Torstai 24.5.2018

Tässä on Suomen asuntokaupan tila tänään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.11.2014 12:11
  • Kuva: Suomen Asuntomessut
    Kuva
    Arkistokuvassa asunto.
|

Lokakuu oli asuntokaupan kannalta hyvä kuukausi, kertoo Huoneistokeskus tänään julkaistussa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Välitysyritys kertoo, että välittäjien järjestämien kauppojen määrä yritti viime kuussa 5 500 kaupan rajan ensimmäisen kerran tänä vuonna. Määrä on 1,5 prosenttia korkeampi kuin syyskuussa. Huoneistokeskuksen oma kauppojen määrä kasvoi syyskuusta 20 prosentilla.

Suomen Pankin syyskuun lainatilastojen mukaan uusia asuntolainoja otettiin kaksi kuukautta sitten yhteensä 1,3 miljardin euron edestä. Asuntolainakanta oli syyskuun lopussa 89,4 miljardia euroa, mikä on 1,7 prosenttia enemmän kuin vuoden 2013 syyskuussa.

Lainojen keskikorko oli lokakuussa 1,77 prosenttia. Korot ovat hienoisessa laskussa.

Asuntojen myyntiajat ovat laskeneet koko Suomessa jonkin verran. Pääkaupunkiseudulla myyntiaikojen keskiarvo on noin 61 päivässä, mikä on kuutisen päivää lyhyempi kuin vielä kesällä. Pääkaupunkiseudun myyntiajat olivat pisimmillään elokuussa 2014 sitten vuoden 2013.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuntojen myyntiajat ovat keskimäärin noin 80 päivää. Luku on sekin laskussa.

Myytyjen asuntojen keskineliöhinnat ovat edelleen jakautuneet. Vertailtu vanhojen kaksioiden hinnoissa osoittaa, että Helsinki (4 255 €) ja Espoo (3 492 €) ovat edelleen selvästi kalliimpia kuin muut Suomen kaupungit.

Muutoksia kaksioiden hinnoissa ei ole juuri tapahtunut sitten vuoden 2013 kesän. Porissa ja Vaasassa asunnot ovat hieman kalliimpia, mutta kaikki muutokset ovat joitain kymppejä per neliö. Helsingissä kaksioiden hinnat laskivat hieman.

Yritykset: 
Jaa artikkeli: