Lauantai 25.5.2019

Uusi varoitus taloyhtiöille: ”Erot tulevat esille seuraavassa talouskriisissä - tai jo seuraavassa isossa peruskorjauksessa”

Luotu: 
1.9.2018 09:16
  • Kuva: Teppo Ovaskainen / Uusi Suomi
    Kuva
    Hypon mukaan asuntosijoittajien omistamien asuntojen määrä on finanssikriisin jälkeen kasvanut 150 000 asunnolla eli liki 40 prosentilla.
|

Asuntolainoitukseen erikoistunut Hypo jatkaa taloyhtiölainoista varoittelua. Hypo toteaa asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntomarkkinoiden uudet uhat tulevat kasvavien taloyhtiölainojen ja nousevan asuntosijoittaja- altistuksen vaarallisesta yhdistelmästä. 

Hypo muistuttaa, että finanssikriisin jälkeen asuntosijoittajien omistamien asuntojen määrä on kasvanut 150 000 asunnolla eli liki 40 prosentilla. 

”Etenkin pienet asunnot ovat menneet ensiasunnon ostajien ohi sijoittajien salkkuihin. Nyt yhä useammassa taloyhtiössä voi yhden sijoittajan tai rahaston talousahdinko heijastua koko taloyhtiön talouteen. Erot tulevat esille viimeistään seuraavassa talouskriisissä. Tai jo seuraavassa isossa peruskorjauksessa – lainamarginaalit eroavat omistusasunto- ja sijoittajataloyhtiöiden välillä jopa kaksinkertaisesti, kun pankit hinnoittelevat riskiä”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa. 

Hän neuvoo, että ennen kauppakirjojen allekirjoitusta kannattaa nyt selvittää perinteisten tietojen ohella omistajarakenne. 

”Jos taloyhtiön muut omistajat ovat lähinnä sijoittajia, etenkin yksittäisiä toimijoita kuten rahastoja, ovat riskit suurempia. Kaikkein karuin tilanne tulee vastaan, jos sijoittaja ei selviydy vastikemaksuista: silloin kulut kaatuvat muiden osakkaiden harteille, vähintäänkin hetkellisesti. Taloyhtiöstä voi tulla tahtomattaan pikavippaaja asuntosijoittajalle.” 

Hypo huomauttaa, että yleisen korkotason nousun ohella kerrostaloasujaa kiinnostaa taloyhtiöiden nousevat marginaalit, kun pankit huomioivat asuntosijoittaja-altistusta yhtiöissä. 

 

”Luottoehtojen mukaisesti tilanne voi näkyä jo olemassa olevissa lainoissa, joten riski ei koske vain uusia taloja tai tulevia remonttilainoja.”

Kotimaisten toimijoiden lisäksi taloyhtiölainoihin kiinnitti hiljattain huomiota kansainvälinen luottoluokittaja Moody’s. Moody’s mainitsee raportissaan, kuinka taloyhtiölainat hämärtävät kotitalouksien käsitystä asumisen tosiasiallisesta velkavetoisuudesta. Luottoluokittajan mukaan taloyhtiölainojen riskejä aliarvioidaan.

Lue lisää:

Luottoluokittajakin huolestui asuntokaupan uudesta riskistä – ”Huomio keskittyy taloyhtiölainoihin”

Pääekonomisti: Suomalaisten taloyhtiölainoissa ”jotain samaa” kuin finanssikriisiin johtaneissa subprimeissa

Uusi varoitus taloyhtiölainoista: ”Koskee silloin myös jo kokonaan maksetussa omassa kerrostaloasunnossa asuvia suomalaisia”

Uusi huolenaihe suomalaisten asuntoveloissa: ”Riskejä ei valvo kukaan”

”Täysin absurdi ajatus, että jopa 5000 €:n lyhennys tulisi jollekulle ennalta arvaamatta maksettavaksi”

Pysäyttävä huomio asuntomarkkinoista: ”Ovatko ihmiset varautuneet tuhansien eurojen kuukausittaisiin vastikekuluihin?”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Rakentajat tavallaan tahallaan hämärtävät asuntojen tosiasiallista hintaa taloyhtiölainojen turvin. Katson että uusien asuntojen hintataso on liian korkea Suomessa, ne ovat ylihintaisia ihmisten ostovoimaan nähden. Samoin on vuokratasojen laita - Tämä näkyy siinä, että yhteiskunnan on maksettava asumisesta vaikka ihminen kävisi töissä. Onko Suomessa ansiotasot liian matalat tai asumisen hinta liian korkea? Nykyinen tilanne on kestämätön pitkällä aikavälillä.

Markku Savikivi

"Katson että uusien asuntojen hintataso on liian korkea Suomessa, ne ovat ylihintaisia ihmisten ostovoimaan nähden."

Kiinteistösijoittajat ovat ottaneet holtittomasti lainaa ja ostaneet holtittomasti asuntoja nostaen asuntojen hintaa. He ovat laskelmoineet, että valtion antama asumistuki vuokralaisille takaa heidän tulonsa.

Tämä on sitä samaa kasinotaloutta, jonka seurauksena tuli talousromahdus 1990 -luvun alussa.

Kaarlo Kunnari

Palataan takaisin 1950-1960 aikaan, jolloin asuttiin saunakamereissa ja pihavajoissa sekä vinteillä. Nyt niissä ei muka voi ja saa asua. Kyllä niisä vain kykeni minunkin ikäluokkani asumaan. Eliitti ei tietenkään tästä ole tietoinen tai kuullutkaan. Silloin ei maksettu asumistukia, eikä muitakaan tukia ellet ollut täysi-ikäinen. Alaikäisenä et saanut edes työttömyysturvaa eli opit tekemään töitä ettet kuole.