikä noista idän kaupungeista on menestynein?). Näihin kasvukeskuksiin pitää saada lisää yritystoimintaa ja vipiinä jolloin ihmiset muuttaisivat muuallekin kuin Hesan seudulle.