Torstai 17.1.2019

OP varoittaa: Korkojen nousu voi alkaa tänä vuonna – asuntovelallisen ”mietittävä jo nyt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2018 08:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    OP-pankki varoittelee asuntovelallisia ennakoidusta korkojen noususta.
|

Finanssikonserni OP varoittaa asuntovelallisia hyvän talouskehityksen seurauksesta: korkojen nousun mahdollisuudesta.

OP ennakoi, että pitkät korot alkavat nousta jo tämän vuoden aikana. Markkinoiden korko-odotukset ovat heräämässä Euroopan keskuspankin EKP:n suunnitelmien vuoksi. EKP on linjannut, että se jatkaa arvopaperiostojaan tämän vuoden syyskuuhun, mutta vuoden 2019 puolella on luvassa korkojen nosto.

Pääekonomisti Reijo Heiskasen mielestä markkinoiden korko-odotukset ovat turhan maltillisia talouden kehitykseen nähden. Asuntovelallisen kannattaa pikkuhiljaa varautua korkojen nousuun, Heiskanen sanoo Kauppalehden mukaan.

– Se päivä tulee, kun asuntovelallinen joutuu miettimään, mihin korot ovat nousemassa ja miten tässä pärjätään. Parempi miettiä sitä jo nyt, Heiskanen sanoi pankin suhdanne-ennusteen tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Pitkät korot voivat nousta nopeastikin eli koronnousulta suojautumisen hetki on tässä lähiaikoina. Nykäisy voi tulla aika nopeasti, hän jatkaa.

Odotukset korkojen noususta ovat yleisesti maltillisia. OP:n suhdanne-ennusteen mukaan 12 kuukauden euriborin korko-odotus nousee noin kahteen prosenttiin vasta vuonna 2026.

– Lähimmän parin vuoden aikana asuntovelallisen ei tarvitse menettää yöuniaan siitä, missä euribor on. Kahden vuoden päästä se on kuitenkin korkeammalla kuin tällä hetkellä. Hyvin voi ajatella, että se on prosenttiyksikönkin enemmän kuin nyt, Heiskanen sanoo.

Lähde: Kauppalehti

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-Petri Jantunen

"Se päivä tulee, kun asuntovelallinen joutuu miettimään, mihin korot ovat nousemassa ja miten tässä pärjätään. Parempi miettiä sitä jo nyt, Heiskanen sanoi pankin suhdanne-ennusteen tiedotustilaisuudessa maanantaina."
Aika hyödytöntä pelottelua. Harva voi lisätä tulojaan tarvittaessa. Menoissakin karsimisen varaa on harvoin niillä, joita korkojen nousu tulee eniten kirpaisemaan.

Harri Kovala

Suurin osa kotitalouksista on itse tai pankin toimesta saanut laskelmat korkojen nousun vaikutuksista talouteensa, joten en olisi niin negatiivinen kuin artikkeli maalaa. Toki on varmasti myös sellaisia, jotka eivät ole varautuneet korkojen nousuun. Mutta uskon suurimman osan ihmisistä olevan rationaalisia.

Joillekin Euroopan valtioille korkojen nousu voi tuoda myös katastrofin, tätä EKP todennäköisesti myös pohtii. Käsittääkseni inflaatio ei ole lähtenyt vielä sellaiseen nousuun, että korkojen nosto useampaan prosenttiin olisi tarkoituksenmukaista.

EU:ssa vain kuudella valtiolla on vähemmän velkaa kuin Suomella, joten tämä ei liene suuri tapahtuma edes valtiollemme. Vielä.

Jari Rutanen

Oikea korkotaso selviää vasta sitten, kun EKP lopettaa rahaelvytyksen eli euroalueen valtionvelkakirjojen ostot, mikä on painanut markkinakorot alas.

Elleivät ylihintaisiksi nousseet velkakirjat sitten romahda jo ennenaikaisesti esim . Italian kompuroinnin seurauksena.

Rahaelvytysrahat ovat menneet asset-inflaation eikä reaalitalouteen ja siksi kuluttajahinnat eivät ole vielä lähteneet nousuun.