Tiistai 23.10.2018

”Valtava” kompleksi keskelle Helsinkiä – YIT:n jättipotti varmistui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.1.2014 16:13
Päivitetty: 
29.1.2014 16:41
  • Kuva: YIT
    Kuva
    Arkkitehdin näkemys Triplan eli Keski-Pasilaan nousevan toimisto-, kauppa- ja asuntokompleksin näkymistä.

Yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista rakennushankkeista alkaa Helsingin Pasilassa kesällä 2015.

Keski-Pasilan keskuksen rakentaminen sinetöitiin tänään rakennusyhtiö YIT:n, valtion Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin kaupungin ja Liikenneviraston välisillä sopimuksilla. YIT:n Tripla-ehdotus valittiin Keski-Pasilan suunnittelukilpailun voittajaksi viime syksynä.

YIT:lle kyseessä on kymmenvuotinen suurprojekti, joka turvaa yhtiön taloutta. Viime vuodet ovat olleet rakennusalalle vaikeita.

–Onhan tämä ihan valtava, poikkeuksellisen suuri projekti, ja tärkeä tulevaisuudellemme vuodesta 2015 eteenpäin, sanoo YIT:n sijoittajasuhdejohtaja Sanna Kaje Uudelle Suomelle.

–Mutta pitää muistaa, että hanke toteutetaan vaiheissa ja se jakautuu useammalle vuodelle, ikään kuin useampaan pieneen projektiin.

Keski-Pasilan projektin kokonaisarvo on noin miljardi euroa.

–Pörssitiedotteen raja menee yleensä 100 miljoonassa eurossa, Kaje kuvaa suuruusluokkaa.

Tänään allekirjoitetuilla sopimuksilla sovittiin Keski-Pasilan Keskuksen toteutuksesta, valtion ja kaupungin tonttien sekä Pasilan asemakiinteistön myynnistä YIT:lle sekä yhtiön kaupungille toteuttamista osista kuten Pasilan uudesta sillasta. YIT vastaa Keski-Pasilan uuden Tripla-kokonaisuuden julkisista ja yksityisistä osista sekä Pasilan asema-alueen kehitystyöstä ja toteuttamisesta.

Senaatti-kiinteistöjen kuvailun mukaan Tripla on Itä- ja Länsi-Pasilan yhdistävä ”kolmen korttelin muodostama kokonaisuus, johon on tulossa toimistoja, kauppa- ja kongressikeskus, asuntoja, hotelli, monitoimiareena sekä joukkoliikenneterminaali”.

Tripla-hankkeen projektijohtaja Tapio Salo YIT:ltä kertoo Uudelle Suomelle, että alueelle on tulossa asuntoja noin tuhannelle hengelle. Koko hankkeen rakennusoikeus on noin 183 000 kerrosneliömetriä, mistä asuntoja on noin 15–20 prosenttia. Työpaikkoja Triplaan on tulossa noin viidelle tuhannelle hengelle.

Triplan rakentaminen alkaa kesällä 2015 ja se toteutetaan vaiheittain noin 10 vuoden aikana.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arre Kougappi

Viron talous kiittää ja kumartaa. Suomelle jää luu käteen, kun samalla tänne saadaan suodatettua nykyisen järjestelmän mahdollistamana uusia virolaisia työttömiä vanhojen lisäksi, jotka tulevat elämään loppuelämän sosiaalituilla.

Tanja Saarela

Siihenhän se varmasti menee, koska jostain on säästettävä tollaisessa projektissa. Kotimainen työvoimahan maksaa enemmän. Itse kannatan suomalaisen rakennusvoiman käyttöä ja nuorison työllistämistä, jotka valmistuvat täällä "hyvinvointi" kotimaassamme rakennuspuolen ammattikouluista.

Arre Kougappi

,,Itse kannatan suomalaisen rakennusvoiman käyttöä ja nuorison työllistämistä, jotka valmistuvat täällä,,

Olet harvinaisen oikeassa. Nykyinen järjestelmä toimii siten, että suuri osa pienipalkkaisista virolaisista tekevät töitä niin pitkään kun pääsevät sos. järjestelmän piiriin. Tämän jälkeen heitä ei saa kirveelläkään töihin 15 euron tuntipalkalla, koska voivat elää Suomessa ja nostaa kaikki etuudet. Asuntojen vuokraus Virossa tai Suomessa on sitten kaikkien etuuksien päälle, pelkkää plussaa. Nyt kun puhutaan halpatyövoimasta, puhutaan pelkästään uusista tulijoista, joilla on päämääränä päästä Suomen sosiaalijärjestelmän piiriin. Tämän jälkeen loppuelämä on turvattu ja terveydenhoito taattu pelkästään vuoden työskentelyn jälkeen. Tämä ilmiö on kiihtymässä entisestään.

veli niva
Vastaus kommenttiin #3

"Tämän jälkeen heitä ei saa kirveelläkään töihin 15 euron tuntipalkalla, koska voivat elää Suomessa ja nostaa kaikki etuudet"

PItää varmasti paikkaansa ja siitä saamme kiittää SAK:laista Rakennusliittoa.

Opo Tiainen

Hieno projekti ja näitä lisää mutta onko tosiaan niin että vuoden työskentelyjakso toisessa eu-maassa esim nyt Suomessa riittää pääsemään tämän maan sosiaali- ja työttömyysturvan piiriin??? Jos näin on niin ei ole ihme että maahanmuuttoa riittää. Ay-liikken jäseneksi ja minimipalkalla siivoamaan, raksalle tai mihin vaan ja vuoden päästä onkin lokoisat oltavat. Baltiassa tai esim. Romanian suunnalla elää meidän ansiosidonnaisella "aika" kivasti. Tosin mustalta mereltä on matkaa tulla piipahtamaan työkkärissä, vai tarviiko siellä nykyisin käydäkkään!?

Arre Kougappi

Opo, järjestelmä on niin hullu, että virolainen perustaa yrityksen Suomeen puolessa päivässä. Tämän jälkeen hän voi alkaa jakamaan vak. työsuhteita maanmiehille ja muille mm. puolalaisille vaikka töitä on yksi urakka jonka jälkeen on konkurssi. Kaikki nämä miehet ovat sen jälkeen elätettävänä. Suomessa jo nyt on alkoholisoituneita nelikymppisiä entisiä virolaisia bussikuskeja jotka vähän aikaa teki töitä, nyt ovat juopottelemassa ja niitä yritetään epätoivoisesti kouluttaa työllistää. Mahdoton yhtälö joka on täysin järjetön.

Sami Saarela

Suomalaiset kävivät rakentamassa Tallinnaan Viru-hotellin, nyt virolaiset tuovat sen Merihakalaisina bulkkikuutioina takaisin Helsinkiin, ainakin havainnekuvien perusteella. Aina kun YIT on asialla, lopputulos on yleensä paljon rumempi, kuin mitä havainnekuvissa on esitetty.

Juha-Pekka Kosonen

Ihmetyttää rakennusprojektin vähäinen asuntomäärä. Helsingissä on väittämän mukaan huutava pula asunnoista. Toimistotilaa on vastaavasti vapaana satoja tuhansia neliömetrejä. Ja mistä ne työpaikat viidelle tuhannelle hengelle? Availevatko kompleksiin muuttajat ovia toisilleen?

Asuntojen osuus tulisi nostaa lähemmäs 50% rakennettavista kerrosneliöistä, jotta tuossa olisi mitään järkeä. Ja kuten lukuisissa kommenteissa edellä, elvyttävä vaikutus valuu suurelta osin Viroon.