Keskiviikko 12.12.2018

Radikaali ehdotus Suomen ongelmaan: ”Tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.1.2018 15:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ehdottaa asuntojen romutuspalkkiota.
|

Muuttotappioseuduilta voi olla vaikeaa muuttaa työn perässä, kun asunnolle ei löydy ostajaa. Ratkaisu voisi olla romutuspalkkio, esittää Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

–Valtio maksaa romutuspalkkion vanhan auton romutuksesta. Muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi ehkä soveltaa samaa logiikkaa, Metsola kirjoittaa kannanotossaaan lauantaina.

Hänen mukaansa suomalaisten pitäisi taipua hyväksymään se, ettei kaikille omistusasunnoille löydy ostajaa. Muuttotappiopaikkakuntien asuntokaupan halvaannuttava ylitarjonta on ongelma, joka ei poistu odottamalla. Se pahenee, jos mitään ei tehdä.

–Jos hyväksyisimme sen, että toivottomimmat tapaukset asuntomarkkinoilta purettaisiin ja valtio osallistuisi vaikeaan päätökseen maksamalla romutuspalkkion, se tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla, Metsola kirjoittaa.

–Ylitarjonnan vähentyminen helpottaisi kysynnän ja tarjonnan jonkinlaisen tasapainotilan löytymistä myös muuttotappiopaikkakunnilla, ja silloin asuntokauppoja voisi taas alkaa syntyä, hän jatkaa.

Tuki muuttotappioseuduille olisi syytä nähdä osana yhteiskuntarakenteita tervehdyttävän rakennemuutoksen tukemista. Metsolan mukaan on koko maan etu, että työn perässä pystytään muuttamaan.

–Henkilökohtaisesti näen lisäksi tällaisen solidaarisuuden tärkeänä yhteiskunnallisena liimana, joka on arvovalintana oikea. Pelkästään muuttotappioalueelta lähteviä ei saa tukea niin, että paikallinen asuntojen ylitarjontaongelma jää ratkaisematta. Muuten tullaan samalla antaneeksi kuolemantuomio hiipuvien paikkakuntien asuntomarkkinoille. Ja välillisesti myös näiden paikkakuntien palveluille ja tulevaisuudelle ylipäätään.

Romutuspalkkion suuruutta voisi Metsolan mukaan arvioida joku neutraali taho, kuten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Lähde: Kauppalehti

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Ihan hyvä idea. Vielä parempi olisi, jos Kela velvoitettaisiin vuokraamaan nämä asunnot näille hiljattain maahan tulleille "pakolaisille". Näin saataisiin vapautettua noin kymmenen tuhatta asuntoa kasvavilta kaupunkiseuduilta. Helpotettaisiin kasvukeskusten asuntopulaa ja työhaluiset suomalaiset voisivat muuttaa näin vapautuviin asuntoihin.

Mikko Toivonen

Ajatus on kuitenkin vammainen, sillä ei ole mitään mieltä romuttaa asumiskelpoisia asuntoja vaan organisoida se jotenkin yhteisön kanssa niin, että ne voidaan vaikkapa jonkun romutuspalkkion tasoisella korvauksella ottaa yhteisön haltuun asuntoreserviksi.
Sellaiseksi reserviksi mitä voidaan vuokrata erityisen halvalla vapaaehtoisesti halukkaille taio sitten sijoittaa niihin halvalla sellaisia jotka yhteisö tai yhteiskunta joutuu kuitenkin kokonaisuudessaan ylläpitämään.

Tällaista reserviä voidaan käyttää moneen muuhunkin tilapaistarpeeseen joiden esimerkkejä en nyt luettele. Pekonen tuossa jo antoi osalle indikaatiota.

Eero Pekonen

Jonne, jos kantasuomalaiset velvoitetaan muuttamaan aktiivimallin johdosta, niin kai näille "pakolaisillekin" voidaan säätää spiva muuttovelvoitteen sisältävä laki, vai ovatko he paremmassa asemassa kuin kantasuomalaiset?

