Torstai 23.5.2019

Asiantuntijan huomio suomalaisten asumisesta: ”Seurauksia on ainakin yksi: pienenevät asunnot”

Luotu: 
1.9.2018 15:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SATOn Saku Sipolan mukaan ainakin vuokramarkkinoilla yksiöt ja napakat kolmiot ovat tällä hetkellä suosituimpia.
|

Vuokrakoteja tarjoavan SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola haastaa puolueet ottamaan asumisen hinnan yhdeksi seuraavien eduskuntavaalien teemoista. Sipolan mukaan kaupungistuminen on Suomen talouden ja kehityksen kannalta juuri nyt ratkaisevassa roolissa, mutta samalla kaupunkien uudet alueet ovat kalliita.

”Seurauksia on ainakin yksi: pienenevät asunnot”, Sipola sanoi Jätkäsaaren Kaupunkielämää-tapahtuman avajaistilaisuudessa lauantaina.

Sipola korosti, että etenkin pääkaupungin metropolialueen uusien kaupunginosien kallis kaavoitus ja tonttimaa johtavat korkeisiin asuntohintoihin.

Sipolan mukaan ainakin vuokramarkkinoilla yksiöt ja napakat kolmiot ovat tällä hetkellä suosituimpia.

”Uusien kaupunkialueiden kalleudesta seuraa se, että asuntojen koot pienenevät vastaamaan paremmin kaupunkilaisten maksuvalmiutta.” 

Puolueiden tulisi hänen mukaansa ottaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen yhteinen tavoite: asuminen ei saa kallistua. 

”Tavoitteen toteutumiseen tulee tietenkin sitoutua päätöksenteon eri tasoilla. Kestävää kaupungistumista ei ole mahdollista rakentaa ilman riittävää, eri tulotasoille soveltuvaa asuntotarjontaa, eikä riittävää asuntokantaa synny ilman pitkäjänteistä, kestävää kaupunkisuunnittelua ja asuntopolitiikkaa.”

Sipola näkee haasteena sen, että monet käynnissä olevat lakiuudistukset ja muut hankkeet kasvattavat edelleen asumisen hintaa. Kiinteistöveron uudistus tulee nostamaan kasvukaupunkien kiinteistöverorasitusta, korkovähennysoikeuden leikkaus taas nostaa suurimpien vuokra-asuntotarjoajien vuokria. 

Samalla ARA-asuntojen kustannukset ovat hänen mukaansa kasvamassa, jos suunniteltu 1,39 prosentin vähimmäiskorko kohdistuisi lainoihin joista perittävä korko on tällä hetkellä tätä alempi. 

Sipola nostaa esiin lisäksi kaava- ja tonttitarjonnan tarjonnan niukkuuden, joka edelleen kasvattaa asuntojen hintoja.

”Isossa kuvassa yhteiskunnan päätösten rooli on kaikkinensa merkittävä: verojen ja muiden veroluontoisten maksujen osuus uuden kerrostaloasunnon hinnasta on yli 40 prosenttia. Ongelma on todellinen, tunnistettu ja yhteinen.”

Lue myös: Uusi varoitus taloyhtiöille: ”Erot tulevat esille seuraavassa talouskriisissä - tai jo seuraavassa isossa peruskorjauksessa”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asunnot tulivatkin rahoituksen vapauduttua hetkeksi tarpeettoman suuriksi, On nhyvä ottaa askel taaksepäin ja pudottaa mkokoa todellisen tarpeen ja kohtuuden tasolle.

Se tarkoittaa sitä että ns. perusasumisessa pitäisi olla yksi huone per perhe tai asuja ryhmä. Kuitenkin niin, että yhden ihmisen asumiseen tarkoitetuilla asunnoilla olisi lakisääteinen minimikokovaatimus 25 m2. Hyvin suunniteltuun 35 neliöön pystyy asuttamaan kohtuullise4sti 2 ihmistä.

Sitten ovat erikseen ne joilla syystä tai toisesta on oltava edustusasunto tai "sukuasunto". Sallittavaa sekin mutta silloin nämä selvinnevät itse korkeammista kustannuksista

Sen sijaan perusasuntoja tulisi olla aina markkinoilla saatavilla hinnalla joka ei ylitä 25% asunnon tarvitsijan nettotuloista. Silloin oltaisiin kohtuullisissa kansainvälisissä normeissa.

Petri Hämäläinen

Pääkaupunkiseudulla ja maakuntakeskuksissa ollaan yhden asunnon loukussa. Asunto ja auto plus pakolliset kulut vievät keskimäärin 500 euroa vajaa koko kuukausitulon. Jos 500 euroa ei muuten jää käteen ja kulutukseen, sitten auto saa jäädä.

Sitten kuun ekasta päivästä alkaen loppukuu kyrvistellään.

Juho Leppanen

Verot ja säätely pitävät suomalaiset köyhinä. Veroja on laskettava, säätelyä purettava, tonttimaan tarjontaa lisättävä. Lisäksi kaikenlaiset ilmastonmuutoshöpötykset on uhodettava. Säädyllisen elämän minimivaatimus on, että jokaisella perheenjäsenellä on oma huone ja sen lisäksi yhteiset tilat.