Keskiviikko 22.5.2019

Elina Lepomäki: ” Tilanne on kestämätön – Uuden asunnon myyntihinnasta lähes puolet veroja”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Kukapa pistäisi lisää rahaa kiinni taloon, jossa ei seitsemän vuoden päästä asu enää kukaan? Syrjäseutujen vanha omakotitalo ei välttämättä kelpaa vakuudeksi, eikä siitä ole vanhuuden turvaksi", Elina Lepomäki sanoo.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki vaatii seuraavalta hallitukselta muuttoliikeohjelmaa Suomeen. Hän kirjoittaa asiasta Arvopaperin kolumnissaan.

"Se olisi ohjelma, joka ei ohjaa suuntaan eikä toiseen, vaan tekee ihmislähtöisen muuttoliikkeen mahdolliseksi elinkaaren eri vaiheissa. Siihen liittyvät niin maankäyttö, rakennuslaki, verotus, infra kuin työmarkkinat ja sosiaaliturva", hän kirjoittaa.

"Varainsiirtovero ehkäisee asuntokauppoja, sillä se kohdistuu koko pääomaan. Erityisesti se kirpaisee, jos joutuu myymään tappiolla."

Lepomäen mukaan Suomi jakautuu kahteen ja asuntomarkkinoiden jako noudattelee työllisyyseroja. Maakunnissa omakotitalojen myyminen on hankalaa, kun myytävää on paljon ja ostajia pelottaa "jäädä naimisiin" talon kanssa.

"Kukapa pistäisi lisää rahaa kiinni taloon, jossa ei seitsemän vuoden päästä asu enää kukaan? Syrjäseutujen vanha omakotitalo ei välttämättä kelpaa vakuudeksi, eikä siitä ole vanhuuden turvaksi."

LUE MYÖS: ”SAK on puolue, joka tuhoaa työpaikkoja!” – Kokoomuslaiset tyrmistyivät verolinjasta

Asuntotarjonnan lisäystä kysynnän perässä pitäisi Lepomäen mielestä tukea siten, että kaavoja voitaisiin uudistaa jatkuvasti sen sijaan, että kaava lyödään lukkoon 10 vuodeksi.

Lisäksi rakentamisen lupamenettelyä pitäisi Lepomäen mukaan yksinkertaistaa ja ottaa paremmin huomioon rakennuksen elinkaari. Vanhan rakennuksen korjaaminen ei saisi laukaista uudisrakentamisen velvoitteita.

"Kokonaisveroasteen laskeminen tukee palvelutyötä kuten rakentamista ja kodin kunnostamista. Rakennusteollisuuden mukaan uuden asunnon myyntihinnasta veroja on lähes puolet. Tilanne on alueiden uusiutumisen kannalta kestämätön."

Lepomäen mukaan asumisen tuet on perattava tarkasti läpi seuraavalla vaalikaudella.

"Työmarkkinat ja sosiaaliturva on joustavoitettava niin, että työtä kannattaa tehdä ja teettää nykyistä paremmin ympäri Suomen. Jäykät, yhden koon työehdot ja sosiaaliturvapohjaiset kannustinloukut pitävät työllisyyden heikkona siellä, missä jo valmiiksi on vähemmän kasvun tuomia mahdollisuuksia."

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

LUE MYÖS:

SDP iski heti: ”Mistä kokoomus leikkaisi 780 miljoonaa euroa?”

Elina Lepomäen avaus ihmetyttää: ”Lupaa veronalennuksia varakkaille – Kuka maksaa?”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rissanen

Lepomäki on jo oikeilla linjoilla. Kun meillä Suomessa ei ole toimivaa markkinataloutta etenkään asuntojen tuotannossa, vuokra markkinoilla, asumiseen liittyvissä tarvikkeissa tai edes tonteissa hinnat pysyvät korkealla, vaikka verot olisivat täysi nolla. Asuntomarkkinoiden toimimattomuus nähtiin hyvin selvästi Nokian optioiden lauettua. Kaikkien tonttien ja kaikkien asuntojen hinnat pomppasivat tavallisen palkansaajan ulottumattomiin. Korkeita myyntihintoja perusteltiin isoilla palkka kustannuksilla. Kun Virosta saatiin halpatyövoimaa hinnat eivät kuitenkaan laskeneet lainkaan.

Miten tähän on tultu. Suomi kävi Neuvostoliiton kanssa tavaranvaihtokauppaa. Tämä synnytti Kekkosen perässä hiihtäjien armeijan, kuka jakoi Suomen omiksi blokeikseen ja samalla pysäytti kilpailun. Sorsa-Virolainen akseli aloitti kuntien valtion avut, joilla sementöitiin pysähtyneisyys. Net ei meillä ole edes mahdollista saada aikaiseksi kunnollista kilpailua kun sementoitu rakenne estää kilpailun syntymisen. Tuo rakenne vaatii valtavasti rahaa, joten verot ovat korkealla kaikissa mahdollisissa paikoissa, joista voidaan verottaa.

Veroja voidaan pienentää vasta sitten kun kunnilta on poistettu kaikki turhat tehtävät ja henkilökunta. Puhdistuksen voisi aloittaa laatimalla listan mitä kuntien on pakko tehdä ja lopett tuon lista ulkopuolisen rahoittamisen. Päivitäistavarakaupan kilpailu alkaa heti kun antitrust lainsäädännöllä lopetetaan K- ja S-ryhmän oligopoli. Rakennusmaan hinta ja saatavuus paranee heti kun kunnat pakkolunastavat tontteja ja laittavat ne markkinoille tai vuokraavat niitä. Saksassa on paljon eläkeyhtiöiden vuokra-asuntoja joissa on matalat vuokrat. Osa vuokrasta on eläkemaksua itselle ja toisille.

Meiltä puuttuu se toinen historia, joka saattaisi olla mahdollinen ilman idänkauppaa ja Kokoomuksen pitkää paitsiota hallituksissa. Kun kansa on oppinut elämään ilman toimivaa markkinataloutta on poliitikoille lähes mahdoton esittää sellaista, josta kenelläkään ei ole kokemusta. Vihervasemmisto saa tavattoman helposti ammuttua alas koko hankkeen synnyttämällä mielikuvan riistämisestä. Bilateraalinen kauppa kostaa jopa neljänteen sukupolveen asti, joten työ toimivien markkinoiden aikaan saamiseksi vie kauan. Työ voisi alkaa siitä, että aloitetaan jostain yksinkertaisesta ja helposti mitattavasta toiminnasta. Puretaan vaikka päivittäistavarakauppa ja pakotetaan sinne kilpailu.

Jukka Mikkola

Ennen vanhaan asuntojen hintojen ollessa kohtuullisia suhteessa ansiotasoon, varainsiirtoverolle ei paljon painoa annettu. Sitä pidettiin pienenä pahana. Nyt tilanne on täysin toinen. EKP: n rahalotrauksen ja nollakoron seurauksena asuntojen hinnat ovat pankkien myötävaikutuksella nousseet pilviin suurissa asutuskeskuksissa. Se on tietänyt valtiolle varsinaista rahasampoa varainsiirtoverosta. Itse vero ei ole mitään muuta kuin puhdasta ”ryöstöä.”

Wikipedia: ”Varainsiirtoveron tuotto vuonna 2013 oli 584 miljoonaa euroa. Tuotosta 85 % kertyi asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kaupoista.”

Ilpo Isoluoma

Uuden asunnon ostajalle ei verotus lopu. Kiinteistöveroa ei pääse kiertämään, vaikka muuttaisi Australiaan. On siis erittäin luotettava tulonlähde verottajalle.

Asuntolainan saamiseksi pankki vaatii omaisuudelle vakuutuksen. Tämä on sitä pankkien ja vakuutusyhtiöiden yhteistyötä.

Pakollinen kuntotarkastus on enimmäkseen rahastusta. Tietysti se riippuu myös suorittajasta.