Jonne Peto

Vaikka jos "oikeasti" paennut sotaa ja vainoa, luulisi että mikä tahansa kelpaa. Nyt vaan nämä muslimit esittävät VAATIMUKSIA samalla kun räpläävät kännykkää uusissa hienoissa vaatteissa. Tämän maksaa suomalainen veronmaksaja.

Harri Tapani

"Hänen mukaansa suomalaisten pitäisi taipua hyväksymään se, ettei kaikille omistusasunnoille löydy ostajaa. "

Amerikan malliin, jossa onkin jo useita autiokaupunkeja ja paljon muutakin hylättyä, ostoskeskuksista sairaaloihin ja monan mallin hylättyihin kirkkoihinkin jne.. Kanadassakin löytyy jo 70-luvun-llopulla uudistetusti rakennettu ja hylätty kokonainen kaupunki josta kuvaa. Myös Wikipediasta löytyy juttua ko. kaupungista.

" The city of Kitsault "

https://www.youtube.com/watch?v=zxiJYlMjYWE

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta tulisi tässä yhteydessä mieleeni se, että eikö ARA voisi tukea ja avustaa sellaisia esim. iäkkäitä ihmisiä, jotka asuvat paikkakunnalla huonokuntoisessa 1,5- tai 2-kerroksisessa omakotitalossa, josta puuttuvat kunnolliset kylpyhuone-/saunatilat, kun he ostaisivat jo paikkakunnalta työn perässä muuttaneelta hyväkuntoisen heille sopivan talon?

Eli vaihdetaan paikkakunnan sisällä ARA:n tuella ja avustuksin ikäihmiset huonokuntoisista omakotitaloista hyväkuntoisiin "sopuhintaan", ja puretaan sitten ne jäljelle jäävät huonokuntoiset talot.

Näin kunkin paikkakunnan sisällä talokantaa nuorennetaan ja hoidetaan ilman, että ARA:n täytyy tukea vanhusten kylpyhuoneremontteja ja porrashissejä.

Olisiko tässä ideaa? Ottakaapa kantaa.

Harri Tapani

Onhan tuoss ideaa, joskin tulevaisuudessa niitä vanhoja ja halpojakin asuntoja kyllä tarvitaan, niistähän on huutava pula nimenomaan muuttovoittopaikkakunnilla joista selllaiset on aika pitkälti jo purettu ja asuminen on kallista jolloin pitäsi saada sitä palkkaakin...

Todellisuus taitaa olla enemmän tätä mitä amerikkalainen sanota kuvaa kohtuu hyvin. Eli maahan järjestetään työvoimavaellus ja vaeltajat siinä asuvat ns traileriparkeissa, asuntovanukasaumissa yms.

"Trailer trash"

https://en.wikipedia.org/wiki/Trailer_trash

Jonne Peto

Käytännössä mahdoton ajatus. Taas uusi keino mihin maksaa miljarditolkulla rahaa. Tämä kaikki kepu vetoisissa maakunnossa. Nuoret työkykyiset ovat jo lähteneet. Se nyt ikävä kyllä menee asunnonomistajan tappioksi. Tai samalla logiikalla periferiassa asuvat voisivat pyytää mitä tahansa korvausta mistä tahansa "ongelmasta" mitä kepu slueilla asuminen tuottaa.

Jukka Mikkola

Tästä romutuspalkkioesityksestä tuli mieleeni paroni von Münchhausenin. Paroni Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen tuli kuuluisaksi, kun hän kertoi lentäneensä tykinkuulalla ja käyneensä kuumailmapallolla kuussa. Lisäksi hän oli vetänyt itsensä omista hiuksistaan suosta ja saanut sormuksen, joka teki hänestä näkymättömän.

Raija Kokkarinen

Ainakin Hämeenlinnassa ydinkeskustan tyhjien asuntojen myyntiä vaikeuttaa nimen omaan se, että kaupunki on asuttanut torin viereisiin parhaisiin taloihin ns. uudisasukkaita, joita naapureikseen arastelevat vanhuksetkin jo karttavat. Naapureiden merkitys arvotaloissakin on edelleen merkittävä.