Sunnuntai 16.12.2018

Hallitus peruu vain vuoden vanhat ARA-asuntojen tulorajat: ”Ilmeni monenlaisia ongelmia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2018 20:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen kertoi hallituksen yllätyspäätöksestä.
|

Hallitus on päättänyt perua päätöksen valtion tukemien ARA-vuokra-asuntojen tulorajoista vain noin vuoden voimassaolon jälkeen. Asiasta on kertonut tiistaina muun muassa Rakennuslehti.

Ympäristö- ja asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kertoo asiasta Twitterissä julkaisemallaan videolla (nähtävissä alla). Hänen mukaansa ARA-asunnoissa ”luovutaan mekaanisten, absoluuttisten tulorajojen käytöstä”.

– Jatkossakin hakijan tulot ja varallisuus vaikuttavat mahdollisuuteen saada asunto, mutta myös muu kipeä asunnontarve on yhtä lailla valintaperusteena, hän sanoo.

Hallitus päätti tulorajoista budjettiriihessä syksyllä 2016, ja muutosta alettiin soveltaa pääkaupunkiseudulla alkuvuodesta 2017.

– Niitä [tulorajoja] on sovellettu nyt vuoden ajan Helsingin seudulla ja tänä aikana on ilmennyt monenlaisia ongelmia, Tiilikainen sanoo videolla.

Ministerin mukaan yksi ongelma on se, että asunnonhakijan tulot voivat vaihdella paljon kuukausittain. Tällöin ongelma on, minkä kuun tuloja päätöksenteossa sovelletaan. Lisäksi tulorajat muodostavat ”hyvin vakavan kannustinloukkuongelman”.

– Asukkaan ei ehkä kannata ottaa paremmin palkattua työtä vastaan asunnon menettämisen pelossa, Tiilikainen sanoo.

Lisäksi rajat aiheuttivat kunnille lisätehtäviä tarkastusvelvollisuuden myötä. Nyt rajoista luovuttaessa luovutaan myös asukkaiden tulojen määräaikaistarkistuksista.

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Hallitus peruu tämän ja tuon lakiesityksen muun muassa esim. moottiripyörä veron, Isojen veneiden veneveron, eläkeläisten asumustuki leikkauksen ja toista kymmentä muuta lakiesitystä.
Hallitus on kyllä onnistunut lisäämään usean eläkeläisen köyhyyttä erinomaisesti. esim. nyt taasen alkoi 50 € alkuomavastuun perintä kelalla reseptilääkkeistä, puhumattakaan diabetes läkityksen erikoiskorvauksen muutos 2017 vuoden alusta lähtien tarkoittaen 2016 vuosi omavastuu esim. 54 € ja nyt Yli 11 kertaisesti 605,13 €.
Sanoisinko että näin toimii pohjoismainen hyvinvointivaltio Suomi.

Hallitus on päättänyt perua päätöksen valtion tukemien ARA-vuokra-asuntojen tulorajoista vain noin vuoden voimassaolon jälkeen.

- Hyvä ministeri Tiilikainen, kerrotte, että "Asukkaan ei ehkä kannata ottaa paremmin palkattua työtä vastaan asunnon menettämisen pelossa". Kysyn Teiltä, pitikö nämä ARA:n tulorajat perua, jotta saadaan työttömien aktiivimalli paremmin "istumaan" hallituksen nykyiseen työllisyyspolitiikkaan?

Kirjoituksessa kerrotaan, että "Ministerin mukaan yksi ongelma on se, että asunnonhakijan tulot voivat vaihdella paljon kuukausittain. Tällöin ongelma on, minkä kuun tuloja päätöksenteossa sovelletaan. Lisäksi tulorajat muodostavat ”hyvin vakavan kannustinloukkuongelman”.

Mielestäni paremmin suomalaista työllisyys- ja sosiaaliturvapolitiikkaa hoidetaan "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteen ihmisarvoa kunnioittavalla ja hyvinvointivaltion kantokykyä tukevalla mallilla. Klikkaa alla olevasta linkistä suoraan aloitteeseen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite on nyt kerännyt jo 1553 allekirjoitusta reilussa viikossa - käy Sinäkin allekirjoittamassa ja palauta yhteiskuntarauha maahan!

Lakkoilu, suurmielenosoitukset tai vihapuhe eivät vie Suomen taloutta ja hyvinvointia kestävällä tavalla eteenpäin!