Torstai 17.1.2019

”Yksikään ihminen kadulta ei usko tätä” – TE: Rakennuspomo avautuu asumisen hinnanmuodostuksesta Suomessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.11.2017 20:21
Päivitetty: 
28.11.2017 20:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tarmo Pipatin mukaan ihmiset eivät uskoisi, että kuntien kaavoituskorvaukset, tonttien hinnat ja ennen kaikkea arvonlisävero muodostavat valtaosan asunnon hinnasta.
|

Rakennusteollisuus RT:n entinen toimitusjohtaja Tarmo Pipatti nostattaa Talouselämässä keskustelua kaupunkien ja kuntien sekä verotuksen roolista paljon puhutussa ongelmassa: asumisen kalleudessa.

Talouselämän mukaan Pipatti nostaa esiin VTT:n laskemat esimerkit asuinhuoneiston neliöhinnan muodostumisesta. Laskelmassa Tampereen keskineliöhinta oli 3454 euroa ja Helsingin 4985 euroa. Summasta varsinaisten rakennuskustannusten ja liittymien osuus oli vain 1400 euroa. Se on Tampereella 40 ja Helsingissä vain 28 prosenttia kokonaiskustannuksista.

– Jos otetaan ihminen kadulta, niin yksikään ei usko, että kuntien kaavoituskorvaukset, tonttien hinnat ja ennen kaikkea arvonlisävero muodostaa valtaosan asunnon hinnasta, Pipatti puuskahtaa.

VTT:n laskelmassa Tampereelle rakennettavasta asunnon hinnasta verojen osuus on kaikkiaan 39 prosenttia ja Helsingissä jo 43 prosenttia, kun mukaan lasketaan myös rakennuskustannuksiin sisältyvät verot.

Pipatti kritisoi kuntia, jotka ovat nostaneet talojen tonttivuokria selvästi. Helsingissä prosentiksi on määritelty neljä prosenttia käyvästä arvosta ja monilla tonteilla maanvuokrat ovat nousemassa kymmenkertaisiksi. Samaan aikaan eletään nollakorkojen maailmassa.

– Tämähän tarkoittaa sitä, että se tontti maksetaan nykyisellä inflaatiotasolla 17-18 vuodessa kokonaan. 40 vuoden aikana tontti on maksettu jo kahteen kertaan. Tämän takiahan kaupungit näitä tontteja haluavat. Ne ovat edullisia kaupungille ja epäedullisia maksajille erityisesti tällaisessa nollakoron maailmassa, Pipatti sanoo.

Pipatin mukaan kaupungin hakema ”kohtuullinen tuotto” näyttääkin nyt kohtuuttoman suurelta tuotolta, joka on pomminvarmaa tuottoa omistajalle.

– Ei edes eläkeyhtiöt pääse samaan, hän sanoo.

Lue koko juttu Talouselämästä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä tiedetään 100% varmuudella, että PK seudun kaikissa asumiseen liittyvissä hinnoissa on sekä kotimaisen että suhteellisen kansainvälisen vertailun mukaan puhdasta ilmaa noin 50%. Siis sekä rakennusten hinnoissa, että vapaan markkinan vuokrissa. Sama hiukan päteen kaikkein suurimpiin kasvukeskuksiimme, mutta pääosa maan alueesta on kuitenkin rakentamisen ja asumisen hinnan suhteen melko normaalilla ja hyväksyttävällä tasolla.

Voidaan siis täydellä kohtuudella ilmaista että rakennuksien hinnoissa ja vuokrissa on suurimmissa asutuskeskuksissamme meneillään poliitikkojen siunaama ja hyväksymä julkea ryöstö.

Menemättä jokaiseen ryöstön yksityiskohtaan niin suurimmat syylliset ovat kaupunkien kuten Helsingin maa- ja tonttihinnoittelu sekä kaavoituspolitiikka.

Tätä ryöstöpolitiikkaa eivät toteuta ainoastaan johtavat poliitikot vaan myös kaupunkien virkamiesjohto jolla on vähänkin tekemistä maan hinnan, rakentamisen, rakennusmääräysten ja asuttamisen kanssa.

Olisi korkea aika vaihteeksi sijoittaa näihin toimiin ja virkoihin yhteistä etua ja yhteisvastuuta edistävät miehet nykyisten täysin subjektiivisten tunnetoimijoiden asemesta

Harri Tapani

Lisäksi ovat monet uudet pieniä (ja silti kalliita), ahtaisiin paikkoihin ja tonteille mahdollisimman paljon asuntoja puristettuna samaan kasaan. Yksityisyydestä ei voi edes haaveilla, suunniteltu jopa niin surkeasti ahneuden pakottamana, että naapureilla on näkyvyys käytännössä kokonaisiin asuntoihin, ja niissä lähes kaikkialle.

Ilkka Salo

Kannattaa muistaa että vientisektorilla asiakkaat ulkomailla maksavat nämä verot ja tilauksia ei tule jos elinkustannukset Suomessa ovat liian korkeat mikä johtaa korkeisiin työkustannuksiin.

Kotimaiset verot kiertyvät vientimme asiakkaiden maksettavaksi, jos niitä tilauksia yleensä saadaan. Siksi kaikki mikä nostaa kotimaista elinkustannustasoa on pois vientimme hintakilpailukyvystä.

