Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Suomalaisille velvoite suuremmista lämpöpumpuista? ”Silloin ei tarvitsisi ostaa kallista kaukolämpöä tai suorasähkölämmityksen sähköä”

Luotu: 
3.4.2019 17:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kai Mykkäsen mukaan on jo arkipäivää, että Suomessa kokonaiset kerrostalot luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät lämpöpumppuihin ja sitä kautta matalampiin lämmityskustannuksiin.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kokoomuksen energia- ja ilmastovastaava, sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan Suomessa olisi harkittava velvoitetta mitoittaa lämpöpumput tarpeeksi suuriksi kovimpia pakkaspiikkejäkin varten ainakin kerrostalokohteissa. 

”Tämä olisi usein lopulta pieni lisäkustannus pumppuinvestointiin, ja tämäkin maksaisi itsensä hyvin nopeasti takaisin. Silloin ei tarvitsisi ostaa kallista pakkaskeleillä tuotettua kaukolämpöä tai suorasähkölämmityksen sähköä”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan

Mykkäsen mukaan olisi lisäksi harkittava velvoitetta älykkäille kysyntäjoustojärjestelmille ensiksi uusille rakennuksille ja myöhemmin kaikille. 

”Näiden avulla lämmitysenergian tarve kylminä aikoina laskee jopa kymmeniä prosentteja. Näidenkin takaisinmaksuajat ovat niin lyhyet, että ne ovat kuluttajan etu, vaikka rakennusyhtiöt eivät niitä luonnostaan automaattisesti rakennuksiin lisää, koska kuluttajat eivät niitä huomaa vaatia”, hän sanoo.

Omakotitalojen lisäksi Mykkäsen mukaan on jo arkipäivää, että Suomessa kokonaiset kerrostalot luopuvat kaukolämmöstä ja siirtyvät lämpöpumppuihin ja sitä kautta matalampiin lämmityskustannuksiin asukkaille.

Hän arvioi, että seuraava suuri harppaus päästöjen vähentämisessä on lämmityksen irrottaminen hiilestä, öljystä, turpeesta ja lopulta maakaasusta. 

Mykkänen osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan Helsingin Sanomien Suureen ilmastotenttiin. Siellä hän vastasi ”ei” kysymykseen siitä, pitääkö turpeen käyttö kieltää samassa aikataulussa kuin kivihiilen? Mykkänen selittää vastustustaan sillä, että 2029 on liian nopea aikataulu. Hänen mukaansa 2035 on realistisempi aikataulu, ja siihen kokoomus on valmis.

Vihreät, vasemmistoliitto ja sdp kannattivat tentissä samaa aikataulua turpeelle ja kivihiilelle. Muut, eli kd, keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja siniset vastustavat.

Keskustan Kimmo Tiilikainen pitää turpeen kieltoa tarpeettomana.

”Päästökauppaa kiristämällä turve tulee jo 2030-luvulla menemään alas”, hän perustelee.

Samalla Tiilikainen ehdottaa, että Suomeen tarvitaan Saksassa kivihiilen alasajoa pohtineen kivihiilikomission tapainen työryhmä pohtimaan keinoja siihen, kuinka turpeesta päästään eroon.

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Mykkäsen ajatukset ovat ihan eri planeetalta koko energiapolitiikassa kuin minun.
Minä rakentaisin sellaista perussähköä, mistä riittää edullisesti joko sähkölämmitykseen tai kaukolämpöön voimalan jäähdytyksenä. Luonnollisesti optimillaan Helsingin kokoisessa kaupungissa kaukolämpö tuotettaisiin ihan sitä varten erikseen suunnitellulla kaukolämpö ydinreaktorilla jollaisia jo maailmalla on. Ne ovat 100% taajamaturvallisia konstruktionsa ja pienen paineensa johdosta.
Myös sähköä kyettäisiin tuottamaan ongelmitta ja täysin turvallisesti isolla rekalla paikalliseen kallionkoloon sijoitettavalla suoraan tehtaasta tulevalla sulasuolajäähdytykseen perustuvalla moduulireaktorilla joita on jo maalimalla valmiiksi suunniteltuin kaikenkokoisina alkaen merenkulun pienreaktoreista aina 330 MW Prism reaktoreihin,
Jos energiahallinnollamme olisi ollut pätkänkään verran kaukonäköisyyttä ja yhteisen edun toteuttamisen tahtoa niin meillä olisi jo Inkoossa valtamerikokoisten LNG alusten terminaali josta olisi helppoa ottaa tarvittava kaasu halvalla rakennettaviin lämmön tai sähkön huippuvoimaloihin mahdollisten piikkien tmas varlta, mutta ennen kaikke liikenteen tulevaisuuden tarpeisiin.
Meillä vaan lähdetään kuvitelmasta että metsämme kestäväöt kaiken polttamisen ja käyttämisen. Eivät kesta vaan tuho niissä on jo hyvällä m,atkalla ja jatkuu huolimatta risun kovasta kasvuväitteestä millä ei ole mitään tekoa metsän todellisen siäsllön kanssa.
Kivihiili on edelleenkin tarpeen säilyttää ikuisesti halvalla varastoitavana varapolttoaineena. Samoin muutama suuri sitä käyttävä laitos. Se on kuitenkin aina ympäristöllisesti parempi ratkaisu kuin puun kaupallinen polttaminen missään muodossa. Puu pitää käyttää kaikilta osiltaan ihan muuhun kuin polttamiseen. Kotitiarve polttaminen luonnollisesti täysin sallittuna