Ei liity suoraan asuntokauppoihin, mutta metsän myynnisssä kymmeniä vuosia kasvatettu metsä voi olla jo useita kertoja vaihtanut omistajaa perinnönjaossa. Tällöin on verot maksettu moneen kertaan, vaikka puiden myynistä tulo saadaan vain kerran.

Olli Parviainen

Kohtalaisen populistinen väite sanoa, että jokaisen sivistysmaan kokonaisveroaste olisi 50%:n tienoilla.

Suomessa kokonaisveroaste on 54%, mikä on todellakin aivan kärkisijoilla maailmassa. Sitten on tällaisia maita kuten esimerkiksi Sveitsi jossa veroaste on 28% BKT:sta, Australia (28%), Irlanti (31%) ja Singapore (14%).

Onko siis niin että Sveitsi, Australia, Irlanti ja Singapore eivät olisi sivistysmaita? Vai olisiko totuus kuitenkin niin päin että Suomen erittäin kireä, yli 50% kokonaisveroaste on poikkeavuus, ja on paljon sivistysmaita joissa kokonaisveroaste on merkittävästi alhaisempi kuin Suomessa.

Antti Antinheimo

Tähän kun lisätään se, että palkkaa saava ostaja maksaa 30..45% veroja asunnon ostoon saamistaan palkkatuloista.
Eli valtiolle on tulonlähde, kun joku ostaa asunnon. Eli miljoonan asunnosta menee rakennusvaiheessa ensin 500 000€ veroihin ( arvonlisäveroa, sähköveroa, polttoaineveroa, rakennusmiehen palkkojen veroa ymv). Ja kun ostaja on tienannut sen miljoonan, hän on maksanut 700 000 € veroja. Summa summaarum,
500 000 + 700 000 = 1,2 milj. Euroa kilahtaa valtiolle.
Meniköhän tämä nyt oikein

tom brunila

""Kokonaisveroasteen laskeminen tukee palvelutyötä kuten rakentamista ja kodin kunnostamista. Rakennusteollisuuden mukaan uuden asunnon myyntihinnasta veroja on lähes puolet. Tilanne on alueiden uusiutumisen kannalta kestämätön.""
Työntekijöiden palkastaan maksamia veroja ei pidä laskea mukaan! Tämä temppu nähtiin jo muutama viikko sitten kun kerrottiin kuinka paljon teollisuus maksaa veroja!

Jarmo Kanerva

Lepomäki usein puhuu fiksuja. Samoja mitä PS on puhunut vuosia.
Hallituskin puhuu työvoman liikkumisesta, mutta sitä vastustamaan nostaa myynnin veroja. 2+2=4% kerta kun kaksi vaihtaa asuntoja tai 8 % kun OK vaihtajat. Monen ei kannata muuttaa työn perässä, varsinkan epävarman. Ja vuokraasunnossa maksaa kuollutta lehmää. He nettoavat tälläkin, mutta kansa kurjistuu.

Sääli vain, ettei Kokoomuksessa oikein ymmärretä enää taloutta ja markkinataloutta. Usein mennään vasemmalta ohi ja esim Kansanuutisissa saa lukea 'oikeistolaisempaa' kritiikkiä miten ne faktat meni. Tavoitteena halutaan voimakas keskusvalta, EUn säätelemää suunnitelmataloutta ja pakottamista. Pakotetaan ihmiset ostamaan poliittisen idean vekottimia ja ratkaisuja ja maksamaan erikoisveroja, vaikka perustellen perussetillä; ilmastosta kiinni pitäminen, pakko kun EU tai YK haluaa eikä voi kysyä kansan mielipidettä, kestävä kehitys ja arvot jonka jokainen määrittää itse. Keksitään, että talous nousee kun pakotetaan ostamaan tosi kalliilla, eli tehottomasti ja tuetaan kannattamattomia poliittisia projekteja. Toimisi jos rahaa saisi ilmasta. Lopputulos on karmea. 2000-luvulla julkiset kulut ovat tuplaantuneet ja velkaa otetaan monta sotakorvasta hallituskaudessa, km 7 mrd/v ja myydään omaisuutta. Hyvin menee- On aiheutettu oma lama. Tehottomuudella.