Keskiviikko 16.1.2019

Historiallinen päätös Helsingissä - Asukkaalle voittoa 2913 €/neliö

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.10.2013 17:42
Päivitetty: 
21.10.2013 18:38
  • Kuva: Creative Commons / dalbera
    Kuva
    Helsingin Hitas-päätös vaikuttaa rajusti asuntojen hintoihin esimerkiksi Katajanokalla.

Faktakulma

Hitas on vuonna 1978 perustettu Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hintasääntelyjärjestelmä.

Sääntely on voimassa vähintään 30 vuotta.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina kolmen Katajanokalla sijaitsevan asunto-osakeyhtiön irtautumisesta Hitas-järjestelmästä. Päätöksellä on laajat, kaikkia Hitas-taloja ja asuntojen hintoja koskevat seuraukset.

-Onhan se iso päätös. Se mahdollistaa kaikkien irtautumisen Hitas-järjestelmästä yksinkertaisella enemmistöllä, Helsingin vihreiden puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Hannu Oskala sanoo Uudelle Suomelle.

Päätös vaikuttaa rajusti asuntojen hintoihin ainakin tietyillä Helsingin alueilla, kuten juuri Katajanokalla. Helsingin kaupungin kiinteistöviraston alkuvuonna tekemien laskelmien mukaan hintaetu on hakemuksen tehneelle yhtiölle 2 913 euroa neliöltä.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi  50-neliöisen kaksion hinta voisi nousta jopa yli 100 000 euroa. Kiinteistöviraston laskelmien mukaan tällaisen kaksion Hitas-hinta on noin 200 000 euroa ja vapailla markkinoilla yli 300 000 euroa.

Aikaisemmin 30-vuotta vanhat Hitas-taloyhtiöt ovat voineet irtautua järjestelmästä vain osakkaiden yksimielisellä päätöksellä. Jatkossa riittää yksinkertainen enemmistö.

-Ongelma on erityisesti paremmilla alueilla, joissa markkinahinta ylittää Hitas-hinnan selvästi. Näille alueille ei käytännössä jää ainuttakaan Hitas-asuntoa sen 30 vuoden jälkeen. Se tarkoittaa sitä, ettei keskiluokalla ole enää mahdollisuutta asua keskustassa Helsingissä, Oskala kommentoi.

Järjestelmästä irtautuminen tuo taloyhtiölle korotuksen tonttivuokraan. Korotus voi olla enintään 30 prosenttia.  

Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyi Hitas-järjestelmän muutoksen kokouksessaan toukokuussa. Oskala kuvailee kokousta erikoiseksi.

-Siinä kokouksessa tehtiin keväällä aikamoinen virhe, päätös tehtiin erittäin vajaalla enemmistöllä, esimerkiksi yhtään demaria ei ollut muistaakseni paikalla Hitas-jääviyden tai muiden syiden takia.  Se oli väliaikaisen enemmistön turvin tehty päätös.

Hitas-järjestelmästä irtautuneita yhtiöitä on tälllä hetkellä yhteensä 66. Hakemuksesta vapautuneista yhtiöistä kolme sijaitsee Katajanokalla ja muut Vartiokylässä, Haagassa ja Oulunkylässä.

Jo 30 vuotta vanhoja yhtiöitä on hintasääntelyn piirissä vielä seitsemän. Näistä kuusi yhtiötä on Katajanokalla ja yksi Länsi-Pasilassa.

Faktakulma

Hitas on vuonna 1978 perustettu Helsingin kaupungin omistamille tonteille rakennettujen asuntojen hintasääntelyjärjestelmä.

Sääntely on voimassa vähintään 30 vuotta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit