Maanantai 20.5.2019

Hallitus peruu haukutun suunnitelman: Opiskelijoilta leikannut asuntonormi vedetään takaisin

Luotu: 
28.11.2017 12:59
Päivitetty: 
28.11.2017 13:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Opiskelijajärjestö SYL haukkui "typeräksi" hallituksen suunnitelmaa leikata kimppa- tai pienasujien asumistuesta.
|

Hallitus on päättänyt perua suunnitelmansa niin sanotusta osa-asuntonormista.

Arvostelua herättänyt esitys osa-asunnon normista vedettiin takaisin tiistaina. Se jää pois asumistukilain muutoksesta, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo.

– Ratkaisuun päädyttiin erityisesti opiskelijoihin kohdistuvien kokonaisvaikutusten vuoksi, Saarikko kertoo Twitter-viestissään.

Säädöksen mukaan alle 20 neliömetrin asunnossa tai jaetussa asunnossa asuvalle olisi hyväksytty yleiseen asumistukeen 20 prosenttia muita pienemmät asumismenot. Kansanedustaja Outi Mäkelän (kok.) mukaan esitys olisi näin ollen rankaissut edullisimman asumismuodon valinneita eli etenkin opiskelijasolujen asukkaita.

– Normi olisi saattanut vähentää yhteisasumisen suosiota ja olisi toteutuessaan saattanut jopa nostaa asumiskustannuksia. Syy tähän on, että opiskelijat olisivat todennäköisesti alkaneet suosimaan kalliimpia asumisen kohteita, Mäkelä toteaa.

Hänen mukaansa esitys ”ei olisi tuonut välttämättä edes säästöjä”. Nyt korvaavat säästöt haetaan muualta, hän toteaa Twitterissä.

Mäkelän mukaan lausuntokierroksen sekä valiokuntakuulemisten perusteella kävi ilmi, että normi ei olisi toteuttanut sille asetettuja tavoitteita. Hänen mukaansa esitys olisi vienyt kehitystä väärään suuntaan.

– Kohtuuhintaisista asunnoista on huutava pula monissa korkeakoulukaupungeissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla.  Meidän on huomioitava tulevaisuudessa tiiviimpi asuntorakentaminen. Yhteisasumisen muodoille ei tule asettaa byrokraattisia esteitä, Mäkelä summaa tiedotteessaan.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Hallitus vetelee pois näitä kiristyksiä. Ei tullut moottoripyöräveria, ei tullut huviveneveroa ja nyt tämä osa-asuntonormi.
Saipas hallitus vietyä läpi diabetes lääkekorvaus omavastu korotuksen aikaan, luin jostakin että monet jättävät lääkkeet apteekin tiskille. Itseasiassa sanoisin että tämä on hyvin ahdistavaa kohtelua joka kohdistuu pääsääntöisesti ryhmään eläkeläiset.

Risto Nikander

Seppo Simosen ja Niilo Mäkelän kommentit ovat hyviä.
Itse olen opiskellu vuokratussa huoneessa alivuokralaisena opiekelukaveri n anssa 60 luvulla ja 70 luvulla yksin alivuokralaisena yhdessä huoneessa.
Oli käsittämätöntä ja tärkeää, että niillä, jotka vielä tänä päivänäkin, halusivat säästä, heiltä aiottiin kiristää tukia.
Samalla se on osoitus hallituksen täydellisestä kyvyttömýydestä edes harkita asioita enne kuin aikovat panna niitä toimeen. Tämän peruminen sentään oli paikallaan. Mutta koko episodi teki jälleen kerran hallituksesta naurunalaisen.