Sunnuntai 20.8.2017

Suomalaisten asuntolainat huolestuttavat: Velkaa jopa 195 % tuloista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.9.2013 12:17
  • Kuva: Danske Bank
    Kuva
    Valtiovarainministeriö varoittaa kotitalouksien velkaantumisesta.

Valtiovarainministeriö (VM) varoittaa tuoreessa suhdannekatsauksessaan kotitalouksien velkaantumisesta. Viime vuonna joka kolmannella suomalaisella kotitaloudella oli asuntolainaa.

VM:n mukaan asuntoluottojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut 130 prosenttia.

-Kansantalouden vakaan kehityksen kannalta velkaantuneisuus muodostaa sitä suuremman  riskin, mitä enemmän asuntojen hinnat eroavat pidemmän aikavälin tasapainostaan. Suomen  tapauksessa asuntojen hinnat suhteutettuna ansiotuloihin ovat lähellä historiallista keskiarvoa, suhdannekatsauksessa sanotaan.

Ministeriö huomauttaa, että asuntojen hintojen ja vuokrien välisen suhteen perusteella asuntojen tämänhetkinen hintataso on hieman pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi. Tämän indikaattorin mukaan asuntojen hintoihin kohdistuu enemmän paineita alas- kuin ylöspäin.

Lapsettomilla asuntovelallisilla talouksilla velkaa oli viime vuonna keskimäärin 72 990 euroa. Esimerkiksi kolmilapsisilla perheillä asuntovelan määrä nousi 126 410 euroon. Ministeriön mukaan 25-34-vuotiaiden velat olivat peräti 195 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

Valtiovarainministeriö julkisti tänään myös uuden ennusteensa Suomen taloudesta. Suomen bkt:n odotetaan tänä vuonna supistuvan 0,5 prosenttia ja kasvavan ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Aaltonen

Tällaisen prosentti-otsikoinnin yhteyteen olisi suotavaa laittaa edes jotain perusteita siitä miten ko. luvut on saatu. "Käytettävissä olevat tulot" tarkoittaa nettopalkkojen summaa, niin se ei ole kovin relevantti vertailu missään mielessä...

Raimo Laine

3-henkisellä perheellä on ilmeisesti 50% velkaa asunnostaan ja sen velan he pystyvät maksamaan
varmasti 10 vuodessa.

Useilla toki on kalliimpi asumto, esim. 500000e ja siitä velkaa 90%.

Eaimerkki tuntuu epäilyttävältä.