Maanantai 17.12.2018

Ostitko uuden asunnon? Maksoit veroja jopa 2000 € / m2

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.7.2014 12:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Uuden asunnon hinnasta yllättävän suuri osa on veroja ja veroluonteisia maksuja.
|

Uuden kerrostaloasunnon hinnasta peräti 40-45 prosenttia on veroja ja veroluonteisia maksuja, kertoo Rakennusteollisuus RT.

Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asunnon velaton myyntihinta on 5000 euroa neliömetriltä, siitä veroihin ja muihin pakollisiin maksuihin uppoaa runsaat 2000 euroa.

Veroja ja veronkaltaisia maksuja ovat muun muassa työntekijöiden tuloverot, arvonlisäverot, varainsiirtovero, pakolliset työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksut ja kaavoituskorvaus.

Tutkimuskeskus VTT teki RT:n toimeksiannosta selvityksen talonrakentamisen verovaikutuksista.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Ei nyt aivan tuolla tavoin. Jos 5000 euron neliöhinnasta 40 % on 2000 euroa, niin 3000 euron neliöhinnasta 40 % on 1200 euroa. Kehä III:n ulkopuolella materiaalikustannukset lienevät samaa luokkaa kuin kehä III:n sisäpuolella, mutta palkkakustannukset ovat pienemmät, jolloin veron osuuskin jää hiukan pienemmäksi.

Kai Häppölä

Mielenkiintoinen tapa katsoa verotuksen osuutta. Kun siihen oli saatu sisällytettyä mm. työvoiman palkkojen verotus, niin oliko siitä unohdettu rakennusyritysten verot, sekä omistajien osinkoverot. Jos taas yrityksen toiminnan jatkaminen esim. perheyritysten osalta olisi huomioitu, niin kai perintöverot yhtälailla olisivat kustannuskuormassa.

Veijo Venäläinen

Tuo on kyllä täysin totta. Siihen kun lisätään vielä kaupunkien ja kuntien perimät lupa- ja valvontamaksut. Niin en ihmettele yhtään että jos nämä kevyesti ylittää 50%, jotka eivät ole todellisia rakennuskustannuksia.

Tänä päivänä verotus ei ole kokonaisuutena kenenkään hallinnassa. Ei edes Veronmaksajat ry hallitse asia kokonaisuutena.