Tiistai 25.6.2019

Maahanmuuttaja asuu Suomessa 27 neliössä – muilla 13 neliötä enemmän

Luotu: 
23.10.2013 14:22
  • Kuva: Joonas Kiminki / Uusi Suomi
    Kuva
    Maahanmuuttajat asuvat Suomessa keskimäärin ahtaammin kuin kantaväestö.
|

Tuore työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kotoutumiskatsaus kertoo, että maahanmuuttajat asuvat selvästi muuta kansaa ahtaammin Suomessa.

Koko väestöllä on tilaa 39,4 neliötä per asukas, kun maahanmuuttajilla tilaa on vastaavasti 26,8 neliötä. Ero on kasvanut pikkuhiljaa viime vuosikymmenen alkuun verrattuna. Ero vuonna 2011 oli 12,6 neliötä, kun vuonna 2000 ero oli pienempi, 11,3 neliötä.

- Ero saattaa osaksi selittyä maahanmuuttajien osalta kaupungeissa asuvien suuresta osuudesta suhteessa haja-asutusalueella asuviin, raportissa sanotaan.

Tutkimuksessa on havaittu myös, että ahtaimmin asuvat ne maahanmuuttajat, joilla on suomalainen puoliso.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Mäensuu

Jos huomiodaan se, että maahanmuuttajilla on keskimäärin
enemmän lapsia kuin "kantaväestöllä", niin tämä jo osittain selvittää asiaa. Osittain tilastolliseen "poikkemaan" on varmasti osuutta pääkaupunki-keskittymällä. Olen täällä Tampereen seudulla "osallistuvaa havainnointia" tekemällä arvioinut, että ei-kantaväestön perheellä on ilmiselvästi 2-3 lasta ja perheenäidin vatsakummusta päätellen seuraava jo tulossa. Tutkittua tietoa ei-kantaväestön lisääntymisestä pitkähköllä aikavälillä ehkä tarvittaisiin (tämä tilasto kun lienee kohtuu hyvin saatavissa).
Monissa maissa - esim. Saksassa - ollaan jo pitkään oltu huolissaan siitä,että ns. kantaväestön osuus koko väestöstä jäänee jo 2025-2030 alle puoleen johtuen lisääntyvästä siirtolaisuudesta. Tämä tuo toki poliittisia, sosiaalisia,etno-ongelmia, muista puhumattakaan...