Perjantai 25.5.2018

Suomalaiset pelkäävät Venäjää, asuntokauppa jumahti täysin – Varaudu: ankeat 10 vuotta tulossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.6.2015 16:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Huom!-kiinteistönvälityksen liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.
|

Suomen asuntokaupassa ei ole merkittävää kasvua tiedossa seuraavaan 10 vuoteen, arvioi Huom!-kiinteistönvälitysyrityksen liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

–Käytettyjen asuntojen kauppamäärän arvioidaan pysyvän viimevuotisella tasolla. Mitään olennaista muutosta ei tule. Uudisasuntokauppa on käynyt tänä vuonna selkeästi nihkeämmin kuin viime vuonna, Rantanen sanoo Uudelle Suomelle.

–Nämä kun lasketaan yhteen eli otetaan uudisasunnot mukaan, arvioidaan, että asuntokauppa laskisi yhteensä noin kolme prosenttia tänä vuonna eli vielä tultaisiin alaspäin.

Kolmen prosentin lasku tarkoittaisi sitä, että asuntokaupassa oltaisiin tultu kolmena peräkkäisenä vuonna yhteensä 21 prosenttia alaspäin asuntokaupassa.

–Tämä on aika merkittävä muutos, mutta se on onneksi tullut aika pitkällä aikavälillä, Rantanen toteaa.

Pitkällä aikavälillä asuntokauppaan ei hänen mukaansa ole tulossa mitään olennaista nousua. Suomen Pankin ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa prosentin luokkaa seuraavan 10 vuoden ajan.

–Ennakoisin, että asuntokauppa saattaa nousta lähivuosina nollan ja yhden prosentin välillä. Pientä, lievää elpymistä saattaa tapahtua, mutta mitään sellaista, että kolmen vuoden jaksolla asuntokauppa kiihtyisi 20 prosenttia, ei ole odotettavissa, Rantanen sanoo.

Hän uskoo, että osa kiinteistönvälittäjistä joutuu hakeutumaan muihin töihin tai jättäytymään työttömiksi, koska asuntokauppa on niin hiljaista.

Asuntokauppaa hidastavat Rantasen mukaan myös huonot uutiset maailmalla. Kreikan epävakaa tilanne vaikuttavat ihmisiin psykologisesti eli hillitsevät kuluttamista.

–Kreikan tilannettakin suurempi vaikutus asuntokauppaan on Ukrainan tilanne sitä kautta, mitä Venäjä tekee. Se on ollut paljon suurempi juttu Suomessa, Rantanen kertoo.

–Se on tuonut varovaisuutta. Onhan sillä vaikutusta kaupankäynnille yleisesti monella toimialalla Suomessa jo viime vuoden aikana. Esimerkiksi Itä-Suomessa Venäjän turistien ostovolyymit ovat laskeneet ihan totaalisesti. Se on tuonut epävarmuutta työpaikoista vaikka Lappeenrannan ja Imatran suunnalla, jopa Savonlinnassa ja muualla. Se on selkeästi vähentänyt asuntokauppaa niillä alueilla, hän lisää.

Ihmiset eivät pelkää Suomen ja Venäjän rajalle tuotavia aseita, vaan pelko liittyy oman työpaikan menetykseen.

–Sitä ei pelätä [mitä Venäjä sotilaallisesti tekee], mutta mitä omalle työpaikalle käy jos ei niitä turisteja ja ostovoimaa tule entistä määrää rajan takaa.

Hän muistuttaa, että ruplan kurssin heikkeneminen on vaikuttanut venäläisturistien ostovoimaan, mikä vaikuttaa heidän kulutukseensa Suomessa.

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa?

1447 ääntä annettu
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Moilanen

Helsingissä kaupunginosittain 5-20% asunnoista on tyhjillään.Maaseudulla vieläkin enemmän ja niiden arvo on tippunut alle rakennustarvikkeiden hinnan.Vain Suomessa hiekka vesi,semennti,harjateräs styroksi,puu,lasivilla,kipsilevy ja lasi ovat loppuunkaluttuja luonnonvaroja.Samoin tontit kun jokaiselle suomalaiselle löytyy 60 000 neliötä tonttimaata.