Tiistai 25.6.2019

445 000 €:n talosta paljastui yllätys – myyntiesitteessä vakava virhe

Luotu: 
7.11.2014 10:07
Päivitetty: 
7.11.2014 10:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kivitalon neliöt ilmoitettiin myyntiesitteessä väärin. Arkistokuva ei liity tapaukseen.

Helsingin hovioikeus määräsi pienehkön hinnanalennuksen ja vahingonkorvaukset 445 000 euron kiinteistökaupassa, jossa kohteen pinta-ala oli ilmoitettu virheellisesti. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Kivitalon ostajille oli ilmoitettu välitysliikkeen myyntiesitteessä, että talon asuinpinta-ala olisi 170 neliömetriä. Esitteessä oli virheellisesti ilmoitettu asuinpinta-alana asuinrakennuksen kokonaisala, ei huoneistoalaa, joksi oli rakennuslupa-asiakirjoissa ilmoitettu 145 neliömetriä. Huoneistoalaan ei lasketa muun muassa hormeja ja tiettyjä matalia aukkoja kantavissa rakenteissa.

Kun ostaja suoritti kiinteistössä tarkistusmittauksen, osoittautui asuinpinta-ala vain 136,5 neliöksi, kertoo uutispalvelu Edilex.

Myyjien ja kiinteistönvälitysliikkeen mukaan ostajat olivat laiminlyöneet selvitysvelvollisuutensa pinta-alan tarkistamisessa. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei ostajalla ollut velvollisuutta tarkistaa pinta-alatietoja rakennusasiakirjoista, sillä hänellä oli oikeus luottaa välittäjän asiantuntijapalveluun.

Poikkeama katsottiin olennaiseksi ja siten laatuvirheeksi. Käräjä- ja hovioikeudet katsoivat sopivaksi hinnanalennuksen ja korvauksen määräksi 15 000 euroa, koska kohteen hinta ei varsinaisesti määräytynyt rakennuksen pinta-alan mukaan. Välitysliikkeen vastuulle tästä tuli 6000 euroa.

Alkuperäinen kauppahinta oli 445 000 euroa, mikä oli oikeuden hankkiman asiantuntija-arvion mukaan hyvin lähellä alueen keskimääräistä markkinahintaa puuttuvatkin neliöt huomioon ottaen.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Salminen

Nämä neliökinat talokaupoissa ovat aivan kummallisia. Ostaja ostaa talon, jonka on nähnyt ja johon on tutustunut ja maksaa sitten siitä talosta sopivaksi katsomansa hinnan. Ei se talo muuksi muutu, vaikka sitä kuinka mitataan, eikä taloja osteta neliöittäin vaan talo kerrallaan.