Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

Rakentaja perui jo toisen suuren kerrostalohankkeen: ”Markkinatilanne käveli tässä vähän vastaan”

  • Kuva: Alma Media arkisto / Pekka Karhunen
    Kuva
    Kuluttajamyynnin kehitys mietityttää asuntorakentajia.
|

Suomen suurimpiin rakentajiin kuuluva Lujatalo on perunut lyhyessä ajassa jo toisen suuren kerrostaloprojektin.

Lujatalo perui viime vuoden lopulla Järvenpään keskustassa satojen asuntojen kerrostalokohteen, koska laajaa konseptia ei saatu kannattavaksi. Rakennuskustannusten merkittävä kasvu peruutti hankkeen, vaikka Lujatalo ehti kertomansa mukaan sijoittaa siihen miljoonia euroja.

Järvenpään keskustakorttelin rakentamisen kariutuminen rassasi Lujataloa, mutta se oli takaisku myös kaupungille.

Lujatalon Uudenmaan asuntorakentamisesta vastaava aluejohtaja Janne Mönkkönen kertoo, että nyt on luovuttu kolmen kerrostalon ja yhteensä 150 asunnon kohteesta Tuusulassa Hyrylän keskustassa.

”Valitettavasti emme päässeet sopimukseen. Kaavavalitus ja muuttuneet sopimusehdot vaikuttivat päätökseen. Hyrylän hanke ei enää vastannut tarpeitamme, ja kieltämättä markkinatilanne käveli tässä vähän vastaan”, Mönkkönen kuvaa.

Hyrylän projektin peruuntumisesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keski-Uusimaa.

Muutama myymätön

Lujatalon Mönkkönen sanoo, että rakentaja seuraa tarkoin markkinatilanteen kehittymistä. Hankkeita kehitetään lisää hyvien liikenneyhteyksien varrelle.

”Meillä on rakenteilla pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä yli 2000 asuntoa. Omaperusteisia näistä on noin neljännes, kun loput edustavat urakointia esimerkiksi Hekalle, ATT:lle, TA-Yhtymälle, Kojamolle ja Satolle.”

”Seuraamme markkinoita mielenkiinnolla. Kehä kolmosen sisäpuoli ja raiteiden varret ovat edelleen se kiinnostavin juttu.”

Lujatalolla on Uudenmaan alueella vain muutamia valmiita myymättömiä asuntoja. Ne eivät Mönkkösen mukaan ole mikään ongelma.

Kuluttajien pelottelua

Kuluttajamyynnin kehitys mietityttää asuntorakentajia yleisemminkin. Suuret sijoittajat ostavat yhä suuria asuntokohteita, koska niiden tarjoamat tuotot houkuttelevat.

”Viime syksynä käytiin turhan negatiivista keskustelua yhtiölainoista ja ihmisiä säikyteltiin vuokratonteilla. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset yhtiölainat vauhdittavat asuntorakentamista, joten niillä pelottelu on melkoisen turhaa”, Mönkkönen pohtii.

Lujatalon Mönkkönen kertoo, että viime vuoden lopun suvantovaiheen jälkeen asuntokauppa alkoi taas rullata. Sen kohteet esimerkiksi Espoon Perkkaalla ja Helsingin Kontulassa ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Lue myös: Nyt nähtiin iso käänne taloyhtiölainoissa: Jopa -20 prosenttia

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Uskon, että lainakatolla on myös merkittävä vaikutus:

"Lainakatto lyhyesti" (voimaan 1.7.2018):

"Asuntolainaa saat enintään 85 prosenttia sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta. Ensiasunnon ostajien lainakatto on enintään 95 prosenttia, ASP-lainassa edelleen 90 prosenttia.

Tässä esimerkki lainakatosta ja sen vakuuksista:

- Asunnon kauppahinta on 100.000 euroa.
- Asuntolainaa voit saada enintään 85.000 euroa (lainakatto).
- Asunnon vakuusarvo pankille enintään 75.000 euroa.

Asunnon vakuusarvon ylittävälle osalle 10.000 euroa tarvitaan omia säästöjä tai muu lisävakuus. Lisävakuutena voi olla [XXXXX].

Jos lainaa otetaan yli 85.000 euroa, niin silloin lainakaton ylittävälle osuudelle tarvitaan vakuudeksi lisäksi omia säästöjä tai muita vakuuksia."

https://www.nordea.fi/henkiloasiakkaat/palvelumme/lainat/asuntolainat/as...

PS. tämän lisäksi myös varainsiirtovero tulee maksaa