Mikko Toivonen

Lisään tuohon kommentiini vielä sen, että maamme kokonais sähkönhuolto on kehitysmaa tasolla eli tuolle koko teollisuuden ja talouksien perustarpeesta noin 25% joka päivä, Tilanne on kansantaloudellisesti ja taloustulevaisuudellisesti lähes rikollinen. Mikään perinteellisistä hyvin menestyvistä monitoimi valtioista ei nojaa energian tuontiin, vaan kaikissa on yhteinen tekijä: Energiaa riittää vientiin ja stabiililla omalla sähköntuotannolla mahdollistetaan sitä tarvitsevat toiminnat mukaanlukien IT toiminnat joiden sähkön tarvetta joidenkin on vaikea havainnollistaa.

Siis koko valtakunta on armottomassa energiavajeessa ja siten taloudellisen tukevan kehityksen fundamentin vajeessa.
Toistan taas että metsistä sitä ei voida ottaa sillä se olisi metsiemme lopullinen tuho. Tälläkään hetkellä metsien todellinen puun sisältö ei ole kuin korkeintain kolmannes siitä mitä täysi ikäinen metsä normaalihakkuin olisi. Kasvu tilastolla ei tuon faktan kanssa ole edes siteellistä yhteyttä mutta sitä käytetään väärin ahneen eturyhmä ja metsätuhopolitiikan perustelemiseksi.

Valtakunnan tasolla olisi korkea aika tehdä jo nyt luvat ja päätökset uusia Fortumin Loviisan voimalat moderneiksi yli 1 GW reaktoreiksi ja laittaa myös vaikka valtion avustamana OL 4 ja Hanhikivi 2 liikkeelle ja tilata niihin tunnetusti saatavilla olevia lähes sarjatuotanto reaktoreita.

Sen lisäksi pitäisi nopeasti luoda hajasijoitettujen moduulireaktoreiden ketju ainakin kokonaisluokassa 3 GW ympäri maata juurikin niillä rekalla paikalle ajettavilla tehdasvalmiilla moduuleilla. Paikat omien kansallisten turvasyidemme johdosta varmuuden vuoksi kallioon louhittuihin paikkoihin

Ydinvoimaloilla on toimitusaikansa, mutta ei siinä tarvitse ottaa OL3 tai edes Hanhikiven lievää myöhästymistä huomioon sillä ne ovat kaikki itse aiheutettuja joko mahdottoman suuren prototyypin tilauksella tai sitten STUK muusta maailmasta poikkeavvilla ydinvoiman oikeille osaajille ihan huikealla pakkobyrokratialla ja keksinnöillä. Samoin kuten Hanhikivestä olemme havainneet rahoitus seikkailut, Määrätietoinen valtio ja poliittinen johto kyllä saisi asiat hoidettua niin että tilaukset tulevat sellaisilta jotka tunnetusti pysyvät aikataulussa kohtuullisesti. Mainitsen nyt vain esimerkiksi vaikkapa Korea Hydron joka on rakentanut sarjan 1.4 GW reaktoreita sekä Koreaan että Arabiemiraatteihin paraikaa.. Moduulireaktoreille ja sulasuolareaktoreille on monta sarjatoimittajaa Amerikankin mantereella. Kiinassa rakennetaan monenlaista ydinvoimaa mukaanlukien 400 MW kaukolämpövoimalaa.

Siis Lidlin mainoksen lailla Järki käteen ja yhteistä etua yhteisellä johtamisella toteuttamaan.

Se LNG terminaalikin on pakko lopulta saada aikaan sillä se pikkuputki Eestistä ei mitenkään korvaa tulevaisuuden kaasun tarvetta, ei varsinkaan itse LNG tarvetta mitä tarvitaan liikenteeseen, etenkin raskaaseen liikenteeseen. Myöskään nyt jo rakennetut tai rakenteilla olevat LNG pikkuterminaalit Torniossa, Porissa ja Haminassa eivät riitä kun niihin voidaan tuoda vain pikku tankkereilla suurella kuljetushinnalla Keskieuroopan suurista LNG jakelusatamista

Minusta maamme kepu ja vihervetoinen miksi Mykkäsenkin nyt lasken on ollut visiota ja yhteistä etua vailla ja osin johtanut siihen että olemme energia alan kehitysmaa. Etenkin kaasujen käyttö osalta kaikkien kaasujen, myös LPG-Autogaz osalta ollessamme ainoa maa Euroopassa missä ei ole Autogaz jakelua

Tässä nyt vaan ihan pisara mitä ihan tavallinen rivikansalainen ajattelee hallituksen energiamaailmasta ja sen visiottomuudesta-vastuuttomuudesta