Tämä sisältää myös niiden kätilöiden työkustannukset ja mahdollisesti inflatorisen ostovoiman, kuten Suomessa on ylensyöty koko 2000-luku 10 vuoden taantumankin aikana.

Harri Olavi

Olen aina tiennyt, ja varsinkin sen jälkeen kun rakensin n 140m + autotalin haja asutus alueella aivan mitättömin kustannuksin kun vertaa näihin lukuihin. Mitä tässä tapahtuu on ihmisten ja asukkaiden systemaattinen huijaus ja ryöstö siinä mittakaavassa että se luonnollisesti ylittää moraaliset rajat mutta myöskin kriminalisoitavat rajat. Tämä törkeä rahastus on laittanut satoja tuhansia ihmisiä velkakierteen sisälle joka perustuu täyteen kuplaan ja voi puhjeta milloin vain, jättäen jälkeensä tsunamin tasoista tuhoa.

Mikko Toivonen

Samaisesta todennäköisyydestä johtuen minäkin olen aina sopivan artikkelin tullen esittänyt, että senioreille ja vielä itsensä hoitokykyisille vanhuksille tehtäisiin suurempia erittäin edullisia vuokra asumis yhteisöjä vaikkapa vanhoista sairaaloista, kouluista, hotelleista/motelleista ja varuskunnista niin, että tällaisiin vanhuskeskittymiin joihin voisivat tietysti kuulua varta vasten rakennetut edulliset vuokratalot, sijoitettaisiin sekä yhteisiä Ruokailu/kahvio/Sosiaalisia tiloja ja vastaanottohuoneet sekä yleisasiainhoitajallelähihoitajalle. Sairaanhoitajalle mahdollisisti osapäiväistä vastaanottoa varten ja lääkärille joinain viikkovierailu ja vastaanottotunteina talon asukkaille.

Vanhat voidaan huoletta sijoittaa myös ilmavaurio ja hometaloihin sillä he lähes 100% ovat allergia ja homevaivavapaita elettyään nuorena luonnollisessa hygieniatilassa ja kontaktissa elämään. Myös syömällä vähemmän steriloitua ruokaa.

Mikko Toivonen

Samaisesta todennäköisyydestä johtuen minäkin olen aina sopivan artikkelin tullen esittänyt, että senioreille ja vielä itsensä hoito kykyisille vanhuksille tehtäisiin suurempia erittäin edullisia vuokra asumisyhteisöjä vaikkapa vanhoista sairaaloista, kouluista, hotelleista/motelleista ja varuskunnista niin, että tällaisiin vanhus keskittymiin joihin voisivat tietysti kuulua varta vasten rakennetut edulliset vuokratalot, sijoitettaisiin sekä yhteisiä Ruokailu/kahvio/Sosiaalisia tiloja ja vastaanottohuoneet sekä yleisasiainhoitajalle/lähihoitajalle. Sairaanhoitajalle mahdollisesti osapäiväistä vastaanottoa varten ja lääkärille joinain viikko vierailu ja vastaanotto tunteina talon asukkaille.

Vanhat voidaan huoletta sijoittaa myös ilmavaurio ja hometaloihin sillä he lähes 100% ovat allergia ja homevaivavapaita elettyään nuorena luonnollisessa hygieniatilassa ja kontaktissa elämään. Myös syömällä vähemmän steriloitua ruokaa.

Niilo Mäkelä

On myös niinkin ettei rakentamisosaamista ole kehitetty sitten alkuaikojen.
- Vasta nyt aletaan puhua moduulirakentamisesta eli tuotaisiin rakennuspaikalle valmiita asuntomoduuleja ja nosturilla päällekkäin jne.
- Autojakin osataan valmistaa liukuhihnalla alkaen sitten Fodin ajoista.

Mika Peltokorpi

Tontti kannattaa lunastaa pois, kun se on vielä mahdollista. Mikä toki ei aina mahdollista, ainakin suurimmat kaupungit kieltäytyvät myymästä tonttia. Lisäksi tontin vuokrasopimuksessa on aika usein tontin ennallistamisehto, jos kiinteistön haltija ei vuokrasopimusta uusi. Joka, siis talon rakenteiden kierrättäminen/vieminen kaatopaikalle täytemaaksi, on ainakin kerrostalojen kohdalla todella kallis rasti. Toisaalta meillä kaikilla on ollut vuosikymmeniä aikaa välttää tällainen tontin kautta lankeava Musta Pekka asuntokauppoja tehdessään. Kunhan vain on lukenut kaikki asiakirjat huolellisesti.

Meillä omakotitalon tontin vuokra olisi noussut pari vuotta sitten yli +6 400% 3 600 €/v tasolle. Ei tarvinnut miettiä, ostaako tontin vai ei. Ja olihan sitä tullut mietittyä jo vuodesta 2004 asti, eli siitä kun talon ostin.

Näiden tapausten määrä tulee lisääntymään ja tonttivuokraehdot tulevat heijastumaan voimakkaasti eteenkin sellaisten osakkeiden ja kiinteistöjen hintaan, joissa tontin haltija ei voi lunastaa tonttia itselleen JA sopimuksessa on myös tontin ennallistamisehto.