Lauantai 25.5.2019

KL: Asuntolainan hakija kilpailutti neljä pankkia - Eroa jopa 300 euroa vuodessa

Luotu: 
12.8.2018 11:20
  • Kuva: Danske Bank
    Kuva
    Pankkien mukaan harva neuvottelee marginaaleista. Tulotkaan eivät kuitenkaan välttämättä määrää suoraan marginaalia.
|

Asuntolainan hakija soitti Tampereella neljään pankkiin, koska hän tarvitsee 170 000 euron lainan. Ensimmäinen soittokierros yllätti, sillä marginaalit erosivat toisistaan selvästi. Toisella soittokierroksella luvut muuttuivat taas.

Pankkien mukaan harva neuvottelee marginaaleista. Tulotkaan eivät kuitenkaan välttämättä määrää suoraan marginaalia.

Asuntolainan hakija sai ensimmäisen soittokierroksen päätteeksi neljä lainatarjousta. Nordea ja Danske Bank tarjosivat 0,55 prosentin marginaalia, Osuuspankki 0,68 prosenttia ja Oma Säästöpankki 0,9 prosenttia.

–Minulle oli yllätys, että erot ovat noin suuria. Vuosikuluissa 0,55 prosenttia on aivan eri kuin 0,68 tai 0,9, lainan hakija sanoo.

Toinen soittokierros kannatti

Lainan hakija päätti tehdä toisen soittokierroksen ilman Säästöpankkia ja OP:tä.

–Danske aleni 0,45:een ja Nordea 0,4:ään. Ehkä myös Säästöpankin ja OP:n marginaalit olisivat tulleet alemmas, jos olisin kysynyt. Tuskin kuitenkaan näin alas.

Suomen Pankin mukaan asuntolainojen laskennallinen korkomarginaali oli kesäkuussa 0,85 prosenttia. Vielä vuoden 2013 kesällä se oli 1,6 prosenttia.

–Olen kaverille sanonut, että vanhankin lainan marginaali kannattaa käydä tarkistamassa, jos se on isompien marginaalien ajalta.

Eroa jopa 300 euroa vuodessa

Lainan hakija halusi koroksi 12 kuukauden euriborin ja laina-ajaksi 25 vuotta.

Ensimmäisten neljän marginaalitarjouksen perusteella Danske Bank ja Nordea tulisivat siten vuodessa yli 300 euroa halvemmiksi lainanhoitokuluiltaan kuin Oma Säästöpankki. Lainanhoitokulujen ero olisi 25 vuodessa pankkien välillä lähes 8 000 euroa. Osuuspankin tarjous tulisi 25 vuodessa lainanhoitokuluiltaan noin 3 000 euroa Nordeaa ja Danske Bankia kalliimmaksi. Vuodessa ero halvimpiin on noin 120 euroa.

Lue koko juttu Kauppalehdestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Eihän tuo 300€ ole kuin pari promillea lainasummasta. Kannattaa katsoa samalla pankkien kanssa MILLÄ HINNALLA voi muuttaa maksusuunnitelmaa. Jahka korot ovat taas joskus positiiviset (10 vuotta sitten 5%) niin 170000€ lainanhoito kallistuu kolme tonnia vuodessa - ja jos ei oliskaan varaa...