Torstai 17.1.2019

Ekonomistit varoittavat: Näin Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen iskisi Suomeen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2017 12:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asuntojen hinnat laskivat Tukholmassa lokakuussa 2,5 prosenttia.
|

Sekä Handelsbankenin, Nordean että Hypon ekonomistit varoittavat Ruotsin asuntomarkkinoiden tilanteen vaikutuksista Suomeen.

Ruotsin tilanne huolestuttaa juuri nyt, sillä asuntojen hinnat laskivat siellä syys- ja lokakuussa selvästi edellisen kuun tasosta. Tukholmassa, joka yleensä näyttää asuntomarkkinoiden suuntaa, asuntojen hinnat laskivat lokakuussa 2,5 prosenttia myös vuodentakaiseen verrattuna. Marraskuun ennakkotiedot indikoivat laskun jatkuvan.

–Vielä on liian aikaista sanoa, onko kyse suuremmasta korjausliikkeestä, mutta pitkän ja tuntuvan nousun jälkeen on luonnollista, että asia synnyttää huolta, Handelsbankenin ekonomistit Tiina Helenius ja Janne Ronkainen kirjoittavat markkinakatsauksessaan.

Nordean analyytikko Sanna Kurronen muistuttaa, että vastaavia notkahduksia on nähty aiemminkin, viimeksi korkojen nousun myötä vuonna 2011. Samalla hän huomauttaa, että hintojen pudotus on siirtynyt rahoitusmarkkinoille: Ruotsin korot ovat laskussa ja valuutta heikentynyt voimakkaasti. 

Hän nostaa esiin Ruotsin tilanteen vaikutuksen Suomen vientiin.

–Ruotsin kysynnän hyytyminen olisi isku myös suomalaisille vientiyrityksille, sillä Ruotsi on Suomen tärkein vientimaa euroalueen ulkopuolella. Lisäksi heikko kruunu tekisi Ruotsista entistäkin pahemman kilpailijan maailmanmarkkinoilla. Siksi on syytä toivoa, että Ruotsin asuntomarkkinat pysyvät huojumisesta huolimatta pystyssä, Kurronen toteaa blogissaan.

Handelsbankenin ekonomistit mainitsevat saman asian ja toteavat myös, että riskilisät todennäköisesti nousisivat myös Suomessa, joka mielletään osaksi pohjoismaista blokkia ja myös siksi, että suurimmat pankit ovat yhteispohjoismaisia.

–Ruotsissa syntyvät luottotappiot iskisivät myös suomalaiseen rahoituksen saatavuuteen suurten pohjoismaisten pankkien taseisen ja arvostuksen heikentymisen kautta. Riskilisien nousu myös Suomessa nostaisi rahoituksen hintaa myös Suomessa sekä yksityisasiakkaiden että yritysten lainoissa, millä olisi kysyntävaikutuksia. Investointien kasvu todennäköisestin kärsisit myös Suomessa, Helenius ja Ronkainen kuvailevat.

Myös Hypon mukaan Ruotsin tilanteella on iso merkitys Suomelle, vaikka asuntomarkkinat ovat eri tilanteessa. 

–Suomessa asuntojen hinnat ovat vuokriin tai tuloihin verrattuna terveet, länsinaapurissa ei. Tartuntavaara on silti olemassa. Selkein vaikutuskanava tulee taloudesta. Suomi käy kauppaa Ruotsin kanssa: asuntojen hintaromahdus naapurissa näkyisi varmasti kulutuskysynnässä ja siten meidän viennissä. Toisekseen naapurusten pankkisektori on sidoksissa toisiinsa. Suomen suuret pankit ovat suuria myös Ruotsissa. Tappiot asuntolainasalkusta supistaisivat luotonantoa myös meillä, pääekonomisti Juhana Brotherus luettelee asuntomarkkinakatsauksessaan.

Brotherus muistuttaa lisäksi, että Suomen ja Ruotsin asuntorahoitus nojaa samaan lähteeseen. 

–Asuntolainaus nojaa nykyään kv-sijoittajiin ja heidän katettuihin joukkolainoihin. Mikäli Ruotsista tulee tappiota sijoittajille, voi luottamus Suomeen horjua. Silloin lainamarginaalit kohoavat selvästi suomalaisillekin asuntolainaajille, mikä muuttaisi myönteisen menon nopeasti. 

Amerikkalainen investointipankki Morgan Stanley varoitti perjantaina ruotsalaispankkien tilanteesta.

–Niiden taseet nojaavat vahvasti kiinteistöluotottamiseen, mikä antaa syyn suhtautua näihin pankkeihin varovaisesti.

Ruotsalaisen kiinteistönvälitysketjun Mäklashusetin toimitusjohtaja Erik Wikander ei kuitenkaan vielä pidä tilannetta huolestuttavana.

–Se, mitä näemme tapahtuvan juuri nyt on jarrutusliike huippukohteissa, kuten kalliissa keskusta-asunnoissa. Markkina kokonaisuudessa on edelleen menossa ylöspäin. Kun ajatellaan, että samaan aikaa korot ovat matalat, työmarkkinat vahvat eikä näköpiirissä ole jyrkkiä koronnostoja, ei ole olemassa mitään, mikä viittaisi laajaan pudotukseen asuntomarkkinoilla, hän kommentoi tiedotteessa.

Myös Sanna Kurronen mainitsee samat asiat.

–Toistaiseksi näyttää todennäköiseltä, että pudotuksesta saadaan koppi muutaman kuukauden jälkeen, kiitos äärimmäisen alhaisen korkotason ja erinomaisen työllisyystilanteen. Mutta mikäli asuntojen hintojen lasku ehtii pudottaa yksityisen kulutuksen ja lamauttaa asuntoinvestoinnit, Ruotsin talouskasvu jää viennin varaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Luin äskettäin että Tukholman keskustan asunnot pudonnut jopa yli 20 prosenttia muutamassa kuukaudessa. Minusta se kuulostaa paljolta. US jutussa puhutaan 2,5 %. Tarkoittaako tämä luku koko maan tilannetta? Siis Tukholmassa lasku olisi jyrkempää?

Seppo O. Saarela

Höpö höpö ja höpö. Ruotsilla on erittäin vahva talous taustalla, ja hyvä niin. Kuplia tulee ja kuplia menee.

Se, mikä ehkä hieman mietityttää, on ns. asuntolainojen pituus. Ruotsissa hyväksyttiin viime vuonna laki, joka rajoittaa lainan pituuden 105 vuoteen. Keskimääräinen lainanlyhennysaika on ollut aiemmin 140 vuotta. Lainat ovat siis siirtyneet hyvillä asuinalueilla sukupolvilta toisille.

Kuplateoreetikoille tiedoksi...halvat seudut halpenevat, kalliit kallistuvat. Näin tulee aina olemaan.