Maanantai 17.6.2019

Kiinteistöverouudistukselle kovaa arvostelua: ”Onko pääministerin mielestä oikein, että pienellä eläkkeellä elävä pariskunta voi joutua myymään talonsa?”

Luotu: 
7.10.2018 19:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Veronmaksajain Keskusliiton mukaan kiinteistöverouudistuksen suurimmat suhteelliset nousut kohdistuisivat muun muassa uusiin suuriin pientaloihin.
|

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Thomas Blomqvistin ja puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan rkp pelkää kiinteistöverouudistuksen tarkoittavan kohtuuttomia korotuksia pientaloasukkaille. Samasta asiasta varoitellaan myös lakiuudistusta koskevissa lausunnoissa.

 ”Riittäviä vaikutusarviointeja ei ole tehty, kun kiinteistöveroa nyt ollaan uudistamassa. Emme voi hyväksyä, että syntyy riski, että esimerkiksi pienellä eläkkeellä elävät joutuvat muuttamaan omakotitalostaan sen seurauksena, että kiinteistövero voi nousta voimakkaasti”, Blomqvist sanoo tiedotteessa.

Kiinteistöveron uudistamisen tavoitteena on ollut, että kiinteistöjen verotusarvot vastaisivat paremmin niiden käypiä arvoja. 

Sekä Veronmaksajien keskusliitto että Suomen Omakotiliitto ovat varoittaneet, että uudistuksella voi olla kielteiset vaikutukset pientalojen omistajille. Myös Kiinteistöliitto on pelännyt uudistuksen tarkoittavan roimaa nousua kiinteistöveroon.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitus vaikuttaa nyt helposti unohtavan tavallisen ihmisen.

”Kiinteistövero voi tietyissä tapauksissa nousta moninkertaisesti yksittäisten kiinteistöjen osalta. Muutoksesta voi tulla kohtuuton veronmaksajalle. Juuri päättynyt lausuntokierros osoittaa, että paljon pitää vielä korjata ennen kuin tämä laki on valmis. Onko pääministeri Sipilän mielestä oikein, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuva, pienellä eläkkeellä elävä pariskunta voi joutua myymään talonsa kiinteistöveron korotuksen takia”, hän kysyy.

Valtiovarainministeriö julkisti uudistusta koskevat lausunnot lokakuun alussa. Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2020.

Veronmaksajain Keskusliitto arvioi lausunnossaan, että kiinteistövero voi nousta joillakin yksittäisillä kiinteistöillä moninkertaiseksi. 

”Muutos voi yksittäisen kiinteistön ja verovelvollisen osalta olla kohtuuton. Suurimmat suhteelliset nousut kohdistuisivat esityksen mukaan pientaloihin, joissa on viimeistelemätön kellari ja uusiin suuriin pientaloihin. Voidaan arvioida, että myös kevyesti varusteltujen 60-70 -lukujen vapaa-ajan asuntojen verotus kiristyisi”, lausunnossa todetaan.

Omakotiliiton mielestä asumismuodot asetetaan turhaan vastakkain. 

”Ei ole missään nimessä hyväksyttävää, että verotuksen painopiste siirtyy asumiseen ja erityisesti pientaloasumiseen. Eikä ole mitään perusteita sille, että eri rakennustyypit (omakotitalot, paritalot, rivitalot ja kerrostalot) asetetaan keskenään epätasa-arvoiseen asemaan”, liitto toteaa lausunnossaan

Kiinteistöliitto korostaa omassa lausunnossaan, ettei verotusarvojen määritysten uudistamisen tule merkitä kiinteistöveron yleisen tason nousua, eikä kohtuutonta veron korottamista kiinteistötasolla. 

”Valtiovarainministeriö olettaa, että asuinpientalojen suhteelliset verotusarvot  nousevat ja asuinkerrostalojen laskevat. Tämä on kuitenkin vain osatotuus kiinteistöveron uudistuksessa. Maksajan kannalta enemmän on merkitystä kiinteistöveron loppusummalla kuin sillä, mistä osatekijöistä loppusummaan lopulta on päädytty”, Kiinteistöliitto huomauttaa.

Palkansaajien tutkimuslaitos suhtautuu uudistukseen sinänsä myönteisesti, mutta varoittaa asumiskustannusten noususta.

”Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että kotitalouksien asumiskustannusten osuus käytettävissä olevista tuloista ei nousisi enää nykytasoltaan. Esimerkiksi jo tällä hetkellä asumiskustannusten osuus vuokralla asuvilla pienituloisilla on noin 40 prosenttia”, se sanoo lausunnossaan.

Lue myös: Näihin kiinteistönomistajiin verouudistus osuu: Jotkut ovat päässeet turhan vähällä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Omakotitalojen vanhoja omistajia on haja-astusalueilla höynäytetty aiemminkin mm. jätevesiasetuksen voimalla myymällä heille huippukalliita biopuhdistamoja, jotka talvikaikaan eivät edes toimi, ja halvempiakin ratkaisuja oli ollut.

Kaarina Leinonen

Nämä miljonäärit , yritysten osakasomistajat ja pörssikeinottelijat - ei heillä ole minkäänlaista kosketuspintaa köyhempien elämään, omatuntonsa on teflonia/sitä ei ole olemassakaan. Suurin "kerskumisen" aihe yrityspiireissä on "voiton maksimointi hinnalla millä hyvänsä". Tunnen itsekin jonkun pörssikauppaa tekevän joka hakee ruokansa monesta ruokajakelusta ruokakasseineen, omistaa asunnon,viimeistä mallia olevan auton, useita lomaosakkeita ym. Ne kaikkein köyhimmät jotka asuvat kauempana kaupungeista jäävät kuin "nalli kalliolle" rikkaampien viedessä heille tarkoitetut ruoat. Ottajia näyttää riittävän, köyhemmät eivät pääse kuin siihen kalliiseen "pikkukauppaan" koska liikuntakyky on vanhempana jo heikko. Tätä on tämänpäivän köyhän elämä.

Olli Turtiainen

RKP igen ajaa kaksilla vankkureilla tässä kiinteistöveroasiassa. RKP ja sen miljonääritukija Walhroos kannattavat yhä korkeampia kiinteistöveroja. Laiska pääoma on saatava kiertoon heidän mielestään. Myös kokoomus ja sen tukijärjestöt Omakotiliitto ja Veronmaksat ovat kaksinaamaisia kiinteistöveroasiassa. Nämä järjestöt onkin suojatyöpaikattu entisillä kokoomuksen avustajilla. Myös mahtavat SAK ja muut ay-liitot kannattavat yhä korkeampia kiinteistöveroja. Tavallisella ihmisellä ei ole mitään mahdollisuutta näitä vastaan. Kiinteistövero ei katso henkilön veronmaksukykyä. Verovapauksista nauttivat SAK , EK ja puolueet sortavat ihmisiä , varsinkin eläkeläisiä, joilla ei ole edustusta päättäjäpöydissä.

Ari Mikkola

Tähän asti haja-asutusaluueella syrjäseuduilla asuvat ovat maksaneet käytännössä jälleenmyyntiarvoltaan muutamien kymppitonnien hintaisosta kiinteistöistä veroa saamatta mitään vastikkeeksi. Oma pihatie aurataan omalla kustannuksella ja katuvaloja ei näy kiikarillakaan.
Vaikea on verrata ja olla huolissaan taajaman mummoista jonka asunnon arvo on jopa moninkertaistunut ostohetkestä ja asunto on realisoitavissa helposti.
Eiköhän taajaman mummojen maksukyvyn romauta ne putkitemontit..

Jari Eeva

Antaa Sipilän hallituksen nyt vaan tiedä niin kuin haluaa. Ei kosketa sormellakaan. Asiat saadaan sitten myöhemmin korjattua, eikä kenenkään tarvitse kotoaan lähteä. Köyhiä on niin monenlaisia asujia, ei yksistään eläkeläisiä. Keskusta on vähävaraisten asialla - kokouspuheissaan.

Erkki Snellman

En kehtaa nyt moittia nimeltä ketään entistä tai nykyistä kansanedustajaa, mutta kovin moni taloustieteitä lukenut on kannattanut kiinteistöverojen yleistä nostamista ja hyvätuloisten tuloverojen alentamista. Kun joitakin vuosia sitten huomautin ongelmasta vihreiden kansanedustajalle, joka tunnettiin kansantalojtta koskevista kirjoituksistaan, hän kehotti pienituloisia eläkeläisiä muuttamaan sinne, missä on halvempaa.