Sunnuntai 26.5.2019

Lemmikkiriidat yleistyvät vuokrasuhteissa – Neuvo: Ota valokuvia todisteeksi

Luotu: 
1.10.2018 17:58
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Lemmikkien aiheuttamien vahinkojen korvaaminen on synnyttänyt viime aikoina poikkeuksellisen paljon erimielisyyksiä vuokralaisen ja vuokranantajan välille, tai ainakin niihin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet poikkeuksellisesti, Suomen Vuokranantajat kertoo.

Yhdistyksen mukaan suurin osa lemmikit sallivista vuokrasuhteista sujuu ongelmitta, mutta pelisäännöt kannattaa käydä läpi jo vuokrasuhteen alussa. Vuokranantajat suosittelee myös, että vuokralainen ja vuokranantaja ottavat aina alussa yhdessä valokuvia huoneistosta ja laativat kunnosta alkutarkastusraportin.

Vuokralainen ei ole vastuussa asunnon tavanomaisesta kulumisesta vuokrasuhteen aikana, mutta hän on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle huolimattomuudesta aiheutuneen vahingon.

"Tavanomaisena kulumisena ei voida pitää lemmikkieläinten aiheuttamia purema- tai kynnenjälkiä asunnon pinnoilla tai eritteiden aiheuttamia jälkiä, haju- tai muita haittoja. Vuokralainen on siis vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista vahingoista, vaikka lemmikkieläimen pitäminen olisikin vuokrasopimuksen mukaan sallittua tai siitä olisi erikseen sovittu", Suomen Vuokranantajat ry:n laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah sanoo tiedotteessa.

Jos lemmikkieläinten pito ei ole asunnossa sallittua, pienintäkään lemmikin aiheuttamaa jälkeä ei voida pitää tavanomaisena kulumisena. Kategorinen lemmikkieläinkielto vuokrasopimuksessa ei Vuokranantajien mukaan ole kuitenkaan järkevä.

"Vuokralaiselle oikeus tuoda lemmikki mukanaan voi olla hyvinkin tärkeä asumismukavuutta edistävä tekijä ja sitä kautta merkittävä kilpailuetu vuokranantajalle. Vuokrasopimukseen voidaan kirjata kiellon sijasta esimerkiksi velvollisuus sopia lemmikeistä vuokranantajan kanssa", Ahsanullah sanoo.

Suomen Vuokranantajien mukaan juuri huoneiston kunto ja loppusiivouksen taso aiheuttavat eniten erimielisyyksiä vuokrasuhteen päättyessä. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle tyhjennettynä ja siivottuna. Ennen avainten luovuttamista vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaa tehdä yhdessä asuntoon lopputarkastus.

Jaa artikkeli: