Torstai 17.1.2019

Kiinteistönvälittäjä teki historiaa: laski hintoja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.8.2013 19:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Asuntojenmyynti.fi:n keräämien tietojen mukaan kiinteistönvälityshinnat nousivat keskimäärin 0,11 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

Suomalainen kiinteistönvälitysketju Habita LKV on laskenut arvonlisäverollisia välityspalkkioitaan.

Asuntojenmyynti.fi -palvelun mukaan Habitan aiempi listahinta sekä asunto-osakkeen että kiinteistöjen osalta oli maksimissaan 6,2 prosenttia. Asunto-osakkeen maksimiprosentti laski 1,96 prosenttiyksikköä ja kiinteistönvälitys 1,24 prosenttiyksikköä. Habitan uusi palkkioprosentti on asunto-osakkeiden kohdalla 4,24  ja kiinteistöjen 4,96. Hinnat sisältävät arvonlisäveron. 

Aiemmin Habitan hinta on esimerkiksi asunto-osakkeiden kohdalla sivuston mukaan ilmoitettu haitarimaisesti alkaen-periaatteella.

Asuntojenmyynti.fi -palvelun mielestä Habitan muutos on esimerkillinen ja  edesauttaa hintojen vertailtavuutta kuluttajaperspektiivistä.

Asuntojenmyynti.fi:n keräämien tietojen mukaan kiinteistönvälityshinnat nousivat sekä asunto-osakkeiden että kiinteistöjen ammattivälityksen osalta keskimäärin 0,11 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä.

Kovin nousu edelliseen vuosineljännekseen verrattuna nähtiin Tampereella, jossa nousu kiinteistöjen välityslistahinnoissa oli 0,15 prosentin luokkaa.

Sivuston tiedot perustuvat Tiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan ja kuluttajille maksuttoman kiinteistönvälityksen hintavertailupalveluun. Palvelu seuraa aluehallintoviraston valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja. 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

Onpas kovat prosentit. KV-alalla nuo prosentit kyllä liikkuu tuossa 2,5% tuntumassa. Ja asunnoista näköjään Habita perii yli suosituksien, 4% on nimittäin asunto-osakkeiden välityspalkkioprosentti.

Ja kas kummaa, kun välityspalkkio on prosenttiperusteinen, niin eikö arvon toimittajien ja tilastotieteilijöiden mukaan 4% ole sadasta tuhannesta eurosta 4000 ja 150000 eurosta 6000. Eli onko toimittajilta jäänyt matematiikan tunnit käymättä kun ihmettelee palkkion nousua kun kohteen hinnatkin nousee.

Cal Venho

KV puolella (jos herra tarkoittaa kansainvälistä puolta) ovat kyllä hiukka korkeampia kuin suomessa: USA:ssa keskimäärin 6% kauppahinnasta, etelä euroopan kohteissa 7-15%, puhumattakaan Venäjästä. Eli kyllä nämä Suomen pinnat ovat aivan kohdallaan.

Jarmo Kinnunen

Meille Habitan myyjä teki ikävän tempun myymällä lomautuksen pelossa asuntomme pilkkahintaan. Emme tienneet Habitan tilanteesta mitään ja ihmettelimme kun myyjä yhtäkkiä pakotti meidät myymään asuntomme ensimmäiselle tarjouksen tehneelle aivan alihintaan. Myyjän käytös oli hyvin hermostunut eikä hän kaupanteon jälkeen halunnut tulla tapaamaan minua. Toivottavasti häpesi. Ennemminkin varmaan pelkäsi. Tosi ***** temppu. En missään nimessä suosittele Habitaa asunnonvälittäjäksi.
Myyjä ilmeisesti vältti oman lomautuksen uhraamalla meidät. Olimme hänelle vain välineitä. Jäi paha maku Habitasta. En koskaan tule enää käyttämään heidän palveluitaan. En suosittele myöskään muille.

Jarmo Kinnunen

Talouspäällikön vankeustuomio lyheni ja muuttui ehdolliseksi.

Laajassa talousrikosjutussa oli kyse kilometrikorvauksilla kikkailusta.

Sekä käräjäoikeuden että nyt myös hovioikeuden mukaan Habita maksoi vuosina 2000-2005 työntekijöilleen ylisuuria verottomia kilometrikorvauksia verollisen palkan sijasta.

Palkasta 30 prosenttia km-korvauksina

Rivivälittäjille Habita maksoi 30 prosenttia palkasta verottomana kilometrikorvauksista koostuvana könttäsummana. Korkein johtajisto puolestaan kirjoitteli omia matkalaskujaan, ja laskutettavia ajoja saattoi kertyä yhdelle ihmiselle vuodessa jopa 150 000 kilometriä.

Käräjäoikeudessa Habitan pääomistajat ja hallituksen jäsenet Jari Gardziella ja Tom Rindell saivat kumpikin ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Habita-yhtiöiden taloushallinnosta vastannut Anne-Mari Kuulasvuo sai ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.

Hovioikeudessa Gardziellan ja Ridellin tuomiot pysyivät ennallaan. Kuulasvuon tuomion hovioikeus lievensi yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi.

Rikosnimikkeinä olivat kirjanpitorikos, törkeä kirjanpitorikos sekä törkeä veropetos.

Tuomioita myös aluejohtajille

Syytteessä oli johtokolmikon lisäksi myös 11 Habitan alueellisten tytäryhtiöiden johtajaa. Yhdeksän heistä tuomittiin runsaan vuoden tai sitä lyhyempään ehdolliseen vankeusrangaistukseen, yksi sai sakkoja ja yhden syyte hylättiin vanhentuneena.

Syyttäjän vaatimaan liiketoimintakieltoon ei hovioikeuskaan - käräjäoikeuden tapaan - tuominnut ketään.

Vastaajat ovat jo pääosin korvanneet saamansa hyödyn valtiolle jälkiverotuksen muodossa. Vuoden 2000 hyötyä ei voitu jälkiverottaa, joten siltä osin johtokolmikon on maksettava verohallinnolle vielä erikseen 148 000 euroa korkoineen 10.1.2006 lukien.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä