Tiistai 17.7.2018

Varoitus taloyhtiöille: 35 milj. €:n avustuksissa piilee ongelma

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.12.2014 13:44
  • Kuva: Joonas Kiminki / Uusi Suomi
    Kuva
    Moneen taloyhtiöön tehdään keväällä remonttia, kertoo Kiinteistöliitto. Arkistokuvassa kerrostalo Helsingissä.
|

Taloyhtiöiden suurten korjaushankkeiden määrä ”kasvaa huikeasti” lähivuosina, ja taloyhtiöiden on vaikea löytää korjaushankkeisiin erikoistuneita tekijöitä, kertoo Kiinteistöliitto.

Kiinteistöliiton kehityspäällikön Jari Virran mukaan ensi kevät voi tuoda mukanaan entistä suurempia vaikeuksia löytää tekijöitä, sillä valtion talousarvioesityksessä korjaus- ja energia-avustuksiin on budjetoitu 35 miljoonaa euroa.

– Määrärahat tulevat todelliseen tarpeeseen ja vauhdittavat korjaushalukkuutta, Virta sanoi Korjaushanke haltuun –seminaarissa Kokkolassa tänään tiistaina.

Kun tekijöistä on pulaa, kannattaa olla nopea, Kiinteistöliitto neuvoo.

– Ensi kevään korjausavustukset koituvat niiden taloyhtiöiden hyödyksi, jotka ovat suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ennakoineet tulevia korjaushankkeita ja niihin liittyvää päätöksentekoa. Sadon määrärahoista korjaavat ne taloyhtiöt, jotka ovat hyväksyneet korjausohjelman ja kartoittavat nyt rahoitusvaihtoehtoja ja urakoitsijoita, Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kristel Pynnönen kommentoi.

LVI-teknisten Urakoitsijoiden mukaan putkiremontteja tehdään nyt 20 000 asuinhuoneistossa vuosittain. Merkittävä osa rakennuksista on saavuttamassa 50 vuoden iän, joten putkiremonttien määrä ruuhkautuu kuluvalla vuosikymmenellä.

– Näiden kiinteistöjen putket ovat tulossa tiensä päähän, minkä vuoksi viisas taloyhtiö on jo miettinyt toteutustavan ja –ajankohdan, sillä tulevaisuudessa hankkeiden hinnat eivät ainakaan laske, Virta totesi.

Pynnösen mukaan viivyttely korjaushankkeiden käynnistämisessä voi tulla taloyhtiölle kalliiksi.

– Kallein tapa ryhtyä hommiin on aloittaa korjaushanke vasta pakon edessä, esimerkiksi toistuvien vesivahinkojen siivittämänä. Silloin ei ole enää varaa miettiä alueen markkinatilannetta, vaihtoehtoisia rahoituskeinoja, parasta ajankohtaa, eikä kilpailuttaa ja valita suunnittelijoita ja urakoitsijoita rauhassa, Pynnönen totesi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: