Torstai 23.5.2019

Tuhosiko toimeentulotuki vuokramarkkinat? – Tutkija: Täysin mahdollista

Luotu: 
4.4.2018 08:11
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Toimeentulotuen korvaama enimmäisvuokra on suurempi kuin yleisessä asumistuessa ja se korvataan toimeentulotuesta kokonaan. Tämä voi vaikuttaa vuokratasoon hintoja kohottavasti.
|

Tutkija pitää mahdollisena, että toimeentulotuki on vaikuttanut vuokriin konkaripoliitikko Osmo Soininvaaran (vihr.) kuvailemalla tavalla. Soininvaara totesi pääsiäisenä blogissaan tuen tuhonneen vuokramarkkinat.

Muun muassa Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa vaikuttavan Soininvaaran mukaan vuokranantajat ovat korottaneet vuokria aina, kun toimeentulotuen korvaamaa enimmäisvuokraa on nostettu. Enimmäisvuokra on suurempi kuin yleisessä asumistuessa ja se korvataan toimeentulotuesta kokonaan. Lue lisää: Karu analyysi vuokra-asunnoista: ”Toimeentulotuki on tuhonnut vuokramarkkinat täydellisesti”

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Teemu Lyytikäinen sanoo Uudelle Suomelle, että Soininvaaran kuvailema kehitys ”on mahdollista teoreettisella tasolla”, mutta siitä ei ole empiiristä näyttöä.

–On periaatteessa täysin mahdollista, että se vaikuttaa vuokriin, kuten blogissa kuvataan, mutta se ei ole mitenkään selvää. On myös mahdollista, että se ei vaikuta välttämättä ainakaan voimakkaasti, Lyytikäinen pohtii Uudelle Suomelle.

–Tarvittaisiin luotettava tutkimus, jossa pystytään uskottavasti erottamaan toimeentulotukijärjestelmän vaikutus muista vuokriin vaikuttavista tekijöistä.

Lyytikäisen mukaan VATT aloittaakin Kelan kanssa aiheesta tutkimuksen, josta on luvassa tuloksia ensi vuoden alkupuolella. Hän huomauttaa, että on tekijöitä, jotka saattavat vähentää toimeentulotuen vuokria nostavaa vaikutusta. Jos ihminen jää vaikkapa työttömäksi, mutta uskoo saavansa töitä vuoden–kahden sisällä, hänen ei kannata hyväksyä mitä tahansa vuokraa, koska tällöin tulevaisuudessa häämöttää tuen loppuminen.

–Tämä voi vähentää vaikutusta. Jos suuri osa toimeentulotuen saajista on vain väliaikaisesti tai odottaa olevansa vain väliaikaisesti tuen saajia, silloin heille saattaa kuitenkin käytännössä olla merkitystä sillä, onko vuokra matalampi kuin toimeentulotuessa hyväksyttävä kohtuuvuokrataso.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laskenut omissa tilastoissaan pitkäaikaisiksi tuensaajiksi jo 10–12 kuukautta tukea nostaneet. Heitä oli 30 prosenttia kaikista toimeentulotukea saaneista vuonna 2016. Keskimäärin kotitaloudet saivat toimeentulotukea 6,1 kuukautta vuonna 2016. Luvuista ei kuitenkaan ole eritelty asumisen tukemista, jonka pitkäaikaisuudesta saadaan lisävaloa nyt alkavassa tutkimushankkeessa.

Soininvaara peräänkuuluttaa toimeentulotuesta korvattavaan asumiseen omavastuuosuutta, joka hänen mukaansa voisi olla 20 prosenttia. Lyytikäisen mukaan omavastuuosuus parantaisi tuensaajien kannustimia valita edullisempia asuntoja. Hänen mukaansa toinen kysymys on kuitenkin se, vaikuttaako kannustin käytännön tasolla.

–Ihmiset eivät välttämättä reagoi niin voimakkaasti tukijärjestelmän luomiin kannusteisiin.

Yleistä asumistukea tutkittu jo

Lyytikäinen huomauttaa, että hän ei löytänyt tutkimusjohtaja Essi Eerolan kanssa viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa näyttöä siitä, että yleinen asumistuki vaikuttaisi asuntojen suhteellisiin vuokriin yksityisillä vuokramarkkinoilla. Myös Soininvaara toteaa blogissaan, että asumistuki ei nosta vuokria, sillä käytännössä tuki ei riipu vuokrasta matalien maksimivuokrien takia.

–Minusta tämä on hyvä perustelu, Lyytikäinen sanoo ja tarkentaa, että matalien normien takia yleinen asumistuki ei todennäköisesti nosta merkittävästi yleistä vuokratasoa.

Samassa tutkimuksessa havaittiin, että suurimmalle osalle tuensaajista asumistuki oli tilapäinen tuki. Lyytikäisen mukaan otoksesta yli puolet sai asumistukea ”vain vuoden tai kaksi”. Tämä voi Lyytikäisen mukaan osaltaan selittää, ettei yhteyttä vuokrien nousun ja asumistuen välillä löytynyt.

–Tässä tullaan taas siihen, kuinka pysyvää ja pitkäaikaista tuensaanti on, että kannattaako asumistilannetta optimoida tukijärjestelmän suhteen.

Lue myös: Yllättävä tutkimustulos: Asumistuki ei valukaan vuokriin

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Toimeentulotuki oli jo aikoinaan kun oli vuokrasääntely, homma toimi ja vuokratkin olivat kohtuullsia varsinkin kun tehtiin arava-asuntoja ja kunnatkin pitivät oman vuokratasonsa kohtuullisena. Metsään mentiin vasta sitten kun romutettiin vuokrasääntely ja avattiin (kuten rahamarkkinat aikoinaan) vuokramarkkinat maassa jossa on asumistuki ja toimeentulotuki olemassa, toki vuokra-asuntojen tiukat neliörajat asumistuissa pitivät hieman homaa kasassa, mutta sekin taidettiin muuttaa...

Eli Suomessa oli tavallaan säännellyt vuokramarkkinat ja kun homman pelimerkkejä muutettiin tulos oli toki ennalta arvattavissa jo tuolloin vuosia sitten, yllättävää, että Soininvaara ja Co ihmettelevät asiaa ja päätyvät käänteiseen järjestykseen todelllisuudessa tapahtuneen kanssa. Piti hieman avata vuokramarkkinoita, mutta kävi kuten kulotuksessa usein käy, homma karkasi käsistä.

Asia ei ole sen ihmeellisempi Yhdysvalloissa, sielläkin matalapalkkaduunareiden ja joidenkin muiden ryhmien palkat ovat liian pieniä kohtuulliseen asumiseen, asiaa kuvasi varsin hyvin aikoinan mm. Barbara Ehrenreich kirjoissaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Barbara_Ehrenreich

"Sosiologien hellimä working poor -käsite paljastuu entistä julmemmassa valossa. Nylkypalkkojen ja sikavuokrien epäpyhä allianssi on tulenarka yhdistelmä, joka ei Suomessakaan enää ole tuntematon."

https://www.uusisuomi.fi/comment/769476#comment-769476

Samy Arling

Multa saa ostaa "tulevaisuusraportin" hintaan 750000€, kerron siinä tyhjentävästi vaikuttaako yli 2mrd tuki vuokratasoon ja miten tuet vaikuttavat, lupaan avata myös tukien vaikutuksen ay-liikkeitten verovapaaseen businekseen...mutta ensin palkkio tililleni :) Ps.Maksan kyllä 10% siivun pääministerille kunhan tilaat raportin multa :)

Pasi Anttila

Totta. Ylläolevasta kirjoituksestakin selvisi että tässä maassa ja miksei maailmassakin kaikki on niin hiton moniselitteistä ja sekavaa että kaikkien asioiden selvittämiseen tarvitaan mietintö jonka tekeminen kestää kuukausia. Onko jo liian paljon liikkuvia osia ja kun yhtä osaa liikuttaa se vaikuttaa useeseen muuhun ja tuloksista ei voida koskaan olla varmoja.

ps. Mihin on hävinnyt M-L Kalkela?

Irma Asikainen

Nämä valtakunnalliset vuokrataloyhtiöt ovat yksiä verenimijöitä nekin ja toki vakuutusyhtiöt siinä, missä yksityiset sijoittajatkin, mutta nämä vuokrataloyhtiöt, kuten Sato ja Lumo rahastavat räikeimmin. Ne eivät peruskorjaa asuntojaan ja markkinoivat niitä pienellä vakuudella, jolloin vähävaraisten on pakko ottaa ne asunnot siinä kunnnossa kuin ne ovat ja maksaa nistä markkinoilla voimassa olevaa hintaa. Niiden varustetasokin on vähän sitä sun tätä.
Ahneimpia ovat toki yksityiset ja nämä muun toiminnan ohella asuntovuokrausta harjoittavat suuret toimijat, jotka käyttävät liian vähäistä yhteikunnan varoin rakennettua asuntotuotantoa hyväkseen. Nyt kunnat ovat ottaneet käyttöön (kantaväestön keskudessa ainakin) tavan ohjata tukien varassa eläviä ihmisiä (puoli)pakolla pieaniin ja huonokuntoisiin "köyhäinasuntoloihin", mutta tällä hetkellä sekään ei riitä, sillä näitä halpoja asuntoja ei riitä kaikille.
Ainoa tapa saada edes jotain tolkkua tähän vuokrien nousuun olisi laittaa kylmästi asumistuelle katto, jolloin tukien varassa elävien olisi pakko tyytyä näihin yhteikunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin ja tämän pitäisi ehdottomasti koskea myös maahanmuuttajia, sillä ei ole oikein, että heillä on asuntoja tarjottaessa eri säännöt, kuin meillä omilla kansalaisilla. Tämä toki vaatisi, että yhteikunnan olisi lisättävä tuntuvasti omaa asunstotuotantoaan, mutta sehän on vain poliittisesta päätöksenteosta kiinni.
Ehkäpä nämä nyky päättäjät eivät edes halua päästä eroon tästä ylikuumenemisesta (ehkäpä heissä on liikaa hyötyjiä), tai sitten he eivät edes itse ymmärrä, miten tämä järjestelmä toimii.

Pertti Ikonen

Kummaa tutkiskelua, että mikä tuki nostaa vuokria. Kun se vaan nyt on niin, että jos ei ole tukia, niin ei ole vuokranmaksukykyäkään työttömällä. Ja kun vuokra on tarpeeksi suuri, työtön maksaa työmarkkinatuestaan, toimeentulotuealla ja asumistuella osia vuokrastaan. Soininvaaran tulisikin syyttää kaikkia tukimuotoja vuokria korottaviksi, kun niillä maksetaan vuokria. Kumma kun ennen syytettiin asumistukea vuokria korottaviksi, mutta nyt on taas vaalin alla laulunsävel muuttunut tai muuttumassa.

Pertti Nurminen

Pk-seudun asumistukilaisia olisi mahdollista saada vapaaehtoisesti vaihtamaan asuntoaan muualle porkanoilla, jotka kohentavat heidän asemaansa. Asumisen tukeminen pitäisi yhdistää työn ja tämän hankinnan tukemiseen niin, että se on hakijalle plussalla. Täysin tukien varassa asuvia ruokakuntia on pk-seudulla n. 12000. Savonlinnassa harkitaan 500 ara - asunnon purkamista. Voisiko näitä liittää toisiinsa. Sotessa asuminen jäisi kunnille erityisryhmiä lukuunottamatta.

Harri Tapani

Ennen kunnat olivat hyvin tarkkoja siitä, että eivät huolineet toisesta kunnasta tulleita sosiaalitapauksia oman kunnan verorahoilla elätettäviksi, mutta se sitten taisi muuttua, kun liityttiin EU:hun...Toisesta kunnasta tuleville annettiin käytännössä toimeentulotuessa vain paluulippu omaan kuntansa takaisin, sellainen asumisen rajoittaminen taitaisi olla nykyisenä EU-aikana mahdollisesti jopa lain vastaistakin.